Uitschakeling gigantische dreun voor Barça: ‘Zijn in een puinhoop beland’

Donderdag, 9 december 2021 om 07:03Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 07:04

Barcelona heeft zich voor het eerst in 21 jaar niet weten te plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League. De ploeg van Xavi ging woensdagavond op bezoek bij Bayern München met 3-0 onderuit en zag directe concurrent Benfica met 2-0 winnen van Dynamo Kiev. Wat rest is de Europa League. Xavi heeft als doel gesteld deze te winnen, zo vertelde hij na afloop van het duel in München.

"Onze tegenstander was beter, superieur. Het heeft geen zin dat te ontkennen", aldus Xavi. Barcelona, dat kansloos was op bezoek bij Bayern, kreeg op slag van rust twee tikken te verwerken. Thomas Müller scoorde met het hoofd op aangeven van Robert Lewandowski en Leroy Sané zag een houdbare bal achter doelman Marc-André ter Stegen in het doel belanden. De eindstand werd na een uur spelen bepaald door Jamal Musiala, die van dichtbij raak schoot op aangeven van Alphonso Davies. Xavi: "3-0 is een terecht resultaat. Bayern was veel beter, superieur. We probeerden hoog druk te zetten, maar we werden overvallen. Dat is ook de harde realiteit."

Door de nederlaag is Barcelona voor het eerst in 21 jaar uitgeschakeld in de groepsfase van de Champions League. De Catalanen komen na de winterstop wel nog uit in de Europa League. "Ik heb de spelers verteld dat dit de dag is van een nieuw begin", aldus Xavi. "We willen weer een heel sterk team gaan opbouwen. Straks willen we weer spelen op een niveau waar we thuis horen en dat is niet de Europa League, waar we nu in moeten spelen. We willen meer. Het winnen van de Europa League is nu het doel. Hoe frustrerend ook, maar meer is nu niet mogelijk. Vanaf nu moeten we opnieuw beginnen. We willen een beter Barcelona. Daar ben ik verantwoordelijk voor."

"Deze uitschakeling doet veel pijn. Het krenkt onze trots", vult Sergio Busquets zijn trainer aan. De defensieve middenvelder speelde woensdag zijn 650ste wedstrijd in het shirt van Barcelona en voegde zich daarmee naast Lionel Messi (778), Xavi (767) en Andrés Iniesta (674), die eveneens tot die mijlpaal kwamen. "We zijn in een puinhoop beland. Maar andere topclubs hebben niet heel lang geleden ook dit soort situaties meegemaakt. Barcelona is een geweldige club als het goed loopt, maar nu we hebben met de nodige problemen te maken: financiële problemen, trainerswissels. We doen een stap achteruit, maar ook in slechte tijden moeten we er voor elkaar zijn."


Poll

Denk je dat Barcelona de Europa League gaat winnen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

113 reacties (laatste reactie door ajax/barca2014)

Logisch toch? Dit team zou het in de Nederlandse competitie al moeilijk hebben.

9 december 2021 om 08:21

In de eredivisie zou het gewoon strijden worden voor Barca om tweede te worden op dit moment. Het is ongekend hoe matig ze zijn en ze zullen alleen maar dieper in de problemen komen aangezien ik ze volgend jaar geen CL zie halen op deze manier.

9 december 2021 om 11:21

En het allerdomste, dan ga je er nog een coach neerzetten met nul ervaring op topniveau die alleen in de zandbak heeft getraind, om het tij te doen keren. Leuk al die romantische, nostalgische gevoelens over Xavi maar die man zijn trainerscarriere is op deze manier straks ak voorbij voordat die uberhaupt begonnen is. Ook een flink staaltje zelfoverschatting van Xavi zelf natuurlijk. Die dacht wel even meer uit dit materiaal te halen dan zijn voorgangers maar die ziet nu ook dat de selectie erbarmelijk slecht is

9 december 2021 om 13:42

Waarop baseer je dat Xavi zichzelf overschatte? Heeft hij bij zijn aanstelling soms beweerd dat hij het beter zal doen dan zijn voorgangers?
Dat is natuurlijk wel de bedoeling, maar zei hij iets in die trend waaruit zelfoverschatting bleek? Het was altijd zijn droom om Barca-coach te worden en ze vroegen hem nu (in de moeilijkste omstandigheden sinds 20 jaar, zeker niet Xavi's droomscenario) om de club te komen helpen, dan toon je lef en moed om in te stappen, maar dat noem ik geen zelfoverschatting.
Verder is Xavi optimistisch en gaat hij productief en constructief aan de slag. Er valt hem niet eens iets te verwijten aangezien hij er nog maar amper een maand zit (het blijft gewoon bizar hoe opportunistisch mensen hem beoordelen), maar het feit dat hij toch verantwoordelijkheid neemt en niet met vingers wijst naar anderen, wijst op iets cruciaal: leiderschap. Dus Xavi toont lef, optimisme, leiderschap en koppelt dit aan de voetbalfilosofie die bij Barca hoort, dan is hij zeker een geschikte trainer en was dit geen domme zet van het bestuur zoals jij beweert. Xavi zal tijd nodig hebben en dit ook krijgen. In het voetbal kan het snel gaan als je een visie hebt en hard werkt met integriteit. Volgend seizoen kan de ploeg al heel wat stappen vooruit hebben gemaakt.
Dit seizoen was al ingecalculeerd als transitiejaar.

9 december 2021 om 14:01

Ik vind het wel grappig dat vorige trainers wel al na 4 weken kritiek kregen en dat dat bij Xavi opeens not done is. Barca is geen RKC Waalwijk. Op dit niveau moet je direct presteren. Van die visie van Xabi heb ik nog weinig kunnen waarnemen. Barca speelt inspiratieloos Frank De Boer voetbal. Veel tikkies breed eb terug maar kansen worden er amper gecreeerd. Hij staat zogenaamd voor aanvallend voetbal maar Barca scoort onder hem nog minder dan onder Koeman

9 december 2021 om 16:06

Kan je aantonen dat vorige trainers kritiek kregen na 4 weken? Want ik heb het gevoel dat je maar wat roept uit opportunisme, zoals de meesten doen. Dat je van de visie van Xavi weinig waarneemt, duidt er imo toch wel op dat je het niet allemal goed ziet. Dat die visie nog niet goed wordt uitgevoerd is iets anders, dat zal sowieso tijd nodig hebben. Maar je ziet wel dat Xavi zijn spelers opdraagt om hoog te drukken en niet met angst te spelen. Natuurlijk zijn ze daardoor wel kwetsbaar momenteel, maar het is enkel op deze manier dat je groeit en leert om op termijn wel succesvol te spelen vanuit deze filosofie.
En tegelijk zal je zo ook kunnen filteren want het is wel duidelijk dat er een grote kuis zal moeten plaatsvinden in deze spelersselectie aanstaande zomer. De vgl met F. De Boer loopt in elk geval mank, want die beschikte met Eriksen over een creatieve mdnvldr die een eindpass heeft en had naar Eredivisie begrippen een goede voorhoede, terwijl Xavi dit momenteel mist door de blessures van Pedri en Fati (en dan moet er nog sowieso een spits bij). Van zodra zij al terugkeren uit blessure en we alweer enkele maanden verder zijn in het vormingsproces hoe Xavi alle spelers kneedt, dan zal het spel er anders uitzien.
De Barcafans richten zich al op volgend seizoen dus voor ons is het echt te opportunistisch en te vroeg om Xavi nu al te beoordelen. Dat betekent idd niet dat Barca dan geen targetd heeft voor dit seizoen want Barca is idd geen RKC, maar het betekent wel dat je de zaken in een juist perspectief moet plaatsen.
Wie treft schuld voor de huidige malaise? Wat is de oplossing en de weg voorwaarts? En hoe bereik je dit? Het antwoord op de eerste vraag is alvast niet Xavi.
Op het 2de en het 3de zal de toekomst dit uitwijzen, maar ik heb alvast vertrouwen in Xavi.

9 december 2021 om 11:44

Ze gaan nog meer geld verliezen , wordt er iets beter op daar.

9 december 2021 om 15:23

Hou toch op man barcelona rolt die laagvliegers op enige club waar ze het moeilijk zouden hebben is ajax maar die onderschatten iedereen in de eredivisie

9 december 2021 om 15:49

Grapjas. Barca gaat ook PSV echt niet oprollen en in een volle Kuip zouden ze ook ten onder gaan.

Tja, zou niet meteen roepen dat je EL gaat winnen en iets bescheidener opstellen. Zonder geld zitten topspelers er ook niets in dus alle geruchten hoeven we niet serieus te nemen.
Vraag is wat de NLers doen. Als ze beetje plezier willen hebben dan moeten ze wegwezen want verliezen is men niet gewend in B dus zal t continue crisissfeer zijn…
Je wordt er niet beter iiig

9 december 2021 om 07:15

Precies dit dus, in de Europa League zijn ook gewoon een Dortmund, Porto, Leipzig, Sevilla en Atalanta/villarreal te vinden. FC Barcelona is echt niet zomaar de favoriet hoor.

9 december 2021 om 07:37

Beter gezegd, ze gaan hoogstwaarschijnlijk niet pakken. Ze missen scorend vermogen, daarnaast is de verdediging alles behalve stabiel.

9 december 2021 om 07:40

2 aankopen in Januari en de wereld kan er wel weer anders uitzien he. We wachten het rustig af, maar op het moment is het gewoon zo dat de Europa League de competitie is waarin een Barcelona en Dortmund thuishoren. Als je je niet kwalificeert voor de laatste 16 CL dan moet je nederig zijn en niet van de toren blazen dat 'dit niet jouw niveau is'.

9 december 2021 om 07:47

Ik vind het moeilijk te zeggen, de EL pakken is afhankelijk van zoveel factoren. Sowieso zijn alle teams daar veel minder dan dit Bayern. Komen Pedri en Fati terug. Lukt het hen om een centrumspits van in ieder geval EL topniveau aan te trekken in de winter? Lukt het Xavi de komende maanden meer lijn en vertrouwen in de ploeg te krijgen? Dan maken ze een kans.

9 december 2021 om 07:58

Wat moet een coach dan roepen. Als je compleet ben met Pedri en Fati dan verandert de boel wel iets.

9 december 2021 om 07:59

Inderdaad. Xavi lijkt nog altijd niet te beseffen hoe ver Barca is afgegleden. Barca moet beginnen met de situatie te erkennen en de verwachtingen te temperen. Iemand die zijn problemen ontkent kan er ook niet san werken. Tuurlijk wint Barca de EL niet. Zelfs PSV is veel te goed voor deze ploeg.

9 december 2021 om 09:12

@gj7300: Ik vind die gemaakte verbaasdheid over gisteravond zo stuitend. Wat dachten ze dan? Dat ze Bayern wel even zouden pakken? Die kans was zo klein, daar kan je nou niet echt heel verbaasd over zijn nu. Ze hebben het gewoon enorm laten liggen tegen Benfica in de CL maar eigenlijk al het hele seizoen in La Liga. Het lijkt nog niet doorgedrongen bij de Catalanen dat ze er financieel desastreus voor staan en ook kwalitatief er niet best voor staan. Nu vind ik wel dat ze in La Liga minder presteren dan de kwaliteit die ze alsnog hebben. Ik vind dat ze na Real, Atletico en Sevilla gewoon de beste selectie hebben. Alles wat ze lager dan 4e eindigen, is ook met dit materiaal gewoon niet goed in mijn ogen.

9 december 2021 om 13:31

Ongelofelijk hoe sommigen de zaken verdraaien, jullie kunnen echt wel aan de slag bij de roddelblaadjes.
Waar zegt Xavi dat ze de EL gaan winnen?? Hij zegt enkel dat het winnen van de EL de nieuwe doelstelling is, that's it. Zeggen dat je als doel hebt om iets te winnen is niet hetzelfde als beweren dat je het gaat winnen, dit is basis begrijpend lezen.

"Straks willen we weer spelen op een niveau waar we thuis horen en dat is niet de Europa League, waar we nu in moeten spelen."

Dit klopt wel. Op deze manier vliegen ze er ook in de Europa League direct uit. Volgend jaar maar eens in de Conference League proberen, daar zie ik ze nog wel een rondje verder komen.

Even serieus: waar haalt Xavi het lef vandaan om na de zoveelste deceptie toch te claimen dat Barcelona in de Champions League thuishoort? Het oude Barcelona ja, maar dit elftal is in geen enkel opzicht Champions League-waardig.

9 december 2021 om 07:25

Je snapt toch zelf ook wel dat ie bedoelt ‘Barcelona als club hoort in de CL’..

9 december 2021 om 07:34

En dat is dus gewoon totale onzin. Een club 'hoort' niet in een Europees toernooi, een club moet het verdienen.

9 december 2021 om 07:39

Je snapt het niet. Xavi begrijpt heus wel dat dit Barca niet goed genoeg is voor CL.

9 december 2021 om 07:53

Ik begrijp wel wat hij bedoelt, maar het slaat helemaal nergens op. De grootte van een club of prestaties in het verleden zijn totaal irrelevant.

9 december 2021 om 08:00

Natuurlijk is de grootte relevant. De clubs met de meeste fans komen het verst. De olieclubs zijn de uitzondering op die regel.

9 december 2021 om 08:25

Clubs die het verst komen krijgen de meeste fans. Denk je dat er zoveel Nederlandse jochies in een Barca shirtje lopen omdat ze die kerk zo mooi vinden? Over 10 jaar hebben PSG en City netzoveel fans.

9 december 2021 om 08:28

Precies Migi, ken zoveel mensen in mijn omgeving die Barca fan werden 10-15 jaar geleden. Weten wel waardoor natuurlijk.

9 december 2021 om 10:07

Mee eens. Aanstellerij bij Barça. Get over yourself. Alsof het in geen 100 jaar mag voorkomen dat er niet overwinterd wordt in de CL. Er zijn goede tijden en mindere tijden. Geldt voor iedere club.

9 december 2021 om 10:23

Je kan wel blijven lullen over olieclubs, maar zelfs die clubs die kleiner zijn als barca hebben geen schulden. Barca had al lang dood moeten zijn, maar ja was het espanyol ze bestonden al lang niet meer. Corruptie aan de macht, en zo een teams gun ik niks. Liever een olieclub waar een idee achter zit. En niet een barca dat bijna 500mil aan 3 spelers uitgeeft die nooit nog iets voor de club hebben betekend. En nog ooit zullen opbrengen, niemand wil ze, mss newcastle voor 25mil per speler.

9 december 2021 om 13:33

Echt een domme reactie, natuurlijk is de grootte van een club relevant en spreekt Xavi vanuit de gezonde ambitie om Barca terug competitief te maken op het hoogste niveau.

9 december 2021 om 15:02

Alleen is de vraag hoe groot Barcelona daadwerkelijk is nu Messi weg is en de resultaten slecht zijn. Zelfs in de belangrijke CL wedstrijd tegen Benfica was het stadion maar mondjesmaat gevuld...

9 december 2021 om 16:07

Barca is en blijft altijd groter dan Messi.

Alles in en rondom Barcelona is arrogant of blind voor de waarheid
Voor de wedstrijd tegen Bayern : We gaan winnen enz. Nu Europa League denken ze dat ze gaan winnen. Het is een schandalig slechte selectie. Depay, Eric Garcia, Mingueza zijn voor mij de absolute dieptepunten. En de zogenaamde talenten zijn ook niks waard, die Pedri bijvoorbeeld misschien rond de 3 goals plus assists vorig seizoen en dat is zogenaamd talent van de wereld. Ansu Fati nog nooit meer dan 5 seizoens doelpunten en dat is dan de beste aanvaller? Coutinho en Dembele samen bijna 300 miljoen euro, schandalig

9 december 2021 om 07:41

Jij weet echt niet waar je het over hebt, wellicht heb je een fles vodka bij je ontbijt gehad?

Pedri “zogenaamd een talent” wel gewoon Golden boy winnaar. Beste jonge speler op het EK en een absolute sleutel speler in het Spaans elftal. Dat Ansu Fati er nooit meer dan 5 heeft gemaakt in de competitie is ook lulkoek want hij maakte er 7 in 19/20. Heeft er 14 gemaakt in 36 wedstrijden wat prima is voor een tiener. Die twee zijn samen wel gewoon €140 miljoen euro waard (Pedri 80M, Ansu 60M) volgens transfermarkt en dat als tieners. Je loopt onzin te verkopen jij.

9 december 2021 om 08:00

Wat heeft Pedri nou echt gepresteerd? Beetje leuk dribbelen en passen, meer niet

9 december 2021 om 08:03

Beste speler van het Spaans elftal, op 18 jarige leeftijd op een Europees eindtoernooi, als enige Spanjaard in team van het toernooi lijkt me toch een aardige prestatie niet? Golden Boy award winnen lijkt me toch ook een aardige prestatie?

9 december 2021 om 08:05

Dus o.a. Xavi en Busquets in hun tijden waren ook koekenbakkers? En Frenkie de Jong ook, want hey, ze scoren niet veel en geven niet veel assists.

9 december 2021 om 22:54

Xavi is in 866 wedstrijden betrokken geweest bij 321 goals en assists. Dus die heeft ze ook zeker gemaakt.

9 december 2021 om 07:55

Lekker simpel, alsof zij niet weten wat wij weten. Ze proberen de moed er in te houden. Theoretisch heb je een kans. Zij weten heus wel hoe de vlag er bij hangt.

9 december 2021 om 08:03

Dit moet een grap zijn, hoop ik? Waarom zou een Pedri beoordeelt worden op doelpunten/assists? Het is geen aanvallende middenvelder hé, het is een schakelspeler zoals Xavi dat was. En Ansu Fati heeft zeker wel meer dan 5x in een seizoen gescoord. Ik denk dat je verder moet gaan slapen, komt weinig zinnigs uit op deze ochtend.

Tja financieel wanbeleid. Verdienen het ook niet. Net als alle turkse clubs, miljoenen uitgeven maar wel miljardenschulden. En nu niets meer zijn.

Het zou van lef getuigen als Xavi de verantwoordelijkheid legt, waar die hoort: het bestuur. Het vorige bestuur heeft het laten gebeuren dat Barcelona volledig afhankelijk werd van één sterspeler en er een financiële bende van gemaakt en de huidige voorzitter speelt ook hele vieze spelletjes. In zo'n cultuur gaat geen enkel eerste elftal floreren.

9 december 2021 om 08:12

Na 3 (?) weken een veeg uit de pan naar je werkgever lijkt me niet helemaal werksfeer verhogend. Dan had hij moeten bedanken voor de job. Al ben ik het eens qua bestuurlijk dwalen, maar als Xavi zijnde had ik liever rust in de tent gehouden/ zien te krijgen.

Barcelona gaat de Europa League niet winnen. Met oa Borussia Dortmund, Leverkusen RB Leipzig, West Ham, Porto, Sevilla en mogelijk Atalanta doen er nog veel betere teams dan Barcelona mee.

9 december 2021 om 08:11

Wat kunnen tijden toch veranderen hè? 6 jaar geleden nog treble winnaar met MSN en nu EL. Nu zouden ze gewoon onwijs veel moeite hebben met de clubs die jij nu opnoemt.

9 december 2021 om 08:34

Heerlijk toch!

9 december 2021 om 08:56

Dat heeft m.i. onder andere te maken met de om de zoveel jaar roulerende voorzitter. De zittende voorzitter neemt zoveel financiële risico's om maar in goede aarde te vallen bij de socio's. En elke nieuwe voorzitter krijgt de puinhoop van zijn voorganger. Door deze verkiezingen kan Barca nooit een jarenlang goed beleid voeren.

9 december 2021 om 08:57

Het mooiste van al waren al die geluiden uit Barcelona vorig jaar die zich al rijk rekenden dat Real toen Europa League ging spelen, het lachen kon niet op. Wat is karma een fantastisch iets.

9 december 2021 om 09:55

Appelsap12, absoluut hoor. Heerlijk dat het wanbeleid eindelijk wordt afgestraft. Real zal de komende tijd flink wat prijzen winnen in Spanje. Vooral met de aankomende succesvolle transferwindow.

9 december 2021 om 13:46

Ik zie weinig Barcafans zich bezig houden met Real zoals de Realfans dit doen met Barca, er was een tijd dat Real 6 jaar achter elkaar niet voorbij de 2de ronde geraakte, maar de Barcafans waren daar niet mee bezig. Het waren de Madridistas die vierden dat Barca in 2010 de Cl finale in Bernabeu misliep.
Maar jullie doen maar hoor, de rollen zullen nog wel omkeren.

9 december 2021 om 13:51

Hier op dit forum bedoel je? Of de Real fans wereldwijd?

9 december 2021 om 16:09

Op het forum en in mijn omgeving. Wereldwijd is natuurlijk iets anders, maar de strekking van het hoongelach hierboven leek te refereren naar dit forum.

9 december 2021 om 17:01@concha, Guilty haha. Al heb ik dat trouwens nooit openbaar gezegd. Maar stiekem was dat wel het geval haha. Overigens was die situatie natuurlijk wel anders. Real verloor letterlijk van het C-team van Kiev.

Wat een verschil met Koeman! Zoveel meer kwaliteit en het veldspel is ook vele malen beter. Het kost wel een paar miljoen aan afkoopsommen maar dan heb je ook wel wat.

Ja wat had Barcelona verwacht dan met nu Xavi aan het roer, dat hij het even ging regelen dat ze bij de eerste 3 gaan eindigen in de LaLiga en dat ze ver zouden komen in de CL.
Waar Koeman geëindigd is daar modder het wel even door.

9 december 2021 om 07:53

Xavi gaat geen wonderen verrichten. Hij mag de wederopbouw verzorgen. Ik hoop dat de legendes van de club Busquets en Pique een stapje opzij doen. In het moderne fysieke voetbal kunnen ze niet mee en ze drukken zwaar op de begroting. Dat Pique Bartomeu omlaag haalt is terecht maar hij dankt al die macht en zijn contract aan diezelfde Bartomeu.

9 december 2021 om 08:00

Het lijkt als of bij Barcelona de tijd stil is gaan staan. Ze zijn zo geobsedeerd met “Barça DNA”, tiki taka, bal bezit, techniek wint het van fysiek enzovoort. In 2021 gaat het voetbal om loopvermogen en intensiteit. Qua filosofie en spelopvattingen lopen ze jaren achter bij Barcelona.

9 december 2021 om 08:31

@el_guaje7

Nee dat klopt niet, het één sluit het ander toch niet uit? Dat zie je toch aan Bayern, aan City...

Dat is ook het eerste wat Xavi opviel na de eerste trainingsweek. De spelers zijn fysiek totaal niet waar hij wilt dat ze staan. De intensiteit van de trainingen onder Koeman zijn te laag geweest.

9 december 2021 om 08:44

Zelfs in de glorietijd was Bayern lastig op een uitzonderlijk jaar na. Zonder topaanvallers kunnen zij vrij aanvallen zonder enig risico. Ik zou Dembele ook laten gaan. Daar redden we het niet mee.

9 december 2021 om 10:01

Busquets en Pique hebben een groot loonoffer gebracht om de begroting enigszins op orde te krijgen en nieuwe contractspelers aan Barca toe te voegen. Diezelfde jongens wil je nu vriendelijk verzoeken een stap opzij te doen? Jongens van de club die zeer waarschijnlijk nergens anders meer willen voetballen? Deze jongens hebben veel betekend voor de club. M.i. juist nu behouden. Zij weten wat er wordt gevraagd bij een topclub als Barca.

9 december 2021 om 13:51

El_Guaye7, dat zijn van die cliché's die om de 5 jaar weer opduiken. Zelfs in de gouden jaren, als er eens geen dubbel of treble werd gewonnen, dan hoorde je die onzin dat tiki-taka misschien wel achterhaald was 🤦‍♂️
De Barca filosofie is echter niet onderhandelbaar en allerminst het probleem, dat moet jij juist weten en begrijpen als Barcafan. De fysieke vereisten in het hedendaagse voetbal zijn gewoon een standaard gegeven, maar dat staat helemaal los van filosofie en speelwijze.

9 december 2021 om 10:16

@mitchajac020

"waar Koeman geëindigd is daar modder het wel even door."

Nee hoor je merkt al een verschil. Kijk hoe hij zich uitlaat in de media:

"ik heb de spelers verteld dat dit de dag is van een nieuw begin" of "vanaf nu moeten we opnieuw beginnen. We willen een beter Barcelona. Daar ben ik verantwoordelijk voor."

Heel anders dan Koeman die gelijk weer talent onder de bus zou gooien, verlies in schoenen van paar spelers schuiven, zijn schoonzonen Jong, Depay, Luuk en Dest ontzien van kritiek en vooral zelf geen verantwoordelijkheid nemen.

Zo hoog druk zetten met veel ruimte in de rug is ook pure zelfmoord tegen dit Bayern. Xavi heeft gister laten zien een tactisch onbenul te zijn. Had iets behoudender gespeeld met minder ruimte in de rug en dan met snelheid voorin en proberen uit te komen.

9 december 2021 om 07:55

Hij verliest effectief met dezelfde cijfers als Koeman tegen Benfica deed. Met Messi en Suarez verloor je zelfs 8-2.

9 december 2021 om 08:43

Het gaat om de intentie. Er valt nog resultaat te halen en dan ga je met het slechtste Barca sinds jaren lekker hoog druk zetten tegen Bayern. Wat jij doet is scorebord journalistiek en valt me tegen van je want ik hecht doorgaans veel waarde aan jouw reacties. Xavi heeft gewoon aangetoond een naïeve trainer te zijn die speelstijl verkiest boven resultaat.

9 december 2021 om 08:54

@jacco89

Beetje zoals Koeman had gedaan in de heenwedstrijd?

Nee dank u. Ik verlies liever zo dan een hele wedstrijd naar een geparkeerde bus met 2 wielen staan te kijken

9 december 2021 om 16:12

Dit was juist de goede intentie.
Liever kansloos met 3-0 verliezen vanuit de clubfilosofie dan kansloos 0-3 verliezen met een behoudende mindset die afwijkt van de clubfilosofie. Van deze pak slaag zullen de jonkies groeien en leren, tot ze beter worden en het druk zetten goed beheersen. Van die eerdere pak slaag leerde niemand iets.

9 december 2021 om 08:50

@jacco89

Juist niet.... Hij wou de bal zo vroeg mogelijk veroveren op hun helft omdat de afstand naar het doel dan veel korter is. Hij weet dat als we van op eigen helft moeten beginnen, dat we zelfs niet over de helft geraken.

Het werkte ook gewoon tot de 1-0, daarna viel het hele plan in duigen.

Het is net alsof ze dit zelf niet aan zagen komen… het is logisch dat ze met deze selectie niet overwinteren in de CL. De EL winnen zou de beste kans zijn om volgend jaar CL te spelen, maar ook dat gaan ze niet redden denk ik.

Met deze selectie gaat Xavi het ook niet redden...geen ene trainer...het is allemaal de schuld van Koeman...voor dat Barca weer op het oude niveau zit zijn ze jaren verder...Ze hebben die puinhoop over zichzelf afgeroepen.

9 december 2021 om 08:22

@jb. Je zegt met deze selectie gaat Xavi t niet redden en daarvoor Koeman de schuld geven? Wat heeft Koeman te maken met de selectie?

Is het echt een dreun of zat het er al een beetje aan te komen... Gezien alle resultaten dit jaar en de middelmatige aankopen (spaar dan een jaar of 2 je uitgaven en zorg dat je weer iets gezonder wordt qua financiën.) lijkt me goed dit. Proberen om top 4 te behalen door enkel de focus te hebben op eigen liga.

Laten we maar vooral hopen dat er geen geld aan versterkingen wordt uitgegeven. Het is al pijnlijk om middelmaat als Memphis in de spits te zien, wat voor zin zal het dan hebben om 10 miljoen aan een andere matige speler uit te geven. Hoewel het nog zeker enkele jaren zal duren, kan je beter nu radicaal gaan bezuinigen zodat er weldra wat meer vet op de botten zal zijn. Stel Coutinho bijvoorbeeld ook gewoon niet meer op en verkoop Frenkie de Jong aub voor 40/50 miljoen. Wat valt hij toch vies tegen. Verder is het natuurlijk hopen op de snelle terugkeer van Fati en Braithwaite (ja wie had dat gedacht). Vooral laatstgenoemde is hard nodig aangezien we ook niet echt op de fitheid van Fati kunnen rekenen. Maar ja, ik vrees dat we dit jaar al blij mogen zijn als we subtop eindigen. En voor de mensen die de hele tijd Xavi met Koeman vergelijken, het klopt inderdaad dat de resultaten niet geweldig zijn, en het zal een eeuwige discussie blijven. Maar naar mijn mening probeert Xavi nog ten minste met aanvallend voetbal resultaat te behalen (wat mislukt) terwijl Koeman dat juist deed door extreem behoudend te spelen (wat ook mislukte). Is het dan zo gek dat Barcafans dan liever de visie van Xavi prefereren? Het was niks persoonlijks tegen Koeman, maar zijn visie stond gewoon haaks op de filosofie van de club. Was die felle kritiek achteraf terecht? Uiteindelijk was ook onder Koeman in het begin van het jaar de selectie zwaar onder maats, waardoor het gewoon onmogelijk is om te presteren. Helaas voor de Nederlander valt dat kwartje nu pas. Hopelijk kan Xavi er na de winterstop nog wat van maken, want dit team heeft wel echt een break nodig aangezien het vertrouwen echt een dieptepunt heeft bereikt.
En over de Europa Leaque (wat een bittere pil is), moeten we ook maar positief proberen te blijven. Misschien dat de competitie gebruikt kan worden om jeugdspelers serieus te testen. Denk maar aan Abde of Demir die momenteel toch wat tekort komen. Misschien dat ze tegen een leuke subtopper toch hun kwaliteiten kunnen laten zien, of wat van hun waarde doen stijgen.

9 december 2021 om 10:25

Ajax

Exact, kijk alleen verschil hoe Xavi zich uitlaat in de media na zo een verliespartij:

"ik heb de spelers verteld dat dit de dag is van een nieuw begin" of "vanaf nu moeten we opnieuw beginnen. We willen een beter Barcelona. Daar ben ik verantwoordelijk voor."

Niet bepaalde jonge spelers onder de trein gooien na verlies, niet zelf verantwoordelijkheid nemen. Steeds roepen dat het team zeer matig is.

9 december 2021 om 16:15

Mooi verwoord Ajax/Barca, volledig mee eens, zo simpel zit het in elkaar! 👍

Als je toch sommige spelers ziet , niveau echt schrikbarend. Dest als rechtsbuiten.... wat een armoede zeg

Het is wel goed om te zien dat het schandalig behandelen van Koeman en hem ontslaan, de club ontzettend vooruit heeft geholpen. Het aanstellen van Xavi heeft de club vooralsnog veel beter voetbal en veel meer overwinningen opgeleverd.
Het probleem was en is niet de trainer, dat is de selectie en het waanzinnig slechte beleid dat er de afgelopen jaren is gevoerd. Gezien de financiële situatie waarin Barcelona zich bevind, kunnen ze beter maar gaan wennen aan deze middelmaat

9 december 2021 om 08:33

Opzich heb je wel deels gelijk over Koeman. Hij was maar een piepklein deel van het probleem. Echter was verdere samenwerking gewoon niet meer mogelijk. Ook nu zie je gewoon dat dit team geen vertrouwen heeft, en juist op dit soort momenten slaat Koeman helemaal door door zijn eigen spelers af te branden. Het is ook niet gek in de voetballerij om een soort van shockverandering teweeg te brengen door de coach te ontslaan. Ook moeten we wel stellen dat Koeman in de zomer voorbereidingen kon treffen, terwijl Xavi dat nog niet heeft kunnen doen. Ik vind ook pas dat we Xavi na de winterstop echt serieus kunnen beoordelen. Het team heeft dan ook een beetje rust en Xavi heeft dan misschien wat meer tijd om zijn beoogde speelstijl in het team te laten werken. Of hem dat gaat lukken is natuurlijk zeer de vraag, aangezien jij het al; zelf zegt dat dit team echt schrikbarend slecht is. Zolang Fati of Braithwaite niet terug zijn, zijn we compleet afhankelijk van Depay. En laat nu laatstgenoemde een speler zijn die compleet wisselvallig is.

Heeft iemand aan Xavi verteld dat bij die superieure tegenstander liefst 4 sterkhouders ontbraken, dat ze niet uit de 2e versnelling zijn gekomen, ze eigenlijk bij lange na niet in topvorm verkeren en dat ze de laatste 15 tot 20 minuten met hun C-garnituur op het veld stonden? De crisis wordt een beetje onderschat als je zegt dat je de EL maar gaat winnen dan. Daar zal je ploegen tegenkomen die nog beter zijn dan een Betis bijvoorbeeld. Het zou mooi zijn als ze die cup konden winnen, maar ik denk dat het realistischer is om vol voor een 4e plek in de Primera Division te gaan.

9 december 2021 om 08:32

Bij Barca mis je Pedri, Fati, Braithwaite, Agüero en op een gegeven moment Alba. Het is niet dat Barca op volle oorlogsterkte was en ik ben bang dat we het gehele seizoen te maken zullen hebben met blessures. Ik zie ons op dit moment ook zeker niet de EL winnen, daarvoor komen we simpelweg te kort.

9 december 2021 om 08:48

@rm1334

Er is een verschil tussen zeggen dat je de EL wint en zeggen dat je gaat strijden voor de EL winst. Dat is wat Xavi heeft gezegd. Hij moet dit ook wel zeggen, je kan moeilijk van hem verwachten dat hij zegt dat kwartfinale EL het hoogst haalbare is.

Die xavi moest zo nodig komen terwijl koeman vorig jaar nog met dit krakermietig elftal kampioen werd. 1 verschil hij had nog wel messi die een halfjaar ongemotiveerd was en het nu bij psg ook niet kan waarmaken

9 december 2021 om 08:23

Messi liet ze vorig seizoen bijna kampioen worden, niet Koeman laat dat duidelijk zijn. Koeman brak meer af dan dat hij daadwerkelijk aan iets bouwde.

9 december 2021 om 08:36

Het heeft geen zin om op dit soort berichten te reageren. Hoe logisch je ook redeneert, mensen zullen dit blijven roepen. Maar als ze minder onwetend zouden zijn, dan zouden ze concluderen dat een trainerswissel bij slechte resultaten gewoon de normaalste zaak van de wereld is. Kijk bijvoobeeld naar Bayern toen Kovac werd ontslagen. Helaas is het materiaal bij Barca zo slecht dat het achteraf niet realistisch was om betere resultaten van Xavi te verwachten. Wat Koeman natuurlijk ook niet hielp was dat hij een team dat absoluut geen vertrouwen meer had, nog meer de afgrond in bracht door zijn eigen spelers compleet af te branden.

Messi heeft jaren lang alles mooi verblindt voor de fans. Hij was duidelijk te goed voor dit barca en nam ze telkens op sleeptouw waardoor mensen dachten dat Barcelona een topclub is. Het was puur dat ze met Messi nooit afgeschreven konden worden, maar anders is dit barca al minstens 3 jaar subtop clubje.

9 december 2021 om 08:38

Is dat zo vreemd dan? Dat was toch bij Real ook zo toen CR7 vertrok. Twee jaar lang was het helemaal niks, en zie nu. Het is gewoon een kwestie van geduld hebben. Geen enkele ploeg kan een succesvolle lichting probleemloos vervangen.

9 december 2021 om 10:03

Ik denk dat je vergelijking een beetje krom is ajaxbarca. Helemaal niks is voor jou de wereldbeker winnen, kampioen worden, Spaanse supercup winnen en halve finale CL spelen? Beetje overtrokken, of niet?

9 december 2021 om 10:21

@rm1334

Klopt toch? In 2018-2019 is Real Madrid helemaal scheel gespeeld door Ajax , stonden ze mijlenver achter Barcelona in la Liga en waren ze uitgeschakeld in de halve finale Copa Del Rey.

Ook Madrid moest even bekomen na het vertrekken van CR7, maar integenstelling tot Barcelona had Real wel nog steeds een degelijke selectie. Bij Barça is het op dit moment even huilen met de pet op.

9 december 2021 om 10:27

Is met 4-1 door Ajax in de achtste finale worden afgeslacht een beetje overtrokken? Of door in dezelfde week door Barca zowel in de copa als voor het kampioensschap te worden uitgeschakeld? Werden er ook niet in 1 seizoen twee coaches ontslagen? Lees aub. Ik zeg toch ook twee jaar. Het klopt weliswaar dat ze in het tweede jaar kampioen zijn geworden, maar dat kwam echt gewoon puur door die coronastop. Daarvoor was Real echt dramatisch bezig. Gelukkig voor hun konden ze makkelijker omgaan met die inhaalwedstrijden van om de drie dagen. Dat Real nu superieur is, zal je mij niet horen ontkennen. Wel vraag ik me af wat er zal gebeuren als Kroos en Modric op den duur zullen vertrekken.

9 december 2021 om 10:42

Ik lees toch duidelijk dat je zegt dat het twee jaar helemaal niks was met Madrid. Ajax heeft ons 1 wedstrijd scheel getikt en we eindigden 3e in de Primera. In december wonnen we de wereldbeker, we wonnen de Spaanse supercup, werden kampioen en speelden halve finale CL. Als Barcelona dit zou presteren zou je denk ik iets anders praten.

9 december 2021 om 10:45

Om de landstitel toe te schrijven aan de coronastop is helemaal een grap. Vind je zelf ook niet?

9 december 2021 om 11:12

Nee zeker niet. Barca had toen een kwalitatief beter team. De grote zwakheid was echter dat dat team uit allemaal dertigplussers bestond, terwijl Real juist een heel jong team had die conditioneel in perfecte staat verkeerden. Real; had zich beter aan de omstandigheden aangepast.

9 december 2021 om 11:13

En hoe verklaar je dan het ontslag van Lopetequi en Scholari? Zelfs Zidane kon het in zijn eerste jaar niet laten omkeren. Het spelersmateriaal was gewoon ondermaats. Ook in het tweede seizoen vond ik Real gewoon slecht, maar werden ze dankzij de coronastop kampioen.

9 december 2021 om 13:47

Ja joh, zo kun je linksom of rechtsom wel van alles verzinnen om Madrid te torpederen, prima hoor. Als jij ons als niks voorstellend betiteld in een ook periode dat we 3 prijzen winnen waaronder een landstitel - in een periode waarin ook wij onder corona te lijden hadden net als alle andere clubs (gek nietwaar?) en we bovendien halve finale cl halen met 55 blessures in een seizoen, dan lees ik dat je hele hoge eisen stelt aan Madrid voordat ze iets van een goedkeuring mogen verwachten. Dat zijn d er eisen die je inderdaad ook mag stellen aan een echte grote club.

9 december 2021 om 16:09

Je kan toch erkennen dat die Coronastop jullie heel goed uitkwam? Jullie verkeerden in een waardeloze vorm. Vervolgens wordt er twee maanden niet gevoetbald en moet er ineens om de drie dagen een wedstrijd worden gespeeld. Ik zeg nergens dat de prestatie geen waardering verdient. Ik zeg enkel dat jullie spelersmateriaal toen ook gewoon niet echt geweldig was. Wij wonnen toch vorig seizoen ook de copa, maar niemand die daar echt waarde aan hechtte vanwege de gebrekkige kwaliteit van het team. Een prijs is een prijs, maar het kan toch geen kwaad om gebrekkige concurrentie of extreme omstandigheden erbij te halen. En mag ik trouwens ook vragen over welke halve finale je het dan hebt? Tegen Ajax was het de achtste finale, en het jaar erna was het volgens mij de kwartfinale tegen city toch?

9 december 2021 om 08:50

In Europa zijn we sinds het vertrek van Xavi en Iniesta niks meer.

Goedemorgen Culers,

Het is wat het is... We zijn op dit moment gewoon Europa League niveau en we zijn niet eens de favoriet daarin. Ik schat inderdaad ploegen als Dortmund en Sevilla hoger in en enkel met een goede loting kunnen we tot in de finale geraken.

Alleen moeten mensen zich niet blind staren op de ploeg die gisteren op het veld stond.
Je mist : Pedri, Fati, Aguero, Braithwaite (ok geen wereldspits maar kon handig zijn), Abde (is er nog lang niet maar brengt dreiging). Dat zijn 3/4 basisspelers die ons in de EL toch wel kunnen helpen.

We zullen terugkomen, daar ben ik van overtuigd. We moeten nu door de zure appel heen bijten, maar wij zullen terug staan waar wij behoren namelijk in de top van Europa.

Visca el Barça, avui demà sempre!

9 december 2021 om 08:39

Braithwaite is naar mijn mening juist het grootste gemis. We worden natuurlijk geen kampioen met hem, maar plaatsing voor de CL zou dan wel een stuk realistischer zijn. Helaas verwacht ik van Fati ook niet al te veel. Hij is toch om de vijf wedstrijden geblesseerd.

9 december 2021 om 08:45

@ajax/barca2014

Klopt, hij had zeker wat kunnen bijbrengen. Fati heeft ongeluk met blessures, maar hij zal ook wel sterker terugkomen. Je zag al meteen zijn kwaliteit na zijn knieblessure. Die vind zo makkelijk het doel!

Het zijn jankers die niet realistisch zijn. Barca zit in dezelfde situatie waar Man United in zat, waar Milan in zat, waar Inter in zat enz. enz. Ze moeten realistisch zijn. Frankie komt kennelijk tot zijn recht in een goed voetballend team, niet in deze puinhoop, Depay is niet de Barca spits die de boel uit het slop trekt. Busquets is op zijn retour en zo kunnen we nog even door gaan. Barca moet gaan bouwen met Pedri, Fati, Gavi en alle andere talenten. Verkoop spelers die waarde hebben, zet een project neer waarbij transfervrije buitenkansjes de jonge gasten kunnen begeleiden. En haal gerichte versterkingen, en vooral, geef het tijd, anders is het gedoemd te mislukken. Nu mogen ze EL gaan spelen en dat is misschien nog wel de route naar de CL van volgend jaar, want via de competitie kunnen ze zomaar in de Conference League eindigen.

9 december 2021 om 09:05

De beste vergelijking is denk ik met AC Milan. Die hadden namelijk ook echt een periode dat die enkel middelmaat konden opstellen. Manunited heeft altijd op grote bergen geld kunnen zitten. Barca kan zich helemaal niks meer veroorloven. Onze hoop ligt echt op de jeugdopleiding.

Ik kan er werkelijk totaal geen medelijden mee hebben. Jarenlang er financieel een puinhoop van gemaakt. Er zijn zoveel clubs die wel verantwoord financieel beleid voeren maar er door dit soort clubs simpelweg niet tussenkomen. Prima als Barca dit jaar geen CL of zelfs ander Europees voetbal haalt. Ik kan ze missen als kiespijn.

Zo slecht vind ik het niet dat ze nu in de Europa League beland zijn. Iedereen moet eerlijk zijn dat dit nu het niveau is waar dit Barcelona zonder Messi thuishoort. Met Messi waren ze hooguit nipt 2de geworden denk ik.
Met de Europa League hebben ze een kleine kans meer om volgend seizoen ook in de Champions League groepsfase te belanden. Of op zijn minst 4de plaats in La Liga of Europa League winnen. Of een kleine kans dat de 5de plaats ook Champions League wordt in La Liga...

Op dit moment zijn Real, Atletico en Sevilla beter. 4de, 5de, 6de of 7de positie dat is denk ik waar Barxa gaat eindigen.

Europa League zo slecht nog niet, als ze ver komen kunnen ze wat geld verdienen. In de CL waren ze de volgende de ronde er sowieso uitgevlogen. Misschien nog wel genanter, bv tegen een Lille of billenkoek 2 x 5-0 om de oren tegen Liverpool.

Blijven dromen, vliegen er in de Europa League net zo snel uit. Hebben de laatste jaren duidelijk boven hun financiële stand geleefd en plukken daar nu de vruchten van. Xavi moet het net als Koeman met deze selectie doen waar geen eer mee is te behalen. Spelers die al twee keer een salarisoffer moesten brengen om de club overeind te houden en een voorzitter hebben die al net zo gek is als zijn voorganger. Laporta heeft het maar om spelers als Haarland en Mbappe te gaan halen terwijl meer dan een miljard schuld hebt en waar nu nog wat bij komt omdat je uitgeschakeld bent voor de C.L.

Enige positieve hieraan is dat we als voetballiefhebbers straks op dinsdag bijv. een Ajax - PSG, op woensdag een Real Madrid - Chelsea en als kers op de taart op donderdag een Barcelona - Dortmund zullen zien.

' Gigantische dreun voor Barcelona'. Pff, dit is toch geen verassing? Iedereen met maar een beetje voetbal verstand kon dit resultaat van mijlenver zien aankomen.

Als het oude Barca van 10 jaar terug zo was uitgeschakeld, ja, dan kun je van een dreun spreken.

Maar dit matige, zwalkende team tegen een Bayern wat 1 van de sterkste ploegen in Europa is, heeft een een resultaat neergezet wat je kon verwachten.

Deze ploeg moet gewoon weer opgebouwd worden. En naïef Tiki taka willen spelen gaat met dit spelersmateriaal niet op. Het mag blij zijn als het in de top 6 van Spanje meedraait.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4947 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Sevilla4618
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
GaviMiddenvelder171
M. DepayAanvaller168
L. de JongAanvaller123
Riqui PuigMiddenvelder100
A. EzzalzouliAanvaller101
M. ter StegenKeeper190
Jordi AlbaVerdediger150
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

243 fans
Middenvelder, 33 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Barcelona 20 1 5 0
2020/2021 Barcelona 36 0 9 0
2019/2020 Barcelona 33 2 10 0
2018/2019 Barcelona 35 0 10 0
2017/2018 Barcelona 31 1 8 0

In de wandelgangen

Woensdag 26 januari
Een overgang van Álvaro Morata naar Barcelona is uitgesloten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren