Bellingham-rel krijgt vervelend staartje voor scheidsrechter Zwayer

Donderdag, 30 december 2021 om 14:20Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 14:23

Felix Zwayer zal de komende tijd geen wedstrijden van Borussia Dortmund meer leiden, zo heeft scheidsrechtersbaas Lutz Michael Fröhlich laten weten in een interview met Kicker. Aanleiding is de commotie die is ontstaan na afloop van de topper tussen Dortmund en Bayern München (2-3). De Duitse arbiter kreeg vernietigende kritiek van Jude Bellingham, die zich niet kon vinden in de beslissende strafschop.

Bellingham was woedend over de strafschop die Bayern uiteindelijk de overwinning bezorgde in Dortmund. Bij een 2-2 stand kreeg Mats Hummels de bal ongelukkig tegen de arm in een kopduel, waarna Zwayer een penalty aan Bayern gaf. "Wat verwacht je anders, als je de grootste wedstrijd van Duitsland geeft aan iemand die eerder aan matchfixing deed?", reageerde Bellingham voor de camera van Viaplay. Bellingham doelde met zijn uitspraken op een matchfixingzaak uit 2005 waar Zwayer bij betrokken was.

De zaak kreeg veel aandacht in binnen- en buitenland en leverde Bellingham onder meer een geldboete op van 40.000 euro. De Duitse scheidsrechtersbond heeft nu besloten om Zwayer voorlopig geen wedstrijden van Dortmund meer te laten leiden. "Naar mijn mening is het ten opzichte van alle partijen onverantwoord om snel weer met elkaar te maken te krijgen", laat Fröhlich weten in gesprek met bovengenoemde krant. "Het zou goed zijn om er wat tijd overheen te laten gaan."

Fröhlich sloot echter uit dat Zwayer in de toekomst niet meer als scheidsrechter zou optreden bij wedstrijden van BVB. "Er komt geen tweede Markus Merk/Schalke-zaak." De 64-jarige scheidsrechtersbaas doelt daarmee op de kampioenswedstrijd van Bayern in het seizoen 2000/01. De Duitse recordkampioen kreeg op bezoek bij Hamburger SV in de slotminuut een discutabele vrije trap, waarna Stefan Effenberg Bayern de landstitel bezorgde ten koste van Schalke 04. Merk leidde vervolgens geen enkele wedstrijd van Schalke tot zijn pensionering in 2008.Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door 4ever4ajax)

Is dit niet een soort van toegeven?

30 december 2021 om 14:46

Precies wat ik ook dacht. Als de Duitse bond overtuigd is van de neutraliteit van deze arbiter, dan moet die elke wedstrijd kunnen fluiten. Ook die van Dortmund.

30 december 2021 om 14:52

Is het niet ook de wereld waarin we leven? Dat bedrijven als Netflix z'n handen al aftrekt van Kevin Spacey en uiteindelijk wordt hij niet veroordeeld? Maar dan niet alsnog mag terugkomen? We lopen allemaal op dit moment op een zeer dun koordje en zijn maar al te bang om eraf te vallen en nemen daarin dan ook zo min mogelijk risico. Ik denk dan ook dat het niet per se moet zijn dat de Duitse Bond denkt dat hij iets onoorbaars heeft gedaan. Als dat zo zou zijn, zou hij namelijk helemaal niet meer mogen fluiten.

30 december 2021 om 15:11

Of Johnny Depp die niet meer mag meedoen aan de derde film van fantastic beasts. Al heeft bijvoorbeeld Dior hem wel niet laten vallen.

30 december 2021 om 15:23

Volgens mij ligt de zaak van Johnny Depp wel iets anders. Als ik het me goed herinner had hij een zaak tegen The Sun aangespannen, omdat ze hem een "wife beater" noemden. Depp vond dat smaad of laster of defamation in het Engels. Vervolgens achtte de rechter het bewezen dat Depp tot twaalf keer toe daden heeft verricht die als wife beating bestempeld kunnen worden. Depp is door de rechtbank niet bestraft, maar er zijn wel wat dingen bewezen waardoor ik me kan voorstellen dat niet iedereen met hem door wil gaan.

30 december 2021 om 14:52

Klopt. Slechte beslissing. De bond had al gedealt met die ene keer dat die scheidsrechter op het vierde niveau een steekpenning kreeg. Het was niet de plaats van Bellingham dat op te rakelen omdat een beslissing niet in zijn voordeel viel.

Ik snap sowieso niet als het bewezen is dat die met matchfixing te maken heeft gehad die daarna weer gewoon mag fluiten. Ik weet er niet alles van en of het bewezen is maar dat zou toch echt niet kunnen?

30 december 2021 om 14:48

Op zich begrijp ik je punt, maar dat geldt toch voor bijna alle beroepsgroepen zo? Iemand kan een fout maken en daarvan leren plus boete doen (op welke manier dan ook). Na verloop van tijd is dat over en ga je weer verder.

30 december 2021 om 14:54

4ever4ajax ik vind dit wel wat meer dan een fout. Naar mijn mening als je, zeker als scheidsrechter het spel expres manipuleert voor je eigen zakcentje kan je van mij apart voor altijd het fluitje inleveren. Je weet dat je heel fout zit maar toch doe je het. En we hadden hier niet te maken met een puber of iets, gewoon een volwassen man met vol verstand.

30 december 2021 om 15:01

Nogmaals, ik begrijp je beweegreden. Maar wat jij vindt en wat er afgesproken is aldaar, komt niet overeen met elkaar. Daarnaast weten wij niet waarom Zwayer dat destijds heeft gedaan. Het blijft natuurlijk fout en daarvoor is hij ook terecht gestraft. Maar zoals ook bij elke strafmaat wordt er ook gekeken naar omstandigheden.

30 december 2021 om 15:15

Dit is je gewoon mengen in criminelen activiteiten. Daar staat bij iedere beroepsgroep ontslag op staande voet op.

30 december 2021 om 15:24

@adro: Maar Zwayer is toen toch ook gestraft? Dat stamde uit 2005, dat is 16 jaar geleden. Bij veel beroepsgroepen kan je na een verloop van tijd (jaren) gewoon weer aan de slag. In de bouw is dat eigenlijk al het moment dat je de gevangenis verlaat.

30 december 2021 om 15:34

Als een rechter zich laat omkopen of een advocaat beroepsgeheim in de wind slaat mogen die van hun leven geen recht meer beoefenen hoor. Dokters worden ook voor het leven uitgesloten bij bepaalde misgrijpen etc.

Fouten maken kan iedereen. Jezelf laten omkopen vind ik geen fout maken. Dat is tonen dat je te koop bent. Dat verandert niet meer imo, enkel de prijs verandert. Als hij het al eens gedaan heeft toont hij een risico te zijn dus gewoon levenslang uitsluiten.

30 december 2021 om 15:42

4ever4ajax, ik snap je punt. Alleen werkt het bij veel branches niet zo. Wanneer je bijvoorbeeld in de financiële wereld werkt en je hebt geld wit gewassen, komt dit op je VOG en kom je in de financiële wereld (als er gevraagd wordt om een VOG) niet meer aan de bak. In dit geval heeft de scheidsrechter (destijds volgens mij grensrechter) zich laten omkopen om de wedstrijd te manipuleren. Daarom ben ik het eens met Valencia dat ik het raar vind dat hij nog mag fluiten.

30 december 2021 om 16:01

Ik weet niet hoe de scheidsrechterwereld precies in elkaar zit maar ik neem aan dat de hoofdscheidsrechter wel de ‘baas’ is binnen het team waarmee hij werkt.

Om als 24-jarige dan een ervaren scheidsrechter voor de voeten te gaan lopen, lijkt me niet zo vanzelfsprekend. En uiteindelijk is hij er toch zelf mee naar de dfb gestapt voor zover ik het kan opmaken uit de artikels die ik gelezen heb.

31 december 2021 om 10:03

@troy010: Ik werk zelf in de financiele wereld en kan je vertellen dat zaken op een gegeven moment verjaren. Dan kan je na heel wat jaren gewoon weer terugkeren (tenzij je het zelf gaat vermelden)

30 december 2021 om 15:06

Als ik het verhaal wat goed begrepen heb was hij niet zelf de scheidsrechter tijdens die wedstrijd maar de assistent van de scheidsrechter in kwestie (op het moment van de feiten was hij nog geen hoofdscheidsrechter bij de elite).

Hij is trouwens ook zelf naar de DFB gestapt, is onderzocht en hij is zes maanden geschorst voor het in ontvangst nemen van 300 euro. Het is nooit bewezen dat hij de wedstrijd zelf beïnvloed heeft.

Die man is zelfs naar de DFB gestapt met de feiten, is ervoor gestraft en mensen die de in en outs kennen die hebben besloten dat hij terug mag fluiten.

Op de valreep van 2021 nog uitstekend nieuws!

30 december 2021 om 16:20

Heel zielig van Dortmund en Watzke. Ik ben benieuwd wie het volgende slachtoffer wordt na de volgende nederlaag van Dortmund

31 december 2021 om 07:38

Bijna net zo zielig als jouw Frankfurt-jankerij.

Hij heeft die wedstrijd niks fouts gedaan. Zou zeer zwak en zielig zijn (aangestuurd door een pubertje die iets in z’n oor gefluisterd heeft gekregen).

30 december 2021 om 16:38

Inderdaad, wie weet wordt Dr. Felix Brych de volgende boeman. Deze man mag trouwens geen enkele match van Bayern München fluiten

Sinds wanneer luisteren we naar een snotneus van 18? Zwayer is toch vrijgesproken? 2021 is echt wel het jaar van de cancelcultuur geworden, manman.

30 december 2021 om 21:41

Vrijgesproken? Hij is gewoon schuldig bevonden en heeft zijn straf uitgezeten. Maar hij is zeker niet vrijgesproken.

Een grap aangezien hij weinig of niets fouts deed in het duel Dortmund - Bayern. Typisch Dortmund aangezien Watzke nu een functie heeft bij DFL.

In Nederland vragen ze om de meest onzinnge banen een VOG. In Duitsland kun je op het hoogste niveau scheidsrechter worden, zelfs als je in het verleden bent veroordeeld voor matchfixing…Bizar

de andere scheidsrechters zouden een statement moeten maken tegen dit snotjong, en allemaal aan geven geen wedstrijden met hem meer te willen fluiten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Borussia Dortmund

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
A. ZicklerAanvaller
S. TiggesAanvaller93
R. BürkiKeeper10
M. HitzKeeper50
G. KobelKeeper290
S. DrljačaKeeper00
L. UnbehaunKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Borussia Dortmund.

0 fans
Middenvelder, 18 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren