Klaassen: ‘Als je voor de warming-up het veld opkomt, is dat wel schrikken’

Vrijdag, 3 december 2021 om 09:29

De afwezigheid van het publiek in de Johan Cruijff ArenA valt Davy Klaassen zwaar. De middenvelder vertelde op de persconferentie na afloop van de thuiswedstrijd tegen Willem II (5-0 zege) dat het ‘even schrikken’ was toen de spelers voor de warming-up het veld betraden. Klaassen stelde dat het duidelijk is dat de motivatie in de huidige situatie vanuit de spelers zelf moet komen.

“Vorig jaar waren we er een soort van aan gewend. Maar als je nu voor de warming-up het veld opkomt, is dat wel schrikken. Ja, de stadionspeaker doet nog zijn best om er wat van te maken, maar het is niet hetzelfde”, gaf Klaassen te kennen. “Ik denk dat we hebben laten zien dat we zonder de fans het onszelf ook kunnen opleggen. Het is wel duidelijk dat het nu echt vanuit jezelf moet komen, want die push krijg je niet vanuit het publiek.”

Klaassen had tegen Willem II een basisplaats doordat Steven Berghuis afgelopen week voor de tweede keer vader werd. “Het is altijd lekker om negentig minuten te spelen. Garanties heb je nooit, maar uiteindelijk moet je elke minuut dat je speelt laten zien dat je in het elftal hoort”, zei Klaassen, die een doelpunt voor zijn rekening nam. Diens ploeggenoot Dusan Tadic stond na afloop met een tevreden gevoel voor de camera van ESPN.

“We hebben onze lessen geleerd van de wedstrijden tegen FC Utrecht, Heracles Almelo en Go Ahead Eagles. Nu speelden we met meer beweging en meer tempo aan de bal. Dan is het makkelijker voetballen en wordt Ajax weer leuk om naar te kijken”, zo analyseerde Tadic. “We moeten niet altijd de dichtstbijzijnde aanspelen, maar soms juist een linie verder kijken. Het kan ook werken om soms chip-ballen te geven achter de verdediging. Met meer lopende mensen kunnen we daarvan profiteren. Als we met die instelling spelen, maken we een tegenstander duidelijk dat hier niets te halen valt.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door rubentje13)

Leuk verhaal over die druk op jezelf leggen nu er geen publiek is, maar Utrecht en gae thuis was er gewoon publiek bij... Toen was beide blijkbaar niet eens genoeg. Uiteindelijk zal die motivatie altijd intrinsiek vanuit jezelf moeten komen.

3 december 2021 om 09:40

Nu vind ik Utrecht een slecht voorbeeld. Daar werk je hard, speel je een keer minder, creer je genoeg open kansen en verlies je wat ongelukkig door een afstandschot. Dat kan je echt onder de noemer 'kan gebeuren' scharen. Over de Eagles ben ik het met je eens, daar stond een uur lang een stuitend arrogant Ajax.

Lijkt me in de Arena een pure overwinning dat die oen met die megafoon er niet is. Die andere 40.000 zou ik dan op de koop toenemen.

3 december 2021 om 09:46

Of je het nou leuk vind of niet hij zorgt vaak wel voor meer sfeer en dat er meer mensen mee doen. Soms slaat hij een beetje door, dat wel.

3 december 2021 om 09:58

Ik vindt het juist wel wat hebben, maar dat is persoonlijke voorkeur :-)

3 december 2021 om 10:02

@migi Nee jij wilt natuurlijk dat iedereen netjes op ze plek zit en rustig voetbal gaat kijken. Is toch mooi dat sommige mensen zoveel passie hebben voor een club. Hij zorgt dat veel mensen mee doen en dat ze vooral in de Champions League een geweldige sfeer hebben in de Arena.

3 december 2021 om 10:18

Onze Feyenoord nerd😂

3 december 2021 om 11:27

Feyenoordnerd is 1 woord.

3 december 2021 om 11:27

Ik snap dat gezeur op de megafoon ook nooit zo. Ik probeer ook regelmatig wel eens wedstrijd in het buitenland te bezoeken en soms ook wel eens wedstrijd van Ajax. Dit soort gasten maken juist sfeer, beter dan het klappend publiek wat de wedstrijd kijkt even juicht bij een doelpunt en weer gaat zitten.

Als je bij Dortmund op de Gelbe Mauer staat hoor je ze ook.

Ik hoop maar dat er supporters bij kunnen zijn in de achtste finale van de Champions League. Iedereen doet daar wel makkelijk over, maar het is volgens mij de derde keer in ruim vijftien jaar dat we overwinteren. Normaal tref je een gelijkwaardige tegenstander nu we op pole-position staan dus het publiek zou Ajax er echt doorheen kunnen helpen. Ik wil mijn stoeltje wel alvast reserveren.

3 december 2021 om 09:47

waar doet iedereen makkelijk over?

3 december 2021 om 09:49

Ik heb het gevoel dat veel voetbalfans (en ook Ajax-fans) de waarde van overwintering niet inzien. Er wordt zo vanzelfsprekend over gedaan, maar gelet op onze recente historie is het echt een prachtige prestatie. De achtste finales zijn niet vanzelfsprekend voor ons, ik kijk daar al sinds Dortmund-uit enorm naar uit.

3 december 2021 om 09:51

Oh zo. Ja dat blijft een knappe prestatie. Zeker niet vanzelfsprekend.

3 december 2021 om 10:02

Ik ben het volledig met je eens over de houding t.o.v. overwintering in de CL. Het is absoluut geen vanzelfsprekendheid dat Ajax in de CL overwintert, daarvoor presteert het over de lange termijn niet goed genoeg tegen gelijkwaardige of mindere tegenstanders (getafe, Atalanta, Valencia, Roma). Misschien een kwestie van zelfoverschatting? Denk inderdaad dat mensen hiervan wel echt de waarde moeten inzien, want het is gewoon bijzonder. Dat het de komende jaren wellicht vaker gaat gebeuren met een eredivisie in opmars en daardoor een hoger niveau voor alle clubs, maar voor nu is dat absoluut niet zo.

3 december 2021 om 10:14

In het geval van roma was het natuurlijk een kwestie van een (blinde) vink

3 december 2021 om 10:37

Ik vind het niet een kwestie van een blinde vink als je (blijkbaar) structureel tegen dergelijke tegenstanders onderuit gaat, zie mijn lijstje. Dat zijn ploegen op Europees niveau die van gelijkwaardige of mindere kwaliteit zijn en waar de druk dus bij Ajax komt te liggen. In die situaties presteren ze dus minder dan tegen de grotere tegenstanders waar de druk niet bij Ajax ligt.

3 december 2021 om 10:42

Atalanta en Roma zijn normaal gesproken gewoon sowieso een maatje te groot. Die andere twee had je moeten winnen.

3 december 2021 om 10:52

Atalanta een maatje te groot voor Ajax? Ze doen het laatste jaren geweldig maar zelfde geldt natuurlijk voor Ajax. Daarbij is verliezen van hun geen schande natuurlijk.

3 december 2021 om 11:21

Wat presteert Roma nou. Noem eens prestaties waardoor die club aanzien verdiend.

3 december 2021 om 11:35

4 jaar geleden halve finale CL en vorig seizoen halve finale EL. Bijna vergelijkbaar als Ajax in Europa afgelopen jaren

3 december 2021 om 12:41

Atalanta en roma maatje te groot? Kop op zeg….

3 december 2021 om 13:32

Roma was toch ook een maatje te groot? Je hebt twee wedstrijden om te laten zien dat je beter bent, daarin zijn ze niet geslaagd. Eén wedstrijd een keer onderpresteren kan, dan heb je de andere wedstrijd nog om te laten zien dat je beter bent. Als je over 2 wedstrijden niet kan laten zien dat je beter bent, is die andere tegenstander een (klein) maatje te groot

Als je dan die derby in Liverpool zag met het publiek dat helemaal los gaat of massaal voortijdig het stadion verlaat, dan vraag ik me echt af wat we hier in Nederland dan allemaal fout doen. Ook in Spanje is het publiek weer aanwezig. In Duitsland wordt het weliswaar weer wat beperkt, maar mogen er alsnog 15 000 mensen in een stadion zitten. Waar is ons huidig kabinet dan mee bezig? Volg dan ten minste het voorbeeld van de Duitsers of verplicht zoals in Spanje het gebruik van mondmaskers in de stadions. Maar nee hoor, wij moeten weer alles radicaal dicht gooien.

3 december 2021 om 11:03

Ja, het voelt ergens toch extra wrang omdat het meeste in de openlucht is (Arena is dan toevallig wel met een dicht dak). Omdat we weten door alle protesten van afgelopen jaar dat het erg lastig is om elkaar te besmetten in de openlucht. Zelfs een symbolisch getal als 1.000, of 5.000 supporters zoals in Duitsland, zou al een groot verschil in beleving maken.

Wel moet ik erbij zeggen dat er in Duitsland, waar ik woon, een grotere bereidheid is om aan de basisregels te houden (buiten het vaccineren, wat hier nog slechter is dan in Nederland). Krijg sterk het gevoel dat het bij de gemiddelde nederlander een beetje alles of niets is (niks mag of alles mag) . Ben het met je eens dat de regering een progressievere vorm moet zien te vinden waarop we kunnen leven met covid, de cijfers zijn helaas zo slecht dat er nu noodmaatregelen genomen woeten worden, maar als je het mij vraagt had dit echt voorkomen kunnen worden.

Ik vond het in ieder geval heerlijk kijken zonder dat geblèr in die megafoon.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV4623
2.Ajax4555
3.Feyenoord3924
4.Vitesse361
5.AZ3513
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder191
D. TadićAanvaller197
S. BerghuisAanvaller185
S. HallerAanvaller1712
D. KlaassenMiddenvelder163
R. PasveerKeeper160
AntonyAanvaller157
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

328 fans
Middenvelder, 28 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 16 3 1 0
2020/2021 Ajax 29 12 2 0
2020/2021 Werder Bremen 3 0 1 0
2019/2020 Werder Bremen 33 7 7 0
2018/2019 Werder Bremen 33 5 5 0
Laatste voetbalnieuws

‘Ajax komt vijf jaar na stage opnieuw bij groot talent uit Polen uit’

Jan Faberski heeft veel indruk gemaakt op de internationale scouts van Ajax, zo weet het Poolse medium Mecyzki dinsdag te melden De pas vijftienjarige middenvelder speelt in de jeugdopleiding van Jagiellonia...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren