André Onana: ‘Ik denk dat mijn tijd bij Ajax al voorbij is’

Woensdag, 12 januari 2022 om 20:01Dominic Mostert • Laatste update: 20:18

André Onana rekent niet op veel speeltijd bij Ajax in de tweede seizoenshelft. De doelman is momenteel met Kameroen actief op de Afrika Cup, maar zal zich na zijn deelname aan het toernooi weer melden in Amsterdam. Hoewel hij sinds de terugkeer van zijn schorsing twee officiële wedstrijden speelde voor Ajax, gaat Onana ervan uit dat Remko Pasveer de eerste keus onder de lat zal blijven.

"Ik denk dat mijn tijd bij Ajax al voorbij is", vertelt de 25-jarige sluitpost, die in de zomer overstapt van Ajax naar Internazionale, aan The New York Times. "Ik heb mijn best gedaan voor deze club. Maar ik ben uiteindelijk niet degene die bepaalt wie speelt." Onana maakte op 24 november zijn rentree in de gewonnen Champions League-wedstrijd tegen Besiktas (1-2) en speelde op 15 december ook in de bekerwedstrijd tegen BVV Barendrecht (4-0).

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Onana werd in februari 2021 een jaar geschorst voor het gebruik van het verboden middel furosemide. De keeper verklaarde dat hij het tabletje per ongeluk had genomen, omdat de verpakking leek op die van een pijnstiller. De schorsing werd uiteindelijk verkort tot negen maanden. Hoewel hij uiteraard baalde van zijn lange afwezigheid, kon Onana de situatie ook relativeren in een onderhoud met algemeen directeur Edwin van der Sar.

"Toen ik vertrok, zei ik tegen Edwin: 'Dit stelt niets voor, ik ben dit wel gewend.' Hij vroeg: 'Hoe bedoel je?' Ik vertelde hem dat ik al eens geschorst was voor twee jaar. Nu was het slechts één jaar. I've got this, zei ik", vertelt Onana, doelend op een schorsing als jeugdspeler van Barcelona van zijn zestiende tot zijn achttiende. Tien niet-Europese jeugdspelers die tussen 2009 en 2013 door Barcelona waren aangetrokken, mochten niet in actie komen omdat de club regels overtrad omtrent het aantrekken van de talenten. Onana heeft inmiddels een aflopend contract bij Ajax. Omdat hij begin januari in Milaan werd gespot om een medische keuring te ondergaan, twijfelt niemand er nog aan dat zijn toekomst in de Serie A ligt.Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door memphisdepay)

"Ik heb mijn best gedaan voor deze club". Als ik fan was zou ik deze zin niet waarderen....geloof eerder dat het andersom was. Beter kwijt dan rijk.

12 januari 2022 om 20:12

Waarom? Heeft hij toch ook gewoon? Fantastische wedstrijden gekeept en punten gepakt. Daar doet de huidige situatie niks aan af. Gewoon de best mogelijke 2e keeper die Ajax kan hebben. Maar als Inter nu een paar miljoen wil betalen mag hij wat mij betreft ook deze winter vertrekken.

12 januari 2022 om 20:15

Op dit moment en hoe triest en ondankbaar is verlopen, zeker beter kwijt dan rijk. Maar ik zou liegen als hij in verleden niet zijn best voor ons heeft gedaan, dat heeft hij wel degelijk jaar in en jaar uit voor ons gedaan. Deze dappere panther in de goal was voor niemand bang, en was tot deze affaire altijd een van mijn grote favorieten. Daarom vind ik het eeuwigzonde en pijnlijk dat hij zijn heldenstatus, zo te niet heeft gedaan. Ajax is correct naar je geweest en zijn salaris grotendeels door betaald, dat hij op z'n minst met een jaar kunnen verlengen tegen een vaste transfersom. Maar goed Onana is verleden tijd, en had van mij nu al mogen vertrekken naar Italië.

12 januari 2022 om 20:53

Ik deel je mening grotendeels. Al vond ik hem nooit onomstreden. Ik vond Onana altijd de meest onmogelijke reddingen maken, een super reflex hebben en 1 op 1 erg betrouwbaar. Maar wat toch ook wel eens voor kwam, waren de "domme" momenten die ik typerend voor Onana vind. Zo staat de flater tegen Liverpool nog in mijn geheugen gegrift waardoor je de overwinning weg gaf. Tevens het meevoetbal moment, uit tegen Groningen waardoor Ajax afhaakte om de titelstrijd zal ik voorlopig nog wel onthouden. Zo zijn er wel een aantal momenten waar ik mij aan stoorde bij Onana en waarvan ik wist dat die er altijd wel aan zouden komen.

12 januari 2022 om 21:34

Wizzle voor mij was hij toch wel onomstreden, voor de meeste Ajacieden durf ik wel te zeggen. Tuurlijk was hij niet foutloos, en had hij soms wat rare capriolen. Maar goed welke speler van onze selectie is foutloos? Ook De Ligt, Frenkie en Ziyech waren dan niet. En tegen sommige van die foutjes, staat toch veel meer momenten van bewondering en dat hij ons er doorheen sleepte toen het moest.

13 januari 2022 om 09:24

@wizzle het klopt dat hij dat soort momenten had, maar die vallen nou een keer meer op omdat hij keeper is. Als je van middenvelders en aanvallers dit soort momenten op een rijtje zou zetten, dan zou dat rijtje veel langer zijn. Alleen leidt dat dan tot balverlies ipv een tegengoal.

Ik vind deze zin “ik heb mijn best gedaan voor de club” ook niet fraai. Het is op zich wel waar denk ik, maar hij kan ook een keer zeggen “ik weet dat ik de club ook met een flink probleem heb opgezadeld.” Dat is ook waar, en dan toont hij denk ik iets meer realisme.

13 januari 2022 om 08:27

Als fijn baal ik van hoe het uiteindelijk is verlopen, maar ik ben hem toch vooral dankbaar voor die mooie jaren. Als Gravenberch volgend jaar transfervrij vertrekt heb ik er een naarder gevoel bij, aangezien hij nooit langere tijd het team gedragen heeft. Maar Onana is voor slechts 1 miljoen binnengekomen en heeft zo’n grote rol gespeeld in al die prijzen en heeft zoveel mooie momenten gegeven.

12 januari 2022 om 20:54

Hij en nog een paar mochten niet spelen omdat Barca de regels omtrent halen van jonge talenten overtrad. Was dus de schuld van Barca die schorsing van zijn 16de tot zijn 18de jaar dacht ik.

12 januari 2022 om 20:19

Tien niet-Europese jeugdspelers die tussen 2009 en 2013 door Barcelona waren aangetrokken, mochten niet in actie komen omdat de club regels overtrad omtrent het aantrekken van de talenten. De schorsing trad in 2014 in werking.

Mag toch hopen dat hij helemaal niet meer in de plannen van ten Hag voor komt.

12 januari 2022 om 21:02

Klopt heeft z'n waarde gehad, maar is nu niets meer waard. Gauw dichtslaan dit boek!

Terecht dat je tijd erop zit. Hoop aan je te danken maar jij ook aan Ajax.
Dat je je dan zo achterbaks op stelt dan mag je het laatste half jaar nog niet eens het gras maaien

12 januari 2022 om 22:45

Zijn contract loopt af. Iets niets achterbaks aan. Zo werkt het. Het is wel lullig voor ajax dat hij lang geschorst was. Maar dat pilletje was toch een foutje? Kan gebeuren toch?

12 januari 2022 om 22:56

Maar maakte Ajax die fout of deed hij dat zelf? Zit wel een wezenlijk verschil in. Ook achter Ajax haar rug om met Inter praten getuigt niet echt van klasse. Hij heeft enkel aan zichzelf gedacht

13 januari 2022 om 03:02

Foutje? Jij gelooft zeker ook in sinterklaas. Die wielrenners waren ook "foutjes" om maskeermidellen gebruiken..

13 januari 2022 om 08:57

"Zo werkt het". Kenada hou alsjeblieft je mond. Voetbal = emotie. Ajax heeft als we de verhalen mogen geloven alles gedaan om onana zo goed mogelijk te ondersteunen. Als er dan een transfer naar lyon wordt geweigerd, media aandacht zoekt om aan te geven dat je een contract bij ajax nog wel ziet gebeuren terwijl je vervolgens doodleuk bij inter wordt gespot terwijl je nog niet in de laatste 6 maanden van je contract zit... hij is gewoon een rat, het geld boeit hem overduidelijk meer dan hoe hij hier weggaat en dat is voor iemand die over tijd is uitgegroeid tot een publiekslieveling gewoon moeilijk te slikken voor menig supporter. Dat begrijp je toch wel??

Denkt?? Wij weten dat wel zeker vriend. Geen enkele reden om Pasveer er uit te halen.

12 januari 2022 om 20:40

Tuurlijk, hij is de betere keeper.
Dt je het om verschillende redenen niet wilt, is een tweede.

13 januari 2022 om 08:30

Totdat pasveer straks ineens positief test en Onana Ajax met prachtige reddingen een ronde verder brengt in de CL

Heeft inderdaad zijn waarde voor ajax bewezen maar ik had hem als Marc overmars zijnde persoonlijk op de fiets naar Milaan gebracht vindt het behoorlijk ondankbaar om zo transfervrij de deur uit te lopen na wat ajax zeker het laatste jaar voor hem gedaan heeft

Wat is nou zijn verklaring over dat gebruik van die pillen?

12 januari 2022 om 20:25

Hij had toch per ongeluk een pilletje van zijn vrouw genomen terwijl hij een paracetamol wilde pakken. Dat is wat ik toen had gelezen in ieder geval.

13 januari 2022 om 03:04

Haha echt hoor. Dat ajax met die onzin kwam haha. Over zoveel jaren horen we echte toedracht, waarom hij maskeermiddel heft gebruikt. Dus om welke dopong het ging.

12 januari 2022 om 20:26

foutje ... dacht dat het aspirine was.

Jammer. Mooie keeper, heeft mooie prestaties geleverd voor Ajax. Op zich gun ik hem zijn transfer wel. Maar nadat Ajax goed voor hem is geweest tijdens zijn schorsing was een jaartje verlengen wel chique geweest.

12 januari 2022 om 22:14

Volgens mij wilde Ajax alleen voor 2 jaar verlengen. Buiten dat moeten ze zich bij Ajax ook niet zo aanstellen, het is nou eenmaal zo gelopen. Zij waren er zelf ook heilig van overtuigd dat de doping een foutje was en wilde zijn straf zo laag mogelijk zien. Mensen doen hier net alsof hij de verplichting heeft bij te tekenen, hij was al jaren klaar bij Ajax en het niveau ontstegen. Dat hij toen nog zijn contract verlengde daar mocht Ajax al blij mee zijn.

Ik begrijp wel dat een jaarverlenging netter van hem was geweest. Maar aan de andere kant kwam hij voor een habbekrats naar Ajax en heeft hij de club ook mooie momenten bezorgd.

Onana mag van mij alleen nog spelen als Pasveer eruit ligt met een blessure want in de Champions League ga je het niet redden met de keepers die daarachter komen. Voorderest zoekt hij het maar uit.

Sorry hoor maar ik zie nog steeds liever Onana op doel dan Pasveer. De beste keeper in je selectie dient gewoon te spelen ook al heeft die zich niet altijd netjes naar de club gedragen. En Onana is een paar klasses beter dan Pasveer.
Je zit nog minimaal een half jaar aan Onana vast dus moet je hem ook maar gaan gebruiken.

Idd nog 6 salarissen en dan is het gelukkig klaar. Hij was een goede keeper en kerel binnen de club, maar na het dopingschandaal heeft hij zich van de andere kant laten zien... Onana is nu slechts geschiedenis binnen Ajax.

Hij bepaalt gewoon zelf of die z'n contract verlengt. Gewoon sterk.

Lekker makkelijk om alles op Onana af te schuiven. Overmars komt er weer makkelijk vanaf bij de supporters terwijl hij Onana toch ongelooflijk onder druk heeft gezet

Zelfreflectie is nou niet direct de sterkste eigenschap van Onana: ik heb mijn best gedaan voor deze club. Hij zal club verwarren met mij.....

Gewoon heel belangrijk geweest voor Ajax....een van de beste keepers van de wereld....wil niet verlengen, dat wilde Ajax eerder ook niet!...niks dan lof....Still The Boss!!

Ga André en kom niet weer. Het is klaar.

Jammer dat het zo is gelopen met Onana. Het is een hele goede keeper, dat staat buiten kijf. Maar hoe hij Ajax heeft genaaid is niet netjes. Ten Hag doet het goed zo. Als je niet wilt verlengen op zo een vervelende manier, dan heb je geen recht om het Ajax shirt te dragen. Lekker wegwezen naar Milaan, geldwolf!

Je kan nog steeds van waarde zijn het laatste half jaar Andre! Als we met jou hulp ver komen in de CL kan je altijd nog door de voordeur vertrekken dan kom je ook heel anders binnen bij Inter

Het ga je goed Onana. Succes bij Inter en hopelijk kan je daar een absolute top niveau halen. En wat flesjes azijn sponsoren aan een hoop mensen die zich enkel negatief kunnen uitlaten hier

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV4623
2.Ajax4555
3.Feyenoord3924
5.AZ3613
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder191
D. TadićAanvaller197
S. BerghuisAanvaller185
S. HallerAanvaller1712
D. KlaassenMiddenvelder163
R. PasveerKeeper160
AntonyAanvaller157
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

73 fans
Keeper, 25 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 0 0 0 0
2020/2021 Ajax 20 0 1 0
2019/2020 Ajax 24 0 1 0
2018/2019 Ajax 33 0 3 0
2017/2018 Ajax 33 0 3 0
Laatste voetbalnieuws

‘Onana wacht stevige concurrentie bij Inter na contractnieuws uit Milaan’

Internazionale is van plan om Samir Handanovic een contractverlenging aan te bieden, zo weet la Gazzetta dello Sport. De 37-jarige doelman beschikt bij i Nerazzurri over een aflopend contract, maar zou...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren