Edward van Gils: ‘Ronaldinho koos zes namen en ik mocht aanvoerder zijn’

Donderdag, 30 december 2021 om 13:23Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 13:33

Begin komend jaar wordt in Nederland UEFA Futsal EURO 2022 georganiseerd. In aanloop naar dit toernooi gaat presentator Mounir Boualin in Futsal Fanatics op bezoek bij bekende gezichten met een grote liefde voor zaalvoetbal. In de vierde aflevering gaat hij langs bij Edward van Gils, oftewel de ‘Godfather van het straatvoetbal'. De viervoudig wereldkampioen straatvoetbal is zelfs te zien in FIFA Volta.

Van Gils speelde in zijn jonge jaren twee seizoenen bij AZ en werd uitgenodigd voor de voorselectie van Jong Oranje. De geboren Koger vertrok naar HFC Haarlem, waar hij uiteindelijk werd weggestuurd na het stelen van een scooter. Bij Excelsior kreeg Van Gils nog een laatste kans. In die periode overleed zijn vader en raakte zijn vriendin zwanger, waardoor van Gils besloot te stoppen met veldvoetbal. Hij ging zaalvoetbal en straatvoetbal spelen en richtte de Street Kings op, een bedrijf waarmee hij clinics en demonstraties geeft over straatvoetbal. 

Het verschil tussen straatvoetbal en zaalvoetbal is volgens van Gils klein, maar wel degelijk te merken. “Straatvoetbal is wat vrijer. Je hebt geen coach, geen trainingen. Aan de andere kant is dat ook de charme van futsal, daar heb je wel looplijnen en het wordt tactischer gespeeld. Wij waren de eerste straatvoetballers ter wereld maar dat werd niet geaccepteerd door de zaalvoetbalcommunity. Dat vind ik jammer, als ze het straatvoetbal toentertijd omarmd zouden hebben had het een extra wapen kunnen zijn op een EK of WK.”

De man die geboren is in Koog aan de Zaan had het genoegen om straatvoetbal te spelen met Ronaldinho. Hij werkte samen met de superster voor een reclame voor het spel FIFA Street, waarvan de Barça-legende de cover sierde. Vijf jaar later kreeg Van Gils ineens een mysterieus berichtje. “Ik kreeg een appje: 'Kun je mij een lijst geven met de veertig beste straatvoetballers ter wereld?' Ik zei: 'Ja natuurlijk, maar met wie heb ik het genoegen?’ Bleek ik het management van Ronaldinho aan de lijn te hebben. Ik dacht dat ik in de zeik genomen werd, maar de officials bij Barcelona hebben het geverifieerd. Toen dacht ik: wow! 

De ‘Godfather van het straatvoetbal’ nam contact op en leverde Ronaldinho de lijst aan. De Braziliaan koos zes spelers uit de lijst voor een ploeg die samen op een toernooi mocht spelen en benoemde Van Gils tot aanvoerder. "Gaf ik opeens assists aan Ronaldinho, bizar. Het jaar daarvoor hadden ze dat toernooi ook gespeeld. Hij was in de buurt en werd op het laatste moment geselecteerd. Kwam hij aan op zijn Nike Air Force schoenen, dat zijn net schoenendozen. Toch heeft hij volgens mij twaalf keer gescoord in een wedstrijd, alles gewonnen en mensen panna’s gegeven. Als hij de bal aanraakt, gebeurt er iets magisch."

"Op dit soort toernooien merk je wel dat wij een land zijn dat geen professioneel zaalvoetbal heeft", doelt Van Gils op het naderende EK in Nederland. "Dat maakt een wereld van verschil, want ze spelen tegen profs. Ik verwacht dat ze wel zullen verrassen, ze zullen hun uiterste best doen en goed futsal spelen."


Mounir Boualin is freelance voetbalvlogger, videojournalist en presentator. Voor Voetbalzone maakt hij onder meer interviews rond wedstrijden.


Gerelateerd

Meer sportnieuws

8 reacties (laatste reactie door tinus45)

Twee keer tegen deze baas in de zaal gespeeld. Een genot om naar te kijken, zeer pijnlijke panna's uitgedeeld. Wel 2x gewonnen, omdat hij inderdaad als straatvoetballer, geen moer meeverdedigd haha.

Deze kerel ooit 1x mogen aanschouwen in de zaal tijdens een kersttoernooi waarbij hij toen in een team zat die zich de "all stars" noemde.
Dat moet al ruim 20 jaar terug zijn en verder heb ik ook geen idee wie er zoal nog meer in dat team zaten, maar wat ik wel weet is dat alle aanwezigen hun handen stuk klapte op alle moves en trucs die deze jongen er toen uit gooide.

30 december 2021 om 14:32

Ooit zelf een keer een kersttoernooitje gespeeld, ook zo'n 20 jaar geleden. Een vriend had een gastspeler geregeld 'die wel kon voetballen'... Wist niet wat ik zag, Hij waarschijnlijk ook niet met die prutsers in z'n team.

30 december 2021 om 14:38

🤣inderdaad, ik wist ook niet wat ik zag toen zo'n, toen nog onbekende, voetballer op zo'n lokaal toernooitje moest.
Wel een topper in wording zag je toen al....en gastspeler...haha helemaal te gek.

30 december 2021 om 15:41

Boukhari? Vanenburg?

30 december 2021 om 18:21

Nee zeker niet, was echt een klein zaaltje in een klein dorp.
Germaine Vanenburg trouwens heb ik me altijd mateloos aan geïrriteerd, die stelde het trucje altijd boven het resultaat en vond vooral zichzelf heel erg goed.

Een legende is het! Krijg naar mijn mening nog te weinig credits, voor de beweging wat ze nou gebruiken in het huidige voetbal. Edward van Gils, Jermaine Vanenburg, Issy Hamdoui etc. Chapeau!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Brazilië
958 fans
Middenvelder, 42 jaar

In de wandelgangen

Maandag 27 juni
Calvin Stengs voelt voorlopig niets voor een terugkeer op de Nederlandse velden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren