Dit is het immense bedrag dat Ajax al heeft verdiend in de Champions League

Donderdag, 25 november 2021 om 07:00Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 08:11

De financiële voorsprong op de Nederlandse concurrentie wordt door het succes in de Champions League alleen nog maar groter voor Ajax. Door de 1-2 overwinning op Besiktas van woensdagavond schrijft de club uit Amsterdam weer een kleine drie miljoen euro bij het enorme bedrag dat al was binnengehaald via het Europese miljardenbal. Alleen deelname aan de Champions League leverde Ajax reeds een bedrag van 36 miljoen euro op.

Ajax ontving een startpremie van 15,64 miljoen euro plus een coëfficiëntenpremie van 20,46 miljoen euro. Door goed te presteren, haalde Ajax het bedrag zelf flink omhoog: 14 miljoen euro aan winstpremies dankzij de overwinningen op Besiktas (tweemaal), Borussia Dortmund (tweemaal) en Sporting Portugal. Het team van trainer Erik ten Hag sluit de groepsfase over twee weken af met een thuisduel met de Portugezen.

Erik ten Hag: 'Wij willen het puntenrecord verbeteren'

Ajax ontving daarnaast acht miljoen euro aan recettes en drie miljoen euro uit de market pool. De premie voor het overleven van de groepsfase van de Champions League bedraagt 9,6 miljoen euro. De totale inkomsten van Ajax bedragen zodoende tot dusver liefst 70,7 miljoen euro. Het is echter nog wel de vraag of de laatste groepswedstrijd in een volle Johan Cruijff Arena gaat worden afgewerkt. Mocht dit niet het geval zijn, dan loopt Ajax een flink bedrag aan recettes mis.

De huidige maatregelen van het demissionaire kabinet lopen immers vlak voor het afsluitende duel met Sporting af. Mochten de stadions in Nederland gesloten blijven, dan loopt Ajax ongeveer een bedrag van twee miljoen euro per Europese thuiswedstrijd mis. Hetzelfde gaat eventueel gelden voor de thuiswedstrijd in de achtste finale, al wordt dat duel wordt pas in februari of maart gespeeld.

Naarmate het toernooi vordert zijn er voor Ajax nog grotere bedragen te verdienen. Een plek in de kwartfinale is namelijk goed voor nog eens 10,6 miljoen euro, terwijl de halvefinalisten 12,5 miljoen euro ontvangen. Voor de twee finalisten ligt 15,5 miljoen euro klaar en de winnaar van de Champions League ontvangt een bonus van 4,5 miljoen euro. Daar komt vervolgens nog eens automatisch 3,5 miljoen euro bovenop als finalist van de Europese Super Cup. Het winnen van deze finale, die in augustus 2022 in Helsinki wordt gespeeld, levert nog eens 1 miljoen euro op.Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door theresonlyone)

Pfoe wat een geld zeg.

Maar goed ook gezien corona en bijna structureel verlies op transfergelden als de een na de ander gratis de deur uit loopt, terwijl het opleiden en verkopen van spelers de echte levensader is van de club en niet de CL. Mooie meehaller zo.

25 november 2021 om 07:41

Meehaller... Lekker gek!

25 november 2021 om 08:24

En gisteren hadden we een invhaller

25 november 2021 om 07:45

Onana heeft vrijwel niks gekost dus weinig verlies aan geleden. Brobbey heeft al helemaal niks gekost. Geen idee op wie je nog meer doelt. Er zit nog genoeg jeugd in de selectie en er staat genoeg waarde op het veld. Grappig dat jij het belangrijker vind dat Ajax spelers verkoopt dan goed presteert

25 november 2021 om 07:57

Mazraoui wellicht, ook Gravenberch wordt spannend. Hoop dat Ajax ervan heeft geleerd en in het vervolg sneller onderhandeld .

25 november 2021 om 07:58

Het gaat er niet om dat spelers niks hebben gekost, het gaat er om dat spelers wat opleveren als je ze verkoopt.

25 november 2021 om 07:59

Mazraoui, maar die heeft ook niets gekost. Het is wel zonde van het geld dat er dan nieuwe spelers aangekocht worden en er minder inkomsten tegenover staan.

25 november 2021 om 08:34

Onana heeft inderdaad niet zoveel gekost maar om nu te zeggen dat jeugdspelers niets kosten is onzin. Ik weet niet hoeveel het kost maar zo'n traject van jeugdspeler tot 1e elftal speler, daar gaat aardig wat geld inzitten (jeugdcomplex, halen en brengen van spelers, gastgezin, materiaal etc etc). Daarbij opgeteld dat lang niet alle jeugdspelers het redden of transfervrij de deur uit lopen en zoiets gecompenseerd gaat worden met toekomstige verkopen van de spelers die het wel redden.

25 november 2021 om 08:46

Ligt eraan waar je naar kijkt. Tuurlijk is het jammer dat ze niet voor elke speler 20 miljoen of meer krijgen maargoed dat veel spelers langer zijn gebleven betaalt zich ook wel terug.

25 november 2021 om 08:53

Jazeker maar ik reageer op dat een jeugdspeler (bv Brobbey/Nous/Rijkhof) niets kost, dat is iets wat niet waar is.

25 november 2021 om 08:55

Ligt wel aan de begroting, als er dingen mee worden begroot in de opbrengsten die niet gerealiseerd worden heb je een probleem, als je meer kosten maakt dan je begroot heb je een probleem en als je begroting verlieslatend is (wat niet meer mag) heb je ook een probleem.
In principe is er dus niets aan de hand, zolang je je aan de begroting houdt. Maar het is fijner als Onana deze winter verkocht wordt voor 4-6 miljoen, Mazraoui verkocht wordt of bijtekent en Gravenberch van de zomer verkocht wordt voor 25 a 30 miljoen als hij niet bijtekent.
Er komen toch weer nieuwe talenten aan, dus we hoeven ons geen zorgen te maken. Ajax heeft altijd nieuwe talenten en dit jaar weer 70 miljoen opgehaald die geinvesteerd kan worden in de selectie.

25 november 2021 om 09:51

Ja dat snap ik ook wel dat zo'n speler salaris krijgt en erin is geïnvesteerd. Dat geldt voor elke andere speler die daar had gestaan. Ik doel natuurlijk op een transfersom maar dat wist jij ook wel.
Onana 8 ton gekost maar heeft je 2 keer in een Europees seizoen ver gebracht wat genoeg heeft opgeleverd. Of de Ligt nou voor 60 miljoen wordt verkocht of 2 spelers voor 30... lekker belangrijk toch. Die grote knallers compenseren de rest ook wel weer

25 november 2021 om 10:33

Het gaat er in de eerste plaats om dat ze sportief wat opbrengen. Dat is bij iedere speler die hierboven genoemd wordt, het geval (geweest). Als ze je dan ook nog eens geld opleveren, dan is dat natuurlijk helemaal mooi en daar moet je ook wel naar streven. Maar het is onmogelijk om dat bij iedere speler het geval te laten zijn.

25 november 2021 om 08:01

Dat is al helemaal niet meer zo. En het is ook gekoppeld aan elkaar.
Denk je dat als De Ligt en De Jong niet in de CL hadden gespeeld dat Ajax hun voor zulke bedragen had kunnen verkopen? Niet eens de helft voor wat ze nu voor hun hebben gevangen.

25 november 2021 om 08:18

Bijna structureel verlies op de transfergelden? Ik zou toch de transferbalans van Ajax de afgelopen jaren er eens bij pakken als ik jou was..

25 november 2021 om 08:40

Structureel verlies?? Sinds overmars er zit is er een enorme plus aankoop VS verkoop. Net als de pers ook een beetje de waan van de dag omdat er nu 2 gratis de deur uit gaan lopen, waarvan er 1 is opgeleid...

25 november 2021 om 09:54

En de ander voor geloof ik 3 ton is gehaald, waarna ie onwijs belangrijk is geweest in t halen van een EL finale en CL halve finale.. Onana heeft de club al lang en breed terugbetaald.

25 november 2021 om 10:58

Doordat de spelers langer blijven harken ze ook dit geld binnen

Mooi bedrag nu al! Dat helpt wel in deze tijden.
Off: Ook wel behoorlijk irritant voor de NL clubs straks in de K.O-fase als er dan ng geen publiek mag. Dan spelen ze thuis zonder aanhang terwijl tegenstander straks wel hun publiek achter zich heeft in onderlinge duels. Toch een aardig nadeel.

25 november 2021 om 07:59

Reken er maar op dat er voorlopig nog zonder publiek gevoetbald gaat worden. Ze hebben met deze maatregelen eigenlijk al indirect toegegeven dat een 1G of 2G maatschappij ook niet gaat werken.

25 november 2021 om 09:58

Dan gaat de belastingbetaler flink betalen. Want de gemiste inkomsten gaan vergoed worden.

25 november 2021 om 08:02

Ik zeg misschien iets heel geks maar misschien moeten ze in dat geval kijken naar eventuele uitwijk mogelijkheden in andere landen, het is toch krankzinnig dat je straks als enige team in de KO fase in een leeg stadion speelt

25 november 2021 om 08:10

Dan heb je toch geen thuisvoordeel meer?

25 november 2021 om 08:20

Als heel dat buitenlandse stadion vol Ajacieden zit wel opzich natuurlijk, maar de haalbaarheid daarvan lijkt me vrij twijfelachtig.

25 november 2021 om 08:42

Voor PSV kan dat prima. Lekker net over de grens in Gladbach spelen

25 november 2021 om 11:09

Daar zitten die landen op de wachten dat wij met onze code rood daar gezellig met 50000 man een feestje gaan vieren 😜

25 november 2021 om 08:26

@xiii: De KO-fase gaat natuurlijk pas in februari verder. Ik heb nu nog wel de hoop (misschien naief) dat het dan wel weer een stuk beter kan zijn dan dat het nu is. In 2,5 maand kan er heel veel gebeuren.

25 november 2021 om 18:49

Ajax heeft de afgelopen jaren eerder een uitvoordeel dan een thuisvoordeel gehad, ze lijken wakker te worden door een vijandig publiek (en hard zingende meegereisde fans). Ik zou dit dus bijna als voordeel zien...

Het zou mooi zijn als we Portugal of Frankrijk voorbijgaan en dat een tijdje volhouden. In dat geval gaan er meer clubs van die achterlijk hoge bedragen vangen in Nederland en kan de competitie serieus sterker worden. Zou mooi zijn!

25 november 2021 om 07:50

Portugal is lastig hoor. Sporting door in de CL, Benfica waarschijnlijk ook en Porto heeft ook nog kans. Die pakken aardig wat punten dit jaar.

25 november 2021 om 08:05

Dat is waar, maar best kans dat ze er alle drie uit liggen in de CL na de achtste finales,ze worden nu allemaal tweede. De conference league zijn misschien wel meer punten te pakken, daar hebben zij geen ploegen meer.

25 november 2021 om 08:09

O, Braga even vergeten, die zitten nog in de EL..

25 november 2021 om 09:16

Je moet niet vergeten dat mochten ze alle 3 overwinteren ze per club 5 bonuspunten pakken, dus in totaal 15 punten kunnen bijschrijven. Dat is nooit meer goed te maken voor de Nederlandse clubs.

25 november 2021 om 09:57

Ja klopt, maar per club vijf punten. Vijf punten gedeeld door aantal startende clubs in europa, dat is 0,833 x 3= 2,5 punt totaal. Ajax pakte 1,0 nadat ze zich plaatsten voor de KO. Zoiets in ieder geval, ze maken het wel aardig ingewikkeld dus kan er enigszins naast zitten, haha. Dit seizoen halen we ze niet meer in, eind volgend seizoen op zijn vroegst.

25 november 2021 om 08:04

Portugal kun je vergeten ben ik bang. Alle 3 de clubs daar presteren in lastige poules uitstekend terwijl Nederland het voornamelijk moet hebben van punten uit de Conference League. Knap dat Portugal zich zo herpakt waar het lang juist alleen maar minder leek te worden ieder jaar

25 november 2021 om 08:29

@niels1990: Frankrijk en Portugal presteren alleen dit jaar niet dramatisch, waardoor er wel gewoon nog een gat zal blijven. Dit moet dan denk ik ook een langetermijn-doel zijn. Het is zo jammer dat Dortmund en Barca niet hun overwinningen eruit hadden gesleept. Aan de andere kant, Sporting en Benfica kunnen in de EL een stuk verder komen denk ik dan in de CL. Dat zou wellicht dan weer beter zijn voor ons. Maar nogmaals, het gat is zo groot (ook al wordt dat straks een stuk verkleind doordat het dramatische jaar voor ons als Nederland wordt weggestreept) dat het niet 'even' wordt ingehaald.

25 november 2021 om 08:34

@Niels1990 als we zo door denderen en az, feyenoord, psv en vitesse pakken ook hun punten zouden we zo maar Portugal en Frankrijk voor gaan.
Las laatst dat ze dan opnieuw her gaan berekenen en valt het jaar 2017 of 2018 af en dat was voor het Nederlands voetbal een heel slecht jaar, volgens mij hoor en dan schieten we goed omhoog

Een lekkere aanvulling van de kas bij ajax, compuceert het verlies, weer, dat er geleden is door coronavirus, en gemiste inkomsten...

Zeer belangrijk dus dat Ajax de titel haalt en volgend jaar verzekerd is van CL. Dat lijken ze daar zich niet helemaal te realiseren, zie de wedstrijden tegen Heracles en GAE.

25 november 2021 om 08:33

Dit soort wedstrijden heeft Ajax er altijd tussen zitten, alleen viel het vorig jaar minder op doordat er alsnog werd gewonnen. Maar Twente - Ajax was niet best, van Willem 2 werd niet gewonnen, Utrecht thuis was toen ook 1-1, tegen Fortuna net aan gewonnen en zo wel meer voorbeelden.

Tegen Utrecht en GAE dit jaar speelde Ajax overigens ook niet inspiratieloos of slecht, alleen werd er niet gescoord. Had mijn inziens niet eens met instelling te maken.

25 november 2021 om 10:09

Zulke wedstrijden heb je er elk seizoen wel is tussen zitten. Doe niet zo dramatisch man. Kun je me anders een club noemen die in de afgelopen 20 jaar alles gewonnen heeft in de competitie? Nee dat kun je niet want die zijn er niet!

Als Ajax al 8 miljoen aan recettes heeft ontvangen, ontvangt Ajax toch 4 miljoen aan recettes per thuiswedstrijd i.p.v. de genoemde 2 miljoen?

Het is de realiteit; alleen de sterksten kopen alles weg; en we zijn het al gewend ook!
Je kunt je wel eens hypothetisch de vraag stellen welke clubs zouden winnen en domineren als ieder zijn zelf opgeleide spelers zou kunnen houden en opstellen !?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3524
3.PSV3416
5.Vitesse26-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder151
D. TadićAanvaller156
S. BerghuisAanvaller145
S. HallerAanvaller149
David NeresAanvaller143
D. KlaassenMiddenvelder123
R. PasveerKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

50 fans
Coach, 51 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles
1996-2002 FC Twente
Laatste voetbalnieuws

Vermoedelijke opstelling: Ajax met vijf nieuwe gezichten tegen Sporting

Erik ten Hag gaat voor de laatste groepswedstrijd in de Champions League tegen Sporting Portugal zijn elftal op maar liefst vijf plekken wijzigen ten opzichte van het met 5-0 gewonnen thuisduel...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 6 december
Chelsea-trainer Thomas Tuchel wil in januari een middenvelder aantrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren