Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Ik denk dat dit makkelijker en sneller kan bij Turkije dan bij Oranje’

Laatste update:

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone, de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, licht wekelijks een van deze talenten uit, met deze keer aandacht voor Yusuf Barasi, de international voor Jong Turkije in dienst van AZ.

Door Chris Meijer

Een paar dagen voor de wedstrijd tussen AZ en Fortuna Sittard fantaseert Yusuf Barasi (18) hardop. Moet hij op een gegeven moment even uit zichzelf gaan staan om de aandacht van trainer Pascal Jansen te trekken? “Misschien wel”, grijnst Barasi. “Nee, we gaan wel zien. Ik hoop dat ik minuten kan maken.” Die hoop kwam uiteindelijk uit, want Barasi werd vier minuten voor het einde binnen de lijnen gebracht als vervanger van Vangelis Pavlidis en maakte daarmee zijn Eredivisie-debuut. Het waren de eerste minuten in het eerste elftal van AZ sinds zijn officiële debuut, vorig seizoen in het Europa League-duel met HNK Rijeka. “Mijn debuut was een mooi moment, het voelde als een beloning. Ik was goed gestart bij Jong AZ. Ja, je hoopt daarna op meer. Het is nooit genoeg, weet je?”

Barasi kwam afgelopen weekeinde tijdens het duel met Sparta Rotterdam opnieuw als invaller binnen de lijnen en heeft daardoor voorlopig zestien minuten in de hoofdmacht van AZ gespeeld, verspreid over drie wedstrijden.

Maar Barasi is realistisch: zijn vorige seizoen was wisselvallig. Op verschillende momenten kreeg hij te maken met blessures. Omdat hij in zijn woorden fysiek nog niet sterk genoeg was. Of gewoon door botte pech. Zo moest hij het trainingskamp met de hoofdmacht van AZ tijdens de voorbereiding op dit seizoen verlaten met een blessure. “Dat was eigenlijk een beetje mijn kans om het te laten zien. Ik was best goed begonnen in de eerste dagen, maar ik raakte geblesseerd en moest daarna even herstellen”, verzucht Barasi. Maar sinds de start van het seizoen blijft hij voorlopig gevrijwaard van blessures. “Het gaat veel beter, vind ik. Als ik nu een wedstrijd speel, voel ik me na afloop oké. Vorig jaar had ik er moeite mee om een dag na de wedstrijd te trainen. Dat is nu geen probleem. Die stijgende lijn wil ik doortrekken en dan zien we wel.” Het meest tastbare bewijs van die stijgende lijn in de eerste seizoenshelft vormde wel de fraaie goal tegen Roda JC Kerkrade, drie weken geleden.

Tot dusver is Barasi dit jaar basisspeler bij Jong AZ, als spits, rechts- óf linksbuiten. “Ik ben heel doelgericht. Ik kan iemand voor het doel zetten, assists geven, doelpunten maken en acties maken. Ik ben gevaarlijk in de kleine ruimte. Ja, dat is het. Ik ben gewoon dodelijk.” Het klinkt toch nadrukkelijk als de functieomschrijving van een spits. “Ja, eigenlijk wel”, reageert Barasi. “Het liefst speel ik als spits of linksbuiten, daar kom ik het meest in mijn kracht. Soms word ik op rechts of op aanvallende middenvelder gezet. Elke goede speler moet overal kunnen spelen. Dus als ik daar word neergezet, accepteer ik het en moet ik het laten zien. Het is ook wel een voordeel dat je op meerdere posities uit de voeten kan.”

“Ik vind dat ik nog sterker kan worden, zodat ik nog beter het verschil kan maken. Ik merk wel dat rond de zeventigste of tachtigste minuut de tank soms een beetje leegraakt, terwijl de wedstrijd in die fase bepaald kan worden. Als ik dat beter kan volhouden, kan ik nog gevaarlijker worden. Ik kan in fysiek opzicht nog stappen zetten”, vervolgt Barasi, die al sinds zijn elfde in de jeugdopleiding van AZ speelt. Het is wat hij nog nodig denkt te hebben om echt de stap richting het eerste elftal te kunnen maken. Hij zat al vier keer bij de wedstrijdselectie - eveneens tijdens het Conference League-duel met Randers en de competitiewedstrijd tegen Sparta Rotterdam, waarin hij als invaller twaalf minuten meedeed - maar trainde in de afgelopen anderhalf jaar ook geregeld mee met de hoofdmacht. “Als ik fysiek goed in orde was, zou ik vaker meetrainen. Gewoon, vast. Ik ben nu aan het opbouwen en ze zijn volgens mij aan het kijken of ik vaker met het eerste kan trainen of spelen. Dan moet ik mezelf daar laten zien.”

Ervaart hij de stap van Jong AZ naar het eerste elftal als groot? “Ik zou het echt niet weten, eigenlijk”, antwoordt Barasi. “Je hebt betere spelers om je heen, die het spel beter begrijpen. Misschien maakt dat juist wel wat gemakkelijker. Aan de andere kant wordt er natuurlijk wel meer van je gevraagd. Ik heb daar niet echt moeite mee. Natuurlijk is het zwaarder, maar daar moet je even aan wennen. Voetballend kan ik wel mee, vind ik. Ik ben wel echt klaar voor een echte kans bij het eerste. Het kan ook, denk ik.” Die kans heeft Barasi afgedwongen in de Keuken Kampioen Divisie, waar hij inmiddels al 37 wedstrijden (24 basisplaatsen, 10 doelpunten, 4 assists) in speelde. “Er is een groot verschil tussen de Keuken Kampioen Divisie en jeugdvoetbal. Het is mannelijker, dus dat is goed voor je ontwikkeling. Ik speel nu een rol bij Jong AZ, ik moet proberen belangrijk te zijn voor het team en mijn kwaliteiten te laten zien.”

Barasi - die op de foto een duel uitvecht met Liam van Gelderen van Jong Ajax - pendelde vorig seizoen tussen de bank en de basis bij Jong AZ, maar staat in deze jaargang over het algemeen altijd aan de aftrap. Dit seizoen was hij in vijftien wedstrijden goed voor vijf doelpunten en een assist.

In dat opzicht vormen ook de interlands met Jong Turkije waardevolle ervaringen in de ontwikkeling van Barasi. De geboren Alkmaarder speelde voor de Onder 15, Onder 16 en Onder 17 van Oranje, maar maakte ruim een jaar geleden de switch naar Turkije. “Toen Turkije kwam, was de keuze vrij makkelijk. Ik heb ook naar het perspectief gekeken. En dan bedoel ik zo snel mogelijk bij de A-ploeg komen. Ik denk dat dit makkelijker en sneller kan bij Turkije dan bij Oranje. Het is ook mijn vaderland, het is altijd mooi om voor Turkije te spelen, echt een hele eer.” Inmiddels heeft hij vijf interlands voor Jong Turkije achter zijn naam staan. “Het was in het begin wel moeilijk, ik moest wennen. Nu voel ik me echt thuis, ik kan het met iedereen goed vinden.”

“Je hebt spelers van Galatasaray, Fenerbahçe en Besiktas, gewoon jongens die bij die topclubs in de basis spelen. Dat is wel mooi, met hen moet je concurreren. Daar worden wel andere dingen gevraagd. Bij AZ zijn we heel veel met tactiek bezig, maar daar leer je ook de andere kant. Duelleren, veel lopen: het fysieke gedeelte. De stijl van voetballen is anders, dus het maakt je veelzijdiger als speler.” Als jeugdinternational gaat zijn naam veelvuldig rond in Turkije. Niet alleen op social media (‘Turken zijn fanatiek, dat merk je daar wel’), maar ook in de media. Zo werd de naam van Barasi reeds in verband gebracht met Galatasaray en Besiktas. “Ik heb het wel gehoord. Ik weet niet of het klopt, maar ik heb het ook gelezen. Het zou kunnen, ik ben er niet echt bezig. Dat zijn wel clubs waar je van droomt, toch? Het is een jongensdroom, maar ik denk er nu niet echt aan.”

Voorlopig is Barasi bij AZ in het bezit van een aflopend contract. “Ik ben niet bezig met mijn contract, ik wil lekker voetballen en minuten maken. De rest laat ik wel aan mijn zaakwaarnemer en vader over, zij zijn daar mee bezig. Soms vraag ik even hoe het gaat, maar verder bemoei ik me er niet mee. Ik moet me zoveel mogelijk laten zien in Jong AZ en misschien krijg ik dan uiteindelijk stiekem steeds meer minuten in het eerste. Als je je ding doet, kan niemand om je heen”, klinkt het vastberaden. Achter Pavlidis herbergt de selectie van AZ eigenlijk geen tweede spits, daar Jelle Duin onlangs geopereerd werd en langdurig uit de roulatie is. Barasi besluit met een glimlach: “Misschien dat ik wel daarom bij het eerste betrokken word, dat kan. Ik ben realistisch: je moet klaar zijn om daar minuten te kunnen maken. Ik denk dat ik nu op de goede weg ben.”

Naam: Yusuf Barasi
Geboortedatum: 31 maart 2003
Club: (Jong) AZ
Positie: aanvaller
Sterke punten: doelgerichtheid, techniek, snelheid

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Toevallig speelde deze jongen bij mijn plaatselijke amateurclub Kolping Boys. Toen nog echt een jonkie maar je zag wel dat ie erg goed kon voetballen. Hij werd al vrij snel gescout door AZ en heeft het toch knap volgehouden met laatst zelfs zijn debuut in het eerste. Vroeger was snelheid iig niet zijn sterke punt, meer techniek en passing/schot. Ik vind hem eigenlijk een beetje een type nummer 10, die net nergens tot zijn recht komt in het hedendaagse voetbal. Een spits vind ik het eigenlijk niet, daar mist hij de fysieke kracht voor. Tenzij je echt heel snel bent en dus echt op diepte speelt, maar dat is hij ook niet echt. Op de flank ook niet explosief genoeg. Ik denk dat hij het niet gaat redden bij AZ, maar hijs nog jong en laat me graag verassen!

9 december 2021 om 01:42

Verrassen zou ik zeggen. Verassen is ook weer zo pijnlijk en onnodig 😉

9 december 2021 om 09:35

Jongen is echt meer dan bovengemiddeld snel en één van de pareltjes van onze jeugdopleiding. Denk dat hij het wel gaat redden. ps: fuck kolping boys xx een ex-koedijk speler haha

9 december 2021 om 16:31

Lol, er is maar 1 top amateur club in alkmaar afc34 Maar Barasi mag wat mij betreft wel vaker invallen dit seizoen.

9 december 2021 om 20:39

AFC is niet zo slecht als kolping inderdaad! Alcmaria Vitrix (of was het Alkmaarse boys?) was ook vreselijk

9 december 2021 om 11:47

Support your local!

Ik vraag me af wat er met de aanvallende talenten gebeurt. Goudmijn was toch een creatieve middenvelder, taabouni net zo. Had ze persoonlijk inmiddels wel rijp geacht voor eredivisie. Kan iemand mij vertellen hoe de stand van zaken is? Goudmijn in de winter terug naar jong voor minuten? En zullen Barasi en Taabouni meer minuten krijgen? Of zijn ze nog niet zo ver?

9 december 2021 om 09:39

We zitten als az supporters al heel lang te wachten op zowel Mo als Yusuf. Mo was vorig seizoen écht heel goed en had een kans verdient in het eerste. Yusuf is net 18 en moet nog wat stappen maken. Hoop ze beide vandaag tegen Randers te zien. Onze geweldige coach geeft liever Aboukhlal en de Wit speeltijd...

10 december 2021 om 20:40

Zuur. Vind het jammer, heb als Amsterdammer echt van az kunnen genieten. Laatste tijd ga ik er niet echt meer voor zitten. Eigenlijks sinds deze vage trainer. Krijg een beetje Art Langeler gevoel bij hem.

Moet wel zeggen dat turken vrijwel nooit echt top worden, ik weet niet wat dat is.

11 december 2021 om 09:10

Moet wel zeggen dat ik jou vaker het Turkse voetbal zie neerhalen, ik denk gister nog. En dat is je goedrecht natuurlijk. Wellicht heb je gewoon veel interesse in het Turkse voetbal en zou je het willen zien groeien oid. Nobel van je.

Terugkomend op het onderwerp. Misschien worden alle landen nou eenmaal geen top voetballanden. Nederland zit vol met prachtige kleine voetbalveldjes met mooie grasmatten en elke wijk in een stad of zelfs dorp heeft zowat zijn eigen voetbalclub waar kinderen min of meer worden opgeleid door mensen met een KNVB opleiding. Op vakantie in Turkije zie ik gigantische stadsdelen met geen enkele club en de veldjes zijn niet onderhouden. Kinderen spelen daar in de steegjes voetbal op een helling van 15 graden.

Turken zijn hele fanatieke supporters, maar je kind op voetbal inschrijven is voor velen moeilijk als de gemiddelde voetbalclub die ‘in de buurt’ is even ver is als de afstand tussen Amsterdam en Rotterdam.

Geboren in Alkmaar.. komt uit voor Turkije... mag ik het eens omdraaien? Het is een vrije keuze, maar ik vind het heel teleurstellend dat spelers die in Nederland geboren zijn niet voor Nederland uitkomen.

Word altijd op de een of andere manier uitgelegd.. maar dit is hoe IK het voel.

9 december 2021 om 12:31

Ik ben het deels met je eens en deels ook weer niet. Tuurlijk is het jammer dat een Ziyech niet voor Nederland kiest. Dit onderwerp blijft vaker terugkomen maar ik vind dat we ons zelf moeten afvragen waarom een speler voor een ander land kiest. Waar ligt het hem aan? Hoe komt het dat een de één wel voor NL kiest en de ander niet. In plaats van kritiek uiten waarom iemand voor een ander land kiest vind ik dat we eerst naar ons zelf moeten kijken.

Waarom kiest een jeugdspeler al zo vroeg voor een Turkije of Marokko? Dit gaat veel verder dan alleen voetbal en zijn we helaas nog niet zo ver als België, Frankrijk of Duitsland qua diversiteit in het voetbal.

10 december 2021 om 09:04

Ik denk wel eens, als we weer oorlog krijgen zijn we zwaar de sjaak want niemand wil voor Nederland uitkomen en de geallieerde van de tegen partij zijn al binnengedrongen haha. Maar aan de andere kant denk ik, waar maken we ons druk om, laat ze lekker uitkomen voor wie ze willen. Soms moet je je gewoon niet zo druk maken om dingen want je hebt alleen jezelf er mee als je je gaat irriteren.

11 december 2021 om 09:27

Zat Nederturken in Turkije ontmoet die letterlijk glinsterende ogen krijgen als ze een andere Nederlander zien (ik dus). Powned heeft ons allemaal echt tegen elkaar op weten te zetten, maar als puntje bij paaltje komt houden die gasten met ons samen ook van Nederland. Laat je niet gek maken.

11 december 2021 om 12:54

De keuze voor Turkije is ook geen keuze tegen Nederland. Dat idee mis ik af en toe in het debat. Precies zoals jullie zeggen: lekker zelf laten kiezen, veel houden echt wel van Nederland net zoals andere Nederlanders, en inderdaad soms kan je ook naar jezelf kijken. Wat drijft die jongens weg? Soms zal het gewoon vaderlandsliefde zijn voor Turkije of de cultuur waar ze zich meer in herkennen, maar soms helpt de samenleving in NL misschien ook wel een handje mee (minder minder minder, nou dan zou ik me ook niet prettig voelen).

11 december 2021 om 19:23

Dat spelers voor Turkije of Marokko kiezen vind ik nog tot daar aan toe, maar de dubbele paspoorten vervolgens ben ik wel op tegen. Je "neemt" in dat geval alle rechten van een Nederlander en "geeft" vervolgens je talent terug aan een ander land. 1 paspoort, 1 nationaliteit. Ouders uit verschillende landen? Kiezen. Persoonlijk hoef ik geen jongens in Oranje te zien die niet eens een normale zin kunnen uitspreken of zich meer verbonden voelen met andere landen, lekker laten gaan. Gun het deze jongen van harte net als alle anderen die hier voor kiezen, maar het lijkt steeds meer op de benefits van NL meepakken terwijl je verder volledig schijt aan het land hebt.

9 december 2021 om 12:39

Ik snap op mijn beurt weer niet waarom mensen verwachten dat ze voor het Nederlands elftal mogen uitkomen. Wij (mensen met een migratieachtergrond) worden vaak indirect niet als Nederlanders gezien. Ik heb heel vaak de vraag gekregen wat voor afkomst ik heb en dan wordt er verbaasd gereageerd dat ik mij geen Nederlander voel. Blijkbaar wordt ik zelf niet eens als Nl'er gezien, anders krijg je niet zo'n vraag lijkt me.

Als ik een voetballer was geweest was ik ook 100% voor Turkije uitgekomen, hoe dankbaar en blij ik ook ben dat ik hier mag leven.

9 december 2021 om 13:23

Waarom mag jij hier wel in generaliseren? Iedereen die ik ken, familie, vrienden en collega's zijn supertrots op mensen met een migratie achtergrond die voor NL uitkomen. Die paar gekken die wel zo denken dat jij geen Nederlander bent staan dus voor jou voor heel Nederland? Daar voel ik me door beledigd! Mag dat ook eens?

9 december 2021 om 16:41

Ik generaliseer niet? Trots zijn op iemand die voor NL speelt is toch iets anders dan iemand als volwaardig Nederlander zien? Daarnaast, bij spelers zoals Ould Cheikh, Tannane, Ihattaren etc wordt er gemeld dat het door de cultuur komt, maar als die zelfde spelers braaf en succesvol waren geweest zou iedereen het raar vinden dat ze niet voor NL kiezen. Vandaar dat ik aangeef dat we nooit als volwaardig Nederlander gezien zullen worden. Mooi dat er in jou omgeving mensen zijn die trots zijn op zulke dingen, maar ik irriteer me aan mensen die dit gevoel bagatelliseren. Het is toch niet meer dan logisch dat ik mijn situatie beter kan schetsen dan jij de mijne? En de keuze van vele buitenlandse spelers verstrekt mijn mening. Bij succes wordt er natuurlijk geen onderscheid gemaakt.

Had Affelay een goal gemaakt in een WK finale werd hier niet eens over gesproken en was het een Nederlandse legende geweest. Was die zelfde Affelay een enorme lastpak en mentaliteits issues, dan werd al snel de verbinding gemaakt met andere Marokkaanse voetballers met gedrags issues.

10 december 2021 om 08:10

Klopt, in mijn omgeving worden de meeste mensen met een migratie achtergrond als buitenlander gezien. Ergens ook wel te begrijpen. Alleen weet ik van vrienden met een migratie achtergrond dat ze ook niet als Turk of Marokkaan in hun vaderland worden gezien. Lijkt me daarom best vreemd om niet echt een land te hebben. Daarom kiest de een wel en de ander niet voor Oranje. Is ook heel bepalend wie je vrienden zijn.

10 december 2021 om 09:24

Je haalt nu wel een paar zaken door elkaar. Dat niet als volledig Nederlander te worden gezien of in ieder geval dat gevoel te hebben is natuurlijk extreem naar en zou niet het geval mogen zijn. Maar ik vind dat je iemand best om zijn afkomst kunt vragen zonder die persoon gelijk als niet-Nederlander te zien of neer te zetten. Als een witte Nederlander een duidelijk niet Nederlandse achternaam heeft is dat toch ook geen rare vraag waar dat vandaan komt? Verder ben ik ook niet met je eens dat bij succes niet naar achtergrond wordt gekeken. Iedereen weet dondersgoed wat de afkomst van Tahamata en Gio is en de Molukse gemeenschap is er (terecht) trots op. Dat er bij negatief gedrag ook verkeerde (racistische) geluiden komen ga ik niet ontkennen, maar volgens mij is dat nog steeds een minderheid. Daarbij vind ik wel dat op een normale, rustige manier bespreekbaar zou moeten zijn als bepaalde eigenschappen worden gekoppeld aan bepaalde kenmerken (zoals cultuur/afkomst), mits dat fatsoenlijk onderbouwd en dus ook enigszins terecht is natuurlijk. We kunnen namelijk wel doen alsof we allemaal volledig hetzelfde zijn, maar dat is natuurlijk niet het geval. Culturele en genetische aspecten zijn gewoon heel belangrijk in ons gedrag. In Nederland heb ik daarbij het idee dat tegenstellingen juist worden versterkt door een aantal tegenstrijdige kenmerken en daarin ga ik even generaliseren. Namelijk de lompheid/directheid van autochtone Nederlanders tegenover het moeite hebben met open kritiek (schaamte cultuur) in de Marokkaanse en Turkse gemeenschap. En beiden groepen mogen daarin wel wat meer naar zichzelf kijken en rekening houden met elkaar.

10 december 2021 om 09:33

Weef. Weet je wat het ook nog is, dat verhaaltje van 'wij worden niet gezien als Nederlanders' is nu ook wel een beetje uitgekauwd naar mijn mening. Genoeg mensen van bijvoorbeeld Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst die zichzelf volledig als Nederlander beschouwen en ook zo worden gezien. En natuurlijk heb je een groep die dat niet zo ervaart, maar ligt dat dan aan dat grote boze racistische Nederland, of kan dat probleem ook wel eens gedeeltelijk gezocht worden bij de mensen die het zo ervaren? OKC-Thunder geeft hier zelf al een mooi voorbeeld van. Hij vindt het meteen een aanval op zijn Nederlandschap als iemand vraagt waar zijn roots liggen, terwijl er ook een grote groep is die zo'n vraag juist fijn vindt en met trots praat over zijn of haar voorouders ipv het meteen te zien als minder Nederlander zijn. Ik stel zelf ook wel eens deze vraag, maar die stel ik ook als ik iemand Nederlands hoor praten met een bepaald accent. Genoeg kansen in dit land om er iets van te maken, alleen is het vaak wel de vraag wat jezelf met de kansen doet. En nee hier is het niet perfect en je hebt altijd volk dat bang is voor het onbekende, maar zeggen dat wij op dit gebied achterlopen in het voetbal op België, Duitsland en Frankrijk zoals hier boven wordt gezegd? Ik vraag het mij ten zeerste af.

10 december 2021 om 09:55

Ik vraag ook weleens aan mensen met een Nederlandse achternaam waar ze vandaan komen. Zo raar is dat toch niet?

10 december 2021 om 11:39



Waar zeg ik dat ik het een aanval vind? Het is tegenstrijdig, niet meer dan dat. Ik geloof zelfs dat een gros van de Nederlandse mensen dat niet eens met een slechte intentie doet, en dat bij negatieve voorbeelden ze hun onderbuik laten spreken, maar het is nou eenmaal zo. En zoals ik zeg, ik voel mij Turks; niet door de 'boze racistische Nederlanders', maar om het indirect onderscheid maken tussen bevolkingsgroepen, vaak zonder een slechte intentie.

Ik zal mij nooit een Nederlander voelen, mede door de onderscheid die mensen al snel maken. En dat kunnen 'jullie' maar niet begrijpen omdat jullie dat gevoel niet kennen, en doe mij en ieder ander met een migratie achtergrond een plezier en ga er ook niet over oordelen. Ik zeg wat ik voel en wat ik leef en denk, jij zegt wat je 'hoort', daar zit een heel groot verschil tussen. Men moet begrijpen dat zoiets menselijk is, als ik in Turkije had geleefd was er precies het zelfde gebeurd, dat gebeurd overal. Maar ipv het toegeven ervan wordt er steeds maar omheen gedraaid en gebagatelliseerd en moeten wij maar niet zo zeuren en naar ons kijken.

10 december 2021 om 14:53

Nou jij trekt de conclusie 'blijkbaar word ik zelf niet als Nederlander gezien, anders krijg ik niet zo' n vraag lijkt mij'. Daarmee zeg jij toch dat er door zo'n vraag, in jouw perceptie, wordt getwijfeld door een ander in hoeverre jij je een Nederlander voelt? Je kan zo'n vraag ook opvatten als interesse ipv een stempel. Ik voel vooral bij jou een weerstand om je Nederlands te voelen en voel jij je gewoon Turks. Dat kan toch? Je moet vooral voelen hoe jij jezelf voelt, maar het vingertje wijzen dat het mede aan de Nederlanders ligt, daar ga ik niet in mee. Want je moet toch nog even zeggen 'mede door het onderscheid dat mensen al snel maken'. Laat ik een vraag stellen; op welke manier zouden wij ons moeten opstellen zodat jij je een Nederlander voelt? Of is hier sowieso geen verandering in te brengen en blijf je je op welke manier dan ook Turks voelen? Als dat zo is, dan houdt het toch op lijkt mij.

10 december 2021 om 16:12

Volgens mij wil je het niet begrijpen. Ik en vele anderen hebben de 'urge' om zich als Turk of Marokkaan te identificeren omdat die onderscheid al snel in de hoofden gemaakt wordt. En nogmaals, daar kun je niks aan doen, omdat wij duidelijk anders zijn dan de overgrote meerderheid qua religie, cultuur en traditie.

Als ik in Turkije had geleefd had ik die urge niet om mijzelf perse te identificeren, omdat ik al met alle mede Turken samen woon en andere culturen en achtergronden een minderheid is.

En zo waarschijnlijk ook bij jou, omdat je een grote meerderheid bent zie je niet in waarom je je zou moeten identificeren. Al vanaf kleins af aan krijg je als iemand met een migratie achtergrond mee dat jou cultuur en religie anders is. Dan is het toch niet zo gek dat wij ons anders voelen? Ik heb onbegrip voor mensen die vinden dat wij ons Nederlands moeten gaan voelen terwijl je al je hele leven lang hoort dat onze culturen niet overeenkomen, dan is het toch normaal dat je een kant kiest en dat je dan meestal de kant van je ouders kiest? Dit is nogmaals voor de meesten niet te begrijpen, en nogmaals, als je het niet kunt begrijpen (wat doodnormaal is) oordeel er niet over. Ga niet met vingers lopen wijzen naar mij of naar anderen. Als je anders bent dan de meerderheid voel je je ook anders, en moet ik toegeven dat wij als gemeenschap ook goed moeten weten dat anders gezien worden meestal niet gelijk staat aan ongelijk zijn.

10 december 2021 om 16:36

Ik kan nog een heel verhaal typen, maar eigenlijk komt het er dus op neer dat jij niet kan geloven dat er veel mensen met een Turkse komaf (of elke willekeurig komaf) zich Nederlands kunnen voelen? Als dat uiteindelijk de realiteit is, dan ben ik bang dat de multiculturele samenleving gedoemd is om te mislukken, omdat iedereen in zijn eigen cultuur blijft hangen.

10 december 2021 om 17:33

Volgens mij is de bedoeling dat zo'n multiculturele samenleving juist inhoudt dat iedereen zichzelf kan blijven en voelen en toch meedoet (wat ik naar mijn idee volop doe ondanks dat ik mij Turks voel) Of is het voor jou verplicht dat ze zich Nederlands voelen? Dan is het inderdaad gedoemd te mislukken, maar als je iedereen in zijn waarde laat en weet dat er verschillen zijn en daarmee rekening houdt met elkaar, zou dat veel beter zijn. Of wil je net als Amerika een melting pot?

11 december 2021 om 09:32

@Ducktaildo, ja Lale Gul zien we allemaal zeker wel als volwaardige Nederlander. Maar zat landgenoten van ons die eigenlijk eisen stellen aan wie we wel echt Nederlander vinden en wie niet.

Kijk naar hoe we allemaal een Turkse Nederlander als Lale Gul omarmen omdat ze keiharde kritiek uit op haar Turkse en Islamitische opvoeding. Ik heb nog nooit gezien dat we een auteur de hemel inprijzen die ons een neutrale blik laat werpen op het leven van een ‘allochtoon’ in Nederland. We happen als land zijnde al te graag toe en hemelen iemand helemaal op als hij/zij de gemeenschap waar hij/zij uit komt de grond in boort, maar zijn muisstil over alle andere allochtonen die wél een moderne opvoeding krijgen, studeren, hoger op komen, zonder hun hele cultuur, geloof en familie en weet ik veel wat allemaal publiekelijk neerhalen. Triest.

11 december 2021 om 13:04

Mooi gesprek hierboven met goede vragen van Weef en Wanny. Toch jammer dat Ducktaildo een beetje op de man speelt. OKC Thunder legt hier toch best duidelijk uit hoe het kan dat je in Nederland woont, meedoet, er graag bent, maar je je toch niet helemaal Nederlands voelt. Zo ingewikkeld lijkt me het allemaal niet te begrijpen wat hij uitlegt. Ik herken me wel in de vragen van Weef en Wanny dat ik ook wel eens vraag wat iemands afkomst is zonder de bedoeling een scheiding te creëren tussen Nederlanders en niet-Nederlanders, maar juist uit interesse. Soms leer je meer op VZ over dit soort onderwerpen dan op prime time tv.

9 december 2021 om 18:52

Agh en als mensen met een migratie achtergrond iets verkeerds doen, etc. dan moeten ze opeens weer zeker het land uit of dan zijn het op zn minst geen Nederlanders of wat!

En dan nog, je denkt toch niet dat alle voetballers die in Nederland geboren zijn met migratie achtergrond Oranje zullen halen? Dan ga je toch verder kijken binnen je mogelijkheden. Men moet eens accepteren dat die er zijn. Zo kan iemand ook half half zijn, tsja dan heeft diegene gewoon 2 opties prima toch. Dat nationalistisch gebrabbel gaat echt nergens over en men begint echt te overdrijven! En dan praten over ja stank voor dank, of dat ze dus hier een opleiding hebben genoten etc. uhhh ja oke en wat dan over al die Nederlandse coaches in het buitenland dan? Ook hier een opleiding gevolgd etc. stages gelopen en noem maar op en vervolgens gaan ze lekker naar het buitenland cashen e.d. is dat dan ook fout!? Kom nou, laten we niet overdrijven zeg. Zoals een jongen van de moeder en vader kan houden ondanks die gescheiden zijn, kan een jongen ook van 2 landen houden en dan heeft hij daarin gewoon 2 keuzes om een carrière op te bouwen!

9 december 2021 om 20:32

Nederlandse coaches werken in het buitenland voor een salaris. Niet voor de eer. Je vergelijking slaat als een tang op een varken.

9 december 2021 om 20:44

Mooi dat je de rest van me reactie links laat liggen maar goed. Die coaches kunnen toch ook hier gewoon hun centen verdienen en meehelpen aan de ontwikkeling en groei van het voetbal en alles eromheen. Ze leren hier, halen hun diploma en vervolgens gaan ze hun kennis en ervaring ergens delen in een ander land. Hmm dat zou dan toch ook vreemd moeten zijn, tsja. Nogmaals we dienen niet zo moeilijk te doen en ons te laten leiden door bepaalde sentimentele gebrabbel van anderen. Mensen hebben een keuze en thats it.

9 december 2021 om 18:54

Ieder speler met dubbel nationaliteit maakt een keuze voor de toekomst en natuurlijk wat ze voelen voor een land om daar voor te spelen. Ik vin dat je iedereen daar in vrij moet laten en accepteren.

Dat slap en dom gelul van; ja we hebben in die spelers geinventariseerd en tijd en energie ingestokken, uhhh ja dus die spelers kunnen blijkbaar goed voetballen en beter dan andere en die spelers hebben toch ook in heel dat traject voor jong oranje gespeeld?? Gescoord?? Assist gegeven voor het team of bekers gewonnen, Dus wat is heel het probleem??

Iedereen die in nederland geboren is of woont en hier studeert mag dus niet na het behalen van een diploma in het buitenland wonen?? Of daar werken ??? Zo komt het over op mij, want Nederland heeft je die mogelijkheden gegeven of watvoor redenen er ook verzonnen wordt.

Laat iedereen in zijn waarden en normen en accepteer en respecteer ieder zijn keuze.

9 december 2021 om 20:35

Ook hier weer een vergelijking die mank gaat... is voor een nationaal team uitkomen 'werken? Joh dan heffen we toch interlandvoetbal op als het toch allemaal niet meer uitmaakt...

9 december 2021 om 22:58

Het gezeik is dat ze hier geboren zijn of dat nederlandse voetbal hun alles heeft gegeven etc ga maar door en dat is precies het zelfde wat nederland je bied hier kwa scholing en wat ze na hun diploma doen tja moeten ze zelf weten

11 december 2021 om 09:23

Vind het zelf ook triest. Maar als ik een Marokkaanse of Turkse achtergrond had en in een land woonde waar een openlijk racistische partij consistent de tweede grootste van het land is, de zowat grootste en bekendste voetbaljournalist het land waar mijn ouders vandaan komen “een kutland” noemt “waar niemand iets te zoeken heeft” en hij “niet eens dood gevonden zou willen worden” (Johan Derksen over Turkije) en het volk zich massaal achter hem schaart, zou ik niet twee, maar tien keer nadenken voordat ik de vlag van dat land op mijn hart draag.

De fout komt van beide kanten. Veel ‘allochtone kinderen’ worden niet ‘Nederlands genoeg’ opgevoed, maar als de helft van het land waar je in bent geboren je als ongewenst beschouwd… Tja. Dan krijg je dit.

En we kunnen kritiek hebben op het feit dat jonge allochtonen teveel binding met hun land hebben, maar we moeten wel beseffen dat de opa’s van veel van die jonge allochtonen zelfs in het leger hebben gediend van hun land van herkomst. Heb zelf veel Turkse vrienden en hun opa’s hebben gevochten in de Koreaanse oorlog namens Turkije, hun de vaders van hun opa’s hebben soms zelfs gevochten in de onafhankelijkheidsoorlog van Turkije. En als ze dan publiekelijk moeten aanhoren hoe ‘wij’ dat hele land maar een kutland vinden, dan raken ze hun band al helemaal kwijt.

Er was een tijd in mijn jeugd dat de autochtonen en allochtonen niet zulke politieke conflicten met elkaar hadden. We zaten niet constant te praten over radicale Islam, Erdogan, geiteneukers dit, “virouw mit shnor” dat. Beide bevolkingsgroepen groeien steeds verder uit elkaar. Zie de wedstrijd Nederland-Turkije. Terwijl supporters van beide kanten na de wedstrijd samen zaten te feesten buiten de Arena, Turken ons feliciteerden met de overwinning, zaten mensen er online zowat een rassenstrijd van te maken. En de arrogantie die ervan spuwde toen de Turken ons versloegen (3-0 en 4-2): “Ach tis gewoon geluk, die Turken bakken er geen pannenkoek van”, of “Nederland is superieur, hoe kan dit gebeuren? We moesten ze gewoon 32-0 verslaan en dat konden we ook”.

Gaat niet de goeie kant op en dat is iedereens schuld, en het is al helemaal niet de schuld van profvoetballers die hun hart volgen en een nationaal elftal kiezen om voor uit te komen.

En oh ja, nog vergeten te melden dat wanneer een allochtoon niet voor NL kiest, roepen we allemaal “HIJ IS TOCH NIET GOED GENOEG VOOR ORANJE, DIE KUNNEN WE MISSEN ALS KIESPIJN”. Arrogantie ten top.

11 december 2021 om 11:30

Ik vind dat je het aan de persoon over moet laten. Gisteren was er ook al zo een discussie bij Max Verstappen. Hij is geboren in België en heeft Nederlandse ouders. Iedereen eigent hem een nationaliteit toe, maar niemand vraagt wat hij er zelf van vindt. Stel je woont aan de grens, Arnhem of Kerkrade, jij of je vrouw moet bevallen en met spoed naar het ziekenhuis. Toevallig is er door een pandemie geen plaats in Nederland en je moet naar Duitsland. Vindt je dan dat je verplicht moet worden dat je zoon of dochter dan een Duitse(r) is.

Ik zal het uitleggen voor de mensen die het niet begrijpen: wij Turken zijn waarschijnlijk het meest nationalistische volk ter wereld, we zijn zeker blij dat we hier zijn geboren en opgegroeid gezien de leefomstandigheden en mogelijkheden vergeleken met onze vaderland (Turkije).

Maar als het aankomt op internationale voetbal zouden wij met een grote trots voor onze eigen land willen uitkomen, natuurlijk heb je ‘Turkse’ voetbalers (Emre Can & Gündogan) die succes boven hun trots zetten.

11 december 2021 om 09:45

Nou je spreekt voor alle Turken maar dat klopt van geen kant. Ten eerste, nationalisme is een hele extreme ideologie. Dat een Turk in Turkije een nationalist kan zijn geloof ik graag, maar er zijn zat Turken die helemaal niet zo nationalistisch zijn al jij claimt te zijn. En jij woont niet eens in Turkije, en toch ben je een full fledged nationalist nog wel. Toe maar.

Dus als een Syrische vluchteling in Turkije de Syrische vlag wappert en zegt “Ik ben een Syrische nationalist, lang leven Bashar el Assad!”, dan vind jij dat prima? Moet diegene dan maar niet ophoepelen naar Syrië?

Je noemt je zelf een Turkse nationalist, en met jou vele Nederturken ook. Maar jullie kopen je dienstplicht af. Terwijl elke Turkse jongeman, nationalist of niet, zijn dienstplicht doet, zowat een jaar zijn familie amper kan zien, zit jij hier in NL met mama en papa thuis, zit je lekker chicks te fixen op social media/Tinder, te studeren, te werken met een vooruitzicht op je toekomst. Weet je wat Turken in Turkije meemaken? Die hebben enorm veel onduidelijkheid over hun toekomst door de economische crisis, moeten dienen in het leger, sommigen hebben zelfs jonge familieleden moeten begraven die moesten vechten in Syrië en kwamen te overlijden, etc.

Ik vind Turkije een prachtig land en het volk ook prachtig. Maar het zijn jonkies als jij, social media nationalisten die een paar Turkse leger pages volgen, Turkse oorlogsliedjes luisteren, constant de helft van het Turkse volk IN TURKIJE bekritiseren (Erdogan aanhangers die seculiere Turken maar niks vinden), etc.

Je bent geen nationalist kerel, een echte nationalist blijft zielsveel van zijn/haar land houden, zelfs in de moeilijke tijden. Jij maakt die moeilijke tijden niet eens mee man. Kom op zeg. Je hebt een veel te comfortable leven om hier te komen zaniken over dat je een nationalist bent. Dat neem ik alleen serieus als een Turk uit Turkije dat tegen me zegt.

Turken als jij benadelen eigenlijk alle Turken met jullie “muhhh wij zijn super nationalistisch wij zijn zo stoer” mentaliteit.

Ik denk dat er moet worden gekeken naar waarom het niet lukt. Landen als frankrijk, Duitsland en england bij hun lukt het wel. Waarom dan hier niet?

Deze gast zegt het zelf; zo snel mogelijk het A-elftal halen. Wat een mentaliteit. Als professioneel voetballer zou je toch constant het hoogste moeten nastreven. Naar mijn mening is dat gewoon het nederlands Elftal.

11 december 2021 om 11:45

Nou ja, Oranje is niet meer het Oranje van vroeger he. Zo’n super duper hoog niveau halen we ook weer niet. En dat zal de keuze ook wel nog moeilijker maken voor dit soort gasten. Kijk je naar het onderling resultaat tussen Turkije en Nederland van de laatste pak em beet 4 jaar, en het valt toch op dat de Turken een pover Oranje twee keer met redelijk overtuigende cijfers heeft weten te verslaan en Nederland een erg pover Turkije met 6-1 heeft weten te verslaan.

Tis niet alsof Turkije een of ander Letland is. En er lopen best wat leuke spelers rond die in topcompetities spelen. En bij Oranje zijn ze nou ook niet allemaal bepaald supersterren. Vergelijk dat met Duitsland en Frankrijk en Oranje ziet er meteen erg middenmoot uit naast die landen. En in die landen kiezen mensen met een migratieachtergrond veel sneller voor het nationale team van bijv. Duitsland of Frankrijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren