PEC Zwolle begint 2022 uitstekend en verergert dramatische reeks Willem II

Vrijdag, 14 januari 2022 om 21:51Dominic Mostert • Laatste update: 22:09

Het nieuwe kalenderjaar is voor PEC Zwolle goed begonnen. De hekkensluiter van de Eredivisie won door een dubbelslag van Thomas van den Belt met 2-0 van Willem II en staat daardoor op negen punten in de Eredivisie. PEC boekte de eerste overwinning sinds 23 oktober (1-0 tegen Heracles Almelo). Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam, die allebei dertien punten hebben, zijn na de zege wat beter in zicht. Willem II leed de tiende officiële nederlaag op rij en staat veertiende.

Vanwege meerdere positieve coronatests stond de wedstrijd op losse schroeven, maar de KNVB gaf geen gehoor aan het verzoek van PEC om de wedstrijd te annuleren. De opstelling van PEC bevatte uiteindelijk veel bekende en Eredivisie-waardige namen. Negen van de elf spelers met een basisplek in de laatste competitiewedstrijd tegen Vitesse (1-0 nederlaag) van 21 december stonden weer aan de aftrap; aanvallers Slobodan Tedic en Luka Adzic werden vervangen door Gervane Kastaneer en Oussama Darfalou, al zat Tedic wel op de bank.

Gaandeweg de eerste helft nam PEC het initiatief in handen en werd de thuisploeg steeds dreigender. Na 25 minuten resulteerde het overwicht in de openingstreffer, al kwam het doelpunt ook door een gebrekkig oriëntatievermogen van Derrick Köhn. De verdediger was zich in het strafschopgebied niet bewust van de nabijheid van de fel afjagende Bram van Polen, die de bal veroverde en Thomas van den Belt bediende aan zijn linkerzijde. De middenvelder liet de hoge bal knap op zijn voet vallen en vond de linkerhoek. Hij bepaalde daarmee meteen de ruststand.

De voorsprong van PEC bij de rust was verdiend. Willem II oogde immers lusteloos, ongeïnspireerd en creëerde nauwelijks kansen. In het eerste halfuur na de pauze kwam ook PEC er nauwelijks aan te pas, maar daarna was de thuisploeg weer vaker te vinden in en rondom het vijandelijke strafschopgebied. Doelman Timon Wellenreuther van Willem II nam het zekere voor het onzekere na een opmerkelijke bal van Darfalou en tikte het leer over de lat; dertien minuten voor tijd werd het alsnog 2-0, toen Van den Belt na goed voorbereidend werk van Darfalou zijn tweede doelpunt van de avond maakte.


Poll

Eindigt PEC Zwolle op de laatste plaats, denk je?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door sirius)

Heerlijk! Erg terechte overwinning, ondanks dat het niet echt goed was toch wel iets van een tactiek en lijn te zien. Gaat nog heel moeilijk worden, maar we kunnen weer een beetje hopen. Darfalou zie ik wel wat teweeg brengen bij ons.

Zal men toch blij zijn in Zwolle dat de wedstrijd niet afgelast werd. Van het Willem 2 van vorig seizoen is letterlijk niks meer over. Je had toch mogen verwachten dat Grim het wel voor elkaar zou boksen.

14 januari 2022 om 21:58

Sowieso al achterlijk dat mijn club daarom vroeg als je de selectie zag. Gewoon prima elftal, goed dat de KNVB hier niet in mee ging. En dat zeg ik ongeacht de uitslag haha

14 januari 2022 om 22:00

Beste wedstrijd PEC dit seizoen. De omikron variant blijven spelen nu!!!

14 januari 2022 om 22:02

Proficiat Redey. Volgend jaar hopelijk 2 prachtige derby's op het hoogste niveau. Wel wennen hoor, zwolle aan de juiste kant van de score

14 januari 2022 om 22:28

Laten we hopen dat dit weer de normale kant is

14 januari 2022 om 22:43

Niet naast je schoenen lopen nu hahaha fijn weekend, geniet er van

14 januari 2022 om 22:02

Grim deed t afg 3 jaar toch best aardig bij ons RKC, wat echt een minder team ( op papier) had dan dit Willem Twee

14 januari 2022 om 22:07

Bij ons deed ie het zeker goed maar met minder team niet zoals je nu ziet. Vorig jaar met hangen en wurgen erin gebleven . Gaan de betere spelers weg komt er niets terug. Denk dat ze echt kwaliteit te kort komen met deze spelers.

14 januari 2022 om 22:10

Iedereen roept altijd dat Willem II een goede/betere selectie heeft maar ik vind dat echt heel erg meevallen. Alleen qua buitenspelers zou ik willen ruilen, maar verder vindt ik het ook maar pure middelmaat op veel posities.

14 januari 2022 om 22:33

Ze komen vooral doelpunten te kort. Er zijn maar twee ploegen die minder scoren dan Willem II. Hebben ook aardig wat doelpunten ingeleverd met Pavlidis en Tresor natuurlijk.

14 januari 2022 om 23:04

Verdedigers ook. Heb nog nooit in mijn leven zo een slechte verdediger gezien als Bergstrom. Middenveld is ook dramatisch, dat kan nog beter als Lunch en Sadiki weer terug komen

15 januari 2022 om 00:09

Lunch stond gewoon basis en Sadiki was invaller. Zelfs met hen loopt het dit jaar nog niet echt.

15 januari 2022 om 01:11

Je hebt ook nog zoiets als balans. RKC heeft kwalitatief een povere ploeg, maar het is wel samengesteld op een bepaalde manier van spelen. Willem II daarentegen is kwalitatief wel redelijk, maar er is niet echt een duidelijk plan zichtbaar. RKC speelt ook gewoon beter en leuker voetbal dan Willem II. Waarschijnlijk ook omdat de druk simpelweg lager ligt.

Dramatisch Willem II. Als er nu geen koppen gaan rollen weet ik het ook niet meer. Joris mag zijn koffers denk ik gaan pakken.

14 januari 2022 om 22:30

Willem II staat 14de, 5 punten boven de streep, weliswaar met een wedstrijd meer. We moeten niet doen alsof deze ploeg tot veel meer in staat is. Zijn Tresor, Holmen, Peters, Pavlidis, Van Beek en Van der Heijden kwijt geraakt. Mocht van de 6 miljoen die er binnen kwam maar 7 ton uitgeven. Tja, je kunt denk ik niet veel meer verwachten van deze groep. Ook de technisch directeur eruit gooien heeft geen zin. Hij heeft ook laten zien dat Willem II in de subtop kan spelen met verrassende aanwinsten. Ik vind de kritiek vrij makkelijk.

14 januari 2022 om 22:56

Hoe kom je erbij dat Mathijsen maar 7ton mocht uitgeven? Hij heeft gisteren een bod van 5ton op een spits van River Plate (geen EUspeler) met een koopoptie van 1,5mln. Die jongen moet een salaris hebben van 435.000 eur. Er is geld zat bij Willem II en dat mag ie ook uitgeven alleen Joris gokt veels te hoog. Die spelers hopen op een betere club en Joris wacht rustig af. Die spelers vinden betere clubs en dan heeft Joris nog maar 1 week om opnieuw te gaan zoeken naar een alternatief. Als je dan ook nog hoort dat ie zegt dat spelers ondanks ze financieel het zelfde krijgen niet voor Wilem II kiezen (zijn eigen woorden) dan begin je je wel af te vragen wat voor praatje hij met die spelers houdt. We hebben vorig jaar tegen degradatie gespeeld die spelers willen niet voor ons spelen die willen naar een subtopper. We hebben nu mensen nodig die de ploeg op sleeptouw nemen, leiders die de mensen om hen heen coached en Joris snapt dat gewoon niet.

15 januari 2022 om 00:36

Omdat afgelopen zomer er eigenlijk amper iets bij is gekomen en amper wat gekost heeft. Een technisch directeur maakt zijn potje echt wel op om de selectie zo sterk mogelijk te maken. Nu is de directie bang dat ze een degradatiestrijd aangaan en mag er opeens geld uitgegeven worden, zoals dat vaker gaat bij clubs in nood. Als NEC supporter weet ik daar alles van. Misschien ligt het ook niet aan het praatje, maar dat een club in het buitenland ze veel meer aanspreekt. Ik zou ook niet direct heel warm worden als Willem II op de stoep staat als buitenlandse speler. Die aantrekkingskracht heeft Willem II ook niet, zoals de meeste Nederlandse clubs. Er zijn meerdere factoren, dat moet je niet vergeten. Het is geen fifa 22 waar je op de deur klopt en je een speler losweekt zonder enige problemen.

15 januari 2022 om 08:30

Waarom zou Willem II 8mln op de bank houden als ze het seizoen daarvoor op de valreep zijn veilig gespeeld en hun 5 beste spelers zien vertekken? Dan weet je dat je kansloos bent. Joris heeft van de zomer en nu weer zn aandacht liggen op topspelers die willen wachten op clubs die sportief interessanter zijn. Als zpu kloppen wat je zegt dat nu de geldkraan ineens open wordt gedraait dan had er nu toch 3 a 4 versterkingen gestaan? We spelen nu een aantal wedstrijden tegen directe concurrenten dan ga je toch niet wachten tot einde transferperiode als je ineens wel geld hebt om te investeren? Joris geeft zelf aan dat spelers liever elders willen voetballen en dus heeft ie zn focus op de verkeerde spelers of hij liegt en heeft geen idee waar hij spelers vandaan moet halen. In beide gevallen ongeschikt als TD.

15 januari 2022 om 08:38

Misschien moet je op de site van het Brabants Dagblad het interview met Joris begin van de maand eens lezen. Daar geeft Joris zelf al aan dat geld geen issue is en dat we aan de salaris eisen van de spelers kunnen voldoen.

14 januari 2022 om 22:36

Diezelfde Joris Mathijsen werd de afgelopen jaren bejubeld en dat had hij ook wel verdiend. We hebben het hier niet over een stabiele subtopper die het allemaal wel even gaat doen. Willem II doet het niet goed, maar ook niet heel slecht. Ze staan op het moment van schrijven nog steeds hoogstens drie punten achter op de plek waar ze gezien het budget horen. Het ligt gewoon dicht bij elkaar in het rechter rijtje en een club als Willem II haalt niet zomaar even gelijkwaardige vervangers als sterkhouders vertrekken. Zo simpel is het gewoon niet als je weinig te besteden hebt.

14 januari 2022 om 23:53

Maar zo weinig heeft Willem II niet besteden.

Ze zijn qua niveau middenmoot Jupiler League, maar er zitten behoorlijk wat spelers met een flink prijskaartje in de selectie. Voor Owusu, Meerveld, Ruiter, Kabangu en Svensson is zo'n 2,5 miljoen afgetikt. Zo veel ploegen zijn er niet die dergelijke bedragen kunnen ophoesten.

En alle 5 voegen ze weinig tot niets toe, dus ergens heb je dan als aankoper toch een behoorlijke flater geslagen.

15 januari 2022 om 01:03

Ze hebben een selectiebudget van zo'n 4 tot 5 miljoen. Daarmee posteer je jezelf ergens tussen plek 11 en 14. Dat een club het ophoest, wil niet zeggen dat het rendement heeft of rendabel is. Het is gewoon niet makkelijk om van een Willem II iets stabiels te maken. Het is een club zoals zovelen en als zo'n club wegvalt, is er altijd een ander die zo'n plek moeiteloos inneemt.

15 januari 2022 om 08:41

Jij ook lees het interview van Joris op de site van het Brabants Dagblad eens, hij geeft zelf aan dat geld het probleem niet is. We hebben genoeg te besteden om uit de degradatiezorgen te blijven maar er worden op verkeerde spelers gegokt of Joris kan geen spelers bewegen voor ons te kiezen.

15 januari 2022 om 10:43

Uiteraard, maar dat budget bepaal je zelf he. Als er geen geld is, heb je weinig te spelen met budgetten, maar als er tussen de 5 er 10 miljoen op de bank staat, is dat budget een keuze. Er stond voor de verkoop van Tresor en Pavlidis 5,1 miljoen, en er is veel minder uitgegeven dan er voor die 2 binnen kwam.

Willem II kiest ervoor het geld achter de hand te houden, en wil het stadion gaan kopen.

Op lange termijn een goed idee denk ik, aangezien dat zo'n 5 ton per jaar structureel zou besparen, maar als je door deze zuinigheid degradeert, kost het je een stuk meer.

Maar buiten dat alles. Als je 2,5 miljoen euro uit geeft aan transfersommen voor spelers, buiten de subtop redelijk uniek in de eredivisie, en ze zijn eigenlijk alle 5 prut en niet eredivisie waardig, dan heb je technisch / qua scouting toch gewoon hopeloos gefaald? Juist met een relatief laag budget, kan je niet 5 uit 5 aankopen laten floppen.

Gaan nu verhalen dat ze 2 miljoen voor een Argentijnse spits willen uitgeven (huursom en koopoptie). Ik hoop van harte dat hij het waard is, en het geen blinde paniek is.

15 januari 2022 om 15:14

@allochteun - Maar nu een belangrijke vraag: Kom je tot die 5 tot 10 miljoen euro op de bank aan de hand van de transfersommen of heeft de club dat naar buiten gebracht?

16 januari 2022 om 17:13

Dat is een inschatting op basis van het laatste jaarverslag (seizoen 2020/2021) en latere transfers.

Er stond eind vorig seizoen een hele hoop geld op de bank, en naderhand zijn Pavlidis en Tresor nog voor miljoenen verkocht. Ingekocht is er een stuk minder, en aangezien Willem II structureel zwarte cijfers schrijft (zonder transferinkomsten) zal het in ieder geval niet minder zijn geworden sinds juli vorig jaar.

De club geeft zelf ook aan dat het geld er is. Joris heeft echter hoog ingezet op goede spelers, die uiteindelijk niet wilden, en toen was de deadline gepasseerd.

Verder houden ze een aantal miljoen achter de hand, om het stadion te kopen.

dat bezoekje van de willem II fans heeft wel geholpen zeg op die zaterdagochtend. zouden ze er morgen ook weer zijn voor een gezellig koffiemomentje met de selectie?

14 januari 2022 om 22:37

Denk straks al. Joris moet zijn spullen gaan pakken

Kijk PEC Zwolle, helemaal voor niks liggen janken!

14 januari 2022 om 23:43

Inderdaad en gewoon met je sterkste elf komen opdraven, zowaar een keer goed gehandeld van de KNVB!

Fred Grim is toch ook een parodie op een coach. Bij RKC doet iedere coach het goed omdat de verwachtingen structureel lager liggen dan het niveau van de selectie. Logisch dat Grim daar dus ook presteerde. Nu valt hij bij Willem II, waar de verwachtingen gelijk liggen aan het selectieniveau, gigantisch door de mand.

15 januari 2022 om 01:06

Niet helemaal mee eens. Los van de coach Grim, waren de omstandigheden bij RKC gewoon ideaal. Ze waren min of meer al gedegradeerd tot corona ze redde en het seizoen erna zat het gewoon even mee omdat er andere ploegen waren die het nog slechter deden. Eerlijk gezegd vind ik ze dit seizoen het beste voetbal spelen sinds ze gepromoveerd zijn, maar de Eredivisie is wat sterker dan vorig jaar; met name in het rechter rijtje. Ik ben geen fan van Grim of zo, maar ik denk niet dat je 'm dit aan kunt rekenen.

Tja zoals verwacht Zwolle is gewoon een klasse beter. Vrees dat je wel 11 nieuwe spelers nodig hebt om van die twee laatste plaatsen af te komen. Misschien beter nu al je spelers verkopen en spelers halen waar je volgend seizoen een gooi kan doen naar promotie en dit seizoen als verloren beschouwen.

Tja willem 2
Wordt nu toch wel einde voor Fredje of Joris
Dramatische reeks en heb niet het gevoel dat het zomaar goed komt

Verdiende overwinning voor PEC
Maar toch voelt het als een gestolen overwinning hun wilde tenslotte niet voetballen

Het wordt tijd dat Joris Mathijsen vanavond bij terugkomst in Tilburg eindelijk eens verantwoording aflegt aan de fans. En vervolgens datgene doet wat hij moet doen en wat de fans willen. Opstappen

15 januari 2022 om 01:08

Wat moet hij zeggen dan? Qua budget doet Willem II het hooguit 2 punten slechter dan verwacht en na een aantal voltreffers die je niet snel bij Willem II zou verwachten, blijven de voltreffers nu een jaar uit. We hebben het hier niet over een subtopper, hè? Het is Willem II. Die kunnen zo degraderen als het even tegenzit.

15 januari 2022 om 10:57

Als je puur naar de ranglijst kijkt heb je een klein beetje gelijk. Je vergeet echter wel dat alle punten in de openingsfase zijn gehaald, en Willem II zojuist het record heeft gebroken, door voor het eerst sinds 1955 negen wedstrijden op rij te verliezen.

De laatste wedstrijden heeft Willem II consequent 0 keer op doel geschoten. Tegen hoogvliegers als NEC, Go Ahead, Zwolle etc is het ondenkbaar dat je tot geen enkele poging op doel komt in 270 minuten.

Wekelijks wordt het slechter, het is los zand, er zit geen enkel idee achter, en zonder rigoureuze veranderingen eindig je gewoon 17e en degradeer je. Vervolgens wil je de koppen dezelfde richting in krijgen op een trainingskamp, en het enige dat er gebeurt is dat leden van de technische staf ontslag nemen omdat met Grim niet te werken valt, en spelers elkaar op de bek slaan. Ja... dat helpt voor het groepsgevoel.

Willem II heeft de 11e begroting, en als bonus tussen de 5 en 10 miljoen extra op de bank. Qua begroting is het gat tussen de onderste ploegen enorm, en met al dat geld op de bank zou je eerder boven je begroting moeten presteren dan eronder.

Afstevenen op onvermijdelijke directe degradatie is dus simpelweg onacceptabel.

Ik denk wel dat dit toch wel een incident is van Zwolle. De selectie is werkelijk waar zo slecht dat ze kansloos gaan degraderen. Maar man man man Willem 2 wat laten die zich afblaffen de laatste wedstrijden. Hoe is het mogelijk dat deze spelers in het begin zulke mooie resultaten hebben behaald. Bizar

PEC Zwolle gaat niet degraderen, zoals ik al eerder schreef, want het speelde best wel goed over meerdere wedstrijden, maar miste stootkracht voorin.
Stootkracht die nu wel aanwezig is en omdat sommige spelers nu iets anders gepositioneerd staan.
Dick Schreuder is een vakkundige trainer met aanvallende intenties en hij gaat mijn club behoeden voor degradatie, waarschijnlijk wel ternauwernood...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PEC Zwolle

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
15.Willem II18-20
18.PEC Zwolle9-21
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. KastaneerAanvaller190
S. TedićAanvaller160
J. WestermanAanvaller00
J. KestingKeeper00
K. LamprouKeeper190
Voor de complete selectie: Clubpagina PEC Zwolle.

0 fans
Middenvelder, 20 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 PEC Zwolle 18 2 3 0
2020/2021 PEC Zwolle 9 0 0 0
2019/2020 PEC Zwolle 0 0 0 0
2018/2019 PEC Zwolle 0 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

PEC Zwolle begint 2022 uitstekend en verergert dramatische reeks Willem II

Het nieuwe kalenderjaar is voor PEC Zwolle goed begonnen. De hekkensluiter van de Eredivisie won door een dubbelslag van Thomas van den Belt met 2-0 van Willem II en staat daardoor...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 19 januari
Barcelona is op zoek naar een nieuwe linksback en heeft naast Nicolás Tagliafico nog vier andere verdedigers op het oog. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren