Christian Eriksen doet schokkende onthulling: ‘Ik was vijf minuten dood’

Dinsdag, 4 januari 2022 om 18:31Jeroen van Poppel • Laatste update: 19:08

Christian Eriksen stelt in een interview op de Deense televisie dat hij afgelopen zomer 'vijf minuten lang dood' was. De 29-jarige Deen stortte op 15 juni 2021 tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland in elkaar en werd door snel ingrijpen van de medische staf gered. Nu spreekt Eriksen voor het eerst publiekelijk over wat hem sindsdien is overkomen. "Het was geweldig om van zoveel mensen bloemen en brieven te ontvangen", aldus de aanvallende middenvelder bij DR1.

Eriksen onthult dat het vijf minuten duurde voordat zijn hart weer begon te kloppen. Daarmee is de aanvallende middenvelder door het oog van de naald gekropen, want globaal genomen kunnen de hersenen precies die periode zonder zuurstof. Na vijf minuten treedt doorgaans onherstelbare schade op. "Het was vreemd, want ik had niet verwacht dat mensen bloemen zouden sturen, omdat ik vijf minuten lang dood was", aldus Eriksen.

"Het heeft een impact gehad op zoveel mensen", beseft de aanvallende middenvelder, die onlangs zijn contract liet ontbinden bij Internazionale. In Italië is het niet toegestaan om te spelen met een ICD, het apparaatje dat bij Eriksen werd ingebracht om in te grijpen bij nieuwe hartritmestoornissen. "Mensen hebben mij en mijn familie laten weten dat het ze heeft geraakt. Dat maakt me erg gelukkig."

Eriksen werd na zijn hartstilstand naar het ziekenhuis gebracht. "Daar bleven ze zeggen dat ik meer en meer bloemen ontving", zegt de voormalig Ajacied. "Het was best uitzonderlijk, maar ik vind het heel aardig van iedereen. Het heeft me heel erg geholpen om al die gelukwensen te ontvangen. Mensen schrijven me nog steeds. De mensen die ik sindsdien heb gezien, heb ik ook allemaal persoonlijk bedankt. De doktoren, mijn ploeggenoten en hun families, maar ook fans die ik tegenkom op straat zowel in Italië als in Denemarken. Ik bedank ze dan allemaal voor hun steun."

Op dit moment bereidt Eriksen zich voor op zijn terugkeer in het topvoetbal. De offensieve middenvelder houdt zijn conditie momenteel op peil bij FC Chiasso, een Zwitserse derdeklasser. Chiasso bevindt zich in het diepe zuiden van Zwitserland, op slechts een uur rijden vanuit zijn woonplaats Milaan. Omdat Eriksen in Italië niet meer mag sporten, is de kleine club uit Zwitserland een uitkomst gebleken.

Eriksen heeft een duidelijk doel gesteld. "Ik wil op het WK in Qatar spelen", aldus de 109-voudig international. "Ik wil voetballen. Het is een doel, een droom. We moeten natuurlijk afwachten of ik opgeroepen word. Maar het is mijn droom om terug te keren. Ik weet zeker dat het kan, want ik voel me niet anders. Fysiek ben ik in topvorm. Tot aan het WK wil ik voetballen en bewijzen dat ik op hetzelfde niveau ben als voorheen."

Marcos Menaldo
De 25-jarige Marcos Menaldo is maandag overleden na een hartstilstand op het trainingsveld. De verdediger van Deportivo Marquense, een club uit zijn thuisland Guatemala, klaagde tijdens de training over ademhalingsproblemen en stortte in elkaar. Menaldo werd gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij overleed. "Een jong, dynamisch en joviaal persoon, en dit overkomt hem", zei clubpresident Hernan Maldonado tegenover ESPN. "Het is behoorlijk schokkend omdat je niet alleen een speler verliest, je verliest ook een vriend."Gerelateerd

Meer sportnieuws

73 reacties (laatste reactie door robur)

Wat een bizar moment was dat om live te zien

4 januari 2022 om 18:38

Jaa echt. Rare gewaarwording dat ik dat 2 keer in korte tijd live op televisie zie tijden een wedstrijd. Eerst met nouri en daarna eriksen. Gelukkig is het met eriksen goed afgelopen.

4 januari 2022 om 18:38

Hopelijk heeft hij nog een paar mooie voetbaljaren voor de boeg. Lijkt me een hele sympathieke kerel.

4 januari 2022 om 19:52

Je zal het maar meemaken zo iets verschrikkelijk maar wel chapo voor hem dat ie weer open staat om topsport te beoefenen moet je mindset wel sterk zijn

4 januari 2022 om 19:58

Chapeau bedoel je volgens mij. Chapo beoefent een ander soort topsport 😜

4 januari 2022 om 20:54

Ik denk dat Onana wel bekend is met die topsport 😜

Ik zal dit moment niet snel vergeten! Wat geweldig werk van de aanvoerder (kjear) en de andere mensen die zich ontfermde over Eriksen.

Zelf wil ik ook een reanimatie cursus gaan volgen. Het is gebleken dat het echt om sec/min kan gaan.

4 januari 2022 om 18:43

Topper ben jij! Zeker doen, voelt je er ook veel beter en zekerder door👍🏻

4 januari 2022 om 18:59

Dank, ja toen ik dat moment live zag werd ik wel bewust van hoe belangrijk het kan zijn. Jij hebt de cursus dus ook gevolgd?

Heb je nog tips of moet ik er gewoon blind in gaan en goed luisteren naar de leraar?

5 januari 2022 om 09:42

Goed luisteren en vragen stellen is het meest belangrijk! Veel succes!

4 januari 2022 om 19:09

Super dat je de cursus gaat doen! Kan het verschil zijn tussen leven en dood. Succes, komt helemaal goed!On: benieuwd waar hij zijn carrière nog gaat vervolgen! Ajax zal het vast niet worden, maar qua kwaliteit blijft hij natuurlijk een topper, genoeg clubs die hij zou versterken.

4 januari 2022 om 20:40

Thx voetbal vrienden!

4 januari 2022 om 19:24

Is reanimeren nog steeds geen onderdeel van een van de middelbare school vakken? Dat vind ik toch best vreemd. Het is niet heel moeilijk, maar kan een grote impact hebben.

4 januari 2022 om 19:25

Ik vind het ook een opvallend iets. Gedurende 6 jaar op een middelbare school moet het toch niet onmogelijk zijn alle jongeren dat aan te leren.

4 januari 2022 om 19:40

Ik heb op de basisschool zelfs ooit een EHBO/reanimatie cursus gehad van een les of 5. Iedereen die in groep 8 zat moest wonden kunnen verbinden met gaasjes en drukverband enzo. Op de middelbare school precies zo. Het is er dus wel op scholen en er zullen vast meer scholen zijn waarop ze dit geven dan die 2 waar ik op heb gegeten.

4 januari 2022 om 19:47

Op dit moment is EHBO geen verplichting op scholen. Wel is het, in het Voortgezet Onderwijs, onderdeel van de Eindtermen. Dat wil zeggen dat scholen het wel moeten aanbieden, maar in dit geval zelf mogen weten hoe. Sommige scholen zijn er heel serieus over en organiseren zelfs complete dagen voor leerlingen en andere scholen laten het een keertje tijdens een biologieles voorbij komen.

4 januari 2022 om 19:50

Aanvulling: bij veel vmbo-scholen hier in Nederland is EHBO een keuzevak. Het vak schijnt heel populair te zijn, omdat leerlingen aangeven graag te willen weten hoe ze mensen kunnen redden.

4 januari 2022 om 20:31

Bij mij op de middelbare school (tussen 2008 en 2015) heb ik er nooit iets over gehoord. Ik merk achteraf sowieso dat ik heel veel belangrijke zaken liever op school had willen leren.

5 januari 2022 om 08:25

Goed om te lezen dat er scholen zijn die er wel (met regelmaat zelfs) aandacht aan besteden. Zelf heb ik het helaas nooit op school gehad (inmiddels wel, ben al jaren BHV).

4 januari 2022 om 20:13

Blij te horen dat je zelf ook een reanimatie cursus wilt volgen. Hopelijk wordt dit op korte termijn verplicht op elk middelbaar onderwijs!

4 januari 2022 om 20:36

Ja echt bizar. Lang geleden toen ik op de basis en middelbare school zat kregen wij er ook geen les in. Eigenlijk zou dat gewoon standaard moeten worden.

Ontzettend sneu voor hem natuurlijk, hoop dat hij weer terugkeert op niveau.

Gelukkig leeft hij nog!

Marcos Menaldo, een 25 jarige voetballer is de volgende in het rijtje dat met hartfalen is geteisterd. Helaas is hij wel overleden.

5 januari 2022 om 07:50

Het zijn er sinds de vaccinatie er is wel erg veel die een hartklapper krijgen op het voetbalveld. Daarvoor gebeurde dat niet zo vaak!

Er zijn een paar dingen in het leven die je niet meer zult vergeten. Deze was er één van. Huilend op de bank met de kinderen die me aankeken en vroegen wat er aan de hand was. Damn wat een heftige avond was dit..

Dat had dan heel weinig gescheeld dus. Alle geluk van de wereld gehad dat ze hem zo snel nog hebben weten te reanimeren en goed dat Kjaer het zo snel signaleerde.
Ben benieuwd waar hij aan de slag zal gaan als hij zijn conditie weer voor elkaar heeft. Een terugkeer bij Ajax zou wel heel mooi zijn, maar ik kan me ook indenken dat hij misschien bij een kleinere club wil spelen om rustig op te bouwen.

Die dag zal ik niet gauw vergeten man man wat was ik geschrokken zeg.
Gelukkig is er op tijd in gegrepen en dat hij er nog is, in tegen stelling met Nouri.

4 januari 2022 om 20:34

Dit laat zien hoe belangrijk het is om reanimatie verplicht te stellen op middelbare scholen. Die kennis gaat nooit helemaal verloren.

Samen met Nouri zijn deze beelden goed bijgebleven. Man man man. Geluksgozer in dit geval, je had als Nouri kunnen eindigen.

Topsport vergt veel van het lichaam en steeds meer. Hier is dit ook mede de oorzaak van.

4 januari 2022 om 18:43

Ja mee eens maat, maar die van nouri vind ik persoonlijk nog iets erger, hij mag nu nooit meer voetballen wat echt zielig is voor hem, was echt een groot talent bij ajax

Echt raar om dit live mee te maken, ben in iedergeval blij dat het weer goed met hem gaat, blijf sterk en gezond eriksen💪🏻

Blij dat ik het niet gezien heb. Zou best eens met hem en Blind het er over willen hebben. Omdat mij het zelfde is overkomen bij een voetbalwedstrijd waar net 2 weken een aed was. Weet wel een ander die het ziet heeft er meer moeite mee dan ik.

4 januari 2022 om 18:52

Fijn dat je dat hebt overleefd maar Blind noemen snap ik niet echt. Die heeft iets heel anders gehad. Die had een ontstoken hartspier. Geen hartstilstand.

4 januari 2022 om 20:28

Hoezo snap je dat niet? Mensen die hartpatiënt zijn met elkaar laten praten is echt waardevol. Elk lichaam en hart probleem is anders alleen zal iedereen mentaal en fysiek elkaar kunnen helpen en vertrouwen kunnen geven.

Tja herriner het mij als de dag van gister. Toevallig is ook mijn verjaardag op 15 juni

Christian Eriksen, ik zou hem heel graag weer bij Ajax willen zien,
Maar,
ik heb veel liever dat hij stopt en aan zijn gezondheid, aan zijn gezin, aan iedereen denkt die huilde, die zoveel verdriet had toen dit hem overkwam.
Stop met voetballen, alsjeblieft, al kan je het nog zo goed

4 januari 2022 om 19:45

Dit is een beslissing die hij zelf moet nemen. Als je eenmaal hartpatient bent wordt alles regelmatig gecheckt en is het maar de vraag of hij meer risico loopt dan al die andere spelers op het veld.
Hij heeft nu wel mazzel gehad, maar als de doctoren het sein op groen zetten dan zou ik het aandurven.

4 januari 2022 om 20:15

Ik vind dat zijn vrouw en zijn kinderen net zoveel hierin te mengen hebben of Eriksen nog echt door moet gaan. Waarvoor? Want de grote clubs waarvoor hij speelde zullen hoogstwaarschijnlijk niet meer komen, het grote geld heeft hij al verdient en als hij echt de liefde van het spelletje wil ervaren kan hij altijd aan de slag bij een amateurploeg lijkt me?

4 januari 2022 om 20:16

ja, maar dan heb je het over 1 leven, namelijk zijn leven
ik zet hier tegenover het leed dat anderen lijden als hij er niet meer is

4 januari 2022 om 20:21

Bij een amateurclub kan hij toch geen voldoening vinden. Iedereen voelt zich het prettigst op z’n eigen niveau

5 januari 2022 om 09:08

@ikea; dit werkt zo in de meeste families, dus ik ga er even vanuit dat hij zo'n beslissing natuurlijk neemt met zijn gezin/familie. Ik bedoelde hier natuurlijk op alle supporters die daar een mening over willen hebben.

dus hij mag zelfs niet meetrainen met een Italiaanse (prof)club, dat wist ik niet.

4 januari 2022 om 19:05

Er mag geen topsport beoefend worden met een ICD volgens mij. Bij de amateurs zou het in theorie dus wel kunnen denk ik.

4 januari 2022 om 19:11

in het artikel van VZ staat dat hij niet meer mag sporten in Italie, ik was ook in de veronderstelling dat het alleen bij topsport niet zou zijn toegestaan

Ja VZ dat is nou eenmaal de definitie van een hartstilstand. We zagen het allemaal gebeuren op live televisie

Wauw, heel toevallig dacht ik vandaag terug aan dat moment.

Was Marcos Menaldo gevaccineerd?

4 januari 2022 om 21:03

Ja, Marcos Menaldo is gevaccineerd. Een mogelijke bijwerking van het coronavaccin is onder meer myocarditis. Toevallig vallen er gezonde jonge mensen neer nadat ze het vaccin hebben genomen.
Na mijn weten was Eriksen niet gevaccineerd voordat dit incident gebeurde

Het zou geweldig zijn als hij het WK zou halen. Wat een moment was dat, krijg weer kippenvel als ik er aan terug denk…

Zoveel topsporters hartproblemen afgelopen tijd. Waar zou het door komen?

4 januari 2022 om 19:33

Er zijn veel meer topsporter dan vroeger en er wordt meer van de sporters gevraagd.

4 januari 2022 om 19:39

Dit dus. Plus dat dit ook vóór 2020 helaas net zo vaak voorkwam.

Verder moeten we de trollen niet voeden.

4 januari 2022 om 19:42

Er wordt ook veel beter getest en gekeurd. Niet iedereen valt neer tijdens het sporten, veel wordt ook tijdens keuringen ontdenkt.

4 januari 2022 om 20:40

@ecke, en de media niet te vergeten! Zag laatst een artikel op VZ over een hartaanval ergens in de 2e competitie van Zweden/denemarken? Zoiets zou je pakweg 20 jaar niet te lezen of te horen krijgen

4 januari 2022 om 20:53

Ik vind het wel schattig hoe die 'wappies', in hun optiek subtiel, de reacties over vaccineren proberen uit te lokken. Eriksen was overigens niet recentelijk gevaccineerd.

4 januari 2022 om 19:44

Zou het niet te maken hebben met die periode waarin alles plat gelegen heeft voor een paar maand? Als je jarenlang op top niveau sport en dan ineens ligt alles stil door corona, dat lijkt me niet heel goed voor je hart. Ze zullen vast wel wat getraind hebben, maar niet met dezelfde intensiteit als normaal. Als je hierdoor 4 maand? Stil ligt en daarna weer keihard traint. Het is puur speculeren. Kan het niet gewoon toeval zijn?

4 januari 2022 om 21:08

Eens met Hziyech. Ik vind dat er te veel mensen en 'deskundigen' teveel focussen op 1 aspect. Net zoals dat het feit dat iedereen thuis zit en niet aan zijn weerstand kan werken, kan leiden tot meer ziekenhuisopnames, kan je ook niet meteen zeggen dat iemand overlijdt puur door een vaccin. Je moet alles opties open laten

4 januari 2022 om 21:05

Ik weet het niet krisko2011. Maar je mag geen kritiek uitten op het coronavaccin. Wist je dat niet, krisko?
Naar mijn weten was Eriksen niet gevaccineerd voordat het incident gebeurde. Menaldo was wel gevaccineerd met het coronavaccin

Nu Veerman naar PSV gaat, is Heerenveen mogelijk een optie voor Eriksen. Zeker met het oog op WK kan Heerenveen het altijd proberen. Maar moet Eriksen met zijn hart in Qatar een toernooi willen spelen?

4 januari 2022 om 19:41

Weet niet of het WK direct zijn doel zal zijn. Denk dat hij al tevreden zal zijn als hij op een redelijk niveau zou kunnen spelen. Ajax zou dan natuurlijk ideaal zijn, maar weet niet of Ajax dat risico wilt nemen.
Overigens is het niet gezegd dat het spelen van een WK direct een gevaar is voor zijn hart. Zijn lichaam is getraind. Afhankelijk van zijn kwaal kan zoiets altijd gebeuren, dus ook tijdens een wedstrijd van bijvoorbeeld Heerenveen.

4 januari 2022 om 20:12

Als jonge vader zou je toch gewoon niet meer op zoek moeten naar een club lijkt me?

4 januari 2022 om 20:23

Wat is dat voor onzin? Hij kan gewoon sporten anders hadden de dokters het hem allang afgeraden

Gelukkig er boven op gekomen! Btw toch veel hart klachten het laatste jaar in de voetballerij.. En daar buiten.. Vaccin?

4 januari 2022 om 19:57

Ik denk eerder omdat tegenwoordig iedereen "aan" staat en de intensiteit van leven veel hoger ligt dan vroeger. Alles moet tegenwoordig sneller, groter, beter en iedereen ligt onder een vergrootglas. Sociale media dragen daar ook aan bij. Ook het sporten is heel anders dan pak 'm beet 30 jaar terug. Het lichaam krijgt veel meer te verduren, de intensiteit ligt veel hoger.

4 januari 2022 om 21:12

Misschien is het een opstapeling van meerdere factoren. Stel dat het vaccin effect heeft gehad op de hartspier, kan ik me voorstellen dat ditgene sneller naar voren komt met 'de verhoogde intensiteit van leven' dan bij iemand die het rustig aan doet

4 januari 2022 om 20:16

Het valt je gewoon veel meer op én nieuws wordt steeds makkelijker te verkrijgen. Vijf of zelfs tien jaar geleden had de kans gigantisch groot geweest dat we niets hadden gehoord van Mendoza. Voetballers (en andere topsporters) die toen met hartklachten moesten stoppen of zelfs overleden (feher en Foe, bv).

h ttps://en.wikipedia.org/wi ki/list_of_associat ion_footballers_who_died _while_playing
Hier zie je dat terug.

4 januari 2022 om 21:13

Niet zo suggereren, Jokertalk. Dat is pas gevaarlijk.

Dit staat dik in me geheugen gegraveerd zie hem.nog neer gaan wist nier wat ik zag en wat super dat (kjear) het zag en gelijk handelde en ook een dike pluim voor de andere hulpverleners en dat alle spelers het afschermde bergeet ik nooit

Ik vraag me echt af waarom hij zo gek is om toch weer zichzelf gereed te maken om een club te vinden om zo toch weer professioneel voetbal te gaan spelen. Je hebt juist een beroep gekozen waarin je nu de luxe hebt om met pensioen te kunnen, daarbij is hij sowieso al in zijn herfstdagen betreffende zijn carrière dus omarm dit moment en geniet van je zoon en je dochter, blijf lekker in Denemarken bij de amateurs een balletje trappen maar riskeer niet weer je leven, lijkt me?

4 januari 2022 om 20:18

Me dunkt dat de artsen hem goed genoeg kunnen voorzien van advies. Daarbij heeft ie een apparaat in z'n lichaam zitten dat bepaald werk verricht. Het is niet alsof ze hem een kusje en een pleister hebben gegeven en 'm de wei in sturen.

Zal het net als velen ook nooit meer vergeten. Wat er nog een schepje bovenop deed bij nij is dat ik een trauma herleving kreeg baar de keer dat ik een van mijn beste vrienden heb zien sterven na een reanimatie. Des te blijer ben ik dat het goed is afgelopen en te beseffen hoe snel het allemaal afgelopen kan zijn

Iedereen met een hartstilstand is in principe dood. Blij dat het daarna weer begon met kloppen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Denemarken

FIFA ranking: 12
28 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. AndersenVerdediger
M. SørensenVerdediger
A. ChristensenVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Denemarken.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Denemarken.

1019 fans
Middenvelder, 30 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Brentford 11 1 1 0
2021/2022 Internazionale 0 0 0 0
2020/2021 Internazionale 26 3 1 0
2019/2020 Internazionale 17 1 0 0
2019/2020 Tottenham Hotspur 20 2 5 0
Laatste voetbalnieuws

Ten Hag krijgt het nakijken bij transferbudget Conte; return Eriksen in de maak

De wensen van Antonio Conte bij Tottenham Hotspur worden ingewilligd, aldus The Times. De Italiaanse oefenmeester heeft gedreigd de club deze zomer te verlaten als deze er niet alles aan zou...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren