Kevin Hofland klapt uit de school: ‘De tranen liepen over mijn wangen’

Woensdag, 12 januari 2022 om 09:44 • Laatste update: 13:27

Kevin Hofland is niet te spreken over de manier waarop Fortuna Sittard hem in in het najaar van 2020 op straat heeft gezet. De oefenmeester werd in november van dat jaar door de clubleiding op staat gezet en had vervolgens geen contact meer met Sjors Ultee, die het stokje van hem overnam. Op zijn voormalig assistent-trainer is hij niet meer boos, wel op de manier waarop Fortuna met hem is omgegaan, zo vertelt hij in een uitgebreid interview met Voetbal International.

"Ik was emotioneel kapot van mijn ontslag bij Fortuna", vertelt Hofland in gesprek met het voetbalweekblad. "Bleef daarna maar malen. De tranen liepen over mijn wangen, als ik er met mijn vrouw over sprak. Ik ben opgegroeid bij Fortuna. Kreeg later de kans om er trainer te worden. Daarvoor zal ik de club altijd super dankbaar blijven. Maar hoe ze me later hebben behandeld, heeft me diep gekwetst." Hofland betaalde bij Fortuna onder meer trainingskampen en salarissen uit eigen zak, zo bleek later.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

"Ik had niks. Nog geen trainerskamer, alleen een donker hokje. Van mijn eigen geld heb ik een kantoor ingericht. Een videoanalyse-systeem heb ik ook zelf aangeschaft. Als de resultaten de reden voor mijn ontslag waren geweest, dan had ik het nog kunnen begrijpen. Wat mij de kop heeft gekost, is dat ik een speler niet opstelde die volgens de leiding wel moest spelen." De speler in kwestie was Samuel Moutoussamy, die door Fortuna vlak voor het verstrijken van de transferwindow werd gehuurd van Nantes.

"De meningen over hem waren verdeeld. Hij moest sowieso nog wennen, aan alles. Maar hij trainde niet goed en hard genoeg. Liep maar wat te lanterfanten. Maar ik kreeg te horen dat hij moest spelen. Dat wilde ik niet. Ik wist dat ik mijn hoofd op het hakblok legde, zeker omdat ik eerder ook Tesfaldet Tekie al een paar keer tegen hun zin niet had opgesteld. Maar principes wogen zwaarder voor mij. Ik liet hem een paar keer invallen, ging ook niet geweldig. Nadat we thuis tegen PEC Zwolle in de laatste minuut een penalty hadden weggegeven en zo gelijkspeelden, werd ik ontslagen. Dat conflict om de opstelling was de reden, heel zeker."

Volgens Hofland schortte er veel meer aan de gang van zaken bij Fortuna. Zo waren er onder meer geen financiële middelen voor een fatsoenlijk voedingspatroon voor de spelers. "Eén jongen kwam na zijn komst opeens vijf kilo aan. Hij at thuis elke dag braaf kip, zei hij. Bij KFC, bleek. Spelers werden uit B- en C-landen gehaald, met beloftes die niet altijd werden nagekomen. Randvoorwaarden werden genegeerd. Dan wordt het moeilijk de discipline in de groep te houden. Spelers kwamen te laat, versliepen zich herhaaldelijk, wilden niet in zichzelf investeren."

Dat de prestaties van Fortuna aanzienlijk beter werden na het vertrek van Hofland, vindt hij logisch. Sjors Ultee eindigde afgelopen seizoen knap als elfde na het stokje van Hofland te hebben overgenomen. "Zo ging het elk seizoen. Maar ik vind niet dat de ploeg zich heeft ontwikkeld. De spelers die er in mijn tijd ook zaten, maken nog steeds dezelfde fouten. Zelf heb ik heus niet alles goed gedaan. In het begin was ik te impulsief, ik heb genoeg dingen gedaan die ik nu anders zou aanpakken. Trainer-zijn is een ervaringsvak. Ik heb in een paar jaar ontzettend veel bijgeleerd."Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door mrkrillin)

Het staat als een paal boven water dat er daar dingen zijn gebeurt die eigenlijk niet kunnen. Zo uit de school klappen is misschien niet slim. Vaak zie je trouwens ook dat een rits buitenlanders inderdaad niks oplevert. Verder vind ik persoonlijk die Ultee als eng en achterbaks overkomen. Hofland is nog jong als trainer, misschien de carrière weer van de grond af aan opbouwen.

12 januari 2022 om 13:00

lauwietje

Maar hoe Hofland het overnam van Oliseh was toch ook niet netjes?

Deze man zeurt alleen maar.

Nu klaagt hij dat hij zaken uit eigen zak betaalde. Zo erg zeg, investeren in je eigen toekomst. Zijn hulpmiddelen om hem verder te helpen. Hij weet ook heel goed, als hij daar goed presteerde, grotere clubs komen en hij weer veel kan verdienne.

Persoonlijk denk ik echt dat dit de grootste jankerd is. Ongelooflijk hoe lang die man in wrok blijft.

Zijn opvolger heeft het gewoon veel beter gedaan. Accepteer dat en ga verder.

12 januari 2022 om 13:48

Dat met Oliseh toen heb ik niet goed meegekregen om daar iets van te vinden. Blijkt dus wel dat Fortuna het altijd lastig heeft met trainers en de wisseling van trainers. Er staat mij ook iets van bij met een keeperstrainer die voor moeilijkheden zorgde? Verder is het inderdaad water onder de brug en niemand die nog interesse in deze discussie heeft, behalve Hofland zelf. Ik heb persoonlijk dus een afkeer van die Ultee als persoon. Bekruipt mij altijd een enorm engnek gevoel bij hem.

Ochjee... Daar hebben we meneer sip-lip weer! Hij heeft het zogenaamde trauma nog steeds niet verwerkt en is in die tijd ook al ontslagen bij Wolfsburg.... Waarschijnlijk wil hij weer even aandacht!

12 januari 2022 om 10:16

Oprecht? Je mag niet meer gekwetst zijn want dan krijg je bijnamen?
Die jongen voelt liefde voor een club en is zijn hart gestoken. Dat soort dingen overkomt meer mensen en emoties verwerken of trauma's verwerken kost tijd. Daar zou best wat meer aandacht voor mogen zijn.
Tuurlijk de topsport is hard, tuurlijk het is niet slim wat die doet. Maar het is gewoonweg niet nodig om hem af te zeiken.

12 januari 2022 om 10:25

Tuurlijk mag dat, maar hij hij heeft zijn verhaal al een keer verteld. Waarom dan nog eens? Daar zijn professionals voor die iets met zijn trauma kunnen doen. Hopelijk heeft hij hier iets aan.

12 januari 2022 om 10:30

Maar hij praat met VI denk dat die hem gebeld hebben en hier een vraag over stellen. Dus heeft hij antwoord.

12 januari 2022 om 10:46

@NUFC _2……waarom zijn er toch zoveel mensen die niet snappen dat als journalisten hem die vragen stellen dat hij daar gewoon antwoord op geeft. En nee je gaat niet bij elke vraag zeggen….no comment…
Als het je niet aan staat dat hij vragen beantwoord. Lees het bericht dan niet.

12 januari 2022 om 11:05

Klopt, maar dat is precies wat trauma doet. Het verblind je beoordelingsvermogen omdat je pijn lijdt, je maakt emotionele ipv rationele keuzes.
Jij ziet het en herkent het als trauma, dan is mijn advies het trauma niet te voeden maar medelijden te hebben. Het is rot voor hem maar hem afbranden voedt het trauma alleen maar meer en uiteindelijk lezen ook de Kevin Hoflands van de wereld welke smurrie er over hen online wordt geplaatst. Laten we daar op dit forum gewoon niet of zo min mogelijk aan meedoen.
Ik hoop dat die je advies ter harte neemt en met zijn directe omgeving en professionals er over gaat praten en gewoon de tijd neemt om dit een plekje te geven.

12 januari 2022 om 11:12

Waarom zijn er zoveel mensen die denken dat het verplicht is om een interview te geven. Hofland kan gewoon zeggen over dit onderwerp is alles al gezegd, ergo een interview hierover heeft weinig zin. En ja Hofland mag er natuurlijk iedere keer er een interview over geven, maar dan moeten we het ook niet vreemd vinden dat mensen hier een keer klaar mee zijn. En als zijn reactie jou niet aanstaat, neem dan je eigen advies ten rade.

12 januari 2022 om 11:14

En dat heb ik nou telkens als er weer wat over nouri komt. Daar ben ik dan ook wel klaar mee daar is nl ook alles al over gehard.

12 januari 2022 om 12:17

Hofland heeft zijn trauma inderdaad nog steeds niet verwerkt. Maar ook is hij vergeten dat hij hetzelfde heeft gedaan tegen Verbeek

Als de helft hier van waar is zowel de Hofland situatie alsd e binnenkomende spelers waarbij meerdere beloftes niet zijn nagekomen is het een regelrechte schande. En wens ik ze als volledige buitenstaander en Sittart onbekende een regelrechte degradatie toe.

Hofland komt natuurlijk wel behoorlijk gefrustreerd over dus dan dan zeg je misschien weleens gekke dingen. Maar als er een kwart waar is van alle deze dingen, is het nog een behoorlijke schande. Dat van die spelers is wellicht moeilijk te bewijzen, maar van al dat geld wat hij betaald heeft voor apparatuur en trainingskampen zal hij toch nog wel bonnetjes hebben?

Wat een armoe bij Fortuna dat de trainer salarissen en trainingskampen uit eigen zak moet betalen.

Wat een vreemd beleid daar. Sowieso ben je gek als trainer om dat soort apperatuur en salarissen van spelers te betalen uit eigen zak.

Hoe dan ook, hij komt niet over als iemand die heel nuchter en objectief naar zaken kan kijken. Hij blijft er emotioneel onder. Op deze manier zal hij zich ook niet verder onwtikkelen, als je echt wilt verbeteren (zeker in de topsport) moet je hard zijn naar jezelf en eerlijk in de spiegel kijken. Na zijn vertrek ging het gewoon echt een stuk beter, kaar.

Ik snap het wel, het is makkelijker naar andere te wijzen dan naar jezelf. Verder hoop ik dat hij al het geld dat hij daar geinvesteerd heeft netjes terug krijgt. Anders is het letterlijk een dure les geweest voor hem.

12 januari 2022 om 12:17

Waarom is dat gek? Fortuna is z'n club daar doe je dan veel voor...

Tja als ik het dus zo lees, heeft ie niet geluisterd naar de baas die hem betaalt, dus geheel zijn eigen schuld, dat er andere afspraken zijn met andere spelers daar heeft hij niks mee te schaften, dat zijn dingen er bij halen die helemaal niks toevoegen aan de reden van zijn ontslag. Als ik op het werk opdrachten van de baas niet doe, dan wordt er toch ook afscheid van mij genomen?
hij kan verontwaardigd doen, en de schuld bij fortuna leggen, maar het is toch echt zijn eigen schuld geweest, en als hij dan echt zo principieel zou zijn geweest, dan had hij op moeten stapppen, ipv alles zelf bekostigen

12 januari 2022 om 12:24

@juweel, dit is echt grote onzin. Jij bent als trainer verantwoordelijk en de club is een orgaan en geen baas zoals jij doet voorkomen in je slechte voorbeeld. Maar als hij hier ene paar voorbeelden geeft die waar zijn en je trekt die lijn door dan is er een ongezonde situatie ontsaan bij een club die een zondebok moet hebben. Risico van een oud speler een trainer maken die echt hart heeft voor de club want dan spelen emoties een iets grotere rol maar dat wil niet zeggen dat het beleid een grote puinhoop was.

Al met al bepaald de trainer de opstelling en wordt ie beoordeeld op zijn resultaten en niet een algemeen directeur of aandeelhouder.

12 januari 2022 om 12:54

jij gaat er van uit dat dat zo is, maar blijkbaar is dit bij fortuna dus niet het geval, want er zijn dus meerdere voorbeelden van dat de baas bepaald wie er moet spelen, en als dat niet gebeurt dan gaat de niet luisterende trainer de laan uit. kun je het een slecht voorbeeld vinden maar dat is wel precies wat hier is gebeurd.

Er zullen zonder twijfel dingen zijn voorgevallen die wellicht niet zo chique zijn maar Hofland mag ondertussen wel echt stoppen met z’n jankverhaal.

Hij heeft enorm veel betekend voor de club en dat is niemand in Sittard vergeten en het zal ook echt niet gemakkelijk werken zijn daar. Echter wordt je als trainer afgerekend op de resultaten en het verschil in resultaat en speelwijze onder Hofland en Ultee is gigantisch. Hofland was er gewoon niet klaar voor om op eigen benen de club te leiden.

Dat het hem pijn heeft gedaan gezien zijn inspanningen en band met de club snap ik maar hier help je niemand mee. Jezelf niet, want je bent constant aan het huilen dat het zo oneerlijk is en de club ook niet want die zet je weg als veredelde amateurvereniging.

Fortuna is meer dan Kevin Hofland

12 januari 2022 om 12:23

Wat is Fortuna dan? Een handelshuis, vreemdelingenlegioen? Iedere zomer wanneer ik in de vi seizoensgids kijk komen er een rijte onbekende namen voorbij. Ik mis de tijd van de Perr Schuurs en Joos V Barneveld's. Spelers die uit de jeugd doorstromen...

12 januari 2022 om 16:15

Tja Sittard heeft een klein achterland dus moet je creatief zijn. Natuurlijk is het elk jaar wennen als er weer een blik paradijsvogels wordt opengetrokken maar ik denk niet dat Fortuna het in de Eredivisie op een andere manier kan aanpakken. En vorig seizoen haalde ze met Roel Janssen, Seuntjens, Flemming, van Osch en Rienstra toch een hoop gevestigde (Nederlandse) namen. Wordt dus soms een beetje overdreven

Als ik dit zo lees denk ik "welkom in het bedrijfsleven". Jarenlang is hij speler geweest en dat is een andere manier van werken en wordt je anders behandeld dan iemand die op een andere functie in een organisatie zit.
Als je niet op het veld staat wordt je net als ieder ander behandeld. Er zijn mensen zat die 30 jaar lang voor een bedrijf werken, hun werk goed doen en er zonder pardon uit worden gegooid. En die hebben een kleiner spaarpotje dan Hofland schat ik zo in...

De vraag wordt 'm gesteld, dus ik snap dat hij antwoord geeft, maar kom op zeg. Niet alles in het leven is te snappen en rechtvaardig, kop op, doorgaan en op naar de volgende uitdaging of in zijn geval lekker gaan rentenieren o.i.d.

12 januari 2022 om 12:22

Dezelfde persoon die dus 30 jaar heeft gewerkt voor het bedrijf, zou uiteindelijk een soortgelijk verhaal vertellen. We moeten dit soort dingen gewoon met elkaar kunnen delen en hopelijk dat we ze ooit kunnen veranderen. Niet normaal gaan vinden.

12 januari 2022 om 12:26

Precies Regulator en laten we ook een lach zien bij opmerkingen zoals "hij at thuis elke dag braaf kip, zei hij. Bij KFC, bleek". Is toch een mooie metafoor hoe het vaak gaat bij een club zonder structuur en beleid en juiste mensen.

12 januari 2022 om 12:38

Hahaha yup. Tegelijkertijd de harde zakenman spelen, terwijl je eigen organisatie amateuristisch gemanaged wordt.

Even voor de beeldvorming...
Oliseh moest weg wegens het schoferen en zelfs mishandelen meerdere mensen.
De keeperstrainer moest weg omdat hij interne zaken lekte naar de pers.
Hofland heeft een jaar meegelift op het diploma van zijn co-trainer.
Deze combo was gedegradeerd als het seizoen niet was afgelast.
Hij begint het volgende seizoen met 8 wedstrijden 3 punten.
Tja dan moet je weg.
Ulthee was niet de beoogde nieuwe trainer van Gün maar niemand wilde instappen.
Moutousammy heeft ook na Hofland amper gespeeld.
Kevin heeft te snel verantwoording gekregen....eerst co-trainer bij een eerste divisie club zodat je de randzaken beter kunt handelen.
Hij heeft zeker veel gedaan voor de club maar als je in de prof voetballerij na een jaar nog zo de aandacht zoekt wordt het moeilijk een nieuwe wergever te vinden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Fortuna Sittard

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
15.Willem II18-21
18.PEC Zwolle12-20
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. DuarteMiddenvelder190
M. SeuntjensMiddenvelder197
B. RienstraMiddenvelder182
T. TekieMiddenvelder181
T. NoslinAanvaller151
Y. van OschKeeper180
Z. FlemmingAanvaller143
Voor de complete selectie: Clubpagina Fortuna Sittard.

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren