Ibrahim Afellay smult van Ajacied: ‘Hij is technisch zó begaafd’

Maandag, 6 december 2021 om 07:29Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 07:46

Ryan Gravenberch kon de laatste weken steeds vaker rekenen op kritiek. De middenvelder van Ajax zou te hoog op het veld staan en daardoor niet optimaal renderen, al wilden ze daar zondagavond bij Studio Voetbal niets van weten. Ibrahim Afellay is van mening dat niet moet worden vergeten dat de Oranje-international pas negentien jaar is, terwijl Theo Janssen vindt dat er wel degelijk met een kritisch oog naar Gravenberch gekeken mag worden.

Afellay vindt het niet terecht dat wordt gesteld dat Gravenberch momenteel in een vormdip zit bij Ajax. "Als je nog steeds zoveel kan leveren als hij doet, zit je niet in een dip", aldus de analist. "We praten over een jongen van negentien jaar hè. Mag hij ook een keer een mindere wedstrijd spelen? De derde goal tegen Willem II begon ook bij hem. Hij heeft ook een fantastische individuele actie. Hij is ondanks zijn lengte zó technisch begaafd. Hij zakt toch niet door de ondergrens?"

Ook Pierre van Hooijdonk vind het overdreven om te spreken van een vormdip. "Die jongen hobbelt op zijn gemakje mee op het hoogste niveau in Nederland en in de Champions League", aldus de analist. "Dat het de ene keer beter is dan de andere keer, lijkt me logisch. Het maakt natuurlijk wel uit als je 19 bent of 33. Hij moet nog wat stappen maken. Je mag wel dingen verwachten, maar dat moeten wel dingen zijn die horen bij zijn spel. Je kunt niet verwachten dat hij twaalf of dertien doelpunten gaat maken. Dat slaat nergens op. Hij wordt ook niet de koning van de assists."

Theo Janssen is van mening dat Gravenberch best kritisch beoordeeld mag worden. "Hij is een fantastische speler, maar als je bij Ajax in het eerste speelt mag je er ook kritisch op zijn. Wij vinden allemaal dat Gravenberch over een paar jaar bij een absolute topclub speelt. Maar dan moet hij wel stappen gaan maken. De stappen die hij nu laat zien, het maken van doelpunten en assists geven, moet hij wekelijks laten zien. Je gaat steeds meer van hem verwachten omdat hij zo goed is, waardoor je kritischer gaat kijken. Daardoor vergeet je misschien dat hij negentien is."

Gravenberch beschikt bij Ajax over een contract tot medio 2023. Ajax heeft al aangegeven graag langer door te gaan met de middenvelder, maar gesprekken over een nieuwe verbintenis hebben vooralsnog niets opgeleverd. Afellay kan niet begrijpen dat Ajax erover peinst om Brian Brobbey terug te halen naar Amsterdam. "Dat is toch ook gekkenwerk? Je hebt die jongen nog geen half jaar geleden onder contract staan en nu ben je bezig om hem terug te halen. Ajax is financieel zo krachtig, geef hem dan een hoger salaris. Ik geloof niet dat hij hetzelfde salaris vraagt als Dusan Tadic."Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door piranha)

Hij kan wel 19 jaar zijn hij speelt al een tijdje in het eerste, je kan hem niet steeds een aai over zijn bol geven en zeggen volgende keer beter, zo is de Amsterdamse mentaliteit niet.
Op je donder krijgen van je medespelers zoals je vroeger had als een Davids of Wouters daar leren ze van.
Komt bij Gravenberch speelt toch ook matig,laat hem het maar voelen en zet hem er naast, er staan genoeg jonge honden op de bank die zich willen bewijzen

6 december 2021 om 07:47

Probleem is dat zijn enige echte concurrent Kudus is, en die altijd geblesseerd is. Daardoor moet Gravenberch vrijwel alles spelen.

6 december 2021 om 08:10

Sorry je hebt genoeg opties, klaassen bv of Blind middenveld en Nico linksachter

6 december 2021 om 08:16

Blind op middenveld? Wanneer was de laatste keer dat dat gebeurt en goed ging? Nee liever niet. En klaassen is ook matig daar. Maar zou eventueel kunnnen. Al is t maat om gravenberch te laten voelen je bent niet onaantastbaar.

6 december 2021 om 08:24

Klopt maar er zijn altijd wel opties, gravenberch is niet onaantastbaar wat jij zegt

6 december 2021 om 08:47

Er zijn altijd wel opties als Gravenberch echt gerouleerd moet worden, alleen als Gravenberch kan spelen zal hij volgens mij alles spelen onder Ten Hag.

6 december 2021 om 09:56

De opties zijn gewoon niet beter dan gravenberch in een dip, dat is het ding. Daarom snap ik dat mensen zeggen, maar heeft ie wel echt een dip? zn mindere wedstrijden zakken niet door de ondergrens heen, (die wordt bepaalt op basis van de concurrentie) Kudus vult het daar wel goed in maar die is geblesseerd. Martinez kan daar goed spelen maar dat duo wil je niet uit elkaar halen achterin. Anders had nico er ook zo weer in gekund.

6 december 2021 om 11:21

@rayvg, klopt helemaal wat jij zegt. De optie wat nu beschikbaar is, is zeker niet beter dan gravenberch. Maar soms moet je zon speler prikkelen. Als ie afentoe er ff naast zit, kan dat miss een positieve effect hebben op hem.

6 december 2021 om 12:12

@RiDIRKulous dat probeer ik steeds te zeggen als het over Gravenberch gaat want hij moet niet denken dat hij automatisch vaste basis speler is.
Gewoon even wisselen als de wedstrijd het toe laat om hem te prikkelen

6 december 2021 om 12:50

Jaja, was er vanaf t begin al met je eens hoor😜. Was alleen niet eens dat blind op zn plek komt te staan.

Er wordt gesproken over een vormdip omdat Gravenberch nog vrij kort onder contract staat en eerder in het seizoen al had gezegd dat de zomer misschien wel het moment is om de stap te maken. En het is duidelijk dat ie nog zeker een jaar en misschien wel langer moet blijven. Hij ontwikkelt zich nog steeds wel, maar moet ook zat dingen leren en vooral constanter worden. Dus ondanks dat ie pas 19 is, toch al 1.5 jaar basiservaring, dan mag je hem ook wel kritisch benaderen. In de CL moet er een schepje bovenop bijvoorbeeld, en hij heeft de kwaliteiten om het hoogste niveau te benaderen, vooral vorig jaar was dat zichtbaar.

Ik maak mij vooral om 1 ding zorgen bij Ryan, en dat is het timen van hoge ballen. Bijv tegen Dortmund helpt die 2x een 1 op 1 om zeep omdat de oog voet coördinatie weg is bij een bal uit de lucht. Ook bij kop duels vind ik hem soms te vroeg springen.

En hij mag zeker gaan werken aan zijn schot hoor.. die is voor hoevaak hij( door zijn kwaliteiten) open schietkansen krijgt ver onder de maat. Laat staan zijn vrije trappen

Voor de rest mag een 19jarige wel een dip hebben. En komt die er met inzet wel weer boven op.

6 december 2021 om 10:41

Ik vind dat die inzet ontbreekt. Loop laconiek over het veld, is slap in de omschakeling en in de duels. Die jongen straalt totaal geen energie uit. Als je matig in vorm bent, dan verwacht ik dat je het gras opvreet om je vormgebrek te compenseren. Dat gebeurt nu absoluut niet. Daarom denk ik ook niet dat hij de absolute top gaat halen. T ontbreekt hem gewoon aan energie en inzet.

Het was schrijnend om te zien. Affelay die beweert dat gravenberch geen vormdip heeft en dat met fragmenten "onderbouwt". Bij het 1e fragment speelt die gewoon een bal door, bij het 2e fragment struikelt die over zn eigen benen, en bij het 4e fragment laat die een leuk trucje zien met 0.0 rendement. Alleen het 3e fragment was een goede assist maar dat leek ook meer geluk dan wijsheid. Maarja, affelay geniet van gravenberch en beweert doodleuk dat hij het prima doet. Hem hoeven we dus ook niet meer serieus te nemen.

6 december 2021 om 10:43

Die affelay is altijd zo overdreven serieus in zijn analyses 😂😂. Gaat echt zitten vertellen alsof ie je uit gaat leggen hoe je een raket moet bouwen.

Vormdip, of gewoon (nog) niet goed genoeg? Ajax heeft 64 goals gemaakt (comp en cl) Gravenberch 1 goal!

Europees en tegen psv en Feyenoord is hij op midsjyland thuis na nooit echt goed geweest! Tegen Dortmund was hij de vreemde eend in de bijt. Tegen roma uit kwart finale Europa league was het toppunt en werd niet gewisseld.

De invalbeurt in Montenegro kost Nederland bijna het ek. (Dit vind ik meer de schuld van van gaal overigens).

In grote wedstrijden is hij er nooit en de laatste tijd tegen Sparta en go ahead ook niet.

Het is een vrolijke toffe gozer, maar vind m gewoon nonchalant en ongeconcentreerd en vooralsnog erg overschat. Timber en Rensch zie ik 10x eerder de Europese top halen.

Helaas de verkeerde makelaar Raiola. Daar is geld belangrijker dan het welzijn van de speler. Dus daar horen we niet veel meer van. Wordt bankzitter ergens bij een club.

6 december 2021 om 09:55

Oww ja want het gaat zo slecht met het welzijn van alle spelers van Raiola? Lul toch niet zo zwak man! Noem mij 3 spelers van raiola die helemaal niet aan voetballen komen? Iedereen is super tevreden met raiola als zaakwaarnemer vandaar dat die man ook zo succesvol is.

6 december 2021 om 13:43

Areola, vd Ven en Sandler bijvoorbeeld spelen bar weinig bij hun clubs. De tevredenheid ligt hem echt niet in de clubs waar hij spelers naartoe brengt, dat ligt toch echt eerder in het financiele, maar dat is ook het welzijn van de speler. Ik denk niet dat iemand voor de gein een slechte naam zou willen krijgen in het wereldje om echt alleen maar het geld te volgen.

6 december 2021 om 15:25

Brobbey?

6 december 2021 om 17:31

Precies en raio la heeft de beste naam dus ik snap niet waar dat gezeik op hem vandaan komt? Brobbey speelt voor een 19 jarige best veel bij Leipzig stond hij laatste geen basis? Brobbey is gewoon hard verneukt door Ajax door hem nooit de waardering te geven zoals bij zoveel jeugdspelers Kluivert en nous kunnen hier over meepraten maar het de weg die Ajax inslaat om zo weinig mogelijk salaris kosten te hebben en zo het gat met de Europese top te verkleinen wan ze kunnen meer investeren in aankopen en ze kunnen uiteindelijk het salaris plafond wel vergroten.

Het feit is dat Gravenberch. de positie nu anders moet invullen. Ht is zulk slap statistisch gelul van analisten en journalisten die niet verder kijken dan hun neus lang is. Met Blind als linksback die standaard veel hoger staat als Tagliafico stond, met Mazraoui die hoger stond dan Rensch het afgelopen jaar veel deed en een centraal klein duo is het logisch dat en Gravenberch en Alvarez veel verdedigender staan.
Dat Gravenberch dan zelf minder scoort maar het team meer is de belangrijkere statistiek. En als je dan als jonge speler zo in dienst speelt van het team, op zo'n belangrijke positie, dan verdien je veel meer credits.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV4623
2.Ajax4555
3.Feyenoord3924
4.Vitesse361
5.AZ3513
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder191
D. TadićAanvaller197
S. BerghuisAanvaller185
S. HallerAanvaller1712
D. KlaassenMiddenvelder163
R. PasveerKeeper160
AntonyAanvaller157
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

18 fans
Middenvelder, 19 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren