AZ verzekert zich van groepswinst in Conference League

Donderdag, 25 november 2021 om 22:52Mart van Mourik • Laatste update: 23:11

AZ heeft zich donderdagavond gekroond tot groepswinnaar in de Conference League. Op bezoek bij Jablonec volstond een 1-1 gelijkspel om de eerste plek in Groep D veilig te stellen. Hakon Evjen verzorgde de enige Alkmaarse treffer. Het slotduel met Randers FC is voor de ploeg van trainer Pascal Jansen slechts een formaliteit, daar de Denen de tweede plek op liefst vier punten achter AZ bezetten.

Jansen besloot zijn ploeg op twee plekken te wijzigen ten opzichte van het Eredivisie-duel met NEC. Zo kreeg Aslak Fonn Witry op de rechtsbackpositie de voorkeur boven Yukinari Sugawara. Daarnaast moest Albert Gudmundsson zijn plek als rechtervleugelspits afstaan aan Evjen. Vangelis Pavlidis en Jesper Karlsson completeerden de driemansvoorhoede. De Alkmaarders schoten op erbarmelijke wijze uit de startblokken.

In de zevende speelminuut mocht Jan Krob vanaf de linkerkant aanleggen voor een vrije trap, die op de rand van het zestienmetergebied belandde. Hoewel het ongevaarlijk oogde, slaagde Milos Kratochvil erin om doelman Peter Vindahl met een doorkopbal te verrassen: 1-0. AZ kon maar weinig tegen de Tsjechen inbrengen, met name vanwege het gebrek aan creativiteit. In de twintigste minuut kreeg Jablonec zelfs een kans op het verdubbelen van de marge, maar na een corner vanaf links miste Tomas Cvancara op een haar na de bal bij de tweede bal.

Ondanks het magere veldspel slaagde AZ er op slag van het rustsignaal er toch in de rug te rechten. Pavlidis werd de diepte ingestuurd door Fredrik Midtsjö, al moest de spits oog in oog met doelman Jan Hanus inhouden. De Griek liep door tot de achterlijn en legde de bal terug op Evjen, die uit de draai doeltreffend uithaalde: 1-1. In het tweede bedrijf veranderde er weinig aan het spelbeeld. AZ wist dat het gelijkspel zou volstaan voor groepswinst, terwijl Jablonec niet bij machte was een serieuze doorbraak te forceren.

Een kwartier voor tijd kreeg Dani de Wit nog wel een uitstekende mogelijkheid de status quo te doorbreken. De aanvallende middenvelder kreeg in de zestien de bal dankzij een bekeken steekpass van Pavlidis voor zijn voeten. Vervolgens omspeelde De Wit Jaroslav Zeleny en nam hij het vijandige doel onder vuur, maar Hanus bracht redding. Hoewel de ploeg van Jansen in het restant van de wedstrijd de druk nog enigszins opvoerde, bleef een tweede Alkmaarse treffer uit.

Het behalen van groepswinst is van groot belang, aangezien de nummers twee uit de groepen van de Conference League het in een tussenronde opnemen tegen de nummers drie uit de Europa League. AZ slaat die ronde tussen de groepsfase en de knock-outfase dus over.Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door bereta)

Weer een fantastische avond voor het Nederlands voetbal!

25 november 2021 om 22:58

Geniaal inderdaad.. 5 uit 5 is straks gewoon mogelijk met een klein wonder bij Vitesse, die thuis vast wel gaan winnen

25 november 2021 om 22:59

Maar niet voor de AZ supporter. Het wordt slechter en slechter onder Jansen. Het is echt niet om aan te gluren. Elke week weer dezelfde gasten het veld in, vandaag een keer een uitzondering maar het was werkelijk bar en bar slecht. Wat mij betreft vliegt hij er binnenkort uit.

25 november 2021 om 23:02

Kompas, eens, AZ wordt minder en minder al zitten de resultaten niet constant tegen. Ik vraag me wel af wat je ermee opschiet als je Jansen de laan uit stuurt. Lijkt toch een klik te hebben met de spelers en ik zie op het moment eigenlijk geen vervangers.

25 november 2021 om 23:28

Waaruit blijkt voor jou de klik met de spelers? Ik zie een spelersgroep dat bestaat uit los zand en niet voor elkaar door het vuur gaat, waar ook nog eens een trainer voor staat zonder enig charisma. Er zit totaal geen lijn in het spel en dat is al tijden zo. Natuurlijk is de selectie minder, maar het is zo oersaai en daar is Jansen zeker verantwoordelijk voor. AZ stond in de jaren hiervoor voor mooi voetbal,
maar het wordt met de week minder en het erge is dat hij na herhaaldelijk falen vast blijft houden aan dezelfde falende spelers. Ik ben er normaal niet zo van om iemand naar de uitgang te wijzen (zeker als er geen duidelijke opvolger is), maar Jansen is echt klaar voor mij. Ik hoop dat AZ gaat informeren naar Wim Jonk.

26 november 2021 om 06:47

Eens. Ik ben ook echt niet iemand die snel schreeuwt om een nieuwe trainer. Maar Jansen heeft ruimschoots aangetoond tactisch onvoldoende te zijn. Daarnaast is hij vaak tevreden met wedstrijden waarin ik me werkelijk kapot zit te ergeren. Kennelijk is 'de top 3 aanvallen' geen ambitie meer en is plaatsen voor de play-offs voldoende.

Hoor die been al weer zeiken. Nederland moet is leren om niet altijd zo te zeuren. Resultaat telt in de voetballerij. Az bedankt voor het doorstoten👍🏻

25 november 2021 om 23:17

Die kan momenteel alleen maar positief ouwe hoeren over Feyenoord.
Walgelijk mannetje, zeker na vorige week toen hij de indringers bij Az zwaar veroordeelde en uitmaakte voor wat dan ook en het nooit over de supporters van Feyenoord heeft die vorig seizoen toch echt met 10x zoveel man het stadion in kwamen....bang kereltje is het, beetje een interessantje

26 november 2021 om 08:58

@tinus

Sws begrijp ik niet dat die Been zo trots op TV komt uitleggen hoe de teams moeten spelen of welke tactiek te gebruiken. Behoort tot een van de slechtste coaches en komt dan praten over andere trainers.

Ik hoop dat Huiberts deze winter de portemonnee gaat trekken. Zo niet, liggen we in 2022 in Europa er snel uit. Over de wedstrijd van vandaag ga ik weinig woorden aan vuil maken.

25 november 2021 om 23:11

Ik denk dat jullie eerst van deze verschrikkelijke trainer af moeten. Wat een middelmaat is dit zeg. 3 jaar lopen te kloten met Jong PSV, helemaal niets klaargespeeld en dan bij AZ mogen werken. Wat een grap.

26 november 2021 om 09:01

Bereta

"wat een middelmaat is dit zeg. "

Dat valt mee toch.

Vorig seizoen van onderste plekken, heeft hij AZ weer terug gebracht boven in. Dit seizoen met een erg uitgekleed AZ aan de slag.

Je kan toch geen wonderen verwachten als bijv de aanvoerder en tevens beste speler weggaat en vervangen wordt door wisselspeler Claisie. Dan heb je als club sws witte vlag gehezen. En naast hem staat dravertje de Wit ook nog eens.

Team mist en in de basis gewoon kwaliteit en is ook nog eens in breedte erg smal.

26 november 2021 om 13:52

Ik vind het niet meevallen. Hij graaft vaak zijn eigen graf om vervolgens met veel pijn en moeite weer eruit te klimmen. Ik wil het trainersvak niet groter maken dan dat het is. Dat doen we al te vaak in dit land en je hebt zeker gelijk wat de kwaliteit van de spelersgroep van AZ betreft. Desondanks hoort een ploeg als AZ niet 12e te staan tegen de winterstop en ik vindt dat Jansen daar hoofdverantwoordelijke voor is.

Het is echt niet zo dat AZ niets anders kan. Er loopt bijvoorbeeld in jong AZ een paar leuke talenten rond die allemaal nog moeten wachten op hun eerste minuten in de Eredivisie. Terwijl Jong AZ juist heel lekker draaide begin van dit seizoen. Als je toch wedstrijden gaat verliezen doe het dan met jongens die de toekomst hebben. Die kunnen daar tenminste wat van leren. Nu loopt AZ niet alleen punten mis met deze trainer, maar ook de kans om talenten te ontwikkelen.

Niets kunnen zien vanavond, maar bij AZ zag ik in het 'meepraten' een hoop gemopper.
Je moet toch oprecht blij zijn als je met nog een wedstrijd te spelen al gewoon eerste bent. Chappeau !!
Misschien is het verwachtingspatroon in Alkmaar wat hoog?

25 november 2021 om 23:10

Het feit dat AZ zich heeft geplaatst is ook erg knap, en daar zijn de meeste supporters ook zeker tevreden over. Maar als je kijkt naar het spel van de laatste tijd (eigenlijk het hele seizoen al, op een paar uitzonderingen na) valt er weldegelijk veel aan te merken. Er zit namelijk geen enkele lijn in. Bovendien worden altijd dezelfde 11 namen opgesteld terwijl er behoorlijk wat jeugdige spelers op de deur kloppen, en één van de aankopen (Sam Beukema) nog geen kans heeft gekregen. Met het statische duo achterin van BMI en Hatzidiakos begrijpt niemand dat Beukema nooit een kans krijgt. Hij was vorig jaar één van de revelaties in de KKD. Maar het belangrijkste is dat het de laatste tijd niet meer zo leuk is om naar AZ te kijken. Er wordt weinig gescoord, veel tegengoals en er worden met name in de competitie te weinig punten gepakt. Wat dat betreft zijn we misschien ook wel verwend de laatste jaren in Alkmaar.

25 november 2021 om 23:14

Ik denk inderdaad dat de AZ aanhang verwend is geweest de laatste jaren en er is natuurlijk ook veel kwaliteit verkocht.
In de basis is de structuur binnen AZ in orde en het komt weer goed. Het zal met golven gaan in Alkmaar.

26 november 2021 om 06:49

Verwend? Tegenstander is nummer 13 van Tsjechië, verliest 5-0 van Slavia Praag dit weekend. Spelen wij ff 1-1 tegen. Hele poule is niveau PEC Zwolle / KKD

25 november 2021 om 23:33

In een groep van Feyenoord en Vitesse zou ik hartstikke blij zijn met groepswinst na 5 wedstrijden. Maar moet ik nou echt blij zijn met groepswinst tegen écht heel matige teams, waarvan ook daadwerkelijk alle 5 de wedstrijden ontiegelijk slecht waren. Alle wedstrijden waren echt zwaar, zwaar ondermaats. Misschien zijn we als AZ-fans verwend over de jaren, maar hier is echt het moeilijk het positieve van in te zien.

Tja, ik zou blij kunnen zijn met de groepswinst, maar dat AZ de groepswinst pakt zegt echt meer over de rest. Deze tegenstanders zouden allemaal voor degradatie strijden in Nederland. Ohohoh wat was dit weer schan-da-lig slecht. Geen 1 degelijke aanval gezien, net als in de andere 4 ECL wedstrijden. Ik kan iedere week dezelfde inhoudelijke dingen blijven typen, maar het wordt er gewoon niet beter op. Het seizoen is eigenlijk al verloren en ik zie het ook als een tussenjaar, daar heb ik me al bij neergelegd. Echter, ik kan dan niet begrijpen dat een nieuwe generatie geen kans krijgt, zoals Taabouni, Reijnders, Beukema, Barasi, Velthuis, Koopmeiners en Evjen in mindere mate. Wat mij betreft is Jansen al een tijdje klaar.

Slechtste az in jaren..... 2013 was ook niet best maar toen wonnen we de beker nog. Echt het slechste az in denk wel 10 tot 15 jaar. Matige spelers en een trainer zonder visie. Zo slecht als az nu speelt zo slecht zijn de spelers ook weer niet. Huiberts moet wat doen in de winter....

25 november 2021 om 23:19

Je weet zelf dat dat niet gaat gebeuren.
Noem anders eens war namen die Az zal kunnen halen die directe versterkingen zijn.

Az was denk ik in de poule van Feyenoord 3e geworden.

Ik vind Vitesse het beter doen dan Az om heel eerlijk te zijn.

Prestaties in Europa Nl ploegen qua hoe knap het is:
1 Ajax
2 Feyenoord
3 Vitesse
4 Az
5 PSV

25 november 2021 om 23:44

Toch hoop ik wel dat we volgend jaar dezelfde ploegen in Europa hebben.

Bekerwinst Ajax/PSV/Feyenoord

Stand competitie (realistisch)
1 Ajax (CL)
2 Psv (VCL)
3 Feyenoord (EL)
4 Vitesse (conference league)
5 Az (via playoffs, zie ze 8e worden in comp dit seizoen )

Utrecht zou voor mij de enige ploeg zijn die ik evt de plek van Vitesse of Az zie vervangen.

Vanaf seizoen erna 6 plekken en mag Utrecht erbij.
Andere NL ploegen hebben er echt momenteel niks te zoeken. Nr 7 is voor mij qua stadion/naam wel Twente.

26 november 2021 om 00:41

AZ word heus nog wel 4e.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
8.AZ237
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. Martins IndiVerdediger150
Y. SugawaraVerdediger150
D. de WitMiddenvelder156
F. MidtsjøMiddenvelder150
T. ReijndersMiddenvelder152
J. KarlssonAanvaller157
V. PavlidisAanvaller156
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

1 fan
Middenvelder, 21 jaar

In de wandelgangen

Maandag 6 december
Chelsea-trainer Thomas Tuchel wil in januari een middenvelder aantrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren