Gouden Schoen-winnaar shockeert: ‘7 dagen wakker door overdosis cocaïne’

Woensdag, 19 januari 2022 om 21:32Mart van Mourik • Laatste update: 21:32

Mário Jardel (48) heeft in detail verteld over zijn slepende cocaïneverslaving. De tweevoudig winnaar van de Gouden Schoen doet in de Braziliaanse realityshow Big Brother Famosos, gebaseerd op het Nederlandse Big Brother, zijn verhaal over de drugsverslaving waar hij zeker de afgelopen twintig jaar tegen heeft gevochten. Zo geeft de voormalig topschutter onder meer te kennen dat hij in 2002, het jaar waarin hij onder meer Thierry Henry en David Trezeguet aftroefde in de strijd om de Soulier d'Or, zeven dagen lang wakker bleef na een overdosis cocaïne.

Het was geen geheim dat Jardel tijdens én na zijn imposante carrière worstelde met verslavingsproblemen. In juni 2019 onthulde de Braziliaan tijdens een interview op het Youtube-kanaal Pilhados al dat de drang naar cocaïnegebruik hem parten speelde tijdens zijn actieve carrière. “Ik kwam die wereld binnen uit nieuwsgierigheid toen ik in Europa speelde. Ze boden het me aan en ik begon het regelmatig te consumeren toen ik op vakantie was, omdat ik rond de wedstrijden anti-dopingcontroles had. Het is een van de problemen van het voetbal. Je hebt veel geld en er zijn veel verleidingen, vriendschappen, en zaken die nieuwsgierigheid opwekken”, vertelde Jardel ruim tweeënhalf jaar geleden.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Ma´rio Jardel (@mariojardelofficial)

Begin januari van het huidige kalenderjaar maakte Jardel zijn deelname aan de Braziliaanse realityshow bekend. Tijdens een van de eerste uitzendingen heeft de oud-spits meer details prijsgegeven over zijn lange strijd tegen de verslaving. Zelfs tijdens zijn actieve carrière kon Jardel de verleidingen niet weerstaan, en de verslaving leidde soms tot levensbedreigende situaties. Opmerkelijk was onder meer het feit dat hij zich een overdosis cocaïne had toegediend, nota bene in het jaar waarin hij als speler van Sporting Portugal de Gouden Schoen veroverde. “In december 2002 nam ik een overdosis cocaïne en bleef ik zeven dagen wakker.”

“Voor iedereen die mij nu ziet: dit is absoluut geen goed voorbeeld”, vertelt Jardel openhartig. “Ik bestelde vrouwen, ik bleef hangen in het leven met de gedachte dat mij niets zou gebeuren; dat alles in orde was. Ik ben me inmiddels zeer bewust van dit probleem dat ik heb, van mijn dagelijkse strijd. Waar het om gaat is dat ik leef en ik zeg nu ‘nee’ tegen drugs”, aldus Jardel, die naar eigen zeggen inmiddels clean is en erkent dat zijn huidige vrouw hem gered heeft van de ondergang. “Zij stond altijd aan mijn zijde. Toen ik ging feesten, kwam zij met mij mee omdat de verleiding anders te groot zou zijn. Nu wil ik mijn kinderen normen en waarden meegeven en ervoor zorgen dat jongeren niet de fouten maken die ik heb gemaakt.”

Super Mário maakte in de zomer van 1996 de overstap van Grêmio naar FC Porto voor een bedrag van circa vier miljoen euro. Het eerste seizoen in het shirt van os Dragões werd direct een gigantisch succes, daar hij met dertig treffers topscorer werd in de Primeira Liga. Twee jaar later kwam de spits zelfs tot 36 doelpunten in de Portugese competitie, en daarmee veroverde hij de Gouden Schoen. Jardel bleef in het seizoen 1998/99 Rául González (25 goals namens Real Madrid) en Ruud van Nistelrooij (31 goals namens PSV) ruimschoots voor. Na een avontuur bij Galatasaray, dat hem in juli 2000 voor een bedrag van zeventien miljoen euro overnam, belandde hij in de zomer van 2001 bij Sporting Portugal.

In Lissabon boekte Jardel opnieuw een groot succes en wist hij in het seizoen 2001/02 voor de tweede keer beslag te leggen op de Gouden Schoen. In dienst van os Leões was de goalgetter in slechts 30 competitieduels maar liefst 42 keer trefzeker. Dankzij de unieke prestatie bleef hij onder meer Henry (Arsenal) en Trezeguet (Juventus), beiden 24 doelpunten, voor in de strijd om de Gouden Schoen. Nadien ging het echter snel bergafwaarts voor de spits, onder meer vanwege het gebrek aan fitheid, uiteenlopende blessures en, naar nu is gebleken, hevige verslavingsproblemen.

Voordat Jardel in 2012 officieel een einde aan zijn carrière maakte, versleet hij nog liefst elf clubs. Hij zou echter nooit meer het niveau van voor 2002 aantikken. Mede vanwege de hevige concurrentie in de spitspositie van de Braziliaanse nationale ploeg kwam Jardel tot slechts tien interlands, waarin hij eenmaal scoorde. De aanvaller werd ondanks zijn succesvolle seizoen in Portugal niet opgenomen voor de Braziliaanse WK-selectie van 2002 in Zuid-Korea en Japan, waar het land wereldkampioen werd door Duitsland met 2-0 te verslaan. Diverse Braziliaanse media vermoeden dat de keuze van trainer Luis Felipe Scolari om Jardel te passeren een grote, negatieve impact heeft gehad op het restant van de carrière van de spits.Gerelateerd

Meer sportnieuws

62 reacties (laatste reactie door louismanuel)

Ik heb menig uurtjes CM 01/02 gespeeld en ik was dan ook altijd verbaasd, hoe deze spits met zulke indrukwekkende cijfers nooit bij een Europese topclub heeft gespeeld. 42 competitiegoals in 30 wedstrijden…

18 januari 2022 om 19:26

Beste spel ooit

18 januari 2022 om 22:40

To Madeira

18 januari 2022 om 22:56

Zo'n cijfers had bas dost ook in Portugal

19 januari 2022 om 08:54

Deze Jardel schoot elke seizoen wel 30+ goals in Portugal, dat is andere koek dan basje dost.

19 januari 2022 om 14:21

Skalidis er naast, dan had je een top aanval!

19 januari 2022 om 15:01

Jardel had dus niet alleen een neusje voor de goal blijkt maar weer.

19 januari 2022 om 22:10

volgens mij had ik ook 01/02, fantastisch. Daarna nooit meer zo leuk geweest.

Super Mario, nog ooit een Gala shirt van hem gekocht in Istanbul.. Nooit geweten dat meneer deze problematiek onder de leden had. Beetje sneu om het deels op de verleidingen ‘het wereldje’ en ‘veel geld’ te gooien, op de een of andere manier lukt het 95% wél om het enigszins normaal te doen..

18 januari 2022 om 19:33

Beetje makkelijk praten dit, die 95% van de mensen waar jij het over hebt maken natuurlijk niet de verleidingen mee die een gouden schoen winnaar mee maakt. Met een beetje pech, verkeerde connecties en verkeerde moment kan ook een prima persoon in de problemen raken.

18 januari 2022 om 19:58

Jawel volgens mij hoor. Hij heeft het over de 95% van de topatleten die miljonair zijn en wel van die troep afblijven of hoogstens eens zoals de normale mensen eens bij een feestje maar er niet hun leven lang aanhangen. Ook in dat wereldje is deze man de minderheid.

18 januari 2022 om 23:52

Real8madrid,

we praten momenteel over een heel ander tijd he? Ik durf te beweren dat er destijds veel meer andere voetballers aan de doping/drugs zaten dan dat jij hier hardop beweerd. Er was een lange tijd dat veel spelers die in Italie hadden gespeeld werden betrapt op nandrolon. Ik heb eens een verhaal gehoord van een nederlands International die beweerde dat er veel meer gebeurde tussen hemel en aarde in de voetbalwereld en de topsport in het algemeen. Neem Tennis of Wielrennen als voorbeeld. Hoeveel mensen zijn daar niet aan een verslaving/pijnstiller ten onder gegaan. Het is makkelijk hoe je dit nu schetst maar als er weinig controle op is is de fout gemakkelijker te maken. Laat staan de generaties daarvoor.

19 januari 2022 om 11:51

@Elnino Denk ook dat het met de tijd te maken had. Andere mentaliteit, instelling maar vooral geen social media. Als een bekende voetballer nu iets uitspookt dan staat het binnen de minuut op Twitter etc... Daarnaast worden de spelers beter begeleidt in het algemeen. Het wordt steeds proffesioneler en door de vele miljoenen staat er ook veel meer op het spel dus zitten de clubs meestal dicht op.

19 januari 2022 om 13:25

Op youtube zijn er beelden te vinden van Maradona die op het veld cocaine snuift. Lijkt mij dat er inderdaad veel meer sporters aand de dope zaten. Er gaan ook verhalen over het ajax van de jaren 70 die aan de speed zaten.

18 januari 2022 om 20:51

Nattekano de man is blijkbaar verslavingsgevoelig, als je dan de jetsetter uithangt en je dipt je neus net te lang in de sos dan ben je verloren. Zie voorheen bijna iedereen in film- en muziekwereld. Coke doesn’t play. Oók sporters kunnen verslavingsgenen hebben, en als ze zich eraan toegeven is het adios…geld is geen probleem. Oordelen is altijd makkelijk.

18 januari 2022 om 23:00

Het is niet dat ik niet weet hoe het werkt,
Ik zeg enkel dat de overgrote meerderheid andere keuzes maakt. Oftewel, de ‘schuld’ is niet het wereldje,
Het zijn de keuzes die je zelf maakt.

19 januari 2022 om 13:58

Het 'wereldje' zorgt ervoor dat er overvloed is. De roem en status kunnen aan de haal gaan met je brein 'ik verdien dit want ik presteer'. Verslaving is geen kwestie van keuzes maken, het is aanleg en/of psychische afwijkingen of trauma's. Die overgrote meerdeheid is gewoon neuro-typischer en er dus minder vatbaar voor.

19 januari 2022 om 23:48

Dat er een vogel op je hoofd gaat zitten kun je niets aan doen, dat het een nestje bouwt wel..

20 januari 2022 om 16:05

Uiteindelijk kun je dat nestje afbreken, maar dat het een nestje bouwt is juist inherent aan verslaving. Check anders even hoe een brein werkt met een beloningssysteem, en voor de grap hoe hoog coke daarin scoort.

18 januari 2022 om 20:55

Binnen 5-10 jaar na hun carriere in de premier leauge is een bijzonder groot percentage failliet. Ook bizar

18 januari 2022 om 23:06

Wat is bijzonder groot? Ik ken er een paar, maar er hebben duizenden in de PL gespeeld, dus dat levert geen groot percentage op.

18 januari 2022 om 23:59

Salerno,

Ook dat is makkelijk te verklaren. Ben je een bekende voetballer dan vind iedereen je in je omgeving geweldig. Ben je dan voetballer af maar zwaar miljonair dan knikken die mensen in je omgeving nog steeds alleen maar ''ja'' als je gaat investeren. Verslies je dan je geld dan verlies je ook die vrienden. Laat je je professioneel bijstaan door mensen waar je ook goed voor betaald dan zullen je investeringen waarschijnlijk ook meer opleveren. Lang niet altijd. Maar veel van die jongens zijn niet bijster slim.

19 januari 2022 om 00:17

Maestro, zo'n 60% (volgens Quote) van de PL is binnen 5 jaar failliet en zo'n 80% van de Amerikaanse NBA. Naar mijn bescheiden mening is dat best wel groot. Hier in Nederland kunnen winnaars van grote geldbedragen persoonlijke begeleiding krijgen omdat de mensen heel vaak juist in grote problemen komen omdat ze de luxe van het vele geld niet aan kunnen. Je zou denken dat het leven dan een heel stuk simpeler zou worden maar dat is blijkbaar makkelijker gezegd dan gedaan.

19 januari 2022 om 22:12

Gevoelig zijn voor verslaving, dat heb je of dat heb je niet. Kan je niet zo veel aan doen. Als je 100 rijke mensen in die situatie brengt, zullen het altijd dezelfde zijn die er voor vallen.

Ook bij niet rijke mensen, je hebt het of je hebt het niet. Goedkope alcohol is overal. In mijn omgeving - gelukkig niet al te dichtbij - ook gezien. Hele normale mensen die zich volledig kapot zuipen. Wees vooral gezegend als je er zelf geen last van hebt. Dan heb je die loterij in elk geval gewonnen.

Dat lijkt me lichtelijk overdreven. Het menselijk brein is volgens mij niet in staat om zo lang 'wakker' te zijn, wordt je compleet gestoord van. Verder sterf je volgens mij veel eerder aan hartfalen voor je 7 dagen om zijn door de hoeveelheid die je zou moeten nemen om zo lang wakker te blijven.

18 januari 2022 om 19:46

Inderdaad. Als het om speed zou gaan, zou ik het eerder geloven.

18 januari 2022 om 20:27

Als je telkens blijft doseren zou dit best kunnen voor iemand die topsport bedrijft denk ik. Ik zou het alleen niet aanraden.

18 januari 2022 om 20:32

Ik kan het je over 34 uur vertellen of het kan of niet

18 januari 2022 om 22:14

Het is een beetje raar neergezet hier. Als het een o.d zou zijn geweest was hij wel opgenomen geweest in het ziekenhuis of zijn hart stopt ermee. Dit is zoals Samcro beschrijft 7 dagen/nachten op regelmatige basis doseren maar doe hoef je geen topsporter voor te zijn.. 😉.

Mijn dubieuze "record" staat op 123 uur op speed en dan krijgt je brein inderdaad met problemen te maken. Met name in het schemer ga je dingen zien die er niet zijn, hersenschimmen...👻👽👹

Echt 7 dagen wakker is hij niet geweest, dat geloof ik niet. Op een gegeven zijn er momenten dat je weg valt terwijl je dat later niet in de gaten hebt. Dan lijkt het alsof je de hele tijd wakker bent geweest omdat je geest niet in een rustmodus komt maar je lichaam pakt zijn nodige rust wel.

Edit; kids don't try this at home.

Goede spits altijd, ik wist ook niets van zijn problematiek. Bij ex wielrenners hoor je het wel vaker en dan met name amfetaminen.

18 januari 2022 om 22:47

Ja, dat zijn die microslaapjes van een seconde of 30 maximaal. Zelf helaas de nodige ervaring mee zonder het gebruik van middelen, maar doordat je lichaam zo uitgeput is en hallucineren goed mogelijk is ben je binnen een paar minuten na zo'n slaapje alweer kwijt dat je even weg was.

Dus ik geloof het ook niet, maar ik geloof wel dat hij het zo ervaren heeft.

18 januari 2022 om 23:00

Wtf hoezo zou je 123 uur wakker willen blijven achter elkaar? Oprechte interesse?

18 januari 2022 om 23:38

@godenzonen het is zeker niet altijd een kwestie van willen. Oppeppende drugs als speed en cocaïne verstoren de slaap receptoren in je hersenen. Bij meermaals grote dosis te nemen kan dit resulteren in dagenlang niet de benodigde stoffen aan te maken om te slapen. Je bent dan constant doodmoe, maar het lukt niet om te slapen.
Maar laten we het op dit voetbalforum vooral over voetbal houden

18 januari 2022 om 23:45

Goede vraag, ik heb 20 min over een antwoord nagedacht maar dat zou dan een heel lang verhaal worden en dan zul je het waarschijnlijk nog niet begrijpen (begrijpelijk)...
Kort antwoord, persoonlijkheidsstoornis..🤕 Het is moeilijk weglopen van een probleem terwijl jezelf het probleem bent..
Ik was met regelmaat 4 dgn/nachten in touw terwijl ik gewoon op mjn werk verscheen, 2 jaar lang.

Het is lang geleden, bin there done that, won't do it again.

18 januari 2022 om 23:53

Hahahah 123 uur op speed. Lekker man. Leuk festivalletje of niet?

19 januari 2022 om 00:11

Voor festivalletjes was het inderdaad ook een fijn hulpmiddel, Molly en Ellis erbij...😳

19 januari 2022 om 02:57

Wat een heerlijke comments hier jongens

19 januari 2022 om 22:15

Damn, bijzonder verhaal, dank voor je openheid Douwe. Ik ga het niet proberen.

19 januari 2022 om 00:33

Het record staat op naam van een 17 jarige jongen die het in 1963 11 dagen vol hield om niet te slapen. Ik was er niet bij maar het schijnt in het guinnes book of records te staan. Het lijkt me echter verre van gezond.

Dus in Nederland werd Purrel Fränkel in 2009 geschorst vanwege het gebruik van marihuana en in Portugal mocht deze Jardel gewoon met een cocaïneverslaving op het hoogste niveau blijven voetballen? Lekker toezicht en gelijkwaardig straffen wel.

18 januari 2022 om 20:31

Cocaïne is zo uit je systeem. Marihuana zit langer in je plasje

18 januari 2022 om 20:45

Zeg dat maar tegen Christoph Daum.

18 januari 2022 om 20:55

Bloedonderzoek gedaan die daum. Controle bij voetbal is plasje

18 januari 2022 om 22:10

Cocaine is tussen 2 en 4 dagen te zien in urine. Met een haar van iemand kan je zelfs elk gebruik detecteren.

Ik heb het even opgezocht. Van 1995 tot 2003 heeft hij 215x gescoord in 211 wedstrijden! Goed spul had ie dan! De verleiding voor normale mensen is soms al groot, maar ik kan mij voorstellen dat het voor een profvoetballer helemaal erg is. Alles is super simpel te krijgen, deuren gaan voor je open en om je heen verzamelen zich vaak mensen die je niet tegenspreken en van je willen profiteren.

Verhaal klopt niet helemaal, hij speelde namelijk ook voor Gremio de wereldbekerwedstrijd tegen ajax in Tokyo. Winst door penalty's ajax. Was november 1995. Op school mogen kijken.

18 januari 2022 om 21:50

Quizvraag welke speler uit dat team speelde later nog in de eredivisie?

18 januari 2022 om 22:07

Magno bij Groningen.

18 januari 2022 om 22:39

Scoorde zelfs een vd pingels.
Die paulo nunez was echt goed toen, gek genoeg geen absolute topper geworden

18 januari 2022 om 23:08

Hiervoor kom ik op dit forum

19 januari 2022 om 01:48

Hahhahah toen was ik alleen "vrij" van school. Is maar goed ook, want niet veel later nadat ik wegging deden ze de hekken van de school opslot.

20 januari 2022 om 09:50

Hij ging in 1996 pas naar Porto.

7 dagen wakker zonder weg te vallee. Kan echt niet op coke. Zelfs op speed niet. Je gaat gewoon dood dan. Snap overigens niet dat spelers niet gewoon coke mogen snuiven. Klinkt heel barbaars maar wat is er nou precies mis mee buiten dat het slecht voor je is? Is echt wel lachen namelijk af en toe.

19 januari 2022 om 08:38

Ik denk omdat coke illegaal is en daarom in ieder geval met criminaliteit te maken heeft. Ook worden er miljoenen boeren wereldwijd uitgebuit.
Denk dat het daarom niet mag.

19 januari 2022 om 11:34

1. Het is illegaal en kost in de hele productie-delivery keten vrij veel mensenlevens, zacht uitgedrukt. 2. Het is niet een beetje slecht voor je, het is ontzettend slecht voor je. Met name het hart gaat heel erg slecht op coke. Komt nog bij dat het vrij verslavend is en je hebt een recept voor disaster.

19 januari 2022 om 13:40

Ja, maar heeft toch verder geen positieve invloed op hoe je presteert in het veld? Op de zuidas lopen ze ook allemaal te snuiven en daar wordt ook niet heel moeilijk om gedaan. Hele idee van doping is toch dat je er beter van gaat presteren?

19 januari 2022 om 17:05

Het heeft inderdaad geen positieve invloed op prestaties; die worden er zelfs slechter van. Echter is het risico van cocaïne voor topsporters groter dan voor de algemene populatie (wegens, opnieuw, het hart). Het is dus met name ter bescherming van topsporters (naast dat het dus simpelweg illegaal is). Het is zoals je zegt niet zo dat het 'doping' is zoals bijvoorbeeld EPO (al lijken recente onderzoeken naar EPO aan te tonen dat zelfs dat prestaties niet verbetert).

Dat waren nog eens mooie voetbaltijden. Elke week met een cup-a-soup en brood op de grond aan de salontafel kijken naar de opname (videoband) van Eurogoals. Nostalgie.

Dat waren nog eens tijden, Eurosport opzetten na school en dan de highlights van de competities en cl kijken. Wat maakten ze mooie programma's op dat kanaal toen. Deze man stond garant voor goals. 42 doelpunten in 30 wedstrijden en nog geen basisplaats bij je nationale elftal hebben, kan je het vandaag de dag voorstellen?

Ook topscorer in de CL met Porto

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Brazilië

FIFA ranking: 3
195 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Brazilië4535
3.Uruguay280
4.Ecuador268
5.Peru24-3
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Zuid-Ame...
SpelersPositieW
TiteUnknown
AlissonKeeper
WevertonKeeper
Dani AlvesVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Brazilië.

48 jaar
8 fans
Aanvaller

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren