‘Keuze voor Van de Beek kan stap zijn om fans weer achter de ploeg te krijgen’

Dinsdag, 30 november 2021 om 10:07Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 13:04

In Engeland wordt sinds de aanstelling van Ralf Rangnick als interim-manager bij Manchester United druk gespeculeerd over de nieuwe rol van Donny van de Beek. De middenvelder hoefde onder Ole Gunnar Solskjaer niet op veel speeltijd te rekenen, terwijl hij na diens ontslag meteen aan de aftrap verscheen tegen Villarreal in de Champions League. Volgens Manchester Evening News is het interessant om te zien wat Rangnick met de rol van Van de Beek gaat doen.

Er ontstond veel verbazing in Engeland, toen interim-manager Michael Carrick afgelopen zondag tegen Chelsea (1-1) Cristiano Ronaldo verrassend genoeg op de bank posteerde en een nieuw systeem uitprobeerde met drie verdedigend ingestelde middenvelders. Van de Beek moest daardoor opnieuw genoegen nemen met een rol als invaller. De Nederlander begon op de bank en werd twee minuten voor tijd binnen de lijnen gebracht door Carrick. Onterecht, schrijft de Manchester Evening News. "Donny verdiende het om tegen Chelsea in de basis te starten."

"Hij heeft tegen Watford laten zien dat hij kan scoren als invaller en liep tegen Villarreal voorop bij het druk zetten. Hij was toen in het 4-2-3-1-systeem de schakel tussen het middenveld en de aanval. United zou tegen Arsenal (donderdagavond, red.) een 4-3-3-systeem moeten hanteren, met Sancho, Ronaldo - een echte spits in plaats van een valse negen - en Rashford voorop. Om dat te laten renderen, heeft United echter iemand nodig die voor de verbinding zorgt met het middenveld. Van de Beek zou die man moeten zijn."

Volgens het dagblad is het vertrek van Solskjaer 'een reddingsboei voor Van de Beek om zijn carrière op Old Trafford nieuw leven in te blazen'. Verwacht wordt dat Van de Beek onder de nieuwe manager meer kansen gaat krijgen. "United worstelt al een tijdje met de aanvallende intenties op Old Trafford. Met Van de Beek voeg je meer aanvallende kwaliteiten toe aan je elftal, waardoor ze in aanvallend opzicht meer dreiging kunnen veroorzaken. Van de Beek heeft het in zich om van zestien naar zestien te rennen, waardoor twee van de drie controlerende middenvelders (Matic, Fred of McTominay) de tegenaanval onschadelijk moeten maken."

Volgens de krant moet Rangnick nog bepalen hoe hij United wil laten spelen en wie de steunpilaren moeten worden. "Maar met zijn optredens tegen Watford en Villarreal heeft Van de Beek niet alleen zijn eigen belofte ingelost, hij gaf United ook wat extra's. Je bent ook niet voor niets een £40million signing. Rangnick zal er zo zijn eigen gedachten over hebben, maar een keuze voor Van de Beek zou United in een 4-3-3-systeem meer stootkracht geven. Het kan een eerste stap zijn om de fans weer achter de ploeg te krijgen."

Het duel met Arsenal komt nog te vroeg met Rangnick, daar de werkvergunning van de Duitser nog niet in orde is. Carrick zal derhalve op de bank plaatsnemen tegen the Gunners, zo heeft United dinsdag bevestigd. Verwacht wordt dat Rangnick zondag zijn officiële debuut maakt als manager van United, als de ploeg met Crystal Palace opnieuw een Londense opponent treft op Old Trafford. Carrick bleef in zijn eerste twee duels als interim-manager ongeslagen. Op bezoek bij Villarreal boekte hij een 0-2 zege, waarna Chelsea op 1-1 werd gehouden.Gerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door modricmagic)

Ben ik de enige die Donny tegen Villarreal eigenlijk niet zo goed vond? Ze doen net of het de verlosser is die United na de top 4 gaat brengen. Wel kan Donny belangrijk worden in het hogedruk systeem van Ragnick, omdat Donny over veel loopvermogen beschikt.

30 november 2021 om 10:25

Tegen Villarreal was die ook niet goed. Maar ja je moet niet verwachten dat hij een creatieve nummer 10 zal zijn als je met Fred en Mctominay achter je speelt. Denk inderdaad dat het loopvermogen van Donny ook van pas zal komen bij die nieuwe coach. Hoop dat die is aandurft met Fred, Van de Beek en Fernandes op 1 middenveld. Met Van de Beek dan als een nummer 8.

30 november 2021 om 10:34

Ik hoop het voor United niet. Vond vd Beek bij Ajax als 8 echt catastrofaal. Liep zo vaak uit positie, dat counteren veel te makkelijk werd.

30 november 2021 om 10:35

Waarom kan Fernandes dan wel een creatieve 10 zijn met Mcfred achter zich?

30 november 2021 om 10:50

@samcro
Andere kwaliteiten?
Het gaat er puur om hoe je wilt spelen.
Met McFred kun je beter Bruno opstellen.
Als je wellicht Bruno een positie naar achter zet om meer voetbal vanuit het middenveld te krijgen, kun je Donny op 10 zetten.
Dan kan Maguire gewoon de bal bij Bruno inleveren in plaats van zelf de opbouw te doen. Wel moet je dan een echte sloper erbij hebben op het middenveld.

30 november 2021 om 10:58

Kink, die sloper hebben ze al 4 jaar nodig maar wordt niet gekocht...of ze dachten dat Fred het zou zijn maar die loopt steeds verder naar voren te spelen. Mijn punt is meer dat Donny nu als de verlosser neergezet wordt, voornamelijk door dezelfde media die hem na 4-5 zaadpartijen weer als dissonant zullen profileren. Hij mag er van mij best in staan samen met Bruno tegen Arsenal, scheelt weer een verdedigende speler op het middenveld voor ons en aanvallend hebben wij toch al genoeg problemen.

30 november 2021 om 11:01

Samcro, Fernandes is toch gewoon een veel creatievere speler dan Donny die vooral positioneel en in de snelle combinatie rendeert?

30 november 2021 om 11:08

@samcro, Bruno Fernandes is toch het creatieve brein. Logisch dat hij daar beter mee kan omgaan. Ook al vind ik Fernandes met Mctominay en Fred ook niet op zijn allerbest. Die Mctominay moet maar is gewoon banken want Fred vind ik nog wel prima de laatste weken.

30 november 2021 om 11:10

Zoals Modricmagic het neerpende leek het er meer op dat het aan Mcfred lag dat Donny niet kon renderen. Maar wat je zegt klopt helemaal, andere spelers met andere kwaliteiten. Laat ik vooropstellen dat ik het ook jammer vind dat die jongen door de onkunde van Ole niet aan de bak kwam, alleen denk ik niet dat het met hem opeens wel zal gaan lopen. Feit blijft dat het bij Utd niet alleen op het veld slecht loopt. Met de aanstelling van Ragnick zal dat langzaamaan beter kunnen gaan, maar dan niet als coach maar achter de schermen. Als coach heb ik er weinig vertrouwen in.

30 november 2021 om 12:15

Ja joh, ga een creatieve nummer 10 neerzetten als controleur omdat Vd Beek moet spelen

30 november 2021 om 12:25

omdat Donny nooit een creatieve 10 zal zijn. Hij is een lopende speler met een heel goede functionele techniek. Staat erg vaak op de goede plaats en heeft goed inzicht waar te komen. Niet de man van de mooie steekpasjes en de verrassende opening. Daar heb je de Frenkies etc voor.

30 november 2021 om 12:26

@japie_krekel, Bruno blijft gewoon op 10 staan hoor. Het is Van de Beek die een linie naar achter moet. Ik weet zeker dat hij daar beter kan renderen dan Mctominay. Ook omdat je dan wat aanvallender kan spelen en dat is zoals United hoort te spelen.

30 november 2021 om 12:30

@samcro, zeker ik zeg ook niet dat hij de verlosser zal zijn. Want ze missen duidelijk een verdedigende middenvelder zoals Liverpool die heeft met Fabinho en City met Rodri. Alleen dat United nog steeds speelt met Fred en Mctominay is gewoon schandalig. Met name die Mctominay is zo slecht. Die man kan helemaal niks. Heeft geen passing, kan niet dribbelen en kan ook niet schieten. Daarnaast is die verdedigend ook zwak.

30 november 2021 om 12:38

@Japie
Ik zeg niet dat Donny moet spelen.
Ik zeg dat het een optie kan zijn.
Zeker tegen de mindere goden. Helemaal alles je de verdediging van United wilt ontlasten qua opbouw.
Ik denk dat we allebei wel weten dat in de basis Bruno een betere speler is.

30 november 2021 om 12:51

Sorry, dan begreep ik je even verkeerd

30 november 2021 om 15:55

@ModricMagicHehe...Eindelijk iemand verstand

30 november 2021 om 10:31

Kreeg altijd meer het idee dat hij de joker was van de supporters, om aan te tonen dat Solskjaer niet zo goede trainer is door van de Beek nooit te gebruiken. Hoewel ik denk dat hij best zijn waarde kan hebben voor United, geloof ik niet dat hij ooit een vaste basisspeler zal worden.

30 november 2021 om 10:36

Nee volkomen gelijk, het ging pas lopen toen Fernandes er in kwam voor Donny. Denk wel dat het interessant kan zijn om met beide te spelen in bijvoorbeeld een 442, krijgt Donny ook nog eens een fatsoenlijke bal namelijk.

30 november 2021 om 10:41

Je bedoelt dan 4411? Met Fernadez op de eerste 1? Als je ze beiden op het middenveld zou zetten dan zou ik zeggen dat je teveel FIFA speelt

30 november 2021 om 15:58

Als United nou 1 goede cvm haalt.
Dan is het imo best mogelijk om Bruno op RAM/RM plek en vd Beek op LAM/LM plek te zetten. Of andersom.
Zoals City speelt.

30 november 2021 om 14:09

Nee hoor, hij was drama. De wedstrijd kantelde niet voor niets toen hij eraf ging.

30 november 2021 om 17:12

Volgens mij gingen ze ook precies op dat moment anders spelen waardoor de 10 positie ook beter uit de verf kon komen.

30 november 2021 om 17:17

In tegenstelling tot hier op dit forum krijg ik de indruk dat veel United supporters nog steeds positieve verwachting hebben tav vd Beek. Ze zien ook dat hij niet in z'n kracht wordt gebruikt. Denk dat Ragnick voor hem een kans kan zijn. Zijn voetbal visie past iig beter bij vd Beek dan die van Solksjear. Sterker de rest van het gehele middenveld heb ik m'n twijfels over of ze geschikt zijn voor dat systeem inclusief Pogba en Fernandes. Los van nog een behoorlijk aantal andere posities. Wordt iig interessant.

Donny gaat pas renderen als hij aangespeeld word, de fout zit hem wat mij betreft in de angste van de verdedigende spelers om fouten te maken.

Zodra Donny aan de bal is - is bijna elke pass naar voren en gevaarlijk. Fernandez heeft dat iets meer rondom de 16 met zijn schoten en passing, maar Donny kan het vanaf de middenlijn weer vele male beter.

Zelf breng ik met Donny liever meerdere aanvallers in stelling om te scoren dan dat ik afhankelijk ben van Fernandez. Beetje hetzelfde verhaal Coutinho. Coutinho was vaak belangrijk maar was voor ons ook uiteindelijk ook een last met zijn positie (nr 10) die niet meer bestaat in het hedendaagse voetbal en ze dan op posities gaan lopen waar je ze eigenlijk niet wil hebben.

30 november 2021 om 14:55

Tja, Maguire gaat pas renderen als je er een absolute topverdediger naast zet, Wan-Bissaka is een geweldige back als hij leert aan te vallen en zo kunnen we wel doorgaan. Van De Beek denkt juist alleen maar naar voren en dat is een probleem. Zo nuttig hij kan zijn aan de bal, zo nutteloos is hij als de ploeg de bal niet heeft. Als aanvallende middenvelder is hij veel te afhankelijk van anderen en bij een club als United zullen er altijd betere spelers rondlopen.

30 november 2021 om 16:16

Tot van de beek klopt het en dat is ook wel een probleem bij United achterin. Nutteloos zonder bal is jou conclusie, maar die van mij is dat hij zonder bal eigenlijk constant vrij probeert te komen maar de verdedigers hem niet in durven te spelen. Verdedigend doet hij zeker wel zijn steentje bijdragen.

Dat 'verloren' rondlopen interpreteert iedereen anders. Ik denk vaak 'hoe vrij moet iemand staan?', terwijl een ander denkt 'je loopt niet vrij genoeg'. Ik zie dus spelers die vooral bang zijn om fouten te maken en nog niet het vertrouwen hebben in Donny om in een kleine ruimte aan te spelen, dat is iets wat je wel vaker ziet met spelers die redelijk onbekend zijn voor de nieuwe medespelers.

30 november 2021 om 16:45

Ik snap wat je bedoelt Schop, maar zoals jij het neerzet in jouw originele post doe je ook overkomen alsof Donny van de Beek kwalitatief daarin ook echt erg goed is. Dat valt in mijn optiek ook simpelweg een beetje tegen. Ik zeg niet dat hij er niets van kan, maar zijn kwaliteiten zijn wel jarenlang schromelijk overdreven. Ik vergelijk hem al sinds jaar en dag met Aaron Ramsey, waarbij ik Ramsey op zijn top eigenlijk beter vond dan Van de Beek. Maar qua type lijken ze gewoon heel erg op elkaar.

Het zijn beide echte systeem voetballers. Ze kunnen echt uitblinken als je op één bepaalde manier speelt, maar als je niet zo speelt zijn ze nooit echt speciaal meer. Ze zijn allebei niet echt een 10 en ook geen 8. Voor beide posities missen ze iets voor 90% van de ploegen. En bij beiden zijn de kwaliteiten die ze hebben, niet dermate groot dat de echte topploegen hun manier van spelen gaan aanpassen aan hun. Ramsey is geflopt bij Juventus, Donny van de Beek gaat het niet redden bij United.

Daarmee wil ik niet zeggen dat Donny van de Beek slecht is. Absoluut niet. Alleen dat hij het gewoon niet bij elke ploeg zal gaan redden en ook niet op een bepaald niveau. Ironisch genoeg had ik hem bij Liverpool eigenlijk meer kans zien maken qua speeltijd, als die a la Wijnaldum kon spelen. Alleen daar zit één grote maar aan: het verdedigende werk. Ook toen Donny bij Ajax op een gegeven moment op 8 kwam te staan een periode, liet hij het defensief vaak afweten. En dat had niet zozeer met laksheid of gebrek aan inzet te maken, maar met een gebrek aan inzicht in wanneer hij wel en wanneer hij niet mee naar voren moest. Iets wat bijvoorbeeld Wijnaldum bij jullie erg goed door had altijd.

Kortom, ik denk dat Donny het een trede lager moet gaan zoeken en daar belangrijk moet gaan zijn.

Roep ik al jaren van de Beek is de oplossing, maakt niet eens uit welke positie je hem laat spelen. Niet alleen de supporters krijg je dan weer achter de club, ook de economie zal weer een stuk beter gaan draaien, de zon zal vaker schijnen, mannen worden weer liever voor hun vrouw, het eten zal weer beter smaken, benzineprijzen zullen dalen, en de mondkapjes behoren tot de verleden tijd.

30 november 2021 om 12:37

Donny is verre van het niveau van United en is meer van Aston Villa of Newcastle.

Brengt niks extra’s aan het team.

Donny op 10 met Mctominay en fred erachter? Is McTominay de nieuwe Viera of Toure? Is dit Southampton ofzo? Is fernandes niet meer goed genoeg op 10? Wat een waardeloos middenveld

30 november 2021 om 11:43

Onbegrijpelijk he. Die Mctominay was afgelopen wedstrijd ook weer gevaarlijke vrije trappen aan het uitdelen. Voetballend heel beperkt. United onwaardig imo. Ik zeg niet dat Donnie beter is, maar Ole had hem (en Lingard) best wat meer minuten mogen geven ten koste van Fred en Mctominay.

30 november 2021 om 12:17

Er zit in vd Beek wel meer voetballend vermogen dan in SMT en ook Fred.

Met de evt nieuwe manier van spelen onder RR waar sneller de bal naar voren gespeeld moet worden. Zal dat vd Beek veel beter liggen.

Als SMT echt zo goed was. Stond die in het nationale team ook op het middenveld. Ipv cv

Tuurlijk Donny een lekkernij voor houden en dan gewoon weer niet opstellen, snap niet dat hij dat zelf niet in ziet dat er geen toekomst is voor hem bij MU

ik vond hem tegen watford echt fantastisch spelen! mensen zeggen dat hij niet creatief is, maar hij steekte ronaldo daar toch twee keer prachtig weg. daarnaast is het ook een gegeven dat hij goals scoort.
Enerzijds snap ik de kritiek, want hij kan het tegen watford, maar tegen chelsea etc moet dat nog blijken. Anderzijds vind ik dat hij echt meer kansen verdient, zeker tegen ploegen als watford waar united gewoon het spel hoort te maken.

30 november 2021 om 11:09

Ik wil ook wel is vaker Van de Beek en Fernandes met elkaar zien. En daarachter maar met Fred. Van de Beek en Fernandes hebben allebei wel het loopvermogen om mee terug te verdedigen. Ik vind Fred wel beter dan Mctominay. En allebei werkt al jaren niet meer.

30 november 2021 om 17:00

@modricmagic.

Qua idee kan dat inderdaad. De praktijk zal wat anders uitwijzen denk ik. Fernandes gaat dat loopwerk niet doen. Dat loopvermogen heeft hij ook niet. Hij heeft het loopvermogen om hoog op het veld druk te zetten, maar niet om mee terug te gaan. En om heel eerlijk te zijn, Van de Beek mist simpelweg de discipline om op 8 te staan. Dat was bij Ajax al zo, toen hij een periode op 8 speelde. En dat is nu nog steeds zo. Hij heeft onvoldoende door wanneer hij wel en wanneer hij niet de 16 in moet gaan. In de Eredivisie kom je daarmee weg, in de PL niet.

Daar komt dan nog eens bij dat Fred te zwak is als hij als enige CVM dient te spelen. Hij is van originele zelfs niet eens een CVM. Nou wil ik niet zeggen dat het niet kan werken zoals jij zegt, alleen wel dat het niet echt een oplossing voor de langere termijn is. Plus dat je als fan van United dan moet accepteren dat je een beetje een jojo elftal wordt dat veel goals kan scoren maar ook veel goals tegen gaat krijgen.

30 november 2021 om 18:29

Veel goals krijgen ze ook al tegen met Mctominay en Fred na die 5-0 tegen Liverpool en 4-1 tegen Watford dus ja is zeker wel het proberen waard.

Nieuws!!! Vd Beek heeft toch aandelen in VZ. De neutrale leden vonden het al bijzonder, bij elke scheet een bericht over van vd Beek. Nu is duidelijk geworden dat Donny 51% aandelen heeft, met een clausule waarin staat dat er dagelijks een item over Donny geplaatst dient te worden. Hij gelooft in de kracht van social media, en blijft zo ondanks weinig speelminuten of enige waarde in het veld daarbuiten toch relevant.

Allemaal leuk en aardig hoor, maar het probleem van United ligt hem vooral aan Maguire en de controleurs Fred, Mctominay. Deze spelers staan op posities die van onschatbare waarde zijn waar voor de controle van het elftal. Kijk eens naar de absolute top van Europa, welke van deze 3 zou dan een basisplaats hebben? Ze zouden in Engeland alleen al niet in de basis staan bij Chelsea, City en Liverpool. Dat is precies het probleem.

30 november 2021 om 11:18

Denk dat ze bij Chelsea niet eens de bank zouden redden

30 november 2021 om 15:00

Tja, maar Van De Beek zou daar ook geen basisplaats hebben. Zo eerlijk moeten we gewoon zijn. Voor dat niveau komt hij gewoon tekort. Dat zagen we allang in Oranje en nu ook bij United. Dat is geen schande, maar het is wel een beetje schrijnend hoeveel excuses we hier verzinnen voor Van De Beek. Elke speler kan renderen onder ideale omstandigheden. De echt goede spelers renderen min of meer overal.

Ik denk indien Donny er genoeg werk in steekt een uitstekende 8 zou kunnen zijn. Je hebt Fernandez gewoon als de beste nummer tien en die haal je niet terug naar de 8. Fred en die andere knaap zijn ondermaats en moeten er niet beide in staan.

Ik vindt Bruno Fernadez een beter 10, maar past mijn inziens beter in een 4-4-2 of 4-4-1-1 dan in een 4-3-3. Fernandez is ook maar matig in het druk zetten of mee verdedigen.
Probleem van United is dat het al langer geen duidelijk spelsysteem heeft. Het is wel gebleken dat een 4-3-3 met Fernadez op 10 te kwetsbaar is gebleken. En met Mctominay en Fred beide in het team mis je teveel voetbal op je middenveld. Daar zou een Goretzka mooi passen.

Misschien zeg ik iets geks, maar is het niet een idee om hem eens als wingback in te zetten? Desnoods in een systeem met 3 verdedigers om hem van zijn kwetsbare verdedigende kant te ontzien? Met zijn loopvermogen en voetballend vermogen zou hij in een aanvallend team misschien wel uitstekend tot zijn recht komen daar!

30 november 2021 om 15:01

Manchester United is achterin al kwetsbaar, dus dat gaat totaal niet werken als je er ook nog een speler posteert die niet heel snel is, totaal niet verdedigend kan denken en totaal geen ervaring heeft op die positie op dat niveau.

30 november 2021 om 15:23

Hoeft ook niet bij United, want het lijkt me evident dat ie een stapje terug zal moeten doen. Maar er zijn genoeg Engelse of Duitse clubs waar het wel zou kunnen vermoed ik. Misschien in een oefenwedstrijd bij oranje?

30 november 2021 om 16:00

Maar Van De Beek is niet geschikt als back. Hij is niet snel genoeg om z'n verdedigende gebreken te compenseren en z'n traptechniek is ook niet heel geweldig of iets dergelijks. Hij heeft een goede functionele techniek, maar dat is op een hoog niveau ook niet iets waarmee je je echt onderscheidt.

30 november 2021 om 16:12

Ja goeie punten.. Blijkt ook eigenlijk maar weer hoe beperkt hij is. Zeker niet veelzijdig genoeg om in de top te kunnen presteren

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool4839
3.Chelsea4730
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Cristiano RonaldoAanvaller188
M. GreenwoodAanvaller185
David de GeaKeeper220
J. SanchoAanvaller171
M. RashfordAanvaller134
A. ElangaAanvaller51
D. HendersonKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

74 fans
Middenvelder, 24 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Manchester United 8 1 0 0
2020/2021 Manchester United 19 1 1 0
2020/2021 Ajax 0 0 0 0
2019/2020 Ajax 23 8 3 0
2018/2019 Ajax 34 9 1 0
Laatste voetbalnieuws

Donny van de Beek neemt mogelijk in komende uren al besluit over toekomst

Donny van de Beek is dicht bij een tijdelijke overstap naar Crystal Palace of Valencia, zo meldt Fabrizio Romano dinsdagavond. Beide clubs hebben bij Manchester United geïnformeerd naar de mogelijkheid om...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 25 januari
Ousmane Dembélé is op de radar van Chelsea verschenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren