De tiener die op de radar van PSV staat en al werd opgeroepen voor Argentinië

Maandag, 20 december 2021 om 23:00Jordi Tomasowa • Laatste update: 10:09

In samenwerking met Goal licht Voetbalzone geregeld jonge spelers uit die het in de toekomst ver kunnen schoppen of die nu al hun sporen verdienen in het (inter)nationale topvoetbal. Deze keer gaat de aandacht uit naar de negentienjarige middenvelder Cristian Medina, die in november voor het eerst werd opgeroepen voor het Argentijnse voetbalelftal en op de radar van PSV staat.

Doorbreken bij een club als Boca Juniors is op zich al een hele opgave, want alleen de allerbesten slagen er bij de Argentijnse topclub in om een plaats in het eerste elftal te veroveren. Dat Medina, die pas negentien werd in juni, nu al 39 wedstrijden voor Boca achter zijn naam heeft staan, is een bevestiging dat hij over een enorm potentieel beschikt. Medina heeft zich in de loop van 2021 ontpopt tot uitblinker in Buenos Aires. Veel fans hopen dat hij in de toekomst een belangrijke kracht in het Argentijnse voetbalelftal zal worden.

Een eerste stap heeft hij al gezet, nadat hij een van de tieners was die door bondscoach Lionel Scaloni werd opgeroepen voor de WK-kwalificatiewedstrijden in november tegen Uruguay (0-1 winst) en Brazilië (0-0). Naast teamgenoot Exequiel Zeballos en Matìas Soulé, de veelbelovende aanvaller van Juventus, kreeg Medina de kans om te trainen met spelers als Lionel Messi, Paulo Dybala en Lautaro Martínez. Daarnaast kreeg de middenvelder hier de uitgelezen mogelijkheid om te leren van Leandro Paredes, wiens spel hij zoveel mogelijk probeert te kopiëren. “Ik heb hem zien voetballen toen hij bij Boca speelde”, zegt Medina. “Ik keek naar zijn passing, dat is echt een kwaliteit van hem. Zijn positionering is ook goed en hij is rustig aan de bal. Daar let ik vaak op.” Hoewel Paredes misschien niet voor iedereen als de meest inspirerende voetbalidool wordt beschouwd, heeft Medina de lessen die hij van de voormalig speler van AS Roma heeft geleerd, tot nu toe goed in de praktijk gebracht.

Medina, geboren in Buenos Aires, werd op tienjarige leeftijd opgenomen in de jeugdopleiding van Boca, nadat hij indruk had gemaakt op scouts tijdens een voetbalkamp bij zijn plaatselijke voetbalvereniging El Rayo. Medina was een van de ongeveer tweeduizend deelnemers. Het was duidelijk voor degenen die aanwezig waren dat hij boven de rest uitstak, zowel qua voetbalkwaliteiten als zijn karakter. “Hij had enorm veel individuele techniek, was geweldige in de één-tegen-één, had snelheid en hij dribbelde langs iedereen”, vertelt Diego Mazzilli, een van de die dag aanwezige scouts van Boca, aan Goal. “Hij was heel elegant in zijn spel, ook sterk en weerstond schoppen van jongens die probeerden hem van de bal te krijgen.”

Medina begon bij Boca aanvankelijk als rechtervleugelspeler, maar werd gaandeweg meer in de as van het veld opgesteld. Die multifunctionaliteit heeft hem geholpen een uitstekend bewustzijn te ontwikkelen als het gaat om het kiezen van positie. “Ik voel me op mijn gemak als nummer acht, vijf of tien. Het is mij om het even”, zei de tiener in een recent interview. In het eerste elftal van Boca speelde hij het grootste deel van zijn wedstrijden als box-to-box-middenvelder. Medina werd regelmatig vergeleken met Fernando Gago en Éver Banega, twee andere jeugdexponenten van Boca. De twee Argentijnse middenvelders speelden allebei meer dan zestig interlands voor het nationale elftal. Ook Medina heeft al succes geboekt op het internationale podium. Hij maakte deel uit van de Argentijnse ploeg die in 2017 het Zuid-Amerikaanse kampioenschap Onder 15 won. Twee jaar later was hij op hetzelfde toernooi ook met de Onder 17 succesvol door in de finale af te rekenen met Chili.

“Medina is iemand die weloverwogen beslissingen in het veld maakt”, zegt Fernando Batista, de voormalig bondscoach van Argentinië Onder 20. “Hij is een speler die op zoek gaat naar de vrije ruimte op het veld.” Medina maakte in februari 2021 als invaller tegen Gimnasia zijn profdebuut, maar hij begon enkele wedstrijden daarna pas echt lovende kritieken te krijgen na een sterk optreden tegen River Plate tijdens de Superclásico in maart. Medina valt vaker in positieve zin op tegen de aartsrivaal van Boca. Zo gaf hij ook een assist op Carlos Tévez, toen de twee clubs elkaar in mei troffen. In 2018 baarde de middenvelder bovendien opzien door met een rabona te scoren in een jeugdwedstrijd tussen Boca en River Plate. Het hoogstandje heeft hij bij momenten geprobeerd te herhalen tijdens zijn eerste maanden op profniveau.

Hij bevestigde zijn prima debuut in het eerste elftal door in april zijn eerste professionele doelpunt te maken tegen Tucumán (3-1 winst). Vier dagen later liet hij tijdens zijn debuut in de Copa Libertadores tegen The Strongest (0-1 winst) een uitstekend optreden zien door honderd procent van zijn passes te voltooien op meer dan 3500 meter boven de zeespiegel in Bolivia. De Boca-fans werden enthousiast van het middenveld dat bestond uit Medina en zijn jonge leeftijdsgenoten Alan Valera en Agustin Almendra. Hoewel hij in de tweede helft van het seizoen wat minder aan spelen toekwam, heeft Medina zonder twijfel een uitstekende indruk gemaakt tijdens zijn eerste seizoen als profvoetballer.

“Hij is nu heel intelligent in de manier waarop hij speelt”, zegt Mazzilli. “Hij weet wanneer hij het bij één balaanname moet houden en wanneer hij met de bal aan de voet de linies van de tegenstander kan doorbreken. Zijn passing is enorm goed en gevarieerd.” Het mag geen verrassing heten dat er geruchten zijn over aanbiedingen uit Europa. PSV en Zenit Sint-Petersburg worden als geïnteresseerde clubs genoemd. Naar verluidt heeft de Russische club zelfs een bod van iets meer dan zes miljoen euro op Medina uitgebracht, maar Boca houdt vast aan meer dan het dubbele, met een vraagprijs die dichter bij de dertien miljoen euro ligt.

Het lijkt echter onvermijdelijk dat Medina de laatste in een lange rij talentvolle middenvelders wordt die in de niet al te verre toekomst Boca zal verlaten. Hij heeft al bewezen dat hij het in zich heeft om in de voetsporen te treden van enkele van de beste jeugdexponenten van de club. Het is nu aan hem om de volgende stap in zijn carrière te zetten.Gerelateerd

Meer sportnieuws

16 reacties (laatste reactie door neutraal1978)

Cristian Medina is één van de grotere talenten die momenteel in Argentinië rond lopen. Speelt het beste als een type 8. Heeft sinds de komst van Battaglia als trainer afgelopen augustus wel wat minder minuten gemaakt dan het seizoen ervoor. Ook werd hij samen met Fernandez (River), Almada (Vélez), Simon (River), Zeballos (Boca), Soulé (Juve), Ávila (Rosario Central) en Gomes Gerth (Tigre) afgelopen interland periode opgeroepen voor een stage bij de selección. Daar maakte hij nog geen onuitwisbare indruk. De meeste indruk werd gemaakt door Almada en in mindere mate Simon. Maar dat Medina een groot talent is, die snel naar Europa zal verkassen, staat wel vast. Zou voor PSV een perfecte middenvelder voor naast Sangare zijn of bij Ajax zodra Gravenberch vertrekt. Maar zal waarschijnlijk wel, zoals in het artikel, boven de 10 miljoen gaan kosten. Sowieso wel meer interessante spelers bij Boca die de overstap naar Europa wel eens kunnen gaan maken voor mooie bedragen

19 december 2021 om 13:54

Las in Argentijnse media dat er ook interesse in van PSV en Exequel Zeballos en terwijl scouts van PSV hem en Medina kwamen kwamen bekijken, ze ten aanzien van laatstgenoemde de de aandacht is verlegd naar Alan Varela.

21 december 2021 om 09:36

Ik ken deze jongen niet. Ook niet echt van FM maar Almada wel. Die koop ik echt al 3 jaar op rij op fm volgens mij. Dat word ieder jaar ook weer echt een topspeler bij mij. ( koop hem iedere keer wanneer ik bij PSV zit) Maar goed, FM blijft uiteraard een spel. Leuk om te lezen dat jij ze wel kent en aangeeft dat Almada min of meer op de goede weg zit. Vond het best raar dat hij voor een contract in Amerika is gegaan. Had het wel leuk gevonden als hij naar Europa was gekomen.

21 december 2021 om 14:35

Het is waanzinnig zonde dat Almada nu naar de VS vertrekt. Voor zijn ontwikkeling en kansen bij de nationale ploeg was een stap naar Europa veel beter geweest. Misschien niet naar de Europese top, maar naar een ploeg als Atalanta, Sevilla, Villarreal was echt perfect geweest. Hopelijk in de nabije toekomst alsnog en niet zoals Pavón, die nu weer terug is bij Boca en meer niet speelt dan wel

Nou ,halen JDJ. Zit een goede kop op. Ginkel Propper komen binnenkort in een woonzorgcentrum terecht. Guti leuk voor erbij. Goede voor naast Sangare zoals het lijkt. Met toekomst en restwaarde.

19 december 2021 om 10:19

Halen omdat er een goede kop op zit? Ik denk dat je dan het scoutingsniveau van JDJ niet echt ontstijgt 😀

19 december 2021 om 12:46

Hahaha zn voetbalkwaliteiten zijn het voornaamste Yoda. Maar het huidige PSV kan ook wel wat gif gebruiken.

19 december 2021 om 12:54

O ja zeker. We hebben te weinig kl**tzakjes. T lijken wel koorknaapjes. Tegenstanders die tijdrekken, of herhaaldelijk overtredingen maken, die komen er steeds gewoon mee weg. Ik zou graag ook wat meer vuur zien. De enige die zijn tegenstanders het leven zuur lijkt te maken dat is Vinicius. Jammer dat die beperkt is in voetbalkwaliteiten, maar precies om eerstgenoemde reden mag hij van mij blijven staan. Hoe kwam ik hier op…O ja, omdat je het had over gif. Maar deze Argentijn, ik ken m niet, zit daar dan gif in?

20 december 2021 om 10:49

@Sir Paul: wordt sowieso een interessant window komende zomer. Ik denk dat voor Propper een oplossing wordt gevonden; zijn contract loopt na dit seizoen nog een jaar door en het is zonneklaar dat Schmidt het niet in hem ziet zitten. Van Ginkel maakt wel duidelijk dat je op dit niveau ook geen jaar lang op hem kunt bouwen. Met Ledezma zullen ze voor de toekomst wel verlengen, maar Rigo en Thomas lopen uit hun contract. Het feit dat die van Gutiérrez nog doorloopt tot 2023 en hij zich dit seizoen eindelijk een beetje in de kijker kan spelen om voor een kostendekkend verkoopprijsje te vertrekken, lijkt ook zijn laatste maanden in Eindhoven in te luiden. En dan moet je voor het niveaubehoud nog maar hopen dat Sangaré blijft.

Kortom: leegloop bij PSV op het middenveld na dit seizoen. Enerzijds heeft Boca een paar geweldige talenten lopen, maar anderzijds heeft de club ook de centen aardig nodig en ligt het voor de hand om jonge jongens die nog geen vaste waarde zijn van de hand te doen. Exequiel Zeballos, Cristian Medina en Alan Varela hebben marktwaardes van €5, €5 en €7 miljoen. Zeker als PSV erin slaagt Gutierrez, Doan en Bruma te verkopen, lijken me dat redelijke bedragen om een onderhandeling over op te starten. Daarnaast is een nieuwe keeper raadzaam en zou je - na vertrek van Zahavi en afhankelijk van de ontwikkeling van Romero - nog moeten overwegen een extra spits te halen.

20 december 2021 om 17:58

@gomes1psv

Naast keeper, spits en middenvelders heeft PSV m.i, ook behoefte aan verdedigers. En dan vooral rechtsback (teze en Mwene komen niveau te kort) en Max is voorbij gestreefd door lichtgewicht Mauro jr.
CV is wel redelijk goed bezet met Ramalh Boscagli en back-ups Obisipo en Teze.

Zo wordt dus echt interessant. PSV zal denk ik ook wel verlengen met Thomas en zelfs Guti, Bruma en Doan. Het is onrealistisch om in 1 zomer gelijk 4 a 5 middenvelders te halen.

Tot wanneer heeft Gotze eigenlijk een contract?

20 december 2021 om 18:14

Denk wel dat verdedigers achteraan staan in de prioriteitenlijst. Met Mauro Junior heeft PSV er toevalligerwijs een waardige optie bijgekregen op de linksback, maar Max is natuurlijk in de grond een uitstekende en betere back; herstel van corona en vormverlies doen daar niet aan af over het algemeen. En achter deze twee klimt Oppegard op in de rangen straks; niet voor niets hebben ze tot 2025 verlengd met de Noor vorige week.

Centraal heb je met Boscagli, Ramalho, Obispo en Baumgarl vier opties; bepalend is of eerst- en het liefst laatstgenoemde vertrekt om een nieuwe CV te halen en dan ook welk type. Vervanger voor de basis of een talent achter Ramalho en Obispo?

Op rechtst zijn Teze en Mwene inderdaad veel van hetzelfde, maar PSV heeft nu eenmaal niet de luxe om twee spelers die langere tijd vast liggen even opzij te schuiven. Verkoop zal bepalend zijn en wie weet grijpt Sambo volgend jaar zijn kans als lachende derde.

Verder is het misschien onrealistisch op het eerste gezicht. Maar vergeet ook niet dat ten aanzien van hun contracten en hun verleden bij de club ook de wil van de speler zelf bepalend is. Als PSV al door wil met een speler die twee langdurige blessures kende en zich nooit structureel wist te onderscheiden voor een basisplaats, waarom zou Ryan Thomas op zijn 26e na vier jaar zelf genoegen nemen met een plaats op het tweede plan? Ook Doan wilde eigenlijk zelf al weg vorig jaar en nu hij zich in de kijker speelt dit jaar zal hij na drie jaar PSV niet minder open staan voor een club die hem in een grotere competitie wil opnemen. Datzelfde geldt voor Gutierrez, die ook maar moet afwachten welke concurrent er voor zijn plaats gehaald wordt. Ik verwacht dat de Mexicaan in Frankrijk of Spanje op navraag zal kunnen rekenen dit seizoen en ook in Mexico zelf is hij nog steeds populair; welk perspectief houdt hij in Eindhoven? Een vertrek van Bruma lijkt me ten slotte een zekerheidje: nog steeds houten poten, een behoorlijke score dit seizoen en een contract dat na komend zomer doorloopt. Zowel speler als club zullen de kans niet laten liggen als daar een bod voor komt straks.

Klinkt als een prima investering voor PSV. PSV heeft inderdaad nog een voetballende box-to-boxspeler nodig naast Sangaré en dit klinkt wel als iemand die de 'dubbele zes' ook prima kan invullen. Pröpper en Van Ginkel vallen namelijk enorm tegen na hun blessure en hoewel Guti het op dit moment prima doet blijf ik het geen topper vinden; vooral omdat hij een beetje gif mist, iets wat deze jongen hopelijk wel heeft.

Een beetje Zuid-Amerikaans gif kan namelijk helemaal geen kwaad in een elftal met weinig echte pit. Het zijn allemaal prima voetballers, maar een beetje grinta mis ik toch wel af en toe bij PSV. Ik ken de speler dan echter totaal niet, dus laat me graag eventueel verrassen

Ik ben benieuwd of hij naar PSV wilt/psv hem kan halen. Heb hem een paar keer zien spelen en was wel onder de indruk. Goede speler. Zou voor PSV zeker weten een aanwinst zijn.

Ik ken de speler zelf niet, maar als het echt zo'n groot talent is, dan is 13 miljoen een koopje. Iets wat ik mij trouwens niet kan voorstellen als ik na de geschiedenis van de transfers van boca kijk ( in mijn geheugen, dus kan er naast zitten). Zover ik weet laten ze hun spelers nooit goedkoop gaan.

Aangezien PSV de laaste tijd dramatisch is op de transfermarkt zullen ze deze wel laten lopen

Dat is toch een kansloze missie voor PSV. Hij is al opgeroepen voor het nationale elftal, dan kun je dus wel iets. Dat zien de (grotere) clubs met meer geld toch ook?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Boca Juniors

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Primera Division
SpelersPositieW
S. VillaAanvaller227
L. VázquezAanvaller193
E. ZeballosAanvaller133
N. OrsiniAanvaller80
A. RossiKeeper160
L. AdvínculaVerdediger151
J. GarcíaKeeper60
Voor de complete selectie: Clubpagina Boca Juniors.

142 fans
Aanvaller, 28 jaar

In de wandelgangen

Maandag 27 juni
Calvin Stengs voelt voorlopig niets voor een terugkeer op de Nederlandse velden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren