Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

'Futsal is veel spannender dan voetbal: er is constante druk’

Laatste update:

UEFA Futsal EURO 2022 komt naar Nederland! Het Europees kampioenschap zaalvoetbal wordt vanaf 19 januari gespeeld en Oranje futsal neemt het op tegen de vijftien beste landen van Europa. Voetbalzone blikt vooruit op het toernooi dat tot 6 februari loopt en plaatsvindt in de MartiniPlaza in Groningen en de Ziggo Dome in Amsterdam.

Futsal is volgens veel beoefenaars van de sport een spannendere en snellere versie van voetbal. De spelers krijgen zes keer vaker de bal en de focus ligt op creativiteit, improvisatie en techniek. Er wordt meer op doel geschoten dan bij voetbal en er vallen gemiddeld meer goals. Het EK is onderverdeeld in vier groepen, met zestien deelnemende landen.

Oranje Futsal was als gastland automatisch geplaatst voor het EK. Max Tjaden en zijn manschappen, waaronder de 38-jarige recordinternational Jamal el Ghannouti, zijn ingedeeld in groep A. Ze nemen het op tegen regerend Europees Kampioen Portugal dat derde op de UEFA-ranglijst staat. Hoewel de superster van de Portugezen, Ricardinho, zijn kicks aan de wilgen hing is het land nog steeds de grote favoriet om de groep te winnen. De overige tegenstanders van underdog Oranje Futsal (21e op de UEFA-ranglijst) zijn Servië (8) en Oekraïne (9).

Op papier is groep B de zwaarste groep van het toernooi. Italië staat nu zesde op de ranglijst, maar wist het toernooi in 2003 en 2014 al eens te winnen. Ze zijn echter niet de favoriet in de poule. Kazachstan staat vierde op de ranglijst en de Euraziatische selectie heeft veel genaturaliseerde Brazilianen in de selectie, waaronder Leo Higuita, die al vier keer uitgeroepen is tot beste keeper ter wereld. Nieuwkomer Finland (14) en Slovenië (11) maken de groep compleet.

Groep C bestaat volledig uit voormalig Oostbloklanden. Rusland is de favoriet in de groep en won het toernooi eenmaal. Maar liefst vijf keer veroverde het land zilver, waardoor het land als het ware de ‘Joop Zoetemelk’ van het futsal genoemd mag worden. Samen met Kroatië, dat vijfde op de ranglijst staat, is de nummer twee van Europa de uitgesproken favoriet in de groep. Polen (17) en Slowakije (19) hopen op een mirakel.

Een van de grootste kanshebbers huist in groep D met Spanje. De Spanjaarden eindigden in alle voorgaande toernooien op het podium en wisten maar liefst zeven van de elf keer het goud te pakken. Ook werden ze tweemaal wereldkampioen en spelen veel spelers uit de selectie bij huidige Champions Leaguewinnaar FC Barcelona. Hun voornaamste concurrent in de groep is Azerbaijan, verrassend zevende op de ranglijst. Georgië en Bosnië debuteren op het EK.

Meer zien over UEFA Futsal EURO 2022? Check onze speciale afspeellijst op YouTube!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Sorry dat ik hier even reageer hoor , maar indien er artikelen zijn direct gerelateerd aan Corona, dan mag je pas reageren vanaf Niveau 3 . kan iemand mij vertellen waarom ? moet je dan een toets maken of iets dergelijks om te bewijzen dat mag mee discussiëren in deze artikelen ?

en nog even over het zaalvoetbal. ik heb genoeg wedstrijden gezien waar de spanning absoluut ver te zoeken was en juist heel snel duidelijk was wie er ging winnen .

maar het zelfde geld hier natuurlijk voor snelle sporten als Handbal , waterpolo, Volleybal, darten etcetera
doordat het wedstrijdbeeld snel kan veranderen is het vaak spannend. dit geld overigens ook bij pupillenvoetbal op het veld , die zijn ook binnen een paar tellen aan de andere kant van het veld, waardoor soms een ruime voorsprong bij 1 wissel al snel verdampt .

17 januari 2022 om 12:35

Hallo Witjan,

Bedankt voor je reactie! Wat betreft het eerste punt: we maken per artikel een zorgvuldige afweging met betrekking tot reactiemogelijkheden. Bij de meeste artikelen is de discussie open voor iedereen. Bij gevoeligere topics waarvan we weten dat de discussie snel kan escaleren, kiezen we er voor de discussie te beperken tot de groep actieve gebruikers die zich doorgaans aantoonbaar aan de regels houdt. Bij sommige artikelen staan de comments uit, omdat er geen (voetbal)inhoudelijke aanleiding is voor discussie. Dit geldt bijvoorbeeld voor onze social berichten, die veelvuldig gelezen worden maar meestal geen goede basis vormen voor discussie.

Zoals je misschien weet zijn veel media inmiddels gestopt met reacties door gebruikers vanwege het veelvuldig ontsporen van discussies en het vaak negatieve en arbeidsintensieve karakter daarvan. Wij kiezen ervoor de optie open te houden, maar moeten daardoor ook dit soort keuzes maken om het werkbaar te houden.

17 januari 2022 om 18:04

Ik snap wat je zegt, maar ik vind het toch wel jammer dat dit zo werkt. Mijn mening is dat VZ te veel bepaald wie er op welk niveau zit. Wat ik nu ga vertellen zie ik regelmatig gebeuren, maar ik zal het op mezelf betrekken, dan kan ik ook geen andere woorden in de mond leggen. Ik heb nu anderhalf jaar al een account hier, reageer regelmatig op berichten en krijg ook regelmatig 1 punt vanwege 25 geplaatste berichten. Toch zit ik al zeker een half jaar op 199 punten, en kan ik op bepaalde berichten niet reageren, terwijl ik nooit grove of beledigende taal gebruik. Mijn idee is dat dit te maken heeft met het feit dat ik af en toe een wat kritische mening uit richting VZ zelf, over het waarom plaatsen van berichten of foto's bij berichten. Deze posts worden stee vast verwijderd onder het mom van dat het niets toe zou voegen. Het is mijn mening, het gaat over het bericht waar ik op reageer en mijn taalgebruik is ABN. Hoezo voegt dat niets toe? Dit is een forum waar mensen hun mening mogen uiten toch? Maar als die mening kritisch is richting VZ zelf, wordt dat geweerd. Dat vind ik raar en dat zie ik wel vaker gebeuren, dat kritische berichten waarin ABN taalgebruik wordt toegepast worden verwijderd.

Dus door het gebruik maken van bepaalde niveaus sluit je dus een aantal mensen uit die in mijn ogen niets verkeerds zeggen, maar soms dingen zeggen die niet in het straatje van VZ passen.

En nee, mijn reactie heeft tot nu toe nog niets met het onderwerp te maken, maar ik haak hier even op in aagezien witjan hier een vraag over stelde.

Over het Futsal:

Natuurlijk zijn beide sporten niet met elkaar te vergelijken. De wedstrijden in de zaal zijn korter, het veld is kleiner. Een voetbalveld is ruim 4 keer groter dan een veld in de zaal (20x40 m). Het aantal spelers op het veld is maar ongeveer 2 keer zo hoog in de zaal, dus bij het veldvoetbal is er veel meer ruimte. Als je 11 tegen 11 gaat voetballen op een half voetbalveld is de intensiteit ook hoger. Dus het is een beetje appels met peren vergelijken.

17 januari 2022 om 18:50

Ha Paulr_1982, wellicht weet je het al, maar de moderatie wordt gedaan door een groep enthousiaste gebruikers en niet door Voetbalzone zelf. Hiermee proberen we juist een zo objectief mogelijke situatie te creëren. VZ bepaalt dus ook niet op welk niveau je zit, noch word je door ons gestraft bij kritisch commentaar.

De moderators hebben hun handen vol om alle discussies in goede banen te leiden en hebben hiervoor een duidelijke set regels. Zo moeten berichten aansluiten bij het artikel en inhoudelijk een constructieve bijdrage bevatten. Voor andersoortige berichten kun je terecht op ons algemene forum (zie tabblad community).

Wanneer je het oneens bent met een beslissing, kun je contact opnemen met de betreffende moderator. Als je er samen niet uitkomt, is er ook nog mogelijkheid contact op te nemen met een hoofdmoderator. Daarnaast kunnen leden zichzelf aanmelden om onderdeel uit te maken van dit team.

Zo nu en dan nemen wij, zoals nu, de tijd om onze werkwijze toe te lichten. Met specifieke vragen kun je ons ook rechtstreeks een bericht sturen.

17 januari 2022 om 19:00

Als eerst dank voor de reactie, en ik weet hoe het werkt. Ik ben zelf ook benaderd om jullie te komen versterken, maar daar heb ik toen vriendelijk voor bedankt. Een ding snap ik nog steeds niet, dat ik al zo lang op 199 punten sta, terwijl ik regelmatig 3 punten (ik dacht eerst dat het er een was) krijg voor de 25 geplaatste berichten. Ik blijf maar op dat aantal staan, en de enkele keer dat het blijkbaar nodig is om een minpunt te geven dan wordt deze wel gerekend.

Het is voor mij dus onduidelijk (en m.i. onmogelijk) hoe ik ooit level 3 ga halen, aangezien de +punten alleen maar tellen tot 199.

17 januari 2022 om 19:45

Je weet nu bij wie je moet zijn!

17 januari 2022 om 12:36

Witjan. Over je eerste punt, denk voornamelijk met de insteek om binnen bepaalde discussies geen stortvloed aan onzin reacties te krijgen. Door een bepaald 'niveau' te laten reageren poogt vz ervoor te zorgen dat alleen mensen reageren die al bewezen hebben vooral serieus op de inhoud in te gaan met elkaar. Wel vervelend natuurlijk als je net een nieuw account hebt. Aan de andere kant scheelt het troll reacties van net nieuwe accounts onder zulke stukken.

Edit: ah VZ reageert zelf al

17 januari 2022 om 12:38

Nee, niveau 3 krijg je gewoon pas als je bewezen hebt heel veel comments te kunnen schrijven die het moderatorteam inhoudelijk genoeg acht om niet te worden verwijdert. Je krijgt voor elke 25 berichten die je plaatst 3 punten, 1 aftrek per verwijderde post, en vanaf een punt of 150/160 zit je niveau 3 volgens mij. Dit is om te voorkomen dat er allerlei eencelligen massaal accounts gaan zitten aanmaken om onsamenhangende dingen te gaan brullen onder gevoelige covidgerelateerde artikelen.

Dat haalt niet weg dat er slecht doordachte reacties alsnog komen door mensen die normaal gesproken voetbalinhoudelijke comments maken, maar het is tenminste, meestal, geen ondoordachte spam en beledigingen.

17 januari 2022 om 12:40

Gewoon om te voorkomen dat mensen 100 trolaccounts maken en zulke topics volplempen met onzin. Zie het als proeftijd bij een werkgever. Niveau 3 halen is echt niet moeilijk, je moet alleen vrij lang net doen alsof je een normaal persoon bent.

17 januari 2022 om 14:14

@witjan,

Wat je kan doen, als je jezelf netjes genoeg acht om aan de 200 punten te komen, is het team van VZ een persoonlijk bericht sturen.
Deze weten vaak wel hoe je reacties zijn, en zullen een overweging maken of ze jou al niveau 3 willen maken.

18 januari 2022 om 00:39

Bedankt allemaal. Helemaal duidelijk zo . Sorry dat ik dit zaalvoetbal artikel hiervoor heb gekaapt veel plezier woensdag . Helaas nog zonder publiek

19 januari 2022 om 08:36

@witjan,

geen probleem.

Zo spannend is zaalvoetbal nou ook weer niet :P

Het zou toch mooi zijn om een aantal regels van het zaalvoetbal over te nemen op het veld. Puur om de spanning en de snelheid te verbeteren. Buitenspel mag bijvoorbeeld direct afgeschaft worden en zo'n tijdstraf bij een gele kaart zou top zijn, net als het intrappen ipv ingooien.

17 januari 2022 om 12:50

Je kan alle regels in het voetbal aanpassen, je gaat alleen een compleet andere sport krijgen, zeker met het afschaffen van buitenspel en intrappen. Ik denk bijvoorbeelde dat de "hollandse school" niet mogelijk is zonder buitenspel, je kan immers nooit doorschuiven te de middenlijn en zal altijd 2 of 3 spelers op/rond de eigen 16 moeten laten staan.

17 januari 2022 om 13:18

Zonder buitenspel creer je een compleet andere sport. Dan kun je een paar spelers continu voor de goal laten hangen. Het werkt in de zaal omdat het speelveld zo klein is.

18 januari 2022 om 13:28

Het werkt in de zaal, omdat je mee "moet" verdedigen. Je kunt niet voorin blijven hangen. Dat wordt zelfs in de mindere competities al rigoureus afgestraft.

17 januari 2022 om 12:52

Mee eens dat ze echt wel mogen kijken welke regels voetbal echt beter maken. Voetbal is op dat gebied toch een sport waarin de ontwikkeling traag gaat. Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld hockey is daar in de loop der tijd toch veel meer veranderd dan bij het voetbal. Dit heeft er mede voor gezorgd dat ook op het gebied van snelheid voetbal steeds meer achter gaat lopen ten opzichte van hockey.

17 januari 2022 om 15:52

Hockey kan je toch veel makkelijker veranderen. Dat boeit bijna niemand namelijk behalve in amsterdam zuid en het gooi. Voetbal is een mondiale sport. Kan je echt niet zomaar ff regels veranderen. En het is ook gewoon prima zo. Tuurlijk zijn er dingen die niet helemaal kloppen, maar je hebt geen idee of een verandering het nou echt beter maakt. Enige regel die ik wel echt zou willen zien is zuivere speeltijd. Is ook niet moeilijk om te implementeren.

17 januari 2022 om 18:41

Dit vind ik onzin dat het niemand interesseert. Hockey gaat mee met de tijd maar bij voetbal zitten vooral oude mensen die vooral voor eigen belang zitten en totaal niet vernieuwend zijn. Zelfs bij de introductie van de VAR vergeten ze naar andere sporten te kijken en verzinnen ze zelf iets wat niet werkt.

18 januari 2022 om 11:35

@blaugrana11, hoe makkelijk het is om de regels te veranderen ligt er vooral aan hoe het publiek erop reageert. In de NBA is het veel makkelijk om regels te veranderen want entertainment staat op nummer 1, nummer 2 en nummer. Het basketbal in Europa kijken een stuk minder mensen naar maar regels veranderen ligt daar toch een stukje gevoeliger want traditie van de sport etc.

17 januari 2022 om 15:27

Buitenspel moet echt niet afgeschaft worden. Er zijn oefenwedstrijden mee geweest en de verdediging ging niet verder opschuiven dan de 16meter. Wel ben ik voorstander van zuivere speeltijd

18 januari 2022 om 12:34

Ik ben dan weer geen voorstander van zuivere speeltijd. Heb een aantal keer het Nederlands futsal elftal gekeken (op tv en de tribune) en het schiet soms echt niet op (bij elke bal uit gaat de tijd stop, dat is teveel van het goede). Ik heb dan liever dat ze wat guller zijn in de toevoeging van de extra speeltijd. En ik zie niet in hoe zuivere speeltijd eenvoudig kan worden ingevoerd in het amateurvoetbal.

18 januari 2022 om 19:39

@ilmaestro21, amateurvoetbal en profvoetbal hoeft toch niet hetzelfde te zijn? Bij de amateurs is er ook geen VAR of een 4e man

18 januari 2022 om 23:02

Meh, mijns inziens moet het spelinhoudelijk wel exact hetzelfde zijn. De wedstrijdleiding is niet de inhoud; het verandert het spelletje niet. Bij zuivere speeltijd krijg je echt hele andere wedstrijden hoor, dan moet je met 60 minuten speeltijd gaan werken, anders ben je na 2 uur nog niet klaar. En gewoon 90 minuten versus 60 minuten volledige intensiteit is m.i. wel een wereld van verschil

19 januari 2022 om 00:42

Ik zie eerlijk gezegd niet in waarom het hetzelfde moet zijn. In het boksen doen de amateurs maar 3 x 3 minuten en bij de profs 12 x 3, dat is gewoon 4! keer langer. NBA en G-League is 48 minuten. Rest van basketbal is 40 minuten (college, europees, olympisch, amateur). MMA is ook verschil amateur en prof

"futsal is volgens beoefenaars van de sport een spannendere en snellere versie van voetbal. De spelers krijgen zes keer vaker de bal en de focus ligt op creativiteit, improvisatie en techniek. Er wordt meer op doel geschoten dan bij voetbal en er vallen gemiddeld meer goals."

Ik vind zowel veld- als zaalvoetbal gespeeld, maar ik vind zaalvoetbal minder spannend, juist omdat er meer goals vallen. Bij veldvoetbal is de ontlading na een goal gewoon een stuk groter, omdat het toch specialer is om te scoren dan bij zaalvoetbal.

17 januari 2022 om 18:44

Het is alleen de vraag wat leuker is om te zien. Het tempo in de zaal is vaak hoger, en er gebeurt meer, en ja ook meer doelpunten. Voor veel wedstrijden zit er alleen spanning bij de direct betrokkenen (incl supporters) en de rest wil vooral leuk voetbal zien met veel actie.

Natuurlijk zijn beide sporten niet met elkaar te vergelijken. De wedstrijden in de zaal zijn korter, het veld is kleiner. Een voetbalveld is ruim 4 keer groter dan een veld in de zaal (20x40 m). Het aantal spelers op het veld is maar ongeveer 2 keer zo hoog in de zaal, dus bij het veldvoetbal is er veel meer ruimte. Als je 11 tegen 11 gaat voetballen op een half voetbalveld is de intensiteit ook hoger. Dus het is een beetje appels met peren vergelijken.

Ik vind persoonlijk zaalvoetbal fysiek een stuk zwaarder. De eerste paar keren dat ik in de zaal voetbalde, was ik na 10 minuten al ‘kapot’.

17 januari 2022 om 15:43

Dat is omdat de intensiteit vele malen hoger ligt met een kleiner terrein,idem voor basket.een groot terrein betekent dat er altijd rustige momenten gaan zijn voor ern deel van de spelers.

20 januari 2022 om 01:16

Als je het goed speelt, dan is het fysiek niet zwaarder. Je moet de bal het werk laten doen. In ieder geval dat is hoe ik erover denk. Ik ben namelijk in mijn nadagen juist gaan zaalvoetballen. Ik moet er ook bijzeggen dat het misschien ook kwam dat we een zeer goed team hadden vergeleken met de rest van de teams.

Voetbal en futsal zijn twee compleet verschillende sporten. Niet te vergelijken. Bij voetbal wordt fysiek en tactisch heel wat meer gevraagd.

17 januari 2022 om 15:49

Ben ik het volstrekt mee eens,beide zijn met de voet aan de bal,en het maken van goals,maar dat zijn echt 2 compleet verzchillende disciplines.ik heb veel voorbeelden gezien van uitblinkers in de ene die totaal afgingen in de andere.Gewoon alleen al de manier van lopen. Op gras met studs kort om je as draaien of balans houden in duel is helemaal anders dan in de zaal. Ik hou ook meer van het extra fysieke maar vooral het tactische as0ect op een groot terrein.



Persoonlijk vind ik Futsal zwaarder dan veld voetbal waar je kan verstoppen en je moment kan pakken om te rusten, dat heb je bij futsal niet, in eht veldvoetbal hoef je niet eens een goede conditie voor te hebben. Futsal daarin tegen vereist echt goede conditie, want je bent continue in beweging.

17 januari 2022 om 15:56



beetje kort door de bocht vind ik wel.
in de zaal ligt de intensiteit idd vele malen hoger. en heb de door het kleine terrein en slechts 4v4 veldspelers continue in actie. Klopt ook dat je op een groot veld meer momenten van rust kent, maar daar heb je wel een andere soort van conditie nodig want dat is vele meer interval. de intensere momenten duren ook gewoon langer, toch op deftig niveau.
in de zaal trek je geen spurts van 50,60m of meer. in de Champions league lopen middenvelders en wingbacks soms 15,16 km, waaronder vele spurts. daar heb je dus wel degelijk een aardige conditie voor nodig. Vergelijkbaar met sprinters en marathonlopers. dat zijn 2 totaal andere vormen van conditie die nodig zijn

18 januari 2022 om 18:16

Mjah, zo veelzeggend vind ik die 'zoveel km gelopen' statistieken nou ook weer niet...

Hel, als ik een uurtje ga hardlopen heb ik er al 13 opzitten en dat is redelijk relaxed rennend. Het is door de vele sprints inderdaad compleet anders, maar je hebt dan ook veel momenten van bijkomen (en nog een kwartier pauze).

Neemt niet weg dat ik (heel waarschijnlijk ) never nooit een wedstrijd op enig niveau vol kan maken.

Heb tijden gezaalvoetbald en het is vooral veel explosiever, je hebt er een andere soort conditie voor nodig.

17 januari 2022 om 16:56

In futsal heb je bijna geen lichamelijk contact. Geen tackles, geen schouderduw, ander soort duels. Je kunt/hoeft er geen lange sprints te maken. Je hoeft als spits geen kopduels aan te gaan met bikkelharde voorstoppers.

Futsal is inderdaad intensief; maar het is een ander soort inspanning. Kijk maar eens naar de bouw van een gemiddelde futsalspeler en vergelijk die met een voetballer. In de zaal zijn het vooral tengere jongens die snel kunnen draaien. Geen types als Haaland, Lewandowski, Sangare of van Dijk.

17 januari 2022 om 22:20



Kwa fysiek mag veel meer dan vroeger in het futsal hoor, sliding mogen nu ook enzovoort. je hebt gelijk dat er veel behendige spelers erin zitten die mager zijn van postuur..

18 januari 2022 om 10:30

PSV - dat er niet fysiek geespeeld mag worden is niet meer zo. Misschien nog wel in de lagere regionen, maar in de top mag al veel meer. Techniek, conditie en snel handelen maken futsal een mooie sport. Ben het met je eens dat het een goede zaalvoetballer het niet redt op het veld en andersom ook niet weet ik uit ervaring.

18 januari 2022 om 10:57

Dat ligt er natuurlijk aan op welk niveau je speelt .. als ik ga zaalvoetballen tegen 3e klasse spelers heb ik ook geen goede conditie nodig .. veld voetbal op hoog niveau kun je niet gaan verstoppen , kans is groot dat je dan de wedstrijd verliest omdat je met 10 man speelt

Benieuwd hoe NL het gaat doen. Ben bank dat ze in de poule fase er al uit gaan..

Enige wat ze echt over kunnen nemen is de zuivere speeltijd !
Voor de rest moet je de 2 sporten niet te vergelijken omdat de intensiteit heel anders is.

Zou toch heerlijk zijn geen extra tijd meer.. dan heb je dat gedoe nooit meer over tijd rekken..

Ik ga het EK zeker volgen. Deels, omdat ik het echt leuk vind om te kijken en daarnaast, omdat er paar bekenden zijn die mee gaan doen. Benieuwd wat het niveau is van NL. Jammer dat Ricardinho van Portugal is gestopt. Ik denk overigens niet dat NL ver gaat komen maar verwacht wel dat ze de volgende ronde zullen halen. Al zal dat niet makkelijk gaan.

Spannender is het niet, dat is niet waar. Als een team beter is dan zie je dat in de loop van de wedstrijd al terug in de score. Persoonlijk vond ik zaalvoetbal wel nog net iets leuker om te doen, maar dat komt omdat het me beter ligt. Als je het niet van je fysiek, snelheid (op grotere afstand) of schot/pass moet hebben dan is zaalvoetbal echt perfect. Je moet sowieso echt een topconditie hebben, anders word je gesloopt. Het leuke aan zaalvoetbal is ook de tactiek. De spelers moeten samenwerken en niemand mag verzaken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren