‘Vergeten’ Ajacied zet knop om na moeilijk jaar: ‘Ik leek wel een amateur’

Zondag, 5 december 2021 om 19:32Tom Rofekamp • Laatste update: 19:37

Sontje Hansen heeft een bewogen jaar achter de rug. In een openhartig gesprek met Ajax TV vertelt de negentienjarige aanvaller van Jong Ajax hoe een fikse knieblessure én de ziekte van zijn moeder hem mentaal opbraken. Hansen toont zich vol zelfreflectie en zegt sterker uit de tegenslagen te zijn gekomen.

Hansen maakte vorig seizoen in het thuisduel met SC Cambuur (1-1) een actie waarbij hij geblesseerd raakte. Hij speelde gewoon door en ondervond maanden pas de gevolgen. “Ik dacht dat het iets kleins was. Maar zes maanden later bij de training begon ik te hinkelen. Ik kon niks meer, ik leek wel een amateur. Mijn talent was helemaal weg voor mijn gevoel.” Ook het handelsmerk van de jongeling leed zichtbaar onder de blessure.

“Twee keer per jaar hebben we sprinttests”, vertelt Hansen. “Ik was gewoon slomer dan de keepers, normaal ben ik een van de snelsten. Er moest wel iets gaande zijn...” De aanvaller liet een MRI-scan maken van zijn knie en de diagnose gaf hem twee opties: opereren of zijn knie versterken. Hansen koos voor het laatste. De Ajacied zegt het afgelopen jaar ‘veel sterker te zijn geworden’ maar is waakzaam voor een overvloed aan spiermassa. “Ik moet niet te breed worden, dan werkt het niet. Ik moet het juist hebben van mijn wendbaarheid.”

Tot overmaat van ramp werd Hansen ook nog op privégebied geraakt. De moeder van het talent werd steeds zieker, waardoor er nog meer zorgen voor hem bij kwamen. Toch ziet Hansen er het positieve van in. "Kijk, als je mijn moeder zou zien dan zou je niet zeggen dat ze ziek is. Maar ze mag niet veel alleen doen. Mijn oma en tante zijn er vaak. En ik ook. Het helpt me wel dat ze mij steeds meer los moet laten. Dat maakt mij meer en meer volwassen. Ik ben wel blij dat ik persoonlijk groei.”

Die groei vertaalt zich ook naar zijn carrière, zegt de jongeling. “Het kwartje is gevallen. Als je het betaald voetbal hebt aangeraakt, besef je dat je het niet alleen gaat halen met talent.” Hansen is dan ook vastberaden zichzelf de komende tijd weer op de kaart te zetten. “Ik las dingen over dat ik was ‘weggespeeld’. Het is natuurlijk niet boeiend wat andere mensen zeggen, maar het doet toch wel wat met je. Ik wil mezelf weer laten zien. Mensen zijn mij misschien een beetje vergeten.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

11 reacties (laatste reactie door backcorner)

Was en is nog steeds een groot talent. Werd altijd gezien als een van de diamantjes van de Toekomst, hopelijk vind hij de weg weer terug omhoog

5 december 2021 om 19:48

ik hoop het ook voor hem. klinkt als een bekende nachtmerrie, gewent zijn om heel snel te zijn, maar om onverklaarbare redenen ineens niet vooruit te branden... dingen die ineens niet meer lukken. hopelijk laat hij het achter zich

5 december 2021 om 20:08

Niet geheel onverklaarbaar als er wat uit de mri komt en je twee opties hebt. Operatie of kracht training 😉

Klinkt als een realistische jongen; "het is natuurlijk niet boeiend wat andere mensen zeggen, maar het doet toch wel wat met je.", klinkt heel anders dan Noa Lang bijvoorbeeld. Hoop dat hij de draad weer kan oppakken, want vond het altijd wel een leuk talent.

5 december 2021 om 20:57

Ik moest er ook meteen aan denken. Deze jongen drukt zich heel mooi uit. Ook hoe hij de struggles met zijn moeders ziekte ervaart. Heel volwassen. Overigens denk ik dat Noa Lang ook best een prima gozer is, alleen die verwoord het allemaal niet zo lekker. Gun ze beiden het beste.

5 december 2021 om 21:55

Lang zal inderdaad vast een prima jongen zijn, maar hij moet wel een (flinke) stap maken in volwassenheid, hij komt nu vaak over als een verongelijkte puber. Laten we hopen dat ze zich beiden ook op voetbalgebied nog een stuk verder kunnen ontwikkelen.

5 december 2021 om 22:36

Lang heeft bij Twente, na die aanvaring op het veld met Tadić en erbuiten met Ten Hag anders ook aangegeven dat het hem wel wat deed. Alleen zei hij dat een minuut na allemaal stoere praat dat kritiek hem helemaal niks deed. Dus zoals Leidse zegt, hij ziet het zelf ook wel in, hij verwoordt het alleen een stuk dommer. Zoals ook weer in dat laatste interview in België. Die moet gewoon wat meer tegen zichzelf in bescherming genomen worden, en gewoon lekker ballen.

5 december 2021 om 22:49

Ja als noa lang praat sterven mijn hersencellen echt af. Zag laatst ook een filmpje waarin die aan een paar belgen wou uitleggen wat een jantje is. En dat lukte hem gewoon niet. Dat is toch lachwekkend.

Nouja vergeten?? Niks vergeten. Het is dat er weinig nieuws naar buiten kwam wat vast iets te maken had met AVG en privacy etc. Blijft een mooi talent en Ajax heeft alle middelen in huis om m weer terug te brengen (jong id KKD) en anders verhuren ze m toch ff. Te hopen dat ie weer op niveau terugkomt

5 december 2021 om 22:47

Als hij fit is hoop ik dat hij zich laat verhuren aan bv: Twente? Een nieuwe omgeving kan hem goed doen, maar zou ook snappen als hij bij z’n moeder in de buurt wil blijven. Lastige situatie en hoop dat hij zich ook weer in jong kan laten gelden. Interessante speler en volgens mij ook een goede jongen!

6 december 2021 om 01:03

In de zomer had hij Eredivisie opties voor verhuur maar kwam er niet van (toen nog omschreven als iets in de richting van "hij wilde nieteens in de auto stappen om langs te komen voor gesprek" dit zou wel eens de reden kunnen zijn waarom hij niet verhuurd wilde worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Jong Ajax


99 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Y. RegeerMiddenvelder205
C. RasmussenAanvaller204
K. Fitz-JimMiddenvelder190
N. ÜnüvarAanvaller199
L. van GelderenVerdediger180
N. MusampaVerdediger171
D. WarmerdamMiddenvelder160
Voor de complete selectie: Clubpagina Jong Ajax.

0 fans
Aanvaller, 19 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 18 januari
PSV heeft zich gemengd in de strijd om de handtekening van Nat Phillips. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren