Kieft klaar met ‘gezeur’ van Ten Hag: ‘Dat woord noemen slaat nergens op’

Zaterdag, 4 december 2021 om 08:23Jeroen van Poppel • Laatste update: 08:24

Wim Kieft vindt dat Ajax niet moet zeuren over het kunstgras dat moet worden bespeeld in drie uitwedstrijden in de Eredivisie. De columnist van De Telegraaf stelt dat er geen sprake is van 'competitievervalsing', zoals Erik ten Hag het noemde, omdat alle concurrenten óók op de artificiële ondergrond moeten spelen. "Bij Ajax mogen ze niet zeuren", aldus Kieft.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

73 reacties (laatste reactie door jacksparrow)

Toch heeft een club als Sparta duidelijk voordeel tegen de meeste andere clubs. Dat is toch een soort van competitie vervalsing. Niet voor de top, maar onderin weldegelijk

3 december 2021 om 21:55

Precies dit inderdaad. Vanuit tegenstander perspectief hebben alle clubs er inderdaad mee te maken. Maar je ziet gewoon dat andere ploegen gewoon vaker punten verspelen of het veel moeilijker hebben.

3 december 2021 om 22:25

Maar de ploegen onderin hebben bijna allemaal kunstgras.

4 december 2021 om 07:11

Degene met kunstgras zijn dan toch in hun voordeel tov de clubs bovenin? Het is toch ook een soort van competitievervalsing?
Bovendien veel gevaarlijker ivm blessures.
Het is goed dat Tadic of Ten Hag dit aankaart. Als niemand meer erover zeurt, dan lijkt het alsof niemand er iets op tegen heeft.
Altijd zouden spelers er iets over moeten zeggen!

4 december 2021 om 08:36

Ik vraag me af of Cambuur 5de zou staan zonder kunstgras. Ik betwijfel het..

4 december 2021 om 08:43

Ze hebben de laatste 3 uitwedstijden op gras allen gewonnen. Dan doe je Cambuur naar mijn mening toch iets te kort

4 december 2021 om 09:58

Ik denk ook dat ze anders 4de hadden gestaan.

4 december 2021 om 11:01

Tegen RKC, PEC en NEC..

3 december 2021 om 22:54

Aan de andere kant zou je denken dat kunstgras juist voordelig is voor een goed voetballende ploeg. Geen polletjes niks. Ajax bijvoorbeeld verliest ook bijna nooit op kunstgras.

3 december 2021 om 23:28

Echt gras is veel sneller als kunstgras en op profniveau speel je bijna alleen maar op hele goede grasmatten waar wij amateurs alleen van kunnen dromen.je ziet juist dat de betere voetballende teams het moeilijk hebben op het kunstgras.ik ben zelf een tegenstander van kunstgras maar dat heeft vooral met blessures te maken door de matige demping van een kunstgrasveld.

3 december 2021 om 23:27

Hebben de spelers van Sparta dan elke uitwedstrijd een nadeel omdat ze dan op normaal gras voetballen?

4 december 2021 om 08:46

Die kunnen eventueel een week daarvoor op echt gras spelen...

4 december 2021 om 10:00

Maar hebben ze dan weer een nadeel als ze de week daarop weer op hun eigen kunstgras moeten? Want dan zijn ze namelijk weer een week normaal gras gewend. Is niet handig natuurlijk.

4 december 2021 om 12:06

Helemaal eens dat dit soort velden weg moeten. Ik vind het ook competitie vervalsing. Maar verder moet ETH zich ook wat drukker maken om de motivatie van zijn spelers af en toe. Dat Ajax daar als een slappe dewijl speelde, is een groter probleem en heeft al te veel punten gekost

4 december 2021 om 12:16

Precies! Andere jaren is door andere clubs, zeker ook de directe concurrenten van de clubs met kunstgras, gesteld dat het competitievervalsing is.

Ook beetje klaar met 'gezeur' van Wim Kieft. Ik vind m inmiddels steeds negatiever en zijn goede tactische analyses hoor ik ook zelden meer.

hahahha kieft zit toch juist zelf elke week te zeiken in zijn colums ( die hij overigens echt matig schrijft vaak imo) over van alles en nog wat.

3 december 2021 om 21:05

Volgens mij doet Valentijn dat.

3 december 2021 om 21:38

nou wimpie ook zeer regelmatig hoor. maar goed heb sowieso weinig met voetbalocolums. Zie ze alleen af en toe op vz voorbijkomen maar verder lees ik ze eigenlijk nooit. Vind er niet veel aan, een column over voetbal

3 december 2021 om 21:08

Was jij niet eerst voor Barca?

3 december 2021 om 21:43

hahaa nou zit iets anders. Barca heeft een grote gunfactor voor mij omdat bijna mijn hele familie uit barcelona komt. Real Sociedad kom ik ( nu door corona ff niet) 1 a 2 keer per jaar om een wedstrijd te bezoeken. Ben mijn hele leven in san sebastian op vakantie geweest en heb daar vrienden gemaakt die al hun hele leven fan zijn. Ook paar jongens speelden daar in de jeugd die ik ken. Is er nog eentje van over maar. Jon Gorrotxategi heet ie. Speelt bij Real Sociedad C nu. Totaal offtopic dit trouwens maar wou hier toch ff op reageren haha. die foto had ik overigens nog op mijn laptop staan dus had hem maar ff als profielfoto geknald. En Basken en Catalanen zijn onafhankelijkheidsbroeders he hahaha.

3 december 2021 om 21:32

Kieft schrijft zijn columns niet zelf. Hij belt een halfuurtje met een 'journalist' die zijn warrige taal in mooie woorden probeert te vatten.

Ben benieuwd of wim net zo gereageerd had als die er zelf op moest spelen

Het is toch ook gewoon competitie vervalsing?

3 december 2021 om 23:57

Elke club heeft er last van (is het dan competitie vervalsing?)alleen als ajax is langsgeweest moet t weer ter sprake komen.

4 december 2021 om 10:25

Of zijn het de enige die het benoemen?

Kom op Kieft, makkelijk praten ook wanneer je er zelf nooit op hebt hoeven spelen.
Kunstgras gewoon verbannen uit de Eredivisie, maar zolang er een kunstgrasdealer bij de KNVB zit zie ik het nog niet gebeuren.

Als kieft mag zeiken (zoals ie wel vaker doet), dan mogen ten Hag en Tadic een zeer terecht punt maken. En het was ook nog na winst, dus dan heeft niemand er wat over te vertellen. Anders was het zogenaamd een excuus, nu niet.

3 december 2021 om 21:16

Hoezo is het nu geen excuus? Tadic geeft aan dat elke speler 50% minder speelt. Klinkt als excuus voor een mindere wedstrijd.

3 december 2021 om 21:19

Omdat er toch gewonnen wordt? En misschien is 50% wat overdreven, maar er is een zware meerderheid in de eredivisie die er liever niet op speelt, wat zijn punt alleen maar sterker maakt.

3 december 2021 om 21:21

Er wordt gewonnen maar Tadic geeft aan dat elke speler 50% minder speelt. Oftewel is het logisch dat het spel niet al te best was. Iedereen weet dat het merendeel er niet op zit te wachten. Maar het is nu al jaren zo en elke keer weer janken heeft geen zin. Elk team moet ermee dealen.

3 december 2021 om 23:25

Als iedereen 50% procent minder speelt heb je toch geen voordeel?

Ik ben het wel met Kieft eens. Wekelijks speelt minimaal één eredivisieclub een uitwedstrijd op kunstgras, maar als dat toevallig Ajax is, moeten we nog een hele week horen hoe verschrikkelijk het voor ze was. Ik denk dat bijna niemand in Nederland een voorstander is van kunstgras, maar op dit moment is het er nu eenmaal en moet je er als club gewoon mee dealen.

3 december 2021 om 21:28

Hij vergeet alleen dat sparta 19 wedstrijden op kunstgras speelt...

3 december 2021 om 21:38

Ja, maar elke club heeft wel op een bepaalde manier een thuisvoordeel. Maar zelfs als het echt een onevenredig voordeel zou opleveren, is het heel vreemd dat Ten Hag over competitievervalsing begint. Sparta is toch helemaal geen concurrent van Ajax? En de clubs die dat wel zijn, spelen ook gewoon 3 kunstgraswedstrijden.

3 december 2021 om 21:52

Wat een redenatie… Elke club heeft wel op een bepaalde manier een thuisvoordeel? Sparta heeft ten opzichte van haar concurrenten toch een duidelijk voordeel dat ze thuis op kunstgras spelen? Dus Ten Hag mag zijn mening niet geven omdat Sparta geen concurrent van Ajax is? Dat zou betekenen dat niemand op dit forum een mening mag hebben omdat het niet over concurrenten gaat?

3 december 2021 om 22:23

Nee dat vergeet hij niet. Hij zegt dat de concurrenten van ajax dat ook moeten. Sparta is geen concurrent van ajax

3 december 2021 om 22:58

Iedereen heeft inderdaad thuisvoordeel. Ik ken een stadionmanager van een club die al tientallen jaren in de Premier league speelt en daar is de stoelverwarming van de tegen partij altijd kapot. In de zomer staat hij vol aan en in de winter verwarmt hij niet. Zulk soort dingen doen alle clubs. Maar ik vind het grootste probleem bij kunstgras, de kans op blessures. Plus het zijn altijd zaadwedstrijden omdat de ploegen die kunstgras hebben in de lagere regionen spelen en de betere ploegen er moeite mee hebben. Competitievervalsing is het niet (in ieder geval niet voor de top 5), maar ik zou een verbod hard toejuichen.

3 december 2021 om 21:37

Nee. Het moest juist benoemd blijven worden vind ik. Anders verdwijnt het weer naar de achtergrond. Kunstgras is gewoon waardeloos en moet verbannen worden uit de ED. Je staat gewoon voor lul met zulke velden.

3 december 2021 om 21:53

Het wordt genoeg benoemd. Maar ik vind het dus niet de taak van de tegenstander om dan wekelijks na de wedstrijd te zeuren over het kunstgras. Er is en wordt binnen de KNVB en in de media genoeg over gesproken en volgens mij hebben zowel Sparta als Cambuur (en meerdere kkd-clubs) plannen voor een echt grasveld, maar lopen ze vooral tegen logistieke problemen aan. Ik denk echt niet dat het proces ook maar enigszins versneld zal worden omdat Tadic of Ten Hag het benoemd heeft.

3 december 2021 om 21:54

We staan vooral voor lul door onze resultaten in Europa in het verleden. Het buitenland kijkt echt niet naar kunstgrasvelden van clubs die niets voorstellen in Europa.

4 december 2021 om 01:01

Logistieke problemen zijn er niet hoor. Alle drie clubs hebben gewoon duidelijke keuzes gemaakt om voor kunstgras te blijven gaan. Vooral Heracles zal dat blijven doen omdat hun sponsor daar een belangrijke speler in is. Maar als ze zouden willen, was het kunstgras allang weggeweest bij al deze clubs. Het wordt tijd dat de Eredivisie een tv-deal sluit waarbij het geld evenredig wordt verdeeld onder alle clubs met natuurgras.

3 december 2021 om 21:48

Is toch goed dat Ajax zoveel heisa maakt, waarom doen de andere topclubs dat niet?

3 december 2021 om 22:12

De clubs die Europees spelen staan een deel van hun inkomsten af aan de clubs die op natuurgras spelen. Dus alle topclubs dragen sowieso op die manier al hun steentje bij. Feyenoord heeft als eerste club in 2014 tijdens de algemene vergadering betaald voetbal een voorstel ingediend om kunstgras te verbieden. En zowel Gudde, als de Jong hebben zich er meermaals over uitgesproken (toen ze werkzaam waren bij Feyenoord). Maar nogmaals, ik vind het niet netjes om het na de wedstrijd over de tegenstander te hebben (behalve puur analytisch) en ben blij dat dat spelers en trainer van Feyenoord dat dan ook zelden doen.

3 december 2021 om 22:45

Dus veel mensen in NL zijn geen voorstander van kunstgras, naar ze mogen dat niet zeggen,,? Dat is toch een soort van censuur,,? Ik dacht dat er in NL vrijheid van meningsuiting is. Dus mag je toch zeggen dat je het maar niets vindt, dus ook de trainer van een voetbalclub, in dit geval die van Ajax.

3 december 2021 om 22:54

Altijd leuk, mensen die te pas en te onpas over vrijheid van meningsuiting beginnen. Ze mogen zeggen wat ze willen, en vervolgens mag ik daar ook mijn mening over hebben.

4 december 2021 om 14:21

Letterlijk 1984.

On: Net zoals dat ook Kieft, Marocberkane en Herlev hun mening mogen uiten. Zelfs voor mij is er nog een plekje vrij.

De gedachtegang van Marocberkane is helemaal zo gek nog niet hoor. Hij denkt alleen voornamelijk vanuit zijn eigen club (lees: topclub, die ook al 2?) van die zware potten er op had zitten. Heb daarna niemand gehoord. Althans, zo interpreteer ik het, wil hem geen woorden in de mond leggen.

Hoewel de kunstgrasvelden een probleem zijn, wat ook gezegd moet blijven worden, kunnen we er dit seizoen niets meer aan doen. Zoals ik hier onder aan gaf vind ik dat de topploegen (PSV, Feyenoord en Ajax) de kwaliteit in huis (zouden moeten) hebben om het voordeel van kunstgras weer ongedaan te maken. Dan bedoel ik minsten drie punten, maar eigenlijk moeten die ploegen er over heen kunnen. Dat Tadic het zo uit de emotie na de wedstrijd zegt, hoewel begrijpelijk, komt over alsof het allemaal enkel aan het kunstgras lag. Nu heb ik de pot niet gezien, maar je gaat moet niet vertellen dat dit Ajax slechts één doelpuntje beter is dan dit Sparta zodra de ondergrond veranderd.

4 december 2021 om 14:13

Nouja, ik vind dat kieft in deze enkel denkt aan de toppers van de ED. Tuurlijk, elke ploeg heeft er 3x per last van, behalve Sparta, Heracles en... Help me even..., Zij spelen immers 19 potten op kunstgras en hebben daar dus zeker voordeel aan. Ploegen als PSV, Ajax en Feyenoord zouden hier voldoende kwaliteit tegen in moeten kunnen brengen, echter is dat al anders voor, in mindere mate, de subtop en middenmoot. Laat staan voor de ploegen die onderaan bungelen.

Goh, Kieft heeft weer een stok gevonden om mee te slaan. Kunstgras in de Eredivisie moet gewoon verboden worden. in geen enkel land spelen ze op kunstgras, maar in Nederland wel. Het is geiwoon een heel ander spel als je op kunstgras speelt. Spelers en bal reageren anders op kunstgras, dus heb je er nadeel van als je niet vaak op kunstgras speelt. Kieft is altijd al rancuneus geweest richting Ajax, want iedere trainer en speler speelt liever op echt gras, maar dat mag Ten Hag niet zeggen van Kieft. Hypocriet.

Is het verschil in ondergrond zo ongelooflijk groot dat je op het één je hobby kan uitvoeren en het hartstikke leuk vindt, en de andere ondergrond die min of meer gelijkend is op gras (ze hoeven niet opeens te voetballen op een spijkermat, of een veld vol lego steentjes) en ze hebben direct geen plezier beleefd.

Ik begrijp als professional dat de details leidend kunnen zijn, maar het is ook wel schrijnend om altijd dat gezeur te moeten aanhoren van de diva voetballers terwijl Sparta Rotterdam ook gewoon een club is die om een reden de keus tot kunstgras heeft genomen.

3 december 2021 om 21:43

Ja het verschil in ondergrond is gigantisch, vooral dat van sparta. Daarnaast spelen er 3 clubs op een totaal ander materiaal als gras, is toch wel heel apart. Sparta heralcles en cambuur spelen er elk seizoen 19x op de rest 3x. 18 clubs 18x gras, ipv 15x gras 3x plastic. Kinderachtig gezegd rijden er toch ook niet in de tour de france 10 renners op een elektrische fiets, ja want dat is ook een fiets. Als je deze verschillen nu ook in andere top 8 competities ziet ok maar nee is alleen in Nederland, ja Rusland, Finland, Zweden, Noorwegen. Hoop toch niet dat we ons daar mee willen vergelijken. De topclubs in Nederland wilde zelf meebetalen voor gewoon gras als financiën reden waren voor de keuze voor kunstgras. Wat kan dan een argument zijn dat deze kleine groep nog steeds hierop speelt, Daarnaast dat de knvb dit toestaat. Kunstgras is geweldig voor amateurvoetbal waar de belasting voor een veld veel hoger is omdat in een weekend 20 elftallen erop spelen. Ik wou dat er vroeger kunstgras was bij amateurs, de teleurstelling van een afgelaste wedstrijd in het weekend is klote. Daarbij kunnen recreanten gewoon gezond blijven bewegen. Maar betaald voetbal ging en gaat altijd door. Maakt niet uit wat de weersomstandigheden zijn.

Wim heeft het behoorlijk mis. Dat kunstgras is zware competitie vervalsing. Dankzij de kostenbesparing kunnen die clubs een rechtsback extra halen of hun sterspeler net wat langer houden in vergelijking met clubs die een soortgelijke begroting hebben en wel op natuurgras spelen.

4 december 2021 om 08:49

@ninjakai Gezien iedere club er zelf voor kan/kon kiezen om een kunstgras mat te nemen is het geen competitievervalsing. Voor de rest is kunstgras in het profvoetbal wel een slechte zaak, want doordat het vertragend werkt wordt het voetbal er niet aantrekkelijker op en is de bus parkeren bijv. ook effectiever. Je loopt ook sneller blessures op bij het spelen op kunstgras, zeker als je de ene keer op kunstgras speelt en dan weer op gras, je lichaam moet daar namelijk aan wennen.

Jij hebt blijkbaar nooit gevoetbald. Als een club als Sparta geen gewoon grasveldje kan aanleggen, hoor je niet in de Eredivisie. Volgens mij hebben alle clubs jaren op gewoon gras gespeeld.

Volgens mij is de enige club die het altijd moet benoemen Ajax. Ik ben ook zeker geen voorstander van kunstgras, maar je moet er gewoon mee dealen als tegenstander. Het is gewoon erg kinderachtig en topclubonwaardig om het daar telkens over te hebben.

4 december 2021 om 09:53

Ik vind kunstgras topvoetbal onwaardig. En de rest van de wereld ook. Waarom zou je daar niet over mogen uitspreken? Wat een slap gezwets. Met die instelling word het nooit wat.

Competitie vervalsing is een veel te groot woors, maar kieft denkt dus dat de ploegen met kunstgras zeld nooit op hun kunstgras spelen. Die hebben er volgens zijn idee dus totaal geen voordeel van.

Wat een gezeik idd. Hoe is dit competitievervalsing? Ajax heeft meer supporters dan andere clubs die in thuiswedstrijden achter hen staan. Duidelijk thuisvoordeel. Competitievervalsing dus.

Mensen het die geen competitie vervalsing vinden snappen het dus nog steeds niet. Het gaat er niet om dat Ajax drie wedstrijden per jaar op kunstgras speelt maar de drie clubs die 17 per jaar voordeel hebben door thuis op kunstgras te spelen en dus beter de ondergrond kennen!

Als sparta er voordeel mee heeft is het toch competitie vervalsing? Raar.

Ajax moet niet zeuren . Bij slecht weer dak dicht maar andere clubs moeten gewoon op eventueel slecht of nat veld buiten spelen. Toch ook soort van competitievervalsing. Zijn gewoon zeurders bij ajax die denken alles naar hun hand te zetten

4 december 2021 om 09:38

Het gaat hier natuurlijk niet om Ajax maar om het principe. Hiu komt op voor PEC, VVV, ADO en dat soort ploegen die in het nadeel zijn ten opzichte van een Sparta en Cambuur.

Ajax heeft toch geld zat itt tot Heracles Sparta en Cambuur. Laat ze lekker de kosten van gewoon gras én het onderhoud op zich nemen, dan is er geen sprake meer van competitie vervalsing Meneer Ten Hag. Ook Tadic zelf kan dit makkelijk bekostigen. Dus ga je gang zou ik zeggen.

4 december 2021 om 10:32

Als je zulke uitspraken doet, lees je dan ook even in. De topclubs hebben aangeboden om geld bij te leggen om gewoon gras te financieren.

Kieft kan ik niet meer serieus nemen. Voetbal langer dan 10 jaar op kunstgras en moet zeggen het is echt slecht voor je knieën en enkels. Zo vaak mensen met blessures eraf zien gaan als er op kunst gespeeld word.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4856
2.PSV4622
3.Feyenoord4227
5.AZ3613
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder201
D. TadićAanvaller207
S. BerghuisAanvaller195
D. KlaassenMiddenvelder173
R. PasveerKeeper170
S. HallerAanvaller1712
AntonyAanvaller167
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

266 fans
Aanvaller, 33 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 20 7 0 0
2020/2021 Ajax 34 14 1 0
2019/2020 Ajax 25 11 1 0
2018/2019 Ajax 34 28 4 0
2017/2018 Southampton 36 6 4 0
Laatste voetbalnieuws

Discutabel doelpunt van Mazraoui beslist topper tussen PSV en Ajax

Ajax heeft PSV een gevoelige tik uitgedeeld in de strijd om de landstitel. De Amsterdammers wonnen zondagmiddag met 1-2 in Eindhoven, dankzij een winnende treffer van Noussair Mazraoui. Het fraaie doelpunt...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 25 januari
Ousmane Dembélé is op de radar van Chelsea verschenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren