Valentijn Driessen hekelt ‘Russische roulette’ in Eredivisie: ‘Slaap verder’

Vrijdag, 7 januari 2022 om 06:56 • Laatste update: 09:28

Iedere club roept de mate van besmettingen in de selectie over zichzelf af, zo oordeelt Valentijn Driessen. De chef voetbal van De Telegraaf omschrijft het gedrag van Ajax, Vitesse, NEC en AZ als ‘Russische roulette met een revolver vol kogels’. Ajax en Vitesse verlieten het trainingskamp in Portugal eerder vanwege enkele coronabesmettingen en NEC brak om dezelfde reden het trainingskamp in Spanje af. AZ houdt corona vooralsnog buiten de deur en ziet derhalve geen reden om Oost-Spanje te verlaten. “Slaap gerust verder hooggeachte medici van de diverse voetbalclubs”, verzucht Driessen.

Driessen wijst erop dat de clubs ‘iedereen, maar vooral zichzelf’, wijsmaken dat er sprake is van een bubbel, ‘ondoordringbaar door omicron’. “Op nieuwjaarsdag met z’n allen testen op corona en dan binnen een dag hup allemaal het vliegtuig in voor een meerdaags trainingskamp. Eraan voorbijgaan dat spelers en stafleden de hele wereld over zwierven om de tiendaagse winterstop in eigen land of op een vakantieadres door te brengen”, somt Driessen vrijdag in zijn column op. “Je hoeft geen (zelfverklaard) viroloog of epidemioloog te zijn om te beseffen dat er sprake is van een incubatietijd alvorens het virus toeslaat. De tijd tussen besmetting en klachten kan ruwweg variëren van twee tot vijf dagen.”

Het artikel gaat verder onder de video
The Covid crisis in sport
Meer videos

Driessen is van mening dat de clubs goedbedoelde maar ontoereikende voorzorgsmaatregelen hebben genomen om omicron buiten de deur te houden. Alleen tijd en het creëren van een echte bubbel kunnen het virus dwarszitten, zo benadrukt de journalist. “Een vijfdaagse quarantaine met dagelijks testen en inachtneming van de gangbare maatregelen had soelaas geboden. Maar het uitvliegen in de winterstop was heilig, terwijl de reislustigen onder de profclubs het niet konden opbrengen om eerst vijf dagen in eigen omgeving in volledige afzondering te gaan alvorens een charter naar de zon te pakken.”

Het is nog niet duidelijk of de coronabesmettingen bij de Eredivisie-clubs van invloed zullen zijn op de hervatting van de competitie. De tweede seizoenshelft gaat in het weekeinde van 14, 15 en 16 januari van start. Driessen gaat ervan uit dat de KNVB niet van plan is competitiewedstrijden uit te stellen als gevolg van de heersende corona-explosie, zolang een club twaalf veldspelers en een keeper beschikbaar heeft. “Dit klinkt hard en vervalst de competitie gevoelsmatig, maar de clubs hebben dit zelf in de hand. Bot gesteld: wedstrijden worden ook niet uitgesteld, omdat een club kampt met een uitbraak van spierblessures vanwege verkeerde trainingsmethodes.”

“Om het hardst roepen de profclubs en hun vertegenwoordigers ECV (Eredivisie CV) en CED (Coöperatie Eerste Divisie) altijd dat een uitzonderingspositie voor het profvoetbal gerechtvaardigd is omdat ze hun coronazaakjes zo goed voor elkaar hebben. Laat dit dan ook maar zien.” Driessen is benieuwd hoe serieus de bedrijfstak betaald voetbal zichzelf neemt en bereid is tot opofferingen zoals totale quarantaine om aan de tweede seizoenshelft te beginnen. “Veel fiducie is niet op zijn plaats als je Ajax neemt.” Ajax wekte verbazing door woensdag enkele spelers die in Portugal positief hadden getest op corona, terug te laten vliegen naar Nederland. Donderdag waren ze weer in Nederland, een dag na hun positieve test.

Wat helder is, temidden van alle internationale coronamaatregelen, is dat iemand bij een positieve test in Portugal direct in quarantaine moet in Portugal. Diegene mag pas reizen als er een negatieve PCR-test getoond kan worden. De woordvoerder van Ajax stelde dat met het uit het isolement halen van de besmette personen niet buiten de protocollen werd getreden, aangezien er uitzonderingen gelden in het geval er topsport wordt bedreven. Vitesse werd met dezelfde situatie geconfronteerd als Ajax, maar de enkele positieve gevallen blijven voorlopig in Portugal. “Het is daarom terecht om te stellen dat wie niet alle middelen benut om besmettingen te voorkomen, het recht van spreken verliest evenals het recht om een vermanende vinger naar de overheid op te steken”, besluit Driessen.

AZ is nu als enige Nederlandse club nog op trainingskamp. De Alkmaarders maken zich in Valencia vooralsnog geen zorgen. "Wij hebben alle mogelijke maatregelen genomen", reageert technisch directeur Max Huiberts in het Algemeen Dagblad. "We trainen op een afgesloten terrein en slapen ook in een volledig voor ons gereserveerd deel van het hotel. Zelfs de lift die we gebruiken is alleen voor onszelf. Van tevoren hebben we iedereen getest en we hebben de situatie in Spanje beheersbaar kunnen houden."Gerelateerd

Meer sportnieuws

75 reacties (laatste reactie door migi)

Holy shit, 100% eens met een stuk van Valentijn Driessen in een stuk die ook nog eens nieuwswaardigheden heeft. Zonder echt open deuren in te trappen. Vrijdag 7 januari 2022, een unieke dag.

7 januari 2022 om 07:09

Zo inderdaad. Dit is denk ik een van de eerste keren dat ik hem betrap op een stuk waarin hij gelijk heeft.

7 januari 2022 om 07:26

Dit zijn open deuren intrappen. Maar hoezo denken we dat het mogelijk is om omicron buiten de deur te houden. Alle maatregelen die we hebben genomen werkte nauwelijks tegen vorige varianten. Nu hebben we er een die Miss 10x besmettelijker is. Denk dat alles wat je doet gewoon schijn is. Wij zullen zo goed als allemaal omicron krijgen binnen een hele korte periode.

7 januari 2022 om 08:18

‘Bijna Iedereen zal omicron krijgen’

Toevallig hebben aardig wat mensen momenteel in mijn omgeving Corona…. Maar niemand weet of die omicron heeft of wat voor versie dan ook.

Dit wordt namelijk helemaal niet tot amper getest. Dus hoe weet jij dat?

7 januari 2022 om 08:27

Daar doen ze steekproeven mee, in amsterdam is het bijvoorbeeld 99%. Daar lopen ze iets voor maar je kunt er vanuit gaan dat het grootste deel van NL deze variant heeft.

7 januari 2022 om 08:29

@vialuna, dat wordt al 1 1/2 jaar geroepen…iedereen gaat het krijgen. Feit is echter dat in mijn gezin nog niemand welke vorm van COVID ook heeft gehad. En daar zijn wij niet de enige in. Maar goed, misschien komt dat omdat alleen de jongste nog niet gevaccineerd is en wij behoorlijk goed nadenken over onze keuzes. Terwijl mijn kinderen ook gewoon naar het basis en voortgezet onderwijs gaan, af spreken met vrienden en vriendinnetjes en familie en vrienden bezoeken. Het kan dus, met een beetje nadenken en geluk, wel.

7 januari 2022 om 08:50

Als je kind naar de basisschool gaat dat is een vorm van Russisch roulette. Maar je zou ook asymptomatisch besmet kunnen zijn geweest. Los hiervan is het duidelijk dat deze variant veel besmettelijker zijn. Waarschijnlijk zitten we eind januari rond de 150k besmettingen per dag en dat is alleen de geteste personen. Wetenschappers gaan vanuit dat je ruwweg dat minimaal kan verdubbelen zo niet meer aan echte positieve gevallen.

7 januari 2022 om 08:52

Dan vergeet je nog dat de mate van ziek worden verschilt per infectie. Zie bv veel sporters die het niet eens opmerken maar het wel hebben.

Dus grote kans dat je het hebt gehad zonder (grote) klachten en dus niet hebt getest en het dus niet weet.

7 januari 2022 om 09:33

@tipptopp
Dan heb je thuis onderwijs gegeven de afgelopen 2 jaar anders kun je je stelling beter veranderen naar wij hebben geen symptomen gehad binnen ons gezin. Zeker het basisonderwijs is een grote brandhaard, op zich niet heel erg omdat de risico's voor kinderen in het algemeen heel erg klein zijn, symptomen in het algemeen mild tot geen en er dus relatief weinig veranderd. Veranderd er niets aan dat het haast onmogelijk is om corona buiten de deur te houden op de basisscholen.

7 januari 2022 om 13:13

Maar wel als je aan een onderzoek hebt meegedaan en je bloed is onderzocht. 😉

7 januari 2022 om 13:21

@ninjakai, niet te snel denken dat jij het wel even weet. Mijn jongste zit vanaf de zomer op het voortgezet en zat vorig jaar dus in groep 8. En al mij kinderen hebben “gewoon” onderwijs gehad. Toen de scholen open waren op school en bij een lockdown, thuis. Verder heb ik samen met mijn vrouw aan een onderrok meegedaan waar via bloed onderzocht is of je COVID hebt gehad. Beiden niet het geval. Nogmaals, met nadenken en een beetje geluk kan het dus “gewoon” wel. Maar goed, ik realiseer mij dat ook wij risico lopen en dat je maar tot op zekere hoogte het zelf in de hand hebt. En ik realiseer mij dat wij in een bevoorrechte situatie leven. Grout gezin dat op 5 hoog leeft heeft het veel lastiger! Daarom zul je mij ook niet horen oordelen over iemand die het wel heeft gehad. Maar, het kan wel!

7 januari 2022 om 08:48

Wir erleben Geschichte inderdaad. De ogen vielen mij ook van verbazing uit de kassen. Alsof je Albert Verlinden de oplossing voor wereldwijde armoede bij de VN ziet voordragen, is Valentijn Driessen die met een steekhoudend en goed beargumenteerd verhaal komt een weet-je-nog-waar-je-was-momentje van jewelste. Ga zo door Valentijn, dikke krul en er mooie sticker, en doe je ouders de groeten!

7 januari 2022 om 09:09

Als hij dit vooraf had gezegd dan had het meer indruk op mij gemaakt. Achteraf is iedereen expert.

7 januari 2022 om 09:31

Ik vind eigenlijk dat hij alleen maar open deuren intrapt. Het is wel een goed en duidelijk verhaal, maar echt vernieuwends staat er niet in. Maar ik ben het wel met de inhoud eens, dat de clubs wederom weer naar zichzelf moeten kijken.

7 januari 2022 om 19:03

Dus eigenlijk moeten de vliegvelden en grenzen dicht? Want er komen dagelijks, mensen het land binnen en er vertrekken ook veel naar het buitenland. Eigenlijk zeggen jij Driessen, dat Ajax Corona op is gaan zoeken. Jullie begrijpen niet, dat je overal Corona kan krijgen. Zou hij het zelfde zeggen, als ze hier Corona hadden gekregen?.....nee, toch! Maar omdat ze naar Portugal zijn gegaan, spelen ze Russisch roulette🤦🏾‍♂️? De kansen blijven het zelfde, je kan overal Corona krijgen.

Misschien moet Valentijn bij het OMT. Dit snijdt best hour

7 januari 2022 om 07:36

Valentijn for minister van Volksgezondheid!

7 januari 2022 om 08:26

Behalve dat het niet klopt. Hoe verklaar je dat er een uitbraak is in een Belgisch kamp op Antartica/ Volledig gevaccineerd iedereen. Iedereen een negatieve test, van te voren en bij aankomst en dan alsnog na 7 dagen een uitbraak. Eigenlijk de situatie die Valentijn als perfect beschouwd, maar toch niet waterdicht is. Ik geef hem overigens wel gelijk dat de voetbalclubs boter op hun hoofd hebben. Laat de spelers maar een kortere vakantie hebben. Plaats ze bij terugkomst hier in quarantaine en creëer hier een bubbel voor de selectie en naaste familieleden. Als de uitbraak bij Ajax doorzet dan kan dat gewoon rechtstreekse plaatsing van de CL kosten. De vergelijking met blessures gaat wat dat betreft wel mank. Daar kun je je trainingsmethode op aanpassen. Een 100% dichte bubbel en uitsluiten dat je corona krijgt is onmogelijk.

7 januari 2022 om 08:33

Ze waren er pas een paar dagen en kwamen aan vanuit Zuid Afrika, waar Omikron uitbraak. Incubatietijd dus. Dat het nooit waterdicht is bewijst dit overigens wel. Het is gewoon extreem besmettelijk. Daarom zijn de mensen die roepen dat je alles lekker open moet gooien ook zo suf.

7 januari 2022 om 09:00

HLN spreekt van 1 week (7 dagen). En 2 maal getest. Waar ze vandaan komen is toch niet relevant? Overigens weet ik niet of alles opengooien wel of niet goed is, wat ik wel weet is dat een virus niet bij een landsgrens ophoudt. Zolang er in andere landen zaken open blijven en mensen de grens blijven oversteken, het dweilen met de kraan open is. Waarom is Schiphol nog open? Ik woon in het grensgebied en de bewegingen over en weer zijn niet normaal. Dat schiet toch niet op. Waarom niet een meer uniform Europees (liefst wereld) beleid? En ja ik vindt de maatregelen best heftig in vergelijking met andere zaken. Voorbeeld roken. Er sterven jaarlijks veel meer mensen aan roken dan aan corona. Tel de rook gerelateerde doden bij elkaar op. Het roken levert Nederland ca 2 miljard op. Corona kost op NL dit moment 40 miljard. De verhouding is dan toch helemaal weg? Dus of het allemaal zo suf is weet ik niet. Als ik het wegzet ten opzichte van het beleid wat Nederland hanteert op andere vlakken dan vindt ik wel dat we of nu erg zwaar aanzetten, of op andere vlakken behoorlijk laconiek zijn.

7 januari 2022 om 09:20

Oh ik ben heel erg voor een globaler beleid. Op ieder gebied. Maar dat is voor veel (rechtse) mensen een heel vies woord, globalisering. Geldt natuurlijk ook heel erg voor het klimaat. Leuk dat wij onze doelen halen, maar als China er schijt aan heeft is het dweilen met een miljard kranten open.

8 januari 2022 om 00:30

500 kolencentrales erbij in China tit 2030...en Ned sluit er 1 om CO2 omlaag te krijgen. Hoe dom

7 januari 2022 om 09:56

Dus mensen die vinden dat er wel wat meer open mag zijn suf (even je berichten lezende). In België/ Duitsland alles open met vele Coronavluchtelingen uit NL, dat is inmiddels een woord, maar dan ben je dus suf of zelfs rechts als je het beleid niet goed vindt. Ik vind het erg generaliserend en superieur wat je doet, maar goed zo leer je karakters hier kennen (niet verwacht van je). Ik vind de politiek in NL een nachtmerrie namelijk, zonder links of rechts te zijn. Nepotistische zooitje (functie elders), louter vage beslissingen, elk vaccinatieprogramma lopen we achter, bureaucratie op het hoogtepunt, vertrouwen van volk op een dieptepunt, niks voor het zorgpersoneel gedaan, en een batterij politici die al weg had moeten zijn in dit demissionaire kabinet. En maar gek vinden dat er zo weinig mensen luisteren. Nee dat gaat echt prima, ik voel het vertrouwen terugkeren....kuche....

7 januari 2022 om 10:06

Niet meer open, maar alles open. Iets meer open kan best, het is namelijk vrij arbitrair in sommige gevallen (F1 prima, theater niet etc). De FVD aanhang vindt dat je gewoon covid moet negeren en natuurlijke selectie zijn werk moet laten doen en dat vind ik suf, en dat is dan nog zacht uitgedrukt. Ik doe overigens altijd superieur in topics over politiek en corona, maar ik zou er een korreltje (of emmertje) zout bij nemen. Ik chargeer gewoon graag. De politiek in Nederland is inderdaad vrij ruk, maar vooral door het eeuwige polderen en de status quo in stand houden. Het kan wat mij betreft een stuk erger (zie de VS om een westers voorbeeld te noemen). Onderaan de streep hebben we het best goed in ons land toch?

7 januari 2022 om 10:43

Ah ok, die korrel zout ontging me, maar die gebruik je idd wel vaker hahah. Als land hebben we het zeker goed, en mag zeker vermeld worden, maar ik denk dat dat komt door de bedrijven, niet door de politiek. Die gooien alleen maar met zakken geld (behalve naar Groningen) en hebben niet heel veel visie getuige het beleid (=mening). Ik vind het echt heel matig, zonder rechts te zijn . Bedankt voor de nuance, prettige dag verder.

8 januari 2022 om 00:35

Nee dat vind ik ook wb omikron. Omikron komt pd niet in de longen en geeft HOOGUIT als gevolgen: loopneus, beetje hoofdpijn, licht grieperig malsisegevoel.
Normaal noem je dit: ' griep' . ( let wel: alfa en delta mutaties waren wèl gevaarlijk).
Dus idd alles open, van scholen tot poptempel en van winkels tot horeca- net als in Finland waar ik net de kerst heb gevierd.
Hier is alles dicht om politieke reden. Ik zal dus waarsch idd op Forum gaan stemmen, en dat als beta- wetenschapper die behoorlijk opgeleid is in de statistiek itt bijv een Clownschoen

Nou Russisch roulette is echt weer zwaar overdreven en geeft precies weer hoe angstig mensen over corona denken.

Met Russisch roulette zet je je leven op het spel, we hebben het hier over corona. Een virus dat niet dodelijker is dan de griep. Voordat mensen daar over vallen, check eerst de officiële cijfers van kans op sterven.

Als deze spelers 70+ waren geweest had hij gelijk gehad ja. Nu is het weer mooie stemmingmakerij.

7 januari 2022 om 07:40

Spelers die besmet zijn mogen niet spelen! Los of ze klachten hebben of niet. Ben je besmet is de kans groot dat je andere in de selectie besmet. Zo simpel is het. Helemaal eens met Valentijn een keer. Dat jij dit wilt aangrijpen om het Corona virus ter discussie te stellen heeft hier helemaal niks mee te maken.

7 januari 2022 om 07:43

En op enkelen heeft het ook invloed op hun lichaam voor een langere periode. Dus het is niet spelen met levens, daar ben ik het wel mee eens, maar spelers spelen wel met hun eigen lichaam en zodoende ook met eigen prestatie en dus teamprestatie

Edit: Na teruglezen zie ik nu dat deze helemaal onder de verkeerde reactie staat. Gek. Ik ben het helemaal eens met jou!

7 januari 2022 om 08:08

"Een virus dat niet dodelijker is dan de griep" koekoek. Weer eentje die een klap van de molen heeft gehad.

7 januari 2022 om 08:25

Is het dat wel dan?

7 januari 2022 om 08:47

@Nijogeth ja 600.000 overlijden er wereldwijd aan de griep en nu al 5 miljoen aan corona dus corona is zeker dodelijker dan de griep.
3 dochters van mij werken in de zorg op de IC en waren in het begin huiverig maar nu niet meer want elke dag zien ze dat er mensen overlijden en nee niet aan de griep maar aan corona

7 januari 2022 om 09:07

Ja nogal. Mensen vergeten voor het gemak even dat er een heleboel maatregelen zijn getroffen. Zoals lockdowns, 1,5m afstand, geen handen schudden ed.
En dan vooral de vaccinaties, waardoor mensen 90% niet naar het ziekenhuis hoeven met levensbedreigende klachten. Het klopt dat de mensen ouder dan 60 of met een slechtere gezondheid veel meer risico lopen dan jongeren. Maar zonder de maatregelen waren veel meer mensen hieraan overleden.
Dus een beetje dom om een griepje te vergelijken met een corona waar extreem veel beschermende maatregelen tegen zijn getroffen.

7 januari 2022 om 10:09

De huidige variant is inderdaad niet dodelijker dan de griep. Dit geven alle recente wetenschappelijke onderzoeken aan. Dus in die zin heeft hij nu gewoon gelijk. Dat betekent niet dat er niemand aan zal overlijden. Iemand die nu komt te overlijden kan trouwens naast corona ook griep hebben. PS, wisten jullie dat we het probleem in de zorg hebben opgelost. Iedereen werkt namelijk tegenwoordig in de zorg en op het IC (geen directe aanval op jou, maar valt me gewoon op hoeveel mensen dit in het bericht schrijven).

7 januari 2022 om 12:22

Ja, 600.000 overlijden er aan de griep. Leuk en aardig. Hier in Nederland overleden er in 2018/2019 in 15 weken zo'n 8000. De IC's lagen vol. En die vergelijking tussen 600.000 en 5 miljoen is natuurlijk niets waard als je het aantal besmette mensen niet meeneemt.

7 januari 2022 om 12:24

Iseldiroed, volgens mij maken de maatregelen niets uit als het om hoe dodelijk het is gaat. Dan kijk je gewoon naar het percentage mensen dat dood gaat na een besmetting. En dat percentage is ver en ver onder de 1% en vrij gelijk aan de griep

7 januari 2022 om 08:30

'Een virus dat niet dodelijker is dan de griep.' Eigenlijk wil ik hierop niet eens reageren. Maar als mensen na 2 jaar het coronavirus nog steeds vergelijken met een griepje en zeggen dat griep dodelijker is, dan jeuken mijn handen. Als je hebt gezien dat jonge, sportieve mensen nu permanente longbeschadiging hebben door corona en dat anderen een jaar serieuze klachten hebben. Mensen die tijden lang nauwelijks trap kunnen lopen. Ik heb maar veel te vaak gezien wat voor nevenschade corona heeft. Bij jongeren en bij ouderen. Logisch dat dit probleem serieus genomen moet worden, gezien alle schade die het kan veroorzaken. En dan nog zijn er mensen die het vergelijken met de griep. Omdat er jaarlijks duizenden ouderen sterven door griep. Kijk eerst nog eens de beelden van de mensen die met ademhalingsproblemen op de IC liggen. Dat zijn geen griep patiënten.

7 januari 2022 om 08:39

Kan je even een link naar jouw officiële cijfers sturen? Mijn officiële cijfers zijn dan denk ik stuk.

7 januari 2022 om 12:10

Ik denk dat als je nu de 'officiële cijfers' van het RIVM hier neerzet dat hij zegt dat die niet kloppen dus vraag me af of dat zin heeft. Ik ben ook erg kritisch op het coronabeleid en met name de communicatie in Nederland maar als je nu nog doodleuk wil beweren dat de sterfkans even groot is als een gewone griep dan wil je het niet horen ook. Betekent overigens niet dat we doodsbang hoeven te zijn, dat is ook weer overdreven.

7 januari 2022 om 12:32

Nee klopt, ik weet ook niet waarom ik er nog op reageer eerlijk gezegd. Covid is bepaald geen Ebola qua gevaar, maar als je nu nog niet door hebt dat het niet "gewoon" griep is, tja.

Het is ook wel typerend voor ons als volk. We zeuren dat de maatregelen onzin zijn en niet werken, maar weigeren pertinent om ook maar een klein beetje ons eigen verstand te gebruiken en zijn vooral bezig met het bedenken van manieren de maatregelen te omzeilen. En maar miemelen over het beleid. Ik snap wel dat we zo'n matige regering hebben als je ziet wie em mogen kiezen.

7 januari 2022 om 08:28

Tja, het grootste deel van de maatregelen is ook gewoon onzin. Neem 3G of zelfs 2G, de grootste onzin die er is, zolang die G's niet allen voor getest staan. Neem de sluiting van winkels, zonder enige achtergrond waarom dit nodig zou zijn, waarna ze weer doodleuk de scholen opengooien na de vakantie, terwijl dat juist de plek is waar de besmettingen losgaan.

7 januari 2022 om 08:38

2g vind ik ook gelul, dat is natuurlijk verkapte vaccinatie druk opvoeren. Echter kijken ze bij schoen ook naar andere belangen. Kinderen krijgen gewoon geen goed onderwijs als je de schoen dicht doet en dat is voor zeker de jongere kinderen funnest voor de ontwikkeling. De maatregelen zijn lastig te volgen en wat mij betreft in sommige gevallen (sportschool en dicht etc) niet logisch, maar echt onzin, daar ben ik het niet mee eens. Het is gewoon lastig. En mensen houden zich gewoon niet aan de maatregelen, dus ja dan kan je ze bijna net zo goed wegdoen, maar laten we dan ook toegeven dat we zelf onderdeel zijn van het probleem ipv wijzen naar Hugo de Jonge. Wat voor een halve zool het ook is.

7 januari 2022 om 09:19

Hugo de Jong een halve zool noemen vindt ik wat ver gaan. Ik vindt nog steeds dat onze regering goed heeft gehandeld. Met terugwerkende kracht misschien niet altijd goed, maar dat is ook eigenlijk onmogelijk in deze situatie. De rol van het OMT vindt ik veel discutabeler. Hoe kan het dat daar mensen in zitten die ook in de raad van toezicht van de vaccinatie leveranciers zitten. Dat is op zijn minst discutabel te noemen in een situatie waar zoveel aandacht voor is. Er zou toch op zijn minst alle schijn van belangenverstrengeling voorkomen moeten worden en een volledig onafhankelijk team adviezen moeten geven.

7 januari 2022 om 09:23

Dat is op een bepaald niveau discutabel, maar mensen binnen de pharmaceutische industrie hebben wel verstand van dit soort zaken. Echter, zeker in hogere kring en draait alles altijd om geld. Dat is waar. Ik vind Hugo de Jonge overigens los van zijn huidige beleid een halve zool. Al benijd ik hem niet hoor. Je zal maar Hugo de Jonge zijn. In deze tijd.

7 januari 2022 om 08:49

Ik vind ook niet dat er veel beters te kiezen is in Nederland, maar jij hebt daar vast een andere mening over. Denk je echt dat als we met z'n allen op andere partijen hadden gestemd, dat het nu veel beter zou gaan in Nederland? Voor de rest ben ik het helemaal eens met je betoog trouwens.

7 januari 2022 om 09:02

Nee dat is ook zo. Alle grote centrum partijen handelen gewoon iedere 4 jaar hetzelfde akkoord uit. Of je nou Vvd, CDA, D66 of PVDA stemt, het heeft allemaal hetzelfde resultaat. Dan hebje helemaal rechts fvd en pvv die zichzelf buitenspel zetten door alleen maar on werkbare onzin te roepen en in het geval van fvd te trollen op twitter en helemaal links de SP die hun agenda er toch nooit door krijgen. Dus nee er blijft niks over, maar dat we na het vallen van het vorige kabinet weer massaal VVD hebben gestemd, stemt mij (haha) wel treurig.

7 januari 2022 om 09:12

Ja. We hebben sinds de jaren 90 rechtse kabinetten. Dat heeft oa gezorgd voor slechtere gezondheidszorg, slechter ov, slechter onderwijs, hogere prijzen voor basisproducten etc. Toch blijven mensen er op stemmen. Waarom weet ik niet zeker. Bij veel mensen een stukje egoisme denk ik. Dat ze denken dat ze beter af zijn met op korte termijn minder belasting (terwijl lange termijn er veel grotere nadelige gevolgen zijn).

En er zijn inderdaad zat andere opties. Afgelopen keren telkens de vvd het grootste. Al zou het een d66 of een pvda zijn. Dan heb je toch een andere basis, andere premier, etc.

7 januari 2022 om 09:34

De gezondheidszorg in Nederland behoort tot de top van de wereld, zowel in kwaliteit als in toegankelijkheid. Prijzen voor basisproducten zijn hoger? De inflatie van Nederland ligt / volgt de Europese mediaan. Dus zo slecht gaat het hier helemaal niet.

8 januari 2022 om 00:42

Enkel de 1G maatregel zou zinvol zijn. De rest is totale onzin en politiek gemotiveerd; van scholensluiting tot avondklok , het heeft niets met bestrijding van ern virale pandenie te maken. Het is een angstcultus realiseren met als resultaat dat de bange schapen toch op je blijven stemmen- Toeslagenschandaal of niet.
ANGST terwijl de cijfers dat niet rechtvaardigen. 400 IC gevallen op 17.7 miljoen mensen, waar slaat dat op.
En dan nog, in ons JBZ hier is het fifty/ fifty ongeveer. Maar alkemaal obesitas en hoog.

En zodoende leert men. Hoe kan je in godsnaam nou op trainingskamp gaan als je al diverse artikelen leest van dat er coronabesmettingen zijn bij zowel PSV als bij Feyenoord? En dan toch maar lekker op trainingskamp gaan in Portugal. Maar nee iedereen is negatief getest dus we gaan, inderdaad zoals Valentijn hierboven terecht beschrijft gewoon met z’n alle een vliegtuig in. En wellicht is dat via protocol, maar toch zou ik hebben gezegd als ik hier iets over te zeggen heb. Gebruik je boerenverstand en laten we het trainingskamp maar voor dit jaar overslaan.

Het is gewoon onmogelijk deze variant buiten de deur te houden. Het maakt niet uit hie je het uitpakt. Er 100% waterdichte bubbel bestaat niet en daarbij zou je die dan tot het eind van het seizoen vast moeten houden.
De clubs die nu te maken hebben met corona kunnen daar best wel eens voordeel bij hebben. Zij hebben voor de start van de 2e helft van de competitie de grootste golf misschien al gehad, waar andere clubs die nog moeten gaan krijgen.
Uiteraard afhankelijk van hoe zwaar personen getroffen worden.
We gaan een vreemde seizoenshelft tegemoet, dat is wel duidelijk

7 januari 2022 om 08:10

Dat is echt niet waar zoals jij het stelt. Wanneer je gevaccineerd bent, hygienemaatregelen streng in acht neemt, sociale contacten mijdt en afstand houdt dan kun je het risico op besmetting echt vermijden. Dan moet je het wel consequent (en dus ook thuis) toepassen. Daar komt de proffessionaliteit van speler en begeleiding om de hoek kijken.

7 januari 2022 om 08:30

Gevaccineerd zijn maakt in dit geval helemaal niets uit, want ook dan kan je besmet worden en anderen besmetten.

7 januari 2022 om 09:04

@nijgogeth dat maakt wel degelijk uit, het neemt besmettingen niet weg maar verminderd de kans op besmetting en dus ook doorgeven. Voor de Omicron variant minder dan Delta maar nog altijd minder en ook Delta bestaat gewoon nog dus.

7 januari 2022 om 09:44

De Delta variant bestaat waarschijnlijk nog een paar weken en dan hoor je er nooit meer wat over dus wat mij betreft kunnen we de die wel vast afschieten. Maar al houd je je aan alle maatregelen, het risico vermijden lijkt me onmogelijk, hoogstens verminderen. En er is waarschijnlijk nog een klein voordeel qua besmettingen als je gevaccineerd bent, maar dat scheelt niet veel meer met deze variant.

De omgang met Covid hoort gewoon bij de medische begeleiding, Nu doen clubs vaak alsof het ze overkomt. Ik ben dan ook tegen uitstellen of annuleren van wedstrijden vanwege positieve besmettingen, je hebt hier als club gewoon invloed op, net als de conditie van je spelers. Goed stuk.

7 januari 2022 om 08:29

Sterker nog, ze zouden eventuele coronasteun voor Ajax ook moeten weigeren, aangezien die club zich niet aan de regels houdt.

7 januari 2022 om 09:09

Ajax heeft toch alles terugbetaald van de NOW regeling? Dus wat loop je nu te stoken?

7 januari 2022 om 08:43

Dat vind ik ook complete onzin. Je kan wel doen alsof het mogelijk is om corona buiten de deur te houden maar dat is natuurlijk een veel te makkelijke conclusie. Die spelers van clubs moeten ook gewoon naar de supermarkt of hebben natuurlijk ook een leven buiten het voetbal, dat kun je ze slecht verbieden. Daarnaast zijn het toch nogal grote organisaties als je ziet dat er 60 mensen mee met Ajax waren op trainingskamp en dan kom je nog op vliegvelden etc. Doordat ze veel testen zijn ze er gelukkig snel bij maar het kan ze natuurlijk wel degelijk overkomen.

7 januari 2022 om 09:10

@memphisdepay dit is een miljoenenindustrie, dan kun je wel degelijk risico's inperken. Waarom moeten ze boodschappen doen bij de supermarkt, je kunt het toch ook thuis bezorgen? Ze hoeven niet op vliegvelden te komen, en ze kunnen ook gebruik maken van prive-jets op kleine luchthavens ipv lijnvluchten vanaf Schiphol. Je kunt het thuisfront ook dagelijks testen om zo risico om besmetting thuis in te perken en vroeg in quarantaine te gaan. Je kunt ook vanaf vijf dagen voor een wedstrijd als selectie in een hotel trekken. Het zijn allemaal keuzes en je kunt niet zeggen dat jet je overkomt.

7 januari 2022 om 09:38

Het zal best dat het een miljoenen industrie is maar dit zijn ook gewoon mensen die ook een persoonlijk leven hebben naast het voetbal. Je kan slecht verwachten dat al hun sociale contacten zich iedere keer gaan testen. Je denkt er gewoon veel te makkelijk over en hoewel ze veel geld verdienen is het gebruik maken van prive-jets ook een dure hobby hoor. Ik kan me voorstellen dat die gasten ook hun familie op willen zoeken in het buitenland of bij interlands zal er ook geen privé jet zijn. Ze zullen best veel geld verdienen maar die voetballers moeten natuurlijk wel een beetje normaal kunnen leven.

Je kan natuurlijk risico's wel inperken maar 100% waterdicht krijg je het gewoon nooit en als je dan een besmetting krijgt kan het nou eenmaal snel oplopen, omdat het toch altijd een grote groep blijft. We hebben het ook vaker gezien dat na een paar besmettingsgevallen er weer nieuwe bekend worden bij clubs. Dus als het eenmaal binnen is zal je er ook niet heel makkelijk vanaf komen.

7 januari 2022 om 09:47

@memphisdepay. Eens, dat verhaal werkt alleen met robots maar er wordt nog weleens vergeten dat wij gewoon Mensen zijn. En mensen hebben ook behoefte aan sociale contacten. Overigens hou je deze variant toch niet buiten de deur, want in alle competities gaat het keihard rond.

7 januari 2022 om 10:35

@ajaxrosenberg @memphisdepay toch gek dat het in andere sporten wel gaat / gebeurd. Het is niet voor niks dat al die grote uitbraken bij volkssporten zoals voetbal en darten gebeuren, daar is geen topsportmentaliteit.

7 januari 2022 om 11:52

In iedere sport zijn er toch meerdere besmettingen geweest? Voetbal kan je daarnaast lastig vergelijken met de meeste andere sporten. Er is geen sport in Nederland waar spelers zo vaak de wereld over reizen en zo veel wedstrijden spelen, waarbij je ook nog altijd in een grote groep bent. Als je bijvoorbeeld een kickbokser of schaatser bent dan denk ik dat het makkelijk is om een paar weken voor een belangrijke wedstrijd in een hotel te zitten, zij kunnen ook maar op 1 moment pieken maar een voetbalselectie kun je slecht het hele seizoen in een hotel zetten.

Valentijntje probeert weer eens de wijsneus uit te hangen, maar zijn geboden 'oplossing' slaat nergens op. Wat maakt het uit of je eerst 5 dagen in Nederland bij elkaar in afzondering bent, of direct naar Spanje of Portugal vliegt. Incubatietijd is er overal, ook in Nederland. Dus in die 5 dagen in Nedeland hadden de spelers elkaar ook kunnen besmetten.

7 januari 2022 om 08:46

Hij bedoelt natuurlijk precies dat. Als je bij terugkomst van vakantie direct samen komt en ergens heen gaat heb je geen bubbel... Die 5 dagen moet je in NL alleen door brengen.

7 januari 2022 om 09:00

'terwijl de reislustigen onder de profclubs het niet konden opbrengen om eerst vijf dagen in eigen omgeving in volledige afzondering te gaan alvorens een charter naar de zon te pakken'

De letterlijke tekst. Profclubs in hun eigen omgeving. Dat is Ajax op De Toekomst, PSV op De Herdgang en Feyenoord op 1908.

7 januari 2022 om 09:15

aanvullend Paul: afgezonderd van andere contacten, zoals gezin, familie en overige contacten. Zie je dat gebeuren?

Als een stilstaande koekoeksklok heeft Valentijn ook wel s gelijk. Spijker op z'n kop deze keer.

Valentijn heeft een klap van de molen gehad met oudjaar nu hij ineens wijze woorden uitspreekt. Ik schrik hiervan. Soms lijkt het inderdaad wel alsof de clubs een bord voor hun kop hebben en denken dan corona hun niet kan raken. Een bubbel lijkt mij alleen werken wanneer alle personen daarvoor ook in quarantaine zijn geweest. 1 Iemand hoeft maar bij een feestje zijn geweest 3 dagen vantevoren, negatief testen voor de bubbel en dan 2 dagen later de bubbel aansteken.

7 januari 2022 om 09:48

Klopt denk ik wel. Zo'n bubbel is ook niet zeker. Maar naar het buitenland reizen voor een trainingskamp is wel echt een heel groot risico.

Iedereen vind dat Valentijntje voor de verandering eens iets fantastisch heeft geschreven. Meneer vindt het nodig om de term Russisch roulette aan zijn verhaal te verbinden voor het schokeffect. Blijkbaar is Omicron dusdanig besmettelijk dat zelfs als je in een (denkbeeldige) bubble zit het virus alsnog toeslaat, het maakt dus in principe niet uit wat je doet want het virus vind je toch wel. Wat wil Valentijn dan wel? Iedereen opsluiten en ook nog eens wekenlang alleen opsluiten in een kamer? Dit zijn voetballers, allen in topconditie, getest op van alles en nog wat, allemaal met een leeftijd waarop je geen tot nauwelijks risico loopt tegen een variant waarvan vanaf het begin is aangegeven dat het een mild karakter heeft en vooral de zone in de keelholte betreft ipv de longen. Nu zijn er een aantal besmet en die worden met een privéjet naar Nederland gebracht, lekker naar huis en uitzieken in de privé sfeer, niks aan de hand, storm in een glas water.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV4623
2.Ajax4555
3.Feyenoord3924
5.AZ3613
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder191
D. TadićAanvaller197
S. BerghuisAanvaller185
S. HallerAanvaller1712
D. KlaassenMiddenvelder163
R. PasveerKeeper160
AntonyAanvaller157
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren