Van der Vaart: ‘Ik kan nu niet meer zeggen dat hij niet CL-waardig is’

Donderdag, 25 november 2021 om 08:18Jordi Tomasowa • Laatste update: 08:38

Rafael van der Vaart is van mening dat Sébastien Haller in de dominante speelwijze van Ajax een ‘heerlijke’ spits is voor de ploeg. De Ivoriaan begon woensdagavond in het Champions League-duel met Besiktas (1-2 winst) op de bank, maar maakte na rust als invaller het verschil met twee treffers. Haller brak door zijn goals tegen Besiktas het record van meest scorende speler in zijn eerste vijf Champions League-duels.

Van der Vaart kwam na afloop terug op eerdere uitspraken over Haller. “Ik ben ook kritisch op hem geweest, maar als jij Sporting-uit begint met vier goals, dan begin je wel lekker natuurlijk”, gaf de analist aan bij Ziggo Sport. “Dan prikt hij er elke wedstrijd nog eentje bij... Het is een grote gozer en als Ajax zó dominant is, dan is het een heerlijke spits om erbij te hebben. Ik kan nu niet meer zeggen dat hij niet Champions League-waardig is, al denk ik niet dat hij dit volgend seizoen wéér kan in de Champions League. Ik denk dat je hier gewoon even van moet genieten. Ik denk ook niet dat hij voor veel geld verkocht zal worden. Hij moet lekker bij Ajax blijven en daar zijn we ook allemaal blij mee, maar dit gaat hij niet meer doen.”

Ook in de studio van RTL 7 hadden de analisten na afloop lovende woorden over voor Haller. “Hij valt in de tweede helft in en maakt het verschil met zijn goals”, zei Theo Janssen. “Hij miste dan nog een kans en had een keer pech met een afgekeurde goal, maar hij maakte duidelijk het verschil.” De spits verving na rust in de punt van de aanval Dusan Tadic, die naar de linkerkant verhuisde. “Het voelde weer vertrouwd”, gaf Wesley Sneijder aan. “Je zag ook gelijk dat Berghuis weer in zijn rol terechtkwam. Hij weet dat de bal aan de linkerkant wordt vastgehouden, dus dat hij altijd in die ruimte eronder kan komen. Dat waren weer de vertrouwde dingen. Wat Theo zegt, Haller maakt het verschil. Hij staat twee keer op de goede plek, hij scoort er twee. Het is een fenomeen.”

Het artikel gaat verder onder de video
'Ik heb veel geleden, het was niet makkelijk' | Onana terug bij Ajax
Meer videos

Janssen plaatste toch nog een kanttekening bij de goals van Haller in het Vodafone Park. “Het zit hem niet tegen, alles valt voor zijn voeten en hij schiet ze binnen.” Haller heeft met zijn goals tegen Besiktas het record van meest scorende speler in zijn eerste vijf Champions League-duels te pakken. “Vorig jaar hadden we met z’n allen zoiets van: ‘Haller is niet goed genoeg’, maar hij laat het nu toch zien”, gaf Janssen aan. Haller zelf is blij dat hij de wedstrijd met zijn doelpunten kon kantelen. Hij noemt zijn eigen statistieken in de Champions League 'leuk'. '”Als ik verrast zou zijn, dan zou het net zo zijn of ik twijfel aan mezelf”, antwoordde Haller op de vraag of hij verbaasd is over zijn eigen prestaties.

“Ik wist dat ik vandaag op de bank zou beginnen. Ik weet uit ervaring dat je juist dan klaar moet zijn, omdat je in de tweede helft kansen kunt krijgen”, vervolgde Haller. “Ik probeerde gefocust te blijven en belangrijk te zijn voor de ploeg. De bank kan het verschil maken en dat is vandaag gebeurd.” Met zijn twee doelpunten kan Haller geweldige statistieken in de Champions League overleggen. “Ik heb me bij de topscorers gevoegd, dus dat is leuk.” Net als Robert Lewandowski, staat de Ivoriaan dit seizoen op negen goals in het miljardenbal. “Dat is een groot probleem, want hij wil maar niet stoppen met scoren, haha.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door gomes1psv)

Als kapstok renderen in de Eredivisie waar iedereen een muurtje om de 16 heeft gebouwd is niks voor een spits. In de Champions League waar ze meer ruimte krijgen van de tegenstander zie je dat Haller veel meer tot zijn recht komt.

25 november 2021 om 02:49

En toch is hij op dit moment ook topscoorder in de Eredivisie. Verder ben ik het met je eens.

Fantastische prestatie van Haller natuurlijk. Het zijn geen super mooie doelpunten met een dribbel etc. maar hij staat gewoon op de juiste plek. Dat is natuurlijk het belangrijkste van een spits.

Laten we stoppen om mensen als Van der Vaart analist te noemen. Met echte analyses komen ze nooit. Ze praten de tijd vooral vol.

24 november 2021 om 22:20

Dat is jouw mening, ik vind hem een prima analist. Hij zegt vaak dingen die hout snijden en trapt niet altijd alleen maar open deuren in.

25 november 2021 om 01:16

Haha schei uit! Hij zegt zelden iets dat echt waardevol is. Zoals anderen, meer dan terecht, zeggen lult hij het programma vol. En daarmee is alles gezegd. Er zijn er die nóg slechter zijn, absoluut. Maar v/d Vaart is zelden te betrappen op inhoudelijke zaken.

25 november 2021 om 13:57

Selectieve verontwaardiging. Elke analist benoemt weleens het overduidelijke. Voetbal is namelijk niet zo moeilijk te begrijpen, zeker als je het al tig jaar bekijkt. Dan heb ik liever dat ze rondom het inhoudelijke wat grapjes maken. Vd Vaart zegt zeker ook inhoudelijke dingen, maar je zult wel een aversie tegen hem hebben

24 november 2021 om 22:46

Het is een gezellige kerel met een origineel geluid, maar inderdaad: er zit nogal het verschil tussen opinist en analist. En Van der Vaart is dat laatste niet. En zeker als van enige analyse geen sprake is en persoonlijke voorkeuren en onderbuikgevoelens de voorkeur krijgen, vind ik het onwijs kinderachtig en flauw om na zo'n wereldprestatie dan even weer je bedenkingen te plaatsen bij de man. 'volgend jaar kan-ie dit niet en hij levert Ajax geen geld op.' Ik ben helemaal niet van snelle euforie en superlatieven, maar hoe Nederlands is het om weer de schaduwkanten van zaken te zoeken. Alleen hierom hoop ik al dat Haller voor 50M naar pakweg Newcastle vertrekt volgend jaar.

Intussen vind ik het heerlijk dat we met zijn allemaal Valentijn Driessen kunnen uitlachen. Die probeerde zijn eerdere bewering al eens te nuanceren door 'op dat moment' de balans op te maken, maar onze Nostradamus was er toch stellig van overtuigd dat Ajax met Haller niet de CL in kon. Terwijl de man nog geen enkele kans had gehad om op Europees niveau zich te laten zien. Inmiddels is in de groepsfase al het record van Ronaldo in zicht. Driessen zal zijn smoesjes en nuanceringen wel klaar hebben, maar die man zou zijn perspas moeten inleveren. Het schijnt dat zijn familie in het Westland een banketbakkerij heeft gerund. En eigenlijk is Driessen ook zelf nooit meer geweest dan een regelrechte koekenbakker.

24 november 2021 om 23:09

Dit sentiment is zelden beter verwoord.

25 november 2021 om 08:58

@gomes1psv

Poeffff, iets met nagels en koppen.

25 november 2021 om 09:32

Het is allemaal leuk en aardig dat Driessen hier volledig wordt afgezeken, ergens heeft hij het gewoon verdiend. Maar we moeten met z'n allen ook eerlijk blijven, velen van ons hadden niet verwacht dat Haller dit kon laten zien in de CL. Als je hem zag voetballen afgelopen seizoen, dan was de uitspraak van Driessen en meerdere analisten niet zo heel vreemd. Desalniettemin is het heel erg knap van Haller dat hij zich zo manifesteert bij Ajax.

25 november 2021 om 12:02De makke van analisten is dat ze te veel inzoomen op het individu in een team sport. Ajax heeft de juiste mix van spelers om een spits als haller in stelling te brengen. Dan is het aan de spits om de kansen af te maken en dat doet hij met verve. De chemie is prima in het team en het vertrouwen in elkaar want iedereen geeft een pass/assist omdat men weet hij maakt het af en andersom als een ander er beter voor staat dan geeft hij zelf ook die pass/assist. Dit moeten ze vasthouden want zodra iedereen alleen voor eigen succes gaat om zelf te schitteren ipv het team voorop te stellen dan gaat het mis. De puzzel van spelers met hun kwaliteiten valt goed en laten we vooral niet de trainer vergeten die ze toch weer op scherp zet als het op individueel niveau wat in kakt. Het kan niet altijd top zijn want voetballers zijn nu eenmaal ook gewoon mensen en 100 concentratie elke wedstrijd weer bestaat gewoon niet. Zo lang ze gezamenlijk niet onder een ondergrens zakken zijn ze moeilijk te verslaan. Waarom heb je een echte Ajax spits nodig als een pure afmaker met spelinzicht zoals Haller ook prima kan voldoen. Dat beseffende is het gezeur vooraf van analisten over een nieuwe speler een hoop lariekoek maar ja iedereen moet een sneetje brood verdienen toch?...haha.

25 november 2021 om 14:10

Wat deed hij verkeerd dan vorig seizoen? Ook toen schoot hij ze al in. Door Haller is Ajax kampioen geworden in de cruciale pittige maand was hij in prima vorm.

25 november 2021 om 14:45

@teesboer: dat hij boven verwachting presteert staat buiten kijf. Maar dat is wat anders dan in de keiharde woorden van Driessen al op voorhand stellen dat je geen verwachtingen van hem mag hebben op dit niveau.

24 november 2021 om 22:51

Bestaan er dan echte analisten, ik vind dat ze allemaal dat uurtje vol leuteren en de 1 is erger dan de ander.

25 november 2021 om 11:07Luister maar een keer naar Pieter Zwart op het youtube kanaal van Voetbal International. Die weet echt waar hij over praat.

25 november 2021 om 14:46

Bosz wilde hem zelfs in zijn analistenteam hebben bij Ajax. Die man is echt something else inderdaad. Iemand die echt verdieping biedt en niet een of andere gesjeesde ex-voetballer of geflopte trainer die de helft van de tijd op een golfbaan staat en niet eens weet hoe de eerste spits van Utrecht heet.

24 november 2021 om 23:15

Ik vind VDV een verademing naast alle andere vooral bij rtl 7

25 november 2021 om 08:03

Nederland heeft ook gewoon geen echte analisten. De programma's rondom wedstrijden staan dat ook niet toe helaas. Te weinig tijd en teveel reclames tussendoor om fatsoenlijk te kunnen analyseren.

25 november 2021 om 09:05

Eens. Vergelijk dat eens met de Belgen. Die lopen echt over van de analisten die ook echt iets inhoudelijks te vertellen hebben. Zo’n Marc Degryse of die ex-speler van Brugge (ben zijn naam kwijt) voegen inhoudelijks echt iets toe. Maar in Nederland kijken we teveel naar status.

25 november 2021 om 10:45

Degryse is sinds hij bij vtm zit ook wel wat in niveau gedaald, al komt dat denk ik eerder door de omkadering dan door hemzelf. Bij de VRT geven ze gewoon veel ruimte voor echt tactische beschouwingen, want zelfs een Youri Mulder maakt daar regelmatig een goede tactische analyse (met bijhorende beelden).

En ik denk dat je op Gert Verheyen doelt, toch wel veruit de beste inhoudelijke analist die er is.

25 november 2021 om 09:49

Los van of ik Van der Vaart wel of niet een goede analist vind, wat zou je dan als analist moeten typeren?

25 november 2021 om 10:11

Ik kijk liever naar een Vd Vaart dan naar een Bruggink of Jan Van Halst. Dat vind ik al helemaal drie keer niks. Sinds Van Hanegem, Cruyff en Van Gaal heb ik sowieso niet echt meer goede analisten gezien in Nederland dus dat is niks nieuws

25 november 2021 om 14:12

Tja zo heeft ieder zijn voorkeuren ik zie als Ajacied liever Bruggink dan vdVaart.Bruggink legt het altijd prima uit en ik merk weinig aversie naar andere clubs. Hij kan gewoon normaal praten over andere clubs. Daar hebben veel analisten moeite mee

25 november 2021 om 17:35

Dat misschien wel maar inhoudelijk zegt hij ook helemaal niks. Dan heb ik liever een kleurrijk iemand als VdV die er wel eens naast zit maar iig nog een beetje wat boeiends zegt heel af en toe. Maar wat je zegt, het is een kwestie van voorkeur

25 november 2021 om 10:50

Naast Kenneth Perez is er inderdaad ook niet echt een analist op de Nederlandse televisie. Eigenlijk de Perez van voorheen, met zijn Piero’s.

Desalniettemin vind ik Rafael wel een verademing ten opzichte van anderen, vooral Kuyt en Sneijder. Die 2 zeggen niks nuttigs, hebben nergens een inhoudelijke reactie op en zeiken eigenlijk alles en iedereen af.

Rafael gooit er tenminste nog een dosis opportunisme en humor in, wat toch een stuk leuker is om naar te kijken als neutrale kijker. En ik als Ajacied vind het ook niet erg dat hij af en toe in de ‘wij’ vorm praat haha!

Ik hoor nu alleen maar ja ik kom op me woorden terug van analisten maarrr dit gaat hij niet meer doen enz. Jullie dachten ook dat hij dit nooit kon doen en wie geeft wie het recht een oordeel te vellen over iemand anders zijn prestatie?

24 november 2021 om 22:37

Als analist is het een soort van je werk, om een oordeel te vellen over de prestaties van voetballers.

25 november 2021 om 09:18

Je zegt het correct oordelen om de huidige prestaties. Hij is natuurlijk geen toekomst voorspeller. Dus is het dikke onzin als hij zegt het volgend jaar niet meer gaat doen.

25 november 2021 om 09:37

Als hij denkt dat Haller dat niet weer gaat doen, dan mag hij dat natuurlijk gewoon zeggen. Je mag tegenwoordig echt helemaal niets meer zeggen, zonder dat mensen weer op de teentjes getrapt zijn.

Heerlijk dat dhr. Valentijn Driessen voor het seizoen ook zei dat Haller geen Champions League materiaal spits is. Och en weer komt het tegenovergestelde uit. Wat een ontzettend goede journalist is dat toch die met het ventileren van zijn mening waar geen hond in is geinteresseerd er steeds maar weer naast zit.

Ja haller was niet goed genoeg voor ajax / champignons league, en te duur, hij laat het maar weer eens anders zien zowel champignons league als de eredivisie het zelfde geld voor berghuis die niet goed genoeg is , die twee passen heel goed binnen het ajax team, Daramy is gewoon afwachten hoe die zicht ontwikkeling bij ajax, hij is er pas en nog jong. Voor dat hij nu al wordt afgeschreven.

Vind dat Van der Vaart volkomen gelijk heeft.
Hij doet het gewoon, maar die ballen had Traore ook gemaakt. Vooral hoe die de eerste erin schiet, zo lomp.
Maar je kan niet om hem heen. Hij staat er en maakt ze gewoon.
Als er een bod komt zou ik meteen happen als ajax zijnde, want bij Haller heb ik echt het gevoel dat het zo maar eens kan eindigen.
Credits voor Ajax als voetbalmachine, zij maken het mogelijk dat Haller er alleen hoeft te staan.

25 november 2021 om 10:27

Ik had inderdaad het idee dat die Vida met een sliding die eerste goal van Haller had kunnen voorkomen. Was erg kiele kiele ingeschoten.

25 november 2021 om 10:54

Dat is het ook bij Haller, hij doet het wel maar echt overtuigend is het niet. Tuurlijk zijn het superstatistieken en als je alleen daar naar kijkt dan zou je verwachten dat er wel een (sub)topclub is die hem voor veel geld haalt. Maar die clubs kijken wel verder dan alleen het aantal doelpunten. Die weten ook wel dat hij het bij andere clubs niet heeft gebracht en dus geen garantie is voor doelpunten. Dat heb ik bij Haller ook elke wedstrijd het is niet zo dat je denkt die gaat er zo eentje maken of hij schiet hem door het net. Dat is voor Ajax ook wel fijn want dan wordt hij niet zo snel weggehaald. Dat is niet alleen met Haller maar Tadic en Blind net zo. Overmars zal het jammer vinden dat er geen klapper in zit maar aan de andere kant geeft het wel rust voor het team en dat is ook wat waard

Dat is helemaal goed.Gewoon mijn eigen naam,waaronder ik ook kan reageren op uitspraken van bepaalde mensen.

25 november 2021 om 10:22

Ik ben het trouwens met Van der Vaart eens betreffende het spel van Messi.Het wa# gisteren ondermaats en dat mag tegen hem ook gezegd worden.
🔙🔚😎👍⚫

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.PSV3113
3.Feyenoord2918
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder141
D. TadićAanvaller146
S. BerghuisAanvaller135
S. HallerAanvaller139
David NeresAanvaller133
D. KlaassenMiddenvelder112
R. PasveerKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

36 fans
Aanvaller, 27 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 13 9 2 0
2020/2021 Ajax 19 11 2 0
2020/2021 West Ham United 16 3 0 0
2019/2020 Eintracht Frankfurt 0 0 0 0
2019/2020 West Ham United 32 7 1 0

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren