Hofland niet trots op ‘verraden’ van Verbeek: ‘Men denkt dat ik Gertjan haatte'

Woensdag, 12 januari 2022 om 14:30Tom Rofekamp • Laatste update: 14:43

Kevin Hofland heeft spijt van hoe hij tegenover Gertjan Verbeek handelde in zijn periode als speler van Feyenoord. Verbeek was tussen 2008 en 2009 kort trainer van de Rotterdammers, maar werd al snel ontslagen vanwege een botsing met de spelersgroep. Hofland nam het op voor de selectie, waardoor Verbeek zich naar eigen zeggen 'verraden' voelde. De oud-verdediger zou dat nu anders hebben aangepakt.

Toen Verbeek in januari 2009 ontslagen werd, bezette Feyenoord een teleurstellende twaalfde plaats in de Eredivisie. Ook was de club er niet in geslaagd te overwinteren in de toenmalige UEFA Cup. Buiten de prestaties was er ook veel kritiek op de werkwijze van Verbeek vanuit de spelersgroep. Hofland nam het voor zijn ploeggenoten op. ‘Mensen denken dat ik Gertjan haatte", begint de momenteel werkloze trainer in gesprek met Voetbal International. "Maar dat was niet zo. Ik was hartstikke blij toen hij werd aangesteld. Man van hard werken, goeie mentaliteit. Onze samenwerking was gewoon goed. Maar zijn omgang met mensen niet."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

"Zijn benadering was anders dan iedereen gewend was, waardoor heel veel spelers en stafleden met de ziel onder hun arm rondliepen", vervolgt Hofland. "Gesprekken brachten geen verbetering. Toen ben ik voor de groep opgekomen, omdat ik denk dat je in harmonie veel meer bereikt. De kritiek kwam van veel kanten, Giovanni van Bronckhorst en Roy Makaay deden ook hun beklag. Maar ja, ik werd de gebeten hond. Als ik toen de wijsheid van nu had gehad, was ik veel meer het gesprek aangegaan met Gertjan. Had ik hem meer willen helpen, dingen uit handen proberen te nemen. En zo zal hijzelf inmiddels vast ook inzien dat hij zich toen wat anders had kunnen opstellen."

Hofland en Verbeek zaten dit seizoen in hetzelfde schuitje. Eerstgenoemde werd ontslagen als assistent-trainer van Mark van Bommel bij VfL Wolfsburg, nadat hij het seizoen daarvoor al op straat was gezet op Fortuna Sittard. Verbeek ging begin dit seizoen het avontuur aan bij Almere City, maar de 59-jarige trainer haalde het eind van 2021 niet. De Zwarte Schapen wonnen slechts drie van de eerste zestien wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en bezetten een negentiende plaats toen Verbeek werd ontslagen. Voormalig assistent Alex Pastoor nam het roer van hem over, die het tij echter nog niet heeft weten te keren.Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door vernon)

De Schapenkoppen kijkt mij toch FC Dordrecht en niet Almere...

12 januari 2022 om 15:26

Euh... Almere City is letterlijk voortgekomen uit De Zwarte Schapen, een club uit Amsterdam.

12 januari 2022 om 16:01

Omniworld

12 januari 2022 om 16:07

En Omniworld is het vervolg van…. Juist😉

12 januari 2022 om 21:40

Ze hebben het aangepast. Er stond schapekoppen en niet de zwarte schapen

Verbeek was gewoon een ongeleid projectiel en volkomen onhandelbaar. Achteraf gezien had men vanuit de club veel eerder moeten ingrijpen. Het begon eigenlijk al toen hij na 2 weken een koffiejuf die er al jaren met hart en ziel werkte de laan uit stuurde.

12 januari 2022 om 14:57

Waarom moest ze eruit? Verkeerd koffie ingeschonken?

12 januari 2022 om 15:07

Is al even geleden, dus het verhaal staat me niet zo goed bij. Het was in ieder geval iets in de trant van te eigenwijs/niet naar de zin van Verbeek.

Nu ik hieraan terugdenk komt er overigens iets naar boven wat nog schandaliger was; namelijk het leeghalen van het kantoor van Gerard Meijer. De beste man was nog net op tijd om zijn persoonlijke spullen bij het vuilnis weg te halen.

Als je googled op "acht incidenten rondom Gertjan Verbeek" kom je nog een mooie opsomming van het AD tegen.

12 januari 2022 om 15:50

Inderdaad wel een grappig artikel om te lezen van het AD. Sommige dingen zouden haast niet waar kunnen zijn

12 januari 2022 om 15:06

Was dat niet Co Adriaanse die bij Willem2 een koffiedame er uit bonjourde?
Van Verbeek staat mij dat niet bij.
Het is wel een rouwdouwer, maar ook een oprecht mens.

12 januari 2022 om 15:45

Je kunt ook op een sociale manier oprecht zijn.

De mensen die zogenaamd 'alles zeggen wat ze denken'. Nou daar ben je lekker mee. Je kan ook op een fatsoenlijke manier eerlijk zijn . Sociaal beperkten zijn het vaak.

12 januari 2022 om 17:04

Klopt grotendeels wat je zegt, maar er zijn tegenwoordig ook wel erg veel tere zieltjes die helemaal nergens tegen kunnen.
Neemt niet weg dat Verbeek soms iets genuanceerder zou kunnen zijn in zijn uitlatingen.
Maar aan de andere kant: topsport is keihard en ik kan mij niet heugen dat de toenmalige selectie van Feyenoord echt uitblonk in topprestaties na het vertrek van Verbeek, zij waren niet hard genoeg voor zichzelf.

Overigens had hij wel de steun van enkele Feyenoorders die wel de keiharde wetten van de topsport kennen:

"op 6 april 2008 werd bekendgemaakt dat Verbeek aan de slag zou gaan bij Feyenoord. Bij Feyenoord aangekomen zorgde hij voor een modernisering van het sportcomplex. Aan het begin van het seizoen 2008/09 maakte hij met Feyenoord een slechte start, onder andere door het grote aantal geblesseerde spelers. Toch kreeg Verbeek alle steun en vertrouwen van het bestuur om te werken aan een wederopbouw van Feyenoord. Op 14 januari 2009 meldde het overgrote deel van de spelersgroep geen vertrouwen meer te hebben in Verbeek. Hoewel de clubleiding volledig achter de trainer stond, werd er gekozen voor het kapitaal op het veld en werd de coach ontslagen bij Feyenoord. Assistent-trainer Wim Jansen en technisch directeur Peter Bosz verklaarden zich solidair met Verbeek en stapten vlak daarna ook op."
Van Wikipedia.

12 januari 2022 om 17:53

De steun van Peter Bosz bedoel je? Nee joh. Onder zijn beleid eindigde Feyenoord zevende en zesde, waarna ze onder Verbeek diep in het rechterrijtje stonden. Die kon niet anders dan zich solidair verklaren

12 januari 2022 om 18:19

Er is sowieso iets mis in de clubstructuur als een trainer een koffiedame kan ontslaan. Die dame rapporteert niet aan de trainer en hij is ook niet degene die een nieuwe inhuurt, dus zou hij haar ook niet moeten kunnen ontslaan. Iets met schoenmakers en leesten.

De zwarte schapen refereert aan het prille begin van de club(ook wel DZS genoemd)
Naderhand werd het ook nog Omniworld
Heeft dus niks met Dordrecht te maken

Het heeft natuurlijk wel een reden dat Gertjan Verbeek bijna bij elke club faalt (enkele uitzonderingen daargelaten). Dan zal het toch echt aan de trainer liggen en aan zijn werkwijze en omgang met spelers en de rest van de technische staf.

12 januari 2022 om 15:51

Idd ,zijn manier van werken zouden t goed in het calvinistisch gezagsgetrouw Nederland net na de jaren 50. Finaal uit de tijd deze man. Tis geen verkeerde man denk ik maar uit zich erg zwartwit.

12 januari 2022 om 16:26

Wanneer Gertjan Verbeek zijn kadaverdiscipline naar 80% zou terugschroeven is het denk ik een prima trainer. Maar je weet dat je met hem een drill-instructeur in huis haalt die gaat voor fitheid en discipline. Daarom denk ik dat de club zich ook enorm heeft verkeken op zijn komst. In het Maasgebouw is ongetwijfeld gedacht dat het binnenhalen van Rambo goed valt bij een publiek van havenarbeiders en mouwen opstropen. Wat ook klopte, want die tenenkrommende supportersactie waarin binnen een meter afstand van de man zelf 'gertjan moet blijven' werd geschreeuwd maakte dat wel duidelijk.

Waar de directie echter geen rekening mee hield is het gebrek aan aansluiting bij de spelersgroep. Een jonge groep spelers met hun carriere nog voor zich trekt geen scheur open als Verbeek ze beveelt de Kilimanyaro op te rennen. Maar goedbetaalde vedettes die in Engeland, Spanje en Duitsland hun volwassen voetballeven hebben doorgebracht, laten zich door een oude brompot die de Eredivisie nog nooit was uitgeweest nog niet het stadspark injagen voor een blokje om. Zoals je Louis van Gaal niet neerzet bij een groep vedetten en Dick Advocaat niet los moet laten op een jonge ploeg in opbouw, moet je je bij Gertjan Verbeek heel erg afvragen of de ingredienten wel aanwezig zijn om aansluiting te vinden bij zijn specifieke aanpak. Die anno nu overigens ook gewoon niet meer werkt, zo eerlijk moeten we ook zijn.

Verschil tussen een speler en een trainer. Als speler voelde hij zich verplicht om het voor zijn collega's op te nemen maar nu hij coach is bekijkt hij het vanuit een ander perspectief en ziet hij dat het ook anders had gekund.

Het is gebeurd, zand erover. Het was niet de meest ideale oplossing maar we hebben allemaal wel eens een idee hoe je iets van vroeger toch anders had kunnen doen. Zo herinner ik mij bijvoorbeeld de dag dat ik op mijn knieën ging voor mijn vrouw..

Klinkt voor mij allemaal toch een beetje als een poging nu maar medelijden met zijn eigen situatie bij Fortuna te gaan hebben.

Hofland is sowieso een achter de elle bogen persoon. Dat hebben we bij Fortuna ook kunnen zien.

Ik vind het altijd wel mooi als iemand, ook al is het jaren later, kritisch is op zichzelf. Het was ook heel onfris toen. Ging echt niet goed bij Feyenoord en Verbeek is ook vast genoeg te verwijten, maar die spelers waren echt niet oke toen.

Off topic; er verschijnen nu wel heel veel berichten waar we niet op kunnen reageren. Net eentje over Ihattaren, ik reageer, maar binnen no time staan de reacties uit. Beslis dat dan even vantevoren, of geef ons de ruimte om eerst netjes te discussieren voordat je de boel op slot gooit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV4623
2.Ajax4555
3.Feyenoord3924
5.AZ3613
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. LinssenAanvaller1911
A. JahanbakhshAanvaller171
J. BijlowKeeper160
L. SinisterraAanvaller167
C. DessersAanvaller154
R. NelsonAanvaller120
L. GeertruidaVerdediger150
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren