KNVB voltooit ‘puzzel’ met speeldagenkalender rond WK 2022

Donderdag, 9 december 2021 om 11:00Chris Meijer

De KNVB heeft de speeldagenkalender van de Eredivisie en de Keuken Kampioen voor het seizoen 2022/23 bekendgemaakt. De Nederlandse profcompetities zullen beginnen in het weekend van 5 tot en 7 augustus, terwijl de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal een week eerder op het programma staat. Vanwege het WK in Qatar komt de Eredivisie tussen 13 november 2022 en 6 januari 2023 stil te liggen.

De eerste deel van de Keuken Kampioen Divisie loopt tot 18 november 2022, waarna er na een rustperiode van twee weken op 11 en 16 december 2022 nog twee speelrondes zullen worden afgewerkt. Vervolgens komt de competitie opnieuw twee weken stil te liggen, om op 6 januari 2023 verder te gaan met de tweede seizoenshelft. “Het overgrote deel van de clubs was voorstander van deze verdeling”, schrijft de KNVB. Keuken Kampioen Divisie-clubs krijgen volgend seizoen andermaal de mogelijkheid om aan te geven of ze wel of niet willen spelen tijdens interlandperiodes.

Deze mogelijkheid geldt echter niet tijdens het WK, dat tussen 21 november en 18 december 2022 gespeeld zal worden. De Eredivisie komt een week voor de start van het toernooi stil te liggen en gaat drie weken na de WK-finale weer verder. Het volgende Eredivisie-seizoen krijgt één midweekse speelronde: tussen 24 en 26 januari 2023. De Eredivisie eindigt in het seizoen 2022/23 op zondag 28 mei, terwijl de laatste speelronde in de Keuken Kampioen Divisie op vrijdag 19 mei 2023 op het programma staat.

De play-offs om promotie en degradatie beginnen op maandag 22 mei en de play-offs om Europees voetbal starten op woensdag 1 juni. Beide play-offs eindigen op zondag 11 juni 2023. “Met een WK dat in de winter wordt gespeeld, hebben we nog meer dan anders moeten puzzelen om de speeldagenkalender van komend seizoen in te vullen”, zo licht Jan Bluyssen, manager competitiezaken KNVB, toe. “We hebben de clubs erbij betrokken, door duidelijk hun wensen met betrekking tot zaken als de competitiestart en doorspelen tijdens het WK te inventariseren. Op die manier zijn we uiteindelijk tot deze speeldagenkalender gekomen.”22 reacties (laatste reactie door ronzzz)

Als dit allemaal in het bid had gestaan dat het wk in de winter zou zijn ipv de zomer.
Dan hadden ze iig iets minder kans op het wk daar.
Maar eigenlijk tegen beter weten in. Het wk moest en zou daar komen.

Werkelijk te grappig wat een instituut de fifa toch eigenlijk is, iedereen weet het, iedereen ziet het. En ze komen er gewoon mee weg.

9 december 2021 om 11:16

Nee joh dat interesseert ze toch geen fluit. Draait alleen maar om de centen..

9 december 2021 om 11:25

Ja precies! Gewoon te knap en grappig eigenlijk dat ze er zo mee weg komen.
En iedereen met zijn grote mond over het wk boycotten blabla.
Kijk dan ook niet he, zo kan je massaal een standpunt maken.
Ik ben nu van plan ook echt niet te gaan kijken, hopelijk lukt mij het ook echt.

9 december 2021 om 11:53

Nou FIFA komt er mee weg? Zijn toch aardig wat mensen ontslagen/strafrechtelijk vervolgd na dat drama. Hopen dat de nieuwe garde niet net zo corrupt is. Je kan er uiteraard vanuitgaan dat het weer een corrupt groepje klootzakken zijn, maar misschien niet zo arrogant als de vorige kliek die zowat openlijk corrupt dachten te kunnen zijn.

Met maar 1 midweekse speelronde hebben ze toch heel goed kunnen vermijden dat er veel wedstrijden op heel korte tijd gespeeld moeten worden. Al geldt dat natuurlijk niet voor de Europees spelende clubs. Die gaan echt het merendeel van de weken een midweekse wedstrijd hebben aangezien er ook wat met de CL- EL en conference league-wedstrijden geschoven moet worden.

Nog steeds te gek voor woorden dat een WK in de winter wordt gehouden. Het schema na het WK wordt echt pittig. Ook door de Europese wedstrijden die nog korter op elkaar zitten. Tja een WK in Qatar was corrupt als wat onder die Blatter destijds. Wauw dat voelt zo lang geleden maar die beslissing was echt de slechtste ooit.

En weer een dikke middelvinger naar de seizoenkaarthouders die in augustus massaal op vakantie zijn.

9 december 2021 om 11:50

Het begint niet eerder of later dan normaal toch?

9 december 2021 om 12:02

Juist het tegenovergestelde, er hoeft nu niet zonder publiek te worden gespeeld i.v.m. de jaarlijkse corona sluiting in de winterse maanden 😜. Zonder gekheid, het is inderdaad iets minder druk in deze periode, maar persoonlijk vind ik het heerlijk. Er zijn weinig dagen in nederland dat ik met alleen een shirtje heerlijk in het zonnetje een wedstrijd kan bekijken. Vanuit dat perspectief een heel goed besluit.

Dit moet qua niveau toch een vd slechte wk's ooit worden toch? Geen voorbereidingstijd, geen oefeninterlands, helemaal niks. Lekker droog op het veld staan met amper een week training met je mede internationals. Louis van Gaal gaat hier heel slecht op denk ik.

9 december 2021 om 11:50

Eerder 1 van de beste denk ik. De spelers gaan nog nooit zo fris aan een WK gestart zijn. Het zal wel een voordeel zijn voor de teams waar al even een basis staat.

9 december 2021 om 12:04

Is in het voordeel van maar 1 land en dat is engeland. Om simpele reden dat ze hier veel wedstrijden spelen en op een fysieke manier. Voor technische teams/landen een veel minder voordeel.

9 december 2021 om 12:14

Brazilië, Engeland, Argentinië, Frankrijk, Portugal en België spelen ook al gewoon jaren samen. En het is toch nogal onzinnig te stellen dat technische spelers geen last hebben van vermoeidheid?

Prachtig zeg! Wat een genot.
Lekker met 5 graden alle tuintjes vol met voetbalfans, terrasjes, dansende menigtes... onee wacht.

Persoonlijk vind ik het wel voordeel dat er nu eens wat langer door gevoetbald wordt in de meimaand. Dat dit invloed heeft op de voorbereiding op het volgende seizoen zeg ik dan maar niets over.

9 december 2021 om 13:41

@ronzzz niet zo pessimistisch joh! De halve wereld gaat toch ook op wintersport voor de Apres Ski, die klagen toch ook niet dat hun rode neus niet van de kou komt. Het is weer even wat anders, geen BBQ en bier, maar gourmet en gluhwein. Ik zeg een blokhut in de speeltuin, klimrek vol lampjes, vuurkorven er om heen en lallen, eeh voetballen!

9 december 2021 om 14:56

Blij dat je zo positief bent! Ik kan me er nog niet toe zetten helaas. Misschien is het over 11 maandjes wel anders maar tot nu toe heb ik weinig zin in een rode neus!

Word wel weer een lange 2 maanden zonder clubvoetbal. Ik vind het al irritant als er een week geen voetbal is vanwege interlandbreak. Maar goed voor dit seizoen was het prima geweest, dan hadden we geen lege stadions. Wellicht dat dat voor volgend jaar ook nog geld.

Voordat we de hele lijst met nadelen noemen, de twee meest interessante voordelen zullen toch zijn, dat iedereen topfit aan het WK begint (blessures daargelaten) en dat iedere club met complete selecties aan de voorbereiding begint. Dat zal toch ook interessant worden, geen gezanik over later instromende spelers etc.

9 december 2021 om 13:14

Wie zegt dat? Topfit waarom? Omdat de competities pas enkele maanden bezig zijn? Ploegen zijn er mijn inziens veel meer bij gebaat als er een goede gedegen voorbereiding aan een toernooi vooraf gaat. Dat is in dit schema vrijwel onmogelijk.

9 december 2021 om 16:52

Met als nadeel dat de clubs (die de spelers betalen) met uitgebluste spelers zit en dus daar rare uitslagen bij komen. Je zal als een Utrecht zijnde dat jaar echt kunnen vlammen, zorgen voor een goed team met weinig internationals en dan na het tussentijdse WK van de topteams winnen en als eerste eindigen. Blijf het apart vinden dat de hele wereld zijn competitie moet omgooien alleen voor een Wk in een land waar voetbal totaal niet leeft.

Komt perfect uit. Is toch Covid seizoen. Hebben de clubs ook minder last van. Wat betreft lege stadions.

Totaal geen zin in dit WK. In een vreselijke staat, op een vreselijk moment in het jaar. Traditie doorbekend.. Daarbij opgeteld enkele landen met oud spelers materiaal, pseudo uitgerangeerd. En andere traditionele toplanden als Duitsland, Argentinië en Nederland, die nog niet goed genoeg zijn om serieus een gooi te doen naar de finale. Laat Brazilië maar de zoveelste cup winnen en laat het snel voorbij zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren