Zirkzee levert bijdrage aan zevenklapper en ziet kapitale keepersblunder

Maandag, 27 december 2021 om 22:50Mart van Mourik • Laatste update: 23:00

RSC Anderlecht heeft maandagavond een klinkende zege geboekt in de Pro League. Op bezoek bij Beerschot VA genoot het team van trainer Vincent Kompany halverwege al een 0-3 voorsprong, die na rust nog verder werd uitgebouwd: 0-7. Joshua Zirkzee leverde met een intikkertje een bescheiden bijdrage aan de grootste uitzege sinds het seizoen 1994/95, toen Lierse SK met 1-8 verslagen werd. Dankzij de driepunter klimt Anderlecht, 38 punten, voorlopig naar de derde positie in België, waar Royale Union Saint-Gilloise (47 punten) aan kop gaat en Club Brugge (40 punten) tweede staat.

Net als Zirkzee kreeg ook Wesley Hoedt een basisplek van Kompany. Het duurde niet lang voordat de score geopend werd in het Olympisch Stadion te Antwerpen. Na uitstekend combinatievoetbal aan de linkerkant van het veld zette Sergio Gómez de bal laag voor op Yari Verschaeren, die van dichtbij binnentikte: 0-1. Ook de 0-2 kwam van de voet van de twintigjarige middenvelder. Wederom fungeerde Gómez als aangever vanaf de linkerkant, al ging er ditmaal een fout in het uitverdedigen aan vooraf. Het was de veertiende treffer van het seizoen voor Verschaeren.

Bij de 0-3 was Zirkzee aan zet. Opnieuw lag de linkerflank volledig open, waardoor Lior Refaelov alle tijd en ruimte kreeg om een afgemeten voorzet te bezorgen bij de Nederlandse spits. Hoewel Zirkzee in eerste instantie op doelman Mike Vanhamel stuitte, was zijn poging uit de rebound wel raak. Enkele minuten voor het rustsignaal raakte Beerschot nog dieper in de problemen. Raphael Holzhauser was met zijn tackle veel te laat, waardoor hij de doorgebroken Christian Kouamé meenam. Scheidsrechter Wim Smet kon niets anders dan een directe rode kaart trekken.

Hoewel Anderlecht het numerieke overwicht voor rust nog niet maximaal kon uitbuiten, lukte dat binnen negentig seconden in de tweede helft wel. Rafaelov kreeg de bal na een fraaie combinatie terug van Verschaeren, waarna de linksbuiten op overtuigende wijze binnenschoot: 0-4. Zowel de 0-5 als de 0-6 kwam op naam van voormalig Beerschot-aanvaller Benito Raman, die besloot zijn treffers uit respect niet te vieren. In de 72ste minuut liep de score nog verder op. Vanhamel ging op zeer knullige wijze in de fout, daar de sluitpost een ogenschijnlijk houdbaar schot van Francis Amuzu door zijn benen liet glippen: 0-7. Laatstgenoemde kreeg het doelpunt overigens wel achter zijn naam.Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door guaporta)

Het ziet er naar uit dat Kompany het op de rit heeft daar. Enige kenners die daar meer over weten? Ik volg namelijk bijna geen Belgische voetbal.

27 december 2021 om 23:02

Beerschot is wel veruit het zwakste team van de competitie dit jaar. Die gaan er wel gewoon uit zou je denken. Daarnaast stond het vorig jaar ook wel goed naar het einde toe maar dan vertrokken de belangrijke gehuurde spelers (vooral Nmecha) en Sambi.

27 december 2021 om 23:09

Er zijn goede transfers gebeurd afgelopen zomer. Bijna allemaal spelen ze in het type elftal en allemaal doen ze het goed tot zeer goed. Ook het vertrouwen groeit zienderogen. We durven op doel trappen, er is beweging vanvoor en de automatismen beginnen te komen. Ook kompany verdient ook een keer credits. Vandaag ook weer tot de laatste minuut blijven vechten voor elke bal en mooi voetbal op de mat gelegd. Als het goed is mag het ook gezegd worden!

Jammer dat ze ons “record” niet verbroken hebben bij Beerschot 😉. Het lijkt er wel op dat het volgend jaar terug een derby wordt in 1B, al moeten we er dan wel zelf inblijven natuurlijk.

28 december 2021 om 03:12

1-8 vind ik minder erg als 0-7.
( 187- 194 klinkt bijna als gelijkspel). Dus eiglijk record - verbeterd'!

28 december 2021 om 09:11

Je kan als thuissupporter dan toch al 1 keer vieren inderdaad.

Toch triest om te zien dat Beerschot zo vreselijk slecht presteert dit seizoen. Tov vorig jaar is er echt helemaal niks van over met Holzhauser als perfect voorbeeld. Van gouden schoen kandidaat naar 4e klasse niveau, echt bizar. Jammer ook voor de competitie, je hebt meer aan een Beerschot (derby erbij, meer supporters) dan een Eupen of Seraing.

27 december 2021 om 23:10

Ze zijn eigenlijk al vorig seizoen na de winterstop volledig ingestort maar goed komen zal dat niet meer doen lijkt het inderdaad. Met Westerlo zal er wel hoogstwaarschijnlijk een leuke volksclub in de plaats komen.

Hoe kan een gepromoveerde club met 7 punten los staan in de Belgische competitie? Dit is toch bijzonder frappant

27 december 2021 om 23:11

Die ploeg is gewoon enorm goed op elkaar ingespeeld en is voor zover ik weet helemaal intact gebleven na hun promotie naar eerste klasse. Undav en Vanzeir (de twee aanvallers) vinden elkaar blindelings. De verdediging slikt ook bijna geen goals. Hopelijk houden ze stand in het nieuwe jaar want Union is gewoon een leuke ploeg om naar te kijken

27 december 2021 om 23:15

En het helpt ook dat ze een rijke eigenaar hebben die de gaten die er zijn vult natuurlijk. Maar de rijke eigenaars die ook meteen een goed beleid voeren zijn natuurlijk best zeldzaam.

27 december 2021 om 23:22

Klopt, al weet ik niet of ze veel hebben bijgekocht na de promotie? Natuurlijk wel een vanzeir kunnen houden door dik te betalen

27 december 2021 om 23:27

Qua transferuitgaven is het echt speciaal. Maar Evert winkelmans (niet de beste bron maar toch) heeft recent nog gezegd dat die vorig 16 miljoen verlies geleden hebben. Ook niet echt een normaal bedrag voor een tweedeklasser.

27 december 2021 om 23:17Union is ook niet zomaar een 'gepromoveerde club'. Vorig jaar speelden ze 1B aan gort en was het duidelijk dat ze minstens middenmoot JPL aankonden.

De eigenaar met connecties en investeringen in infra helpt ook gigantisch veel. De entourage rond de spelers is uiterst professioneel.

Lijkt een Leicester-scenario te worden.

(zeg, en hoop, ik als abonnee natuurlijk).

27 december 2021 om 23:34

Ook gewoon slimme aankopen. We kennen allemaal Bart Nieuwkoop bijvoorbeeld. Hier net tekort voor de top3, maar daar gewoon betrouwbare RB, met ook al 2 goals dacht ik. Jammer dat VZ liever aandacht geeft aan Noa Lang, dan het succes van andere clubs/nederlanders.

28 december 2021 om 03:15

Alweer 20 uur niks over Noah Lang...Bart Nieuwkoop zal te saai zijn en keurig Nederlands spreken.

28 december 2021 om 06:35

Joh Bart Nieuwkoop 🤣🤣 niveau moet wel droevig zijn in België

27 december 2021 om 23:39

John Van den Brom

Anderlecht komt beetje bij beetje terug.
Hopelijk binnen 1 a 2 jaar terug kampioen en verder groeien.
Is natuurlijk niet meer dan logisch gezien de grote en het palmares van de club.
Vermaelen zou op weg zijn.
Er moet wel nog wat bijkomen kwaliteit bovenop de jeugd.

Weer eens drie assists van Sergio Gómez vanaf een ‘onnatuurlijke’ positie als vrije linkervleugelverdediger! Toch bijzonder dat hij in een andere rol enorm veel bijdrage kan leveren. Moet eigenlijk binnenkort eens een wedstrijd van Anderlecht meepakken. Iemand die me kan bijpraten over zijn ontwikkeling en niveau tot nu toe in België?

27 december 2021 om 23:55

In dat half jaar is hij uitgegroeid tot veruit de beste back van België (samen met D’Haene van Kortrijk, maar toch duidelijk beter).

In het begin was het defensief nog onwennig maar aan assists en goals heeft hij vanaf het begin bijgedragen. Maar de laatste tijd is hij defensief ook echt gegroeid. Omwille van zijn statistieken (5 goals en 11 assists in 21 wedstrijden in de competitie) en voormalige stempel als toptalent gaat hij wel onhoudbaar zijn aan het einde van het seizoen denk ik. En als Barcelona zich in een normale situatie bevond hadden ze wel eens een gokje kunnen wagen als back-up.

28 december 2021 om 10:51

Doordat Sergio Gómez in de jeugdelftallen als toptalent werd gezien kreeg hij doorgaans een vrije rol aan de rechterkant van de voorhoede, dus ben eigenlijk wel verbaasd dat hij in zo'n korte tijd het defensieve aspect heeft opgepakt. We hebben in het verleden namelijk vaak gezien dat spelers met zo'n 'beschermde status' in de jeugd uiteindelijk moeite hebben op dat gebied.

28 december 2021 om 10:56

Het is defensief natuurlijk geen Mendy of iets dergelijks maar toch meer dan degelijk genoeg. Bij de U21 van Spanje heeft hij ook al eens op de wingback gestaan (opvallend genoeg toen wel aan de rechterkant). Maar qua mentaliteit zit het zeker goed bij hem, hij heeft (ogenschijnlijk) niet echt een ego.

28 december 2021 om 11:08

Sergio Gómez maakte in de nationale jeugdelftallen deel uit van een bijzonder succesvolle generatie die uiteindelijk prijzen wonnen in de onder-17 en meteen na het doorselecteren in onder-19. Denk bijvoorbeeld aan Eric García, Hugo Guillamón, Juan Miranda, Ferrán Torres, Abel Ruiz en Bryan Gil. Dan is het inderdaad bijzonder om te zien dat hij niet te trots is om op een andere positie te spelen als dat blijkbaar beter voor hem is. Dat soort stellalures zie je jammer genoeg te vaak bij spelers die zo'n 'beschermde status' hadden in de jeugd. Kijk bijvoorbeeld naar Gerard Deulofeu. Geweldige dribbel, maar heeft zich nauwelijks ontwikkeld op het gebied van werklust en spelinzicht.

28 december 2021 om 00:02

Gómez groeit duidelijk, maakt stappen en zal nog beter worden.
Het zou mooi zijn als hij nog een tijd bij Anderlecht kan blijven en mee verdere stappen kan zetten.
Je speelt ten slotte bij Anderlecht wat nog altijd een grote club is ondanks de miserie.
Er zal wel een dag komen dat hij wil vertrekken maar dan moet de club komen met een goed plan om deze gast proberen te houden want deze gaat echt wel heel goed worden.

28 december 2021 om 10:55

Denk inderdaad dat het verstandig voor hem is om nog langer bij Anderlecht te blijven, want als hij nu als linkervleugelverdediger een overstap maakt naar een grotere competitie zal hij waarschijnlijk nog minder 'beschermd' worden door het systeem waarin hij speelt. Overigens denk ik dat clubs die doorgaans veel balbezit hebben juist graag dit soort talentvolle multifunctionele spelers in de selectie hebben, dus ben benieuwd welke club zijn volgende stap gaat worden.

28 december 2021 om 00:26

Voor iemand die vroeger op de 10 en linkervleugel heeft gespeeld vind ik hem ook verdedigend redelijk solide. Grootste wapen is wel z'n voorzet. Zo zie je ze Trent ook wel eens trappen of een mendy (trapt er nu veel minder denk ik...) maar dat zie je zelden in belgie zo'n harde aangesneden bal

28 december 2021 om 10:59

Uit de hoogtepunten van deze wedstrijd kon ik dat inderdaad ook zien, hij doet me zelfs een beetje denken aan de manier waarop Angeliño speelde onder Nagelsmann in Leipzig. Dat gevoel voor timing en snelheid van een voorzet zie je eigenlijk weinig en moet je eerlijk zeggen dat ik dat weinig zag in de jeugdelftallen van Barcelona. Misschien kwam dat door de aanwezigheid van Mateu Morey en Juan Miranda, die eigenlijk verantwoordelijk waren voor dat aspect. Sergio Gómez speelde doorgaans als vrije rechtsbuiten, dus interessant om te zien dat Vincent Kompany duidelijk andere aspecten van zijn spel naar voren laat komen!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Anderlecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Pro League
SpelersPositieW
J. ZirkzeeAanvaller3816
W. WeijsUnknown
B. RamanAanvaller359
C. KouaméAanvaller318
J. DuranvilleAanvaller10
Voor de complete selectie: Clubpagina Anderlecht.

269 fans
Coach, 36 jaar
SeizoenClub
2022- Burnley
2020-2022 Anderlecht
2019-2020 Anderlecht
2008-2019 Manchester City
2008-2008 België O21
Laatste voetbalnieuws

Boskamp haalt fors uit naar trainer: ‘Ik krijg de schijterij van dat zinnetje’

Jan Boskamp heeft in gesprek met Het Belang van Limburg flinke kritiek geuit op het presteren van Vincent Kompany bij Anderlecht. Kompany was drie jaar lang trainer van Anderlecht, voordat hij...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 27 juni
Calvin Stengs voelt voorlopig niets voor een terugkeer op de Nederlandse velden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren