Verhaal over 50.000 euro van FC Twente borrelt op na dood van Desmond Tutu

Zondag, 26 december 2021 om 12:20 • Laatste update: 12:23

FC Twente staat zondag stil bij de dood van Desmond Tutu. De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop overleed vandaag op negentigjarige leeftijd. Hij was in december 2012 benoemd tot erelid van de club tijdens een bezoek aan een wedstrijd in De Grolsch Veste. FC Twente wenst zijn dierbaren veel sterkte met het verwerken van het verlies.

Tutu was een volhardende tegenstander van de apartheid in Zuid-Afrika. Voor zijn geweldloos verzet kreeg de geestelijke in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede. In 1985 werd Tutu de eerste zwarte aartsbisschop van Kaapstad en daarmee het hoofd van de Anglicaanse Kerk van zuidelijk Afrika. Eind jaren negentig stelden artsen prostaatkanker vast bij Tutu. Daarna werd hij verschillende keren in het ziekenhuis opgenomen voor onder meer kankerbehandelingen. In 2010 trok hij zich officieel uit de openbaarheid terug.

Tutu was destijds desondanks onder meer in Nederland om aandacht te vragen voor het Medical Knowledge Institute (MKI), een organisatie die ernaar streeft de leefomstandigheden in de Zuid-Afrikaanse townships te verbeteren. Voor deze gelegenheid speelde FC Twente ook met MKI op het shirt. De toenmalige FC Twente-commissaris Aldo van der Laan was lid van de Stichting Vrienden MKI. Tutu verscheen voor het duel met sc Heerenveen op het veld gehuld in een shirt van de Enschedese club, kreeg een staande ovatie van de 30.000 toeschouwers en werd toegezongen met 'Tutu olé'. Hij werd die dag benoemd tot erelid.

Toenmalig trainer Steve McClaren noemde het bezoek van Tutu destijds ‘een mijlpaal’ voor FC Twente. “Hij is een man van een ongekende statuur”, zei de Britse trainer. “Ik vond het fantastisch om hem de hand te mogen schudden. Het was een heel speciaal moment voor mij en voor FC Twente.” TC Tubantia wijst er zondag op dat een lunch met sponsoren en een veiling destijds 101.800 euro opbrachten. Toenmalig voorzitter Joop Munsterman zegde in een gulle bui ook nog eens 50.000 euro namens FC Twente toe, maar het dagblad vraagt zich af of dat ooit is overgemaakt.

Niet iedereen was immers even enthousiast over het erelidmaatschap van Tutu, die nog nooit in Enschede was geweest of waarschijnlijk ooit van FC Twente had gehoord. De club had het geld een jaar later nog niet overgemaakt, ook vanwege ruzie binnen het bestuur van de stichting over financiële malversatie. Paul van der Kraan geeft zondag aan dat het niet in de rede ligt dat FC Twente een delegatie afvaardigt naar de uitvaart van Tutu. “Maar een bericht van medeleven gaat er zeker die kant op.”

“Dat is wel het minste wat we kunnen doen. Of die toegezegde 50.000 ooit is overgemaakt naar MKI, weet ik niet. Dat is van ver voor mijn komst naar FC Twente. Ik zal het eens uitzoeken”, reageert de directeur.Gerelateerd

Meer sportnieuws

11 reacties (laatste reactie door palko)

En laat de vervelende reacties maar weer komen. Munsterman is al jaren weg, en blijft maar terug komen

26 december 2021 om 12:51

Ben inderdaad benieuwd of die 50.000 nog is overgemaakt. Munsterman was een monsterman. Man man man, wat een wanbeleid had hij. Heeft een kampioenschap gekocht en de club in een puinhoop achter gelaten. Hoe dan ook vind ik Twente een symphatieke club. Hebben na hun promotie de draa dgoed opgepakt.

26 december 2021 om 12:59

Nogmaals dan: Kampioenschap is niet gekocht... Het wanbeleid begon pas daarna.

26 december 2021 om 13:08

Je reactie is zo zinloos, ook al type je het nog 100x bij het volgende topic waar dit ter sprake komt ga je dit weer tegen komen, zijn maar weinig mensen geïnteresseerd in de waarheid

26 december 2021 om 14:42

@meneertjej, zelfs een klein kind weet dat er op het in 2010 behaalde landskampioenschap niets valt aan te merken. In tegendeel, het was een verdiende bekroning van een geweldig seizoen van de club uit Tukkerland. Joop Munsterman is pas in 2013 begonnen met het nemen van onverantwoorde financiele risico's, Waar de club vanaf 2015 uitermate fors en terecht voor is bestraft. Het is n.m.m. goed voor het gehele betaalde voetbal dat de Tukkers er inmiddels in geslaagd lijken de weg terug te hebben ingeslagen. Ik zou wensen dat er bij mijn club (sparta) zo veel seizoenkaarten waren verkocht.

Rest in peace. Gelukkig heeft hij wel een enorm mooie leeftijd mogen halen. Overigens wel apart dat iemand tot erelid wordt benoemd terwijl hij waarschijnlijk nog nooit van de club had gehoord.

26 december 2021 om 12:49

Daarom is het ook 'erelid', geen enkel mandaat. Voor de uitstraling van Twente is het natuurlijk wel interessant. Ik kende hem enkel en alleen van naam, maar wat ik over hem nu lees en wat ik hier nu zie lijkt het mij een fantastische man. Jammeer alleen dat hij bij het highfiven het meisje in het midden met het witte shirt vergeet. Dat is wel een beetje jammer.

26 december 2021 om 14:26

Ja maar wel opmerkelijk toch. Iemand als sander boschker is (nog) geen erelid met meer dan 500 wedstrijden voor de club. Daarnaast een landstitel gewonnen, meerdere bekers, international geweest, etc. Ik vind dat je erelid wel echt moet verdienen. Volgens mij is dat echt een vrij zeldzame titel bij veel clubs, dus dat maakt het wel opmerkelijk.

26 december 2021 om 20:59

Nou ja.. ik vind een eigen standbeeld voor de ingang van het stadion veel meer waarde hebben dan 'erelid'. Ik heb eerlijk gezegd ook geen idee wie er zoal erelid is.

Rust in vrede Desmond Tutu. Wat een geweldige persoonlijkheid was dat.

Bijzonder mens, heeft een grote impact gehad op de wereld. RIP.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4856
2.PSV4622
3.Feyenoord4227
5.AZ3613
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. PröpperVerdediger204
M. VlapMiddenvelder203
D. LimniosMiddenvelder193
M. SadílekMiddenvelder191
R. van WolfswinkelAanvaller199
L. UnnerstallKeeper180
R. ZerroukiMiddenvelder182
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

Engeland
26 fans
Coach, 60 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren