Valentijn Driessen: ‘De Eredivisie is hierdoor een Mickey Mouse League’

Maandag, 29 november 2021 om 08:19Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 09:07

Valentijn Driessen is van mening dat kunstgras ervoor zorgt dat de Eredivisie het imago van een Mickey Mouse League heeft. Het kunstgras van Sparta Rotterdam zorgde zondagmiddag voor flink wat irritatie bij Ajax. Na de 0-1 overwinning in Rotterdam-West gaf Erik ten Hag zelfs aan dat het ‘een vorm van competitievervalsing’ is, terwijl Dusan Tadic erop wees dat al het kunstgras uit de Eredivisie moet verdwijnen. “Ik denk dat elke speler vijftig procent minder is op kunstgras”, verzekerde de aanvaller annex captain van Ajax.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

110 reacties (laatste reactie door janssen)

Ben het een met Driessen zijn mening. Ze kunnen bij de KVNB gewoon het best een maatregel doen dat iedereen vanaf seizoen 23/24 ofzo allemaal echt gras moet hebben. Wellicht een extra potje geld vrijmaken voor de clubs die het financieel echt moeilijk hebben (mede door corona). Het mag natuurlijk ook niet zo zijn dat clubs die nu kunstgras hebben voordeel krijgen (met extra) geld t.o.v. die nu wel met echt gras hebben. Wellicht dan een beloning voor iedere club met natuurgras als motivatie om dan over te stappen van kunstgras naar natuurgras.

Welke club dan na 23/24 nog steeds geen echt gras heeft mag dan niet meer spelen in de Eredivisie.

29 november 2021 om 08:43

KNVB kan ook prima een subsidie uittrekken voor clubs in de Eredivisie die kunnen aantonen dat de financiën ontoereikend zijn om echt gras te onderhouden. Verder inderdaad gewoon verplichten om op echt gras te spelen.

29 november 2021 om 11:40

@buitenspelgoal
De gras subsidie om het grasveld te betalen is er al, daar zit het probleem niet.
Er schijnen een aantal professionele clubs in Nederland te zijn die geen trainings accommodatie kunnen betalen. Die trainen dus in het stadion. Trainen en spelen op hetzelfde grasveld schijnt teveel belastend te zijn voor het grasveld.

29 november 2021 om 09:09

Klopp

"ben het een met Driessen zijn mening. "

Ik heb geen idee, want zelf weet ik weinig over. Dan bedoel ik, hoeveel Europese landen hebben clubs op het hoogste niveau met kunstgras? Kan mij voorstellen dat er meer clubs zijn in de Noord Europese landen, zoals Noorwegen, Ijsland, Zweden, Finland en wat landen zoals Rusland, Oekraine op kunstgras spelen. Misschien in Belgie ook?

Weet jij dat? Want als je eens bent, lijkt mij wel dat je hier meer vanaf weet.

Ik ben - puur op gevoel - ook tegenstander van kunstgras. En denk dat een Heracles nu aantal seizoenen veel voordeel heeft behaald op dat gras.

29 november 2021 om 09:18

Mrkrillin:"
Klopp

"ben het een met Driessen zijn mening. "

Ik heb geen idee, want zelf weet ik weinig over. Dan bedoel ik, hoeveel Europese landen hebben clubs op het hoogste niveau met kunstgras? Kan mij voorstellen dat er meer clubs zijn in de Noord Europese landen, zoals Noorwegen, Ijsland, Zweden, Finland en wat landen zoals Rusland, Oekraine op kunstgras spelen. Misschien in Belgie ook?

Weet jij dat? Want als je eens bent, lijkt mij wel dat je hier meer vanaf weet.

Ik ben - puur op gevoel - ook tegenstander van kunstgras. En denk dat een Heracles nu aantal seizoenen veel voordeel heeft behaald op dat gras."

---

Het klopt dat landen als Noorwegen etc. ook kunstgrasvelden hebben. Belgiã« heeft er in totaal 1. Ik weet niet exact hoeveel landen nog meer ook kunstgras hebben in de hoogste competitie. Maar in de noordelijke landen hebben ze kunstgras vanwege het klimaat. Ik vind (met het klimaat in Nederland) het niet nodig om kunstgras velden aan te schaffen.

Daarnaast willen we als Nederland zijnde ook behoren tot de beste competities van de wereld (top 6). Al die competities zoals Noorwegen, Zweden, Finland, Ijsland behoren daar naar mijn mening niet bij. Alleen Rusland Europees gezien nog een grote competitie. Alle andere competities zoals in Engeland, Frankrijk, Spanje, Italiã«, Duitsland, Portugal etc. zie je nergens een kunstgrasveld liggen. Ik vind dat wij in Nederland dat ook moeten nastreven.

Elke speler is minder op kunstgras, wel vijftig procent", zei Tadic. Kun je ook nagaan hoe goed die spelers van Sparta eigenlijk zijn hè.😀

29 november 2021 om 08:32

Net zo slecht, want de tegenstanders zijn op hetzelfde moment ook 50% minder. Duh.

29 november 2021 om 12:23

Haha taxichauffeur, hij maakt gewoon een leuke grap.

29 november 2021 om 15:28

Echt geen leuke grap hoor. Meer een hele domme grap.

29 november 2021 om 16:30

Hey Xavi, gelukkig hebben wij dan iig ongeveer dezelfde “humor”. Niet echt grappig, maar als ik niet online ben maar face to face ben ik 50% leuker.

29 november 2021 om 09:06

Daarom staan ze onderaan. Omdat ze niet meer op normaal gras kunnen spelen zijn zeniet meer gewend.

29 november 2021 om 09:43

Ik neem aan dat je begrijpt dat je niet veel kwaliteiten hoeft te hebben om met 11 man in je eigen strafschopgebied te staan en een bal weg te trappen . Dat lukt zelfs op een ondergrond van zand

29 november 2021 om 11:41

De spelers van Saprta zijn weer 50 procent minder als ze op gras moeten spelen

29 november 2021 om 12:44

Hij zei ook dat de tegenstander ook 50 procent minder is.

Daarnaast wou ik het nog zien als van crooij die bal iets beter zou richten.

Ik ben ook geen fan ervan, en ben blij dat Cambuur in het nieuwe stadion er afscheid van neemt, maar ik vind het altijd wel bijzonder dat deze discussie altijd alleen op gang komt als Ajax een bagger pot heeft gespeeld. Wanneer ze ruim winnen hoor je hier niet over. Voelt dan toch een beetje als excuses zoeken

29 november 2021 om 08:31

M_ssc: "ik ben ook geen fan ervan, en ben blij dat Cambuur in het nieuwe stadion er afscheid van neemt, maar ik vind het altijd wel bijzonder dat deze discussie altijd alleen op gang komt als Ajax een bagger pot heeft gespeeld. Wanneer ze ruim winnen hoor je hier niet over. Voelt dan toch een beetje als excuses zoeken"

Naja dat is niet waar. De discussie loopt al tijden en niet alleen wanneer Ajax slecht erop heeft gespeeld. Vaak wordt voor de wedstrijd er ook al erover geklaagd. Dus je krijgt waarschijnlijk niet alles mee.

29 november 2021 om 08:32

Na Heracles-uit en PEC-uit, beide vrij matige potten van Ajax waarvan in Almelo (zoals gewoonlijk) zelfs punten werder verspeelt, heb ik er eigenlijk niets over gehoord hoor. En ik heb de afgelopen veel slechte potten van Ajax (en andere topclubs) op kunstgras gezien, maar dit komt echt niet standaard zo expliciet ter sprake in de media zoals nu. Kritiek op kunstgras is er echter altijd. Die matten worden niet voor niets steevast veruit het laagst beoordeeld van alle velden in de ED.

Maar was het maar zo'n feest dat men zich vaker in de media liet horen, wat mij betreft mogen de aanvoerders en trainers dat vaker doen, misschien dat er dan eindelijk wat gaat veranderen. Mooi dat Sparta en Cambuur in ieder geval gaan switchen naar kunstgras, PEC gaat waarschijnlijk degraderen als het zo door gaat (edit: excuus, PEC speelt helemaal niet meer op kunstgras!). Dan hebben we enkel Heracles (en evt. promovendi met een plastic veld) in de Eredivisie volgend jaar.

29 november 2021 om 08:35

Sanderk91: "mooi dat Sparta en Cambuur in ieder geval gaan switchen naar kunstgras"

Cambuur heeft gezegd dat ze in het nieuwe stadion over gaan naar echt gras. Volgens mij is de eerste steen nog niet gelegd voor dat stadion dus ik ben bang dat die volgend jaar nog niet op echt gras gaan spelen.

29 november 2021 om 08:40

Oh dan was ik iets te enthousiast inderdaad haha. Ik lees nu dat men mikt op medio 2023 voor de ingebruikname van het nieuwe stadion in Leeuwarden. Nja, het begin is er in ieder geval zullen we maar zeggen

29 november 2021 om 08:43

Waarom noem je PEC in je verhaal? Er ligt bij ons gewoon natuurgras.

29 november 2021 om 09:00

Misschien overgaan naar kunstgras, dan raken ze wellicht nog eens een knikker of twee

29 november 2021 om 09:01

Heel goed idee ja.

29 november 2021 om 09:15

@consy: Excuus je hebt helemaal gelijk, PEC is vorig jaar ook terug gegaan naar natuurgras zie ik, dat had ik blijkbaar even gemist

29 november 2021 om 08:32

Steevast worden de kunstgrasvelden door de aanvoerders van de diverse clubs beoordeeld met de laagste cijfers. Of er nu een baggerpot is gespeeld of grote overwinning is geboekt. Een natuurveld zou gewoon onderdeel uit moeten maken van de licentie-eisen om betaald voetbal te mogen spelen.

29 november 2021 om 08:33

Of krijg jij het alleen dan te lezen? Ik zie er namelijk iedere keer na een kunstgras wedstrijd commentaar op gegeven worden op Ajax gerelateerde nieuws sites. Misschien dat voetbalzone of de andere voetbalgerelateerde media die jij volgt het op die momenten niet nodig vindt te benoemen, maar Ajax is gewoon consistent met de kritiek op kunstgras na een wedstrijd op deze ondergrond.

29 november 2021 om 08:45

Elke voetballer speelt liever op normaal gras, zaterdag nog gevoetbald op kunstgras. Hoe de bal stuitert, elk schot over de grond op een nat veld krijgt zoveel snelheid. Daarnaast is het een aanslag voor je enkels en knieën , zeker als het al een kwetsbaar punt is.

29 november 2021 om 09:11

Ik ben niet anders gewend dan te spelen op kunstgras, ik vind het ook geen enkel probleem meer eigenlijk. De kunstgrasvelden van tegenwoordig zijn kwalitatief best goed volgens mij. Ik heb vaker last van mn enkels na het spelen op natuurgras(door de hobbels en gaten) dan na het spelen op kunstgrasveld.

29 november 2021 om 13:05

Ik krijg het vermoeden dat je op leeftijd bent, want ik ken genoeg spelers op jongere leeftijd die niet anders gewend zijn en liever op kunstgras spelen. Daarbij kun je je afvragen hoe goed de velden bij de amateurclubs zijn.

29 november 2021 om 09:36

@m_ssc: Ik denk dat je zowel gelijk als ongelijk hebt. Ongelijk dat als Ajax speelt, er dan alleen een discussie is. Want elke samenvatting of wedstrijd (laatste niet zoveel) van een andere club dan Ajax die ik zie, wordt de conditie van het veld gewoon benoemd. En zeker in wedstrijden van PSV en Feyenoord wordt dat terecht ook gewoon benoemd. Waar je wel in gelijk hebt naar mijn mening is dat er voor Ajax (maar ook voor PSV en Feyenoord) veel meer media-aandacht is. Dus zal het wellicht minder opvallen als het wel wordt benoemd in de media, maar niet zo groot in een artikel. Feit blijft dat de kunstgrasvelden door aanvoerders elk jaar op de onderste plaatsen staat. Het is gewoon geen echt voetbal en kan in die zin wel meekomen met het commentaar van Valentijn Driessen. Je degradeert je league hier enorm mee. De KNVB zou het als voorwaarde voor profclub moeten opnemen.

Die term Mickey Mouse competitie word ik een beetje moe van. Voor het kleine landje dat we hebben met de beperkte afzetmarkt en dus beperkte financiële middelen hebben we een prima competitie, momenteel nummer 7 van Europa. Qua kunstgras ben ik het eens. Dat zou de KNVB nou toch echt eens moeten verbieden. Geen kunstgras = geen Eredivisie voetbal. Promoverende clubs kunnen eenmalig een subsidie krijgen voor aanleg normaal gras.

29 november 2021 om 08:40

Dus iedereen moet op kunstgras gaan spelen? Je zal vast bedoelen kunstgras = geen eredivisie voetbal . Volledig mee eens trouwens!

29 november 2021 om 12:34

@goallie psv: haha ja inderdaad...Geen normaal gras = geen ED bedoelde ik.

29 november 2021 om 08:42

Tijd voor de BeNeliga, kunnen we eindelijk afscheid nemen van de Mickey Mouse clubs met kunstgras.

29 november 2021 om 08:44

En dan krijg je misschien STVV in de plaats…

29 november 2021 om 08:42

Precies, die hele term wordt volgens mij alleen in Nederland gebruikt. Gewoon weer een hoop negatief gezeik van Valentijn. Ik ben het er ook mee eens dat we z.s.m. van kunstgras af moeten (willen), maar denkt hij echt dat ze in het buitenland überhaupt weten dat er een paar kleine Nederlandse clubs op kunstgras spelen? Laat staan dat de eredivisie een Mickey Mouse imago heeft?

29 november 2021 om 09:38

Klopt, in Duitsland noemen ze het de Mickey Maus Liga

29 november 2021 om 11:15

Beperkte afzetmarkt is slecht excuus. Portugal heeft natuurlijk maar tien miljoen inwoners. Nederland heeft een ongekende infrastructuur voor voetbal en dat gecombineerd met een vrij grote afzetmaekt (zoveel landen hebben nou geen 17 miljoen inwoners in Europa) betekent gewoon dat het normaal zou zijn, zo'n zesde plek.

29 november 2021 om 11:57

Portugal is echter geen topcompetitie. Dat is een matige competitie met potentieel een drietal teams die Europees echt iets voorstellen.

29 november 2021 om 13:23

Dat heeft Nederland toch ook? Internationaal zijn toch met name Ajax, PSV en Feyenoord bekend. In mindere mate AZ, beetje het SC Braga van Nederland.

29 november 2021 om 15:42

Correct. Dat is dan ook gewoon al heel goed. Maar dat het niet meer kan worden ligt dan toch aan de demografie (en dat terwijl Nederland eigenlijk nog best veel inwoners heeft voor Europese begrippen).

Dan moet ajax ook niet meer gaan training op kunstgras,

29 november 2021 om 08:38

Dilema1966: "dan moet ajax ook niet meer gaan training op kunstgras"

Hier ben ik het niet mee eens. Die kunstgras velden zijn juist goed. Dan kan je ook trainen op momenten wanneer het weer niet mee zit. Stel er valt sneeuw, kan je trainen op kunstgras want gras gaat dan stuk want ze kunnen nooit al die trainingsvelden zo goed onderhouden als het veld in de Arena.

Kunstgras is echt een goede optie voor trainingsvelden is sommige situaties, maar niet voor in de wedstrijd vind ik.

29 november 2021 om 08:52

Ajax heeft een overdekte trainers koepel hoor daar valt geen sneeuw

29 november 2021 om 08:58

Dilima1966 "ajax heeft een overdekte trainers koepel hoor daar valt geen sneeuw"

Gras is een plantachtige dus heeft ook zonlicht nodig. Als dat overdekt is, is dat nogal lastig. Dus daar moet wel kunstgras liggen want gras kan daar niet groeien.

29 november 2021 om 09:41

@dilima1966: Correct me if I'm wrong, maar volgens mij hebben ze ook (bijna) al het kunstgras eruit gegooid op de toekomst.

29 november 2021 om 11:02

Nog niet alles, zijn sowieso nog veldjes in het kader van trainen op verschillende ondergronden. Zo zijn tegels, parkeerplaats en zaal ook nog in gebruik volgensmij. Maar dat is vooral jongere jeugd.

29 november 2021 om 12:19

Ah top, thanks voor de aanvulling! Was ook niet helemaal overtuigd van mijn eigen comment. Weet wel dat het overgrote merendeel van de kunstgrasvelden jaren geleden al vervangen waren.

De wonderen zijn de wereld nog niet uit, ik ben het zowaar eens met Valentijn.

Ben ook blij dat hij gelijk heeft want onder het motto van een stilstaande klok staat 2x daags op tijd hebben wij nu 1x gehad m.a.w. hij zal het waarschijnlijk nog 1x bij het rechte eind hebben en voor de rest zal hij onzin blijven uitkramen..

Dat eindeloze gezeik over kunstgrasvelden. Jullie voeren een strijd tegen windmolens als jullie echt geloven dat iemand de eredivisie plots een stuk serieuzer gaat nemen als Sparta of Heracles (wie kent die clubs nu in het buitenland denk je?) plots op natuurgras gaan spelen. Excuses zoeken omdat de realiteit niet onder ogen gezien kan worden. Er zijn te weinig inwoners in Nederland om een structurele topcompetitie te hebben.

29 november 2021 om 08:41

In België ook. Tijd voor de Beneliga

29 november 2021 om 08:47

Als dat er ooit komt dan eet ik mijn hoed op. Sowieso zal er vanuit Nederland altijd een beetje meewarig gedaan worden over het Belgische voetbal waardoor er vanuit die kant al minder interesse zal zijn. Maar het grootste probleem ligt hem in het financiële. Voetballers betalen in Nederland een stuk meer belastingen en daarnaast ligt het minimumloon veel hoger voor niet-Europeanen.

29 november 2021 om 08:51

Lierse1997: "daarnaast ligt het minimumloon veel hoger voor niet-Europeanen."

Dit lijkt mij niet zo belangrijk, omdat voetballers in de Eredivisie of in de eerste competitie in België vast niet het minimumloon verdienen.

29 november 2021 om 08:54

Een niet-Europeaanse speler moet in Nederland minstens meer dan 200.000€ verdienen volgens mij. In België ligt dat rond de 80.000€.

29 november 2021 om 09:02

Lierse97

"voetballers betalen in Nederland een stuk meer belastingen en daarnaast ligt het minimumloon veel hoger voor niet-Europeanen."

Dit hoeft toch niets uit te maken, dit heb je toch ook met o.a. de Franse compettie. Monaco heeft toch veel meer voordeel mbt belastingen dan de overige Franse clubs.

29 november 2021 om 09:05

En daar moeten ze dan ook een compensatie voor betalen en clubs als Lyon zijn daar helemaal niet blij mee. Verder is er nogal een verschil tussen 1 club of de helft van de competitie die een gigantisch financieel voordeel hebben ten opzichte van de rest.

29 november 2021 om 09:26

@lierse1997 - Vraagje, ben je trouwens niet voor een extra bekertoernooi in de vorm van Belgie en Nederland? Dus alle clubs van de KKD, 1B Pro League, Jupiler Pro League, en de Eredivisie. Lijkt mij financieel en competitief wel aantrekkelijk. Beneliga gaat misschien net iets te ver, maar een bekertoernooi in de vorm van Benecup ofzo, lijkt me opzich geen slecht idee. Heb je ook dat gezeik niet meer met betrekking tot welk land sterker is.

29 november 2021 om 09:27

Een speler van buiten de EU moet ongeveer 4 ton verdienen als hij 20 jaar of ouder is. Is een speler jonger dan 20 dan zit ie ongeveer op 2 ton.
Dat is resp. 150% en 75% van het gemiddelde eredivisiesalaris wat is vastgesteld op rond de 280.000 euro.

Daarom zie je bij de kleinere clubs vaak spelers met een dubbel paspoort. Bij Heracles bijvoorbeeld. Daar staat De La Torre onder contract. Amerikaan, maar met Spaanse roots, dus waarschijnlijk ook een Spaans paspoort. En dan gelden die regels niet.

29 november 2021 om 09:45

@GShumway, hartelijk bedankt voor de exacte cijfers!

29 november 2021 om 09:46

@FcGrun, dat zou een leuk concept kunnen zijn. Al denk ik niet dat het zoveel meer supporters gaat trekken. Want zouden ze bij pakweg Groningen echt warmlopen als Genk op bezoek komt?

29 november 2021 om 09:52

Niet alleen dat, ik vind het ook zo zijn charme hebben dan een amateurclub eens tegen een eredivisieclub kan spelen. Voor veel clubs zijn dat de wedstrijden die voor hun de historie ingaan. Dat vind ik persoonlijk leuker, dan een bekertoernooi met de Belgische ploegen. Heeft naar mijn mening weinig meerwaarde. Het is niet alsof dat bekertoernooi enig internationale aanzien zal krijgen.

29 november 2021 om 09:58

@lierse1997 - Geen idee, Genk heeft best leuke spelers in dit geval in de vorm van Onuachu en Ito. En het is toch soort van een "europees" avontuurtje voor de Groningen en Genk supporters om naar het buitenland te gaan voor een cupwedstrijd. Maar ik denk dat je het eerder andersom moeten benaderen, krijgen Genk supporters het warm als Groningen langskomt haha. Ik bedoel, er kan altijd een pareltje tussen zitten die het ver kan schoppen, zoals Groningen in het verleden heeft gehad met Suarez, Van Dijk, Kostic, Tadic, etc. Maar op dit moment zie ik niet iemand binnen de selectie die zo goed kan worden.

29 november 2021 om 10:02

@ducktaildo - Misschien dan nog de KNVB-beker nog erbij houden dan? Al moet ik zeggen dat de KNVB-beker wel aardig is uitgestorven, want ik denk dat de Nederlandse top de beker niet heel erg serieus meer nemen. Voor de subtop, middenmoot, en degradatiekandidaten is het de enige tastbare prijs die ze kunnen winnen om vervolgens Europa in te gaan. Maar buiten dat om is het leuk voor de amateurteams en KKD, maar die reiken niet heel ver in het bekertoernooi. De Nederlandse top kan dan hun jeugdploegen inzetten voor de bekertoernooien, want anders raken de topspelers weer overbelast. Daarnaast kan men hun minuten maken op een redelijk niveau.

29 november 2021 om 10:11

Ik denk niet dat je het terug tot leven kan wekken door een mix van beide landen er aan toe te voegen eerlijk gezegd. En het zou inderdaad jammer zijn voor de kleine teams. Want een verhaal als PEC of Mechelen wordt wel een stukje moeilijker als er plots 4 topteams bij komen.

29 november 2021 om 10:28

Maar het maakt het niveau van de (sub)topclubs wel weer sterker, want je komt sterkere tegenstanders tegen ten opzichte van de standard ploegen die je in de Eredivisie en Jupiler Pro League tegenkomt. Je hebt nu de verwijt dat spelers van Ajax zich niet kunnen opladen tegen mindere ploegen, dus dit geeft hun toch wel wat meer uitdaging. En ook voor de kleinere clubs kan het van waarde zijn. Want spelers worden beter als je op goed niveau veel wedstrijden gaan spelen. Voornamelijk een bekertoernooi waar je met knock-out voetbal te maken krijgt, levert toch extra druk op waar men op mentaal vlak moet gaan dealen. Maar I dunno, misschien de KKD ploegen en 1B Pro League ploegen buitengelaten om het als pilot te beginnen tussen Jupiler Pro League en Eredivisie ploegen.

29 november 2021 om 08:45

Een topcompetitie zullen we nooit worden en dat ligt uiteraard niet aan kunstgras. Toch zou het mooi zijn als we er vanaf komen, al zijn het er al een stuk minder tegenwoordig in de eredivisie. Aanvoerders geven hier cijfers voor een veld na elke wedstrijd en de kunstgrasvelden eindigen altijd als laatste met hele slechte beoordelingen. Ik kan me wel voorstellen dat het voor spelers een reden kan zijn om niet te voetballen in nederland als ze echt regelmatig op kunstgras moeten voetballen.

29 november 2021 om 08:56

Zou dat nu echt spelers structureel tegenhouden om voor een club die niet op kunstgras speelt te tekenen? Voor de clubs die zelf op kunstgras spelen kan ik het nog geloven. Maar dan zouden die zichzelf naaien en zou het een zelfoplossend probleem zijn.

29 november 2021 om 09:05

@pablonino

"een topcompetitie zullen we nooit worden en dat ligt uiteraard niet aan kunstgras."

Eens hoor, daarom zie je ook redelijk goede ontwikkeling gaande laatste wedstrijden. Dat de kleine clubs niet meer naief komen spelen tegen de top 2. Maar ook ingraven.
Een 4-5-1 speelde Heerenveen zelfs volgens mij tegen PSV. Ook Twente graafde zich in en deed aan tijdrekken tegen Feyenoord.

Nu ook zo wappenen tegen AZ, Vitesse en FC Utrecht. Laat die clubs leren strijden ook

29 november 2021 om 09:55

@lierse1997 Nu vast niet meer maar het leken er op een gegeven moment steeds meer te worden. Dan kan het voor spelers echt wel een afweging worden. Bij ons liep er een spits, erg blessure gevoelig ook, die liever op de bank zat tijdens zulke wedstrijden. Des te meer kunstgrasvelden er zijn, hoe groter de kans word dat spelers liever niet naar de eredivisie komen.

29 november 2021 om 10:01

@mrkrillin Wij doen het als klein land echt goed. We zijn natuurlijk verwend dat er meerdere clubs Europeese hoofdprijzen hebben gewonnen, maar we zijn toch nooit echt een grote competitie geweest. En tegenwoordig is alles er op ingesteld dat we nog clubs afleveren die wat kunnen presteren in Europa dan dat we bezig zijn met alle clubs sterker te maken.

29 november 2021 om 08:49

Lierse1997: "dat eindeloze gezeik over kunstgrasvelden. Jullie voeren een strijd tegen windmolens als jullie echt geloven dat iemand de eredivisie plots een stuk serieuzer gaat nemen als Sparta of Heracles (wie kent die clubs nu in het buitenland denk je?) plots op natuurgras gaan spelen. Excuses zoeken omdat de realiteit niet onder ogen gezien kan worden. Er zijn te weinig inwoners in Nederland om een structurele topcompetitie te hebben."

Kunstgras zorgt sneller voor blessures en voetbalt voor veel voetballers veel minder fijn. Als jij in je competitie 6 teams hebt die op een kunstgrasveld spelen kan het spelers weerhouden om in de Eredivisie te gaan spelen. Dus dat een goede speler uit Engeland bijvoorbeeld mede om die reden niet naar Nederland gaat . Daarnaast kan het ook zo zijn dat bijvoorbeeld ploegen als Liverpool minder snel spelers gaat uitlenen aan Nederlandse clubs, omdat ze bang zijn dat hun pupillen blessures oplopen door kunstgras. Daarnaast vind ik het ook gewoon een onprofessionele uitstraling hebben.

29 november 2021 om 08:53

Hebben er dan 6 teams kunstgras?

29 november 2021 om 09:03

Lierse1997 "hebben er dan 6 teams kunstgras?"

Het waren er vorig seizoen 6 met: Heracles Almelo, PEC Zwolle, ADO Den Haag, FC Emmen, VVV Venlo en Sparta Rotterdam.

Cambuur is er met kunstgras bijgekomen en Emmen, VVV en ADO (hebben volgens mij nu ook natuurgras) zijn gedegradeerd. Ik lees hierboven dat PEC nu ook echt gras heeft dus zijn het volgens mij nu 3. Maar goed voor hetzelfde geld degraderen er nu 3 clubs met natuurgras en krijgen we er 3 kunstgrasvelden voor terug.

29 november 2021 om 09:05

3 clubs Lierse, Sparta, Heracles en dit seizoen voor het laatst Cambuur.
Eigenlijk is de opmerking van Valentijn/Tadic/ten Hag een beetje mosterd na de maaltijd aangezien meerdere clubs bezig zijn met de transitie naar natuurgras.
Volendam en Roda zijn ook bezig met een transitie.

29 november 2021 om 09:47

Vorig seizoen lag er ook al natuurgras in Zwolle @Klopp.

29 november 2021 om 09:02

Lierse1997. Als ik voor mijzelf spreek, en denk wel voor de meeste is de affectie tegen kunstgras vooral gekomen omdat op ten duur bijna de halve eredivisie erop speelde en dit was echt dramatisch. Daarnaast de oneerlijke financiële concurrentie die deze clubs hadden, speelde ook zeker mee. Clubs leggen iets niet, wat het voetballen ten goede komt, en je haalt er ook nog voordeel uit? Dat maakte het zo oneerlijk. Daarom ben ik ook blij mocht de hele eredivisie kunstgras vrij zijn, want het draagt alleen maar op negatieve zin bij aan het niveau.

29 november 2021 om 09:07

Ik zou het als competitie ook niet gaan stimuleren, maar soms worden clubs met kunstgras echt alle zonden van de wereld toegeschreven lijkt het wel. Als er een paar clubs zijn die het hebben dan is dat toch geen enorm probleem?

29 november 2021 om 09:10

Geen enorm probleem nee, maar wel een probleem. Vind het gewoon niet kunnen dat je in de eredivisie geen fatsoenlijk grasveld kan neerleggen. Financieel haal je er een concurrentievoordeel uit ten aanzien van clubs die gewoon op gras spelen. Gewoon korte metten mee maken vind ik, want dan krijg je niet weer dat straks de halve eredivisie op kunstgras speelt.

29 november 2021 om 09:15

Het hangt er ook wat van af natuurlijk. In veel gevallen wordt er ook getraind op dat veld door een afwezigheid of gebrek aan trainingsvelden. Dan maak je die transitie niet zo snel.

Presteert Nederland in de breedte ongekend goed in Europa, beste in 10 jaar geloof ik, en in de top 5 van Europa dit seizoen, moet die zure vent weer iets anders zoeken om het stempel Mickey Mouse League te kunnen gebruiken. Natuurlijk moeten die kunstgrasvelden er uit, dat gaat ook de goede kant op, maar geef het even tijd zeg.

Ik ben er ik geen voorstander van, ik vindt voetballen doe je op echt gras, thuis komen met een vieze broek en als het rot weer is nou dan wordt het afgelast.
Echt gras hoeft qua onderhoud toch niet duur te kosten.
Er zijn altijd wel vrijwilligers bij de club die dit willen onderhouden

29 november 2021 om 13:09

@mitch, het grote voordeel van kunstgras is dat je meer kunt belasten. Je kunt hier dus ook trainen ed. Dit is al jaren ook het terechte argument dat clubs die kunstgras hebben gebruiken. Je hebt minder velden en minder onderhoud nodig. Dus jouw argument gaat niet op.
Daarbij wil je als club toch ook niet dat je veld door vrijwilligers onderhouden wordt. Iedereen wil dan ook een veld zoals deze in de kuip ligt. En dat gebeurd niet door vrijwilligers, maar is volgens mij gewoon een dagtaak.

Eens dat het kunstgras eruit moet maar competitievervalsing? Dat zou suggereren dat die ploegen - want de rest speelt ook allemaal twee keer tegen Sparta, Heracles en Cambuur - met echt gras lager op de ranglijst zouden staan. Die laat echter zien dat alleen Cambuur opmerkelijk hoog staat want bij de andere ‘vervalsers’ zijn er degradatiezorgen. Kortom, nogal een aantijging van professor Ten Hag. Heb het interview niet gezien, gebruikte hij zijn belerende Trump-handje weer?

29 november 2021 om 09:30

Competitievervalsing hoeft zich toch niet direct te uiten in de stand. Er wordt gewoon een heel andere manier van voetbal gevraagd op kunstgras. Waar de 'normale' clubs slecht een handjevol wedstrijden hierop spelen, speelt een Sparta meer dan de helft van de competitie op deze ondergrond.

29 november 2021 om 09:55

Tja, als de stand er niet toe doet, dan is de klacht ook niet rechtsgeldig. Want met hetzelfde argument kun je ook zeggen dat clubs als Sparta en Heracles zichzelf tekort doen. Het lijkt me immers nadeliger dat je om de week op kunstgras dan wel echt gras speelt dan dat je slechts twee keer in het seizoen een kunstveldje tegenkomt.

Laat duidelijk zijn dat ik ook fel tegenstander ben van kunstgras en eigenlijk gewoon vind dat je hier als bond gewoon perk en paal aan moet stellen - zeker wanneer bij Heracles er gewoon sprake is van belangenverstrengeling - maar laten we het argument van Ten Hag over competitievervalsing net zo serieus nemen als Driessen die beweert dat we een Mickey Mousecompetitie zijn.

29 november 2021 om 13:10

Ik weet niet of het dit jaar nog zo is, maar er waren ook een paar ploegen die met een eigen bal spelen. Dit is ook competitie vervalsing. Dan moeten ze dit ook verbieden.

Heracles moet gewoon elk seizoen met 6 punten aftrek beginnen. Ze haalden liever een matige speler als Everton voor een paar ton per jaar dan een grasveld te onderhouden. Al jaren overleven ze in de Eredivisie puur op basis van deze competitievervalsing. Allemaal zaalvoetballers halen zoals Bel-Hassani ook. Wat een aanfluiting. En maar stoer doen dat ze financieel zo'n gezonde club zijn. Als Heracles niet heel snel dat kunstgras weghaalt dan ga ik echt hopen op degradatie van ze.

En dat tegenargument ook:

'we willen het niet want dan moeten we net als elke andere club een trainingscomplex bouwen '

29 november 2021 om 09:34

"Ze haalden liever een matige speler als Everton voor een paar ton per jaar dan een grasveld te onderhouden."

Everton is voor Heracles geen matige voetballer gebleken. Meer dan 200 wedstrijden met 77 doelpunten waarmee hij bijna 1 op 3 loopt. Dat zijn prima statistieken voor een spits bij een club als Heracles. Ik weet het niet zeker maar volgens mij is hij ook clubtopscorer in de eredivisie v/d club en is hij na Folkert Velten de 2e spits met een cultstatus bij de supporters ergo voor Heracles is hij dat salaris absoluut waard geweest.

29 november 2021 om 10:34

Ik zit ook licht te provoceren daarmee, maar het is een feit dat spelers halen zoals Everton mede mogelijk zijn gemaakt door hun kunstgrasveld. Daarnaast is als spits 1 op 3 lopen de norm bij Heracles. Omdat hij toevallig een sympathiek mannetje is en lang bleef is het een clubheld, maar die rol kon daar talloze spelers ingevuld worden. Zelfs Reuven Niemeijer heeft 1 op 3 stats bij Heracles gehaald.

Kunstgras moet verboden worden van eredivisie tot de laagste kelderklasse. Zelfs een wedstrijd tussen Zwabberbal United 9 en Balindesloot 13 zou niet op kunstgras gespeeld moeten worden.

Dat je het als club in gebruik heb als trainingsveld snap ik nog wel. Maar wedstrijden zouden altijd op natuurgras gespeeld moeten worden.

Ik heb er zelf ervaring mee, en ik, en ik denk vele met mij, waren vaak bezig met de vraag hoe je onbeschadigd zo'n wedstrijd uit kon spelen. Want bij de amateurs gaat er geen 40.000 liter water overheen. Zeker een doelman zal niet blij zijn.
Maar het grootste verschil zit hem in het feit dat het spel varanderd.

Het was voor mij een reden om er na bijna 40 jaar voetballen mee te stoppen. Al zal dat het allerzwakste argument zijn om het kunstgras te verbieden.

Ajax geeft dit jaar ongeveer 6 miljoen aan het solidariteitsfonds. Hiervan wordt wel 5% gereserveerd om uit te betalen aan eredivisieclubs die niet Europees spelen en gras in hun stadion hebben liggen. Ajax zou er dan ook goed aan doen uit het solidariteitsfonds te stappen en enkel nog geld af te staan aan clubs die op gras voetballen.

Misschien dat alle clubs iets bij leggen zodat iedereen een deel betaald , uiteindelijk hebben ze er allemaal baat bij. Solidariteit en Driessen kan er niks meer over zeggen

29 november 2021 om 12:09

o.a. Heracles heeft jarenlang geld bespaard, omdat het geen trainingsaccommodatie heeft en die dus ook niet hoeft te onderhouden. Daarnaast is het onderhoud van een kunstgrasveld goedkoper dan het onderhoud aan een natuurgrasveld. Dat geld heeft Heracles aan de selectie kunnen besteden, geld dat clubs met natuurgrasvelden en trainingsaccommodaties niet hebben. je kunt stellen dat Heracles hierdoor betere prestaties heeft kunnen leveren, en dus ook meer geld uit bijvoorbeeld de TV-pool heeft kunnen genereren. Maar nu komt er eindelijk wat opstand tegen kunstgras, en staan deze clubs met het handje omhoog. Of andere clubs even kunnen bijdragen voor het algeheel belang van het Nederlandse voetbal. Ik vind dat nogal hypocriet. De KNVB zou moeten zeggen dat er over 2 jaar alleen op natuurgras gespeeld gaat worden, weiger je dat, dan volgt automatische degradatie. En wil je promoveren uit de KKD, maar speel je op kunstgras, dan moet je verplicht een natuurgrasveld aanleggen.

Helaas zal dit nooit gebeuren omdat de KNVB niet zo'n ruggengraat heeft en de oud-voorzitter van Heracles in de RVC van de KNVB zit.

29 november 2021 om 13:21

Volgens mij is kunstgras ook bij de Fifa en Uefa niet verboden. Waaruit zou de KNVB dan rechten vandaan moeten halen om het te verbieden.
Ik ben geen voorstander van kunstgras op het hoogste niveau (hoewel er soms wel velden zijn die nog slechter zijn (neem ook de eerste jaren in de Amsterdam Arena, of na een winter de velden bij mijn clubje) maar als kleine club die weinig geld te besteden heeft kan het bedrijfsmatig een verstandige keuze zijn. En ja, het gaat om voetbal, maar als jij mag kiezen op maandag avond op echt gras je elftal zien tegen jong Utrecht of op kunstgras tegen Ajax, dan ben ik benieuwd waar jij voor kiest.

29 november 2021 om 14:36

Het is niet verboden, maar de KNVB kan gewoon competitieregels waaraan clubs zich moeten houden. Net zoals er regels zijn aan de accommodatie/stadion en verlichting, lijkt het me nog het belangrijkste dat er regels worden gesteld aan het veld. In de Arena was het probleem het hoge dak waardoor er weinig zonlicht en wind in het stadion kwam. Ondanks al die problemen hebben de Arena en Ajax nooit besloten om er een kunstgrasveld neer te leggen. En uiteindelijk zijn de problemen redelijk opgelost. En ik weet even niet wat jouw clubje is, maar buiten extreme weersomstandigheden lijkt het me in een gemiddeld stadion niet heel lastig om een veld een beetje in orde te houden. Er wordt immers maar 1 of 2 keer in de week een wedstrijd op gespeeld. Er zijn amateurclubs met prima velden waar 2 of 3 keer per weekend op gespeeld worden.

Kunstgras is echt om te huilen. Voor iedereen die zelf voetbald of gevoetbald heeft weten dat, bij warm weer branden je voeten er van af. Schaafwonden als je thuis komt. Alleen als het regent in de avond is het soms fijn. Begrijp niet dat profclubs hier voor kiezen.
Zo snel mogelijk afschaffen voor profclubs.

Amateurclubs kan ik nog begrijpen. Heb in het verleden in de jeugd een toernooi gespeeld in duitsland op gravel. Dan ben je zelfs blij met kunstgras, maar er gaat niets boven de geur en het gevoel van echt gras.

'de keuze biedt dus sportieve, financiële en organisatorische voordelen voor de Almeloërs.'

Nou, dit is dus precies waarom het competitievervalsing is. Op deze manier houdt Heracles meer geld over voor zijn selectie. Met natuurgras had Heracles misschien wel niet eens meer in de ED gespeeld.

En van Sparta snap ik het helemaal niet. Die hebben een paar jaar geleden een natuurgrasveld cadeau gekregen van de Knvb. Het kasteel was een van de stadions waar wedstrijden voor het EK voor dames gespeeld werden. De KNVB heeft toen een natuurgrasveld in het stadion aangelegd. Sparta heeft er zelf weer voor gekozen om dat veld er na het EK weer uit te halen en een nieuw kunstgrasveld aan te leggen.

29 november 2021 om 13:16

Het is vervalsing als iemand anders het ook niet kan. Iedereen staat vrij om te kiezen voor een kunstgras veld. Of je er voorstander van bent of niet, maar op zich is het toch slim om te besparen op het ene om betere spelers te halen ?

29 november 2021 om 14:29

Waar houdt het op dan? Dan kan elke club ook een betonvloer in het stadion leggen en zeggen dat dat ook hun veld is. Het is slim, maar niet in het algemeen belang.

30 november 2021 om 10:51

Een betonvloer is volgens mij volgens de regels niet toegestaan. Daarnaast kun je je afvragen of wiens belang het is dat er mindere spelers op het veld staan omdat iedereen echt gras wil ? Volgens mij schiet een competitie daar ook niets mee op.

al dat gezeur van mensen die zeggen dat ze er financieel voordeel uithalen is zo'n onzin, ajax en vitesse halen financieel voordeel uit het dak als het hevig regent of sneeuwt, want dan zal dat veld niet blank staan en dus niet vertrapt worden de volgende wedstrijd, terwijl dit bij de andere eredivisieclubs wel gebeurt en die moeten dan dus weer sneller een (deel van) veld vervangen wat geld kost. zo kunnen we wel aan de gang blijven, met van die slappe hap stukjes tekst van ene meneer Valentijn. kunstgras hoort niet bij voetbal en een dak ook niet, het is er nou eenmaal en het is niet verboden, wapen je er beter tegen ipv dat eindeloze geklaag.

Met alle goede europese resultaten denk ik niet dat het buitenland ons als mickey mouse ziet omdat er in Nederland een aantal ploegen zijn die op kunstgras spelen.
Ik vind dat als je al over mickey mouse gaat praten dat je dan eerder kunt zeggen dat de competitie niet veel voorstelt omdat de bovenste ploegen al een eind voor staan, en daarna al heel snel de 3 gepromoveerde clubs tegen komt. Dus top KKD is beter dan onderin ED ??

Dus de CL is ook een Mickey Mouse League omdat Young Boys op kunstgras speelt? Tuurlijk moeten we van dat kunstgras af en zou het eigenlijk verplicht moeten zijn om op natuurgas te spelen. Maar omdat 1 of 2 clubs erop spelen zijn we niet automatisch een MM League, dat heeft namelijk ook te maken met genoeg andere factoren..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV4623
2.Ajax4555
3.Feyenoord3924
4.Vitesse361
5.AZ3513
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder191
D. TadićAanvaller197
S. BerghuisAanvaller185
S. HallerAanvaller1712
D. KlaassenMiddenvelder163
R. PasveerKeeper160
AntonyAanvaller157
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

266 fans
Aanvaller, 33 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 19 7 0 0
2020/2021 Ajax 34 14 1 0
2019/2020 Ajax 25 11 1 0
2018/2019 Ajax 34 28 4 0
2017/2018 Southampton 36 6 4 0

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren