Belenenses - Benfica gestaakt na bizarre taferelen; puntenaftrek dreigt

Zaterdag, 27 november 2021 om 22:59Dominic Mostert • Laatste update: 00:04

De wedstrijd tussen Belenenses en Benfica in de Primeira Liga is zaterdagavond voortijdig stopgezet. Vanwege een corona-uitbraak bij dertien spelers en vier stafleden begon Belenenses met negen spelers, onder wie twee keepers (één stond centraal in de verdediging) en zes spelers zonder ervaring in de competitie. Na de pauze keerde Belenenses met slechts zeven spelers terug, waarna één speler geblesseerd raakte of deed alsof. De scheidsrechter vond het mooi geweest en legde de wedstrijd stil, omdat clubs minstens zeven spelers moeten hebben. Benfica won met 0-7.

Mocht het negental van Belenenses nog enige hoop hebben gehad op een stunt, dan was die vrijwel direct na de aftrap vervlogen. Uit de eerste aanval van Benfica volgde een voorzet vanaf de rechterflank van Valentino Lazaro, waarna Eduardo Kau de bal in eigen doel werkte. De score was zodoende geopend binnen 24 seconden. Na een klein kwartier verdubbelde Benfica de marge. Haris Seferovic ontving de bal in het strafschopgebied van Rafa Silva en schoot diagonaal raak in de linkerbovenhoek.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

Het werd 0-3 door toedoen van Julian Weigl, die met een vlammend schot vanbuiten het strafschopgebied de rechterbovenhoek vond. Met een kopbal van dichtbij tilde Darwin Núñez de marge naar 0-4. De Uruguyaan maakte even later ook de 0-5; de goal leek te worden afgekeurd wegens buitenspel, maar de videoscheidsrechter zag geen reden om de treffer te annuleren. Een rake strafschop van Seferovic na een handsbal van Rafael Santos resulteerde in de 0-6. Op slag van rust completeerde Núñez zijn hattrick na goede kapbeweging en een hard schot vanbinnen het strafschopgebied.

Benfica zocht de kleedkamers op met een 0-7 voorsprong. Belenenses kwam in de eerste helft slechts tot twee corners en geen enkele kans. Benfica had 73 procent balbezit en vuurde zeventien doelpogingen af voor de rust. In de pauze zocht de voorzitter van Belenenses huilend de kleedkamer op; supporters verlieten het stadion. Benfica voerde zes wissels door. Belenenses kwam de kleedkamer uit met slechts zeven spelers, zogenaamd omdat twee spelers blessureklachten hadden, en na de pauze raakte Joâo Monteiro ogenschijnlijk geblesseerd. De wedstrijd mocht niet doorgaan als een ploeg minder dan zeven spelers had en werd dus voortijdig stopgezet.

Puntenaftrek
Dat de wedstrijd een staartje krijgt, staat vast. Het is niet precies bekend wat de vervolgprocedure is, maar Belenenses moet rekening houden met een puntenaftrek van vijf à acht punten. Die kan worden toegekend als het disciplinaire orgaan van voetbalbond FPF oordeelt dat Belenenses de wedstrijd bewust saboteerde. Die mogelijkheid lijkt aanwezig. Drie spelers zouden geblesseerd zijn geraakt: twee bleven in de pauze achter in de kleedkamer en één ging direct na de pauze naar het gras.Gerelateerd

Meer sportnieuws

57 reacties (laatste reactie door backcorner)

Tja dit is toch ook gewoon competitievervalsing, zullen Porto en Sporting niet blij van worden. Dat dit goed gekeurd is door de Liga NOS verbaasd me echt.

27 november 2021 om 23:23

Van wie is dit competitievervalsing? Ik denk dat men hier niet beseft wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een evenement als een voetbalwedstrijd en hoe moeilijk het juridisch is om in verband met ziekte niet leveren aan de partij met tv-rechten en fans. Het ligt iets genuanceerder dan goedkeuring NOS.

27 november 2021 om 23:31

Het is natuurlijk nu een heel extreem geval maar stel er hadden heel veel blessures geweest had het dan ook competitievervalsing geweest?

Heel raar dat de wedstrijd überhaupt door ging, vorige jaar werd alles stilgelegd vanwege corona en nu zijn er 14 spelers besmet en gaan ze door alsof er niks is.

28 november 2021 om 08:53

Ja bizar, meten met twee maten is het.

Echt schandalig dat deze wedstrijd zelfs begonnen is

Is toch bizar dat zo een wedstrijd uitgespeeld moet worden.. Schrap die hele pot dan..

Triest dat in deze situatie dit soort toch gespeeld moeten worden.

Het had Benfica gesierd om met 9 man te starten. Of bij 0-3 de bal rond te spelen. Of uit respect de wedstrijd verplaatsen.

27 november 2021 om 23:05

Dit dus.

Benfica moest echt met 9 man gestart hebben, waren zij nu helden over de hele wereld.

Maar goed de 3 punten zijn belangrijk in Portugal.

Hebben ze geen jeugdopleiding daar ofzo?

Waarom kan je deze wedstrijd gewoon niet verplaatsen? Dit is geen bekerwedstrijd he, teams proberen hier punten te pakken voor een eventuele kampioenschap of handhaving van degradatie. Het is ook een corona-uitbraak dus de club kan er ook niet veel aan doen. Dit moest gewoon verplaatst worden, enige correcte optie.

Onzin natuurlijk om die wedstrijd door te laten gaan. Verplaatsen zou wel zo netjes zijn geweest. Als je zelfs niet eens 11 veldspelers op kan spelen.


Het lijkt me ook wel een reglement wijziging waard om ervoor te zorgen dat dit voorkomen wordt.

27 november 2021 om 23:07

Ja dit gaat dus niet. Hier hebben clubs ook afgesproken door te gaan. Stel je mist er 2 waar leg je dan de grens. Dan kan een club doen alsof ze er 10 missen om de wedstrijd te verplaatsen. Dan blijf je aan de gang...

28 november 2021 om 07:36

Beetje raar. Ik mag hopen dat het wat officiëler gaat dan via een thuistestje. Ik neem aan dat het testen gewoon gaat via de bond of de Portugese GGD ofzo.

Blijkbaar had Belenenses de kans om uitstel te vragen maar weigerde ze. Volgende maal zullen ze wel twee maal nadenken voor ze weigeren.

27 november 2021 om 23:06

Dit is niet waar.

27 november 2021 om 23:41

Wel degelijk waar. Staat in diverse Portugese kranten.

27 november 2021 om 23:44

De voorzitter van Belenenses beweert nu dat hij dat wel heeft gedaan.

27 november 2021 om 23:21

Dat kan ik mij niet voorstellen. Dan had je wel op zijn minst extra spelers bij de selectie gehaald.

Benfica had respect moeten hebben

27 november 2021 om 23:06

Hoe dan? Ze kunnen toch moeilijk zelf forfait geven voor de wedstrijd? Belenenses had uitstel moeten vragen maar als je weigert tjah...

28 november 2021 om 00:06

Door 9 vs. 9 te gaan ballen

Had dan tijdens de warming-up of zelfs nog daarvoor al aangegeven dat er ook nog 2 geblesseerd zijn geraakt. Hoef je niet eens aan zo’n onzin pot te beginnen.

Heerlijk geschreven Voetbalzone! "Mocht het negental van Belenenses nog enige hoop hebben gehad op een stunt, dan was die vrijwel direct na de aftrap vervlogen." Daar kan ik wel om lachen. Ben benieuwd of dit nog een staartje gaat krijgen (in negatieve zin, voor Belenenses).

28 november 2021 om 00:18

Ik zie geen reden waarom dit een negatief staartje zou moeten krijgen. Ze hebben hun plicht gedaan en zijn aan de wedstrijd begonnen, meer kunnen ze niet doen lijkt me. Zie maar eens te bewijzen dat er sprake is van sabotage. Zou wel balen zijn voor Benfica als ze straks op basis van doelsaldo op 1 doelpunt na geen kampioen worden..

Geniale teamfoto ook, die lach van die keeper. Die moet wel positief in het leven staan.

Heel Portugal spreekt over een schande... Ik snap niet waarom de wedstrijd niet uitgesteld is..

27 november 2021 om 23:42

Na de persconferentie blijkt nu dat de voorzitter van Belenenses toch om uitstel heeft gevraagd in het begin van de middag. A Liga heeft geantwoord dat Belenenses 8 beschikbare spelers had en dat ze moesten aantreden. A Liga gaat echt zulke enorme problemen krijgen nu. Totaal ongeloofwaardig zo'n organisatie

Dit moet je toch niet willen als competitie? Daarmee wordt je competitie een parodie op topsport. Dit zie je op de amateurvelden terug, maar dit kun je voor de geloofwaardigheid van je profvoetbal niet maken. Deze wedstrijd moet je nooit laten spelen onder deze omstandigheden.

De grote vraag is: Waarom heeft de Liga zowel Belenenses als Benfica gedwongen te spelen? Voorzitter Rui Costa van Benfica spreekt net zoals de voorzitter van Belenenses van een grote schande. Niet alleen voor het voetbal, maar voor het hele land Portugal.

Ik heb nog op internet gezocht, maar kon niet echt wat vinden over wat er met de stand gebeurt als er minder dan 7 spelers zijn bij 1 team. Wat gebeurt er met de score dan? Gewoon de huidige stand of een reglementaire 3-0.

Waar doen ze nou moeilijk over, 0-7 na 45 min, logisch dat ze dan een blessure gaan faken. Ook met 11 man had Benfica makkelijk gewonnen dus maakt Benfica ook niet uit.

Is de regel van het minimaal aantal spelers er niet meer? Ik dacht altijd dat dit 8 was en heb je deze niet, dan verlies je met reglementair met 3-0.

28 november 2021 om 12:32

De regel is er inderdaad, maar wel pas bij 6 spelers inclusief keeper. Vroeger vaak genoeg mee kennis gemaakt door een potje FIFA

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Benfica

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.FC Porto5338
3.Benfica4436
Voor de complete stand: Primeira Liga
SpelersPositieW
Gonçalo RamosAanvaller152
ÉvertonAanvaller152
R. YaremchukAanvaller136
Helton LeiteKeeper10
M. SvilarKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Benfica.

In de wandelgangen

Woensdag 26 januari
Een overgang van Álvaro Morata naar Barcelona is uitgesloten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren