De door Ajax begeerde Roony Bardghji maakt na twee weken al enorme indruk

Dinsdag, 30 november 2021 om 15:32Dominic Mostert • Laatste update: 16:55

Roony Bardghji heeft niet lang nodig gehad om indruk te maken in de Deense Superligaen. De getalenteerde aanvaller van FC Kopenhagen vierde op maandag 15 november zijn zestiende verjaardag, waardoor hij speelgerechtigd was voor de hoogste competitie van Denemarken. Zes dagen na zijn verjaardag debuteerde hij vol bravoure als basisklant tegen Aarhus GF; zondag maakte hij op bezoek bij Aalborg BK (1-3 zege) zijn eerste doelpunt.

Hoewel hij pas net ruikt aan het hoogste niveau, komt de naam van Bardghji internationale topclubs niet onbekend voor. In februari werd op basis van berichtgeving in Deense media al duidelijk dat Bardghji, zelf van Zweedse afkomst, uitnodigingen op zak had van Ajax, Bayern München en Barcelona om stage te lopen. Ook Chelsea wordt met hem in verband gebracht. Na zijn doelpunt van zondag kreeg de jongeling opnieuw aandacht van de internationale pers. AS schrijft dat Bardghji her en der zelfs wordt vergeleken met Lionel Messi.

Roony Bardghji maakte zondag tegen Aalborg BK zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau.

Bardghji maakte vorig jaar de overstap van Malmö FF naar FC Kopenhagen. Als veertienjarige werd de Zweed topscorer in de competitie voor Onder-17 met vijftien goals in tien duels. In november vorig jaar, op zijn vijftiende verjaardag, zette de vleugelaanvaller zijn handtekening onder een meerjarig contract. Via de Onder-19 kwam hij deze maand na zijn verjaardag terecht in het eerste elftal van Kopenhagen. In februari klonken geluiden dat de topclub de groeibriljant taxeert op minstens tien miljoen euro.

In zijn eerste wedstrijd tegen Aarhus kreeg Bardghji kramp en moest hij zich na 65 minuten laten vervangen. Zondag zette hij Kopenhagen op een 1-2 voorsprong tegen Aalborg, nadat hij de bal oppikte op het middenveld en vanaf circa 25 meter de rechterhoek vond. Uiteindelijk deed hij 80 minuten mee. "Roony heeft het fantastisch gedaan", zei trainer Jess Thorup na afloop op de clubsite. "Hij heeft haast niets verkeerd gedaan. Op zo veel verschillende momenten liet hij zien te beschikken over de cruciale X-factor. Hij creëerde drie of vier kansen en maakte zelf een prachtig doelpunt. Het is indrukwekkend om te zien dat zijn talent zich vertaalt in slimme beslissingen en acties op het veld."

Dit waren de beste acties van Roony Bardghji tijdens zijn debuut tegen Aarhus GF.

De vraag leeft steeds sterker: hoe lang blijft Bardghji houdbaar voor Kopenhagen? "De club heeft de strategie om meer eigen jeugd in te passen in het eerste elftal", verzekerde Thorup in gesprek met TV3. "Maar het is niet de bedoeling dat ze na een paar wedstrijden al vertrekken. Ze zouden hier jarenlang moeten blijven en Kopenhagen moeten helpen om grote dingen te bereiken. Als de tijd rijp is en de echt grote clubs komen langs, dan zijn wij de springplank. Maar nu moet hij gewoon een enorm aantal wedstrijden voor Kopenhagen spelen en het verschil gaan maken. Het is nu nog niet de tijd om te vertrekken."Gerelateerd

Meer sportnieuws

11 reacties (laatste reactie door cas1)

Citaat uit artikel: " Als de tijd rijp is en de echt grote clubs komen langs, dan zijn wij de springplank. Maar nu moet hij gewoon een enorm aantal wedstrijden voor Kopenhagen spelen en het verschil gaan maken. Het is nu nog niet de tijd om te vertrekken."

Hier ben ik het helemaal mee eens! Toch zie het regelmatig anders gebeuren dat spelers op minderjarige leeftijd vertrekken naar het buitenland. Ik ben van mening dat niet iedere speler dat op die leeftijd al aan kan. Een nieuwe omgeving, nieuwe taal, andere cultuur. Je moet het maar kunnen als 16 jarige. Je ziet het ook regelmatig met Nederlandse voetbalspelers gebeuren. Vertrekken op jonge leeftijd naar een grote club zoals Manchester City, Juventus of Chelsea. Ik ben van mening dat dit niet goed is. Dus voor deze jongen zal ik aanbevelen om lekker nog een jaar of 4 in Kopenhagen te schitteren om dan vervolgens een buitenlands avontuur aan te gaan. Ik denk dat beter is.

Hoe denken jullie erover mede voetbalzone leden?

30 november 2021 om 15:47

Hij is al bezig aan avontuur buiten zijn eigen land Zweden. Echter een transfer binnen het Scandinavische voetbal.

30 november 2021 om 15:55

Helemaal mee eens, helaas is de geur van het grotere geld vaak niet te weerstaan en droomt iedereen tegenwoordig van grote auto's, sieraden en snelle roem.

30 november 2021 om 16:02

Ja ben het met je eens. De jongen komt volgens mij (verbeter me als ik het verkeerd heb) uit Syrie maar heeft ondertussen de zweedse nationaliteit. Speelde ergens uit de buurt van Karlskrona, Ronneby dacht ik. dus redelijk ver van huis, al is het natuurlijk wel te doen met de auto.

Speelde vervolgens voor Malm㶠en verhuisde dus ongeveer 15 kilometer naar de overkant van de brug. denk dat de jongen zelf al op aardig wat avontuur is geweest. Maar zal me niet verbazen als de ouders in Malm㶠wonen en mee verhuisd zijn van Karlskrona.

De brug over is denk ik in totaal 15km rijden dus lijkt me sterk, mits zijn ouders in Malm㶠wonen dat hij in een gast gezin woont maar gewoon thuis bij zijn ouders en die een auto hebben ontvangen van de club om hem te komen brengen en ophalen met een jaar kaart voor de brug haha. (of iemand van de club?)

Hij is geloof ik als vluchteling naar Zweden gekomen, dus ik ben eigenlijk vrij trots dat deze jongen zich zo goed heeft ontwikkeld en inplaatsvan zijn hoofd heeft laten zakken zich heeft ontwikkeld en ergens zijn energie in heeft kunnen stoppen. Er zijn vele voorbeelden van mensen met immigratie achtergrond die zich natuurlijk hebben ontwikkeld in Zweden en alle kansen hebben aangenomen en gewoon goed voor elkaar hebben, maar er zijn ook genoeg voorbeelden van immigranten (ook Zweden zelf) die er gewoon bij zijn gaan liggen alsof alles maar komt aanwaaien, en dat deze jongen zich ondanks tegenslagen en wellicht vooroordelen heeft ontwikkeld.

Edit: ik ben het volledig met je eens dat hij lekker bij Kobenhavn moet blijven en daar gewoon veel moet spelen en ontwikkelen. Of een overstap naar een club waar hij echt aan spelen toe gaat komen en niet wegkwijlt in een jeugdteam (ajax dus) no offense naar de Ajax fans hier - tuurlijk is een Ajax opleiding goed en leuk maar er zijn genoeg gevallen van talentjes die opgepikt zijn en vervolgens niet aan spelen toe komen en gehyped worden.

30 november 2021 om 16:27

Waarom denk je dat hij bij Kopenhagen speelt? De geur van het grotere geld heeft zo iemand al bereikt. Het is nu wachten op het nog grotere geld.

30 november 2021 om 16:33

Er zijn er nog meer die wel een paar wedstrijden in Jong Ajax hebben gespeeld en uiteindelijk Ajax 1 hebben gehaald.

Ik krijg vaker het gevoel dat spelers uit de Deense competitie omhoog worden geschreven (net als bij ons).
Ajax heeft in het verleden goede Denen binnen gehaald. (arnesen enz), maar de Denen van de laatste 10jaar die in Neerland zijn komen ballen zijn bijna allemaal mislukt. Eriksen succesvol, maar de rest .........
(schone tel ik als Nederlander)

30 november 2021 om 16:05

Eriksen is ook al ruim 10 jaar de beste Deense voetballer, dus Denemarken heeft in algemene zin amper grote talenten geleverd. Jorgensen, Schone en Dolberg hebben een prima periode in NL meegemaakt, maar daar staan inderdaad tientallen flops tegenover.

30 november 2021 om 16:47

Ja ie hebt gelijk nderdaad meer dan ik voor ogen had.
Maar vier vind ik niet zo veel.
Het zal wel door mijn leeftijd komen. Vroeger haha ja vroeger waren het er meer
Arnesen, Lerby, (heerlijk om ze te zien debuteren in de Meer), Jesper Olsen, (na hem nog een goede maar naam even kwijt iets met Gronjaar), de Laudrup's
En nog veel veel vroeger (ik hoop maar dat hij een Deen was)
Inge Danielson (ik was op het schoolplein de ene keer Cruijjf de andere keer Danielson)
De huidige toppers uit Denemarken die hier komen ballen zijn (in mijn ogen, subjectief dus) allemaal minder.
Schone is gewoon een Hollander haha
Dolberg, Jorgenson, Fisher(met dank aan Paulr zijn allemaal minder geweest

30 november 2021 om 16:36

Viktor Fischer heeft Ajax 1 ook gehaald. Alleen is hij daarna 2 jaar lang geblesseerd geraakt en heeft daarna nooit meer zijn niveau gehaald. En Dolberg heeft ook gewoon een prima carrière.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Kopenhagen

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
K. GrabaraKeeper170
Pep BielMiddenvelder177
J. StageMiddenvelder165
L. LeragerMiddenvelder163
J. WindAanvaller166
R. HøjlundAanvaller150
W. BøvingAanvaller142
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Kopenhagen.
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren