Het tienertalent van Ajax dat Dest, Mazraoui en Rensch achterna wil gaan

Donderdag, 20 januari 2022 om 21:00Jordi Tomasowa • Laatste update: 10:08

In samenwerking met Goal licht Voetbalzone geregeld jonge spelers uit die het in de toekomst ver kunnen schoppen of die nu al hun sporen verdienen in het (inter)nationale topvoetbal. Deze keer gaat de aandacht uit naar het achttienjarige talent Youri Regeer, die dit seizoen indruk maakt als aanvoerder van Jong Ajax en wordt geprezen om zijn veelzijdigheid.

Door Jordi Tomasowa en Chris Meijer

Vrijwel ieder jaar weten er bij Ajax weer één of meerdere talenten door te breken. Ryan Gravenberch en Jurriën Timber zijn slechts twee van de huidige jongelingen die vaste waarden zijn geworden in het elftal van trainer Erik ten Hag. Als er echter één positie op het veld is waar Ajax momenteel een oneindige aanwas van jongeren lijkt te hebben, dan is het de rechtsbackpositie.

Sergino Dest, Noussair Mazraoui en Devyne Rensch maakten de afgelopen seizoenen indruk als rechtervleugelverdediger van Ajax en groeiden uit tot internationals dankzij hun inzicht, techniek en loopvermogen. Nu een transfervrij vertrek van Mazraoui in de zomer steeds waarschijnlijker wordt en Rensch ook veel potentie als centrumverdediger heeft, moeten Ajax-supporters niet vreemd opkijken wanneer er zich op de korte termijn opnieuw een jong talent uit de eigen gelederen als rechtsachter aandient.

Youri Regeer mocht zich begin 2020, met zijn 16 jaar, 6 maanden en 3 dagen na Ryan Gravenberch, Naci Ünüvar en Kenneth Taylor de vierde jongste debutant van Jong Ajax ooit noemen. Inmiddels is het talent al ruim een jaar aanvoerder van het beloftenteam, waar hij dit seizoen indruk maakt als controleur, aanvallende middenvelder én rechtsback.

“Youri lag al met de bal in de wieg”, zegt zijn vader en voormalig Telstar-speler Arend Regeer in gesprek met Voetbalzone. “Hij heeft z’n hele leven eigenlijk nooit anders gedaan. Van kleins af aan liep hij al met een bal te frommelen. Plezier hebben in voetbal heeft altijd prioriteit gehad, dat is bij Ajax nu niet anders.” Regeer zette zijn eerste stappen als voetballer bij SV Zandvoort, ook al mocht dit als vierjarige eigenlijk helemaal nog niet. “Hij vond als jeugdspeler alles leuk”, laat zijn vader weten. “Hij liep voorin, achterin, heeft ook weleens meegedaan aan keepersclinics en als doelman bokalen gewonnen.”

Regeer speelt sinds zijn veertiende voor Ajax, dat hem eerder - evenals AZ - nog aftestte. Via Rijnsburgse Boys en ADO Den Haag kwam hij in 2017 alsnog in Amsterdam terecht. In de lichtingen waarin hij speelde, ging de aandacht doorgaans iets meer uit naar andere spelers, zoals Gravenberch, Ünüvar, Sontje Hansen en Brian Brobbey. Het veelzijdige talent bewees echter keer op keer een echte teamspeler te zijn en speelt waar de trainer denkt dat hij het meest van waarde kan zijn.

Zo moest en zou John Heitinga in het seizoen 2019/20 als trainer van Ajax Onder 19 een plek voor hem in de basiself inruimen voor het UEFA Youth League-duel met de leeftijdsgenoten van Valencia. Heitinga, die dit seizoen ook trainer van Regeer is bij Jong Ajax, stelde het talent uiteindelijk op als rechter vleugelspits. Na negentig minuten stond er in Spanje een 3-5 eindstand op het scorebord, mede dankzij een hattrick van de destijds zestienjarige groeibriljant.

Zijn goede spel leverde Regeer in 2019 ook een uitverkiezing op voor Nederland Onder 17, dat zich mocht opmaken voor een WK in Brazilië. De Nederlandse talenten gingen in de eerste poulewedstrijd tegen Japan, waarin Regeer twintig minuten voor tijd binnen de lijnen kwam, pijnlijk met 3-0 onderuit, maar daarna begon de ploeg met hem in de basiself te draaien. Als jongste speler van de selectie schroomde hij niet om het elftal neer te zetten en de restverdediging te bewaken, eerst als controleur en in de knockout-fase ook als voetballende centrumverdediger.

In de halve finale tegen Mexico was hij in de reguliere speeltijd trefzeker, maar miste vervolgens in de strafschoppenreeks de beslissende penalty. “Het WK, ja. Dat was een grote klap, de eerste paar dagen waren erg zwaar. Maar de eerstvolgende wedstrijd bij Ajax wilde ik hoe dan ook spelen en daarin scoorde ik twee keer. Dat was een omslagpunt dat ik weer op de goede weg was”, zei Regeer onlangs tegen Voetbalzone.

Het talent herpakte zich inderdaad snel, maakte de stap naar Jong Ajax en groeide daar geleidelijk uit tot belangrijke basiskracht en vaste aanvoerder. Inmiddels heeft hij zestig wedstrijden in het beloftenteam achter zijn naam staan. Dit seizoen was Regeer al goed voor vijf goals en negen assists. Een knappe prestatie, zeker gezien het feit dat hij door Heitinga vooral als rechtsback en als controlerende middenvelder wordt gebruikt. “Ik speel het liefst op 6 of 8, als box-to-box-middenvelder”, vertelt Regeer aan Voetbalzone. Dit jaar heb ik veelal op rechtsback gespeeld. Als je kijkt naar mijn cijfers in de eerste seizoenshelft zijn die ook op deze positie uitstekend. Ik weet dat er misschien eerder een doorbraak bij Ajax 1 in zit op de rechtsbackpositie dan op 6, daar moet ik heel goed mijn best voor doen.”

Hij wordt door zijn vader omschreven als ‘iemand die goed met iedereen overweg kan’. “Ik zeg altijd maar: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, en volgens mij doet hij dat ook”, vertelt Arend Regeer. “Het is een hele nuchtere jongen. Af en toe helpt hij nog bij SV Zandvoort Onder 21 met training geven, dat vind ik heel mooi om te zien.”

Vlak voor de jaarwisseling ging er een droom voor de jongeling in vervulling, toen hij in de TOTO KNVB Beker tegen Barendrecht zijn officiële debuut in Ajax 1 maakte. Regeer kwam na rust in het veld voor Lisandro Martinez en liet een meer dan prima indruk achter. Hij had zich begin januari graag nog meer getoond aan Erik ten Hag, ware het niet dat het trainingskamp in Portugal al na twee dagen werd afgebroken vanwege een corona-uitbraak. Regeer liet zich echter niet van de wijs brengen, want enkele dagen later nam hij Jong Ajax als aanvoerder tegen de beloften van FC Utrecht in de Keuken Kampioen Divisie maar weer eens bij de hand. Ditmaal blonk het talent uit als nummer tien door de openingstreffer voor zijn rekening te nemen.

“Youri is een hele belangrijke speler voor ons, hij neemt zowel aan de bal als in het verdedigende aspect bij het drukzetten een voortrekkersrol en is ook niet voor niets onze aanvoerder”, zei Michel Kreek, assistent-trainer van Jong Ajax, na afloop tegenover Voetbalzone. “Hij is een ontzettend gedreven jonge topsporter, multifunctioneel, vrijwel op elke positie is hij bovengemiddeld en dat is natuurlijk razend knap dat je op zoveel posities onderscheidend kunt zijn.”

Het volgende doel is het maken van zijn competitiedebuut, Regeer wil in de komende jaren vaste basisspeler worden bij de club die hij al van jongs af aan support voordat hij een vertrek overweegt. Daarvoor moet hij nog wel een nieuw contract tekenen, want zijn huidige verbintenis loopt in de zomer van 2022 af. “Het is voor mij geen vraagstuk, dat hou ik liever voor mezelf”, zegt Regeer. “Perspectief bij Ajax 1 is natuurlijk het belangrijkste, maar we gaan binnenkort wel zien wat er gaat gebeuren.”

Dat perspectief lijkt er volgend seizoen te komen op de rechtsbackpositie. Of zijn assistent-trainer Kreek gelooft dat Regeer het in zich heeft om de toekomstige rechtsachter van Ajax te worden? “Youri heeft onlangs zijn debuut gemaakt in het eerste elftal, dus die potentie die is er. Als hij de kans krijgt, ben ik ervan overtuigd dat hij deze positie ook in Ajax 1 heel goed kan invullen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door j3ro3ntj33__)

Rensch achteraan gaan? Die jongen moet zichzelf nog eerst bewijzen, hoe kan dat dan al een voorbeeld zijn voor hem?

18 januari 2022 om 17:16

Bij de eerste selectie van Ajax komen en blijven zitten wellicht ?

18 januari 2022 om 17:16

Misschien dat ze bedoelen rechtsback in 1ste. Ook Rensch heeft daar gespeeld.

18 januari 2022 om 17:20

Voor iemand die vandaag 19 is geworden, heeft Rensch toch aardig wat wedstrijden achter zijn naam. 43 maar liefst in Ajax 1. Niet alles basis natuurlijk, maar ruim 2200 minuten is alsnog netjes. Moet zich inderdaad structureel bewijzen maar hij komt niet uit het niets ofzo.

18 januari 2022 om 17:53

Heb hem nog weinig zien spelen, maar toch hoor je regelmatig over hem. Toch dacht ik dat hij eigenlijk een 6 of CV was, maar blijkbaar als back toch het beste? Gaat goed met de rechtsachter van Ajax, te weten dat we een tijd naar v Rhijn of Kristensen hebben gekeken..

18 januari 2022 om 18:34

Was inderdaad eerst een 6 en heeft ook op CV gespeeld, maar afgelopen jaar is haar naar de rechtsback positie geschoven. Doet het daar zeker naar behoren en is ook een erg groot talent, maar ik heb wel een beetje het gevoel dat hij de pure snelheid voor de rechtsback positie mist.

19 januari 2022 om 11:05

vrhijn deed het in eerste instantie toch best goed? Heeft destijds vdwiel opgevolgd en die was volgens mij best snel vergeten.

19 januari 2022 om 11:50

@danninga, van Rhijn viel imo vooral op door zijn inzet. Dat leek al snel heel wat met de toen gemakzuchtige en lakse vd Wiel

18 januari 2022 om 19:04

Rensch heeft zich nog niet 'bewezen' maar heeft 40+ wedstrijden voor Ajax gemaakt en heeft ook zijn debuut voor Oranje gemaakt.

18 januari 2022 om 23:53

Debuut voor Oranje was natuurlijk wel een "gelukje". Met name omdat hij multifunctioneel is en Louis daar van houdt. Maar qua prestaties had hij het nog absoluut niet verdient.

Wat ook helemaal niet erg is natuurlijk, maar meer dat het debuut voor Oranje minder zegt over zijn prestaties/kwaliteiten en meer over de situatie eromheen.

19 januari 2022 om 11:36

Ik ben het met je eens hoor, maar als je alles naast elkaar legt dan is Rensch toch een indrukwekkende doorgebroken jeugdspeler geweest (bv vanuit het perspectief van een buitenlandse club).

Prima speler alleen komen er wel erg veel rechtsbacks door. Wat is er ad hand?

18 januari 2022 om 17:14

Gewoon toeval lijkt me, wel fijn dat er al 15 jaar eigen jeugd doorbreekt op rechts. Hopelijk is Regeer de volgende. Is net als Mazraoui omgeturnd in een laat stadium, dus denk dat hij nog wel even moet aanpassen, maar het talent is zeker aanwezig.

18 januari 2022 om 18:01

Nederland leid heel weinig goede rechtsbuiten en linksbacks op. Is nu al 20 jaar zo.
Volgens mij heeft het te maken met hoe weinig linksbenige spelers we opleiden. Het valt heel erg op in die posities omdat we het liefst met linksbenige linksback en linksbenige rechtsbuiten spelen in Nederland.

18 januari 2022 om 19:30

@gj7300, het is een positie waar je eigenlijk 8 potentiele spelers per lichting hebt. Je kan ook centrale verdedigers op de positie zetten (rensch), middenvelders (deze Regeer, Mazraoui), winger (dest)

De echte rechtsbacks in de 2002 en 2003 lichting zijn allebei met 16 jaar vertrokken, Hoever en Bonnah

19 januari 2022 om 13:44

Misschien omdat het een relatief makkelijke positie is bij Ajax. Je kan vaak vrijheid aanvallen en heb nauwelijks te maken met echte linksbuitens die je het leven zuur maken. Dus als je een beetje kan ballen en inhoud heb kan je daar snel spelen. Voor andere posities op het middenveld en als spits worden meer specifieke kwaliteiten gevraagd.

19 januari 2022 om 17:56

Hoop middenvelders die t niet redden worden backs tegenwoordig

Toppertje, hopelijk verlengt ie snel. Denk dat hij wacht totdat Mazraoui echt is vertrokken voordat hij tekent, wat ik aan de ene kant wel begrijp. Aan de andere kant, hij steekt er bovenuit bij Jong, hij zal sowieso een kans krijgen bij 1 volgend jaar. Groot talent.

De knakworsten staan weer rechtop in het blik lees ik wel.. Ik kan me nog een voorpagina van de VI herinneren waar de nieuwe parel van Ajax werd voorgesteld: ene Giorgi Kinkladze…

18 januari 2022 om 17:54

Je weet het van tevoren nooit
Maar dat hij kan ballen is zelfs te zien door een blinde

18 januari 2022 om 18:15

Haha maar Kinkladze was wel erg goed. Niet echt veel rendement bij Ajax maar een super goede voetballer geweest Nattekano

19 januari 2022 om 10:27

Huh, Kinkladze had al ruim 100 wedstrijden in de Championship/premier League achter de rug voordat hij bij Ajax kwam, hoe kan je dat met deze jongen vergelijken?

Doet me eerder denken aan Veltman. Misschien qua uiterlijk en lengte. Weet niet wat voetballend betreft.

19 januari 2022 om 09:57

Komen ook nog eens allebei uit een kustplaats

19 januari 2022 om 13:40

En ook nog eens allebei Nederlandse mannen, niet te geloven.

20 januari 2022 om 10:22

En ook nog eens allebei bij Ajax opgeleid.
Jongens ! WAAR HOUD HET OP

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
J. GorterKeeper10
A. OnanaKeeper60
R. PasveerKeeper200
N. ÜnüvarAanvaller00
C. SetfordKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

0 fans
Middenvelder, 18 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 19 mei
Manchester City ziet in Kalvin Phillips een geschikte opvolger van Fernandinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren