Dusan Tadic en Marco van Ginkel eensgezind over ‘ramp’ in Eredivisie

Vrijdag, 24 december 2021 om 14:15Tom Rofekamp • Laatste update: 14:19

De aanvoerders van Ajax en PSV zijn het kunstgras in de Eredivisie liever kwijt dan rijk. Dusan Tadic spreekt zich in een uitgebreid gesprek met Voetbal International fel uit tegen de valse sprieten; Marco van Ginkel vertikt het zelfs om er nog op te spelen, zegt hij in hetzelfde interview. Beide aanvoerders pleiten voor enkel nog natuurgras op de Eredivisie-velden.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

61 reacties (laatste reactie door misseva88)

Blijf het bizar vinden dat een kunstgrasveld toegestaan is op het hoogste niveau.

24 december 2021 om 14:35

Wat is eigenlijk de reden dat er ooit kunstgras is toegestaan? Ik heb begrepen dat 1 van de redenen was het slechte gras in de arena en dat ajax zich hard had gemaakt om kunstgras toe te staan.... Ik geef toe het is klote maar ze hadden het nooit toe moeten staan. Nu is het toegestaan en moeten we het ermee doen of ervoor zorgen dat het niet meer mag (dan moet heracles inderdaad even degraderen)

24 december 2021 om 14:52

Dat is puur het financiële aspect. Je zou kunnen zeggen dat ze dan maar een speler minder op de loonlijst zetten, maar dit komt uit een ander potje.
Het wordt het tijd dat ze dit afschaffen. Je merkt aan alle spelers dat ze moeite hebben met het spelen op kunstgras, ook gaat het balletje wat sneller rond en stuitert hij op een andere manier dan op natuurgras. De thuisspelende club heeft daar dan voordeel bij

24 december 2021 om 14:54

Een veld van natuurgras onderhouden kost nogal veel geld, dus kunstgras leek een mooie oplossing voor de minder kapitaalkrachtige clubs. De bond had hier inderdaad nooit toestemming voor moeten geven. Na schwalbes, tijdrekken, de corruptieschandalen van de Fifa en wangedrag van supporters vind ik kunstgras zo'n beetje de lelijkste ontwikkeling die we in de historie van het voetbal hebben moeten doorstaan.

24 december 2021 om 15:10

Als je geen fatsoenlijke gras mat neer kan leggen vraag ik me af wat je in de Eredivisie doet als club. Bij mijn plaatselijke amateur club ligt zelfs een prima voetbal en trainings velden.

24 december 2021 om 15:19

@habert. Dat verhaal heb ik nog nooit gehoord. Kan me ook niet herinneren dat er bij Ajax ooit het gerucht is geweest dat ze kunstgras wilden in de Arena.

24 december 2021 om 18:30

Dat kunstgras is toegestaan komt vooral door Europese regels. Mede doordat het in koudere landen onmogelijk is om in de winter op echt gras te spelen, is deze regel opgenomen. Ook bijv in Engeland zie je vaak hybride mengels van echt en kunst gras (united). De KNVB mag hier dus niet van afwijken.

Er zijn twee punten die ik persoonlijk niet begrijp: 1. Waarom stimuleert de KNVB clubs niet veel meer financieel om over te gaan op echt gras? 2. Waarom worden er gewoon niet kwaliteitseisen aan een grasveld in de regelgeving opgenomen? Zo'n knolleveld zoals wat VVV heeft zou op het hoogste niveau gewoon verboden moeten worden.

24 december 2021 om 18:41

Dan heb je niet opgelet Imke. Toen de Arena net gebouwd was verslond Ajax ongeveer een grasmat per twee maanden. In 2001 overwogen ze het (bij monde van Arie van Eijden) serieus om er maar kunstgras in te gooien. Adriaanse was er als Ajax trainer ook al voorstander van, net als Van Gaal, toen die als technisch directeur bij Ajax werkzaam was. Hij stelde dat technisch voetbal het meest profijt heeft van een goede, snelle grasmat en zag daarom in kunstgras een oplossing.

Gelukkig hebben ze nu die lampen waardoor het gras beter groeit in de Arena.

24 december 2021 om 14:38

Waarom is het bizar. Ik vind het eerder bizar dat de ontwikkeling zo traag gaat, of dat de verdeling van het Europese geld zo oneerlijk verdeeld wordt (waarom CL zoveel meer). Of dat er nog geen zuivere speeltijd is bij voetbal om tijdrekken tegen te gaan, of dat de VAR totaal anders werkt dan bij alle andere sporten. Maar het meest bizarre vind ik nog wel dat het tegenwoordig op het voetbalveld toegestaan is om te slaan en te schoppen.

24 december 2021 om 14:50

Ik vindt het bizar dat mensen met de dood bedreigt worden om een nieuw stadion, Janssen, zo zie je maar weer dat eenieder zijn eigen referentie kader heeft. Of dat je een supporter van een andere club met een hamer in een weiland doodslaat. Ook best bizar. Maar maak blijf jij vooral overal te pas en te onpas naar Anthony wijzen. Bizar eigenlijk dat je slaan erger vindt dan moord of doodsbedreiging.

24 december 2021 om 15:02

Het is een bizarre wereld. Gelukkig kunnen we ons druk maken om kunstgras. Maar jullie (Janssen en Rochus) zijn toch ook beiden tegen kunstgras?

24 december 2021 om 15:07

Kom op Gruydo, Janssen wil het over geweld op het veld hebben en Rochus daarbuiten. En jij probeert de aandacht weer te verschuiven naar kunstgras. Dat is het probleem negeren. Bizar dat jij het allemaal weer goedkeurt of wegkijkt.

24 december 2021 om 17:01

@Rochus: Janssen presteert het in elk topic om Ajax in een negatief daglicht te stellen. Of hij is in het geheim toch Ajacied of iemand gelieerd aan Ajax heeft z’n vriendin afgepakt ofzo, maar die vent MOET altijd reageren in een Ajax topic en het is nooit positief. Je zou maar zo moeten leven.

24 december 2021 om 15:05

Bij Sparta is het natuurlijk een financiële kwestie geweest daarnaast zijn ze met de verbouwingen op nieuw terbregge bezig en o.a.door Corona heeft dat stil gelegen. Als het goed is is dit echt het laatste seizoen.

Zo een club als sparta hoort ook gewoon op gras natuurlijk.

24 december 2021 om 15:26

Is ook van de zotte dat het toe is gestaan op het hoogste niveau.

Het hebben van een natuurlijke grasmat moet gewoon een eis zijn om deel te mogen nemen aan de Eredivisie. Kun je om wat voor reden dan ook niet voldoen aan die eis dan ga/blijf je maar in de KKD voetballen. Lijkt me op zich allemaal niet zo heel moeilijk.

Terwijl ik dit typ moet ik ineens denken aan veldhockey. Totaal geen verstand van, maar daar speelt iedereen wel op kunstgras volgens mij. Zijn daar veel blessures door het kunstgras, puur even ter vergelijking? Daar is natuurlijk wel een hele andere manier van bewegen, maar toch.
En wat als een club daar besluit om op natuurlijk gras te spelen, mag dat zomaar?

En ja ik weet dat dit een voetbalforum is...haha

24 december 2021 om 16:07

Is het ook. Als je een sliding maakt hoort je broekje vies te worden...nu ligt je hele been open

24 december 2021 om 19:49

Helemaal mee eens. Bij amateur voetbal vind ik het persoonlijk wel wat anders. Liefst speel ik wel op echt gras maar als amateur club heb je eigenlijk wel n kunstgras veld nodig als je door wilt blijven trainen en evt toch nog een wedstrijd kan laten spelen als de gras velden er slecht aan toe zijn en qua kosten natuurlijk

Volgens mij moeten we hopen dat heracles degradeert en dan snel het kunstgras verbieden in de eredivisie...

24 december 2021 om 14:32

Of gewoon totaal verbieden, en Heracles lekker laten klagen.

Het is in een samenleving altijd zo dat een individu zich aan moet passen aan het geheel, dus Heracles moet ook maar eens ballen tonen en erin meegaan, zo niet, meteen het volgende seizoen laten degraderen.

24 december 2021 om 15:00

Dat is goed op welk vlak wil je dat voor mekaar krijgen??Alleen als ze degraderen dan nog krijg je het niet voor mekaar succes!

24 december 2021 om 15:26

Iedere competitie aangesloten bij een voetbalbond hebben bepaalde huisregelementen waar de clubs aan moeten voldoen om in een competitie uit te mogen komen.

Mocht de KNVB de regelementen aanpassen vanaf het begin van volgend seizoen, dan kunnen ze zomaar eisen dat clubs geen kunstgras mogen hebben, wanneer ze uit willen komen in de eredivisie.

Mochten deze clubs het niet op orde hebben, dan kunnen ze zomaar worden buitengesloten van deelname aan deze competities.

Dus jawel, dit is wel degelijk te doen

Helemaal eens. Snap ook nooit het argument dat clubs niet altijd geld hebben om het te kopen en te onderhouden. Heracles heeft toch wel geld om een echt gasmat neer te leggen? Anders koop je een keer geen speler maar investeer je in een goed veld.

Tis competitievervalsing op en top. Van Bommel heeft zich er ook al uitgesproken hard voor gemaakt een jaar ofwat geleden. Hopelijk vanaf seizoen 2021-2022 een kunstgrasvrije eredivisie.

24 december 2021 om 14:38

Hoezo competitievervalsing? Alle clubs moeten er een keer uit spelen en de clubs die erop spelen zijn nou niet echt de toppers uit de competitie. Daarnaast zijn er ook clubs die speelden op kunstgras gedegradeerd.

Vind zelf dat deze clubs ook op gras moeten spelen maar competitievervalsing gaat mij te ver.

24 december 2021 om 14:55

Competitievervalsing omdat heracles geen geld hoeft uit te geven aan het onderhouden van het veld...

24 december 2021 om 15:01

Ja dat blijft zeker wel competitievervalsing. Om bijvoorbeeld Heracles te noemen; zij spelen net zo vaak per jaar tegen Ajax, PSV of Feyenoord als vergelijkbare clubs in de middenmoot. Toch is het voor hen makkelijker om punten te pakken tegen die ploegen omdat de topploegen ontzettend veel moeite hebben met het kunstgras en soms zelfs (zoals PSV volgens mij wel eens deed een paar jaar terug) hun topspelers op de bank zetten tegen Heracles uit angst voor blessures.

Heracles heeft dus in tegenstelling tot andere middenmoters een veel grotere kans om op voorhand 'verloren' punten wel te pakken omdat de topclubs en alle andere clubs (al kunnen zij zich het vaak niet veroorloven om met een B-elftal te spelen) onwenniger en voorzichtiger spelen. Of ze die punten nou pakken of niet, ze blijven een grotere kans hebben wat het competitievervalsing maakt.

24 december 2021 om 15:06

Andere clubs kunnen daar ook voor kiezen. Hoezo is het dan competitievervalsing?

24 december 2021 om 15:41

Het woord competitievervalsing is een groot woord. Ze kunnen beter het woord 'voordeel' gebruiken. Clubs met kunstgras halen voordeel uit dat hun tegenstander meer voorzichtiger speelt dan op gewoon gras.

24 december 2021 om 16:02

Wat is dit voor redenering @chilaverton, als Heracles niet zo'n verschrikkelijk kunstgrasveld hadden gehad hadden ze waarschijnlijk al lang een keer gedegradeerd zoveel punten als het scheelt. Echt je zuiverste competitievervalsing. In de top maakt het niet zoveel uit want zo moeten inderdaad allemaal erop spelen, maar voor die teams die die velden hebben is het vaak echt wel een voordeel.

24 december 2021 om 14:39

Ajax speelt (of speelde) met een totaal andere bal dan dat de rest van de ED doet. Is dat ook competitie vervalsing ? Er zijn zo vast en zeker nog wel meer voorbeelden te noemen waarvan je je afvraagt of het helemaal eerlijk is tegenover andere ploegen.

24 december 2021 om 14:49

Echt, Janssen ? Nog niet eerder gehoord. Er zijn vast voorschriften qua grootte, materiaal en luchtdruk. Al moet ik nu denken aan een controverse in het American Football, waar n team de ballen bewust minder hard oppompte…

24 december 2021 om 15:06

Als Ajax 17x met een bal speelt waar de rest maar 1x meespeelt heeft Ajax daar voordeel van . Anderzijds.... Maar goed,bizar dat we niet allemaal met dezelfde bal spelen. Lijkt me niet meer dan normaal.

24 december 2021 om 14:51

Dan weet je niet wat competitievervalsing inhoudt. Als alleen Heracles het zou mogen leggen dan is het competitievervalsing. Elk team mag dat echter ook doen dus hoe kan het dan competitievervalsing zijn?

24 december 2021 om 15:07

Lierse uiteraard is iedereen er vrij in.. Heb je helemaal gelijk in.

24 december 2021 om 15:31

Dan kan je mijns inziens niet spreken van competitievervalsing. Want als het zoveel oplevert dan kan elke club het beslissen te doen.

Clubs kunnen toch wel een fataoenlijk grasmatje leggen zou je zeggen? Alleen in Nederland kan dit weer op het hoogste niveau. Lekker afschaffen

het is nou eenmaal zo, en is al jaren zo, hoewel het wel al minder wordt.
Ze kunnen er over blijven zeuren, maar dat gaat het echt niet veranderen. helaas

24 december 2021 om 14:33

Daarom moet de KNVB maar eens ballen tonen en er een totaal verbod op losgooien.

Er is al een potje waar dit door gedaan kan worden mocht een club het niet kunnen betalen, dus het financiële gedeelte is van iedere club die hierover loopt te mekkeren totaal geen probleem.

24 december 2021 om 14:34

Dus omdat het eenmaal zo is, mogen ze er niet over klagen? Stil blijven helpt sowieso niet. En juist spelers hebben in elk geval nog het grootste recht van spreken in de discussie.

24 december 2021 om 14:37

Hoe meer voetballers erover klagen, hoe groter de kans is dat er wat aan gedaan wordt. Wellicht dat ook zo de clubs met kunstgras de 'druk' gaan voelen en overstag gaan. Laat je het maar zoals het is zullen er juist meer clubs over stappen, omdat het makkelijker te onderhouden en dus goedkoper is.

De KNVB moet eens ballen tonen en gewoon opnemen in de proflicentie (in ieder geval voor de Eredivisie) dat er op echt gras gespeeld moet worden.

24 december 2021 om 14:41

Er zijn ook heel veel clubs die gedurende het jaar een belabberd veld hebben. Ajax heeft daar zelf ook jaren last van gehad. Moet de KNVB daar ook iets voor op nemen ?
Ik snap dat spelers een hekel aan kunstgras kunnen hebben, maar ik vind dat men wel doordraaft.

24 december 2021 om 14:50

Volgens mij klagen daar de spelers veel minder over dan over kunstgrasvelden. Als je alleen al kijkt naar de cijfers die worden gegeven door aanvoerders, krijgt het slechtste grasveld nog een stuk beter cijfer dan het beste kunstgrasveld. En kijk naar de grote competities om ons heen, daar speelt niemand op kunstgras. Heeft niets met doordraven te maken, maar met common sense.

Ginkel heeft gelijk, zijn blessures en het verergeren daarvan kan niet los gezien worden van het nepgras. Niks geen kunst, gewoon nepgras
Er zal maar een maffe advocaat zijn die Ginkel zover krijgt om clubs te dagen voor het gerecht. Een miljoenenclaim De KNVB gaat ook niet vrijuit

Het is door de KNVB zo simpel op te lossen; enkel een licentie voor profvoetbal indien de club beschikt over een natuurgrasveld. De kunststof matten bij de diverse clubs remmen het Nederlandse voetbal en geeft de thuisclubs onevenredig veel voordeel. Weg met die vorm van competitievervalsing.

De Knvb had dit nooit mogen toestaan dus moeten zij zelf met oplossingen komen. Je kan niet eerst zeggen, leg het kunstgras er maar in, om het jaren later weer te gaan verbieden. Of ieder geval, dan moet de knvb samen met de clubs tot een oplossing komen.

Even vooropgesteld, ik ben van mening dat kunstgras in zijn algeheel verboden moet worden in de Eredivisie.

Ik vind de kwaliteit van het kunstgras in de eredivisie echter nog het meest schrijnend. Bij mijn amateur club liggen al jaren meerdere kunstgrasvelden, dat kan ook bijna niet anders met richting de 2000 leden. De normale velden waren niet fatsoenlijk te houden. Deze kunstgrasvelden zijn echter inmiddels al een keer of 3 vervangen en verbeterd. De mat die er nu ligt, is een jaar of anderhalf oud en is echt uitstekend. Niet stroef, niet hard, geen brandwonden etc. De ontwikkeling ligt niet stil. Buitenshuis is het vaak huilen echter met antiek kunstgras.

De kunstgrasvelden in de eredivisie die ik gezien heb van dichtbij de laatste jaren zijn echt een paar klassen slechter. Dat is echt ongekend dat het kan, een amateurclub kan het zelfs fatsoenlijk krijgen.

Nou snap ik dat een licentie-eis voor een Eredivisie club lastig ligt.
Want wat gebeurd er dan met een club die promoveert met kunstgras?

De enige manier om dit aan te pakken is als volgt:
Alle Eredivisie clubs zijn verplicht om op natuur of hybride grasvelden te spelen.
Met als uitzondering een overbruggingsjaar voor een club die promoveert. Die mogen het 1e seizoen nog wél op kunstgras spelen. Bij handhaving in de Eredivisie moet dan in de volgende zomer het kunstgras vervangen worden door natuurgras. Gebeurt dit niet dan volgt automatische degradatie.

Als je ook van dat transitie-jaar af wilt dan zul je ook kunstgras in de KKD moeten verbieden.
Maar je kunt moeilijk van een club met kunstgras die na na-competitie promoveert (eind mei) verwachten dat er op 1 augustus een volledig bespeelbaar natuur-grasveld ligt (zeker wanneer dat natuurveld niet al na 3 rondes wéér vervangen moet worden)

Het is krankzinnig dat het nog steeds toegestaan is. Naast het sportieve aspect ook op financieel gebied. PEC en RKC investeren veel geld in een normaal grasveld, terwijl Heracles dat geld kan gebruiken voor het spelersbudget. Het wordt hoog tijd om actie te ondernemen. Als ze bij Heracles niet op echt gras willen voetballen sluiten ze zich maar aan bij de zaalvoetbal-competitie.

Mooi en nu nog meer spelers en trainers die eensgezind zijn zodat de knvb is een keer optreedt.
Voetbal speel je niet op kunstgras maar op gras, na de wedstrijd met een vies broekje de kleedkamer binnen lopen, dat is voetbal.

Nou lijkt me vrij evident dat het dus moet gaan veranderen. Leuk dat het kunstgras steeds realistischer en beter wordt, maar het blijft kunstgras. En als het anders speelt, en dat is inderdaad zo, weten velen hier uit eigen ervaring, dan hoort het feitelijk gezien in een andere competitie. Ze hebben in de NBA ook geen velden waar de bal 2x zo hard stuitert.

Hier is iedereen het over eens toch? Ik hoop dat Sparta inderdaad volgend seizoen over gaat, want het is een pracht club. Ik heb nog niks gehoord uit Almelo of Leeuwarden. Ik vraag mening steeds af of het kunstgras van VVV of van Heracles het slechtste is, maar er op voetballen is een drama

Zojuist door Sparta officieel gecommuniceerd dat het natuurgras terugkomt deze zomer en er per 2022/2023 'gewoon' dus weer op echt gras gespeeld gaat worden! Super!

Yja makkelijk gezegd maar een gewoon veld is veel duurder als kunstgras.

Verdeel dan het geld wat beter zodat ze dat kunnen betalen en niet alles naar de top 2/3 schuiven.

Sparta en Cambuur gaan over op natuurgras. Dan blijft alleen Heracles over. Nu hopen dat er alleen clubs met natuurgras promoveren.

Ze moeten het trouwens gaan verbieden. Waarom aanhouden als 95% van de betrokkenen tegen kunstgras is.

Volgens mij heeft heracles wel een uitstekend kunstgrasveld. Bij sparta en cambuur is dat echt dramatisch

Als de traditionele top 3 gewoon aan het begin van het seizoen afspreekt bij de drie kunstgras clubs een no show te geven. En het ook echt doet de eerste keer is die hele kunstgras ongein meteen afgelopen. Veel beglanghebbende lopen dat geld mis. Laagvliegers gaan klagen van competitie vervalsing en de KNVB heeft drie tuchtzaken. En allemaal journalisten vanuit het binnenland en buitenland in de nek hangen. Ben je het seizoen erop er zo van af!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
DaniloAanvaller132
A. OnanaKeeper60
R. PasveerKeeper200
J. GorterKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

270 fans
Aanvaller, 33 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren