Henk Fraser sluit vertrek niet uit bij verdere escalatie van conflict bij Sparta

Vrijdag, 3 december 2021 om 14:50Dominic Mostert • Laatste update: 15:01

Henk Fraser zal 'goed moeten nadenken' over zijn toekomst als Henk van Stee besluit te vertrekken bij Sparta Rotterdam. Maandag werd duidelijk dat de technisch directeur in onmin leeft met algemeen directeur Manfred Laros: na een onderling gesprek zou Van Stee woedend het stadion hebben verlaten. In de aanloop naar de uitwedstrijd tegen AZ van zondag gaat het dan ook voornamelijk over de bestuurlijke crisis op Het Kasteel.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.



Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door vlerkjer)
3 december 2021 om 15:59

Stabiele Eredivisionist bij ADO en Sparta, bekerwinst met Vitesse, en assistent van Oranje. Dan moet je wel wat kunnen

3 december 2021 om 16:15

@henkhoving - Daar zit wel een nuance aan natuurlijk. ADO had in die tijd gewoon een behoorlijk dure selectie. Niet voor niets hebben ze het financieel nu zo lastig. Bij Vitesse werd hij uiteindelijk ook ontslagen en er is nogal wat te doen rond de aanstelling van Fraser als assistent. Bij Sparta heeft hij het natuurlijk goed gedaan, dat wel. Echter valt een coach bij mij pas echt op als hij met tegenslagen om kan gaan en dat kan Fraser niet. Telkens als het tegenzit (sterkhouders die vertrekken e.d.), is het verval wel heel erg groot. Ik heb niet de indruk dat Fraser een ploeg echt beter maakt.

3 december 2021 om 17:13

Haal bij iedere subtopper de sterkhouders weg zonder dat er wat voor in de plaats komt en het dondert overal in

3 december 2021 om 18:37

Aan die 'dure' selectie van ADO kan Fraser toch niks doen? Hij presteerde er iig mee. Juist zijn opvolgers hebben met die selecties niks neergezet en dus niks binnengehaald.

Mooi argument om het arbeidscontract vroegtijdig te beëindigen. 😊

Zou Fraser graag bij PSV zien. Kan met de juiste personen om hem heen verrassen.

3 december 2021 om 15:28

Ik vind Fraser een onderschatte trainer. Maar hij past totaal niet in het spel van het huidige PSV. Voor de tijd Cocu was hij wellicht perfect geweest om vanuit de controle te spelen. Maar ik ben juist zo blij dat onder Schmidt dat tikken van centrale verddiger naar centrale verdediger over is. Dan heb ik echt 10x liever Letsch bijvoorbeeld wanneer Schmidt zou vertrekken. Ik zou Fraser wel erg graag bij FC Utrecht zien. Al doet Hake het daar hartstikke goed. Of wellicht bij FC Twente als de club niet besluit door te gaan met Jans

3 december 2021 om 15:39

Onder Schmidt speelt PSV toch ook gewoon vanuit de omschakeling?

3 december 2021 om 16:08

Ik zie eigenlijk niet wat er zo onderschat aan hem is. Hij doet eigenlijk exact hetzelfde als elke gemiddelde Eredivisie-trainer. Soms heb je dan geluk dat het even mee zit en soms heb je de pech dat je met een ploeg te maken hebt die niet aan het draaien te krijgen is. Ik denk persoonlijk dat Fraser als Eredivisie-trainer gewoon doorsnee is. Hij is wel een goed uithangbord en hij schijnt goed met spelers om te kunnen gaan. Maar goed, zo heeft elke coach zo z'n sterke en zwakke punten.

3 december 2021 om 16:12

Dit seizoen gaat het idd slecht maar je kan toch niet zeggen dat een trainer die vorig jaar nog 8e werd met Sparta en de playoffs haalde geen visie heeft?

3 december 2021 om 16:19

Als ik naar z'n ploegen bij ADO, Vitesse en Sparta kijk, zit er geen duidelijke lijn in. Het is eigenlijk gewoon het spel wat de typische Nederlandse trainer speelt en dan ben je afhankelijk van het materiaal hoe dat eruit komt te zien. Resultaat halen en een duidelijke visie hebben zijn natuurlijk twee totaal verschillende aspecten. Dat vind ik dus een zwak argument. Verder is het verschil tussen de nummer 8 en de nummer 15 altijd heel klein. Natuurlijk een knappe prestatie hoor en dat mag je ook wel op het conto van Fraser zetten, maar we moeten ook niet gaan doen alsof hij een toekomstige toptrainer is. In het beste scenario zou ik hem in een rijtje met trainers als Cocu e.d. zetten.

3 december 2021 om 16:29

Maar hoe kan je goede resultaten behalen als je geen visie hebt? Om goede resultaten te halen moet je tactisch toch een goed plan hebben?

3 december 2021 om 16:31

@Siruis,.

Je vergeet voor het gemak even dat Sparta Harroui is vertrokken, Thy het dit jaar niet heeft en Beugels dijk een langere tijd afwezig was. Dat maakt inderdaad het verschil tussen de 8ste en 15de plaats helemaal als aankopen zoals Osman en Jans het voorlopig niet laten zien. Dit Sparta heeft amper tot geen aanvallende kwaliteit, afgezien van Emegha wat een prima talent is maar die kan het ook nog niet alleen. Nee, Fraser is een prima coach maar uit dit Sparta is simpelweg niet meer te halen.

3 december 2021 om 17:26

Nee, daar spelen andere factoren ook een rol. Een visie is geen garantie voor resultaat, zelfde als iemand zonder duidelijke visie door verschillende factoren wel resultaat kan halen.

Zou toch erg vervelend zijn als er zulke grote veranderingen zouden plaats vinden in een toch al lastig seizoen. Klinkt alsof Fraser nog hoop heeft dat het vertrek van Van Stee omkeerbaar is, zo niet, vrees ik dat Fraser niet lang meer een dubbelfunctie zal vervullen.

Ik vind Fräser een beetje overrated. Ik vind hem eigenlijk niet meer dan een prima eredivisietrainer, maar daar lopen er wel meer van rond (al is het zeker geen Verbeek, van de Brom of Langeler). Hij wisselt goede seizoenen af met matige seizoenen, maar dat doet bijvoorbeeld Buijs ook bij Groningen. Maar laatstgenoemde wordt vaak afgeschilderd als zeer incapabel, terwijl ik dat wel mee vind vallen. En het is ook niet dat Fräser a la Bielsa een hele duidelijke filosofie heeft ofzo. Kortom, lichtelijk overrated

3 december 2021 om 15:35

Fraser verliest al zijn beste spelers en krijgt er niets voor terug. Ondertussen is er iets van 9 miljoen verdiend met transfers. Daarvan mag er best 3 worden uitgetrokken om niet te degraderen.

3 december 2021 om 15:41

Na promotie vanuit de eerste divisie een 11e en 8e plaats de afgelopen seizoen. Dat is gewoon een uitstekende prestatie. Vind zeker niet dat hij overrate wordt, en het wel/niet hebben van 1 specifieke speelstyle staat daar los van.

3 december 2021 om 15:41

Een filosofie is afhankelijk van je spelersmateriaal. Fraser kan niet net als een Guardiola 1,5 miljard uitgeven om die filosofie tot uiting te brengen in het veld en dan wordt er snel gezegd je hebt geen visie maar zet een Guardiola bij dit Sparta neer en dan denken mensen ook dat hij maar wat doet. Het materiaal is gewoon slecht

3 december 2021 om 16:06

@japie_krekel - Er lopen genoeg coaches rond die met minder materiaal toch een duidelijke visie op de mat weten te leggen. Ik denk dat als Guardiola de input heeft die hij bij City heeft, hij elke ploeg aantrekkelijk kan laten spelen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij elke ploeg buiten degradatie kan houden want wonderdokters bestaan niet, maar jouw argument vind ik veel te kort door de bocht. Je hebt geen 1,5 miljard nodig om een filosofie tot uiting te brengen. Sterker nog, in de Eredivisie doen sommige trainers het met nog geen 2 miljoen euro.

3 december 2021 om 17:07

@Japie: blijf je hierin volharden? Slot heeft echt niet 11 andere basisspelers dan Advocaat maar de visie is een wereld van verschil. Advocaat gaat uit van de verdediging. Slot gaat uit van collectief druk zetten. Fraser gaat net als Advocaat eerst uit van de verdediging en het spel is niet om aan te gluren. Dat heeft niets met materiaal maar alles met visie te maken. Als Fraser een eredivisiespeler was geweest had je hem ook niet gebombardeerd tot aanvoerder bij feyenoord. Het hoogste niveau waarop hij presteerde was vitesse en ondanks de eerste prijs ooit daar waren ze maar wat blij dat hij vertrok.

3 december 2021 om 17:22

Ijsmuts. Niet 11 andere basisspelers? Dat niet nee, maar wel een andere basiself. Als ik snel bekijk is de laatste man een ander, de rechtsback, 2 andere middenvelders, sinnistera kan je ook erbij zetten want die was bijna nooit fit, andere supersub. Staat toch echt wel een andere team dan vorig seizoen.

3 december 2021 om 17:41

Je kunt ook subtieler redeneren. Sinisterra speelde de 2e seizoenshelft nagenoeg alles dus voorin heb je 1 wijziging. Kanttekening dat Sinisterra nu wel op de juiste manier wordt gebruikt en niet alles over de rechterkant wordt gespeeld richting berghuis (tactiek van advocaat). Op het middenveld maakt Til het grote verschil maar maken kokcu en toornstra nog voldoende minuten. Aursnes is ‘pas’ sinds 4 wedstrijden basisklant maar al ruim daarvoor was er onder slot een andere weg (succesvol) ingeslagen. Kokcu wordt door Slot ook op een beter manier gebruikt dan Advocaat. Achterin is Pedersen voor deze speelwijze een aanwinst. Advocaat gaf de voorkeur aan de trage Botteghin boven Geertruida en durfde met dat centrum niet naar voren te spelen. Nu is Trauner ook niet de snelste, maar er wordt wel veel verder vh doel af verdedigd. Dus ja, een ander team maar zoveel verschilt het niet.

3 december 2021 om 17:48

Ow qua visie ben ik het met je eens hoor, slot steekt het zeker anders in, maar vind dat je het team van vorig jaar qua bezetting niet kan vergelijken met dit jaar. Alleen al aan een Dessers heb je toch 3x zoveel dan aan een Bozinik, Prato en Bahnis? Niet dat Dessers een geweldenaar is, maar er staat tenminste een volwassen fitte kerel. Waren de andere 3 het alternatief voor Slot geweest, dan had de wereld er voor hem ook heel anders uitgezien.

3 december 2021 om 18:48

Dessers doet het goed onder Slot, maar dat wil niet zeggen dat hij onder Advocaat hetzelfde had kunnen brengen. Die maakte vrij structureel elke aanvaller kapot op Berghuis na. Daarmee sluit ik dus niet uit dat Slot een Bozenik, Pratto of Bannis of Jorgensen meer aan de praat had gekregen dan Advocaat

3 december 2021 om 20:56

Slot doet het geweldig maar of het ook zo geweldig was gegaan met dat hoge druk zetten als hij een Botteghin achterin had staan daar heb ik zware twijfels bij

3 december 2021 om 21:09

Dat weet niemand en is een dooddoener. Wat wel een feit is, is dat Gio het voor elkaar kreeg in zn kampioensjaar en Advocaat de optie had Geertruida op de plek van Botteghin te zetten als hij verder naar voren had willen spelen. Dat hij die optie niet geprobeerd heeft, geeft wel aan waar zijn prioriteiten lagen (de boel op slot achterin). Dat is zijn visie. Wat mij betreft vergelijkbaar met die van Fraser.

3 december 2021 om 22:47

En wie had er dan rechtsback moeten spelen?

4 december 2021 om 08:01

Nieuwkoop vergeten? Geen hoogvlieger idd, maar wel genoeg loopvermogen om naar voren te spelen

3 december 2021 om 17:02

@Pechvogel Fraser heeft een behoudende filosofie, niet heel bijzonder maar in het algemeen wel solide. Echter draait het niet alleen om tactisch plan, maar ook om organisatie en management skills. Ik heb het idee dat dit bij Fraser wel goed zit, al is het een pure aanname op basis van interviews van hem of andere omtrent de club. Nu probeer ik te begrijpen wat je bedoelt met overrated, ik denk dat niemand heeft aangegeven dat hij in het buitenland dient te werken?

Groningen, sla je slag! Als je van Buijs af wil (wat van mij niet per se hoeft), is Fraser een betere optie dan Van Wonderen

Ik vind het allemaal wel heel goed uitkomen voor Fraser. Hij staat toch wat eerder op de radar als je naast hoofdtrainer ook nog assistent bij Oranje bent. Daarnaast kan Sparta zomaar degraderen en geen enkele trainer wil een degradatie op z'n CV.

Overigens snap ik dat het frustrerend is als je sterkhouders verliest, leuke bedragen ontvangt en je kunt het niet uitgeven. Echter moeten Van Stee en Fraser ook beseffen dat Sparta er financieel niet lekker voor staat. Het maakt namelijk niet uit hoeveel geld je in relatieve zin uitgeeft bij Sparta, degradatie loert altijd op de achtergrond als je naar dit millennium kijkt.

Hoe dan ook vind ik die positieve verhalen over Fraser sowieso een beetje gebakken lucht. Z'n prestaties als coach zijn behoorlijk wisselvallig, qua tactiek doet hij eigenlijk hetzelfde als het gros van de Nederlandse coaches en het is ook niet zo dat hij op 55-jarige leeftijd al zo'n geweldig CV heeft qua prestaties.

Fraser gewoon mee met Van Gaal en na het wk neemt Fraser het over

Natuurlijk Henk Fraser, zonder henk van stee, had je allang ontslag gehad, die houd je binnen boord, zo goed doe je het ook niet bij sparta.

3 december 2021 om 17:36

Ontslag voor het behalen van play-offs met Sparta. 1 seizoen nadat ze gepromoveerd waren. Ja indd randje ontslag voor Fraser.

Ach, iedereen weet dat Fraser zich gewoon warm houdt bij Sparta. Hij hoopt natuurlijk om het stokje van van Gaal over te nemen na het WK volgend jaar. Niet alleen is dat een enorme pluim voor een coach maar het doet zijn reputatie ook de lucht in schieten. Wie weet waar hij daarna kan coachen? Of ie nou wel of niet bij Sparta blijft is eigenlijk vrij irrelevant.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Sparta Rotterdam

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
15.Willem II18-21
18.PEC Zwolle12-20
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. ThyAanvaller202
V. van CrooijAanvaller202
E. EmeghaAanvaller192
M. EngelsAanvaller180
M. OkoyeKeeper160
T. CoremansKeeper30
D. AbelsVerdediger190
Voor de complete selectie: Clubpagina Sparta Rotterdam.

18 fans
Coach, 55 jaar
SeizoenClub
2016-2018 Vitesse
2014-2016 ADO Den Haag
2011-2014 ADO Den Haag
1990-1993 Nederland
Laatste voetbalnieuws

KNVB vervult ‘uitdrukkelijke wens’ van spelers en Van Gaal over Henk Fraser

Henk Fraser heeft zijn handtekening gezet onder een nieuw contract bij de KNVB, zo maken de voetbalbond en Sparta Rotterdam via zijn officiële kanalen bekend. De assistent van bondscoach Louis van...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 26 januari
Een overgang van Álvaro Morata naar Barcelona is uitgesloten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren