John van den Brom ontslagen als trainer van KRC Genk

Maandag, 6 december 2021 om 16:11Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 16:37

John van den Brom is ontslagen als trainer van KRC Genk, zo heeft de Belgische club maandag bekendgemaakt via de officiële wegen. De Nederlander presteerde uiterst wisselvallig en wordt door de clubleiding verantwoordelijk gehouden voor de neerwaartse spiraal. Genk wist de laatste zeven officiële duels niet te winnen en staat op een teleurstellende achtste plaats in de Pro League.

"De clubleiding heeft deze beslissing genomen omdat de resultaten niet in overeenstemming zijn met de kwaliteiten van de spelers en met de ambities die we dit seizoen samen hebben uitgesproken", valt te lezen in een verklaring van de club. "Wij bedanken John voor wat hij voor de club heeft betekend en wensen hem alle succes in de toekomst." Voorlopig worden de honneurs bij Genk waargenomen door assistent-trainers Glen Riddersholm en Domenico Olivieri. Genk hoopt donderdag tegen Rapid Wien overwintering in de Europa League af te dwingen. Dan moet het wel voorbij nummer twee Dinamo Zagreb, dat twee punten meer heeft.

Voor aanvang van het duel met KV Mechelen (1-1) van zondag wist Van den Brom al dat hij in een lastige situatie zat. "Of ik een gevoel van do or die heb? Ja, maar dat kan bijna niet anders", zei hij tijdens de persconferentie in aanloop die wedstrijd. "We hebben onszelf in deze situatie gebracht. Het is aan ons om hier samen uit te komen." De laatste zege van Genk in een officiële wedstrijd dateert van 31 oktober, toen op bezoek bij Zulte Waregem een 2-6 overwinning werd geboekt. Daarna bleef de club zeven wedstrijden op rij ongeslagen (4 remises, 3 nederlagen). Tussentijds werd de vriendschappelijke wedstrijd tegen OH Leuven (0-2) wel winnend afgesloten.

Van den Brom tekende in november 2020 een vijfjarig contract bij Genk. Hij volgde destijds de Deen Jess Thorup op en behaalde in de beginfase goede resultaten met de Belgische club. Zo won hij de Croky Cup en eindigde hij in de competitie met Genk als tweede tijdens de play-offs. Uiteindelijk eindigde Genk op gelijke hoogte met landskampioen Club Brugge. In de play-offs ging de stand in de reguliere competitie echter voor het onderlinge resultaat of het doelsaldo. Eerder was Van den Brom als trainer actief bij onder meer ADO Den Haag, Vitesse, Anderlecht, AZ en Utrecht. Met Anderlecht pakte hij in 2013 de Belgische landstitel.

Dennis Haar, die als assistent-trainer van Van den Brom werkzaam was bij Genk, werd in oktober al ontslagen. De club noemde destijds geen reden voor het vertrek van de man die bij FC Utrecht en AZ ook al met Van den Brom samenwerkte. Van den Brom en Haar stapten in november vorig jaar verrassend genoeg gedurende het seizoen op bij Utrecht, dat zijn medewerking verleende aan een vroegtijdig vertrek van het trainersduo. Ook in Utrecht wist Van den Brom niet te overtuigen, al behaalde hij wel de bekerfinale tegen Feyenoord. Deze vond door de coronamaatregelen echter geen doorgang.Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door rob81)

Was te verwachten bij zon grote club is jammer voor hem ik vind hem een goede coach heeft een goede filosofie

6 december 2021 om 16:30

Daar ontbreekt het hem mijns inziens juist aan, totaal geen filosofie/visie

6 december 2021 om 16:39

Wat is zijn filosofie precies?
Ik zie het niet...

Is hij een Ajax-man dat uitgaat van voetbal en opbouwen?

Ik vindt hem zeker niet slecht, maar ontdek ook niet iets groots in hem

6 december 2021 om 19:13

Van de Brom als coach is net als het jongetje van de klas die de kantjes er vanaf loopt en tijdens de toetsperiode dan ook iedere keer een 4 haalt.

Goede opvolger voor Danny Buijs, of zal Vd Brom teruggaan naar Vitesse? Denk namelijk dat Letsch ook ambities heeft na dit seizoen

6 december 2021 om 16:20

Hoef vd brom absoluut niet te zien bij groningen. Doe mij maar van wonderen als die zijn contract niet verlengt

6 december 2021 om 16:26

Buijs moet blijven. Verdient het niet na een slechte periode er meteen uit geknikkerd te worden. Als er dan toch een ander moet komen, zou ik Fraser eens proberen

6 december 2021 om 18:09

Buijs moet blijven? Op basis waarvan?! Voetbal is niet om aan te zien en de chemie tussen hem, de spelers en de directie is over.
En dan hebben we het nog niet eens over zijn tactische keuzes, gebrek aan vermogen om (normaal) te communiceren etc. 😉

7 december 2021 om 10:00

Buijs heeft conform de begroting goed gepresteerd, maar het is voor mij wel duidelijk dat het niet echt meer werkt tussen selectie en coach. De vraag is of je hem een extra jaar moet aanhouden, ik zeg nee. En ik vraag me af of hij het zelf wel eens wil. Vd Brom hoef ik hier niet te zien.

RB Leipzig grijp je kans! Goede trainer die al bij verschillende clubs heeft aangetoond spelers echt beter te maken en goede resultaten te kunnen boeken. Jammer dat het er nu niet uit is gekomen, maar voor mij nog altijd een diamant uit het Nederlandse trainersgilde.

6 december 2021 om 16:16

Pff niet overdrijven hoor. Redelijke trainer, maar als je stappen wilt maken als club is vdbrom niet de goede man.

6 december 2021 om 16:20

Wel leuk dat je er serieus op in gaat

6 december 2021 om 17:21

Lekker dan..... Haha

6 december 2021 om 16:20

En ook meteen een belletje doen of Robert Maaskant en Gertjan Verbeek misschien assistent coach willen worden. Uitstekende trainers die gewoon pech hadden dat hun vorige clubs niet dezelfde visie hadden als zij.

6 december 2021 om 16:21

Haha, hoop dat je geintje maakt, denk niet dat Leipzig op vd Brom zit te wachten.

Doet het gewoon erg matig met Genk, onder de fans was er al langer onvrede. Laat het team niet beter voetballen en resultaten zijn er niet. Zie geen enkel aanknopingspunt voor Leipzig om vd Brom op het lijstje te hebben staan.

6 december 2021 om 16:23

Ik wil dat spul van jou ook proberen.

6 december 2021 om 16:28

Hij heeft bij elke club bewezen niet met druk om te kunnen gaan. Dus lijkt mij absoluut geen goed keuze.

6 december 2021 om 17:17

Is dit sarcastisch ??

6 december 2021 om 17:18

Grappig man

Presteerde echt enorm zwak...
Genk heeft naar mijn mening de 2de beste selectie van Belgie, als je dan zo presteert is dit een logisch gevolg.

6 december 2021 om 16:20

En wat is dan de fout die Vd Brom maakt waardoor het er niet uit komt? Door hem kunnen die jongens opeens niet meer goed voetballen?

6 december 2021 om 16:24

@medelllin

In zijn opstelling komt het er niet uit nee. Spelers zijn ook verantwoordelijk, maar de trainer is eindverantwoordelijk. Dat is zijn rol en daarvoor wordt hij aangesteld. Een trainer die zijn spelers niet goed kan laten voetballen is de sjaak.

Vorig jaar 4e plek in reguliere competitie. In kampioensronde 2e. Dan is 6 winpartijen van de 17 wedstrijden niet acceptabel.

6 december 2021 om 16:36

JvdB veranderd ontzettend veel van samenstelling, en dit komt het vertrouwen van de spelers duidelijk niet ten goede..
Hij heeft met Lucumi, Heynen, Bongonda, Ito, Onuachu echt een paar hele goede spelers, als je dan 8ste staat en het spel is niet om aan te gluren doe je als coach toch iets niet goed neem ik aan?

6 december 2021 om 17:00

@pango

Dat snap ik enkel stel ik mij dan de vraag of de volgende er wel nog wat van kan maken. Zo kun je door blijven selecteren en proberen de juiste persoon te vinden.

6 december 2021 om 17:07

Hij krijgt er geen constante en karakter in en hij is het vertrouwen van de spelersgroep al wat kwijt. Verder ligt het echt wel vaak aan de trainer als zeer kwalitatieve teams matig presteren.

Kijk bijvoorbeeld naar Chelsea onder Lampard, kon jij dan op het moment van ontslag de vinger op de zere plek leggen waar het bij hem misging?

6 december 2021 om 17:23

Wat was er niet fout? Hij heeft maandenlang de enige jongen die op de 6 kan spelen genegeerd waardoor het opendeurdag was elke speeldag. We speelden zelfs 4 keer tegen 10 man en in die minuten was ons doelsaldo -1. Hij stelde Cuesta op die 48 uur ervoor nog een kwalificatiewedstrijd speelde in Colombia in de nacht ter plaatse. In de rust zei de speler gelukkig zelf dat hij op was. Roteren was een drama en hij deed dat op vreemde momenten. Ineens in de derby 7 nieuwe man of Europees in Zagreb. In Augustus kregen we goals binnen op hoekschop en de maanden erna nog meer op identieke wijze. Tot voor kort werd daar niets aan gedaan. Ik kan eigenlijk niets positiefs zeggen behalve dat hij sympathiek is en dat dat in feite het moeilijker maakte om hem te ontslaan, net zoals met Mario Been vroeger.

Heeft het bij AZ naar behoren gedaan, laatste jaar is hij gered door Slot. Bij Utrecht hield het niet over en nu ook weer niet grandioos. Vd Brom is gewoon een doorsnee trainer, prima voor laag linkerrijtje / hoog rechterrijtje maar absoluut geen hoogvlieger.

6 december 2021 om 18:54

Ik vind t altijd zo’n onzin als succes aan een assistent wordt toegeschreven…maar de prestaties van Slot zowel bij AZ als nu bij Feyenoord bewijzen toch wel het tegendeel. De hand van Slot was al zichtbaar bij AZ toen hij nog assistent was, erg knap.

Lekker je geld meepakken en op naar een andere club. Het zou toch op een bepaald moment daar zijn afgelopen.

Sparta ajb hier heb je de trainer voor jullie
Zelf de tekst kunnen jullie letterlijk overnemen
\"de clubleiding heeft deze beslissing genomen omdat de resultaten niet in overeenstemming zijn met de kwaliteiten van de spelers en met de ambities die we dit seizoen samen hebben uitgesproken",

vd Brom is misschien geen toptrainer, maar met hem weet je dat de supporters vermaakt worden. Hij zal nooit kiezen voor het ingraven en hopen op een bevlieging voorin

Sparta ajb hier heb je de trainer voor jullie
Zelf de tekst kunnen jullie letterlijk overnemen
\"de clubleiding heeft deze beslissing genomen omdat de resultaten niet in overeenstemming zijn met de kwaliteiten van de spelers en met de ambities die we dit seizoen samen hebben uitgesproken",

vd Brom is misschien geen toptrainer, maar met hem weet je dat de supporters vermaakt worden. Hij zal nooit kiezen voor het ingraven en hopen op een bevlieging voorin

6 december 2021 om 18:08

Euh.. ik vraag me af of AZ en Utrecht supporters het ook zo vermakelijk voetbal vonden onder hem?

Goede trainer voor ajax als Ten Hag weg gaat

6 december 2021 om 16:41

Op basis van wat?!?
Hij komt nog te kort als trainer van Jong Ajax...

Hij heeft meer gefaald dan gepresteerd

Waarom geef je een trainer een 5 jarig contract in de huidige tijd? De trainers die 5 jaar bij 1 club zitten zijn nog op geen hand te tellen per competitie. Neemt niet weg dat het wel terecht is. Kon het niet echt waarmaken al is Genk natuurlijk ook geen wereldploeg.

6 december 2021 om 17:12

Ik snap wat je bedoelt, maar als ze niet op één hand te tellen zijn, zijn het er juist veel

Contract tot 2025, we hoeven onze geen zorgen te maken om hem hoor!
Die gaat lekker met een paar mil. op vakantie...

Dan hebben ze gisteren nog geluk gehad dat die penalty voor ons (KVM) nog niet werd gefloten of hij had waarschijnlijk nog verloren tegen 10 man.

6 december 2021 om 16:50

Arm was tegen het lichaam, maar Genk kon makkelijk verliezen tegen 10 man. Ze bleven slecht spelen zelfs na de rode kaart

6 december 2021 om 17:56

Arm hing niet tegen het lichaam.
Was een penalty.
VAR grijpt niet in wanneer het moet en omgekeerd.

Ik denk dat van den Brom binnenkort wel een telefoontje kan verwachten van Fortuna Sittard. Ultee Is een talentvolle trainer maar de harde wetten van het voetbal gelden nu eenmaal als je zo vaak verliest dan volgt binnenkort denk ik ontslag. Van Den Brom zou wellicht de uitdaging aan kunnen gaan in Sittard

Tja, een trainer die zijn assistent al het werk laat doen, maar dan ook echt alles. Van veldtraining tot tactische wedstrijdbespreking. Zijn maatje Haar is echter van te laag niveau om ook echt wat neer te zetten. Bij AZ werd ie gered toen Slot zijn assistent werd en de boel op de rit zette. Zou daar nou nog echt een club intrappen?

Eindelijk! Veel te laat natuurlijk. Wat was het een zware fout om hem te halen uiteindelijk. Met 1 van onze sterkste kernen ooit zo een belachelijk naief voetbal. Adios!

Dan zal het weer aan alles behalve Sjonnie zelf liggen, vermoed ik.

Is er nog wel een Nederlandse trainer in het buitenland werkzaam ? Naast van Bronckhorst

6 december 2021 om 18:50

Bosz

Ik heb niet de indruk dat Eredivisie clubs op vd Brom zitten te wachten.
Heeft weinig klussen afgemaakt (Ado Den Haag wel) .
Ik vrees dat zijn visie alleen voor de korte termijn werkt, maar niet voor langere tijd.
Buitenland zal ook niet meer zo geïnteresseerd zijn na al zijn voortijdige ontslagen.
Enige voordeel is dat hij financieel niet veel te klagen zal hebben met deze ontslagvergoedingen.

6 december 2021 om 17:53

Misschien heb je gelijk en is hij een trainer die het goed doet in een korte termijn. Soort van degradatie trainer. Daar heb je er in Nederland ook wel wat van, van die coaches die worden aangesteld om een slecht lopende ploeg te behoeden voor degradatie. Trainers die in de winterstop of in maart worden aangesteld. Maaskant, Brood, Snoei, Korver, Vloet

Dit was natuurlijk een kwestie van tijd. Denk dat ze eerst de ontslagpremie bij elkaar moesten sparen anders was hij er al eerder uitgevlogen. Wat mij betreft is hij niet geschikt voor een topclub, kan niet presteren onder druk en ik heb niet het idee dat hij spelers echt beter kan maken.

Vind dit echt zon ongelojfeilijkk slechte trainer he. Staat ook altijd helemaal strak van de stress als ie een interview geeft. Zou zeggen ga lekker jeugdopleiding werk doen met minder druk want trainer zijn is duidelijk niks voor john vd brom.

Helaas, maar het kon ook niet meer uitblijven. Misschien terug naar AZ?

Brom is gewoon geen trainer voor de top. Maar wat eronder vind ik hem absoluut een goede. Een beetje de Ernesto Valverde van Nederland. Kijk wat ie bij ADO heeft gedaan, dat was echt geweldig. Vitesse ook prima. AZ was niet slecht, maar ook niet waanzinnig en bij Utrecht lieten ze hem vrij makkelijk gaan. Hij moet gewoon naar de subtop, dat kan ie uitstekend. Wellicht Groningen, zitten wel wat technische spelers in die groep.

Niet genoeg voor de top.
Gebleken bij Anderlecht en nu Genk.
Begreep ook niet dat Genk hem haalde.
Sympathieke man daar niet van maar gewoon niet voor een topclub.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Racing Genk

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. ItoAanvaller225
P. OnuachuAanvaller1812
I. UgboAanvaller173
J. PaintsilAanvaller121
T. LeysenKeeper00
G. ArteagaVerdediger190
Voor de complete selectie: Clubpagina Racing Genk.

33 fans
Coach, 55 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren