KNVB grijpt door coronamaatregelen deels in bij amateurvoetbal

Maandag, 29 november 2021 om 19:22Jeroen van Poppel

Amateurwedstrijden in de A-categorie (prestatieve competities) gaan komend weekend niet door, zo meldt de KNVB. Voor de B-categorie (recreatieve competities) gaat het competitieprogramma bij zowel de jeugd als senioren wél door. Teams die niet willen voetballen, kunnen op coulance en medewerking van de voetbalbond rekenen.

De KNVB legt uit hoe het besluit tot stand is gekomen. "Afgelopen vrijdag heeft het kabinet bepaald dat met de nieuwe coronamaatregelen sporten na 17.00 uur niet is toegestaan", zo klinkt het. "Voor het amateurvoetbal betekent dit dat wedstrijden in het weekend wel mogelijk blijven, maar dat er doordeweeks niet of nauwelijks getraind kan worden. De KNVB heeft een besluit genomen over de vraag of de competities dan wel door kunnen blijven gaan. Dit besluit is maatwerk per categorie en betreft alleen het aankomend weekend omdat twee factoren die van belang zijn voor het vervolg nu nog niet vaststaan."

"Eén van deze twee factoren is de uitkomst van het debat in de Tweede Kamer van woensdag aanstaande, waarin de nieuwe coronamaatregelen worden besproken", vervolgt de KNVB. "Mocht naar aanleiding hiervan alsnog worden besloten dat buiten trainen is toegestaan tot 20.00 uur (dus dezelfde tijd als andere essentiële diensten en winkels), dan vervallen doordeweeks met wat herschikken slechts heel weinig trainingen. De andere factor is het medische advies dat de KNVB aan het VMC (Voetbal Medisch Centrum) heeft opgevraagd over het spelen van wedstrijden zonder normaal te kunnen trainen en dat bekeken per leeftijdscategorie."

Een besluit over de wedstrijden in het weekend van 11/12 en 18/19 december wordt na het Kamerdebat genomen. “Niemand weet welke coronamaatregelen er nog nodig zijn de komende tijd”, aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal. “Het uitgangspunt blijft voor ons dat sporten bijdraagt aan een goede gezondheid en dus als essentieel gezien moet worden. Juist in tijden van een pandemie. Maar als er niet getraind kan worden, dan moet het spelen van alleen wedstrijden ook gezond blijven en niet extra blessures opleveren. Het gaat om bijna 1,2 miljoen amateurvoetballers en daarom willen we een zorgvuldig besluit nemen, vandaar dat we nu alleen nog voor het aankomend weekend beslissen. We hopen echt dat de amateursport na het Kamerdebat van woensdag iets meer ruimte krijgt, zodat het niet door de 17.00-05.00 uur-regeling stil komt te vallen.”51 reacties (laatste reactie door rayvg)

Dus als je divisie niveau speelt mag je niet voetballen, en als je klasse niveau speelt wel. Belachelijk!!

29 november 2021 om 19:30

Toch best wel logisch? Zo'n kelderklasse team traint niet veel, en soms helemaal niet. Voor hun verandert er dus niet veel. Het niveau waar jij het over hebt die zijn natuurlijk wel gebaat bij training, vanwege het niveau/intensiteit. En willen natuurlijk niet dat de competitie helemaal scheef groeit door uitstel van wedstrijden enz..

29 november 2021 om 19:31

Hoezo, als je in de 19-1 speelt op divisie niveau mag je niet en als je 19-1 speelt in de 4e klasse mag je wel.

29 november 2021 om 19:36

Elke 19-1 is toch gewoon A categorie? A categorie gaat om eerste elftallen op ieder niveau.

29 november 2021 om 19:40

Ligt er volgens mij wel aan welke klasse je speelt. Speel jij in de 4e klasse ben jij volgens mij geen a-categorie

29 november 2021 om 20:13

hahaha tuurlijk is niet elke 19-1 a categorie. Werkt heel anders dan bij de senioren. Als je in de 19-1 zit en je speelt 2e klasse speel je gewoon b categorie. Is ook wel logisch want is vergelijkbaar met senioren 4e/5e klasse reserve.

29 november 2021 om 20:21

Categorie A EN B Veld
Voor seizoen 2021/’22 geldt voor categorie A en categorie B de volgende indeling.

Categorie A
Mannen veldvoetbal standaard Tweede divisie tot en met de vijfde klasse.

Mannen veldvoetbal reserve Hoofdklasse tot en met de reserve derde klasse.*

Mannen veldvoetbal O23 competitie.**

Vrouwen veldvoetbal Eredivisie Vrouwen tot en met derde klasse.

JO13 t/m JO19 (ere)divisie tot en met de Hoofdklasse.

* Voor de districten Noord en West II valt de reserve derde klasse onder categorie B
** Geldt alleen voor de divisies landelijk

Categorie B
De teams die spelen in de overige klassen, inclusief alle meiden junioren/pupillen die uitkomen in de meidencompetitie.

29 november 2021 om 21:53

@figo16 er zit natuurlijk ook een verschil tussen de 19-1 van Ajax en de 19-1 van SV de Rijp.

29 november 2021 om 19:31

Wij in de 4e klas prestatie mogen ook niet voetballen. Alleen B categorie (bierteams) wel. Is toch idd vrij logisch?

Begrijpelijk. Lijkt mij ongezond om zonder enige vorm van training een wedstrijd op niveau te spelen. Maak je je lichaam kapot mee. Hopelijk verschuift de sluitingstijd van de sportplekken naar een later tijdstip. Is nu niet te doen voor iemand met een full time job om voldoende beweging te krijgen.

29 november 2021 om 19:34

Waar een wil is, is natuurlijk een weg. Rondje hardlopen/fietsen kan altijd. Dus ben het er niet mee eens dat het nu niet te doen om voldoende beweging te krijgen. Als je doelt op voldoende beweging door iets te doen wat je leuk vindt, dat is inderdaad een ander verhaal.

29 november 2021 om 19:57

Er zijn inderdaad teams die met het hele team maar gaan hardlopen, dat mag dan wel na 17.00. Zolang je maar niet op de club bent.

29 november 2021 om 20:04

En in groepjes van 4

29 november 2021 om 20:04

Kom op.... je kan gewoon niet aan iedereen eisen die hun sport willen beoefenen en aan hun conditie wilt werken om ''fftjes een rondje hardlopen/fietsen''. Laat staan om het weken of maanden lang te doen. Dan denk je echt te simpel

29 november 2021 om 20:08

Groepjes van 4-5, met 10 meter er tussen ongeveer. Doen wij ook, tenminste deze week om fit te zijn voor dit weekend

29 november 2021 om 20:09

Eens,maar om te stellen dat het voor iemand met een fulltime job onmogelijk is om aan voldoende beweging te komen is ook weer onzin.

29 november 2021 om 20:45

Hardlopen/fietsen is wel een hele andere vorm van sporten dan teamsport. Zelfde geldt bijvoorbeeld ook voor fitness. Tuurlijk kan je in principe wel genoeg beweging krijgen, maar sport specifieke trainingen worden wel onmogelijk gemaakt.

29 november 2021 om 21:51

Ik moet met mn fulltime job thuiswerken, dus gebruik mn pauze om te trainen. Heel veel sporten hebben hun trainingstijden gewoon aangepast, zodat je overdag kan trainen. Kun je in de avond weer een uurtje doorwerken. Mn chef is ook gebaat dat ik een beetje ontspanning krijg hoor. Anders word ik ook maar een chagerijnig onproductief stuk vreten.

En Bootcamp gaat overigens wel gewoon door in setjes van 4. Ook na 5 uur. Als die spelers liever niet willen spelen: prima. Maar om nou te stellen dat ze hun lichaam kapot maken en dat het ongezond is vind ik wat ver gaan hoor

30 november 2021 om 10:22

Alsof je van hardlopen voetbal conditie krijgt, alleen een beetje basis. Je mist alle vormen van explosiviteit, alle zijwaartse belastingen plus je krijgt totaal geen duel kracht laatstaan dat je gewend bent om ''over'' te hebben zodat je ondanks vermoeidheid nog geconcentreerd een bal op maat kan spelen op lengte of goed op goal te schieten.

29 november 2021 om 20:02

Door het omslachtige beleid van de overheid, maakt de KNVB inderdaad een best goede en begrijpelijke keuze. Door niet te bewegen, maar ook door 'verkeerd' te bewegen, maak je inderdaad je lichaam kapot

29 november 2021 om 21:53

Nou je wil niet weten hoeveel patienten we bij de fysio hebben gehad van voetballers/ hockeyers die tijdens de lockdown maar zijn gaan hardlopen. Totaal andere belasting, dat ging niet echt altijd goed. Verkeerd bewegen inderdaad. Maar om nou te stellen dat die gasten na een week niet trainen ineens zijn vergeten hoe ze hun lichaam moeten gebruiken bij een voetbalwedstrijd is natuurlijk wat overtrokken. Je kan best een weekje zonder.

Je kunt ook niet weer de hele competitie stil gaan leggen of helemaal niet meer uit gaan spelen. Dat kan je de clubs, teams en de spelers geen 3e keer aan doen. Zou trouwens ook nergens op slaan
Als die regels nou eens niet zo debiel zouden zijn, dan was het makkelijker geweest. Enig voordeel is dat het nu bijna winterstop is.

Begrijpelijke maatregel, had enigzins verwacht dat ze alles eruit zouden gooien.

Offtopic: hebben meerdere last van VZ app? Bij mij blijft hij hangen bij het laadscherm. De afgelopen weken was het sws een drama met 10 sec laadtijd, maar nu opent die helemaal niet meer..

29 november 2021 om 20:19

Ja heb ik ook. Laatste tijd is het erg traag en blijft hangen op het laadscherm.

KNVB oplossing ze willen nog wat organiseren. Leuk al die 1e selecties hoogste jo teams die even invallen voor de b klasse die anders zouden afbellen ivm Corona. Gewoon winterstop die twee a drie rondes kunnen later wel.

29 november 2021 om 20:19

ja hahahah ik ga nu ook met nog 3 anderen van de onder 19 van mijn lokale club ( 3e divisie) meedoen met het bierteam van mijn vrienden ( 4e klasse reserve). willen gewoon blijven voetballen haha.

29 november 2021 om 21:43

Erg he dat jullie 2 potjes missen. Daarmee eigenlijk de competitie van dat reserve team helemaal verknooien. Net waarschijnlijk een team dat voor ´t eerst in 8 jaar is een keer kampioen kan worden. Het was ze helaas niet gegund want anders speelden de kleine jochies 2 weekjes geen voetbal..
Dit blijkt wel weer hoe ver de KNVB af staat van wat er werkelijk speelt op de amateur velden. DIt is natuurlijk wat er dit weekend gaat gebeuren, alle selectie spelers worden onder verdeeld onder de lagere elftallen, want ze moeten wel fit blijven.. Dit is wel het domste wat de KNVB kan doen..

"dus dezelfde tijd als andere essentiële diensten en winkels" - Ja hoor Knvb, voetbal is essentieel. Natuurlijk. Ja maar sporten is gezond, zullen ze dan wel weer zeggen. Ze staan daar echt wel een beetje los van de realiteit.

29 november 2021 om 20:10

Wie bepaalt wat ''essentieel'' is? Dat is ook waar we dagenlang kunnen over discussiëren. Bewegen is best essentieel. Plezier hebben is best essentieel. Socialiseren is essentieel, terwijl we weer alle oudjes aan het opsluiten zijn. Ik vind juist dat de overheid 'te ver van de realiteit staat' door maar een paar bedrijven te typeren als ''essentieel'

29 november 2021 om 22:14

De enige manier waarop voetbal essentieel is, is zoals jij het omschrijft. En volgens die omschrijving is zo'n beetje alles in het leven essentieel. En alles door laten gaan, is even geen optie.

29 november 2021 om 20:12

Wat is wél essentieel? 5 supermarkten per dorp? Kunnen er toch 4 sluiten? Alles om de zorg te ontlasten toch?

29 november 2021 om 20:18

Dat is wel een goed idee ja, in onze stad 60.000 inwoners, met ze alle naar 1 supermarkt gaan, top idee

29 november 2021 om 20:24

@Kokkie En jij hebt het goed voor met de zorg? Je kan toch in tijdsvensters naar binnen, met QR code of negatieve test? Online bestellen, en alleen afhalen.

29 november 2021 om 20:27

Nou ja, we moeten nu ook met zijn allen tussen 5 en 5 naar bedrijven gaan die normaliter 24 uur open zijn, zoals bijvoorbeeld sportscholen

29 november 2021 om 20:49

Nr11 bij ons ook mege druk op de sportschool, wat normaal verspreid over 5 avonden komt komt nu op 2 ochtenden. Schouder aan schouder. Maar Hugo zal er een goede bedoeling mee hebben

29 november 2021 om 20:51

@nr,11, precies heb nog nooit zo'n drukte op de gym gezien. Zelfs vlak na nieuwjaar niet

29 november 2021 om 22:14

@SCIREA, supermarkten is een beetje een dom voorbeeld. De hoeveelheid supermarkten is altijd al aangepast aan de hoeveelheid inwoners van het dorp, omdat er anders geen omzet wordt gedraaid, of er anders een heleboel omzet valt te behalen. Dat is basiseconomie.

Echt jammer dit maar goed. We gaan als koploper de winterstop in dan! Verwachten jullie dat we in januari weer gewoon kunnen ballen jongens?

Op deze manier krijg je dus dat de spelers uit de A categorie gaan meedoen met de teams uit de B categorie...

29 november 2021 om 20:20

Vindt je dat oprecht erg? Maakt toch geen reet uit bij de b categorie of zie ik dat verkeerd. Doe best vaak mee met een b categorie team en zelden vond een tegenstander het erg.

29 november 2021 om 20:41

@blaugrana11, hangt er denk ik vanaf wat voor b-categorie. Kan me best voorstellen dat een onder 13/15/1719 in de eerste klasse er wel enorm van kan balen om kampioenschap mis te lopen omdat er bij de tegenstander opeens spelers rondlopen die normaal tegen Ajax, Utrecht of Sparta voetballen. Bij het 5e klas bierteam zal het ze minder kunnen schelen. Die zijn wss blij dat ze 11 man en een paar wissels hebben

29 november 2021 om 20:45

Ja is wel senioren. En tegen ajax ballen haal ik echt niet hoor hahaha. Speel zelf 2 e klasse senioren wat helemaal niet achterlijk hoog is. Mijn vrienden hebben een team in de 4e klasse reserve waar ik af en toe meedoe. Wel lachen om af en toe de beste te zijn haha.

29 november 2021 om 20:50

@blaugrana11, nee klopt maar a categorie is niet alleen maar 3e divisie. Als er 4 spelers uit de onder 13/15/17 van een Zeeburgia, Afc, Spartaan 20 meedoen, krijg je wel bizarre niveauverschillen met zo'n 1e klasse jeugdteam

29 november 2021 om 22:16

@blaugrana11, als het ene team het wel doet en het andere niet, kan dat aardig vervelend zijn ja. Het zal je maar gebeuren dat je meedoet om het kampioenschap maar er met 8-0 afgaat tegen de nummer laatst omdat die wat invallers uit veel hogere teams heeft opgesteld.

29 november 2021 om 23:00

Ja is wel vervelend maar als je gewoon de pasjes regelt mag het officieel nog ook. de a5 mag prima a1 spelers meenemen als het gewoon wordt geregistreerd. Is wel risico dat je je dan vast speelt in een laag team. Mag maar een aantal keer. Of je zegt gewoon dat je iemand anders bent.

Nog even wachten en dan om de 9 maanden een booster en dan kan je ongeveer een seizoen voetballen

Zo snel had van mij niet gehoeven. Dit weekend had je best nog door kunnen laten gaan. Een weekje niet trainen is echt geen ramp.

Was even bang dat ze alles eruit gingen gooien. Dat had ik als recreatiesporter toch een partijtje debiel gevonden. We moeten gewoon blij zijn dat we nog kunnen sporten en pakken wat we pakken kunnen. Best wel veelzeggend dat we prestatiesport op amateurbasis zo serieus nemen dat het niet kan zonder training. Als je door de weeks een paar keer gaat hardlopen moet het toch prima mogelijk zijn om gewoon lekker te voetballen op dat niveau. Het is geen eredivisie...

29 november 2021 om 22:39

Alleen gaat bijna niemand even hardlopen in deze tijd van het jaar. Wij trainen normaal gesproken 2 keer in de week en nu ineens niet meer, maar moeten wel zondags blijven voetballen. Wat mij betreft hadden ze het er allemaal uitgegooid, we hebben al veel blessures. Dat gaat zeker niet minder worden nu..

30 november 2021 om 07:38

Zeker voor lagere teams moet je toch wel fit genoeg kunnen blijven. De inspanning die je daar voor moet doen haal je zelfs als je 1 keer per week een wedstrijd speelt en wat vaker de fiets pakt of iets dergelijks. Helemaal stoppen met voetbal lijkt me voor een hele hoop mensen eerder ongezond dan gezond want dan valt de lichaamsbeweging helemaal weg. Dat lijkt me ook niet de bedoeling in een pandemie waarin fit en gezond zijn net het verschil kan maken tussen heel ziek worden of na een paar dagen thuiszitten weer verder kunnen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Vrijdag 28 januari
Alexander Nübel moet bij Tottenham Hotspur de opvolger worden van Hugo Lloris. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren