Aangifte tegen Bellingham na matchfixing-uitspraak over arbiter Zwayer

Zondag, 5 december 2021 om 12:41Chris Meijer • Laatste update: 13:19

DFB-waarnemer Marco Haase heeft aangifte gedaan tegen Jude Bellingham naar aanleiding van zijn uitspraken over scheidsrechter Felix Zwayer na afloop van de wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Bayern München (2-3). BILD schrijft dat aanklagers de komende tijd gaan onderzoeken of Bellingham kan worden vervolgd voor Beleidigung, Nachrede und Verleumdung, wat zich laat vertalen als belediging, smaad en laster.

Bellingham was woedend over de strafschop die Bayern uiteindelijk de overwinning bezorgde in Dortmund. Bij een 2-2 stand kreeg Mats Hummels de bal ongelukkig tegen de arm in een kopduel, waarna Zwayer een penalty aan Bayern gaf. "Wat verwacht je anders, als je de grootste wedstrijd van Duitsland geeft aan iemand die eerder matchfixing deed?", reageerde Bellingham voor de camera van Viaplay.

Daarmee doelde Bellingham op een matchfixingzaak uit 2005 waar Zwayer bij betrokken was. Laatstgenoemde nam destijds een steekpenning van 300 euro aan om er als grensrechter voor te zorgen dat 2. Bundesliga-club Wuppertaler SV niet zou verliezen. Zwayer werd door de Duitse voetbalbond voor zes maanden uitgesloten. De schorsing werd aanvankelijk geheim gehouden, maar kwam jaren later alsnog naar buiten dankzij de Duitse krant Die Zeit.

Die uitspraken krijgen een staartje voor Bellingham. Haase was zaterdagavond als zogenaamde Schiedsrichter-Beobachter namens de Duitse voetbalbond (DFB) aanwezig in het Signal Iduna Park. Dit is een doorgaans oudere, meer ervaren oud-scheidsrechter die als waarnemer bij de wedstrijden op de tribune zit om het optreden van de arbiter te beoordelen. In dit geval heeft Schiedsrichter-Beobachter Haase aangifte gedaan tegen Bellingham én oud-scheidsrechter Manuel Gräfe, die zich in de studio van ZDF eveneens uitliet over de betrokkenheid van Zwayer bij de matchfixingzaak uit 2005.

Bellingham moet niet alleen vrezen voor strafrechtelijke vervolging. Anton Nachreiner heeft aan SID laten weten dat de tuchtcommissie van de DFB eveneens een onderzoek zal instellen naar de uitspraken van de achttienjarige middenvelder. “Zijn uitspraak is niet verkeerd, al hoeft hij het niet te zeggen”, zo verdedigt Hans-Joachim Watzke, algemeen directeur van Borussia Dortmund, Bellingham. “Dit komt voort uit emoties. Jude heeft niemand beledigd, hij heeft alleen een feit genoemd. Ik kan me niet voorstellen dat dit nadelige gevolgen voor hem heeft.”

“De jongen is achttien en praat na een emotionele wedstrijd. Hij noemt oude feiten, dat hoef je niet te doen. Maar het is nu in de wereld en we zullen achter hem blijven staan. Ik zie geen aanleiding om te vrezen voor strafrechtelijke vervolging”, vindt ook Michael Zorc, directeur spelersbeleid bij Borussia Dortmund. Oliver Kahn, algemeen directeur van Bayern, neemt het echter niet op voor Bellingham. “Ik ben de laatste die emoties van spelers niet begrijpt. Maar dit gaat natuurlijk een enorme stap te ver. Ik kan me niet herinneren dat een speler ooit zoiets gezegd heeft. Ik weet niet hoe hij er bij komt om zo’n statement te maken.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

95 reacties (laatste reactie door real8madrid)

Lol, het verleden oprakelen is toch geen laster? Wat idioot zeg

5 december 2021 om 12:51

Het is wel lasterlijk om te beweren dat Zwayer opzettelijk Dortmund heeft benadeeld gisteren.
De 3 fases waren correct beslist volgens neutraal opzicht

5 december 2021 om 12:55

Alleen zegt hij nergens letterlijk dat hij Dortmund opzettelijk heeft benadeeld.

5 december 2021 om 12:57

Volgens neutraal opzicht. Zegt hij met Bayern in z'n naam. Oei.

5 december 2021 om 12:59

Maar dat is toch ook niet wat Bellingham zegt? Hij zegt dat het ridicuul is om de grootste wedstrijd van Duitsland te geven aan een scheidsrechter die in het verleden steekpenningen heeft aangenomen. Volgens mij zit daar geen woord Spaans bij, dat is toch ook gewoon belachelijk? Dat deze man überhaupt in de Bundesliga mag fluiten vind ik al ridicuul.

5 december 2021 om 13:04

Heeft niks met Bayern München te maken. Als het omgekeerd was had ik er vrede mee
genomen. Ik ben trouwens nog altijd boos op Zwayer toen hij Bayern geflikt had 3 jaar geleden tegen Frankfurt. Dus de uitspraak dat Zwayer bewust Dortmund had benadeeld, mag in de prullenbak

5 december 2021 om 14:31

Hij insinueert hier dat hij dus wederom heeft lopen kloten. Dat is genoeg voor een onderzoek. Snap vanuit de bond dat je hier een statement over moet maken ongeacht de uitkomst.

5 december 2021 om 14:32

Hij zegt ook dat de penalty niet terecht was. Lijkt wel alsof meneer Bellingham de regels niet kent van zijn eigen sport. Om vervolgens het verleden van een scheids erbij te halen is volledig onterecht. Dat was in 2005 niet in 2021. Die vent kan gewoon niet tegen zijn verlies en dat hebben we al vaker gezien.

5 december 2021 om 16:01

Nee, dat is wel vaker zo he. Dat mensen iets net niet letterlijk zeggen, maar dat de bedoeling wel duidelijk is. Dat is hier natuurlijk ook zo. Als Bellingham niet zou bedoelen dat die scheids omgekocht is, wat zou dan in vredesnaam de reden zijn om over matchfixing te beginnen?

Professionele bedreigers hebben hier trucjes voor. Die zeggen dan bijvoorbeeld "ik droomde vannacht dat persoon X werd doodgeschoten. Heerlijke droom" Daar staat ook niet letterlijk een bedreiging in. Net niet strafbaar. Maar iedereen weet wat er bedoeld is.

5 december 2021 om 12:56

Dit is gewoon laster (edit: blijkbaar is het smaad). Hij suggereert hier tenminste dat deze man niet te vertrouwen is.

5 december 2021 om 13:03

Nee hoor, bij laster leg je een bepaald feit bij iemand neer wat niet waar is. Het is gewoon waar dat de beste man om is gekocht. Bizar overigens dat zo'n iemand een wedstrijd in de BL mag leiden.

5 december 2021 om 13:07

Het is een feit dat hij geld heeft aangenomen, het is niet bewezen dat hij een wedstrijd heeft beinvloed. Toch wel een keypunt als je iemand beschuldigd van Match-fixing.

5 december 2021 om 13:11

Dit zou in het Nederlands rechtssysteem worden gezien als smaad, geen laster. Bij laster is het zoals Oeniboy zegt dat je willens en wetens een leugen verspreid om iemand te beschadigen. Smaad is de aantasting van de goede eer van een persoon door zulke suggesties te maken, ook als ze weldegelijk gebaseerd kunnen zijn op feiten uit het verleden.

5 december 2021 om 13:26

@026vitesse, bedankt voor de correctie, toch wat extra bijgeleerd op de zondag.

5 december 2021 om 13:33

Vind het wel frappant dat 99% van de leden hier de uitspraken van jude verdedigen en dat de Bayern supporters er wel wat van vinden. Je kan zo’n man met zo’n verleden gewoon niet laten fluiten. Daar moet je het gewoon mee eens zijn. Overigens is het ook geen laster, daar zijn uitspraken op feiten zijn berust.

5 december 2021 om 13:37

Ik denk dat dit inderdaad de reden is waarom er aangifte gedaan is. Het is een feit dat Zwayer een steekpenning heeft aangenomen, maar dit vormde wel slechts een klein onderdeel van een enorm matchfixing schandaal, aangezien het een steekpenning van 300 euro betrof, terwijl het hele schandaal in de miljoenen euro's liep. Daarnaast is het onder andere Zwayer geweest die naar de DFB is gestapt om melding te maken van de praktijken van Hoyzer (de scheidsrechter die de spil vormde in het schandaal). Door te suggereren dat hij niet te vertrouwen is, terwijl er niet het hele verhaal verteld wordt en het in dit geval ook niet nodig was om dit te benoemen, kan Zwayer worden geschaad in zijn reputatie door de opmerkingen van Bellingham en Gräfe en zou dit best wel eens onder smaad kunnen vallen.

5 december 2021 om 16:01

Ironisch genoeg is de goede eer van de scheidsrechter al aangetast door zijn eigen handelen. Zijn integriteit wordt in twijfel genomen. Wat door het aannemen van steekpenningen al is aangetast. Dat zoiets geprobeerd is weg te moffelen maakt de gebeurtenis des te erger.

5 december 2021 om 16:02

Maar wat hij impliciet neerlegt is niet dat feit van toen, maar dat hij het nu weer gedaan heeft. Smaad dus. De Duitse autoriteiten gaan nu onderzoeken of het juridisch net wel of net niet over de grens is. Ik vind het in elk geval kwalijk.

5 december 2021 om 17:20

Dat gebeurt constant? Heeft Koeman vorig seizoen 32 keer gedaan. Nu is het enkel iets tastbaarder omdat de man die wordt aangewezen daadwerkelijk wat op zijn kerfstok heeft. We vallen er gerechtelijk gezien dus enkel over als het niet in het luchtledige is maar met een verwijzing naar eerdere feiten omdat de scheids in het verleden inderdaad niet vies was van omkoping. Omgekeerde wereld als we dit soort emotionele uitspattingen plots (enkel) gaan bestraffen wanneer de scheids wel degelijk ooit iets mis heeft gedaan en het dus gevoeliger ligt. Vanuit een strafrechtelijk standpunt dan. Een schorsing levert het vaak genoeg op.

5 december 2021 om 13:42

Hij zegt niet alleen iets over verleden, maar insinueert ook zaken over de wedstrijd tegen bayern

5 december 2021 om 15:43

Ik vind van wel. Bellingham benoemt een feit uit het verleden, om dit te benoemen ten eerste is al krom. Omdat hij niet eens het fijne ervan weet, en 2de je schaad iemand zijn carrière die al 15 jaar bezig is om zijn carrière te redden. Iets meer respect is wel op z'n plaats voor elkaar!!

Haha hij zegt toch niks geks, mag de waarheid tegenwoordig niet worden gezegd? De Buli stelt al echt weinig voor tegenwoordig maar als Bayern dan ook nog elke keer de overwinning cadeau krijgt. Tsja. Ik begrijp zijn frustratie goed.

5 december 2021 om 12:52

Uberhaupt belachelijk dat een scheidsrechter met een matchfixing verleden een wedstrijd in de BuLi mag fluiten, laat staan een belangrijke topper zoals Dortmund-Bayern. Stel je voor dat Kuipers zo'n verleden had en een dubieuze pingel geeft bij Ajax-psv. Nee ik snap Bellingham wel.

5 december 2021 om 14:35

Maar het is geen dubieuze penalty. Het is gewoon hands!

5 december 2021 om 13:37

Dortmund verdedigde natuurlijk wel gewoon zwak... Bij de eerste 2 goals zo dom de bal weg geven dan roep je het over jezelf af.

Bellingham heeft toch gelijk? Wat doet een veroordeelde crimineel sowieso als scheidsrechter? Als je geld aan neemt onder de tafel als advocaat word je geroyeerd en deze man zit doodleuk te fluiten.

Deze zaak heeft absoluut geen kans van slagen en hoe gaat het nu in de toekomst? Waarschijnlijk zal die Dortmund nu willen gaan naaien in directe of indirecte wedstrijden.

5 december 2021 om 12:52

Hij heeft dus feitelijk gezien niet gelijk. Zwayer is nooit veroordeeld voor Match-Fixing.

5 december 2021 om 14:35

Nee het is in de doofpot geduwd dat is nog ergen.

5 december 2021 om 12:53

Het klopt gewoon niet dat Zwayer gisteren aan matchfixing deed en Dortmund opzettelijk heeft benadeeld.

5 december 2021 om 14:37

Precies dit! Hands was hands. Dortmund had ook een penalty moeten hebben ookal was die alsnog afgefloten voor buitenspel. Zwayer is gewoon een matige inconsistente scheids. Maar nu het in het voordeel van Bayern gebeurd loopt iedereen te blaffen. Je hoorde niemand 3 jaar terug toen Bayern tegen Frankfurt benadeeld werd.

Kahn ook lekker lafjes...

Iemand die zich voor €300 laat omkopen kun je toch ook nooit meer vertrouwen zeker niet in het huidige voetbal wat veel lucratiever is. Misschien ook nog maar een onderzoekje openen bij de DFB aangezien zij het toen jaren lang in de doofpot hebben gestopt, er zal vast nog wel meer te vinden zijn, ik denk niet dat zij gebaat zijn bij een aangifte.

Tja, ik was toen ik dit gisteren las hier al bang voor. Soms moet je dingen alleen denken en niet zeggen.
Verzachtende omstandigheid is natuurlijk wel dat hij heel erg emotioneel was na de wedstrijd.
Ik hoop voor hem dat de zaak niet voorkomt. In de minne schikken dan maar

Tja, dit ga je natuurlijk krijgen als je mensen aanstelt die bewezen hebben het niet zo nauw te nemen met de regels. Die zijn in dit soort functies bij een hele hoop mensen gewoon hun geloofwaardigheid kwijt. Kan ik heel goed begrijpen trouwens. Als je in de positie bent om anderen te bestraffen zou je zelf nooit je macht misbruikt mogen hebben.Het is een ad hominem. Niet sjiek, voegt niks toe, en iedereen verdiend een tweede kans. Maar om er direct een aangifte om vanwege te doen...ga eerst eens met die jongen praten wanneer de gemoederen bedaard zijn ofzo. Zal waarschijnlijk ook inzien dat het een domme opmerking was. Post wat op instagram met excuus, scheidsrechter zijn goede naam is dan ook weer gezuiverd m.b.t. tot de match van dit weekend, iedereen blij.

Ik vind de reactie van Bellingham helemaal niet gek. We hebben het hier over een scheidrechter die is geschorst voor matchfixing voor 6 maanden. Ik vraag me af waarom er geen strafrechtelijke vervolging voor is gekomen bovenop die schorsing. En dan geeft deze scheidsrechter nu deze zeer dubieuze strafschop aan Bayern. Waar Borussia Dortmund er geen krijgt na een duidelijke overtreding op Reus. Tja dat is toch een vreemde gang van zaken

5 december 2021 om 12:57

Hij heeft een schorsing gekregen voor het aannemen van geld. Er was voor zover ik weet geen actief bewijs dat hij daadwerkelijk de wedstrijd heeft beinvloed en daar is hij dan ook niet voor veroordeeld (ook niet vrijgesproken trouwens). De strafschop voor Bayern is trouwens totaal niet discutabel.

5 december 2021 om 13:14

Wacht even, dus hij is veroordeeld voor het aannemen van geld, maar omdat hij de wedstrijd niet beinvloedt zou hebben is dat geen matchfixing? Dat kan ik niet echt volgen. Waarvoor kreeg hij dat geld dan? En heeft hij het terugbetaald indien hij dat geld kreeg voor matchfixing, maar zich dus niet aan de afspraak heeft gehouden?

Deze uitspraken zijn natuurlijk oliedom, maar een goede advocaat zal hier een eventuele vervolging echt wel voorkomen denk ik.

5 december 2021 om 13:31

Ja das vrij logisch natuurlijk. Key component van match fixing is het beinvloeden van een wedstrijd en kennelijk was dat niet aan te tonen. Misschien is hij er nooit aan toegekomen, misschien had hij zich bedacht, misschien gedaan maar zo onopvallend dat het niet opviel. De zaak zelf boeit mij te weinig om mij er meer in te verdiepen.

Waarvoor hij het geld kreeg of dat hij het heeft terug betaald is in deze zaak dan niet relevant.

5 december 2021 om 13:05

De vermeende overtreding is ook niet voor discussie vatbaar vanwege voorafgaand buitenspel van Haaland

Ik had eerlijk gezegd nog nooit Bellingham's stem gehoord en hij klinkt echt als een 50-jarige analist, niet als een jochie van 18. Past totaal niet bij het uiterlijk, die stem. De uitspraak ook niet trouwens, heel, heel erg dom om zoiets te gaan zeggen. In the heat of the moment he, en dan ben je ineens weer duidelijk 18 jaar oud. Oliedom! Nu krijg je gezeik aan je broek.

5 december 2021 om 13:00

Wat maakt het uit hoe hij klinkt??

Niets raars aan wat hij zegt , vind het vreemder dat ze voor een uitspraak iemand willen vervolgen maar iemand die de boel belazerden stilletjes even 6 maandjes op verlof stuurde.
En dan nu een topper fluiten..

5 december 2021 om 13:09

Rustig aan hoor. Ik viel hem niet aan op zijn stem, het is juist een heel volwassen, ouwelijke stem. Je zou het niet verwachten.

Kijk, als zoiets door de bond intern wordt opgelost en ze houden hem al in de gaten, dan is het niet aan Bellingham om zo'n koe uit de sloot te halen en te impliceren dat de scheids wederom is omgekocht. Dat is namelijk wat ie doet, hij gaat niet inhoudelijk op de beslissing in, maar zegt gewoon: 'Deze man heeft op kelderniveau een keertje 200 euro aangenomen als grensrechter, dus de reden dat ie een beslissing in het nadeel van mijn team heeft gemaakt zal wel aan zijn corrupte karakter liggen'. Dat is nogal wat. Over hoe de Duitse bond dit soort zaken oplost is volledig aan hen en niet aan achttienjarige middenvelders van Dortmund.

Dit is toch gewoon vrijheid van meningsuiting?

5 december 2021 om 13:04

Vrijheid van meningsuiting is geen absoluut grondrecht hè. Dat kan volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de mens gewoon worden ingeperkt op bepaalde gronden zoals bijvoorbeeld 'de bescherming van de goede naam of de rechten van anderen'.

Smaad is in Nederland ook gewoon strafbaar, daarvoor hoeft de uitlating niet eens onwaar te zijn.

5 december 2021 om 13:57

Valt juridisch heel moeilijk hard te maken. Zie Wilders met zijn minder Marokkanen

5 december 2021 om 15:56

Wat valt precies heel moeilijk hard te maken?

Wilders is overigens niet vervolgd voor smaad maar voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie, waarbij hij voor het eerste ook veroordeeld is. Snap dus niet helemaal wat je bedoelt eigenlijk.

5 december 2021 om 15:56

Wat valt precies heel moeilijk hard te maken?

Wilders is overigens niet vervolgd voor smaad maar voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie, waarbij hij voor het eerste ook veroordeeld is. Snap dus niet helemaal wat je bedoelt eigenlijk.

Kan aan mij liggen hoor, maar als je een keer matchfixing hebt gedaan, lijkt het me toch logisch dat het einde loopbaan als scheids is?

5 december 2021 om 13:06

Hij is dus alleen veroordeeld voor omkoping en niet voor matchfixing, maar dan nog volledig eens.

5 december 2021 om 14:39

Aan de ene kant ben ik het met je eens hoor, maar aan de andere kant waarom zou je iemand geen tweede kans geven? Het is iets uit 2005 en als hij in die tussentijd niet meer hetzelfde fout heeft gemaakt en als scheidsrechter beter is gaan fluiten, mag die toch wel zo'n wedstrijd fluiten?

Dan vind ik het op zijn zachts gezegd niet chique van Bellingham dat ie daarover begint. Denk dat als hij een keer slecht speelt en een journalist komt daar twee wedstrijden later op terug, dat hij dan meteen op zijn achterste poten gaat staan. Zelf haalt ie wel even iets van 16 jaar geleden erbij.

Verdacht... Ik vind het erg kleinzerig. Scheids heeft in het verleden een fout begaan die best benoemd mag worden . Om vervolgens aangifte te doen is eigenlijk hypocriet. Uiteraard is ie gestraft ,maar kom op hee.

Waarom doet die Haase aangifte? Als in, waarom hij? Dit is toch een uitspraak gericht tegen Zwayer?

Dit roept de bond volledig over zichzelf af. Iemand met zo'n verleden laten fluiten op het hoogste niveau. Daar komt vroeg of laat narigheid van..

je mag tegenwoordig ook niks meer zeggen he?

5 december 2021 om 13:29

Waar blijft zelfkritiek? Bayern won dankzij Hummels imo.

Belachelijk dat een scheids die duidelijk corrupt is nog word toegelaten bij een wedstrijd....
Hoe vaak moet je die scheids op corruptie betrappen voor dat ie verbannen wordt?

Ik hoop maar dat alle jongens hier geen fout maken dat hun leven kan beïnvloeden, want een tweede kans zit er voor hen dan niet in als ze zichzelf gelijk behandelen als ze de scheidsrechter nu doen.

Hoezo smaad en laster? Het is gewoon waar dat hij aan match fixing heeft gedaan.

5 december 2021 om 15:07

Misschien ff opzoeken wat Smaad betekent?

Zeer onprofessioneel van Bellingham. Hij moet daar geen uitspraken over doen.
Hoe raar het ook is dat die scheids zn wedstrijden mag fluiten. Je moet in interviews niet dit soort uitspraken doen.

Ik snap de Duitse bond niet. Als je bent veroordeeld voor matchfixing kan je dit soort emotionele reacties best verwachten. Zwayer is niet de grootste misdadiger die ooit op deze aarde heeft rondgelopen, maar ik ben wel van mening dat hij nooit meer had mogen fluiten op zo een hoog niveau. Trouwens ik wist dit feit niet over de scheids zijn verleden. Ik had eigenlijk zulke incidenten veel eerder verwacht.

Hij mag dit in mijn ogen gewoon zeggen want snap niet dat iemand die bestraft is voor matcfixing mag fluiten.

In een wereld als deze, is oordelen en veroordelen natuurlijk de makkelijkste optie. Natuurlijk was het een strafschop, maar een mens maakt fouten. Jij, ik en wij allemaal, een mens verdient een tweede kans, maar iemand proberen te raken op zijn verleden scoort beter. Bellingham zal natuurlijk zelf mister perfect zijn.

5 december 2021 om 16:38

Je reactie ben ik het helemaal eens. Het is een zielige manier om je verlies zo te verwerken, en nog zieliger om voor de televisie een man te schaden die daarna 15 jaar letterlijk bezig is om het goed te maken.

Ik snap deze 18 jarige wel, maar dat neemt niet weg dat die wel serieuze uitspraken doet over een scheidsrechter die aan matchfixing doet zonder daar bewijs voor te hebben behalve een voorbeeld uit 2005 toen deze snotaap nog niet eens wist wat voetballen is joh!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Borussia Dortmund

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
A. ZicklerAanvaller
M. ReusAanvaller195
S. TiggesAanvaller72
M. HitzKeeper20
G. KobelKeeper190
R. BürkiKeeper00
L. UnbehaunKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Borussia Dortmund.

0 fans
Middenvelder, 18 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Borussia Dortmund 18 3 6 0
2020/2021 Borussia Dortmund 29 1 5 1
2019/2020 Birmingham City 41 4 6 0
Laatste voetbalnieuws

‘De politie in Berlijn vertelde dat er een doodsbedreiging tegen mij rondging’

Felix Zwayer heeft het zwijgen doorbroken. De Duitse topscheidsrechter, die momenteel tot nader order een pauze heeft ingelast, doet aan Sky Deutschland voor het eerst zijn verhaal over de dreigende reacties...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren