Sneijder, Janssen, Van der Vaart én Romano reageren op basisplek Onana

Woensdag, 24 november 2021 om 18:15Dominic Mostert • Laatste update: 18:24

De analisten van RTL 7 en Ziggo Sport verschillen van mening over het meespelen van André Onana in de Champions League-wedstrijd tussen Besiktas en Ajax. Wesley Sneijder en Theo Janssen zijn er geen voorstander van, maar Rafael van der Vaart begrijpt de keuze van Erik ten Hag goed. De doelman maakt voor het eerst sinds 31 januari zijn opwachting, nadat hij tien maanden aan de kant stond door een dopingschorsing.

Ten Hag kon kiezen uit Onana, Remko Pasveer en Jay Gorter. "Eerlijk gezegd had ik liever Gorter gezien. Met wat er is gebeurd, had ik Onana niet opgesteld", stelt Janssen in de uitzending van RTL 7. "Wat er is gebeurd, heeft toch best wel veel invloed. Veel supporters zijn er ook op afgeknapt." De voormalig middenvelder had graag gezien dat Gorter wat ervaring had opgedaan in Istanbul. "Dit was een moment waarop hij kon laten zien of hij klaar is om op dit niveau te presteren. Nu weet je het nog steeds niet. Volgende week vraag je je dan weer af of Gorter er iets van kan. Gorter is volgend jaar ook nog in dienst van Ajax; Onana is dan gewoon weg."

Sneijder laat zich niet overtuigen door het argument dat Ajax met een overwinning een premie van 2,8 miljoen euro opstrijkt. "Nee, die financiën zijn toch helemaal niet meer belangrijk? Ze hebben al fantastisch verdiend in de Champions League. Je moet nu gewoon kijken naar wat het beste is voor de ploeg, voor de club, voor de supporters en voor alles en iedereen eromheen. Dan ga je niet Onana opstellen", vindt Sneijder. "Althans, ik had dat nooit gedaan. Natuurlijk is hij belangrijk geweest voor Ajax, maar hij laat Ajax nu ook zitten. Voor Ajax was dit een mooi moment om te laten zien: wij laten ons niet zo behandelen. Je moet denken aan de toekomst voor een langere periode, niet alleen voor nu. Natuurlijk is het een fantastische keeper die het ergens anders goed zal gaan doen, maar ja."

Onana heeft een aflopend contract en lijkt niet van plan om bij te tekenen. Toch denkt Van der Vaart dat het 'het juiste moment is' om de keeper op te stellen. "Pasveer heeft het ongelooflijk goed gedaan, boven verwachting zelfs. Die kun je er bijna niet uithalen. Maar Onana is absolute wereldtop", zegt de analist van Ziggo Sport. "Als hij dezelfde vorm heeft als voor zijn schorsing, is hij de beste keeper die Ajax heeft. En als jij de Champions League wil winnen, moet je hem opstellen, hoe pijnlijk dat ook is voor Pasveer."

Volgens transfermarktexpert Fabrizio Romano verandert de basisplaats niets aan de contractsituatie van Onana. Er zijn geen plannen om zijn aflopende verbintenis te verlengen; de journalist meldt dat de doelman in de zomer vertrekt uit Amsterdam en een mondeling akkoord heeft bereikt met Internazionale. Van der Vaart.wil Onana niet 'straffen' door hem op de bank te houden. "Hij heeft een contract. Hij had kunnen zeggen dat hij nog een jaar zou bijtekenen voor de club, maar dat is voetbal. Mino Raiola is ook niet dom. Je kan alles van hem zeggen, maar die is niet dom. Als je hem hebt, moet je hem gebruiken."

"Niemand in heel Nederland had gedacht dat Pasveer dit kon", voegt Van der Vaart evenwel toe. "Bij Vitesse en PSV was het prima, maar hij is heel goed met zijn voeten. Het heeft met vertrouwen te maken. Ik denk dat hij zich op zijn leeftijd nog ongelooflijk ontwikkeld heeft. Het is heel lullig eigenlijk, maar er is een betere keeper." De vraag is nu of Pasveer nog terugkeert onder de lat in de komende weken. "Erik ten Hag doet dit niet voor niks. Waarom zou hij hem opstelling als hij hem totaal niet meer wil gebruiken? Iedereen was klaar met hem, dan hadden ze hem nu niet opgesteld. Ten Hag weet ook, als we de Champions League willen winnen, gaan we hem nog nodig hebben."

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, Schuurs, Martinez, Tagliafico; Gravenberch, Berghuis, Klaassen; Neres, Tadic, Daramy.


Poll

Vind jij het goed dat André Onana een basisplek heeft bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door reiniersz)

Lekker optrainen voor de Afrika Cup 😁

24 november 2021 om 18:24

En daarna voor inter 🤷‍♂️

Dit is het moment geweest dat we laten zien dat we 'mensen' zijn! En dat mensen fouten maken en je hen vervolgens een 2e kans geeft. Of dat je zegt zand erover en nu kijken we vooruit en maken we er een leuke einde van. En straks daarna in goed gezelschap uit elkaar gaan. Daar is helemaal niks mis mee. En Onana is geen koekenbakker, het is alsnog je beste keeper en heeft Ajax genoeg gegeven samen met de andere jongens (en zij die al eerder zijn vertrokken)!

24 november 2021 om 18:25

Zijn 2e kans was toch dat hij kon verlengen ondanks dat hij 9 maanden niet inzetbaar was? Tuurlijk is vertrekken zijn goed recht. Maar linksom of rechtsom, het is niet netjes.

24 november 2021 om 18:34

Je kan echt niet met droge ogen beweren dat hij op dit moment je beste keeper is, want dat is meer dan de grootste onzin. Een keeper zonder een jaar (!) lang wedstrijd ervaring betitelen als je beste optie is werkelijk een dolksteek voor Pasveer.
Dat je het logisch vindt dat hij speelt om weer ritme op te doen is niets geks, maar dit is gewoon dom gezever.

24 november 2021 om 18:51

@nattekano Onana is de beste keeper van Ajax
Je doet net alsof hij al die tijd aan een stoel gebonden heeft gezeten. Onana is gewoon een uitstekende keeper. Dat Pasveer het boven verwachting heeft gedaan doet er niks aan af dat Onana in alles een betere keeper is. Ik had hem alleen toch niet laten keepen..

24 november 2021 om 18:51

Hij is je beste keeper of hij nou een jaar keept of niet. Een keeper als Pasveer absoluut niks mis mee maar een keeper als Onana is gewoon 10 klassen beter. Gorter zijn tijd komt nog wel en dit is toch om miljoenen en groepswinst

24 november 2021 om 19:08

Dit getuigt van nul voetbalkennis, een keeper die een jaar niet heeft gespeeld is en kan nooit beter zijn. Al helemaal niet als z’n ‘concurrent’ er nooit eentje tegen krijgt. Lul wat je wil, maar dat lul je nooit recht. Ten Hag heeft groot gelijk om hem wedstrijdritme op te laten doen, maar dat geouwehoer dat hij de betere is, is meer dan flauwekul. Onana is haast heilig verklaard hier..

24 november 2021 om 19:17

Ach hou toch op, je hebt toch een bepaalde basis van een speler of keeper? In die complete basis is Onana veruit de betere. Dus met je voetbalverstand is compleet onzin dus ja dit lul ik wel recht

24 november 2021 om 19:47

Als je wedstrijdritme niet meeneemt in je vergelijking, gaat je vergelijking al niet op. Dit lul je dus niet recht met een kul argument. Daarnaast is Onana geen Buffon; Courtois of Neuer én heeft hij nooit de statistieken laten zien die Pasveer heeft laten zien. En ik zal inderdaad ophouden..

24 november 2021 om 20:00

Ik vergelijk in de basis, op een bepaald talent een keeper heeft en inderdaad niet op wedstrijdritme. Daar gaat het toch om?
En nee Onana is geen Buffon of Neuer of Courtois, die zijn in de basis en op talent ook veel betere keepers..

24 november 2021 om 20:04

In de basis was de broer van Ruud van Nistelrooij een veel completere voetballer..

24 november 2021 om 20:19

Basis kwaliteiten... talent, kwaliteiten om een goede speler te worden, mentaliteit dat is een basis,, opeenstapeling van veel factoren en daarin is Onana de beste keeper van Ajax op het moment.. man man

24 november 2021 om 20:51

Herhalen maakt niet dat je gelijk hebt. Geeft niks. In de basis zal je het vast goed bedoelen..

24 november 2021 om 22:54

Zoals ik al zei, Onana heeft niet vastgezeten in een stoel. Je doet net alsof die anderhalf jaar niet gedoken heeft man. Jij verwacht dat hij nu ineens onder al die ballen doorduikt?! Wedstrijdritme of niet, Onana is beter dan Pasveer. Kun je met een leuk tekstje aankomen als 'getuigt van nul voetbalkennis' maar dat is pas ononderbouwd gelul. Onana maakt reddingen waarbij Pasveer zijn kruisbanden af zou scheuren. Het is gewoon een totaal ander kaliber keeper en als je dat niet ziet heb je echt een kilo schijt in je ogen

24 november 2021 om 19:30

Wat heeft ‘mensen zijn’ en ‘een 2e kans’ ermee te maken als het domweg om resultaat gaat? Deze keuze is strikt eigenbelang van Ajax en heeft 0,0 met moralititeit te maken

Iedereen had denk ik liever Gorter gezien, puur uit sentiment. Maar als we eerlijk zijn, Onana is een absolute geweldenaar die punten voor je pakt. Zolang Pasveer dit niveau vast houd moet je hem lekker opstellen. Maar als hij geblesseerd raakt is het natuurlijk wel ongekende luxe om Onana in te kunnen zetten.

24 november 2021 om 19:33

He leuk, nu kunnen we deze discussie voor de 20e keer hier voeren
...

De enige hoop die ik nog heb is dat er uit 1 of ander gesprek toch het idee is ontstaan om te verlengen en geeft dit net dat duwtje in de rug. Zo niet: lekker laten gaan en geen moment meer in investeren. Dan liever Gorter de kans geven inderdaad. Laat ik het van de positieve kant benaderen: Edwin en Marc weten iets wat wij niet weten (hoop ik).

24 november 2021 om 18:41

Het gaat er toch om dat Ajax nu sportief goed presteerd en daarbij kan Onana toch helpen. Sportief succes ligt het meest voor de hand met de beste spelers of het beste team. En als dat met Pasveer of Gorter is, prima dan moet je Pasveer vooral op de bank of de tribune zetten. Maar als Onana na zijn schorsing alsnog beter is dan Pasveer en/of Gorter dan kun je toch maar beter gebruik van hem maken wanneer je sportief zo ver mogelijk wilt komen?

Ik kan me best voorstellen dat je, op het moment dat je echt nergens meer om speelt (de laatste competitie wedstrijden of zo), spelers met een aflopend contract op de bank zet, maar voor nu wil je toch gewoon dat Ajax zo ver mogelijk komt, en als dat is met spelers met een aflopend contract dan is dat maar zo.

Eigenlijk is dit ook een discussie die vrijwel alleen bij de Nederlandse topclubs gevoerd wordt vanwege het verdien model van de clubs. Clubs met minder geld, bijvoorbeeld onder in de eredivisie, hebben de luxe niet om spelers met aflopende contracten niet op te stellen en bij grotere clubs in het buiteland vinden ze het niet leuk wanneer eenspeler transfervrij vertrekt maar daar zijn de sportieve belangen vaak te groot of te duidelijk om spelers met aflopende contracten niet op te stellen (denk aan Mbappe of Pogba, de hele wereld zou je voor gek verklaren als je die er naast zet).

Deze wedstrijd was toch ideaal om een statement te maken: wij laten ons niet piepelen en zetten gewoon Gorter op doel. Goed voor diens ervaring ook.

24 november 2021 om 18:39

Ja of hij maakt een blunder en zijn carrière is klaar

Ik snap niet waarom mensen Onana juist niet op doel willen hebben. Op papier een betere gk dan Pasveer, hij verdient sowieso wel veel, heeft veel voor Ajax betekend en als hij toch transfervrij vertrekt dan kan je hem net zo goed alle wedstrijden laten spelen dan haal je je geld er tenminste uit.

24 november 2021 om 18:37

Op papier is hij dat juist helemaal niet, aangezien Pasveer er veel betere cijfers op nahoudt dan Onana ooit heeft laten zien.

24 november 2021 om 18:44

1: op welke cijfers baseer jij dat Pasveer beter is dan onana? 2: ook al zouden die cijfers bestaan dan zouden je ogen je alsnog moeten overtuigen dat Onana oneindig veel beter is dan Pasveer

Ik geloof niet dat Ajax met of zonder Onana de Championsleague kan winnen.
Maar uiteindelijk moet je toch gewoon doen wat sportief het beste is.
Als dat op dit moment Pasveer of Gorter is, prima, dan heb je Onana niet nodig. Maar als Onana op dit moment de beste keeper is volgens de technische staf en waarmee je dan de grootste kans hebt op sportief succes dan moet je hem toch gewoon opstellen.

Beste moet spelen in belang van de club... en dat is onana

Hoe kun je zeggen, doe Gorter er maar in.
Speelt in jong ajax dit is de CL.
Laat Onana zich maar weer bewijzen misschien levert het Ajax nog geld op

Ajax betaald hem nog gewoon, dus is dit prima te verantwoorden.

Klap in het gezicht van Pasveer. Die het heel goed heeft gedaan. Enbdan stel je Onana op na 10 maanden schorsing? Een keeper die zelfs nog dwars is gaan liggen bij Ajax.

Praktisch gratis binnengekomen. Gaat gratis weg. Heeft ons heel veel goede momenten gebracht. Laat hem lekker spelen. Strijd met Pasveer aangaan.

Ach, je kunt je wel arrogant opstellen maar dit is hoe t werkt in de wereld en dan werkelijk overal. Loyaliteit vs geld en mogelijkheden.

Achteraf..... altijd achteraf
Met Gorter hadden we verloren. Tegen Volendam was Gorter ook drama. Om hem dan in de CL neer te zetten

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3524
3.PSV3416
5.Vitesse26-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder151
D. TadićAanvaller156
S. BerghuisAanvaller145
S. HallerAanvaller149
David NeresAanvaller143
D. KlaassenMiddenvelder123
R. PasveerKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

73 fans
Keeper, 25 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 0 0 0 0
2020/2021 Ajax 20 0 1 0
2019/2020 Ajax 24 0 1 0
2018/2019 Ajax 33 0 3 0
2017/2018 Ajax 33 0 3 0
Laatste voetbalnieuws

Dusan Tadic groot vraagteken voor duel met Sporting Portugal

Ajax moet het dinsdagavond tegen Sporting Portugal vermoedelijk stellen zonder Dusan Tadic, zo vertelde Erik ten Hag maandag tijdens de persconferentie. De aanvoerder kampt met rugklachten sinds de uitwedstrijd tegen Heracles...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 6 december
Chelsea-trainer Thomas Tuchel wil in januari een middenvelder aantrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren