‘Of ik lekker binnenkwam bij Ajax? Ze hadden net Tadic gekocht voor 15 miljoen’

Zaterdag, 25 december 2021 om 23:40Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 11:12

Ryan Babel, Jurriën Timber, Noah Fadiga, Ruben Kluivert en Kik Pierie maken dit jaar kans op de titel Fashion Player 2021. Een van hen mag zich straks de best geklede voetballer van het jaar noemen. In een vijfdelige reeks laat Voetbalzone als officiële mediapartner van de Fashion Player Award 2021 steeds een van de genomineerden aan het woord. In deze aflevering gaat de aandacht uit naar Kik Pierie. De verdediger gold lange tijd als veelbelovend talent, maar wacht door een slepende rugblessure nog altijd op zijn absolute doorbraak. Na sc Heerenveen en Ajax speelt hij momenteel op huurbasis bij FC Twente.

Door Mart Oude Nijeweeme en Kalum van Oudheusden

Wie niet beter zou weten, zou denken dat Kik Pierie plots van het voetbaltoneel is verdwenen. De verdediger speelde op 25 april zijn laatste wedstrijd namens FC Twente en zag hoe het vervolgens angstvallig stil werd rond zijn persoon. Lichte pijntjes leken daar in eerste instantie de oorzaak van, maar inmiddels wacht de mandekker nog altijd op zijn eerste minuten van het seizoen. "Uit de MRI's bleek dat er meer irritatie zat dan we verwacht hadden", vertelt Pierie. Wat begon met een onschuldige draai, groeide uit tot een rugblessure die hem al geruime tijd aan de kant houdt. Zwemmen, wandelen, slapen. Wat hij ook deed, de pijn bleef.

"Het resulteerde uiteindelijk in een periode van revalidatie. Dat heeft lang geduurd en dat is vervelend, want je weet niet waar je aan toe bent. Normaal gaat alles vanzelf, maar opeens was dat niet meer het geval. Ik kon niet eens van zij wisselen als ik in bed lag. Ik heb veel afleiding gezocht." Pierie begon aan de studie business en ondernemerschap, volgde meditatie gericht op zijn ademhaling en pakte vooral zijn rust. "Ik was niet elke dag op de club, daar heb ik niks te zoeken. Maar ik probeerde er wel elke week even te zijn, even ouwehoeren en een spelletje spelen. Onder de jongens zijn. Trainen deed ik ergens anders. Ik ben heel blij dat ik nu weer dingen op het veld kan doen. Ik voel me weer voetballer."

"Kik Pierie, poeh. Ik moest even Googelen wat zijn huidige status is. Was hem totaal vergeten", was een veelzeggende comment onder een recent verschenen artikel op Voetbalzone over de Fashion Player Award. "De groepscohesie heb ik echt gemist", erkent Pierie. "Het ouwehoeren, de grapjes in de kleedkamer. Ik kijk er naar uit om dat weer te ervaren. Wanneer dat gaat gebeuren? Het heeft geen zin om ver vooruit te kijken. Ik moet eerst zorgen dat ik fit word en weer minuten ga maken. Ik ben heel blij dat ik nu weer op het veld sta."

Pierie gold lange tijd als een van de grootste talenten van het land en stond in 2019 op de twintigste plek op een lijst van L'Équipe met grootste talenten van de Europese velden. De verdediger eindigde daarmee onder meer boven Erling Braut Haaland, Alexander Isak, Mason Mount en Ferran Torres. "Of ik daarmee lekker binnenkwam bij Ajax? Een jaar eerder kochten ze Tadic voor vijftien miljoen, dus zo zag ik het niet meteen", blikt Pierie terug op zijn overgang van Heerenveen naar Ajax. "Misschien had mijn goal in de ArenA er iets mee te maken, ik weet het niet." Pierie hielp Heerenveen in 2019 eigenhandig aan een punt in de Johan Cruijff ArenA door in een knotsgek duel in de slotfase de 4-4 achter Kostas Lamprou te werken.

Kik Pierie is een van de vijf genomineerden voor de Fashion Player Award 2021.

Het avontuur in Amsterdam liep voor Pierie echter uit op een enorme deceptie. De centrale verdediger kwam niet voor in de plannen van trainer Erik ten Hag en sloot zich aan bij het beloftenelftal. "Ik stond voor een keuze, verlengen bij Heerenveen of een stap maken. Ajax, PSV en AZ toonden interesse, met PSV en Ajax heb ik gesproken. In mijn ogen zou de stap naar Ajax mij het meeste brengen, dat bleek niet zo te zijn. Na de voorbereiding werd al snel duidelijk dat ik niet meteen in de plannen voorkwam. Dat vond ik lastig. Bij Heerenveen was ik bepalend. Die klap kwam vrij hard aan, had er moeite mee om dat te verwerken. Desondanks sta ik nog steeds achter mijn keuze en ben ik blij dat ik de stap heb gemaakt."

Voor Pierie kwam het verlossende telefoontje uit Enschede toen hij met een vriend zat te lunchen in Amsterdam. "Ik werd gebeld door een onbekend nummer", weet hij nog. "Dat bleek Ron Jans te zijn. Toen Ajax aangaf dat ik niet veel aan spelen toe zou komen, heb ik meteen geschakeld en met mijn zaakwaarnemer gesproken. Een paar dagen later belde Ron. Twente wilde mij huren. Daarna duurde het een dag of twee en was het rond. Daar heb ik niet lang over nagedacht, ik zag het als een kans om weer te laten zien wat ik kan." Pierie werkt graag onder Jans en beschouwt hem als een 'mensenmens'. "Hij kijkt naar hoe iemand is als mens, dat is fijn. Hij nodigt nieuwe spelers thuis uit om mee te eten en kijkt verder dan zijn neus lang is. In de voetballerij is dat best bijzonder, weet ik."


Poll

Wie moet volgens jou de Fashion Player Award 2021 winnen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door valkeakoski)
24 december 2021 om 11:13

Babel gaat niet naast z'n schoenen lopen hoor, dat is niet de huidige mode

24 december 2021 om 18:50

en je krijgt vieze sokken van

25 december 2021 om 13:29

We kunnen allemaal wel wat vinden van wie dan ook. Het gaat hier nu niet om iemand zijn karakter toch?

Toch veelzeggend dat Pierie dacht minuten te maken terwijl iedereen er wel over eens was dat hij bij de beloften zou aansluiten. Daar laat zijn begeleiding toch een steek vallen.

24 december 2021 om 11:04

Jij weet niet wat Ajax beloofd heeft bij de onderhandelingen. Blijkbaar was het voor hem niet duidelijk anders had hij waarschijnlijk niet voor Ajax gekozen.Een redelijk bepalende speler van Heerenveen zal normaal gezien ook niet bewust een stap naar Jong Ajax maken

24 december 2021 om 13:41

Deze gast kan er helemaal niets van. lijkt me heeeel sterk dat hij echt dacht ff bij ajax centraal te gaan spelen.

26 december 2021 om 07:54

Als hij er niets van kan waarom haalt Ajax hem dan ?

24 december 2021 om 12:13

Hij maakt nu wel minuten op de catwalk

Ik snap die opmerking over Tadic niet helemaal. Het is een speler die voor een totaal andere positie is gehaald en eentje die direct een grote meerwaarde voor het eerste elftal was/is. Pierie was een jonge speler van wie op dat moment nog niemand wist of hij het niveau aan zou kunnen.

En zolang hij met deze onzin prijs bezig is zal het op het veld ook wel niet veel beter gaan. Welke dwaas heeft überhaupt deze prijs in het leven geroepen?

24 december 2021 om 12:17

Een samenwerking tussen VZ en de organisatoren van deze ‘prijs, volgens mij LAF, zorgen voor dit soort artikelen. Streling van echo’s.

24 december 2021 om 12:59

Hij lijkt mij erop te doelen dat zijn plek in de top 20 van een lijst met talenten van L’Equipe geen invloed had op zijn status als nieuwkomer in een team waar ook een PL speler voor 15 miljoen werd gehaald.

Daarnaast zijn voetballers net mensen; die kunnen zomaar interesses hebben naast hun werk. Zo’n onzinnige opmerking van je dat Pierie’s interesse in mode zijn voetbalcarrière negatief beïnvloedt. Nog onzinniger dan deze verkiezing.

24 december 2021 om 13:41

Want jij bent 24/7 met je werk bezig? Lijkt me niet gezond. Sommige spelers gooien thuis meteen de PS5 aan, anderen houden zich in die tijd met kleren bezig. Moeten ze allemaal lekker zelf weten.

Haha dit moet wel de meest nutteloze award in de voetballerij ooit zijn... Wat een maffe kleding draagt die Pierie overigens zeg.

24 december 2021 om 14:01

Al is het niet allemaal mijn smaak maar ik heb zijn Instagram er even op nageslagen, maar Kanye West-achtige taferelen zie ik er niet bij zitten hoor...

Buiten dat slaat deze award nergens op

25 december 2021 om 12:49

Het feit dat de kleding die hij draagt tegenwoordig gezien wordt als maffe kleding vind ik toch wel veelzeggend.

Vind eerlijk gezegd gewoon dat hij er netjes uitziet, maar tegenwoordig word je op straat bijna uitgelachen als je niet in een trainingsbroek of gescheurde skinny jeans rondloopt.

Kik is wel een a-typische voetballer hoort.
Komt uit een welgesteld nest en is wat intelligenter naar mijn mening dan de gemiddelde voetballer.

Lijkt mij persoon erg zwaar om bv als een robben zijnde ten tijde van wk2010 zo’n 5/6 weken met een elia opgescheept te zitten.
Ik moet er al niet aan denken zo lang met mijn beste vrienden in een hotel te zitten.

"of ik daarmee lekker binnenkwam bij Ajax? Een jaar eerder kochten ze Tadic voor vijftien miljoen, dus zo zag ik het niet meteen", blikt Pierie terug op zijn overgang van Heerenveen naar Ajax.

Ik zal nog niet helemaal wakker zijn maar waar gaat deze vergelijking over? Het gaat over een transfer van een jaar eerder van een speler op een totaal andere positie.

Nogmaals, ik zal niet helemaal helder zijn maar help me even.

24 december 2021 om 14:19

Ik denk dat hij bedoeld dat ze niet zo onder de indruk waren van die top 20 positie in die lijst grootste talenten, want bij Ajax zijn ze met oa 15 miljoen voor Tadic wel wat gewend

Hahaha hartelijk hierom gelachen. Zegt dat hij zelf beslissend was bij Heerenveen. Dat is inderdaad waar, wel op negatieve wijze. Was toentertijd de zwakste speler in een verdediging die 75(!) doelpunten tegen kreeg in 1 seizoen. Daarna zijn niveau vastgehouden en daardoor niet aan de bak gekomen bij Ajax en mondjesmaats bij Twente.

Ik krijg nog steeds de indruk dat Pierie wel erg vol is van zichzelf, terwijl zijn prestaties zijn houding niet bepaald rechtvaardigen. Eerlijk gezegd zou ik er daarom allesbehalve rouwig om zijn als Ajax hem van de hand zou doen.

Wel moet ik het Pierie nageven dat hij vrij intelligent overkomt, in die zin zal hem vermoed ik net als bijvoorbeeld Daniel de Ridder een maatschappelijke carriere beter af gaan dan een voetbalcarriere.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4856
2.PSV4622
3.Feyenoord4227
5.AZ3613
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. PröpperVerdediger204
M. VlapMiddenvelder203
D. LimniosMiddenvelder193
M. SadílekMiddenvelder191
R. van WolfswinkelAanvaller199
L. UnnerstallKeeper180
R. ZerroukiMiddenvelder182
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

2 fans
Verdediger, 21 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren