Meevaller lonkt voor Nederland in coëfficiëntenstrijd door forse UEFA-sancties

Zaterdag, 4 december 2021 om 09:19Chris Meijer • Laatste update: 09:35

Sporting Portugal en FC Porto horen bij de clubs die door de UEFA op de vingers zijn getikt vanwege het overtreden van de Financial Fair Play-regels. De Portugese topclubs moeten niet alleen een forse boete betalen, maar dienen eveneens te zorgen dat de financiën voor 31 januari 2022 op orde zijn. Als dat niet lukt, dreigt uitsluiting voor deelname aan Europees voetbal.

De UEFA heeft bekendgemaakt dat acht clubs een straf hebben gekregen vanwege ‘achterstallige betalingen’. Naast Sporting en FC Porto hebben ook Real Betis (Spanje), CFR Cluj (Roemenië), CSKA Sofia (Bulgarije), Astana (Kazachstan), Santa Clara (Portugal) en Mons Calpe (Gibraltar) een boete gekregen van de Europese voetbalbond voor het overtreden van de Financial Fair Play-regels.

Sporting moet een bedrag van 250.000 euro naar de UEFA overmaken, terwijl FC Porto zelfs 300.000 euro moet neertellen. De acht gestrafte clubs moeten ook zorgen dat de achterstallige betalingen voor 31 januari 2022 weggewerkt zijn, omdat anders een zwaardere sanctie dreigt. Indien de financiën na die deadline nog steeds niet op orde zijn, gaat de UEFA over tot Europese uitsluiting.

Nederland slaat Portugese aanval op coëfficiëntenranglijst glansrijk af

De huidige stand van zaken op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA.Lees artikel

Het zou betekenen dat bijvoorbeeld FC Porto of Sporting een jaar geen Europees voetbal mag spelen, mits er daar in de komende drie seizoenen kwalificatie voor bewerkstelligd wordt. Een eventuele uitsluiting van de Portugese topclubs kan vanuit Nederland met aandacht gevolgd worden, want Portugal vormt momenteel de grootste concurrent op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. Op de stand die per 1 juli 2022 gehanteerd wordt, heeft Nederland reeds een voorsprong op Portugal. Als de voorsprong ná het seizoen 2022/23 nog staat, dan verzekert Nederland zich van twee plekken in de groepsfase van de Champions League voor het seizoen 2024/25.

Het wegvallen van FC Porto en Sporting in een Europees seizoen zou in deze strijd een forse aderlating betekenen voor Portugal. Beide clubs verzamelden dit seizoen reeds de nodige punten voor de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. Zo is Sporting reeds zeker van overwintering in de Champions League, terwijl ook FC Porto op koers ligt om door te gaan in het miljardenbal. FC Porto sluit de groepsfase komende week af met een thuiswedstrijd tegen Atlético Madrid en heeft één punt meer dan AC Milan en de regerend kampioen van Spanje.Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door blaugrana11)

Is in ieder geval mooi dat ook de iets grotere clubs een laatste waarschuwing krijgen in dit soort gevallen, maar dit gaat natuurlijk nooit echt gebeuren. Ook weet ik niet of je wel op zo'n manier zou moeten willen 'winnen' als Nederlandse clubs zijnde dan heb ik toch liever dat we op sportief resultaat 6de komen te staan.

4 december 2021 om 10:30

De iets grotere clubs ja. Joh uiteindelijk krijgen die club uit Bulgarije en Gibraltar een boete. Zolang clubs als Barcelona en Atletico niet aangepakt worden in FF en, zolang sjeiks honderden miljoenen in een club mogen pompen is die hele FFP natuurlijk een grote schijnvertoning. Hij stelt echt 0 voor en grote clubs hebben er schijt aan.

4 december 2021 om 12:00

Je kan je ook afvragen in hoeverre deze clubs op basis van sportief resultaat presteren? Want spelers halen die je eigenlijk niks kan betalen, dat noem ik niet bepaald sportief.

Ook al worden deze clubs niet uitgesloten van Europees voetbal, dan lijkt het mij toch dat ze hun beste spelers moeten verkopen om aan hun financiën te voldoen. Ook dat zou al een voordeel kunnen zijn voor de Nederlandse ploegen.

Natuurlijk mooi voor Nederland, maar clubs een financiële boete geven omdat ze niet aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen lijkt me niet de beste straf.

4 december 2021 om 10:11

Hier heb ik dus ook nog nooit iets van begrepen.. he helpt die club alleen maar verder in de problemen

4 december 2021 om 10:16

Wat voor boete zie jij dan voor ogen? Uiteindelijk zullen alle sancties toch een club financieel raken?

4 december 2021 om 10:20

@jeroen heb je je wel eens afgevraagd hoe er zoveel mensen richting voedselbank en schuldsanering gaan? Als je je zorgverzekering niet kan betalen, krijg je voor elke maand een boete er bovenop. Simpel gezegd: 100 euro kan niet, dan voor straf 120! Zo werkt het nou eenmaal, betalen zul je. Bij een individu is hier genoeg om van te vinden, bij een club moet je gewoon gezond beleid voeren.

4 december 2021 om 10:20

Logisch toch? Misschien moeten ze geen gewoon spelers halen die ze eigenlijk niet kunnen betalen. Alleen maar begrijpelijk dat ze een geld boete geven. Zodat ze zien als ze de boel in de maling nemen alleen nog maar meer financiële problemen krijgen. Dus verkopen van je spelers die je niet kan betalen en geen nieuwe spelers halen die je niet kan betalen. Wat eigenlijk voor oneerlijke concurrentie zorg. Omdat onze clubs zich wel aan hun maximale uitgave houden.

4 december 2021 om 10:44

Sporting heeft dit seizoen voor 14,5 miljoen euro verkocht en zich voor 14 miljoen euro versterkt. Het is dan ook geen kwestie van niet kunnen betalen, het is een kwestie van bewust beleid voeren waardoor ze ervoor kiezen niet te betalen. Dus krijgen ze een boete omdat ze er voor hebben gekozen bijvoorbeeld Sarabia te huren in plaats van aan achterstallige betalingen te voldoen.

Het zou bijzonder onnozel zijn om coulant te zijn naar dat soort keuzes en ze geen boete op te leggen. Het is totaal niet vergelijkbaar met een alleenstaande bijstandsmoeder die geen zorgverzekering kan betalen. Clubs als Sporting die andere keuzes maken kiezen er voor om een equivalent van financiële doping te nemen. Flink bestraffen die hap. Ze concurreren met clubs die zich wel aan de regels houden en daardoor zo'n Sarabia niet kunnen halen. Dat is geen eerlijke concurrentie.
Ik noem nu Sporting, maar ook Porto heeft 15 miljoen euro neergelegd voor Pepê. Het zijn gewoon sportieve keuzes die er toe leiden dat ze niet aan hun betalingen kunnen voldoen. Dan koop je maar een keertje geen speler voor een vermogen, dan hadden ze gewoon aan hun betalingen kunnen voldoen. Maar ja, dan ben je minder competitief.

4 december 2021 om 11:23

Hangt van de situatie af denk ik. Als ze financieel in de problemen zitten diep in het rood is het raar. Als ze wanbetalers zijn terwijl betaling wel mogelijk is, dan is het wat mij betreft logisch

Als clubs boetes krijgen omdat ze de FFP regels aan hun laars lappen is dat hun eigen schuld. Dan verkopen ze maar een speler om daar wel aan te voldoen. Ze hebben immers ook te veel uitgegeven om hun selectie zo sterk mogelijk te maken en daar zijn nou juist die FFP regels voor opgesteld. Ik heb er geen medelijden mee. Die clubs hoeven helemaal niet geholpen te worden, die moeten de gevolgen van hun mismanagement gewoon dragen.

Wordt het niet tijd dat een club als Barcelona ook niet eens aangepakt wordt met een schuld van meer als 1,2 miljard

4 december 2021 om 11:19

Volgens mij las ik van de week dat ze nog een extra 1,5 miljard willen lenen bij Goldman en Sachs voor de financiering van het stadion, trainingscomplex, en nog wat gebouwen.

4 december 2021 om 13:46

Ik geloof dat dat zelfs al rond is.

4 december 2021 om 15:06

Zo zwart wit is het niet altijd bij die topclubs. Mochten ze alsnog de regels overtreden dan worden ze echt wel op het matje geroepen, want dat zou dan ook al een 2e keer zijn.

4 december 2021 om 15:18

Wat denk je wat de Spaanse bond de afgelopen maanden aan het doen is?

De score is toch de behaalde punten gedeeld door het aantal deelnemers. Als er minder clubs voor je land mee doen wilt dat dus nog niet zeggen dat je minder punten haalt. Sterker nog, als er maar 3 mee doen en 1 doet het heel goed, dan levert dat meer punten op.

4 december 2021 om 10:56

Een mindere club dan zal mee mogen doen waarvan de kans groot is dat ze minder punten zouden scoren dan de topclubs...

4 december 2021 om 13:04

Er mogen/moeten dan nog steeds hetzelfde aantal clubs meedoen, wordt Sporting of Porto kampioen dan gaat de eerstvolgende

4 december 2021 om 15:03

Ik denk dat het gaat door het over het aantal deelnemers dat ingeschreven is voor de drie toernooien.

Ik hoop vooral dat we ze sportief voorbij gaan en niet door sancties. Daarbij zeggende dat deze boetes terecht zijn. Kan niet zo zijn dat een club zo slecht met z’n financiën omgaat, dan verdien je ook gewoon een straf (en ook op den duur Europese uitsluiting).

En de echt grote jongens blijven weer buiten schot

4 december 2021 om 11:47

Dat is toch standaard kost bij de Uefa? Barcelona is een gezonde club.... Toch??

Zou wel mooi uitkomen dit want verwacht niet dat nederland portugal op lange termijn voor kan blijven. Zij hebben drie topclubs die europees sterk zijn. Nederland heeft er maar 1 a 2 helaas.

4 december 2021 om 15:18

Feyenoord, Vitesse en AZ (en ook PSV) harken toch prima punten binnen?

4 december 2021 om 15:26

ja in de conferentie league ja. Denk dat ze dat punten systeem nog wel aan gaan passen want het slaat echt nergens op nu. in de conferentie league spelen letterlijk teams uit gibraltar en letland.

4 december 2021 om 18:14

Maar ze scoren die punten, daar ging het om. Maar ik betrap je nog niet op slimme uitspraken, dus ik wacht nog rustig af..

Nu Barca-City-Chelsea en PSG nog!!!

Ik kom het woord "zou" in de artikelen over de voortgang van Nederland op de UEFA Ranking, wel erg vaak tegen. Voor wat de Financial Fair Play betreft, als alle artikelen waren uitgekomen, dan "zouden"
Man City, FC Barcelona en PSG allang tot minstens de 3e Divisie zijn gedegradeerd.
Vind het overigens typisch dit beleid. Doet me denken aan de echte wereld waarin alleen de kleine man en kruimeldief worden gepakt, terwijl de zware jongens en grote fraudeurs vrij spel krijgen.

Bovendien worden prijzen pas voorbij de meet uitgedeeld.Financial Fairplay bestaat gewoon niet. Zoek op rijkste clubs ter wereld en steevast staat Barcelona daar in de top 3, hoe valt dat te rijmen met hun schulden.

Een club is rijk als het een groot eigen vermogen heeft zoals Bayern Munchen. Bij de andere grootheden wordt enkel geschoven met potjes en heeft de club weliswaar een grote waarde maar geen eigen vermogen. Daar zou de UEFA eens naar moeten kijken.

Tja, los van het feit dat dit voordelig is voor Nederland, is dit natuurlijk typisch de Uefa. Lekker achter de clubs aangaan die toch niet gaan muiten en die vervangbaar zijn. Pak die grote clubs eens aan die de regels verbreken, want je maakt mij niet wijs dat een club als Barcelona niet al een mega-sanctie had moeten krijgen. Het is werkelijk beschamend en opzichtig hoe die clubs met hun megalomane wanbeleid de hand boven het hoofd word gehouden...

Gelukkig zijn er genoeg fans die inzien hoe hypocriet de UEFA is. Wanneer gaat de bond eens de rijke clubs zo aanpakken? Dat is precies het probleem, want als je bijvoorbeeld de City of Barcelona uit Europa gooit voor hun financiële wanbeleid gaan ze meteen weer beginnen met de SL. Het Europese clubvoetbal is tot de bot kapot gemaakt door hebzucht en macht. Triest dat het zover is gekomen.

4 december 2021 om 15:20

Moeten ze eerst de regels aanpassen

Blijft bijzonder dat Portugal zo goed blijft meedoen. Er zijn 4 clubs die altijd Europees spelen. Dat is in Nederland ook zo. Maar als je puur kijkt naar het land het aantal mensen dat er wonen en de Economie dan snap je niet dat die budgetten daar zo hoog zijn. Want buiten Benfica, Sporting, Porto en Braga wordt het snel een stuk minder. (De connectie met Brazilië zorgt natuurlijk wel voor een enorme aanvoer potentiële toppertjes). Dat zou een verklaring kunnen zijn.

4 december 2021 om 15:21

En van die 4 spelen er 3, verdienstelijk, CL voetbal.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Porto

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.FC Porto5338
3.Benfica4436
Voor de complete stand: Primeira Liga
SpelersPositieW
M. TaremiAanvaller1911
M. UribeMiddenvelder181
Diogo CostaKeeper190
L. DíazAanvaller1814
EvanilsonAanvaller156
João MárioAanvaller150
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Porto.

In de wandelgangen

Vrijdag 28 januari
Alexander Nübel moet bij Tottenham Hotspur de opvolger worden van Hugo Lloris. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren