Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Ik heb bij Ajax blessures gefaket, omdat ik bang was voor het geschreeuw’

Laatste update:

Shayne Pattynama maakte in april een enigszins onverwachte transfer. Middenin het seizoen liet de 23-jarige linksback Telstar achter zich om de stap naar het hoogste niveau van Noorwegen te maken. Bij Viking FK beleefde de voormalig jeugdspeler van Ajax een uiterst succesvol eerste seizoen en zag hij van dichtbij hoe zijn twee teamgenoten wereldnieuws werden. “Die ruzie tussen onze keeper en verdediger gebeurde letterlijk voor mijn neus, heel bijzonder om mee te maken.”

Door Jordi Tomasowa

“Het leven is hier duurder dan in Nederland”, zegt Pattynama lachend. “Ik deed laatst boodschappen. Kocht ik druiven, zalm, granola en daar betaalde ik bijna vierhonderd Noorse kronen voor, omgerekend zo’n veertig euro.” Het is een van de weinige negatieve punten die hij kan bedenken sinds hij driekwart jaar geleden de overstap van Telstar naar het Noorse Viking maakte. Het seizoen werd afgelopen weekend afgesloten met een uitzege op bezoek bij Tromsø (0-2). Net terug in Nederland en beginnend aan zijn vakantie, is het voor Pattynama een mooi moment om stil te staan bij zijn eerste buitenlandse avontuur. “Het is snel gegaan, hè? Van de Keuken Kampioen Divisie naar Europees voetbal.”

Pattynama in actie namens Jong FC Utrecht.

Twee dagen geleden is Pattynama met de auto vanuit Stavanger, de stad waar Viking zijn thuiswedstrijden speelt, naar Nederland gereden. “Nu ik een grote vakantie had, dacht ik: ik ga gewoon met de auto in plaats van het vliegtuig. Dat was prima, ik zet wat muziek op of bel met vrienden of familie. Normaal gesproken doe je er veertien uur over, maar ik heb een elektrische auto, dus ik moest hem vier keer opladen. Ik ben twee dagen geleden gaan rijden vanuit Stavanger naar Kristiansand, dat is drie uur. De volgende ochtend heb ik de veerboot naar Denemarken gepakt en vanuit daar doe je er normaal acht uur over om naar Nederland te rijden.”

Via enkele omwegen heeft Pattynama de weg naar de Noorse top behaald. Als kleine jongen deed hij tweemaal aan talentendagen van Ajax mee. “Ik was vrij jong en klein, dus de eerste keer werd ik helaas niet aangenomen. Een jaar later werd ik weer uitgenodigd voor de talentendagen. Ditmaal verliep het wel succesvol. Patrick Ladru nodigde mij en mijn ouders uit op zijn kantoor en toen kreeg ik te horen dat ik in de E3 mocht voetballen. Het was een droom die uitkwam, we waren op dat moment alle drie door het dolle heen.” Pattynama speelde uiteindelijk drie jaar in de jeugdopleiding van Ajax. Alhoewel hij veel mooie herinneringen aan deze tijd heeft overgehouden, had hij het ook moeilijk met bepaalde dingen. “De buitenlandse toernooien of trainingen van Dennis Bergkamp en Simon Tahamata vergeet je niet zo snel, maar ik was acht jaar. Je komt in de wereld van het betaald voetbal, dan komt er ook een bepaalde druk bij kijken. Het is Ajax, dus iedereen verwacht dat het goed gaat en dat je wint.”

“Ik was wel een gevoelig jongetje, dus ik heb ook wel tijden meegemaakt dat ik wat bang was”, bekent Pattynama. “Ik kan ook wel eerlijk zijn dat ik trainers mee heb gemaakt bij Ajax die, als ik het netjes uit moet drukken, niet heel goed met kinderen om konden gaan. Zij waren heel streng. Ik zat zelf in de E3 en trainde ik met enkele teamgenoten weleens met een hoger team mee. Dan deed de trainer van de E2 heel denigrerend naar spelers uit mijn elftal. Dan kreeg je opmerkingen als: ‘Dit is E3-tempo’. Telkens als iemand uit ons team iets fout deed, kreeg diegene volle bak geschreeuw naar zijn hoofd. Ik weet echt wel dat de eisen hoog zijn bij Ajax..”, waarna hij kort een stilte laat vallen. “Heel eerlijk, ik heb meerdere keren op trainingen een blessure gefaket, omdat ik bang was voor het geschreeuw van die trainers. Ik weet nog dat heel veel jongetjes bang waren om dingen fout te doen, Dat is iets waar ik aan terugdenk. Als je die gedachten hebt als kind, is dat niet oké. Ik wil ze geen schop na geven, alsof alles slecht was, want ik heb héél veel mooie dingen meegemaakt. Ik ben heel blij dat ik er drie jaar heb gespeeld.”

Uiteindelijk redde Pattynama het niet bij Ajax. De D3 werd opgeheven en hij behoorde naar eigen zeggen ook niet tot de beste spelers van het team. Via de jeugdopleiding van FC Utrecht belandde de verdediger alsnog in het betaald voetbal. Na twee seizoenen in het beloftenteam te hebben gespeeld, volgde in 2019 een transfervrij vertrek naar Telstar. “Ik had op zich een prima eerste seizoen bij het beloftenteam, alleen wilde FC Utrecht me opnieuw op amateurbasis houden. Ik ben uiteindelijk nog één seizoen gebleven en toen kwam Telstar.”

Dankzij twee goals bezorgde Pattynama Telstar vorig jaar tegen FC Eindhoven (2-3) de zege.

Pattynama wist Telstar na een korte proefperiode direct te overtuigen. De Keuken Kampioen Divisie-club liet merken vertrouwen in de linksback te hebben, waardoor de keuze om in Velsen-Zuid te gaan spelen snel was gemaakt. Pattynama groeide in het eerste jaar meteen uit tot een vaste waarde in het elftal van trainer Andries Jonker. Ook in zijn tweede seizoen was hij volwaardig basisspeler. Halverwege februari kreeg de linksback na Telstar - NAC te horen over de interesse uit Noorwegen. Hoofd scouting Erik Nevland, oud-speler van onder meer Manchester United, FC Groningen én Viking, volgde hem al twee maanden.

“Ik hoor wel vaker dingen, alleen soms hoor je er daarna helemaal niks meer van”, zegt Pattynama. “Een week later liet Viking daarentegen weten dat ze me direct wilden kopen. Ik had eigenlijk rekening gehouden met een transfervrij vertrek in de zomer. PEC Zwolle, Heracles Almelo en FC Groningen hadden in de winter al contact gezocht met mijn zaakwaarnemer, al was dat nog niet concreet.” Pattynama noteerde na de winterstop twee assists en een goal en was er ‘honderd procent van overtuigd’ om in de zomer een stap naar de Eredivisie te maken. De interesse van Viking bracht hem echter op andere gedachten. “Ze wilden me heel graag, maar écht heel graag. Dat lieten ze ook blijken. Ik had gebeld met de trainer en de technisch directeur. Ze wisten alles over mij te vertellen: wat mijn kwaliteiten zijn, waar ik aan kon werken, waarom ik zo goed in het team pas. Ik ben best wel een gevoelsmens, dus ik dacht: dit is misschien wel iets heel moois.”

Het geeft mij ook een goed gevoel als mensen moeite voor je doen en dat laten blijken”, vervolgt Pattynama. “Ik had ook het idee dat ik mijzelf daar kon ontwikkelen, dus dat was ook belangrijk.” Eventuele aanpassingsproblemen ervoer de linksback niet, mede doordat hij iemand is die makkelijk opgaat in een nieuwe groep. “Het werd me heel gemakkelijk gemaakt, er was een hele gemoedelijke sfeer en het team is heel chill. Vanaf het moment dat ik er kwam, namen alle jongens me op in de groep. Na de eerste week had ik het gevoel alsof ik hier al zes maanden speelde. Het was voor mij heel makkelijk settelen. Bij Telstar hadden we ook een heel leuk team, maar dit was de eerste keer dat ik in een selectie kwam die zó hecht is, dat is eigenlijk niet uit te leggen. We willen met zijn allen vooruit, iedereen doet er alles aan om met elkaar resultaten te halen.”

Over de faciliteiten bij Viking is Pattynama goed te spreken. “In het stadion kunnen 18.000 man. Daar trainen we ook. We hebben een eigen gym, een hele goede medische staf met veel fysio’s en masseurs. Daarnaast hebben we ook een grote technische staf en de trainingen worden gefilmd. Eigenlijk alles wat je nodig hebt is er.” Ook voor de fans heeft Pattynama louter lovende woorden over. “We hebben hele fanatieke, trouwe supporters. Vorige week speelden we onze laatste competitiewedstrijd, moesten we uit naar Tromsø, dat is helemaal in het noorden. Alles bij elkaar is dat met het vliegtuig zo’n vier uur reizen. Waren er vierhonderd mensen meegegaan, het uitvak zat helemaal vol. Dat gebeurt bijna nooit in Noorwegen, maar we doen het natuurlijk heel goed, dus dat helpt ook wel mee.”

Viking eindigde halverwege december derde in de Noorse Eliteserien, op zes punten van kampioen Bodø/Glimt. Na een wisselvallige seizoensstart kreeg de ploeg van trainer Morten Jensen de smaak te pakken. “Op een gegeven moment hadden we een reeks dat we acht wedstrijden achter elkaar wonnen, waardoor we op drie of vier punten van Bodø/Glimt kwamen. Als we dat onderlinge duel hadden gewonnen, zouden we echt voor het kampioenschap meedoen. We kwamen ook 1-0 voor, maar uiteindelijk verloren we helaas met 1-3.” Ondanks het mislopen van het kampioenschap kan Viking tevreden terugkijken op het afgelopen seizoen. Voor het eerst in veertien jaar eindigde de club weer eens in de top drie in de Eliteserien. “Gisteren kregen we ook te horen dat we het hoogste puntenaantal uit de clubgeschiedenis hebben gehaald. Het leeft heel erg in Stavanger.”

Met het behalen van de derde plaats verzekerde Viking zich het komende seizoen van Europees voetbal. Pattynama mag zich opmaken voor play-offs voor de Conference League. “Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht. Een klein jaar geleden speelde ik nog in de Keuken Kampioen Divisie en nu hebben we ons geplaatst voor Europees voetbal. Het is een soort van droom, maar de echte droom is natuurlijk de Champions League. Het is in ieder geval een mooie prestatie. Ik ben nog jong, dus zie het als een mooie eerste stap.”

Hebben jullie het behalen van Europees voetbal ook goed gevierd?
“Ja, dat hebben we zeker. Je hebt hier een uitgaansgebied. We zijn met het team, sponsors en supporters naar een soort pub gegaan en hebben het daar tot in de late uurtjes gevierd.”

Merk je eigenlijk veel verschil tussen Noorwegen en Nederland?
“De mensen zijn hier wat meer op zichzelf. Als ik soms even een rondje loop, dan begroet ik mensen, maar dat vinden ze dan heel apart. Noorwegen is een land waar alles heel goed is geregeld, eigenlijk heb ik hier helemaal niks te klagen. Wel een beetje vergelijkbaar met Nederland als je bekijkt hoe goed de mensen het hier hebben.”

Heb je redelijk moeten wennen aan de kou?
“Het valt wel mee. Het is redelijk vergelijkbaar met Nederland, net iets kouder misschien. In Oslo is er bijvoorbeeld geheid sneeuw in de winter, maar hier in Stavanger is dat geen zekerheid. Twee weken geleden hadden we bijvoorbeeld een uitwedstrijd tegen Kristiansund, dat ligt helemaal in het noorden. Toen was het -7, gevoelstemperatuur -12. Dat was vrij koud, even bikkelen. Ik voelde m’n tenen niet meer, maar het is zoals het is. Ik wist dat het in het noorden vrij koud zou zijn.”

Je hebt je eigen appartement in Stavanger. Kun je jezelf goed vermaken in je vrije tijd?
“Vaak als we een training hebben gehad dan doe ik even snel een powernap of kijk een film. Ik bel ook veel met familie en vrienden. Ook heb ik een paar teamgenoten waar ik heel goed mee ben, dus met hen gaan we we ergens wat eten of naar wat winkels. Ik hoef me niet te vervelen, nee. Stavanger is volgens mij de derde grootste stad van Noorwegen na Oslo en Bergen. Er valt hier genoeg te beleven, maar het is vooral zorgen dat ik goed op het trainingsveld en in de wedstrijden presteer.”

Eind november ging Viking viraal, toen doelman Patrik Sigurdur Gunnarsson en verdediger David Brekalo van de Noorse club het diep in blessuretijd met elkaar aan de stok kregen in een wedstrijd tegen Kristiansund. De keeper smeerde zijn eigen ploeggenoot een rode kaart aan door na een duw ietwat overdreven naar de grond te gaan. Ook voor Pattynama, die deze wedstrijd speelde, was het een merkwaardige gebeurtenis. “Dit was bijzonder om mee te maken, het gebeurde ook letterlijk voor mijn neus. Volgens mij zie je mij ook met mijn blonde haren op het filmpje. Ik hield de verdediger die ging duwen tegen.”

Het was echt wereldnieuws”, zegt Pattynama. “Ik kreeg van iedereen appjes. Vrienden vroegen zich af wat er aan de hand was, maar onze keeper en verdediger hebben het na afloop direct met elkaar uitgesproken. Er zijn excuses gemaakt en ze hebben onderling ook geen problemen met elkaar. We stonden eerst 2-1 achter, in de 88ste minuut maakten wij 2-2 en in de 93ste minuut zelfs nog de winnende treffer. We stonden op dat moment derde in de competitie en zij volgden op vier punten achterstand, dus er stond ook echt wat op het spel. Wat nou precies de reden van die ruzie was? Na we in blessuretijd op 2-3 kwamen viel er een bal precies tussen onze keeper en verdediger in. De doelman schold onze centrale verdediger Brekalo de huid vol, omdat hij niet met zijn man mee liep. Het gebeurde allemaal vooral in de emotie door de belangen die er op het spel stonden.”

Pattynama zit momenteel goed op zijn plek in Noorwegen, maar heeft als doel om binnen twee jaar een volgende stap te maken. “Ik wil me eerst hier bij Viking verder ontwikkelen en belangrijk zijn voor het team. In mijn eerste seizoen kwam ik tot vijf assists en twee goals. Ik ben nog geen onbetwiste basisspeler, al ben ik de laatste wedstrijden wel vaak gestart. Als ik nu naar mijn minuten kijk, heb ik een van de beste statistieken van de hele competitie. Elke 110 minuten maak ik een goal of geef ik een assist. Wat dat betreft heb ik een goed jaar gehad, maar ik ben nog lang niet tevreden. Ik zou uiteindelijk wel naar Duitsland willen of terug naar Nederland als er een mooie club komt. Ik geloof dat er nooit een limiet is, dat als je alles stap voor stap bekijkt en doelen stelt voor jezelf, je zo ver kan komen als dat je wilt.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ajax is nog steeds niets veranderd! Is voor kleine kinderen gewoon een K * t club! Echt te triest voor woorden hoe deze club met kinderen omgaat!!

25 december 2021 om 00:52

Hij spreekt hier over 15 jaar geleden. Er lijkt nu gelukkig een veel gezondere cultuur op de Toekomst te zijn.

25 december 2021 om 22:05

Je kunt ze ook altijd een aai over de bol geven als ze voor de twintigste keer door het midden uitverdedigen......

25 december 2021 om 22:29

Ahh zuur om te horen Dokus .. Heb je zelf in de jeugdopleiding gezeten?

26 december 2021 om 17:27

100 meijer, mag hopen dat je geen kinderen hebt? Zo'n gigantisch gebrek aan pedagogische kennis of begrip is stuitend.

26 december 2021 om 18:49

Dan moet ik je teleurstellen. Ik twijfel er geen seconde aam dat mijn mannen goed worden opgevoed, maar als ik iets meerdere keren heb uitgelegd verandert de toon wel ja. Maar knap dat jij de jongens de 20e keer nog eens bij je pakt om heel lief en geduldig voor de 21e keer te zeggen dat ze iets niet moeten doen.

25 december 2021 om 08:39

Net als bij het turnen en vele andere topsporten zijn trainers keihard voor kinderen. Het gaat alleen maar om het creëren van perfecte producten. De menselijkheid is er vaak uit.
Dit is zo fout in de sport wereld, goed als dit steeds meer naar buiten komt.

26 december 2021 om 11:20

Is helemaal niet fout. Dit is de enige manier. Tegenwoordig wil men alleen maar mietjes creëren. Ook in de normale wereld.

25 december 2021 om 09:37

Toch leiden we de meeste professioneel voetballers op. Hier kweek je vaak wel echte winnaarsmentaliteit mee. Er vallen uiteraard ook mensen af die daar minder goed mee om gaan. Ik had vroeger zelf een keiharde Italiaanse coach die je helemaal kon uitschelden op de training of in de rust. Nou had ik totaal geen talent dus met voetbal ben ik niet ver gekomen. Die mentaliteit heeft mij echter wel op andere vlakken geholpen en heb ik nog steeds profijt van. Ik wil maar zeggen, het is echt niet allemaal zo slecht.

25 december 2021 om 10:40

Wat fijn oom Anton, dat spelers goed worden in voetbal maar mentaal enigszins kapot worden gemaakt. Geluk boven geld lijkt mij, waarom denk je dat sommige spelers zo geschift zijn. Deze jongens kennen bijna geen menselijk meer en kunnen alleen maar “winnen”. Zo creëer je egoïstisch mensen in een inclusieve samenleving. Voetbal is natuurlijk niet de enige plek die dit doet, maar positief is het absoluut niet natuurlijk.

25 december 2021 om 12:02

In die inclusieve samenleving van je heb je ook winnaars nodig Alex. Anders kunnen allerlei sociale voorzieningen niet betaald worden.

26 december 2021 om 10:56

Die voorzieningen worden gewoon betaald met het belastinggeld van de middenklasse hoor. Niet die paar miljonairs die er alles aan doen zo min mogelijk belasting te betalen.

26 december 2021 om 17:00

Ik ken een aantal van de trainers van de Toekomst persoonlijk, met name in de jongste jeugd, en ik weet dat dit pedagogisch zeer onderlegde trainers zijn. Er is in heel het profvoetbal een vrij grote cultuuromslag geweest waarin het, in ieder geval bij de jongste jeugd, nog veel om plezier gaat.

Ik ben misschien van de oude stempel, maar zo kweek je topsporters. Niet met dat ‘je doet mee, dus je krijgt een beker’ gedoe. Met lieve trainers bouw je geen vechtersmentaliteit als het even wat minder met ze gaat.
Net zoals er ineens overal trainers kapot gemaakt worden in het Nederlandse turnen, handbal, tennis etc.

24 december 2021 om 23:19

Als die verhalen waar zijn van die coaches uit het turnen dan is dat echt niet te vergelijken met wat geschreeuw hoor waar het in dit geval over gaat. Dat ging veel verder. Daar zijn gewoon verhalen van fysieke mishandeling.

24 december 2021 om 23:43

Dit!
Plus dat niet iedereen even goed met de druk om kan gaan op een jonge leeftijd. Plus dat geen persoon hetzelfde is.
Kom zelf van dos in utrecht, bij ons was het echt keihard, onderling maar ook qua intimidatie naar de tegenstanders etc. Sneijder zat maar kort bij ons, maar toch zag ik altijd veel in hem er van terug.
Maar toen ik later bij een andere club tegen dos moest voetballen dacht ik echt ‘wtf hoe haal je hier plezier uit man’
En denk ook echt dat er genoeg jonkies meteen zijn afgehaakt die al niet tegen die cultuur konden op jonge leeftijd.

25 december 2021 om 00:39

@salerno1919, persoonlijk ben ik wel voorstander van het drillen in sport. Het heeft mij een betere voetballer en atleet gemaakt.

Toen ik jong was vond ik mezelf echt kapot hard. Ik zou uit mezelf nooit mee verdedigen ofzo. Ook niet als een trainer dit zou zeggen. Wie denk je dat je bent? Ik gaf liever een panna om daarna nog terug te keren, gewoon om er nog een te geven. Ik ging puur verdedigen omdat verliezers gestraft werden, opruimen en dergelijke of rondjes rennen. Later wordt het een automatisme. Als ik niet hardhandig tot de orde geroepen zou worden zou ik de hele tijd alleen maar no looks en akka's maken. Dat vind ik nu ik ouder ben ook zo mooi. De club geloofde niet dat iemand mentaliteit uit zichzelf hoefde te halen.

Maar die toestanden in het turnen zijn daarmee echt niet te vergelijken en een enorme schande.

25 december 2021 om 01:42

Mij persoonlijk heeft het voetbal mij voor een groot deel gevormd. Je leert snel met kritiek omgaan en met tegenslagen en van je af leren bijten en mensen corrigeren en soms ook even op je plek gezet worden.

Maar het is maar net hoe iemand met bepaalde dingen in deze om zal gaan.
Er zijn ook vast genoeg best goede spelers die misschien iets meer tijd nodig hadden maar die nooit meer de kans hebben gekregen of zelf al snel zijn afgehaakt.

2 van mijn kinderen voetballen in amsterdam. Een bij jos en de ander bij afc, bij jos is het ook wat harder maar het is wat softer dan eerder, ook door betere begeleiding dan in mijn tijd natuurlijk. Bij afc is het te goed geregeld, op het saaie af 😅

25 december 2021 om 02:05

@salerno1919, hahaha ken beide clubs goed. Zat zelf bij Zeeburgia, zoon nu ook. De trainingen zijn eigenlijk het enige wat hetzelfde is van vroeger. De struggle met kapotte en koude douches kent hij niet. En die klote velden waar een zichzelf respecterende koe zich nog te goed voor voelt, ook niet. Vind het trouwens alleen maar fijn dat je als ouder niets anders hoeft te doen dan rijden naar uitwedstrijden.

Verder ook helemaal eens met je stuk!

25 december 2021 om 10:08

Heb zelf liever zeeburgia dan afc, wat dichterbij haha.
Maar ik hoor ze nu piepen als ze op echt gras moeten, wtf.

25 december 2021 om 14:29

@salerno1919, hahaha, ze kunnen altijd nog overstappen. Lol dat doet die van mij nou dus ook, dat piepen als ie op echt gras moet. Het kan hem geen moer schelen dat hij weleens de wind van voren krijgt van zijn trainer maar dat gras is wel een dingetje. Maar eerlijk, ik denk dat deze luxe faciliteiten wel echt een motivator zijn voor veel jongens. Ik kijk weleens naar die topscholen in de USA op het gebied van sport waar ze gewoon lekker overdekt trainen, dan heb je gewoon zin om te grinden en alles te geven. Gewoon fantastische omstandigheden om te trainen

Wat wel zo is, met die kunstgrasvelden wordt alles veel minder snel afgelast en daar had ik persoonlijk een stuk meer medelijden mee. Vroeger werd alles al snel afgelast met kou omdat het veld al snel onspeelbaar was. Prima dat de trainer tegen mijn kind tekeer ging, voelde ik helemaal niks bij. Dat er met zulke temperaturen getraind moest worden vond ik een stuk zieliger Ik ging nog net niet als een helicopter ouder bij de trainer klagen.

Maar zoals je zelf al zegt, zoveel mensen, zoveel verschillende belevingen

25 december 2021 om 20:06

Hoop dat ze iig met voetbal door blijven gaan. Kan mij nu niet voorstellen dat ze ooit gaan stoppen.
Vind het zelf veel te leuk aan het veld, vind het iets nostalgisch hebben het gelul en gezeik in de kantine.
Mijn dochter zit op hockey bij pinoke maar daar gaat mijn vrouw meestal mee, maar zij is ook de leider daar 😂

Die douchen overigens helemaal niet, en over een rubberen tegel mentaliteit gesproken. Daar is het zo soft en zegt niemand elkaar de waarheid. Weet niet of het de mentaliteit in de sport zit of omdat het jonge meisjes zijn.

26 december 2021 om 17:20

Dat boeit mij niet zo, hoop vooral dat ze willen blijven sporten. Wat maakt mij niet zoveel uit. Zolang ze maar niet op paardrijden willen. Ik ben bang voor die beesten en ze stinken echt als de tering. En bij voorkeur geen sport in het zwembad. Mijn zwemjuffen waren schatjes vergeleken met vele trainers die ik heb gehad, die mijn geklooi met de mantel der liefde bedekten maar als ik ergens sporttrauma's aan heb overgehouden. Al vind ik het natuurlijk wel leuk als ze een sport doen die ik zelf ook leuk vind.

26 december 2021 om 19:23

Heb mijn vrouw voor wij kinderen kregen gezegd dat ik absoluut geen korfbal en scouting wilde dat ze zouden doen.
Gelukkig was ze het er volledig mee eens.
Wilde vooral een bal en teamsport.
Allemaal gelukt, top opvoeder 😂😉

25 december 2021 om 00:05

“Zo kweek je topsporters”? Wat een onzin. Een trainer hoort in de belevingswereld van een kind te duiken. Als je kinderen gaat behandelen zoals je een volwassen vent behandeld, heeft het totaal niet meer het welzijn van het kind te maken. Succes ervaring is zo belangrijk. Leer je spelers kennen, speel in op hun kwaliteiten en complimenteer ze. Ze hebben daar veel meer aan dan het drillen om resultaten. Operante conditionering en de resultaten komen vanzelf ipv angst in te boezemen om geen fouten te maken.

“Vechtersmentaliteit”? Ik zie tegenwoordig veelal verwaande voetballers die zwemmen in het geld. De vechtersmentaliteit is foetsie.

25 december 2021 om 00:59

PanFC die oude stempel kan de prullenbak in. Er is nog een boel grijs gebied tussen de “participatie-troffee”-instelling die je omschrijft en het kleineren van kinderen zoals Pattynama omschrijft. Je kan prima veeleisend zijn zonder je als een volslagen idioot te gedragen en tegen kids te staan schreeuwen.

25 december 2021 om 09:21

Je mag best wat eisen, maar je hebt te maken met kinderen en die moet je gewoon goed begeleiden. Topsport boeit die jochies van 8 jaar niet he. Die willen voetballen.

Het verhaal wat hij schetst over ingetogen mensen in Noorwegen herken ik zo erg.
Ik heb 4 maanden in Bergen gewoond met mijn ex.
De mensen waren zo gesloten en iedereen deed alles met de auto, je zag nooit mensen op de stoep lopen of fietsen, zo raar.

25 december 2021 om 12:25

Het verhaal wat hij schetst met betrekking tot het duurdere leven klopt ook niet helemaal, althans niet in relatieve zin. Het gemiddelde salaris in Noorwegen ligt namelijk ook zo'n 40 procent hoger dan in Nederland. Verder betaal je hier in Nederland ook al snel 35 euro voor zalm, granola en druiven als je de huismerken overslaat en voor de wat grotere merken gaat. Overigens staat Nederland ook wel bekend om z'n vele fietsen en wandelpaden. Dat heb je in het buitenland veelal in grote steden waar alles erg krap is. Hier in Nederland hebben we het zelfs in buitengebieden.

25 december 2021 om 13:07

Was altijd mooi als zij bij mij was. Ze vond echt alles goedkoop. Net alsof wij op vakantie naar Thailand gaan ofzo 😂
En ben mij toen pas gaan beseffen hoe fijn ik het multiculturele vind in nl plus het geluk van de grote zeehavens en een groot europees achterland.
Daar was een pizza bij wijze van spreken iets exotisch. En een mango kenden zij alleen in blokjes in de vriezer.

Citaat: “Het leven is hier duurder dan in Nederland”, zegt Pattynama. Hij zegt er dan niet bij dat je zelfs voor een k#tbaantje in Noorwegen dan ook een salaris krijgt waar je hier voor in 5 ploegen moet werken, of redelijke papieren moet hebben

25 december 2021 om 12:27

Dat dacht ik inderdaad ook. Bovendien betaal je hier in Nederland ook wel in de buurt van de 35 euro voor merk granola, zalm en druiven.

25 december 2021 om 23:52

Sirius, mijn stiefzoon heeft een poos in Noorwegen gewoond (alta) en naast zijn studie had hij een bijbaantje voor een salaris waar je hier gewoon fulltime voor aan de slag moet en hopen dat je dat op je loonstrookje ziet. Een huis net buiten de stad met een belachelijk stuk grond kost daar veel minder dan hier.elektriciteit kost daar ook een fractie van wat wij hier betalen. Groente en fruit zijn daar wel een stuk duurder omdat het (deels) vanuit Nederland komt

Ik kan me zijn gevoel wel inbeelden. Wij hadden vroeger in de E/Dtjes ook een trainer die heel erg van het schreeuwen was (vooral op zaterdag langs de lijn, de trainingen waren wel prima). Het was een aardige vent en hij was qua inhoud een goede trainer, maar ik weet nog wel dat ik daardoor ook juist heel bang was om iets fout te doen, want dan kon je weer wat naar je hoofd geslingerd krijgen. Hij coachte beide selectie elftallen, dus soms kon hij er niet bij zijn door de timing van de wedstrijden, waar ik dan stiekem blij mee was. Er zit geen slechte intentie bij, maar soms werkt die aanpak gewoon niet voor alle spelers.

Wat een leuk interview @VZ!
Kan dit met plezier lezen.
Hartelijke Kerstgroeten van Prem_93

Een beetje harde aanpak vind ik niet verkeerd. Bij de E-tjes hoort plezier nog boven resultaat te staan, maar vanaf een jaar of 11 mag je toch wel een beetje mentale weerstand verwachten, zeker bij Ajax. Ik heb zelf nooit bij een BVO gespeeld, maar wel de selecties op amateurniveau en vaak tegen Bvo’s oefenpotjes of toernooien mogen spelen, en ook daar ging onze coach wel eens tekeer. Ik werd zelf altijd agressief als ik verrot gescholden werd en wilde daardoor nog meer laten zien dat ik niet onderdeed voor teamgenoten, maar ik kan mij ook voorstellen dat het verlammend kan werken. Maar het is niet verkeerd. Mooi voorbeeld: in een docu op YouTube met een o.a. piepjonge Vd Wiel en Anita zie je de trainer in de kleedkamer tekeergaan in de kleedkamer. Een van die mannetjes moest snikkend aanhoren dat hij niet goed genoeg was om bij Ajax te mogen blijven, maar heeft later wel op het hoogste niveau zaalvoetbal gespeeld.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren