Frank Wormuth vertrekt bij Heracles en kan overstap maken in Eredivisie

Maandag, 3 januari 2022 om 16:37Chris Meijer • Laatste update: 16:45

Frank Wormuth vertrekt aan het einde van het seizoen bij Heracles Almelo. De Almeloërs maken bekend dat de 61-jarige Duitse oefenmeester toe is aan een nieuwe uitdaging en daardoor besloten heeft om zijn in de zomer van 2022 aflopende contract niet te verlengen. Daarmee komt er komende zomer na vier jaar een einde aan de samenwerking tussen Heracles en Wormuth. Volgens De Telegraaf is Wormuth een belangrijke kandidaat om Danny Buijs volgend seizoen op te volgen bij FC Groningen, maar daar wil hij niets over kwijt.

“Elk verhaal heeft een oorsprong. Ik moet hierbij terugdenken aan mijn tijd bij de DFB", zegt Wormuth op de website van zijn club. "Toen zat ik ook in een soortgelijke situatie. Ik stelde mezelf de vraag of ik dit tot het einde van mijn carrière zou willen blijven doen. Dat wilde ik niet, er moest weer iets veranderen. Toen ontstond de kans om bij Heracles Almelo aan de slag te gaan. Een keuze waar ik absoluut geen spijt van heb." De Duitser werkte voor onder meer Fenerbahçe (als assistent), Union Berlin, VfR Aalen en de Duitse voetbalbond (verantwoordelijk voor de trainersopleiding) en kwam in de zomer van 2018 bij Heracles terecht.

“Het belangrijkste voor mij is om een plek op de ranglijst te behalen die we normaal gesproken ook verdienen. Natuurlijk moeten we het eerst hebben over handhaving in de Eredivisie. Logisch, daar moeten we eerlijk in zijn. Maar de ploeg is goed genoeg om in de Eredivisie te blijven. Dan moeten we in de slotfase maar zien of we opnieuw een soortgelijke plek als de afgelopen jaren kunnen bemachtigen op de ranglijst”, benadrukt Wormuth. Heracles bezet momenteel de dertiende plaats in de Eredivisie. Wormuth eindigde met Heracles achtereenvolgens als zevende, achtste en negende.

“We hebben in november al een keer met elkaar gezeten”, vertelt technisch directeur Tim Gilissen namens Heracles. “Wij hebben van onze kant uitgesproken dat we graag naar de toekomst wilden kijken, dat we positief naar de samenwerking keken en die graag wilden continueren. Frank gaf aan zich eerst op de sportieve prestaties te willen richten. In december hebben we opnieuw gesproken en Frank heeft zijn tijd bij de kerstboom daarvoor benut.”

“Aan de ene kant betreuren we het besluit, aan de andere kant respecteren we die ook”, vervolgt Gilissen. “We werken op een goede manier samen en dat hadden we bij wijze van spreken nog vijf jaar kunnen doen. Frank heeft in de afgelopen drieënhalf jaar met verschillende selecties bewezen een goede trainer te zijn. Dan kijk ik naar de resultaten die zijn geboekt, maar ook naar spelers die zich hebben ontwikkeld en nu weer ergens anders in Europa actief zijn. Het vraagstuk of wij met Frank door zouden willen was in die zin niet zo moeilijk. Als je een goede trainer hebt, dan wil je die graag behouden.”

In gesprek met ESPN wil Wormuth niets kwijt over een mogelijke stap naar Groningen. "In mijn ogen is het niet zo fair om die vraag te stellen. Zolang ik geen contract heb ondertekend, kan ik ook niets zeggen. Dat doet geen enkele trainer. Je zegt niet met welke clubs je allemaal contact hebt. Als je een contract hebt bij een club, ga je niet spreken over andere clubs. Dat is een gentlemen's agreement." Vorige maand maakte Groningen bekend dat Buijs na dit seizoen vertrekt als trainer.Gerelateerd

Meer sportnieuws

58 reacties (laatste reactie door miccoli)

Goede beslissing. Chemie een beetje voorbij. Tijd voor vernieuwing..

3 januari 2022 om 10:36

Beste trainer die Heracles in decennia heeft gehad. Wordt een groot gemis!

3 januari 2022 om 12:10

Dan denk ik eerder aan Peter Bosz...

3 januari 2022 om 16:41

Ik wou Gertjan Verbeek ook nog vernoemen, maar dat was alweer 13 jaar geleden!

3 januari 2022 om 17:33

Mee eens maar de chemie was inmiddels wel enigzins weg. Wellicht iets voor Groningen?

3 januari 2022 om 22:38

@Miccoli moet je niet willen van twee kanten. Van uit Heracles zijde om een trainer aan te stellen die de laatste jaren bij iedere klus gefaald heeft. En vanuit Verbeek zijnde om je reputatie niet te vergooien bij een van de weinige clubs waar hij er nog wel goed op staat

Nog een kandidaat voor FC Groningen. Daar gaat in ieder geval een goede trainer heen

Toch jammer! Een trainer die het maximale uit de spelersgroep weet te halen! Zou een aanwinst zijn voor de top 4-6. Hoop wel dat hij niet naar Groningen gaat.

3 januari 2022 om 10:41

Las net dat hij het hoogste winstpercentage heeft van alle trainers in de geschiedenis van Heracles met meer dan 34 wedstrijden. Waarom hoop je niet dat hij naar Groningen gaat?

3 januari 2022 om 12:30

Misschien is ie een Heerenveen-supporter!

Aangezien Buijs vertrekt bij Groningen en de geruchten al langer rondingen dat ze Wormuth wilden, lijkt me dat een ABC-tje. Goede trainer wel voor Groningen denk ik. Nuchtere vent en een leuke manier van spelen.

3 januari 2022 om 11:19

Werd/wordt ook gezegd van van Wonderen dus, tsja, zeg het maar.

3 januari 2022 om 11:25

Ik snap eerlijk gezegd niet zo goed op basis waarvan een grotere club dan GAE nu al met van Wonderen in zee zou gaan. Hij heeft letterlijk maar 1 seizoen ervaring als hoofdtrainer. Dat doet ie overigens prima maar lijkt me voor Groningen wel een erg grote gok.

3 januari 2022 om 12:00

Euh van wonderen is gepromoveerd het eerste seizoen wat niemand verwachtte en nu elfde wat al helemaal niemand verwachtte dus top prestatie

3 januari 2022 om 12:32

Dat hij nu goed presteert ontken ik ook niet, het gaat mij er om dat hij wel erg weinig ervaring heeft als hoofdtrainer. Danny Buijs was ook maar trainer van Kozakken Boys en daar breekt Groningen ook mee komende zomer.

Die gaat dan waarschijnlijk naar Groningen

3 januari 2022 om 13:15

Dacht die van GAE

Hoop echt heel erg dat hij naar Groningen komt. Kan een vertekend beeld zijn hoor, maar heb het idee alsof hij graag aanvallend voetbal speelt.

3 januari 2022 om 10:39

Ik zie liever Lukkien komen.

3 januari 2022 om 10:51

@fcg95 - Met Lukkien speel je ook voor resultaatvoetbal. Zelfde soort trainer als Van Wonderen. Als je voor resultaatvoetbal wilt, dan zou ik voor Lukkien en voor Van Wonderen gaan. Wil je voor aanvallend voetbal, dan zou ik toch echt voor Wormuth gaan. En volgens mij hebben het Gronings publiek meer trek in de tweede. Met Van de Looi, Faber, en Buijs heeft Groningen al vaak genoeg resultaatvoetbal gezien, waarbij Van de Looi nu meer is overgestapt naar aanvallend voetbal met Jong Oranje.

3 januari 2022 om 11:05

Laten we wel wezen, elke van de drie is een verbetering tov nu. Buijs' magie is uitgewerkt. Kon het betonvoetbal waarderen zolang het goed ging, maar dit is niet goed genoeg.

3 januari 2022 om 11:05

Lukkien is een defensieve trainer. Vergeet niet dat Lukkien destijds onder vd Looi al assistent was, en dus mede verantwoordelijk was voor het meest negatieve voetbal in de historie van FC Groningen. En bij Emmen was het afgelopen seizoen immers ook vrij negatief en defensief.Van Wonderen speelt met Go Ahead een totaal ander soort voetbal dan Emmen onder Lukkien.

3 januari 2022 om 11:14

Ben het niet met je eens, Lukkien speelde bij Emmen zeker leuk voetbal. Alleen het laatste halve seizoen Eredivisie was anders, maar dat was ook logisch, ze moesten wel wat anders proberen.

3 januari 2022 om 11:20

@joventut - Lukkien en Van Wonderen spelen ander soort voetbal inderdaad, maar dat betekent niet dat hun insteek hetzelfde is, en dat is resultaat boeken. Ik zie de hele tijd voorbijkomen dat hij zo goed voetbal speelt, maar hij leunt ook veel op zijn verdediging en hoopt dat Cordoba iets leuks doet. In de KKD had hij de minste tegengoals, maar stonden 8 ploegen boven hem qua goals maken.

3 januari 2022 om 11:27

@fcg95 - Ik weet het niet, ik zie dat Buijs wel wat meer aanvallender wilt gaan spelen nu hij de middelen ook heeft, maar verdedigend is het echt niks. Dus daar zit hij op te leunen. Vorige jaren onder hem stond het verdedigend als een huis, maar aanvallend had Groningen echt niks. Op een paar spelers na zoals Doan. Zijn gedrag is echter redelijk stuitend en hij verliest zich veels te vaak in de wedstrijd en na de wedstrijd in interviews. Ik snap de emotie, maar om het dan zo te uiten is wel iets teveel van het goede. Maar met een paar stabiele/solide verdedigende aankopen, dan denk ik dat Buijs het wel beter aan de praat krijgt dan de seizoenen daarvoor en het begin van dit seizoen. Op het gebied van aanvallend voetbal dan gekoppeld met resultaat.

4 januari 2022 om 09:02

Waarom is defensief negatief?
Van de looi is wel de enige trainer die een prijs heeft gepakt met de fc

Laat maar naar Deventer komen

Prima trainer als ik FCU was zou ik hem gelijk nemen. Een tactisch brein die FCU echt verder zal helpen. FCG zou ook een mooie optie zijn.

3 januari 2022 om 10:47

Precies wat ik ook dacht. Denk dat FCU en FCG hem wel degelijk kunnen gebruiken. Heeft het met beperkt materiaal toch nog leuk gedaan daar

3 januari 2022 om 11:05

Ik zie hem ook graag naar Utrecht komen en anders Fraser ben wel klaar met Hake.

3 januari 2022 om 11:10

Fraser brengt niet beter voetbal die brengt alleen meer strijd denk dat Hake en Fraser elkaar niet veel ontlopen.
Men vind Fraser vaak fijn om aan te horen voor de camera is hij meestal heel eerlijk en niet te technisch.

Hoop stiekem dat Wormuth te porren is voor een avontuur bij Kowet, maar ik gok dat hij op een hogere club mikt. Zal samen met Kees wel inschuiven in de subtop, waar toch een aardige trainerscarrousel lijkt te ontstaan.

3 januari 2022 om 11:47

Wormuth zou voor GAE echt geweldig zijn. Een man met visie die ook goed voetbal wil spelen. Ook voor PEC een hele leuke trainer natuurlijk, maar hij zal niet in de KKD willen gaan trainen

3 januari 2022 om 12:51

Jullie hebben net een paar weken een nieuwe trainer, je gaat toch niet nu al op zoek naar een volgende?

Er komen straks aantal mooie clubs vrij...FC Groningen, wellicht FC Utrecht en AZ. En mogelijk ook FC Twente, Vitesse en PSV. Al verwacht ik Wormuth niet direct bij die laatste club....

3 januari 2022 om 11:41

Wat mij betreft gaat Twente nog ff door met Jans, hij doet het nu qua resultaten voortreffelijk met Twente. Mocht hij alsnog weggaan, dan is Wormuth zeker een geschikte vervanger.

3 januari 2022 om 11:57

Ik denk dat Roger Schmidt wel bij PSV blijft; intern is er tevredenheid over zijn werkwijze en zelf geeft hij ook aan het goed naar zijn zin te hebben. Zijn wens om meer te investeren zal wel gehonoreerd worden komende zomer, simpelweg omdat dit gezien enkele transfervrije vertrekken (of het voorkomen daarvan) noodzaak is en omdat op sommige posities een kwaliteitsimpuls gevraagd wordt. Arne Slot zit bij Feyenoord rotsvast in het zadel natuurlijk en ik denk dat Ten Hag alleen bij clubs als Bayern en Dortmund zijn succes kan voortzetten op een hoger niveau. In de top 3 verwacht ik weinig veranderingen in de technische staf.

Daaronder is het des te interessanter. Met onder andere Kees van Wonderen en Frank Wormuth komen er trainers op de markt die het goed hebben gedaan, terwijl Jon Dahl Tomasson de wens heeft uitgesproken om terug te keren naar Nederland en zijn contract bij Molde niet verlengt. Het lijkt me intussen interessant als Ruud van Nistelrooij, na een jaar bij Jong PSV, een mooie club in de luwte van de Eredivisie krijgt om zijn skills op uit te proberen. En verder zou ik Wim Jonk weleens uit zijn comfortzone willen zien werken bij een andere club dan Ajax of Volendam.

Ondanks de kanttekening dat zijn selectie erg is afgezwakt, denk ik niet dat Pascal Janssen als trainer goed genoeg is voor AZ en zie ik hem na dit seizoen nog wel vertrekken. Om andere redenen zou Letsch na twee jaar Vitesse en het recente vertrek van de TD waar hij mee binnenkwam weleens de deur in Arnhem kunnen dichttrekken. Als ik me niet vergis begint het ook te morrelen rond René Hake in Utrecht en lijken na dit seizoen de wegen tussen Heerenveen en Johnny Jansen ook te scheiden. Fortuna Sittard neemt afscheid van Sjors Ultee - als niet tijdens dit seizoen, dan wel erna - en ik kan me nauwelijks voorstellen dat Henk Fraser na dit seizoen nog coach is van Sparta. In de wetenschap dat FC Groningen, Go Ahead Eagles en Heracles op zoek moeten naar een nieuwe coach, is de trainerstombola komende zomer dus ongekend.

Een voorschot op de uitkomst? Fraser naar Utrecht, waar hij al eerder aan werd gelinkt. Wormuth naar AZ, waar zijn ervaring als opleider binnen de Duitse bond goed aansluit met Az's beleid om het eerste elftal met eigen jeugd te blijven voeden. Jon Dahl Tomasson krijgt het vertrouwen van zijn oude club Heerenveen, Kees van Wonderen wordt coach van FC Groningen en hoewel ik denk dat ze een ander nemen, zou Hake natuurlijk goed passen bij Heracles in mijn ogen. Ruud van Nistelrooij zou ik graag bij Willem II aan het werk zien, maar ondanks de mindere resultaten van Fred Grim denk ik niet dat ze hem al zouden ontslaan.

3 januari 2022 om 12:14

@gomes1psv: Of Schmidt wel of niet blijft, zal ook afhangen van prestaties van dit seizoen toch? Stel dat hij 3e wordt, geen beker en snel in Europa eruit kan je niet zeggen dat hij iets in 2 jaar heeft toegevoegd. Mocht hij kampioen worden, beker pakken en de Conference League winnen (ok, redelijke extremen) heb je een hele andere situatie.

3 januari 2022 om 13:26

Bij elke andere BVO zou dat helemaal niet onlogisch zijn. Maar in hoeverre resultaten nog leidend zijn in de evaluatiegesprekken intern vraag ik me bij PSV al langer af. Hoewel ik Schmidt een goede people manager vindt en het ook helemaal niet erg zou vinden als hij langer aanblijft - overall vind ik Schmidt niet de reden waarom PSV de laatste jaren slechter presteert namelijk en is hij in alle opzichten een verbetering t.o.v. Van Bommel - maar feilloos is hij evenmin.

Nota bene Toon Gerbrands kraait het hardst over hoe in topsport geen excuses gelden. Terwijl zijn boekjes vol staan met dat soort wijsheden, klotsen de smoezen en verzachtende omstandigheden tegen de plinten op de Herdgang. John de Jong verwijst bij vragen over zijn sportief en financieel povere transferbeleid naar de transferbalans, een leuk trucje waarbij hij de mazzel heeft dat niemand de kanttekening maakt dat die balans alleen maar groen is omdat de verkopen van zelf ontwikkelde spelers hoger uitvallen dan de niet geringe hoogte van zijn miskopen. Een excuus dus, dat gewoon mag in Eindhoven.

Dat PSV eens serieus moet investeren, op zowel sportieve meerwaarde (t.o.v. de eigen talenten die nu veelal zelf het niveau bepalen) als financieel perspectief, is een terechte klacht van Schmidt. Maar intussen klaagt de trainer ook wanneer hij de kans krijgt. Over belasting, het niet gemakkelijke programma en - wat me het meest de keel uithangt - het eeuwige onderstrepen dat Ajax zoveel rijker is. Dat zijn ze al meer dan twintig jaar. Wanneer dat nu dus ineens een probleem is om ze te verslaan geeft wel aan dat verderop in de organisatie - de scouting, de td, het management - de creativiteit en boerenslimheid is verdwenen. En daar is Gerbrands onderdeel van en verantwoordelijk voor. Ik vind vooral dat PSV onder Gerbrands en De Jong de afgelopen vier, vijf jaar niets opgeschoten. Ajax had zijn fluwelen revolutie, bij PSV regeert de fluwelen handschoen. En daar gaat een ontslag van Schmidt niets aan veranderen.

3 januari 2022 om 12:33

Ik zie Utrecht wel voor Sjors Ultee gaan.

Graag naar Utrecht, want we hebben een trainer nodig die de spelers de nodige discipline kan bijbrengen en tactisch schat ik Wormuth ook erg hoog in.

3 januari 2022 om 13:11

De problemen bij Utrecht hebben niet eens zozeer met de trainer te maken, maar met de samenstelling van de selectie. Qua prestaties doet Hake het ook zo slecht nog niet, want hij presteert ongeveer wat je van Utrecht zou verwachten, zo tussen plaats 5-8. Soms gaat het ietsje beter, soms ietsje slechter. Ik heb ook niet de indruk dat de selectie van Utrecht nou zo sterk is. Er lopen nogal wat spelers rond die beter op papier zijn dan in het echt. Eigenlijk levert alleen Maher echt dit seizoen. De dure Ramselaar heeft dan wel 6 doelpunten, maar heeft als aanvallende middenvelder exact 0 assists in de Eredivisie. Er is gewoon veel te weinig creativiteit in de ploeg voorbij de middellijn en dan wordt het spel statisch.

Jansen gaat wel, dus ik hoop van harte dat hij naar Heerenveen komt. Dit lijkt mij een hele fijne trainer. Zonde voor Heracles dit

Beste Frank, Bedankt voor alle jaren in Nederland en veel succes met je nieuwe stap.
Wellicht een idee om naar Alkmaar te komen?

3 januari 2022 om 12:35

Je kan het echt niet laten trainers en spelers persoonlijk aan te spreken he? Waarom bedank je hem ook voor zijn jaren in Nederland alsof ie nu weggaat, om vervolgens te suggereren dat ie naar AZ moet komen?

3 januari 2022 om 12:54

Het was zijn eerste avontuur in Nederland, daar bedank ik hem voor. het was voor hem toch een spannende stap. Daar bedank ik hem voor.
Waar zeg ik dat hij weggaat?

Hij is zeker welkom bij AZ, zijn speelwijze past goed bij de club: attractief voetbal en top-3 waardige beslissingen.

3 januari 2022 om 13:08

Als je zegt: 'Bedankt voor alle jaren in Nederland en veel succes met je nieuwe stap' dan klinkt dat alsof je hem uitzwaait naar een ander land.

3 januari 2022 om 13:18

Ah op die manier, als je het zo zegt dan klopt het inderdaad.
Als je wil kan ik het wel even aanpassen zodat het voor iedereen duidelijk is?
laat maar weten aub.

Nou, mocht Letsch vertrekken bij ons dan zie ik deze andere Duitser heel graag komen!

Groningen dan, lijkt me niet onlogisch. Wel goed om te zien dat er veel aanhangers hem graag zien komen naar hun club. Heeft het ook wat mij betreft heel goed gedaan bij Heracles. Sympathieke vent ook.

Hele degelijke en realistische man waar ik groot respect voor heb. Ben benieuwd of hij in Nederland blijft hangen (genoeg mogelijkheden denk ik) of dat hij in Duitsland aan de slag wil.

Is het misschien niet wat voor Groningen of Go ahead?
Ron Jans zit goed bij Twente

Nou zou dan de verschuiving als volgt zijn: Wormuth naar Groningen en van Wonderen naar Heracles?

Als een coach in de Eredivisie een ploeg redelijk attractief kan laten spelen, lopen we hier in Nederland al de polonaise om zo'n trainer te bewieroken en dat idee heb ik ook een beetje bij Wormuth. Toen het lekker ging bij Heracles werd de man alom geprezen, maar nu het allemaal niet lekker gaat worden er andere excuses aangehaald. Ik zie nog niet zo snel wat deze man nou onderscheidend moet maken. Ik vind het eigenlijk een dertien in een dozijn-trainer, maar in ieder geval met een spelopvatting.

De hele eredivisie subtop gaat zich dus voor hem melden zo te zien, Denk vooral Groningen, Heerenveen en Utrecht.

Opvolger van Schmid denk ik. Ik hoop het niet, want ik vind hem een goede en beschaafde trainer
Ga maar naar Groningen of als de trainer van Heerenveen weggaat dan naar Heerenveen

Denk een prima trainer voor Grunn!!
Hij zal iets meer mogelijkheden hebben en krijgen dan bij HA.
En het is geen man die maar wat roeptoetert en gek doet zoals Buys

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Heracles Almelo

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
15.Willem II18-21
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. KnoesterVerdediger200
L. de la TorreMiddenvelder190
O. KiomourtzoglouMiddenvelder182
J. BlaswichKeeper180
S. BakışAanvaller182
L. SchoofsMiddenvelder170
D. BurgzorgAanvaller174
Voor de complete selectie: Clubpagina Heracles Almelo.

2 fans
Coach, 61 jaar
SeizoenClub
2015-2016 Duitsland O20
Laatste voetbalnieuws

Frank Wormuth hard op weg naar FC Groningen als opvolger van Buijs

Frank Wormuth is hard op weg om de opvolger te worden van Danny Buijs bij FC Groningen, meldt Voetbal International. Beide partijen verwachten na het weekend tot een definitieve overeenkomst te...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren