Inval bij Juventus wegens gerommel met transferwaardes sinds 2019

Zaterdag, 27 november 2021 om 09:03Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 10:15

Juventus heeft bezoek gehad van opsporingsdiensten. In opdracht van justitie werden kantoren van de Italiaanse topclub in Turijn en Milaan doorzocht. De werkgever van Matthijs de Ligt zou tussen 2019 en 2021 hebben gerommeld met de transferwaardes van spelers, om zo in financieel opzicht de balans op orde te krijgen.

Voorzitter Andrea Agnelli, vicevoorzitter Pavel Nedved en voormalig technisch directeur Fabio Paratici, nu in dienst van Tottenham Hotspur, zijn de verdachten in de zaak. Het beursgenoteerde Juventus zou de afgelopen jaren niet alleen bewust de transferwaarde van bepaalde spelers hoger hebben ingeschaald, maar ook facturen hebben uitgegeven voor niet-bestaande transacties.

Volgens justitie gaat het in totaal om ongeveer vijftig miljoen euro aan verdachte geldbewegingen. Een van de 42 deals die volgens La Gazzetta dello Sport nadrukkelijk onderzocht wordt, is het akkoord van Juventus met Barcelona over de transfers van Miralem Pjanic en Arthur Melo. De Braziliaan vertrok voor 72 miljoen euro naar Juventus, een bedrag dat door bonussen kan oplopen tot 82 miljoen euro. Pjanic bewandelde voor 60 miljoen euro de omgekeerde weg, bonussen kunnen dat bedrag doen oplopen tot 65 miljoen euro.

Een boekhoudkundige truc was de reden van de constructie. Barcelona en Juventus konden richting het einde van het boekjaar mooie cijfers schrijven met tientallen miljoenen aan transferinkomsten. Uiteraard met het oog op de Financial Fair Play-regels. De geschatte boekwaarde van Pjanic was vlak voor de deal echter nog maar circa tien miljoen euro. De waarde van Arthur ‘in de boeken’ was ongeveer twintig miljoen euro. De flinke nettowinst was boekhoudkundig uiterst welkom voor beide clubs en veel aantrekkelijker dan een ruildeal en circa twaalf miljoen euro extra inleg van Juventus.

Juventus deed al eens eerder zo’n opmerkelijke dubbele transfer, met enerzijds João Cancelo die naar Manchester City trok en anderzijds Danilo die in Turijn tekende. Ook deze transfer wordt onder de loep genomen. Het op korte termijn oppoetsen van de jaarcijfers is dan ook een van de redenen van de inval. De opsporingsdiensten hebben op diverse kantoren van Juventus documenten in beslag genomen. De club heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen en het onderzoek. Juventus speelt zaterdagavond om 18.00 uur in de Serie A een thuiswedstrijd tegen Atalanta.Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door massive)

Het gaat de goede kant op met de clubs in Spanje nu Italië juventus wordt een mooie rommelig potjes daar, één geen cent te makken andere fraude boekhouding. Die krijgen straks een leuke kerst naheffingen belasting.

27 november 2021 om 09:29

Real en Atletico hebben de financiën wel op orde. Bij Barca is het chaos, even als bij Juventus. Nu snappen we ook waarom deze clubs zo graag een Super League wilden. Engeland gaat het voetbal domineren in de breedte de komende jaren. PSG, Bayern en Real kunnen nog mee doen, de absolute top wordt steeds dunner op deze manier. Dat is jammer om te zien.

27 november 2021 om 09:34

Laporta heeft Pjanic al afgeschreven op de balans. Dat is een van de redenen van het verlies afgelopen jaar. Bartomeu was erg optimistisch.

27 november 2021 om 09:38

Het financiële debacle bij Barca ligt veel dieper dan dat Pjanic al is afgeschreven op de balans.

27 november 2021 om 09:39

Mooi hoe je Barca beschermt @Visca, maar een speler erbij betrekken zorgt er niet voor dat alles weer op orde is.

27 november 2021 om 09:54

Het hele doel van Bartomeu was om de pijn niet in zijn mandaat te laten plaatsvinden. Het was een kado'tje aan de volgende voorzitter. Laporta heeft meteen Pjanic maar ook Coutinho flink afgeschreven.

27 november 2021 om 10:33

Barcelona fans hier hebben de nodige kritiek gehad op Bartomeu. Onder andere hierom. Bartomeu heeft de club bijna om zeep geholpen.

29 november 2021 om 11:59

@psvchelseaboy en basdemanaz!
Ik zie Visca nergens beweren dat alles reeds op orde is, maar dit huidige bestuur is op de goede weg, de socio's hebben vertrouwen dat Laporta en zijn vakkundige bestuursleden (zowel zakelijk als sportief) Barca terug gaan brengen waar het hoort.
Ik zei het eerder al enkele keren: het is een sportwet dat cycla vroeg of laat ten einde komen. Het doel is om de successen zo lang mogelijk aan te houden en om zsm uit een dip zo kort mogelijk.
Dit Barca heeft sinds en dankzij het eerste mandaat van Laporta ruim 15 jaar aan de absolute top gestaan en successen gevierd.
Sinds 3 jaar zit de club nu in een dip (het financiële is vanwege corona overigens, die nuance wordt wel eens vergeten) en nu is het zaak om snel uit die dip te komen om weer terug te staan waar de club hoort, om niet te vervallen in de situatie waar Man Utd, Ac Milan en Arsenal zitten/lang zaten.
Of hetzelfde niveau bereikt zal worden zoals in die 15-jarige succesperiode zal de toekomst uitwijzen. Die kans is gering echter (en dat weten de culers ook) want dat was een fenomenaal exceptionele lichting, maar dat betekent niet dat die ambitie er niet moet zijn.
En dat is het mooie aan Laporta zijn persoonlijkheid en winnaarsmentaliteit: hij is altijd ambitieus en optimistisch.
Als 60% van die successen opnieuw behaald worden met mooi voetbal, dan zal Laporta imo de boeken ingaan als de beste clubvoorzitter aller tijden.
Om een club 2 keer uit een crisissituatie te brengen naar de absolute top zonder zelf een rijke investeerder te zijn, maar enkel door goed beleid te voeren, zou ongekend zijn. Als hij dit opnieuw realiseert, dan zal de PL echt niet uitlopen en Barca blijft ondertussen wel "gewoon" van de socio's.

De oude dame verliest haar haren (of word grijs) maar niet haar streken...👵

27 november 2021 om 13:03

Ben benieuwd hoe lang de Juve fans Agnelli blijven tolereren. Na moggipoli hebben ze een prachtige opmars gemaakt met een veel sfeervoller stadion, maar ze hebben vervolgens een veel te grote broek aangetrokken, met de financiële wanorde na het halen van Ronaldo, dat schandaal met contacten met de ndrangheta, het super league debacle en nu dit weer. Hoe lang voordat die paljas de club wordt uitgejaagd?

Sommige clubs leren het nooit af. Juventus is een schande voor het voetbal. Hoe kun je na het corruptie schandaal in 2006 weer fraude plegen? Misschien wordt het tijd om Juventus voor altijd te bannen uit het voetbal, keihard pleiten voor een Super League, nu weten we ook waarom. Juventus is niks meer dan een criminele organisatie binnen het voetbal. Walgelijk.

27 november 2021 om 09:38

Wow neem een snickers kerel. Misschien heel even afwachten wat er uiteindelijk uit de bus komt ipv meteen conclusies te trekken?

27 november 2021 om 09:44

Dit is natuurlijk wel minder erg dan in 2006. Maar Juventus zoekt wel steeds de grens op.

27 november 2021 om 09:43

@PSVchelseaboy, dit komt vaak voor in het voetbal hoor. Grootste zaak in dit onderzoek is trouwens Napoli, die hebben 4 jeugdspelers voor een waarde van 20 miljoen per stuk in de boeken gezet.

27 november 2021 om 09:46

Absolute schande, Napoli voor altijd verbannen uit het voetbal 😉😉

27 november 2021 om 10:46

Zo de neten, dat is inderdaad een heel vreemd verhaal. Gaat om 3 jeugdspelers zie ik (+ Karnezis) die als ruilmateriaal naar Lille gingen. Daar echter een 1-jarig contract tekenden en verhuurd werden aan een Italiaanse club.. Wat zou het voordeel van Lille moeten zijn? Want dat snap ik totaal niet.

27 november 2021 om 14:50

@Sta plaats: Je doelt waarschijnlijk op die transfers, maar facturen uitschrijven voor niet bestaande transacties lijkt me een niet heel voorkomend iets.

27 november 2021 om 09:57

Toevallig laatst op netflix “bad sports” juventus aflevering gekeken. Ze komen er niet bepaald goed uit.

27 november 2021 om 10:00

Het ergste is die Moggi, die ontkent alles of verdraait de waarheid keihard terwijl de telefoongesprekken e.d. boekdelen spreken.

27 november 2021 om 10:10

Heb die documentaire ook gezien en moet zeggen dat ik onder de indruk van hem was. Hij zo kunnen meespelen in Goodfellas als kille keiharde gangster. Wat een engnek

27 november 2021 om 10:25

@BRR1301Heb bad sports ook gekeken, en vond het juist mooi dat daders hun woord deden en alles opbiechte, dus toen Moggi, maffia baas uitziende man, ter toneel kwam, kreeg ik wel kippenvel. “Gaat hij nu in detail vertellen hoe en waarom?” Dacht ik nog. Maar nee.. meneer ontkende alles… zo jammer man. Bedoel Moggi is schuldig verklaard en staat op tape dat hij met scheidsrechters(baas) praat, geef dan gewoon inhoud ipv het bagataliseren in de serie..

27 november 2021 om 17:07

Moggi is niet schuldig verklaard, noch vrijgesproken. In 2015 was de zaak verjaard en had de Hoge Raad besloten geen vonnis meer uit te spreken. Dat is het hele frustrerende van de hele zaak, voor iedereen: Moggi kan zijn naam niet gezuiverd hebben (als dat uberhaupt kon), en Juve kan niet alles afschuiven op Moggi en blijft met die zwarte walm om zich heen hangen (terecht of onterecht, niemand weet de hele waarheid).
Tweede wat je zegt klopt als een bus trouwens.

29 november 2021 om 15:33

@maurootje Het gaf voor mij ook goed aan hoe politiek,maffia,fifa,media enz allemaal samen komen en er op een manier aandeel in hebben waardoor het met een "sisser" afloopt. Want als er 1 kop echt zou rollen dan zou deze vele met zich mee nemen en als een piramide doen instorten. Zoals in de financiele crisis alle "bad guys" er mee weg kwamen en ik geloof alleen een midden niveau persoon licht is gestraft. Terwijl zo'n beetje de halve financiele sector top schuldig of op zijn minst dubieus was.

27 november 2021 om 10:20

Zijn ze al veroordeeld, of trek je een te snelle conclusie? Even afwachten lijkt me.

27 november 2021 om 14:54

Je vergeet even het dopingschandaal in de jaren '90. Juventus won de CL finale in 1996 van Ajax mede door dopinggebruik.

Transfer van Pjanic en Arthur is wel heel sus, ik zei destijds al dat dit raar is, ben benieuwd wat er uit gaat komen.

27 november 2021 om 09:32

Iedereen vond het toentertijd raar van Barcelona, terwijl het boekhoudkundig juist enorm slim was van vooral Juve.

Naast het veel te hoge bedrag voor Pjanic was er echter niet zoveel raars aan deze deal in iedereens ogen. Dat dit was om de inkomsten hoger in te boeken en uitgaven te verspreiden over meerdere jaren was toch al heel snel duidelijk..

27 november 2021 om 09:39

Raar van Barceona? Helemaal niet. Die deal heeft ze gered van ffp sancties

27 november 2021 om 09:49

Een andere deal met eenzelfde constructie had daar ook voor gezorgd. Pjanic was al matig, daarom was het raar. Had dan voor een andere speler gegaan. Pjanic heeft ze onder aan de streep alleen maar geld gekost.

27 november 2021 om 10:35

Barcelona maakt nu al dik verlies op Pjanic en hij verdient ook nog eens een kapitaal.

27 november 2021 om 18:37

Dat geldt voor Juve natuurlijk ook, enkel was het voor beide clubs op korte termijn een redding.

Voetbal is nogal een speciale markt,niet zoals bvbij het kopen vzn een brood waar prijzen strak gereguleerd zijn.In voetbal wordt plain en simpel bepaald hoeveel een club iemand waard is.hazard was ondanks zn leeftijd en laatste contractjaar real op dat moment 100m euro waard,terwijl dat voor een bayeren nooit het geval was geweest...

27 november 2021 om 09:41

Zelfde markt, gewoon vraag en aanbod.
Daarnaast worden voetballers afgeschreven op basis van contractduur, net zoals bedrijven hun boedel afschrijven.

27 november 2021 om 11:28

maar wie bepaalt de waarde? de clubs zelf ja.
een bakker bepaalt ni de waarde van zijn brood maar de markt.

een rijke miljonair zou perfect 50€ voor een brood willen betalen als die honger heeft, maar dat kan niet. de voetbalmarkt zit zo niet in mekaar.
clubs leggen wat ze zelf de waarde vinden, en ja die zaken worden beinvloed door contractduur leeftijd etc, maar ze bepalen zelf de waarde, vandaar mijn voorbeeld voor hazard. er gaat leteerlijk geen enkele club geweest zijn voor wie die 100m euro waard was, maar voor real was het dat wel, zochten voor een prestige aankoop na ronaldo....zo zit deze wereld gewoon in mekaar

Regerend landskampioen...?

Nou wat een verrassing. Van haar schimmige naam gaat Juventus echt nooit meer afkomen. Benieuwd wat voor eventuele consequenties voor de club hier aan komen te hangen, mochten er strafbare feiten zijn gepleegd.

Dit soort nieuws verast me niet. Juventus en Barcelona waren heel stellig over de Super League. Toeval bestaat niet. Mijn buikgevoel zegt dat er nog meer lijken in de kast liggen. Ook bij Florentino Perez, maar die weet vooralsnog de dans te ontlopen. Samen met Juventus en Barcelona was ook Real heel obsessief bezig met de SL. Barcelona zit al in de shit. Nu is Juventus aan de beurt. Ben benieuwd wat er gaat gebeuren. Heb niks persoonlijks tegen deze drie clubs, maar hun fans moeten nu ook wel begrijpen dat hun hebzucht niet goed is voor de sport.

En maar die Super League willen nu snap ik wel waarom

meteen opschorten die club. Ze hebben Ajax toen ook al genaaid, scheidsrechters omgekocht en nu dit weer . Die Agnelli familie is 1 grote maffia zooi. Weg er mee

Doping, geld aan scheidsrechters/officials, tegenstanders omkopen, intimidatie...... wat een kutclub is dat zeg.

27 november 2021 om 18:09

Wat weet jij er nou van? Loop mee als een schaap met de rest van de kudde.

Dit stond een tijdje geleden al op Football itlaia.com. hier wordt alleen over juve gesproken maar ook veel transfers van Napoli en een volgens mij een enkele van andere clubs worden onder de loep genomen. Die transfer van osimhen voor 70 miljoen klopt ook van geen kant. 3of4 spelers gingen naar lille toe voor miljoenen terwijl die jongens meteen verhuurd werden aan een serie D team.

Wat ben ik blij dat ik een Ajax fan ben

Laat ze maar met bewijs komen, ipv sensatie zoeken net als in 2006. En mensen die hier zeggen “ahh weer juve en fraude” check your facts, hebben nooit iets kunnen bewijzen. Stelletje haters.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1067 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Napoli4927
3.AC Milan4922
4.Atalanta4318
5.Juventus4213
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
MorataAanvaller225
Kaio JorgeAanvaller90
F. IsraelKeeper00
M. PerinKeeper30
C. PinsoglioKeeper00
M. RainaKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

161 fans
Verdediger, 22 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 28 januari
Alexander Nübel moet bij Tottenham Hotspur de opvolger worden van Hugo Lloris. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren