Ihattaren blikt terug: ’Mijn moeder was in shock van Koeman’

Zaterdag, 15 januari 2022 om 08:49 • Laatste update: 09:24

Mohamed Ihattaren staat nog altijd achter zijn keuze voor het Nederlands elftal. Het was Ronald Koeman die ervoor zorgde dat de middenvelder in november 2019 niet hoefde na te denken over een keuze tussen Oranje en het nationale team van Marokko. De toenmalig bondscoach kwam naar De Herdgang om met Ihattaren te praten. “Toen hij voor mij aan tafel zat, tikte ik mijn broer onder de tafel gelijk al met mijn knie aan: dit wordt een ja”, vertelt de middenvelder zaterdag in De Telegraaf.

Ihattaren stelde zijn keuze toentertijd uit vanwege de situatie van zijn zieke vader, die inmiddels is overleden. Hij kijkt nog altijd positief terug op de kennismaking met Koeman, evenals zijn familie. “Ro-nald Koe-man. Als zó iemand zo voor je gaat, dan kan ieder ander zijn mening je gestolen worden”, benadrukt de middenvelder. “Mijn moeder was erbij en zij was helemaal in shock. Ze kijkt haar leven lang al voetbal. Wie kent Koeman niet? Ze schrok dat ze hem voor haar zag, echt een mooi moment.”

Ihattaren werd destijds ook opgeroepen voor het Nederlands elftal, maar het kwam uiteindelijk niet tot een debuut. Vanwege zijn moeilijke situatie bij PSV koos Frank de Boer, de opvolger van de naar Barcelona vertrokken Koeman, ervoor om Ihattaren niet te selecteren. Ihattaren maakte echter ook niet zijn debuut voor Jong Oranje en er ging ook een streep door het EK Onder 21. De Boer sprak met Ihattaren toen hij een bezoek bracht aan De Herdgang. “Dat vond ik netjes. Hij zei: je wordt nu niet opgeroepen, je speelt te weinig en hebt akkefietjes met de trainer.”

“Dus ik dacht: geen probleem, dan zit ik sowieso bij Jong Oranje en ga ik daar vlammen. Maar ik bleek niet eens in de voorselectie te zitten richting het jeugd-EK. De vóórselectie. Daar schrok ik van. Of ik er later aan heb gedacht voor Marokko te kiezen? Als ik mijn keuze heb gemaakt, dan heb ik mijn keuze gemaakt. Die keuze kwam uit m’n hart.” Bondscoach Erwin van de Looi zag ook bij Jong Oranje veel concurrentie voor Ihattaren, die nog niet eerder onder hem speelde. Hij koos daarom op het EK voor vertrouwde namen.

“Erwin heeft dat goed uitgelegd", zei De Boer in maart vorig jaar. “Maar het is wel heel sneu voor Mo dat hij ook daar buiten de selectie valt. De bal ligt nu bij Mo. Ik ben ervan overtuigd dat hij dat ook zo ziet. Ik hoop dat we de komende weken weer de Mo gaan zien die we allemaal nog in gedachte hebben." Ihattaren speelde op 24 april vorig jaar echter zijn allerlaatste wedstrijd in het profvoetbal: een invalbeurt van zeven minuten in het duel tussen PSV en FC Groningen (1-0). Hij vertrok voor een bedrag van 1,9 miljoen euro naar Juventus, dat de tiener direct bij Sampdoria stalde.

Bij de club uit Genua ging het mis. De spelmaker stond er naar eigen zeggen helemaal alleen voor en besloot in oktober zonder overleg terug naar Nederland te gaan. Bij zijn terugkeer wisselde Ihattaren van zaakwaarnemer - hij ruilde Mino Raiola in voor Ali Dursun - en inmiddels werkt hij aan een terugkeer. Er gaan geruchten dat Ihattaren anderhalf jaar op huurbasis voor FC Utrecht, de club uit zijn geboortestad, gaat spelen.

"Mijn moeder vroeg zelfs aan mij: voetbal je nog? Ze snapt er niets meer van", zegt Ihattaren in het dagblad. "Maar daar wil ik snel verandering in brengen. Daarvoor zal ik in de spiegel moeten kijken. Ik wil slagen in de absolute top zodat mijn moeder weet dat ik een zoon en topsporter ben waar ze trots op kan zijn.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door klemvastdiebal)

Ik hoop echt dat iemand bij deze gozer de juiste snaar gaat raken, want hij kan heerlijk voetballen. Denk eigenlijk dat hij veel baat gehad zou hebben bij trainers als Ten Hag of Slot op dit moment in zijn carrière. Hopelijk komt het er bij Utrecht toch terug uit.

15 januari 2022 om 09:34
0

Hou op man, alsof het aan de omgeving ligt.. In elk interview wordt schrijnend duidelijk dat alles om hem heen schuld heeft aan zijn eigen falen, tenenkrommend. Tot vorige week gunde ik hem ook de wereld, nu zal het me roesten

15 januari 2022 om 09:35
0

Hij kan natuurlijk nog steeds de knop omzetten, nooit te laat. Hij zal wel zijn wereldbeeld moeten veranderen

15 januari 2022 om 09:45
0

Ziehier het voorbeeld van hoe een opvatting van een mens 180 graden kan draaien. Dat gun ik Mo - in positieve zin.

15 januari 2022 om 09:59
0

Ik zeg niet dat het aan zijn omgeving ligt. Maar ik denk wel dat met de juiste mensen in zijn omgeving het weer goed kan komen.

Mensen vergeten ook gewoon te makkelijk wat deze jongen heeft meegemaakt. Op je 17de je vader verliezen in een tijd dat je van een volslagen onbekende ineens een van de bekendste spelers van de Eredivisie wordt is niet niks.

15 januari 2022 om 10:14
0

@Noud. Ten Hag en Slot zijn goeie trainers, maar Ten Hag heeft ook problemen gehad met Lang. Schmidt heeft tijd in Ihatarren gestoken en is zelfs persoonlijk met hem gaan trainen tot Ihatarren een paar keer niet op kwam dagen. Schmidt komt vanuit het buitenland en heeft een jonge jongen in de groep die te dik aankomt, niet met persoonlijke begeleiding geholpen wil worden, muit als het hem uitkomt en daarnaast ook nog eens niet presteert. Dan kan iedereen wel zeggen dat het zo’n super talent is, maar daar heeft Schmidt weinig van gezien en dan verwacht de buitenwereld/pers dat hij juist in die jongen al zijn tijd en energie steekt. Schmidt kwam met een rare tactiek en heeft soms rare wissels, allemaal zaken om kritiek op te hebben, maar wat betreft Ihatarren heeft ie wat mij betreft weinig fout gedaan.

15 januari 2022 om 10:42
0

Nogmaals ik zeg ook niet dat het aan zijn omgeving ligt of heeft gelegen. Ik haal Schmidt er ook helemaal niet bij.

Het ligt aan een heel aantal omstandigheden en de reactie van Ihatarren zelf op die omstandigheden. Dat neemt niet weg dat ik denk dat in deze fase van zijn carrière er bepaalde managers zijn die de juiste snaar bij Ihatarren kunnen raken. En ik hoop gewoon dat dat lukt. In dat opzicht zou ik bijvoorbeeld wel veel vertrouwen hebben gehad in een Slot. Al kan het ook daar mis gaan hè.

15 januari 2022 om 11:17
0

Gewoon even zijn handleiding lezen zoals Van Bommel dat deed en FC Utrecht heeft met Ihattaren een topversterking in huis. Zo ingewikkeld is het allemaal niet. Dit is een gevoelsjongen die plezier wil hebben in het voetbal en wat vertrouwen en waardering wil voelen

15 januari 2022 om 12:00
0

Japie gelijke monniken gelijke kappen. Kunt niet naar alle mondjes koken. Mo is geen Zijne Koninklijke Hoogheid.

15 januari 2022 om 16:06
0

Ihattaren is idd geen koninklijke hoogheid maar hij heeft meer talent in zijn linkerteen dan een Boscagli en Mauro bij elkaar opgeteld. Dan is het een kleine moeite om zo een jongen een beetje een goed gevoel te geven want als je hem aan de praat krijgt is het samen met Gakpo (destijds toen hij nog bij PSV zat) de beste voetballer daar

Mo is een gevoelige jongen die nog veel te leren heeft. Maar ik gun hem alles. Hopelijk lukt het hem zoals hij zelf zegt inderdaad om goed in de spiegel te kijken. Daar leren we uiteindelijk het meeste van. Weer vlammen bij de U Mo!

15 januari 2022 om 09:34
0

Ik gun het hem ook zeker en in het begin dacht ik echt dat er een goede kop op zat. Denk ik nog steeds wel een beetje, maar hij moet minder eigenwijs worden en met tegenslagen leren omgaan. Als dat hem lukt heeft hij vele mooie jaren. Lukt dat niet zal hij binnen 5 jaar amateur zijn

Het glas is wat mij betreft nog halfvol. Zou ook mooi zijn om na Boulahrouz, Afellay weer een Nederlander met Marokkaanse achtergrond te hebben bij het Nederlands elftal.

15 januari 2022 om 09:52
0

Op basis waarvan is jouw glas nog halfvol dan? Het Nederlands elftal??? Ik begrijp oprecht niet waar dat optimisme op is gebaseerd. Ik zie de daklozenopvang op dit moment nog eerder als realistisch.

15 januari 2022 om 10:16
0

Omdat hij nog heel jong en getalenteerd is en met Utrecht een club heeft gevonden waar hij waarschijnlijk gemotiveerd voor zal voetballen, omdat z’n roots daar liggen.

Ik heb zo’n gevoel, dat Mo inmiddels terecht is?!
Minimaal 4 berichten per dag, al een week lang! Lijkt me iets overdreven voor iemand die bijna een jaar niet gevoetbald heeft.

15 januari 2022 om 09:54
0

Haha ja ik verbaas me hier ook over. Wat heeft deze gozer nou echt laten zien verder? Geen woorden maar daden lijkt me beter op dit moment. Echt waar gaat dit allemaal over, ga gewoon lekker ballen.

15 januari 2022 om 12:08
0

Hij heeft een enkel interview in de Telegraaf gegeven. VZ maakt vervolgens over ongeveer elke zin in dat interview een nieuw bericht, kan die jongen niet zoveel aan doen verder.

Volgens mij heeft hij voor utrecht gekozen om ouderwets te kunnen genieten van het voetbal. En natuurlijk om minuten te maken. Daarbij is utrecht wel zijn thuis. Hopelijk komt hij nu wel uit de verf. Is denk ik wel echt zijn laatste kans nu.

Respect voor MO , lijkt me verder een lieve jongen en als het vuur weer terug is op voetbalgebied moet het helemaal goed komen , aan deze woorden te zien wil hij 120% geven om de top te halen en met zijn kwaliteiten moet dat kunnen lukken.

Ook wel bijzonder eigenlijk. Van helemaal niks van je laten horen naar hele kranten vol. Ik krijg een beetje het gevoel dat hij net uit een depressie komt. Ik hoop echt dat het goed komt met die jongen, want het talent is onmiskenbaar. Maar dan zal hij wel daad bij woord moeten voegen, want hij zegt nu wel steeds dat hij vooral naar zichzelf kijkt, maar hij praat vooral over anderen. En nu begrijp ik best dat hij zaken een plekje wil geven en als het ook maar deels klopt wat hij allemaal zegt dan is het ook niet best. Maar ik hoor hem nooit over wat hij verkeerd heeft gedaan en wat hij daaraan gaat doen. Lastige situaties en teleurstellingen horen ook wel bij het bestaan als profvoetballer.

Het is duidelijk dat Mo een jongen in verwarring is die het overlijden van zijn vader zeer moeizaam weet te verwerken.
Maar het lijkt erop dat hij nu stappen aan het maken is om zich daar overheen te zetten.
Een ieder volgt daarin een eigen persoonlijke weg, daar zijn geen voorgeschreven regels voor.

Persoonlijk denk ik dat Ihattaren het meest gebaat zou zijn bij een nuchtere, eerlijke en meedenkende trainer als Arne Slot.

Kan die jongen niet beter gaan trainen ipv onzin verkopen in allerlei interviews ?

15 januari 2022 om 15:22
0

Allerlei interviews? Dit is 1 interview met de Telegraaf die over meerdere artikelen is verspreid.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Nederland

FIFA ranking: 14
2226 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

91 fans
Coach, 58 jaar
SeizoenClub
2020-2021 Barcelona
2018-2020 Nederland
2016-2017 Everton
2014-2016 Southampton
2011-2014 Feyenoord
Laatste voetbalnieuws

Ihattaren blikt terug: ’Mijn moeder was in shock van Koeman’

Mohamed Ihattaren staat nog altijd achter zijn keuze voor het Nederlands elftal. Het was Ronald Koeman die ervoor zorgde dat de middenvelder in november 2019 niet hoefde na te denken over...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 17 januari
Erling Braut Haaland is momenteel niet geïnteresseerd in een overstap naar de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren