Danny Buijs loopt helemaal leeg: ‘Wat is er met die mensen aan de hand, joh?’

Dinsdag, 21 december 2021 om 23:38Dominic Mostert • Laatste update: 23:43

Danny Buijs kan zich niet vinden in de rode kaart die Neraysho Kasanwirjo dinsdagavond kreeg in de wedstrijd tussen AZ en FC Groningen (1-0). De centrale verdediger van de bezoekers werd al in de derde minuut weggestuurd door scheidsrechter Martin van den Kerkhof na een overtreding op Dani de Wit. Buijs, de trainer van Groningen, steekt na afloop een algehele tirade af over het optreden van de arbitrage. Hij kreeg zelf in de eerste helft een gele kaart en is daar niet over te spreken.

"Laat ik daar maar niet te veel over zeggen, want dan heb je weer een tuchtcommissie die aan je broek hangt", reageert Buijs op zijn kaart. "Maar die vierde officials, dat is echt om te huilen. Met wat voor intentie komen die mensen naar de wedstrijd? Je moet toch begrijpen dat er een keer emotie is? Er is geen scheldwoord gevallen, helemaal niks, maar die mensen roepen gelijk in het oortje: 'Buijs gele kaart, Buijs gele kaart'", zegt hij met een zeurderige stem. "En dan tegen die andere stafleden: 'Moet je ook een gele kaart?' Zelfs tegen de dokter. Wat is er met die mensen aan de hand, joh? Ga lekker onder de kerstboom zitten en een oliebol eten en kom even tot rust. Als er nou gescholden wordt of je wordt fysiek aangeraakt, kan ik het begrijpen. Maar gelijk al 'Buijs gele kaart'... Echt..."

Buijs vindt het teleurstellend dat videoscheidsrechter Bas Nijhuis zich niet liet gelden na de rode kaart van Kasanwirjo. "Je weet dat het heel bepalend is wie de VAR is. Bij deze VAR moet het een duizend procent fout zijn, anders gaat hij niet corrigeren. Je hebt ermee te maken hoe een individu het benadert. Dat is soms in je voordeel en soms in je nadeel." Kasanwirjo wilde een slechte aanname herstellen door de bal weg te houden bij Dani de Wit, maar was te laat bij de bal en plantte de noppen op de zijkant van de kuit van zijn tegenstander. Van den Kerkhof twijfelde geen moment en kende een rode kaart toe. Het was de vroegste rode kaart in de Eredivisie sinds 3 februari 2015, toen Jetro Willems na 29 seconden rood kreeg. Dat is nog altijd het competitierecord. Videoscheidsrechter Nijhuis zag geen reden om Van den Kerkhof naar het scherm te roepen om zijn beslissing te heroverwegen.

"Vanaf de kant vond ik het al geen rode kaart", stelt Buijs in gesprek met ESPN. "Hij neemt ‘m verkeerd aan en wil de bal wegtikken. Het is geen schoppende beweging, hij zet het been er niet vol op. Maar je hebt hier te maken met mensen die zelf niet gevoetbald hebben. Als je dit vijftien keer gaat afspelen en vertraagd ziet… Het is een schamp, hij raakt ‘m." Buijs is het niet eens met de opmerking van journalist Fresia Cousiño Arias dat het 'makkelijk is' om te zeggen dat de arbitrage zelf niet heeft gevoetbald.

"Nee, dat is niet makkelijk. Dan weet je in dit soort situaties vaker of het een bewuste overtreding was, of dat iemand zijn eigen fout nog probeert te corrigeren", antwoordt de voormalig middenvelder. "Dat weet je als je gevoetbald hebt. Dit is mij en veel anderen ook overkomen. Raakt hij hem? Absoluut. Is het een overtreding? Absoluut. Maar ik vind het geen rode kaart, omdat je weet dat het geen bewuste overtreding is. Je ziet op het eind ook dat hij schrikt omdat hij te laat is. Maar oké, we hebben ermee te maken."

Het oordeel van Buijs lijkt op dat van Kees Kwakman in de studio. "Eigenlijk probeert hij zijn eigen onkunde te herstellen, want het is een dramatische aanname", zei de analist in de pauze over Kasanwirjo. "Dit is een bedrijfsongeval, om het zo te noemen. Ik vind het zwaar gestraft. Hij wil de bal met de punt van zijn voet wegtikken. Daarom komen zijn noppen er zo vol op." Pierre van Hooijdonk zag 'nul intentie' om De Wit te raken. "Hij denkt de bal nog te kunnen wegtikken. Iedereen die de slomo ziet, zal zeggen: het is donkerrood. Ik kan er wel in meegaan dat hij rood krijgt, maar ik zie nul intentie."


Poll

Vond je de rode kaart van Neraysho Kasanwirjo terecht?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

71 reacties (laatste reactie door tursten)

Ah, Buijs kom zn emoties weer s niet onder controle houden

21 december 2021 om 23:47

Tja, wel terecht toch? Dit was gewoon een gele kaart en nu speel je 87 minuten lang gewoon met een man minder.

22 december 2021 om 00:12

Inderdaad. We mogen echt wel even wat kritischer zijn op de VAR. Ook de rode kaart van Schmidt afgelopen weekend was gewoon een gele kaart. Rode kaarten alleen voor echt gevaarlijke momenten, doorgebroken speler, natrappen/slaande beweging. Dit soort momenten gebeuren vaker in een wedstrijd. De beste jongen trapt helemaal niet door, geen gestrekt been. Dit verpest wedstrijden.

Nou is Buijs zelf echt een debiel met zijn geschreeuw, maar de arbitrage was vanavond echt van een bedroevend slecht niveau. Hoe kun je hier rood voor geven? Waar is de VAR voor als dit niet wordt teruggedraaid? Hoe kan die grens vlaggen op z'n blote oog terwijl hij weet dat er een VAR is? Buijs moet trouwens gewoon stoppen bij FCG en de eer aan zichzelf houden

Hij gaat voor de bal, maar is te laat. Is gewoon een gele kaart. Hij trekt z’n been nog terug ook. Als je dan de klassieker ziet waar een overduidelijke elleboog stoot met geel wordt bestraft en dit met rood dan snap je er toch werkelijk niks meer van?

21 december 2021 om 23:48

Beetje overdreven die vermeende rode kaart voor Anthony, was door het duel. Malacia deelt ook een handje uit, maar daar hoor ik niks over.... Vast toevallig. Feyenoorder moeten niet meten met 2 maten.

22 december 2021 om 01:09

Alleen schopt Antony ook nog eens na als Malacia op de grond ligt, zeg je ook niks over... Vast toevallig

22 december 2021 om 06:42

@Opdebank, denk dat je in de war bent. Degene die een handje gebruikte was Schuurs, had dus penalty moeten/kunnen zijn 😉 ook weer iets wat in het nadeel voor Feyenoord was.

22 december 2021 om 08:00

@PirloTes, moment van Schuurs had dus onder deze regels geen penalty kunnen zijn. Hoe scheef dat ook is. Bal komt van zijn lichaam af, was die direct op arm gekomen was hij wel de stip op gegaan.

22 december 2021 om 08:15

Ja en dan was linssen ook rood. Hou toch op en kijk naar jezelf, geen kans gecreëerd

22 december 2021 om 08:21

@opdebank. Lol. hoe kun je zo reageren en tegelijk het hebben over 2 maten. lachwekkend.

22 december 2021 om 08:34

Net als de tegenstander, allebei even slecht. De gelukkigste heeft gewonnen.

22 december 2021 om 11:05

@op de bank. Je zult toch ook toe moeten geven dat er een heel groot verschil was in de arm van Anthony en de hand van Malacia. Waarbij trouwens de reactie van de ontvanger ook verbazing wekkend was. Waar degene die een volledige onderarm in de nek kreeg zo weer stond, rolde degene die 3 vingers voelde een paar minuten op de grond.
Anthony had direct rood moeten hebben, en had voor zijn theater, en het eerder achteruit trappen (waarbij hij wel niemand raakte) ook nog geel moeten hebben. Deze speler is geweldig, maar net zoals Nico spoort hij niet als het niet loopt zoals zij willen.

22 december 2021 om 06:19

S dit al rood is, in de klassieker zag ik al een zwaardere van linssen die vol op de voet staat in plaats van terug trekken zoals deze jongen.

22 december 2021 om 07:56

Ook gezien en dit is beslist niet de eerste keer dat Linssen dit doet. Helaas is het zo dat de ene scheidsrechter wel rood geeft en de ander niet. Het voorbeeld van Schmidt van Cambuur is ook zoiets. Geen enkele intentie om de man te raken maar toch rood en de wedstrijd wordt zwaar beïnvloed. Ook in deze wedstrijd voor dezelfde handsbal krijgt Cambuur een penalty tegen en gaat Heerenveen vrijuit.

Ga je inzoomen, dan lijkt het heel erg, maar elke voetballer weer dat dit geel is

21 december 2021 om 23:48

Daar moet t dan maar eens mee afgelopen zijn! Enige juiste beslissing is rood, ondanks dat ie t misschien niet expres doet

22 december 2021 om 00:04

Ga alsjeblieft zaalvoetballen joh

22 december 2021 om 08:01

Sorry hoor, maar als je dit rood vind kun je beter gaan kijken naar basketbal.

22 december 2021 om 08:14

Wel grappig dat alle "voetballers" hier blijkbaar een bal spelen met de onderkant van hun schoen.

Niemand die zelf voetbalt zal, met een man in de buurt, met de noppen naar voren een duel aan gaan. Want dan weet je dat je rood kunt krijgen, ongeacht de impact. Het is zwaar dat ie m krijgt, maar je kunt m zeker geven.

22 december 2021 om 08:24

Onderhand, Nee ze zullen dat niet altijd (expres) doen, maar er zijn dingen zoals natuurwetten enzo die ervoor zorgen dat in bepaalde situaties je been doorzwaait of iets dergelijks, waardoor de stand van je voet opeens anders is dan je intentie. en dan kan het zo zijn dat je je noppen op iemands enkel/been/etc vindt. Dat is ook "grappig" he?

het is ook helemaal geen rode kaart. Maarja, je traint in de Eredivisie. Dan krijg je dit soort momenten. Rode kaarten worden hier veel te makkelijk gegeven.

21 december 2021 om 23:50

Dit is voor ons in dit halve seizoen volgens mij al de 4de keer. Keer op keer worden we benadeeld. Was dit met een Ajax gebeurd was de wereld te klein geweest..

22 december 2021 om 01:54

Wat een huil gedrag Elke club heeft dat. zo heeft sparta dit seizoen 4 pingels tegen gehad waarvan de helft geen pingels waren en zelf geen 1 gehad in de competitie.

22 december 2021 om 08:03

Dus omdat een andere club het "erger" tegen heeft, mar la decima niet klagen want dan wordt dat gelijk als huil gedrag bestempeld?

22 december 2021 om 08:26

Umershahid, en daar werd destijds (en nu kennelijk ook) ook over gejankt.

22 december 2021 om 09:26

Ik heb letterlijk geen 1 sparta supporter erover horen klagen terwijl ze dit seizoen zwaar genaaid zijn zie al die pingels tegen waar je je vraagtekens bij kan hebben en zelfs de rode kaarten o.a Pinto tegen Go ahead wat eerst geseponeerd was door de KNVB en toch weer niet. ook nu klaagt er niemand ik haal een voorbeeld aan dat elke club hier helaas mee te maken heeft.

Dus hou aub op met huilen

21 december 2021 om 23:55

Dit was niet te makkelijk. Je mag blij zijn dat ie hem niet vol raakt. Anders breekt ie wat

22 december 2021 om 08:05

Is dat niet zo met elke sliding? "Je mag blij zijn dat hij de bal raakt en niet zijn knie." Daar naast stond zijn been niet vast dus breekt hij hem niet zo makkelijk wanneer hij hem vol zou raken.

Dit was duidelijk rood. Noppen vooruit

21 december 2021 om 23:54

Laat ook het pootje hangen (gestrekt), gewoon rood.

Ik zou als Buijs zijnde even onder de kerstboom gaan zitten en tot rust komen, want die man kan zn emoties gewoon niet onder controle houden, waardoor hij er uiteindelijk negatief op afsteekt en de club ook.

22 december 2021 om 00:11

Ja met je eens. Maar ergens kan ik ook begrijpen dat je als trainer emoties hebt en zolang je de wedstrijdleiding niet uitscheld moet daar ook ruimte voor zijn. Al is Buijs natuurlijk wel iemand die zijn emoties al snel iets te ver laat gaan. Trainers kunnen gewoon hun baan verliezen door een verkeerde beslissing van de scheidsrechter, althans die kunnen net dat laatste zetje geven want het gaat dan al langer slecht natuurlijk. En dan kan ik begrijpen dat een trainer iets hoger in zijn emotie zit.

22 december 2021 om 00:28

Ik kan zeker begrijpen dat de emoties hoog op kunnen lopen bij trainers, maar bij Buijs heb ik het gevoel alsof de emoties vaker en hoger oplopen dan bij alle andere trainers in de eredivisie, alhoewel het natuurlijk ook weer niet zo erg is als een Klopp oid.

22 december 2021 om 01:01

Ja daar heb je helemaal gelijk in. Ga er wel van uit dat clubs weten wat voor type ze in huis halen dus tot op zekere hoogte weten ze of het een goed uithangbord zal zijn voor de club. Nou ja zo lang de resultaten goed zijn zal slecht gedrag natuurlijk langer getolereerd worden dan wanneer de resultaten tegenvallen.

Van der Kerkhof zou geen Groningen wedstrijd meer mogen fluiten dit seizoen. Tegen Twente floot de beste man al vol passie tegen Groningen en vandaag het zelfde liedje.

22 december 2021 om 08:58

Hij floot zeker niet tegen Groningen toen ze tegen Twente moesten. Het enige discutabele moment van die wedstrijd was bij Van Leeuwen en Propper. Achteraf bleek dat Propper werd geraakt, dus terecht afgekeurde goal. Wel zielig voor je dat je er nog steeds zo mee zit, sterkte!

22 december 2021 om 13:42

Dat was geen overtreding Teesboer. Andersom had je er ook schande van gesproken. Maar ik ben het wel eens met je mening dat hij niet per se tegen Groningen floot. De beste man kan gewoon niet fluiten en is één van de slechtste uit het korps (met o.a. Kamphuis). Nooit gevoetbald, en volgens de letters van de wet maakt hij allicht de juiste beslissingen maar als je een wedstrijd een beetje aanvoelt dan neem je andere beslissingen die beter te begrijpen zijn als supporter.

22 december 2021 om 07:08

Danny is mijn held

Heb je schoffie Buis ook weer. Die man kan beter bij de harde kern gaan staan. Helemaal niet geschikt voor het trainersvak.

22 december 2021 om 00:10

Nee juist niet, durft zich tenminste een uit te spreken over die woke scheidsrechters, grensrechters en vierde officials in dit land. Je mag niks meer zeggen of je bent tegenwoordig lid van de harde kern. Kom op joh, wees blij dat niet alle trainers van die lulletjes zijn.

22 december 2021 om 01:04

Ik begrijp echt niet hoe je hier het "woke zijn" bij kunt betrekken, beetje vreemde uitspraak

22 december 2021 om 11:59

Gaat prima hoor.

22 december 2021 om 13:38

Je mag tegenwoordig ook niks meer zeggen of je wordt uitgemaakt voor "woke zijn". Ongelooflijk dat dat opeens op van alles betrekking heeft. Leg dat eerst maar eens uit. Het is een scheidsrechter man. Maak aub niet alles politiek.

Hele vervelende man, die Buijs

22 december 2021 om 00:38

Hij zegt tenminste altijd waar het opstaat. 9/10 trainers zal nooit fel optreden tegen debiele beslissingen van scheidsrechters. Achja iedereen moet ook maar het type Ten Hag of Henk De Jong zijn. Ben je dat niet? dan ben je een irritante man.

22 december 2021 om 13:54

Buijs toonde op tv geen enkel respect voor de 'gekke' Van Gaal. In adem door had hij het over zijn stage bij de geweldige Koeman. Dan weet je genoeg. Dit is een meeloper die in de hol van Koeman c.s. gekropen is. Op tv slaakt hij populistische tirades uit over scheidsrechters. Gelukkig is er altijd publiek dat voor dit soort middelmaat op de banken staat en applaudisseert. "hij zegt tenminste altijd waar het opstaat". Zo klaar met dit soort nietszeggende oneliners...

Triest om dan weer te wijzen naar Nijhuis, dat het 1000% fout moet zijn bij hem... er is gewoon een regel, en die past Nijhuis goed toe, dat er sprake moet zijn van een duidelijke fout van de scheids. Als hier geel gegeven was, had AZ wellicht achteraf geklaagd dat het rood had moeten zijn. Nu is er rood gegeven, en klaagt Buijs. Dit is een gevalletje interpretatie en elke beslissing was te onderbouwen, in ieder geval een kaart dat lijkt me duidelijk. Eerlijk is eerlijk, die speler rent op volle snelheid achter die bal. En die speler van Groningen doet nog een soort van wanhoopspoging. Beetje ongelukkig, ik had geel prima gevonden. Maar om hier te spreken van een fout, nee. Denk overigens dat zijn contract niet verlengd gaat worden. Het is een zeurpiet, maar hij probeert daarmee tevens de matige resultaten te verbloemen. Het is en blijft wisselvallig, denk dat een frisse wind daar wel goed zou doen.

22 december 2021 om 00:49

Helemaal mee eens. Geel had wat mij betreft genoeg geweest. Maar je kunt rood geven en dus moet de VAR in ieder geval niet ingrijpen.

Dit was natuurlijk geen rode kaart. Geel was terecht en logisch geweest. Ik snap ook nog steeds niet waarom Danny Buijs eigenlijk geel kreeg. Je mag tegenwoordig niks meer zeggen of je hebt een kaart te pakken. Dat zagen we ook al bij Slot afgelopen zondag. Die mensen kunnen helemaal niks hebben. Binnenkort krijg je al geel als je een scheet laat in de dug out of als je een vraag stelt aan de 4de official

Ik moet zeggen dat Buijs hier volkomen in zijn gelijk staat. Moet ook zeggen dat de arbitrage dit half jaar wel echt matig is.

Bas Nijhuis had dit nog recht kunnen trekken als VAR scheidsrechter, maar ook nu laat hij het na ? Die zal wel weer een goed verhaal hebben voor de mannen van de VI .

22 december 2021 om 00:52

Het verhaal dat hij heel consequent heeft: de var moet alleen ingrijpen als het een heel duidelijke fout is van de scheids. In dit geval hadden veel waarschijnlijk geel gegeven, maar rood is ook mogelijk. En dus grijpt de var volkomen terrecht niet in.

22 december 2021 om 09:01

Och Nijhuis kan gepakt worden, dus doen we dat maar weer ff. Het was geen overduidelijke fout, dus hoeft de VAR niet in te grijpen. Misschien eerst zelf eens de regels nalezen, voordat je onzin verkondigd op VZ.

Dit is gewoon rood hoor, noppen vooruit, natuurlijk is het sneu na 3 minuten al zo n kaart maar is volledig terecht!

22 december 2021 om 06:48

Volledig mee oneens. Probeert de bal te spelen, geen intentie voor gemeen spel en impact viel ook wel mee. Gewoon pech omdat hij net te laat is om de bal nog te spelen. Geen rood maar geel dus.

22 december 2021 om 08:18

De bal spelen met de noppen,dat heb ik voetballers niet vaak zien doen. Want dan neem je het risico rood te krijgen.

22 december 2021 om 07:14

Jij zal een beroerde VAR zijn zeg.Geel was prima geweest na het zien van de beelden.

22 december 2021 om 07:26

Een prima var. Een var grijpt alleen in als de scheids er helemaal naast zit. Dat is hier niet het geval. Geel had wat mij betreft volstaan, maar rood is zeker billijk.

Tja, het is typisch zo'n geval. Krijg je geel gaat niemand daar wat aandoen. Krijg je rood gaat niemand daar wat aan doen. Ik snap de frustratie bij Buijs wel.

Tja snap dit wel. Tegenwoordig wordt er wel geel gegeven als er geslagen wordt of een slaande beweging is, want dan gaat het om de intentie. Moet je in deze dus ook meewegen.

Buijs reageert wat overdreven, dit heef natuurlijk ook met emotie te maken en het moment waarop dit gebeurt.

Is het rood? NEE

En bij het zien van de beelden moet de VAR het hier mee eens zijn.

22 december 2021 om 11:07

Wat mij betreft is het geen duidelijke fout. Je kunt hier zeker rood voor geven. Met de noppen vooruit vol op het been. Dus de VAR kan hier volgens de regels helemaal niets aan doen.

Als je ziet wat voor een speler Buijs zelf is geweest, dan moet iemand eerst zijn botten eruit hebben steken voordat het rood is…

Als Buijs enigszins had kunnen voetballen als voetballer had hij geweten dat je in zo'n situatie gewoon veel te laat bent en je de actie niet moet maken. Dit is een benenbreker acties die nu gelukkig goed is afgelopen.

Dit is natuurlijk geel, Buijs heeft volledig gelijk!

Danny heeft helemaal gelijk. Die mannetjes, en dan doel ik op de vierde officials, hebben thuis denk ik niks te zeggen en komen binnen de lijntjes even iedereen op hun plek zetten. Althans, dat denken ze. Tegenwoordig is het sowieso al een gegeven dat je monddood wordt gemaakt. Laat staan op en binnen het voetbalveld. Buijs is een emotionele trainer die graag tot en soms over het randje gaat. Hij geeft alleen zijn kijk op die situatie die rood opleverde. En dat dat dan wat harder is, dat zij dan maar zo.

Ik merk het ook bij het amateurvoetbal. Een snoekduik wordt al beoordeeld met een rode prent, laat staan een schouderduw. En dan overdrijf ik niet. Ben toch echt benieuwd hoe er tegen dit soort overtredingen zoals bij AZ - FC Groningen werd aangekeken in 2005 of 2006. Toen voetbalde ik ook al en werden er ook dit soort onbewuste benen uitgestoken, maar werd het zelden een rode kaart. Leek wel alsof er toen 'meer kon'. Het is gewoon een stuk minder leuk, dat hele voetbal...

Ik ben het met Buys eens zowel wat de rode kaart betreft alsook over de Var
Natuurlijk was het een stomme overtreding, maar totaal niet bewust en ook niet dusdanig dat die jongen van Az geblesseerd kon raken, Geel was terecht geweest. Nu vernietig je de wedstrijd voor het is begonnen
De KNVB moet voetballers die gestopt zijn motiveren om VAR te worden, dan heb je mensen die door ervaring weten hoe tegen overtredingen aan moeten kijken

Buijs heeft natuurlijk gelijk omtrent de rode kaart. De regel buitensporige handeling is hier toch niet van toepassing? Pure willekeur blijft ook met VAR aanwezig. Nijhuis zelf zou hier wellicht nog geen geel voor geven maar als VAR blijft hij stil omdat Kerkhof er niet volledig naast zit?

Ik vind dit ergens wel mooi. Buijs zegt gewoon waar het op staat en neemt geen blad voor de mond. Tegelijkertijd is het ook geen zeikerd zoals bijvoorbeeld Roger Schmidt weleens kon zijn vorig seizoen. Beetje straatschoffie die Buijs haha.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.NEC26-5
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
T. SuslovMiddenvelder191
J. LarsenAanvaller197
M. de LeeuwAanvaller182
C. NgongeAanvaller187
R. PostemaAanvaller181
M. El HankouriAanvaller170
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

7 fans
Coach, 39 jaar
SeizoenClub
2018-2022 FC Groningen
2016-2018 Kozakken Boys
2014-2015 Kozakken Boys
2013-2015 Kozakken Boys
2012-2013 Sparta Rotterdam
Laatste voetbalnieuws

Vitesse niet akkoord met schikkingsvoorstel Loïs Openda

Vitesse heeft heeft een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal voor een schorsing van Loïs Openda niet geaccepteerd. De Belgische aanvaller kreeg naar aanleiding van zijn rode kaart tegen FC Groningen...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 26 januari
Een overgang van Álvaro Morata naar Barcelona is uitgesloten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren