Van der Vaart dolenthousiast over Ajax: ‘Zoveel rust, een absolute wereldtopper’

Woensdag, 24 november 2021 om 21:00Jeroen van Poppel

Rafael van der Vaart is onder de indruk van de rentree van André Onana onder de lat bij Ajax. De analist van Ziggo Sport zag hoe de 25-jarige doelman tegen Besiktas (1-2 winst) in zijn eerste wedstrijd in meer dan negen maanden tijd een uitstekende indruk maakte. "Hij is gewoon een absolute wereldtopper", aldus Van der Vaart.

Erik ten Hag gunde in Istanbul een basisplaats aan Onana, mede omdat de Amsterdammers al zeker waren van overwintering in de Champions League. "Het is makkelijk gezegd dat hij ze het Champions League-niveau geeft, maar dat is wél zo", aldus Van der Vaart. "Hij straalt zoveel rust en ervaring uit. Ik geef het je ook te doen: je hebt zo lang niet gespeeld, dan word je weer opgesteld... iedereen kijkt naar hem, en dan speelt hij gewoon een heerlijke wedstrijd."

De meest imponerende redding van Onana was op slag van rust op een inzet van Cyle Larin, die door de defensie van Ajax was gebroken. "Hij komt uit, gaat niet meteen naar de grond, even wachten. Echt top gedaan", analyseert Van der Vaart, die niet gelooft dat Onana zijn basisplaats behoudt. "Ten Hag heeft heel duidelijk gezegd dat Remko Pasveer de nummer één is, dus hij gaat gewoon weer op de bank zitten. Alleen ik vind: als je verder wil in de Champions League..."

Van der Vaart is benieuwd hoe Pasveer met de druk van Onana achter zich omgaat. "We zullen straks wel zien dat Pasveer heus wel zijn foutje gaat maken. Die druk staat op Pasveer, dat is een beetje lullig voor hem, maar als hij een foutje maakt, dan gaan we het natuurlijk hier over hebben. Dan gaan ze toch schreeuwen: 'Moet Onana spelen?' Zo is het nou eenmaal, dat hoort erbij, omdat Onana gewoon een absolute wereldtopper is."

Ajax maakt dit seizoen grote indruk in de Champions League en heeft nog geen punt verspeeld. Toch denkt Van der Vaart niet dat de Eredivisionist het toernooi kan winnen. "Ik vind dat niet realistisch, omdat ik denk dat er ploegen beter zijn. Maar áls je wat wil in de Champions League, dan heb je wat meer kans met Onana. Maar dat niveau is voor Ajax nog wel wat te ver weg. Dat maakt niet uit, want als je een beetje mazzel hebt met de loting en je komt een ronde verder, dan kan het wel. Maar de Champions League winnen, ik denk het eigenlijk niet."


Poll

Moet André Onana in de basis bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door finidithulani)

Ach, hij stond ook een keertje veel te ver voor de goal en als die speler van Besiktas toen niet de fout in ging, was t een grote blunder van Onana. Al met al een heel goede keeper. Helaas is ie als persoon bij velen wel in aanzien gedaald. Had niet gehoeven.

24 november 2021 om 21:16

Als we dezelfde situatie bedoelen dan werd de aanvaller terug gefloten wegens buitenspel.

24 november 2021 om 22:14

Oh ja, klopt idd. Maar was wel een te enthousiaste actie van Onana, die hij wel iets vaker heeft gehad 😉

25 november 2021 om 10:05

Hou toch op, Onana heeft de afgelopen 5 jaar letterlijk 2 fouten gemaakt

25 november 2021 om 15:18

Dus dat betekent dat hij op het veld geen enkele fout gemaakt heeft?

24 november 2021 om 21:17

Was ook nog eens buitenspel 😶

25 november 2021 om 09:22

Niet mee eens.

Zoals al benoemt was het buitenspel.

Daarnaast zet hij druk op de aanvaller, die daardoor een fout maakt.

Je kan het op twee manieren bekijken, ik vond het juist goed wat hij deed. Ajax zet altijd druk, Onana doet dit ook goed.

Nou ik vond het niet heel bijzonder eigenlijk. Echt een goeie keeper, maar dat onnodig 40 meter voor de goal staan heb ik niet gemist. Laat Pasveer maar lekker staan.

24 november 2021 om 21:20

Ik vind dat wel iets hebben. Straalt bravoure en lef uit waar Ajax een beetje voor staat.

24 november 2021 om 22:44

Nou ik kijk er altijd wel een beetje tegenaan van, oei als dat maar goed gaat. Zolang het goed gaat prima natuurlijk al zit er wel een risico aan.

Onana hoor ook echt gewoon bij Ajax. de kans is groot dat hij weggaat maar ik zou er toch nog alles aan doen om hem binnenboord tehouden.

Velen kijken naar Haller, maar het is dat Onana die 1 op 1 kans tegenhoudt anders staat het 2-0 en is het een hele andere wedstrijd. Onana is gewoon de beste keeper en naar mijn mening moet de beste altijd spelen. Uiteindelijk draait het om winnen en al die randzaken dat boeit niet

Pff gaan we Onana weer ophemelen speelde gewoon ok maakte een grote fout en een goede redding. Maar had nou niet heel veel te doen, veel werd opgelost door of de verdediging of Besiktas die de bal prematuur verprutsten. Snap die hele discussie ook niet dat hij moet spelen. Hij is nauwelijks nog inzetbaar normaal gesproken. Waarom halen ze überhaupt niet gewoon een nieuwe fatsoenlijke keeper.

Ik vond dat vliegende gekeep van hem wel een beetje stress opwekken, dat was even geleden. Maar gewoon in de 1 op 1 is het een geweldige keeper, kwam zo snel van zijn lijn bij die kans van Larin. Zijn weinig keepers in Europa met een beter keepersgilde dan Ajax, zoals Rafael zegt een wereldtopper en een keeper die in de vorm van zijn leven zit. Hopelijk tillen ze elkaar naar een hoog niveau.

Al die reacties hier over dat hij ver voor de goal staat.. Is als meevoetballende keeper supersterk, je kan hem rustig vertrouwen zoveel meters voor de goal. Voor zo ver ik weet is hij daar ook nooit op afgestraft door een tegenstander. Toen Stekelenburg net op goal stond na de schorsing van Onana ging het bij Ajax-verdedigers nog wel eens fout omdat ze dachten dat de keeper veel hoger zou staan. Met een keeper als Onana kan je veel hoger beginnen met opbouwen. Verder natuurlijk weer een hele sterke 1-op-1-redding, waarin hij zoveel kwaliteit heeft. Wat een topper is dit, en wat ongelooflijk jammer dat hij Ajax zal verlaten en dan ook nog eens transfervrij.

24 november 2021 om 21:49

Groningen uit...Er was toen nog geen VAR en Nijhuis liet Linssen een lichte overtreding maken. Resultaat was 1-0 voor Grunn. Onana moet gewoon op doel staan.

25 november 2021 om 11:37

Oke, je hebt. Hij is er één keer voor afgestraft in vijf seizoenen en meer dan 140 wedstrijden. Voor zover ik weet heeft Ajax altijd al meevoetballende keepers willen hebben dus ik begrijp deze reacties niet zo.

Goeie keeper hoor maar wereldtop vind ik (nog) niet. Had een paar goeie reddingen vandaag maar soms stond hij ook wel heel ver uit zijn doel. Dat kon zomaar fout gaan, wat ook bijna gebeurde.

Pfff.. Hij stond weer als vanouds meerdere keren te ver uit zn doelgebied en heeft 2 reddingen moeten verrichten. Ja goed gedaan maar dat doet Pasveer ook al maanden. En het tijdrekken was ook weer terug.

En mensen die vinden dat hij weer basis moet staan snappen niet dat je niet pasveer ineens aan de kant kan schoppen en dan verwachten dat hij weer in die flow komt als Onana over een paar weken lekker in Afrika zit met Kameroen.

24 november 2021 om 21:21

Dit idd. Weinig mensen opgevallen dat Pasveer het goed ging doen op het moment dat Steek wegviel. Hij heeft blijkbaar vertrouwen nodig, lekkere actie weer van ten Hag.

25 november 2021 om 01:50

Iedere speler heeft vertrouwen nodig. En bij Ajax hijgen er 4 in je nek die dat ook willen en verdienen. Dat hoort erbij als je voor een grote club speelt.

Pasveer zal er in de competitie nog gewoon in blijven staan en Onana zal de laatste CL wedstrijd nog mogen keepen als afscheid. Ze zullen namelijk wel weer met wissels spelen gezien de stand. Onana zal, gezien zijn interview, in januari dan al de stap maken, waarbij hij nu niet meer voor een andere club in de CL evt tégen Ajax kan uitkomen.

En dan sta je straks met Pasveer tegenover Mbappe.

Hier heb van der Vaart natuurlijk volkomen gelijk, als Ajax ver wil komen in de CL zijn ze van Onana afhankelijk.

Pasveer heeft het goed gedaan maar kan je natuurlijk niet mee aankomen tegen de topclubs die straks gaan komen.
Wil je daar kans tegen maken moet je Onana erin zetten

Waarom irriteren mensen zich aan het feit dat hij zo ver voor zijn doel staat en wil meevoetballen. Neuer en Ederson doen dit ook wekelijks. Dat zijn in feite een extra veldspeler en dat vinden we als voetballiefhebbers toch alleen maar mooi om naar te kijken? Waarom is het dan irritant als Onana het doet?

24 november 2021 om 21:44

Wat andere keepers doen moeten ze zelf weten. Onana moet gewoon op doel staan en z'n taak doen. Op deze manier kan je een verdediging ook heel zenuwachtig maken. Mij kwam het ook vandaag over als of hij expres aandacht zocht, de show stelen. Na al die commotie is dat juist niet nodig.

24 november 2021 om 22:30

Wat zit jij nou weer een hoop onzin te verkondigen? Onana Zo ver voor de goal is voor de opbouw juist ideaal. Hij zou dat toch simpelweg niet doen als zijn verdediging daar zenuwachtig van zou worden. Onder aan de streep is Onana gewoon veruit de beste keeper. En met Onana voor Pasveer kan je simpelweg een ronde verder komen, dus ik zou na de winterstop de (moeilijke) beslissing maken en Onana eerste keeper maken,

Snap niet waarom supporters ermee zitten dat Onana niet verlengt. Ajax is een bedrijf en Onana een werknemer. Als wij ergens anders betere voorwaarden en een beter salaris kunnen krijgen, doen we dat ook gewoon. Zolang we de beschikking hebben over Onana, hoort hij gewoon te spelen, want hij is de beste!

24 november 2021 om 21:33

Dus als jij een bedrijf hebt en je hebt een werknemer die verwijtbaar de wet overtreed waardoor die het grootste deel van het jaar niet kan werken. Je vervolgens die werknemer in dienst houd salaris doorbetaald voor grootste deel van dat jaar. Die werknemer met grote waarschijnlijkheid daarna achter je rug om een contract aangaat met de concurrent. Dan vind jij dat als werkgever natuurlijk prima. Lekker zakelijk hoor.

24 november 2021 om 22:11

Het is gewoon kapitaal wat op het veld staat, en door hem niet te laten spelen vernietig je dat kapitaal. Je betaalt zijn salaris ook voor niks, terwijl hij gewoon de beste keeper is die we sinds jaren hebben gezien in de Eredivisie.

25 november 2021 om 09:35

@ Ravel

Als ik als werknemer goedkoop ben binnengekomen en mede door mijn werk mijn werkgever veel geld en reputatie heeft verdiend dan mag ik van mijn werkgever vertrekken mocht ik dat echt willen. Natuurlijk liever niet, maar uiteindelijk bedanken ze je voor bewezen diensten en wens je degene succes in de toekomst.

Daarnaast werkt het zakelijke in voetbal wel wat anders...

Onana is voor een minimaal bedrag gekomen. (tussen 150k en 300k). Hij zit al bij Ajax vanaf 2015! Was er al bij in de Europa League campagne.

Heeft zicht erg ontwikkeld en een belangrijk aandeel gespeeld in de succesvolle Europese prestaties (europa League finale 2017 en CL halve finale 2019). Naast Klaassen (die weer terug is gekomen, is Onana de enige van het 2017 team wat er nog zit.

Afgelopen jaar is ongelukkig, maar en erg vervelend, maar het respect hier is soms tot een erg laag niveau gezakt zeg.

Tuurlijk heb je liefst dat ie voor geldbedrag vertrekt en vooral na het 'doping' incident. Waar hij overigens niet volledig is doorbetaald.

De doelman bijvoorbeeld drie maanden salaris laten liggen, dat niet uitbetaald is in goed overleg met Ajax.

Maar heb ook respect voor zijn rol in de groei van Ajax (zowel Europees maar ook nationaal). Hij heeft Ajax genoeg opgeleverd. Sommige vertrekken erg vroeg voor een bedrag, Onana zit er al erg lang en verdiend op deze manier ook geld voor Ajax.

25 november 2021 om 17:21

Waarom gaat het hier in alle reacties alleen maar om geld? Er zijn gewoon bepaalde principes die minstens net zo belangrijk zijn. Onana moet doen wat ie wil maar daar zitten gewoon consequenties aan. Het is raar dat daar zelfs door Ajax zelf aan voorbij wordt gegaan. Ik zie geen enkele goede reden om nu opeens Onana van stal te halen. Verkeerd signaal, verkeerde oplossing (koop in hemelsnaam een goede eerste keeper) en verkeerde logica.

24 november 2021 om 21:46

Onana moet blij zijn dat Ajax hem überhaupt niet heeft ontslagen. Als dank voor stank heeft hij waarschijnlijk al een contract bij Inter getekend. Ook dat lijkt me ver van chique. Volgens mij mag dat niet ineens, maar dat is toch niet te bewijzen. Prima keeper, maar buiten het veld heeft hij Ajax gewoon genaaid.

24 november 2021 om 22:15

Het is sowieso niet netjes gegaan, maar zo gaat het in het bedrijfsleven normaal gesproken ook niet. Mocht dit iemand anders overkomen zijn dan Onana, Kenneth Taylor bijvoorbeeld, dan had Ajax hem waarschijnlijk ontslagen. Ze hebben bij Onana echter gegokt op het bedrag wat hij kan opleveren. In dit geval dus gegokt en verloren.

Onana is voor het vervolg in de CL gewoon de beste keuze hij heeft ook aanzien in Europa en zich echt al bewezen. Straks kom je spelers tegen als Lewandowski, Benzema Salah, Mbappe, Ronaldo Lukaku. Ik denk niet dat die slapeloze nachten hebben omdat ze denken van ojee straks moeten we tegen Ajax met Pasveer in de goal nu wordt scoren onmogelijk. Die zullen eerder denken Pasveer wie is dat

24 november 2021 om 21:38

Onzin, kijk naar de statistieken van Ajax met Pasveer onder de lat. Daar gaat het om!

Ja, en Pasveer heeft de laatste tijd staan klungelen in het doel, niet? Ik vind dit gegeil van v.d Vaart overdreven en zelfs niet gepast. Ik heb geen probleem met Onana de keeper, maar wel met dezelfde speler die eerst betrapt is op doping, en zelfs niet de ballen heeft om gewoon een jaartje bij te tekenen zo dat Ajax ook nog wat kan verdienen. Tenslotte had de club de keeper ook meteen op straat kunnen gooien. Voor mij is Pasveer Ajax' eerste keeper. Punt uit.

Die man is toch goed hoor en ik ben benieuwd wat ten Hag doet. Hij is toch echt de beste man bij Ajax. Misschien toch nog eens de trots opzij zetten en met kamp Onana nog een keer om tafel gaan zitten en zeggen teken twee jaar bij dan mag je weg voor 15 miljoen na een jaar en krijgt Onana 5 miljoen van dat totaalbedrag plus hij staat de rest van het seizoen weer onder de lat. Toch by far de beste keeper bij Ajax en ik denk echt dat die jongen je een ronde extra verder in brengen in de CL dan bv Pasveer (die het tot nu toe uitstekend doet).

24 november 2021 om 22:00

Dat gaat Ajax niet doen het is wat je zelf al min of meer aangeeft. Overmars zijn trots is aangetast

Onana prima partij gekeept, maar die reddingen had Pasveer ook verricht dus zo byzonder was het ook weer niet. Mensen die Onana de betere keeper vinden baseren dat vnl op het verleden en omdat het een Ajax-keeper is maar hebben de verrichtingen van Pasveer de laatste 2 jaar bij Vitesse niet of nauwelijks gezien. En zodra hij een foutje maakt of een bal door laat wordt dat meteen aan zijn leeftijd toegewezen, maar Allison Becker hield een soortgelijk schot als Pasveer doorliet bij Utrecht ook niet tegen. Het is dus allemaal speculatie. Enige feit is dat Pasveer 1 blunder gemaakt heeft tegen Sporting dat was dan ook zijn eerste CL wedstrijd daarnaast gewoon prima reddingen verricht en zelfs hele goede zoals bij Haalland. Pasveer heeft al een boel Ajacieden positief verrast want in het begin was het volgens velen helemaal niks maar er zullen nog velen volgen want ook Pasveer gaat je een ronde extra verder brengen in de CL

Ben benieuwd wat de reden was om Onana op te stellen. Iedereen weet dat hij beter is dan Pasveer en nu smaakt het naar meer.
Was het de bedoeling hem weer rustig in te passen? Dan is het gelukt.
Krijgt Pasveer weer alle vertrouwen, dan snap ik de keuze niet zo goed. Mentaal doet dit zeer zeker wat met Pasveer. Wat mensen ook zeggen, Pasveer zal denken Onana is er ook nog. Mocht ik slecht presteren staat hij er weer.

Van mij maakt het eerlijk gezegd niet uit wie er op doel staat, maar volgend jaar waarschijnlijk beide niet. Ajax kennende zullen ze wel wat keepers op het oog hebben, als het maar geen Cilissen wordt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.PSV3113
3.Feyenoord2918
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder141
D. TadićAanvaller146
S. BerghuisAanvaller135
S. HallerAanvaller139
David NeresAanvaller133
D. KlaassenMiddenvelder112
R. PasveerKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

74 fans
Keeper, 25 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 0 0 0 0
2020/2021 Ajax 20 0 1 0
2019/2020 Ajax 24 0 1 0
2018/2019 Ajax 33 0 3 0
2017/2018 Ajax 33 0 3 0
Laatste voetbalnieuws

Ongeïnspireerd Ajax boekt dankzij Tadic zuinige zege op Sparta

Ajax heeft zondagmiddag een moeizame overwinning geboekt in de Eredivisie. De ploeg van trainer Erik ten Hag wist op bezoek bij Sparta Rotterdam allerminst te overtuigen, maar won wel: 0-1. Dusan...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren