AZ krijgt FC Groningen na 44 doelpogingen in 2021 eindelijk op de knieën

Dinsdag, 21 december 2021 om 22:54Dominic Mostert • Laatste update: 23:09

AZ heeft het kalenderjaar afgesloten met een overwinning in de Eredivisie. In het eigen AFAS Stadion wonnen de Alkmaarders met 1-0 van FC Groningen, dat bijna de volledige wedstrijd met tien man afwerkte. Jesper Karlsson maakte in de tweede helft het enige doelpunt van de wedstrijd. AZ boekte alweer de vijfde zege op rij in de competitie en overnacht als nummer vijf. Nummer zes FC Twente gaat woensdag op bezoek bij FC Utrecht en kan AZ weer passeren bij een zege.

Groningen leek een hopeloze avond tegemoet te gaan, want na drie minuten moesten de bezoekers al verder met tien man. Neraysho Kasanwirjo wilde zijn slechte aanname herstellen door de bal weg te houden bij Dani de Wit, maar was te laat bij de bal en plantte de noppen op de zijkant van de kuit van zijn tegenstander. Scheidsrechter Martin van den Kerkhof twijfelde geen moment en kende een rode kaart toe. Het was de vroegste rode kaart in de Eredivisie sinds 3 februari 2015, toen Jetro Willems na 29 seconden rood kreeg. Dat is nog altijd het competitierecord. In de tiende minuut leek AZ te profiteren van het numerieke overwicht: de opgestoomde Yukinari Sugawara dook onopgemerkt het strafschopgebied in, nam de bal uit de lucht na een indraaiende voorzet van Karlsson en vond de rechterbovenhoek.

Vlak voordat Groningen het spel wilde hervatten met de aftrap, werd de treffer echter afgekeurd: in de aanloop naar de voorzet stond De Wit buitenspel na een pass van Jordy Clasie. Het was een belangrijke opsteker voor Groningen, dat de rijen gesloten hield in het restant van de eerste helft. Het balbezit was logischerwijs voor AZ, maar de thuisploeg vond geen manier om de defensie van Groningen uit elkaar te spelen. Een van richting veranderd schot van Sugawara rolde over de achterlijn; een schot van Karlsson was een prooi voor keeper Peter Leeuwenburgh. Over het geheel hield Groningen vrij eenvoudig stand in de eerste helft. In het eerste kwartier van de tweede helft bleef AZ onmachtig, maar daarna voerde de ploeg van Pascal Jansen de druk op.

Invaller Yusuf Barasi kopte over en roste de bal vervolgens in het zijnet na een voorzet van Sugawara; twee afstandsschoten van Tijjani Reijnders werden gekeerd door Leeuwenburgh. AZ had dit jaar in drie wedstrijden nog niet gescoord tegen Groningen, maar doelpoging nummer 44 was raak: vanaf de flank trok Karlsson langs Damil Dankerlui en Tomás Suslov, alvorens vanaf een kleine 25 meter de rechterhoek uit te zoeken met een knap afstandsschot: 1-0. In de slotfase was Dankerlui in een tegenaanval nog dicht bij de gelijkmaker toen hij een bal uit de lucht nam, maar Peter Vindahl Jensen bracht redding. In de rebound werd een schot van Romano Postema verwerkt door de defensie. Een vrije trap in de blessuretijd, waarvoor Leeuwenburgh zich meldde in het vijandelijke strafschopgebied, bracht ook niet de verlossing.Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door prem_93)

Alles gewonnen in december is natuurlijk een goed resultaat, maar net als bij die andere wedstrijden was er ook vandaag gewoon weinig te genieten van het spel van AZ en is het nog steeds niet zoals het kan en eigenlijk moet zijn. Het is te voorspelbaar en stilstaand, geen combinaties mogelijk, enkel maar een beetje traag heen en weer tikken in de hoop dat er een mannetje vrijkomt.

En dan win je, tegen 10 man van Groningen (wat uiteraard compact speelt, zeker met 10 man), dankzij een afstandschot van je beste speler.

21 december 2021 om 23:02

AZ heeft het altijd lastig tegen Groningen. Ajax heeft het ook altijd lastig tegen Groningen. Blij dat deze achter de rug is.

Het is niet nodig om de hele tijd alleen maar te piepen en zeiken over AZ want zo heel slecht is het niet. Het is niet geweldig, maar ook niet slecht.
Na een moeilijke periode staat AZ er toch redelijk voor.

21 december 2021 om 23:24

Het valt wel te verwijten dat er werkelijk geen 1 grote kans is gecreëerd in 90 minuten tegen 10 man (misschien het schot van Barasi in het zijnet). De goal valt puur door een oprisping van Karlsson van 25 meter. Natuurlijk zijn de resultaten top de laatste tijd, maar het spel is al heel het seizoen slecht en de goals vallen vrijwel telkens uit het niets. Het gaat nu goed, maar ik zie weinig aanknopingspunten om ervan uit te gaan dat dit goed blijft gaan. En als de resultaten wegvallen is er echt niets meer over.

21 december 2021 om 23:30

Komen knap terug na een slechte seizoenstart! Dacht mijn Feyenoord word wel 3e, maar december is niet voor alle supporters een feestmaand gebleken. Gefeliciteerd AZ (en Vitesse) het word nog spannend

22 december 2021 om 08:28

Zo lang die De Wit op de 10 blijft spelen zal er ook nooit voetbal in komen. Geen greintje techniek heeft die jongen.

22 december 2021 om 08:42

Ik ben ook geen fan van de Wit op 10, maar onder Slot was hij wel degelijk betrokken bij goed voetbal. Hij heeft zijn kwaliteiten.
Maar ook ik zie liever een voetballende speler op die plek,

22 december 2021 om 08:45

Het is overigens vooral Clasie die wat mij betreft zorgt voor onbalans. Die heeft de rol van Koopmeiners overgenomen (althans, dat probeert hij), maar heeft veel minder de kwaliteiten om dat te doen. Hij is te statisch, teveel een postbode en speelt te veel breed. Af en toe probeert hij het met een splijtende pass, maar dat is allemaal te mager. Geen verwijt overigens aan Clasie, die doet zijn best wel, maar hij mist gewoon de specifieke kwaliteiten voor die positie.

Ik zou dan ook veel liever Reijnders op die plek hebben, naast Midtsjo.

22 december 2021 om 08:48

Slot is ook zo'n fan van Til. Past heel goed in het druk zetten, maar van een 10 verlang ik voetbal. Dat heeft Til noch De Wit. En ze hebben ook zeker beiden een functie en kwaliteiten, maar op de 10 staat het wel lelijk als de ballen constant van je voet springen.

Tja, geen kans weg gegeven en dan zon knal van Karlsson. AZ komt nog heel goed weg met de gemiste kanssen van Dankerlui, Postema en Ngonge maar goed.

Over de rode kaart wil ik maar niet praten, elke andere scheids geeft geel en dat is terecht. Maar goed, dit is de 9e? Keer dit seizoen dat we zijn benadeeld dit seizoen en achteraf weer een sorry horen.

21 december 2021 om 23:09

Inderdaad en het is weer het kantelpunt van de wedstrijd. Tijd dat vd kerkhof maar weer een tijdje kkd gaat fluiten. Ik had ondanks de rode kaart nog steeds goede hoop op een resultaat, maar helaas. Tijd om na de winterstop te gaan knallen!

21 december 2021 om 23:10

Geel? Gestrekt been vol op de scheen, lijkt me een duidelijke rode kaart.

21 december 2021 om 23:14

Hahaha doe je lenzen in joh, slap been en punt van de schoen zonder enige opzet tegen z'n scheenbeschermer

22 december 2021 om 00:48

Ik heb het nog een keer terug gezien en het is mogelijk wat zwaar gestraft, maar dat het zonder enige opzet is maakt geen drol uit. Raakt ie hem wel harder heb je een potentiële benenbreker. Snap wel dat de VAR niet ingrijpt. Had ie gee gegeven hadden ze ook niet ingegrepen.

Geen bijzondere wedstrijd. AZ heeft het altijd lastig tegen Groningen dat niks anders dan verdedigen doet. Blij dat Groningen achter de rug is en door.

21 december 2021 om 23:13

Groningen onder Buijs staat voor mij symbool aan anti voetbal, heb totaal niks met die speelstyle.. Kan me ook niet voorstellen dat Groningen supporters heel tevreden zijn

21 december 2021 om 23:17

Vooral tegen de lastigere teams zakt Groningen volledig in. Met enige regelmaat is dit met succes. Tegen clubs als Ajax, AZ, Feyenoord en PSV is het moeilijk om het voetballend beter te doen en dan kan je beter op de counter gaan spelen.

Je ziet ook dat als Groningen zelf het initiatief moet nemen dat het allemaal niet erg goed gaat en dat ze veel meer incasseren.

21 december 2021 om 23:35

Vreemde reactie. Zelfs tegen 10 man van Groningen creëert AZ nagenoeg niets. En dat je met 10 man niet blind aanvalt lijkt mij meer dan logisch.

21 december 2021 om 23:45

@Joey, het is elke week niet om aan te gluren, dat ze me 10 man niet aanvallend spelen snap ik ook, maar tegen mindere teams spelen ze ook heel verdedigend, brengt het resultaat? Volgens mij niet echt gezien de plek op de ranglijst

Wat een clown die scheids

Wederom genaaid door een schandalige rode kaart.

Ik ben toch best onder de indruk van dit AZ. Na een stroeve seizoenstart en wat wisselingen in de selectie hebben ze nu toch een mooie reeks neergezet. Nu 9 wedstrijden achter elkaar ongeslagen. Wellicht niet het beste spel, maar er zit toch wel karakter in deze ploeg en slepen het resultaat wel binnen. Hopelijk kan na de winterstop verder gewerkt worden om de wedstrijden wat ruimer te winnen dan ze nu doen.

21 december 2021 om 23:09

De resultaten verbloemen veel. Je wil als AZ zijnde gewoon strijden voor een top 4 positie. Alleen de selectie is daar niet naar, de tactiek is daar niet, de trainer is daar niet naar en ook de talenten krijgen te weinig kansen. Maar goed, als je na 5 wedstrijden maar 3 punten hebt en je staat nu nog maar 1 puntje achter op plek 4 dan mag je blij zijn met het herstel.

22 december 2021 om 05:44

De selectie is daar dus wel naar zeg je zelf al.
Van de onderste regionen nog voor de winter op klimmen en strijden voor plek 4 is ongekend goed.
Stel je had in die eerste 5 wedstrijden wat beter je best gedaan dan stond je zelfs nog hoger.
Maar goed, ik kan niet wachten op de 2e seizoenshelft.

Blij met de overwinning. Meer punten dan verwacht en nu maar hopen dat Huiberts de portemonnee gat trekken deze winter.

We spelen meestal ruk maar de scheids hebben we dit jaar ook niet aan onze zijde..... Op naar een beter 2022

Het meest waardeloos aan deze wedstrijd, nog slechter dan de scheids, was de commentator. Alsjebliefd ESPN, geef deze man een andere job. Frank Snoeks of Sierd kan ik nog beter hebben dan deze vent, die leggen er tenminste nog passie in.

21 december 2021 om 23:41

Eens, deed afgelopen weekend mijn club. Niet om aan te horen. Vervelende stem, geen passie en dom gewauwel.

Thanks vd Kerkhof! Dit is toch nooit een rode kaart man. Steekt z'n poot uit niet gestrekt, en in tegenstelling tot wat die ver schrik lelijke commentator zei raakt hij hem met de punt van zijn schoen op z'n sok. Niet vol met z'n noppen in z'n kuit. Klasse gestreden verder, luister vooral niet naar Justmark die blijkbaar vindt dat je met 10 man maar fabank moet gaan spelen tegen een tegrnstander die veel meer kwaliteit heeft op naar een hopelijk veel beter 2022 zonder Danny Buijs

Alsof je nooit meer een been mag strekken tijdens een potje voetbal, omdat er wellicht wel eens iemand tegenaan kan lopen. Gekkenhuis

Verschrikkelijk saaie pot voetbal. Eindeloos rondtikken zonder enkele inspiratie en wederom gered door een bevlieging van je beste aanvaller. En dan heb ik het blijvende falen van Aboukhlal nog niet eens genoemd. Onbegrijpelijk wat Jansen in die jongen ziet, maar hij zal wel blijven hopen dat hij slaagt aangezien 'ie uit zijn PSV koker komt.

Morgen Twente-Utrecht dus redelijke kans dat we het jaar afsluiten als 5e maar de scorebordjournalistiek is een stuk rooskleuriger dan de daadwerkelijke situatie. Het spel is inspiratieloos en traag en ook vandaag weer moeite om tot kansen te komen. Er is nog enorm veel ruimte voor verbetering.

Lastig voetballen voor dit AZ tegen een ploeg die de bus op een goede manier parkeert. Desalniettemin moet je dit Groningen gewoon veel eerder kapot spelen. Te traag, te angstig en te voorspelbaar gevoetbald van AZ. Mag kwaliteit bij in de winterstop, want het is te vaak ronduit armoedig wat mijn club laat zien. Voor nu deze pot snel vergeten en mooi drie punten bijschrijven. Vierde plek is in zicht.

21 december 2021 om 23:06

Prima samenvatting. Jammer van de overdreven rode kaart. Maar daarna kan AZ het tempo opschroeven zou je zeggen. Natuurlijk terechte overwinning verder.

Hopelijk mogen we gaan winkelen voor wat balans op het middenveld bij Groningen, want ongelofelijk wat daar staat of eigenlijk niet staat is zo slecht, geen enkele aanvoer naar de aanvallende middenvelders die dus terug moeten en dan 3 man voorbij moeten, ja dat gaat niet. Ook moet Groningen gaan trainen met een vast elftal, elke week staat er weer een andere groep.. elke keer weer dat inzakkende voetbal met lange halen. Vandaag was er gewoon niet veel aan te doen door een ongelukkig moment. Maar ik zou Buijs vervangen, de groep heeft rust en ervaring nodig.. geen schreeuwende gek die alleen 1 bepaalde tactiek heeft. HOUD Druk, HOUD Druk.

Ohoh wat zouden we toch zonder Karlsson moeten. Echt onmisbaar voor dit elftal, zowel voor de punten als voor de beleving. Het zag er namelijk weer niet uit, maar toch tovert hij er weer een wereldgoal uit. Ik hoop dat Huiberts al druk bezig is voor iemand met diepgang op rechtsbuiten en hopelijk ook een vervanger voor Clasie die wat meer dynamiek brengt, want ik word gek van hoe statisch het spel iedere week is.
Maar om het positief te houden: 7 overwinningen op rij en 3 punten tegen dit stugge Groningen, toch een mooie afsluiting van het jaar.

21 december 2021 om 23:17

Winnen van Groningen die met 10 man staat met 1-0 na 70 minuten. Het is toch wel erg pover, ik volg AZ zo eens af en toe maar als ik het vergelijk met de afgelopen jaar en nu... Ik vraag me af of AZ had gewonnen als ze met 11 man hadden gestaan bij Groningen, zelfs met 10 man lukte het az niet om tot de 70e minuut te scoren.

21 december 2021 om 23:29

Je hebt gelijk hoor. Het is ontzettend pover en je hoeft voor AZ niet de tv aan te zetten dit seizoen. Dat heeft deels te maken met de mindere selectie, maar Jansen heeft er wel degelijk een groot aandeel in. Zeker tegen teams die de pot dichtgooien is het niet om aan te zien. Ik hoop dat na de winterstop in ieder geval veel jeugd toegepast wordt, daar geniet ik dan wel weer van.

12 tegen 10 vanavond. Weer goed genaaid voor de zoveelste keer dit jaar. Fijne avond!

22 december 2021 om 09:00

Ook zonder die rode kaart hadden jullie niet gewonnen in Alkmaar.
AZ was heer en meester.

22 december 2021 om 09:07

Nee prem dat is niet waar. Groningen had met 10 man alsnog betere kansen dan dat az de hele wedstrijd heeft gehad. 11 tegen 11 had groningen gewoon de punten mee naar huis genomen

22 december 2021 om 09:14

Dan zou ik de statistieken er nog maar eens op naslaan Kieftenbeld.

22 december 2021 om 17:44

Statistieken zeggen niets als je de hele wedstrijd oo de helft van de tegenstander kan spelen. Wedstrijd zelf verteld anders.

Wat een clown die scheids, thuisfluiter, kijk eens naar de kaarten?

Tja, speelstijl was aan Groningen kant wel voorspelbaar na die vroege rode kaart. Knap van AZ dat ze toch wel de 3 punten weten te pakken. Jacht op plek 3 is weer geopend.

Na Twente wederom 90 minuten lang Van der Kerkhof anti Groningen. Voorlopig even geen Van der Kerkhof voor Groningen graag.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4856
2.PSV4622
3.Feyenoord4227
5.AZ3613
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Y. SugawaraVerdediger201
D. de WitMiddenvelder207
J. KarlssonAanvaller208
A. GuðmundssonMiddenvelder194
F. MidtsjøMiddenvelder190
T. ReijndersMiddenvelder192
V. PavlidisAanvaller197
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

1 fan
Aanvaller, 23 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 26 januari
Een overgang van Álvaro Morata naar Barcelona is uitgesloten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren