Bosz over passeren Nouri: ‘Hij begon te huilen, zo erg vond hij het’

Dinsdag, 11 januari 2022 om 10:01Jordi Tomasowa • Laatste update: 10:10

Peter Bosz moest als trainer van Ajax in het seizoen 2016/17 voorafgaand aan de Europa League-finale tegen Manchester United (0-2 verlies) een keuze maken tussen Frenkie de Jong en Abdelhak Nouri. De keuze viel uiteindelijk op De Jong, waarna Nouri volgens de Nederlandse oefenmeester in tranen uitbarstte. “Dat zijn zulke moeilijke beslissingen, zeker als een speler die altijd zijn best doet en zich voorbeeldig gedraagt ook nog moet huilen”, aldus Bosz.

Op 21 september 2016 maakte Nouri in het bekerduel met Willem II zijn debuut voor Ajax 1. Een moment waar hij lang naar had uitgekeken. Hij droeg als het ware de last met zich mee dat iedereen hem zei hoe verschrikkelijk goed hij in de jeugd van Ajax was", zegt Bosz in een interview met HELDEN. “Maar er komt aan de top veel meer bij kijken, zeker als je zo klein bent als Appie.

"Hij maakte stappen, was echt op de goede weg”, vervolgt de de huidig trainer van Olympique Lyon. “Hendrie (Krüzen, red.) en ik hebben elke wedstrijd van het tweede elftal gezien met hem op het middenveld samen met Donny van de Beek en Frenkie de Jong.” Over de persoon Nouri spreekt Bosz niets dan lof. “Hij was naar mij toe een heel vriendelijke, sociale, nette jongen. Maar wat doet dat er allemaal toe, ik moet echt naar woorden zoeken. Nu ik over hem praat, raak ik weer geëmotioneerd. Hij was ook zo’n fijn mens.”

De keuze van Bosz voorafgaand aan de Europa League-finale in het seizoen 2016/17 tegen Manchester viel uiteindelijk op De Jong in plaats van Nouri. “Omdat hij als centrale verdediger met zijn dribbel nog iets op het middenveld kon forceren. Zo heb ik hem ook laten invallen”, zo verklaart Bosz zijn keuze voor De Jong. Voordat de selectie de bus instapte, nam Bosz Nouri even apart: “Hij zei: ‘Nee hè, trainer?’ Ik zei: ja. Hij begon als een kleine jongen te huilen, zo erg vond hij het dat hij niet op de bank mocht zitten. Dat zijn zulke moeilijke beslissingen, zeker als een speler die altijd zijn best doet en zich voorbeeldig gedraagt ook nog moet huilen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door dasko)

Beetje onduidelijk in het artikel geschreven naar mijn idee, maar het gaat hier er dus om dat Appie buiten de selectie wordt gelaten. Frenkie ging mee als wissel.

Ben wel benieuwd waar Appie had kunnen zijn op dit moment, dat zullen we helaas nooit weten.

11 januari 2022 om 11:49

Persoonlijk denk ik dat ie een subtopper was geworden en iets te kort voor Ajax zou komen. Wel geschikt voor AZ ,Utrecht, Vitesse. Er was toen al twijfel of ie t überhaupt zou halen bij Ajax. Verder een tragisch verhaal. De goedheid zelve deze jongen. Ook maatschappelijk droeg hij zn steentje bij om probleemjongeren op het rechte pad te krijgen. Meer dan jammer wat er gebeurd is met Nouri. Voor mn werk nog s n keer aan de deur gestaan in Geuzenveld. Een broer deed open. Nog ff mee staan kleppen
Superaardige mensen.

11 januari 2022 om 12:09

Sir Paul

"er was toen al twijfel of ie t überhaupt zou halen bij Ajax."

Bij Ajaxfans? Nope! Die waren, tot aan zijn tragische ongeval, echt massaal en eenduidig. Nouri was de nieuwste Europese ster die Ajax aan de top ging afleveren. Die 'twijfels' die mensen vooraf zouden hebben gehad zijn allemaal achteraf ontstaan. Ná zijn ongeval. Je zou door de grap nog eens de artikelen hier op de site van destijds eens moeten doorlezen. Je zult van je stoel vallen.

11 januari 2022 om 12:42

@Constant kante,

Ja, maar die reacties na zijn ongeval veranderden pas toen men door kreeg dat het toeschrijven van enorme potentie aan Nouri weleens zou kunnen leiden tot een net zo enorme schadeclaim voor Ajax. Toen viel het ineens allemaal wel mee met die potentie en zou Nouri wellicht überhaupt het profvoetbal niet gehaald hebben.

11 januari 2022 om 13:36

Zo gek is het toch niet dat je twijfels hebt of een speler de Europese top zou kunnen halen met een hartstilstand? Zonder hartstilstand had het best gekund, maar ik denk dat het heel lastig is om ooit weer je niveau te halen met een hartstilstand.

11 januari 2022 om 13:39

Die hartstilstand had hij hoe dan ook gehad, dus denk vooral dat je naar een carriere met hartstilstand moet kijken. Zonder hartstilstand had hij ongetwijfeld ver kunnen komen.

11 januari 2022 om 13:50

@constant Kante

Nee hoor, onder Ajax-fans waren er ook velen, mijzelf inclusief, die het wel erg lang vonden duren met de doorbraak van Nouri. Hij kwam fysiek nog veel te kort en die twijfels waren er echt niet achteraf. Hij was 20 en had geen uitzicht op iets dat in de buurt van een basisplek kwam. Maar dat geeft allemaal niet. Het is nu moeilijk zeggen hoe hij zich in de drie jaren daarna had ontwikkeld- en het maakt zijn ongeval niet minder tragisch.

11 januari 2022 om 13:52

@constant Kante En trouwens, dat opgehemel van Nouri begon juist nadrukkelijk na zijn ongeval...

11 januari 2022 om 13:53

Zytto

"zo gek is het toch niet dat je twijfels hebt of een speler de Europese top zou kunnen halen met een hartstilstand? "

Nee, uiteraard is dat niet gek nee. Na een hartstilstand kan je op zich nog best een carrière hebben maar de Europese top is dan twijfelachtig, op zijn best.

Dát stel ik ook niet. Ik stel dat die twijfels er nooit waren tot aan het moment van zijn enorm tragische ongeval. Tot aan dat moment was er geen enkele twijfel. Mij viel vooral op dat zovelen alsnog achteraf de suggestie wekten dat er, ook binnen Ajax, altijd twijfel was of hij de top wel aan zou kunnen, totaal ongeacht zijn toen niet openbaar bekende hartkwaal.

11 januari 2022 om 13:56

"die hartstilstand had hij hoe dan ook gehad, "

Dát is in medische en humanitaire zin best een aparte stelling. Ajax wist namelijk van zijn hartkwaal. Maar stelden hem, desalniettemin, gewoon op! En of hij die stilstand toch wel, ooit, had gehad, dat weet je niet.

Dat maakt alles extra wrang als je daarna dan moet vaststellen dat Ajax juist dat punt heeft gebruikt in de rechtszaak tegen die familie. Terwijl dat primair natuurlijk juist onder de zorgplicht van de werkgever valt.

11 januari 2022 om 14:00

"en trouwens, dat opgehemel van Nouri begon juist nadrukkelijk na zijn ongeval..."

Nope. Het ophemelen van Nouri is begonnen in 2015. Rond zijn debuut in het eerste. Tenminste, ik hoorde vanaf dat moment ongeveer tot aan zijn afgrijslijke ongeval standaard louter ophemeling van die jongen.

Laat ik het zo zeggen, wat we nu alweer twee jaar horen over Unuvar, dát hoorden we destijds over Nouri.

11 januari 2022 om 14:56

Ook bij ajax fans was er twijfel. Iedereen zag dat hij een super techniek had, maar zijn lichaam totaal niet mee had. Ook verloor hij toch de nodige duels door zijn fysiek, maar puur voetballend stak hij er bij jong ajax bovenuit, Kijk eens naar Unuvar nu, is voetballend ook super, maar heeft het fysiek niet mee.

11 januari 2022 om 15:07

Arend

"ook bij ajax fans was er twijfel."

Ben echt wel geneigd om je te geloven. Punt is alleen, destijds heb ik die twijfel niet of nauwelijks gehoord, terwijl het ophemelen in die periode overal de toon zette.

En wat jij zegt over Unuvar en zijn fysiek (ook bij Nouri speltechnisch een punt van zorg), dat klopt ook. Daar zijn vraagtekens over. De techniek daar is iedereen het wel over eens. Waarbij ik wel op wil merken dat, anders dan destijds met Nouri, de mogelijkheden en opties voor een jeugdspeler als Unuvar nu om echt serieus kansen te krijgen in het eerste van Ajax op serieuze speeltijd echt een fors stuk zijn verminderd. Door alle peperdure aankopen ziet het er niet naar uit dat we Unuvar op korte termijn heel veel in het eerste zullen zien spelen. Als je ziet dat je zelfs nog Daramy, Kudus, etc rond hebt lopen en Berghuis en zelfs Bergwijn nog gehaald worden, tja. ....wanneer krijgt Unuvar dan zijn kansen??

11 januari 2022 om 16:23

Constant: Nouri heeft zelf besloten om door te gaan met voetballen, want hij wist er zelf vanaf + een hartkwaal betekent niet meteen dat je problemen gaat krijgen laat staan een hartstilstand. Blijft natuurlijk een grijs gebied, maar denk an sich dat je Ajax niet mega veel kan verwijten dat hij die hartstilstand heeft gekregen. Als uit de metingen geen gekke cijfers voort komen en Nouri geeft zelf niks aan dan kan je als club weinig doen. Er zijn een heleboel sporters met hartafwijkingen, maar ze vallen echt niet allemaal neer. Komt ook zeker wel een bepaalde eigen schuld bij kijken in zo'n geval lijkt me. Als Ajax de regels heeft gevolgd en Nouri geeft zelf niks aan dan denk ik dat Ajax die hartstilstand niet had kunnen voorkomen.

11 januari 2022 om 21:14

@constant kante
Ik sluit me ook volledig aan bij Sir Paul en Bongiorno. In mijn Ajax-'omgeving' (voetbalteam en vriendengroep) geloofden we ook niet echt in een doorbraak van Nouri bij Ajax, laat staan een internationale doorbraak. Ben het met je eens dat de
enorme hype in mijn herinnering begon rond 2015, maar wel echt minder werd naarmate Nouri ouder (20) werd. Toen had je alsnog veel mensen die hyped waren, maar ook veel tegengeluiden dat het een moeilijk verhaal zou worden. Ook niet zo gek als je 20 jaar bent en nog steeds geen echte aanspraak maakt op een basisplek. Wat je aangeeft met 'die 'twijfels' die mensen vooraf zouden hebben gehad zijn allemaal achteraf ontstaan.' klopt niet met mijn herinnering in ieder geval.

12 januari 2022 om 23:19

Volgens mij heb jij niet gezien hoe hij in de kkd gevoetbald heeft. Die jongen was kloon van iniesta. Kon met z'n techniek, inzicht zo makkelijk een bal aannemen, weg leggen. Door zijn voetbalintelligentie was het wel duidelijkheid dat hij een grote zou worden.

Wat voegt dit verhaal nou precies toe? Ik snap totaal de aanleiding en boodschap niet. Nouri moest huilen omdat hij niet op de bank mocht zitten. Waarom breng je dat naar buiten?

11 januari 2022 om 10:30

Ik denk dat dit maar een fragment is uit een veel groter interview, waardoor de context wat verloren gaat. Dit deeltje van het interview staat natuurlijk garant voor veel clicks en ent daarom wordt het geplaatst.

11 januari 2022 om 14:16

Ik vind het juist wel mooi. Geeft alleen maar aan dat hij verschrikkelijk graag wilde en een echte liefhebber was.

11 januari 2022 om 14:36

Zoiets heet kwantitatieve journalistiek. Een interview met, laten we zeggen 4 onderwerpen (vertrek als trainer, hoogte punten, diepte punten, meest vervelende en ook memorabele momenten). Snijd dat, gebaseerd op de onderwerpen, in verschillende artikelen. Daardoor heb je met 1 interview 4 artikelen en dus 4 gerelateerde artikelen die clicks opleveren.

En dan doe je dit 2x per week en dan aan t einde van de maand heb je goeie clicks te pakken.

Voor diegene die schreeuwen om context. Dit is een klein stukje uit het grote interview van Bosz in het blad Helden. Het ging daar over zijn seizoen bij Ajax en hoe die geëindigd is. Daarin kwam uiteraard de verloren finale naar voren, waar bovenstaand artikel een uitsnede uit is.

Vind het jammer dat Bosz/de schrijver van dit stuk 'was' gebruikt. Nouri ís.

Jammer dat die in de “was” vorm praat. Ik snal wat die bedoelt, maar hij is er nog steeds. Lijkt me echt verschrikkelijk voor de familie Nouri om telkens was te moeten horen en lezen, terwijl die er gewoon is.
Al bedoet Peter het goed denk ik.

11 januari 2022 om 14:20

“Hij was naar mij toe een heel vriendelijke, sociale, nette jongen. Maar wat doet dat er allemaal toe, ik moet echt naar woorden zoeken. Nu ik over hem praat, raak ik weer geëmotioneerd. Hij was ook zo’n fijn mens.”

Niet vervelend bedoeld, maar op zich staat er niets wat niet klopt in de verleden tijd. Uiteraard leeft Nouri nog, maar de vriendelijke, sociale, nette jongen die hij was kan hij niet meer zijn. Ik denk dat Bosz het daarom in de verleden tijd zegt.

Het blijft moeilijk om artikelen over Nouri te lezen. Zo'n ontzettend trieste afloop, wat een talent was dat en wat een uitzonderlijke positieve en welgemanierde instelling heeft die jongen.

11 januari 2022 om 16:14

Eigenlijk gaat het niet over voetbal maar over het leven .
En het respect en de bewondering die de mens Peter Bosz voor Nouri had in zijn tijd ...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
S. BerghuisAanvaller338
E. ÁlvarezMiddenvelder315
D. KlaassenMiddenvelder319
S. HallerAanvaller3121
J. TimberVerdediger303
R. GravenberchMiddenvelder302
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

43 fans
Coach, 58 jaar
SeizoenClub
2019-2021 Bayer Leverkusen
2017-2017 Borussia Dortmund
2016-2017 Ajax
2016-2016 Maccabi Tel Aviv
Laatste voetbalnieuws

Heracles bevestigt: John Lammers moet club terugbrengen in Eredivisie

John Lammers is de nieuwe hoofdtrainer van Heracles Almelo, zo brengt de club zaterdag officieel naar buiten. De 58-jarige oefenmeester moet maandag al de eerste training leiden van de uit de...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 28 juni
FC Groningen is niet van plan om Jörgen Strand Larsen zomaar van de hand te doen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren