Vier Eredivisionisten veroveren plek op jaarlijkse talentenlijst van de UEFA

Dinsdag, 11 januari 2022 om 13:20Jordi Tomasowa • Laatste update: 14:03

Jurriën Timber, Devyne Rensch, Noni Madueke en Loïs Openda hebben een plekje bemachtigd op de UEFA’s ones to watch-lijst voor 2022. Zoals ieder jaar hebben journalisten namens de Europese voetbalbond ook dit jaar weer een voorspelling gedaan welke jonge spelers dit kalenderjaar definitief gaan doorbreken. Er is een selectie gemaakt van de grootste talenten van 21 jaar of jonger.

De UEFA ruimt op de lijst onder anderen een plek in voor Timber. “Ajax staat symbool voor het ontwikkelen van talent en heeft met Timber opnieuw goud in handen", zo valt er te lezen. "De identiteit van de club zit diepgeworteld in de sierlijke centrale verdediger. Hij maakte indruk in de Champions League-groepsfase en heeft al zes interlands achter zijn naam staan.” Ook ploeggenoot Rensch verdiende een uitverkiezing. De UEFA roemt vooral de veelzijdigheid van de achttienjarige jeugdinternational, die zowel op rechtsback als centrale verdediger uit de voeten kan.

Het artikel gaat verder onder de video
'Hij is de nieuwe Ronaldo, hij heeft acht longen'
Meer videos

Openda is dit seizoen de grote blikvanger bij Vitesse. De spits was in achttien Eredivisie-duels goed voor tien doelpunten en is hiermee op de radar van de UEFA verschenen. “Een spits die in de afgelopen jaren indrukwekkende cijfers voor de jeugdelftallen van België noteerde. Openda's snelheid en directe spel hielpen hem vorig seizoen clubtopscorer te worden en dat is hij momenteel ook weer.” Tot slot wordt er in het kalenderjaar 2022 ook veel verwacht van PSV-aanvaller Madueke. “De persoon door wie ik voetbal wilde spelen was Cristiano Ronaldo”, zei hij. Zijn kracht, snelheid en constante doelgevaar bewijzen dat de Engels jeugdinternational goed geleerd heeft van zijn held”, zo schrijft de UEFA.

De journalisten hebben in de lijst alleen spelers opgenomen die dit kalenderjaar 21 jaar of jonger zijn. Naast Timber, Rensch, Madueke en Openda, zijn er ook plekken ingeruimd voor talentvolle spelers als Gavi, Emile Smith Rowe en Karim Adeyeni. Vorig jaar haalden onder anderen Ryan Gravenberch, Jude Bellingham, Charles De Ketelaere, Jamal Musiala, Florian Wirtz en Pedri de lijst, terwijl tijdens eerdere edities ook Ansu Fati, Dusan Vlahovic, Alphonso Davies, Rodrygo en Erling Haaland op de jaarlijkse shortlist van de UEFA stonden.Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door hombre_guapo)

Zou toch mooi zijn als Ajax Openda weet te halen. Zou het imo beter kunnen doen dan Brobbey

11 januari 2022 om 13:40

Lijk me niet dat ze hem nodig hebben met haller/danilo en de terug keer van brobby, ook tadic kan daar nog staan, mocht bergwijn komen kan hij ook nog in de spits

11 januari 2022 om 14:12

Inderdaad, leg je prioriteit eerst maar even bij een fatsoenlijke keeper voor volgend seizoen

11 januari 2022 om 14:12

Ik zie liever Openda komen dan Bergwijn.

11 januari 2022 om 14:15

Setford schijnt een groot Engels keeperstalent te zijn in de eigen jeugdopleiding van Ajax.

11 januari 2022 om 14:19

Je kunt wel allemaal talenten hebben/halen maar ajax heeft behoefte aan een keeper met ervaring voor in de CL. Bij Scherpen ging dat vorig jaar al niet lekker en Gorter is er ook nog lang niet klaar voor.

11 januari 2022 om 14:33

Heeft ook met kwaliteit te maken. Onana ging ook van Jong Ajax naar het eerste van Ajax en deed het na verloop van tijd geweldig in Europa.

11 januari 2022 om 14:45

Danilo is eigenlijk alleen voor de sier bij Ajax, die jongen voegt weinig tot niks toe.

11 januari 2022 om 15:27

Laat ajax hem dan verkopen🤷🏼‍♂️

11 januari 2022 om 14:19

Openda moet het hebben van snelheid en diepgang. Functionele techniek is niet zijn kracht. Ik zie hem eerder bij PSV (op de flank) spelen dan bij Ajax, die spelen eigenlijk nooit wedstrijden waarin Openda tot zijn recht zou komen.

11 januari 2022 om 14:38

Ja, zou ook mooi zijn als Ajax Haaland weet te halen. Maar evenmin realistisch. Waarom zou Brugge Openda verkopen aan Ajax? Die heeft gewoon bewezen dat hij voor Brugge niet tekort komt en andersom denk ik dat ze hem graag aan de selectie toevoegen. Een aanval met Lang, Vanaken, De Ketelaere en Openda doet niet onder voor de voorste linies van Ajax en PSV, laat staan Feyenoord.

11 januari 2022 om 14:41

Openda speelt voor Vitesse hè? En daarnaast in verschillende jeugdelftallen van België goed gepresteerd.

11 januari 2022 om 14:42

Ja dus? Hij is toch gehuurd van Brugge. Daar heeft-ie nog een contract tot 2024 en ik zie niet in waarom ze hem van de hand zouden doen.

11 januari 2022 om 14:49

Voor die van Ajax doet die toch wel onder vind ik.

11 januari 2022 om 14:52

Dat is de vraag natuurlijk. Hij heeft zich duidelijk in de kijker gespeeld bij Vitesse en kan daardoor een prima bedrag opleveren. Dat kan voor Brugge natuurlijk een prima optie zijn. Als Ajax met een flinke zak geld komt kan het allemaal. Alleen ik zie Ajax dat sws niet doen. Ik heb geen idee wat Brugge heeft gezegd over Openda? Als ze verteld hebben dat hij zich juist kon ontwikkelen en na dit jaar weer kan aansluiten zullen ze hem niet verkopen. Maar nogmaals, hebben ze zoiets wel gezegd?

11 januari 2022 om 15:22

Tja, als PSV of Feyenoord met een flinke zak geld komen kan het ook allemaal gebeuren. Voor €20M laten ze hem vast wel gaan. Maar dat gaat evenmin gebeuren en volgens mij zit Brugge niet aan de bedelstaf. En je kunt er wel heel erg een punt van maken wat ze wel of niet tegen Openda hebben gezegd, maar belangrijker is dat Brugge een groei zoals Ajax de afgelopen jaren heeft doorgemaakt beoogd en in Europa een steviger vuist wil opzetten. Los van het feit dat Ajax helemaal geen belangstelling heeft voor Openda zou het nergens op slaan een groot talent aan de club te verkopen waar je je aan spiegelt.

Timber is wel de grootste sensatie, zo volwassen op zo'n jonge leeftijd.

11 januari 2022 om 14:44

Madueke voor zijn blessure was wel een geweldige speler hoor en hopelijk komt die weer net zo goed terug en in mijn ogen wat beter als Timber.

En nee heb geen echte clubvoorkeur.

11 januari 2022 om 15:35

Ik vind ze niet te vergelijken omdat ze aan de andere kant van het veld staan. Daarnaast zie je dat Timber al zowel ED, CL en interlands heeft gespeeld (allen succesvol). Of hij daarmee “beter” is, is lastig ivm positie maar heeft in ieder geval al op hoger niveau laten zien dat hij z’n mannetje staat.

11 januari 2022 om 16:33

Natuurlijk maar goed dat is jou mening als Ajaxsupporter en ik ben het daar niet mee eens.

11 januari 2022 om 17:30

@4ever4ajax, allemaal succesvol is niet helemaal waar. Ik vind Timber een groot talent (een groter talent dan de Ligt die het ook veel van zijn lichaamsbouw moet hebben). Echter heeft Timber dit seizoen ook meerdere keren op de rechtsback positie gespeeld, en dit was echt niet goed.
Maar als ik naar de 4 genoemde spelers kijk, dan vind ik Timber en Madueke potentiele toppers, en komen Rensch en Openda daar toch wel een stuk achteraan.

11 januari 2022 om 18:00

@janssen: Timber is gewoon RCV en daarop wordt hij toch beoordeeld? Die 2 wedstrijden die hij op rechtsback heeft gespeeld, was ook een noodoplossing. Daar blonk hij inderdaad niet uit, maar maakte hij nog steeds geen fouten. @hombre_guapo: Gek dat je het niet met me eens bent dat Timber meer interlands en CL-duels dan Madueke heeft gespeeld. Dat is toch gewoon een objectief iets?

12 januari 2022 om 12:35

@4ever4ajax

Dat iemand meer interlands heeft gespeeld zegt niks en zeker niet bij Oranje want daar roepen ze de meest vreemde namen steeds op.

En in Oranje komen of in het Engels elftal zit wel een groot verschil in dat zie je zelf toch ook wel want wat daar rond loopt voorin.

Dat is gewoon objectief.

12 januari 2022 om 18:08

Madueke heeft nu een paar potjes leuk gespeeld in de Eredivisie terwijl Timber wekelijks uitblinkt in een team die alle CL wedstrijden heeft gewonnen. In mijn ogen zou dit niet eens een discussie moeten zijn.

Orkun Kokcu is ook een groot talent. Onder de 21 en tenminste basis bij zijn club.

11 januari 2022 om 14:13

Het gaat hier wel om uitzonderlijke talenten en ik vind Rensch daar bvb ook nog niet tussen passen.

11 januari 2022 om 14:15

Het zijn er natuurlijk wel 100. Dus daar staan ook namen tussen van spelers die niet echt tot de toptalenten horen.

11 januari 2022 om 14:27

Madueke, Openda en Rensch zijn natuurlijk allemaal niet uitzonderlijk. Timber is dan de beste in de eredivisie. Maar is hij vergelijkbaar met een talent als Bellingham, Gavi en ESR? Die laten het in een betere competitie zien waar Timber het vooral van de spaarzame CL wedstrijden moet hebben. Ben benieuwd hoe hij zich staande zou houden in Laliga of PL waar je als verdediger toch vaker fysiek wat sterker bent. Het blijft lastig spelers in de eredivisie te vergelijken met de buitenlandse competities.

11 januari 2022 om 14:33

Vond Timber erg sterk in de champions league en zn oranje wedstrijdjes, is natuurlijk al weer een stap verdergekeken dan de eredivisie. Mocht Timber geen blessure krijgen waardoor hij snelheid verliest zie ik het echt goedkomen met deze jongen. Helaas hebben we geen pSG ofso gelood anders was ik echt benieuwd of hij zich boven de Ligt kon vechten in de pikorde bij Oranje, nu zal je toch moeten wachten tot hij een transfer maakt of Ajax weer verder komt anders blijft hij altijd ''het is maar de eredivisie'' stempel houden'. Nu is er natuurlijk geen haast en moet je niet te vroeg spreken, maar mijn gevoel zegt echt dat we op het WK met timber meer kansen hebben dan de ligt en de vrij.

11 januari 2022 om 14:37

Hij doet het zeker goed in de CL dat staat wel vast lijkt mij. Maar het klopt toch dat het grootste gedeelte in de eredivisie is? We hebben toch veel spelers beoordeeld op de CL wedstrijden en kijk wat hun situatie is in het buitenland? Ik schat de ligt nog wel hoger in dan Timber maar de Vrij staat boven beide nog en dat is ook meer dan terecht. Ben daarom ook benieuwd hoe Timber het zou doen in het buitenland.

11 januari 2022 om 14:13

Of dat talent valt best wel mee

11 januari 2022 om 14:15

Ja maar al meer dan 100 wedstrijden, en staat er al wel even. Dus ik snap de afweging geen ones to watch wel

11 januari 2022 om 14:36

Jurrien Timber heeft ook al 94 wedstrijden in het betaald voetbal gespeeld (39 in Kkd). Dus ik denk niet dat dat meetelt in de afweging. Eerlijk gezegd denk ik gewoon dat talent Kökcu niet goed genoeg is bevonden. Vind het overigens vreemd dat Rensch er ook bij staat. Madueke kan ik enigszins begrijpen, als hij speelt, speelt hij over het algemeen goed.

11 januari 2022 om 14:51

Behalve dat Kokcu al 21 is. Hij is namelijk geboren in 2000.

11 januari 2022 om 15:29

'er is een selectie gemaakt van de grootste talenten van 21 jaar of jonger.'

11 januari 2022 om 16:46

Tja, dat kan. Maar strookt niet met het bericht waar ik op reageer. Een speler van 21 die basisspeler is bij Feyenoord en het ok doet (ik vind namelijk niet dat ie nu al een stap kan maken) is natuurlijk niet 1 van de grootste talenten meer. Daar zit nog altijd potentieel in natuurlijk, maar er moet veel gebeuren wil zo'n jongen dan nog de top gaan halen.

In Arnhem hopen we allemaal dat Openda na dit seizoen definitief kan worden overgenomen maar dat lijkt met de week een lastigere opgave te worden.

Timber is by far de beste speler uit de Eredivisie op deze lijst, maar als Madueke maar niet zo blessuregevoelig was had hij misschien voor mij nog wel hoger gestaan. Die vond ik aan het begin van dit seizoen wel echt heel goed en een speler waarvoor je 90 minuten naar je team gaat kijken.

Beste naam uit dit artikel is toch wel Gavi denk ik, wat een middenvelder is dat op die leeftijd. Vind Gavi misschien nog wel een groter talent dan Pedri; hoe hij speelt op zijn leeftijd is echt ongekend

11 januari 2022 om 14:22

Mwah Pedri is wel een stuk verder. Gavi pakt nog teveel gele kaarten en onnodige overtredingen. Pedri daarentegen is al een stuk volwassener ook al schelen ze 2 jaar. Hij heeft ook de inzicht en passing die Gavi niet heeft. Dat zag je al vorig jaar maar met name op het EK was Pedri fenomenaal.

11 januari 2022 om 14:36

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet vaak Barcelona kijk, maar Gavi viel me (zeker bij Spanje) wel het meest op in een wedstrijd. Pedri voetbalde gewoon heel goed mee in het elftal en dirigeert het spel 90 minuten lang zonder er op een paar momenten uit te springen (een beetje zoals Xavi of Iniesta) en bij Gavi had ik vaker dat ik een actie van hem echt waardeerde.

Uiteindelijk weet ik niet wie verder komt, al blijven ze misschien ook wel hun hele carrière naast elkaar spelen en komen we er niet echt uit. Barcelona heeft een mooie toekomst qua middenvelders in ieder geval

11 januari 2022 om 14:58

Modricmagic,

Gavi heeft ook inzicht en passing. Dat zijn juist sterke punten van hem. Maar het is meer een sierlijke dribbelaar die in de kleine ruimte makkelijk meerdere mensen tegelijk kan uitspelen. Gavi heeft wel het echte gif van en bijtertje (idd nog te onbesuisd af en toe), dat mis ik dan weer een beetje bij Pedri.

11 januari 2022 om 15:01

Toch is de inzicht van Pedri vele malen beter dan Gavi. En dat heeft hij meer bewezen dan Gavi. Ook op het EK tegen de grote landen met name tegen Italië was Pedri zeer dominant. Zoiets heb ik bij Gavi niet gezien.

11 januari 2022 om 15:12

@psvmanunited, dat zeker ja. Ben ook wel benieuwd hoe ze zich nog gaan ontwikkelen. Je weet nooit hoe het afloopt maar het ziet er wel veelbelovend uit.

11 januari 2022 om 14:23

Hopelijk is Schmidt niet te gehaast met Madueke en laat hij hem rustig weer terug op niveau komen. Want ik ben een beetje klaar met die blessures als gevolg van dat een speler eigenlijk nog niet helemaal fit bleek te zijn.

11 januari 2022 om 14:38

Tegen Sociedad had ik inderdaad het idee dat Schmidt zijn hoofd even verloor en Madueke in een slotoffensief toch inbracht terwijl dat helemaal niet zo heel verstandig was.

Deze blessure zal hij dan misschien wel te boven komen, maar daar moet je er niet te veel van hebben in een seizoen

Madueke vond ik echt een geweldige indruk maken voor zijn blessure-tsunami. Ik hoop dat de medische staf van PSV hem weer goed fit krijgt en hij weer een lange serie aan wedstrijden kan maken. Ook Timber verrast mij in positieve zin: zo rustig en zo constant op zo'n jonge leeftijd! Staat vaak goed gepositioneerd en heeft het vermogen om net als Frenkie steeds weg te draaien in balbezit. Openda laat bij Vitesse ook zien dat hij veel potentie heeft. Rensch hoort naar mijn mening niet op deze lijst te staan, die speelde veel te weinig in het eerste dit jaar.

Waar is Suslov? Dat vind ik een groter talent dan Openda. Suslov is op zijn leeftijd al de beste speler bij een middenmoter. Zou trouwens ook een prima opvolger zijn voor Gravenbergh bij Ajax.

11 januari 2022 om 15:30

Dacht dat hij meer aanvallend ingesteld was als 10 of zelfs als buitenspeler?

11 januari 2022 om 15:41

Suslov speelt inderdaad vlak achter de spits op 10 inderdaad. Zou misschien wel interessant kunnen zijn voor PSV wanneer Götze nog een keer vertrekt, al was de vorige 10 die we overnamen van Groningen nog geen doorslaand succes

11 januari 2022 om 16:29

Dit seizoen speelt hij als 1 van de 2 cvm of cms naast Duarte meestal.

Rensch is denk ik wel de hoogstgewaardeerde bankzitter allertijden. Mag mee met Oranje, staat op dit lijstje. En dat allemaal voor een beetje voetbal kijken.

11 januari 2022 om 17:32

Je moet niet vergeten dat hij tegenwoordig geregeld een wedstrijd in de KKD speelt.

Wat een rare lijst. Wat zijn de criteria? Omdat Bellingham de lijst van vorig jaar heeft gehaald staat hij er niet meer in? Of op basis van speelminuten in 2021? Want dan snap ik niet waarom Timber er in staat...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV4623
2.Ajax4555
3.Feyenoord3924
5.AZ3613
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder191
D. TadićAanvaller197
S. BerghuisAanvaller185
S. HallerAanvaller1712
D. KlaassenMiddenvelder163
R. PasveerKeeper160
AntonyAanvaller157
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

0 fans
Verdediger, 19 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 10 1 0 0
2021/2022 Jong Ajax 5 0 2 1
2020/2021 Ajax 18 3 0 0
2020/2021 Jong Ajax 11 3 0 0
2019/2020 Ajax U19 8 0 2 0
Laatste voetbalnieuws

Het tienertalent van Ajax dat Dest, Mazraoui en Rensch achterna wil gaan

In samenwerking met Goal licht Voetbalzone geregeld jonge spelers uit die het in de toekomst ver kunnen schoppen of die nu al hun sporen verdienen in het (inter)nationale topvoetbal. Deze keer...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren