Oranje Vrouwen ontsnappen in extremis aan nederlaag in WK-kwalificatie

Zaterdag, 27 november 2021 om 13:59Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 14:21

De Oranje Leeuwinnen hebben zaterdag ternauwernood een nederlaag weten te voorkomen in de WK-kwalificatie tegen Tsjechië. In een zware wedstrijd redde Stefanie van der Gragt een punt voor de ploeg van bondscoach Mark Parsons: 2-2. De Oranje Leeuwinnen hebben kwalificatie voor het WK van 2023 ondanks het gelijke spel nog wel in eigen hand, maar kunnen zich vooralsnog geen misstap meer veroorloven in de resterende duels tegen directe concurrent IJsland, Cyprus en Wit-Rusland. Het duel werd had eigenlijk vrijdagavond moeten worden afgewerkt, maar het werd een uur voor de aftrap afgelast vanwege de hevige sneeuwval in Tsjechië.

Parsons moest flink schuiven in zijn opstelling door blessures van onder anderen Lieke Martens en Jackie Groenen. Daardoor stonden Victoria Pelova en Lineth Beerensteyn in de basis. Verder was basisdebutant Kerstin Casparij de vervanger van Sisca Folkertsma op de rechtsbackpositie. Nederland speelde matig in de eerste helft en ging slecht om met de spaarzame kansen die het kreeg. De Oranje Leeuwinnen zochten de kleedkamer bovendien op met een 1-0 achterstand. De openingstreffer kwam in de elfde minuut, enkele minuten na een grote kans voor Daniëlle van de Donk, van de voet van Sari Svitkova.

Jill Roord verloor de bal aan Svitkova en haar uithaal van ruime afstand vloog over Sari van Veenendaal in de kruising: 1-0. Na de valse start in het akelig lege en koude Mestsky-stadion slaagde Nederland er niet in om de achterstand nog voor rust weg te poetsen. Een zeldzaam schot van Vivianne Miedema van buiten de zestien werd licht van richting veranderd en belandde in de handen van keepster Barbora Votíkova. Vlak voor rust volgde een grote kans op de 1-1. Dominique Janssen kreeg de bal na een vrije trap met wat geluk voor haar voeten, maar schoot het leer vervolgens in kansrijke positie meters over.

Nederland kwam zes minuten na de onderbreking op 1-1: Roord haalde uit met links en de bal kwam via de paal voor de voeten van Van de Donk, die koeltjes binnentikte. Een minuut later liepen de Leeuwinnen bijna weer achter de feiten aan. Van Veenendaal voorkwam met een goede reflex dat Tereza Szewieczkova van een misstap van de defensie kon profiteren en uit de daaropvolgende hoekschop raakte Gabriela Slajsova de lat. Het was uiteindelijk een voorbode van de 2-1 na een uur spelen. Van Veenendaal kon eerst nog redden op een schot van Petra Bertholdova, maar in de rebound schoot Simona Necidova raak.

De voltreffer van Necidova leek doorslaggevend, daar de Oranje Vrouwen maar niet in staat waren om een tweede treffer te maken. Votikova redde uitstekend op een kopbal van Miedema en een schot van Roord in de slotminuten miste precisie. Nederland, met Shanice van de Sanden, Joëlle Smits en Kika van Es binnen de lijnen, voorkwam in minuut 93 een nederlaag: na een uitstekende voorzet van Van Es kopte Van der Gragt hard de 2-2 achter Votikova.Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door justmark)

Tweede helft gekeken uit nieuwsgierigheid, het niveau is bedroevend laag. Tsjechië had hier gewoon moeten winnen. Ik weet nou niet of het stadion leeg was ivm coronamaatregelen of dat er niemand interesse had in deze wedstrijd.

27 november 2021 om 14:20

Ajoh, het niveau kan niet goed zijn, maar dat is het bij het mannenvoetbal ook vaak niet.

27 november 2021 om 16:51

Wel een hoger tempo in ieder geval of het ziet er over het algemeen niet zo knullig uit.

27 november 2021 om 14:49

Voor mij hetzelfde, denk kijk eens een keer verveelde me. Meteen laatste keer, dit team verliest met 6-0 van een kelderklasse team

Die eerste goal is wel heel nice ingeschoten. Dacht eerst, vrouwenvoetbal zal wel een enorme blunder zijn van de keepster dat deze er van zo'n afstand in gaat. Maar toen ik het filmpje zag moest ik toch concluderen dat het gewoon een hele mooie goal is!

Snap de mensen niet die de wedstrijd gaan kijken en dan hier komen verklaren hoe slecht het niveau is... Ja het komt in de verste verte niet in de buurt van mannenvoetbal maar veel mensen vinden het toch leuk om nog te kijken, laat die hier dan rustig over de wedstrijd praten ipv al die comments hoe slecht het is.

27 november 2021 om 14:26

Helemaal eens. Plus als men toch een hele wedstrijd kijkt, was het dus blijkbaar leuk genoeg.

27 november 2021 om 16:08

Iedereen weet dat mannenvoetbal veel beter is, zelfs die vrouwen, maar dat wil niet zeggen dat je continu vrouwenvoetbal naar beneden moet praten of ze moet uitlachen vanwege het niveauverschil. Nergens voor nodig.

27 november 2021 om 15:14

Is dat zo? Ik heb totaal niet het idee dat er veel belangstelling is, het wordt alleen veel vermeld door de media want dat is natuurlijk woke enzo. Was laatst een weekend bij mn ouders en toen ik hem op vrouwenvoetbal zette zei mn moeder: “zet die onzin eens af”. Ik denk ook niet dat het ooit echt wat gaat worden, simpelweg omdat de meeste vrouwen zich niet interesseren in voetbal, in ieder geval in vergelijking met mannen. En wat betreft je stelling over dat we niet mogen zeuren, wat moeten we dan doen? Zeggen dat het fantastisch is? Voor zover ik weet duurt eerlijkheid altijd het langst en er is niks eerlijker dan zeggen dat het gewoon bar slecht is, hoe willen ze ooit beter worden en groeien als wij zogenaamd niet kunnen aangeven dat het ruk was? Snap de redenering van sommige mensen hierin echt niet, het is voetbal, iedereen zeikt als het aankomt op voetbal. Nu mag dat niet want het is vrouwenvoetbal, oke man👍🏻

27 november 2021 om 15:46

@gaobear: Je baseert je verhaal op de mening van je moeder? Vrouwenvoetbal is in Nederland de snelst groeiende sport. Dus hoezo interesseren vrouwen zich niet voor voetbal?

En is zoveel wat mij ook niet interesseert, bijvoorbeeld 'heel Holland Bakt'. Het is op tv, en dat is prima. Wat Rossoneri bedoelt is dat ik dan dat tv programma zou gaan kijken en overal op internet zou gaan zeggen dat het een saai, zinloos programma is.

En dat is met heel veel zo, iedereens interesse liggen ergens anders, en dat is prima. Maar waarom zou je over iets wat je niet heel erg interesseert elke keer moeten zeggen dat het slecht is? Niemand verplicht je ergens naar te kijken. Dus het heeft in dit geval niet zo met vrouwen- of mannenvoetbal te maken, maar meer met je interesse daarin.

27 november 2021 om 16:01

@paul Zoals ik ook vermeld is er relatief nog steeds een groot verschil qua belangstelling tussen mannen en vrouwen. Dat is ook logisch gezien de psychologische verschillen tussen beide genders. Ik haalde mijn voorbeeld over mijn moeder er daarom alleen maar bij als voorbeeld, ik kan ook meer voorbeelden van vriendinnen erbij halen maar daar zie ik het nut niet zo van in, dat jij daarom makkelijk wilt scoren moet je vervolgens zelf weten.

Je redenatie mbt tot commentaar slaat naar mijn mening ook kant noch wal, zoals ik al aangeef is het topsport en de mensen die dat beoefenen moeten juist beter willen worden. Bovendien, letterlijk het volledige medialandschap anno 2021 gebaseerd op comments, daar verdienen ze bij de redactie veel van hun brood mee. Ik snap dan ook de logica niet dat dit bij specifiek vrouwenvoetbal ineens een issue is. Het is inderdaad waar dat mensen niet moeten gaan roepen dat het zinloos is, want dat is het natuurlijk niet. Het mag alleen ook niet zo zijn dat we maar gewoon doen alsof het allemaal top is, daar hebben die meiden ook weer niets aan. Maar goed, genoeg weer over dit thema. Geniet van je weekend

27 november 2021 om 18:08

Hoe is dat nou, teruggaan naar de middeleeuwen waar vrouwen niets voorstellen?

27 november 2021 om 17:10

Vrouwen willen zich constant met het mannen voetbal bemoeien misschien vandaar al die comments. Dan weer een vrouwelijke scheidsrechter, dan weer een vrouwelijke analisten, dan weer de vrouwelijke voetballers die vinden dat ze niet gelijk behandeld worden zoals mannen in het voetbal. Voetbal is gewoon voor ons mannen en zo een beetje het enige wat nog van ons, binnenkort moeten we ook een transgender scheidsrechter hebben en we moeten regenboog sokken dragen. Tuurlijk mogen vrouwen ook voetballen maar doe dat dan lekker voor de vrouwen zelf met vrouwelijke scheidsrechters en vrouwelijke analisten en laat ons voetbal gewoon ons voetbal!

27 november 2021 om 17:19

Hahah, dit is zo prachtig. Zelf niet doorhebben dat de bekrompenheid volledig zegeviert. Goed weekend!

Leuk dat vrouwenbal. Als je moet kiezen tussen baantjes schaatsen en vrouwenbal kies ik voor het laatste.
Was spannende pot.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederlands vrouwenteam

Selectie
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Maandag 24 januari
Manchester City is dicht bij de komst van Julián Álvarez. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren