De vorige editie van Feyenoord - Vitesse: ‘Ik erger me mateloos aan dat jong’

Zaterdag, 15 januari 2022 om 09:30 • Laatste update: 09:30

Feyenoord hervat de competitie zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Vitesse. De Rotterdammers staan op de derde plaats in de Eredivisie en hebben een voorsprong van zes punten op de nummer vier uit Arnhem. De vorige ontmoeting tussen beide clubs in De Kuip, op 25 april, eindigde in een 0-0 gelijkspel. Het was een bijzondere en belangrijke wedstrijd, waarin Steven Berghuis een hoofdrol opeiste. De documentaire Dat ene woord - Feyenoord van Disney+ neemt ons mee terug naar die ontmoeting in het seizoen 2020/21.

Onderweg naar het stadion wordt Bryan Linssen gefilmd terwijl hij achter het stuur zit. Hij vertelt over een bijzonder ritueel: Linssen neemt een blikje Red Bull mee naar iedere wedstrijd, speciaal voor Jens Toornstra. Die gebruikt het drankje om zijn mond te spoelen. “Hij spuugt het daarna weer uit. Dan zeg ik: ‘Jongen, jij bent ook echt een verschrikkelijke gozer. Daar betaal je ook nog voor. Spuug dan water uit.’ Hij vergeet het zelf altijd mee te nemen, dus doe ik dat. Het is ook een beetje bijgeloof. Ik betaal iedere keer wat hij uitspuugt.” Kort daarna gaat toevallig de telefoon van Linssen: Toornstra vraagt of hij zoals gebruikelijk weer de Red Bull meeneemt. “Zo gaat dat dus”, zegt Linssen vervolgens richting de camera. “Geen woord van gelogen. Jullie hebben het meegekregen.”

De belangen zijn groot voorafgaand aan Feyenoord - Vitesse. Ten tijde van de wedstrijd, in de slotweken van de Eredivisie, staat Vitesse als nummer vier twee punten boven Feyenoord. Om plaats te nemen op de vierde plek, die rechtstreeks resulteert in deelname aan Europees voetbal, moet Feyenoord winnen. Een andere reden om alles te geven: er wordt een pilot gehouden met coronatoegangsbewijzen, waardoor er voor het eerst in zeven maanden weer publiek aanwezig is in De Kuip. “Dit zijn wel de wedstrijden waarvoor je leeft als sporter”, zegt een getergde Linssen over de wedstrijd tegen zijn oude club. “We moeten deze wedstrijd winnen”, vult Leroy Fer aan. Dick Advocaat licht in de teambespreking de 4-3-3-formatie van Feyenoord toe. Hij houdt een tactisch verhaal over de ‘contrakant’ van Feyenoord, die ‘naar binnen’ moet komen. Advocaat draagt Berghuis en Luis Sinisterra op om de backs van Vitesse in de gaten te houden.

Berghuis staart voor zich uit, ogenschijnlijk in gedachten verzonken. Zijn aandacht lijkt compleet ergens anders. Als Advocaat vraagt of de boodschap is aangekomen bij Berghuis, kijkt de buitenspeler even op. Hij zegt niets. Dan komt de wedstrijd. Berghuis mist een grote kans in de tweede helft en krijgt een rode kaart voor een forse, slecht getimede tackle op Maximilian Wittek. Op de tribune zijn supporters te horen die hun frustratie uiten over Berghuis; na het 0-0 gelijkspel zit hij in de kleedkamer naast doelman Nick Marsman. Samen bespreken ze de tackle. “Ik raakte hem wel op zijn hak. Als hij geel had gegeven, had de VAR het wel teruggedraaid”, erkent Berghuis. “Ik snap dat je 'm wilde herstellen. Maar het oogt alsof het frustratie is”, reageert Marsman. “Nee, dat was het niet”, aldus Berghuis.

De rode kaart van Steven Berghuis tegen Vitesse is te zien vanaf minuut 10:15.

Na afloop vertelt Advocaat dat Berghuis moet leren zich beter te beheersen. Assistent-trainer Cor Pot is minder zorgvuldig in zijn woordkeuze. “Ik erger me mateloos aan dat jong. Dat meen ik echt”, zegt hij over Berghuis. “Hij heeft totaal geen respect. Ik vind ook dat hij zich niet gedraagt als een waardig aanvoerder. Hij heeft aan alles lak. Ik heb er niet zoveel goede woorden voor. Natuurlijk is hij de beste speler. Hij moet zich ook gedragen als een aanvoerder. Dan heb je ook verantwoordelijkheid. En die verantwoordelijkheid neemt hij helemaal niet.”

De relatie tussen Pot en Berghuis werd vorige maand nog besproken. De aanvaller, inmiddels in dienst van Ajax, uitte na de gewonnen Klassieker in De Kuip (0-2) zijn frustratie over de voormalig assistent-trainer van Feyenoord, met wie hij vorig seizoen samenwerkte. Berghuis sprak zijn irritatie uit over 'een aantal mensen dat zich in de laatste weken in de media heeft geroerd'. "En dan bedoel ik eigenlijk Cor Pot", voegde hij toe. Eerder in die week sprak Pot met de Volkskrant over Berghuis, die hij 'met afstand' de beste speler van Feyenoord noemde en 'in de kern een leuke, slimme jongen'. "Maar het chagrijn overheerste op een gegeven moment, hij was soms echt onuitstaanbaar, kreeg ruzie met iedereen", zei Pot evenwel. Mogelijk doelde Berghuis op die uitspraken, maar de woorden uit de documentaire waren nog een stuk harder.

In de achtste aflevering van de documentaire, kort na de wedstrijd tegen Vitesse, komt Berghuis zelf ook aan het woord. “Dit is gewoon prime-time. Je bent 29 jaar en je wilt meedoen voor de titels. Je weet hoe mooi dat is. Als je dan nu vijfde staat... dat is teleurstellend en frustrerend als sportman. Natuurlijk probeer je je aan te passen aan de situatie, maar het meedoen om prijzen is wel wat je drijft. Je wilt meedoen om de titel, in de Europa League... Daarin schieten we gewoon tekort dit jaar. Dat is soms erg frustrerend.” Feyenoord werd uiteindelijk vijfde, op twee punten achterstand van Vitesse, en plaatste zich via de play-offs alsnog voor de tweede voorronde van de Conference League. Daarin werd het overtuigend groepswinnaar.

Dat ene woord - Feyenoord is te bekijken via streamingdienst Disney+.



Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door m1ch43ll)

Ik dacht altijd dat Cor Pot vast wat kwaliteiten zou hebben maar sinds deze documentaire weet ik zeker dat je als club deze man zoveel mogelijk moet mijden. Wat een nare man, die de sfeer uit elke club zou zuigen.

14 januari 2022 om 10:38
0

Ben nooit fan geweest van Pot en Advocaat, ondanks het sprankje hoop van hun eerste half jaar die ze ons gaven met 6 punten achter AZ en Ajax. Alleen ik moet hem hier wel gelijk geven betreft gedrag van Berghuis als aanvoerder. Al had ik die conclusie uit bij Heerenveen in de Beker al. Alleen zo elkaar natrappen heeft totaal geen zin want je lost niks op, dat had je direct moeten doen als zoiets constateert. Het gedrag van Berghuis en het onzekere gedrag van de rest was wel af te lezen vorige seizoen.

14 januari 2022 om 11:35
0

Wat is er mis met iemand die durft te zeggen waar het op staat? Hij slaat hier toch gewoon de spijker op zijn kop? Berghuis was voetballend de beste, maar zijn onbegrepen houding leverde veel irritatie op. Die jongen moet de schuld vooral bij zichzelf zoeken, want iedereen vindt het, maar Pot zegt het en daar zit het verschil.

Zo zie je maar dat het vertrek van Berghuis voor alle partijen goed is geweest. Ik vraag me alleen wel af hoe zo'n situatie kan bestaan bij een grote club als Feyenoord, dat één speler zo een onaantastbare positie kan hebben in het team, ook al is hij de beste. Dat een trainer als Advocaat daarin ook niet echt lijkt in te grijpen. Volgens mij had Berghuis in dat opzicht beter twee jaar eerder kunnen vertrekken.

14 januari 2022 om 10:32
0

Het was natuurlijk ook deels Advocaat die vrijwel alle verantwoordelijkheid legde bij Berghuis. Hij maakte hem direct aanvoerder, roemde hem meermaals als beste speler van de ploeg, stemde z'n tactiek er enigszins opaan om Berghuis te laten excelleren en er ontstond ondertussen ook wel een enigszins giftige sfeer in de groep. Maar ja goed, dat één speler zo'n onaantastbare positie heeft binnen een grotere club is op zich ook weer niets zeldzaams.

14 januari 2022 om 10:41
0

We kunnen tal voorbeelden opnoemen van spelers die zo’n positie hebben gehad of nog hebben. Alleen verschil zit in het gedrag en past een bepaalde type persoon op die positie. Ik heb Berghuis nooit zo’n type gevonden op basis van uitstraling op het veld en voor de camera, want persoonlijk ken ik hem natuurlijk niet. Maar goed je wordt te slotte beoordeeld wat je laat zien als voetbalspeler en je bijdrage aan het team.

14 januari 2022 om 11:29
0

Vond Berghuis voor de camera wel een aanvoerder. Goede analyse en komt goed uit zijn woorden. In het veld vond ik hem geen aanvoerder. Te veel frustratie, te weinig coachend, te negatief en ook vaak niet op sleeptouw nemen.

14 januari 2022 om 11:54
0

@FR: Daar is hij zeker in gegroeid als je dat vergelijkt met z’n eerste interview als aanvoerder. Ook nu vind ik hem volwassener voor de camera. Al hecht ik daar minder waarde aan dan wat je op het veld laat zien zoals jij omschrijft. Helemaal nu ze mediatraining krijgen e.d.

14 januari 2022 om 22:22
0

Kuyt007, bijvoorbeeld de speler in jouw naam. Ik heb heel weinig met Kuyt, maar hij heeft Feyenoord wel echt twee jaar lang gedragen. Ik heb echt het idee dat hij al zijn teamgenoten in het gareel hield en bij elkaar wist te houden. Hij kon die verantwoordelijkheid aan, maar dat is wel zeldzaam

14 januari 2022 om 10:40
0



Xavifcb kijk naar je eigen club. Messi presteerde wel en was de beste speler maar hield met zn grillen ook de hele club in een wurggreep. Elke twee jaar een contract herwaardering waardoor de rest van de selectie ook steeds meer betaald kreeg om de verhoudingen niet te verstoren. Op een bepaalde manier had Barcelona precies hetzelfde probleem als Feyenoord.


14 januari 2022 om 11:12
0

Ik snap echt niet dat mensen stellen dat het vertrek van Berghuis voor een schamel bedrag goed is geweest voor Feyenoord. Juist op de rechtsbuiten positie heeft Feyenoord problemen.

14 januari 2022 om 11:30
0

@adam24, van het geld hebben ze goede spelers kunnen halen en de sfeer in de groep is duidelijk verbeterd

14 januari 2022 om 11:45
0

Dat is toch vrij makkelijk te verklaren, want het gehele team speelt meer bevrijd en niet meer met spanning op de benen al komt het ook door de speelwijze van Slot. Berghuis trok alles naar zich toe, maar was bloed irritant als het niet liep naar zijn zin.
Had ook niet zo'n lang contract meer dus de verkoop is de beste transfer in jaren geweest omdat nu het gehele team gevoel positief is veranderd. Je kan het beetje vergelijken met Zlatan situatie jaren terug toen hij stopte als international en die schuchtere Zweden ineens begonnen te presteren. Het geld wat is binnengekomen is ook uitstekend geïnvesteerd, maar dat heeft FR010 al toegelicht.

14 januari 2022 om 20:46
0

Ach, Berghius speelde het eerste halfjaar ook als een natte krant. Ik schrijf Alireza ook niet af na een halfjaar uit vorm zijn. Je ziet dat het er nog in zit, slimme steekpaasjes en scherpe schoten. Alleen moeten ze nog aankomen. Het inzicht is er nog wel.

14 januari 2022 om 20:47
0

Veel goede spelers maken nog niet direct een goed team.

Berghuis paste nietmeer bij de groep, waardoor het teambelang grote klappen opliep.

Je ziet hoeveel beter en gelukkiger iedereen is nu, Berghuis lijkt bij Ajax een totaal ander mens, en de teamvorm van Feyenoord is enorm gestegen.

Tja vorig jaar was het veel frustratie bij de ploeg en ook op de tribunes.
Advocaat zijn 2 de jaar was 1 groot drama. Voor Disney het juiste moment om die docu te maken er was zoveel ellende.
Berghuis werd toen idd meerdere malen vervloekt dat jaar. Maakte me er wel schuldig aan om hem in sommige situaties te verdedigen.

Of het vertrek voor beide partijen beter is geweest weet ik niet. Bij Slot had hij een andere status gehad en als je met deze selectie Berghuis op rechtsbuiten heb staan had het niet verkeerd geweest denk ik.
Maar tis wat het is laten we lekker vooruit kijken.

14 januari 2022 om 10:41
0

Als Berghuis was gebleven hadden sommigen niet gekomen. Het is prima zo.

14 januari 2022 om 10:46
0

Beebo dat is wat ik zeg.
IN deze selectie..

15 januari 2022 om 10:36
0

Alsof een speler die aan het onderhandelen is met feyenoord zegt: "Ja maar die berghius die is zo vervelend, ik kom niet meer."

Wat een onzin

15 januari 2022 om 13:47
0

Het gaat om het bedrag wat Berghuis heeft opgeleverd natuurlijk

15 januari 2022 om 14:45
0

Nee, andersom juist. Er was geen geld geweest om een aantal versterkingen te halen als Berghuis was gebleven.

Haha, dat hele eerste stuk is letterlijk overgeschreven van de docu :D. Vorig jaar (het eerste coronajaar) was sowieso voor iedereen heel raar natuurlijk.

Als ik bij een profclub als Feyenoord als buitenspeler zou spelen en de coach zou in een bespreking tegen mij zeggen dat ik de back in de gaten moet houden dan zou ik het ook aan me voorbij laten gaan. Wat is dat nu voor opmerking? Kan die misschien ook nog even vertellen dat je je handen niet mag gebruiken?

14 januari 2022 om 11:30
0

Als je bij een topclub zou spelen en de coach zegt iets, dan heb je maar op te letten. Zo moeilijk is dat niet hoor

14 januari 2022 om 12:21
0

Zo simpel liggen de dingen niet. Een van de grote aanklachten aan de staf van Feyenoord was het gebrek aan analyse. Als je dan tegen Vitesse speelt, een moeilijke ED tegenstander, en je coach komt niet verder dan "houd die back in de gaten", dan is er echt een serieus probleem.

Hij heeft in het laatste half jaar 2x een rode kaart gepakt en daardoor zou hij 2x een Klassieker missen. Achteraf is duidelijk dat hij dat bewust heeft gedaan. Hij was met zijn hoofd al in Amsterdam.

14 januari 2022 om 10:45
0

Je zou het bijna denken hè. Maar beter dat dit niet bevestigd gaat worden. Zie de spandoeken en stoer/blufpraat door een bepaalde groep weer voorbij komen en heel media Nederland dat weer aandacht gaat geven 😒.

14 januari 2022 om 11:18
0

Niet alleen met z'n hoofd. Appartementje op de Zuidas was ook al aangeschaft. En dan maar de vragen afhouden waar ie naartoe zou gaan tot na het EK zodat ie iig niet meer in Rotterdam hoefde te zijn. Ach, achteraf blij toe dat ie weg is, waar sommige spelers een toegevoegde waarde in de kleedkamer hebben is dit er 1 die het tegenovergestelde heeft.

Leuke documentaire om te zien, vooral hoe het in de kleedkamers gaat enzo. Nu staat er wel een camera bij, dus hoe je het ook wendt of keert het zal best wat anders gaan op de momenten dat er geen camera aanwezig is.

Maar wat me wel tegenviel zijn de motiverende woorden/acties van Advocaat. Allemaal wel een beetje te "soft" wat mij betreft, je hoeft je spelers niet verrot te schelden, maar iets strenger, fanatieker, directer en minder lief mag wel. Ik zou n.a.v. zijn woorden in de rust niet direct gemotiveerd raken als ik in een dip zou zitten.

Steeds maar "kom op jongens, we zijn beter", "we kunnen dit wel, we krijgen sowieso een kans", "je speelt echt wel goed hoor jongen, kop op" en dat allemaal nog op een zachte toon ook. Je kan ook zeggen iets zeggen in de trant van "ik wil dat jullie g.v.d. het gras opvreten! Aanpakken die handel!", etc..

En die Cor Pot, tsja die loopt er alleen rond omdat hij steeds mee wordt genomen door Advocaat. Hij straalt non-verbaal uit dat het hem allemaal niet zoveel uitmaakt en lekker z'n centjes pakt. En vind daarnaast dat spelers blind moeten volgen wat Advocaat zegt.

15 januari 2022 om 10:08
0

Ik zou als speler van een club als Feyenoord vooral hopen dat m’n trainer iets meer inhoudelijks te zeggen zou hebben. Dit zijn lege uitspraken die elke vrijwillig trainende vader op zaterdag zou kunnen doen. Wat moet een prof daarmee..

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV4623
2.Ajax4555
3.Feyenoord3924
4.Vitesse361
5.AZ3513
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. LinssenAanvaller1911
A. JahanbakhshAanvaller171
J. BijlowKeeper160
L. SinisterraAanvaller167
C. DessersAanvaller154
R. NelsonAanvaller120
L. GeertruidaVerdediger150
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Maandag 17 januari
Erling Braut Haaland is momenteel niet geïnteresseerd in een overstap naar de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren