‘Twee kleine mannetjes’ bij Ajax nemen twijfels Perez volledig weg

Zondag, 16 januari 2022 om 19:47Mart van Mourik • Laatste update: 19:51

Kenneth Perez heeft zondagavond de loftrompet gestoken over Antony en Jurriën Timber. De buitenspeler van Ajax was in het Eredivisie-duel met FC Utrecht (0-3) trefzeker en hij maakte ook in fysiek opzicht een goede indruk op de analist van ESPN. Perez noemt de Braziliaan een ‘klapper’, terwijl de analyticus in de Amsterdamse defensie Timber de absolute uitblinker vindt.

“Of Antony een goede indruk maakte vandaag? Hij maakt de hele tijd een goede indruk”, reageert Perez desgevraagd tijdens Dit was het weekend. “Ik vind Antony echt een hele goede speler. Niet alleen in Nederland, maar ook in de Champions League. Dit is toch wat ik even wilde zien van hem”, wijst Perez naar beelden van Antony’s treffer in de vijfde speelminuut en diverse acties waarbij hij vanaf de rechterkant naar binnen sneed.

“Waar ik wel altijd benieuwd naar ben, is of hij hogerop kan spelen. Heeft hij het fysiek daarvoor? Hij is een klein mannetje. Het is een beetje hetzelfde als met Wesley Sneijder. Het is een klein mannetje… Maar zijn core, zijn slimheid… Zijn kracht kan natuurlijk ergens anders zitten. Ook in duel met Tyrell Malacia, eveneens een sterke jongen, wordt hij niet weggeduwd. Dus dat zit wel goed. In het algemeen denk ik dat mensen hem een goede speler vinden. Ik vind hem een zeer goede speler. Hij is niet voor niets Braziliaans international. Dus dat wordt wel dé klapper.”

“Maar er staat iemand in de verdediging die ik eigenlijk nóg beter vind”, vervolgt Perez. “God, die Timber, man. In alles wat hij doet, is er rust. Hij raakt nooit in paniek. In het begin had ik mijn twijfels of hij lang genoeg zou zijn om in Europa als centrale verdediger te spelen, maar die twijfel is echt weg. Door zijn snelheid kun je makkelijker een-op-een spelen. Wat een geweldige speler.” Marciano Vink sluit zich volledig aan bij zijn collega.

“Buiten het feit dat hij snel is, fantastisch kan voetballen en sterk is, anticipeert hij ook als de beste. Hij voorziet al waar gevaar of problemen kunnen ontstaan. Dan hoef je geen sliding of een domme tackle in te zetten. Het ziet er allemaal koel uit en dan komt puur en alleen door het lezen en inzien wat er gaat gebeuren”, aldus Vink, die tot slot aangevuld wordt door Perez. “Hij heeft alleen in een opzicht pech: in het Nederlands elftal zijn er nog drie anderen die ook geweldig zijn”, doelt de analyticus op Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij.Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door tim59)

Als Timber vertrekt is het belangrijk naar welke club hij vertrekt. Het beste past bij hem een club die met ruimte achter de verdediging speelt.

16 januari 2022 om 20:00

Ik denk dat Ajacieden het beste kunnen vertrekken naar clubs die willen voetballen en domineren. Dat zie je zelfs wel bij De Ligt, die had ook beter naar een Barca of Bayern kunnen gaan. Niet dat die laatste zozeer in de markt was hoor.

16 januari 2022 om 20:02

Ben het met je eens @myvision ik heb ken een aantal voormalige jeugdspelers en die gaven ook aan bij Ajax gewend te zijn altijd in balbezit te spelen en zodra ze naar een andere club gaan dat het gigantisch wennen is. Ik denk dat Timber een perfecte verdediger is voor de Spaanse competitie.

16 januari 2022 om 20:07

@myvision
Ik denk dat de Ligt bewust gekozen heeft voor Juve , om zich een andere stijl van verdedigen meester te maken. De makkelijkste weg had inderdaad Barca geweest , maar naar die club of Bayern kan hij altijd nog.
Timber is natuurlijk een stukje kleiner dan de Ligt die zou er zeker beter aan doen om naar een team als Barca te gaan

16 januari 2022 om 20:30

Klopt helemaal Bossie. Maar De Ligt lijkt niet te hebben gedacht aan 't feit dat hij voetballend daar minder lijkt te worden. Z'n atletische en flexibele vermogen lijken te zijn geslonken doordat hij nu ineens een bulldozer moet zijn. Ik denk dat hij in niets echt verbetert is, behalve dan dat hij meer weerstand ondervindt misschien in de competitie.

16 januari 2022 om 21:50

Myvision. Je vind dus dat De Ligt niet beter is dan in zijn eerste jaar bij Juve? Ik denk dat je de plank echt finaal mis slaat met deze opmerking dat hij in niets is verbeterd.

16 januari 2022 om 22:04

Hij is sterker, maar ik zag hem in Ajax veel meer vrijuit en veel beter voetballen. Verdedigend vind ik hem inderdaad amper beter geworden. Ik had het idee dat dat hij bij Ajax, mede doordat hij toen nog niet de last van een transferbedrag op z'n schouders had, veel vaker bravoure tonen en zichzelf vol in een sliding of duel werpen. En die won hij dan ook altijd. Bij Juve is het voetbal ook veel minder goed, terwijl bij Ajax de aanval vooral begint bij de verdedigers en daar was De Ligt ook altijd goed in. Dat zie je nu ook bij Timber. Blind is het beste voorbeeld van een geniale toevoer van achteruit, Bij Ajax en voor Ajacieden zijn verdedigers nou eenmaal aanvallend veel belangrijker dan bij welke club ook.

16 januari 2022 om 23:02

Even een vraag dan. Hoe vaak heb jij Juve zien spelen de afgelopen twee en een half jaar? Als jij niet het verschil ziet tussen de Ligt in zijn eerste seizoen en de Ligt van nu, dan denk ik niet dat jij veel naar Juve hebt gekeken. Je kan ook niet echt de Eredivisie vergelijken met de Serie A. Daar wordt gewoon ook anders gevoetbald, andere systemen en bovenal een tig keer hoger niveau.

Timber is inderdaad onze Next Big Thing. Als hij zich maar even zo door ontwikkelt gaat hij een transferrecord breken en mogen de huidige cv's van Oranje vrezen voor hun plek. Wat een gigantisch verdedigend talent is dit. En het lijkt niet eens meer een talent. Hij domineert daar, ook tegen clubs als Dortmund.

16 januari 2022 om 20:00

Ik vind hem echt geweldig hoor, en zie hem ook niet vaak duels verliezen, ook niet in de lucht. Maar denk jij dat hij ook heel erg past in de PL, met zijn lengte?

16 januari 2022 om 20:05

Het is dat Barca op zijn centen moet letten, maar kan zo daar de basis in. Ik weet niet of de PL hem gaat goed doen aangezien ze daar meer de lange bal spelen, maar wmb kan hij Maguire zo vervangen.

16 januari 2022 om 20:05

Thiago silva is 4 cm langer en dat vind ik dit jaar de beste cv uit engeland. Als je echt goed bent kan het echt wel. Zie timber prima centraal spelen bij chelsea oid.

16 januari 2022 om 20:07

Misschien wel beter dan lange, sterke, maar langzame verdedigers met weinig techniek. Tegen een mane, Salah, Jesus, Auba zie ik Timber prima z'n man staan, waar dat bij de ligt of de vrij toch wel meer vechten en overtredingen zouden zijn. Kijk, speel je in een verdedigend counter team en tegen spelers als Lewa, dan is het andere koek. Hij is vooral zo slim, technisch goed en snel. Zou ook benieuwd naar hem als 6 zijn

16 januari 2022 om 20:09

Ja als je dan toch vergelijkt met eric garcia bij barca centraal. Dan is timber ( martinez ook) lichtjaren beter hoor.

16 januari 2022 om 20:27

Denk inderdaad dat PL misschien nog wel 't lastigste wordt. Al kan hij daar ook wel aan de bak bij clubs die zelf vooral in balbezit zijn/willen zijn.

17 januari 2022 om 06:10

k denk dat hij overal terecht kan, ook in Engeland. Hij zal daarvoor misschien nog iets sterker moeten worden, maar voor de rest heeft hij alles. Dat hij niet de grootste is compenseert ie weer met sprongkracht. Het enige waar hij het misschien lastig mee zal hebben is een type Luuk de Jong wanneer de tegenstander met een ‘lange ballen op de Jong’ tactiek speelt en natuurlijk tegen de absolute wereldtop a la Lewa, Haaland, Benzema etc.

17 januari 2022 om 07:40

Alleen tegen het kaliber Haaland is nog een dingetje

Als je zag hoe die weggezet werd alsof die er niet stond .. Had hij het geluk dat de goal afgekeurd was

17 januari 2022 om 09:45

Ik weet niet of jouw bewering (dat Timber minder overtredingen nodig zou hebben) logisch / realistisch is. Als je puur kijkt naar de cijfers: Over het gehele afgelopen seizoen in de Serie A, waar je toch behoorlijk wat verschillende soorten aanvallers (en ook snel, aanvallend spel) tegenkomt, had De Vrij in 30 wedstrijden 19 overtredingen nodig. In 18 wedstrijden in de eredivisie dit seizoen (waar je minder goede, snelle, behendige aanvallers tegenkomt) maakte Timber 17 overtredingen. Dus bij de meest dominante, aanvallend spelende ploeg, maakte hij ca 1/3 meer overtredingen.
De Ligt maakte er in de Serie A dit seizoen even veel als Timber, tot nu toe - en in zijn seizoenen bij Ajax veel minder, op dezelfde leeftijd.

Timber is een groot talent, maar misschien juist doordat hij fysiek iets minder is heeft hij meer overtredingen nodig bij een team wat verder van de goal afspeelt...

16 januari 2022 om 20:10

Transferrecord? Daar moet echt nog wel heel veel voor gebeuren hoor. Zo'n De Ligt ging natuurlijk voor zo'n groot bedrag weg omdat die ook wel iets had bereikt. Europa league finale op 17 jarige leeftijd, jongste aanvoerder ooit in de CL (of iets dergelijks), Ajax onder zijn aanvoerderschap een halve finale CL gehaald en basis speler bij het Nederlands elftal dat weer in de lift zat. Ik zie het niet gebeuren. Alle puzzelstukjes vielen echt precies in elkaar. Zie een club niet snel nog een bedrag wat voor De Ligt is uitgegeven aan een eredivisie verdediger. Laat staan 86+ (Frenkie zijn transfersom).

16 januari 2022 om 20:10

Het ligt erg aan de CL campagne van dit jaar denk ik

16 januari 2022 om 20:11

Transferrecord vind ik ook overdreven. Maar Davinson Sanchez ging voor 40 miljoen weg, met bonussen erbij zelfs 47 miljoen. Timber is op bijna alle vlakken een klasse beter dan Sanchez. Als Ajax een kwartfinale/halve finale Champions League haalt en Timber blijft excelleren vind ik een bedrag van 50 miljoen niet vreemd.

16 januari 2022 om 20:44

Transferrecord gaat hem inderdaad niet worden. De Ligt was een 19 jarige captain in de halve finale CL, record van Fabregas verbroken. Timber wordt over een half jaartje 21. Timber zal over een half jaartje denk ik aan 80 wedstrijden komen, terwijl de Ligt al op de 200 zat. Maar ik vind een minimum van 50 miljoen geen gekke gedachte als we weer halve finale CL halen, en hij wat minuten maakt bij Oranje. Zelfde geldt voor zijn kompaan, al is hij ietsje ouder. 2 toppers samen.

16 januari 2022 om 20:13

Het transferrecord breken vind ik wel heel optimistisch. De Ligt was echt een unicum wat betreft de prijs voor een verdediger uit de Eredivisie. De 86 miljoen (van Frenkie) zie ik in de komende jaren eigenlijk alleen gehaald worden door een aanvaller. Al vind ik dat ook wel erg veel voor bijvoorbeeld een Antony. Zie het ook voor een aanvaller niet zo snel gebeuren namelijk.

16 januari 2022 om 20:36

Transferrecord echt niet, hij is niet net zo ver als De Ligt was en De Ligt is toch wel wat langer, sterker etc. Timber is goed, maar zal het nog wel even moeten laten zien in de komende CL rondes, ook die ene wedstrijd tegen Haaland had Timber ook geluk toen hij kinderlijk aan de kant werd gezet. Die potjes in de Eredivisie zijn geen maatstaaf voor een hoger niveau. Ik denk wel dat zijn lengte voor veel clubs een afknapper is. Ik hoop wel dat hij zijn ontwikkeling zo vervolg geeft. Ik vind hem enorm veel rust uitstralen en zijn snelheid is echt een wapen. Clubs die ver voor de goal willen spelen zouden Timber absoluut in de gaten moeten houden! Het blijft zeker voor Ajax een fantastische verdediger.

16 januari 2022 om 20:49

Ik vond Timber tegen Haaland veel beter staan dan De Vrij en Van Dijk een paar weken daarvoor. Die werden pas kinderlijk weggezet, Timber incasseerde geen goals.

16 januari 2022 om 21:41

Goals lag meer aan pasveer dan Timber, Haaland had er een aantal kunnen scoren. Als hij Timber voorbij is, en stuit op Pasveer dan krijgt Timber daar natuurlijk niet de credits voor.

16 januari 2022 om 21:45

Myvision. Haaland zou eigenlijk niet eens spelen tegen Ajax omdat hij geblesseerd was en niet fit genoeg. Ga nou niet vergelijken met twee heel andere situaties. Een fitte Haaland in vorm houdt niemand tegen. Timber mag momenteel nog niet eens de veters strikken van De Vrij en Van Dijk en hun staat van dienst.

16 januari 2022 om 21:56

Waha, natuurlijk moeten er allemaal excuses worden gevonden als Haaland relatief goed in toom is gehouden. In de wedstrijd heeft Dortmund gebruik gemaakt van 5 wisselmogelijkheden maar na 90 minuten stond Haaland nog steeds op het veld hoor. En toen stond het 4-0 voor Ajax, dus je gaat mij niet vertellen dat Haaland eigenlijk niet in staat was te spelen want dan gaat de trainer na die gigantische veegpartij echt niet zo'n risico lopen. Een staat van dienst is geen garantie voor de toekomst. Dat zie je al een poosje bij Van Dijk de laatste maanden en De Vrij gaat ook absoluut niet vrijuit. Mooi dat je De Ligt niet noemt, want die komt natuurlijk van Ajax.

16 januari 2022 om 22:17

Ik vind Timber ook echt een toppertje hoor, doet weinig fout enhoud zich prima staande in meeste duels. Maar het is toch alles behalve objectief om te doen alsof Haaland een makkelijkere dag had tegen de Vrij/van Dijk omdat hij heeft gescoord? Nee die kansen gingen er niet in en dan is het makkelijk l*llen achteraf, maar toch was hij hem echt een paar keer kwijt. Wat zeker geen schande is. Ik zou als ik hem was ook zeker niet naar de PL gaan, maar eerder naar een team in La Liga. Om je zo erg staande te houden met zijn fysiek is ontzettend moeilijk in de PL, heb heel erg mijn twijfels of Timber nou net diegene is die dat voor elkaar gaat krijgen.

16 januari 2022 om 22:58

Myvision, niet zo op je teentjes getrapt zijn. Je weet zelf net zo goed dat Haaland eigenlijk helemaal niet zou spelen, of ben je dat vergeten? Je kunt namelijk hier op deze website alles terughalen. Natuurlijk noem ik de Ligt niet, ik reageer toch op jou, waar jij De Vrij en Van Dijk erbij haalt. Ga nou niet doen alsof ik een of andere Ajax haat heb, want die is er simpelweg niet. Ik heb overigens aangegeven dat ik Timber zeker een goede verdediger vind. Het is niet erg dat hij nog niet zo goed is als Van Dijk, De Vrij en De Ligt. Die jongen heeft nog alle tijd van de wereld. Die gaat er echt wel komen, maar ik zie hem niet als recordtransfer vertrekken. De Jong en De Ligt lieten dingen zien tegen de absolute wereldtop die Timber vooralsnog niet heeft laten zien.

Ik vond het wel lekker dat Timber een beetje onder de radar bleef en ondertussen foutloos bleef, nu al bijna een jaar lang. Laat Gravenberch maar lekker in de picture staan. Die speelde ook goed trouwens, eindelijk. Maar Timber en Antony zijn twee toppers. Zeker Timber hoop ik nog dat ie jaren blijft, hij staat er pas net. Antony is de kans een stuk groter dat ie vertrekt, al heb ik door het winter WK nog hoop op een extra jaartje.

16 januari 2022 om 20:09

Eens, en Anthony ook omdat ie Braziliaan is die het ook daar laat zien en in principe ongeacht systeem dit kan doen. Verdedigers of middenvelders zijn toch afhankelijker van het systeem van het team dan spelers als Anthony, die counteren kan, maar ook in de kleine ruimte goed is, waar bijv rashford of dembele toch meer renners zijn voor de counter alleen

Timber is nu al een jaar lang elke wedstrijd goed. Hij heeft echt nog nooit een onvoldoende gescoord. Echt een topverdediger. Soms wat laks, maar als hij eenmaal 'aan' staat is het fenomenaal. Geweldig talent. Mag wel minimaal 45 miljoen gaan opleveren. Voor hem is een goede vervolgstap wel van fundamenteel belang. In een team dat fel vooruit verdedigt en aanvallend speelt, zal hij excelleren.

16 januari 2022 om 20:15

was die 45 miljoen nou net 35 of zit ik mis? Wil reageren en zie opeens 45 miljoen. Wilde even reageren dat ik Ajax talenten vaak een beetje overgewaardeerd vond (zoals Neres die toen opeens 40 miljoen moest opleveren, en Van De Beek die voor veel geld is vertrokken), maar Timber is echt een uniek talent. Hij is voetballend(!) wat mij betreft al top 5 CV van de wereld, hij is niet onder druk te krijgen. En doordat hij daardoor door geen enkele spits echt onder druk is te krijgen, kan hij gecombineerd met zijn rushes zoveel toevoegen, ook aan topclubs. Verdedigend zie ik hem ook bijna nooit in de problemen komen, precies zoals de groten der aarde het ook doen (het makkelijk laten lijken door altijd goed te staan). Wat mij betreft grootste talent van de Eredivisie en minimaal 50 miljoen waard. Meen ik echt. Bij hem weet je zeker dat die het niveau van een Bayern aankan, bij Gravenberch en Antony is dat voor mij nog de vraag.

16 januari 2022 om 20:18

35 was het eerst, dat was een typefout: met minimaal 45 miljoen zocht ik de vergelijking met een Davinson Sanchez die vertrok voor een soortgelijk bedrag en beduidend minder was. Ik ben het verder met je eens. Als Gravenberch nu de stap naar de top maakt flopt hij gegarandeerd. Bij Antony ziet het er leuk uit, maar hij moet constanter worden qua rendement en ook in zijn individuele acties. Timber is een van de weinige spelers waarbij ik ook het gevoel heb dat die wel (direct) zou kunnen aanhaken hogerop. Mazraoui is een ander voorbeeld, maar Timber is natuurlijk een unieker en groter talent.

Geweldig om te zien hoe twee kleine Cv's zich zo goed staande houden in elke wedstrijd. Timber zijn talent is ongekend, maar ook Martinez is een enorme voltreffer. Ondanks hun kwaliteiten blijven clubs toch kijken naar hun lengte. Het zal me dan ook niets verbazen als beiden naar een club vertrekken waar ze met 3 man achterin spelen.

Timber is echt geweldig, soms vind ik hem net iets te nonchalant handelen maar dan staat Martinez er naast die er bovenop knalt echt een duo dat elkaar perfect aanvult en dan Alvarez die er soms tussenstaat om alles weg te koppen. We zijn nog niet echt in de situatie gekomen dat we lange tijd vanuit eigen 16 moeten verdedigen, ik ben wel benieuwd hoe hij zich dan staande houdt.

Timber ben ik wel echt onder de indruk van. Dat gaat een grote speler worden. Antony moet je gewoon verkopen van de zomer anders krijg je zo'n Neres verhaal.

16 januari 2022 om 21:26

Voornamelijk op mijn mening eigenlijk. Of moet ik eerst een betoog maken voordat ik het hier mag plaatsen? Antony is overschat en bovendien mentaal niet sterk genoeg om de top te halen. Tegenpool van Timber.

16 januari 2022 om 21:34

Mentaal niet sterk genoeg. En dat basseer je op? Daar ben ik oprecht benieuwd naar.

16 januari 2022 om 21:47

We zullen wel zien hoe Antony zich ontwikkeld. Schat hem qua mentaliteit en mentaal juist wat hoger in dan Neres. Neres is meer liefhebber, Antony is meer winnaar. Al hadden Ajacieden je uitgelachen als je een paar jaar geleden had gezegd dat Neres verkocht zou worden aan Shakhtar voor 15 miljoen…

17 januari 2022 om 09:53

Want de reden dat Neres flopte is zijn mentaliteit... Door alle blessures kwam hij gewoon nooit meer in zijn ritme.

Dat Antony onwaarschijnlijk goed en productief is, dat weten we allang. Hij zal aankomende zomer ook niet meer te houden zijn. Ik hoop dat Veldmate al een nieuwe sambaspeler voor op rechts in het vizier heeft.

Maar ik hoop dat iedereen een beetje voorzichtig is met de loftrompet voor Timber. Hij is idd ook ongekend goed en nog zo jong. O.a. de reden dat Ajax pas 4 tegengoals heeft. Maar hem willen we aankomende zomer absoluut houden, dus niet teveel Timber in de picture zetten graag.

Timber is echt heel goed. Als hij nog 10 cm langer was geweest zat heel Engeland achter hem aan. Ik denk dat hij sowieso wel perfect mee kan met een manchester city. Dias en Timber zou echt top zijn. Voetballend is Timber echt heel goed en ook qua positionering. Zelfs als verdedigende middenvelder kan hij de top bereiken. Ik vind alleen dat als hij soms op rechtsback staat zijn voetballende kwaliteiten onvoldoende benut worden.

16 januari 2022 om 23:01

Als back is hij inderdaad minder. Net alsof die positie hem niet helemaal past. Maar in het centrum nu al onmisbaar.

Tijdens de EK vond ik dat Timber gewoon in de basis van Oranje kon spelen. Nu is hij al minstens zo goed als De Ligt en De Vrij, dus wordt over niet al te lange tijd de nieuwe voorstopper van het Nederlands elftal. T.o.v. De Ligt is hij veel rustiger en slimmer. Ook fysiek sterk. Enige minpunt is zijn lengte. Net als zijn maatje Martinez. Maar als duo verdedigend veel betrouwbaarder dan b.v. Blind/schuurs. Maar dat terzijde. En Antony in vorm is fenomenaal. Zulke vleugelspelers zijn zeldzaam. Wie niet door Perez werd genoemd was Brobbey. Wat een verschil met Haller. Sterk, snel, explosief; met man in de rug aanspeelbaar, en veel minder balverlies. Daarom vond ik het zo oliedom dat Ajax/overmars hem zo gemakkelijk liet gaan. Zie hier het resultaat....

Ik hoop dat timber naar tottenham komt eigenlijk kaar denk voor hem betere stap om bijnajax te rijpen. Wel eej topspeler in de maak.n

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
J. GorterKeeper10
A. OnanaKeeper60
R. PasveerKeeper200
N. ÜnüvarAanvaller00
C. SetfordKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

16 fans
Aanvaller, 22 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 23 8 4 1
2020/2021 Ajax 32 9 2 0
2020 São Paulo 2 0 0 0
2019 São Paulo 29 4 4 1
2019 São Paulo 14 2 2 0

In de wandelgangen

Dinsdag 17 mei
Manchester United heeft een cruciale stap gezet met het oog op de mogelijke komst van Jurriën Timber. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren