‘Het was pijnlijk om te horen dat ik niet goed genoeg was voor Feyenoord’

Zaterdag, 27 november 2021 om 08:12Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 09:30

SC Cambuur is misschien wel dé verrassing van dit Eredivisie-seizoen. De ploeg van trainer Henk de Jong verrast vriend en vijand en bezet met 24 punten uit de eerste 14 duels een knappe vierde plek op de ranglijst. Vrijdagavond werd bij NEC (2-3) de vierde competitiezege op rij geboekt. Nooit eerder slaagde de Friese club erin om vier competitiezeges op rij te boeken op het hoogste niveau Tijd voor een nadere kennismaking met twee uitblinkers van de club uit Leeuwarden, Alex Bangura en Mees Hoedemakers.

Door Mart Oude Nijeweeme

Dat het dit seizoen crescendo gaat met Cambuur, blijkt wel uit het feit dat de ploeg nu al meer punten heeft behaald dan vijf jaar geleden, toen de Leeuwarders als nummer laatst eindigden en degradeerden naar de Keuken Kampioen Divisie. "We spelen al een tijdje met elkaar", probeert Hoedemakers de goede prestaties te duiden. "Je ziet dat er veel vastigheden zijn. We spelen vanuit een goede organisatie en weten wat we aan elkaar hebben. Ik denk dat dat onze kracht is." Dat Cambuur koste wat kost vasthoudt aan een eigen spelprincipe, leidde er wel toe dat de ploeg in de Johan Cruijff ArenA met 9-0 werd afgedroogd door Ajax.

"Tegen Ajax was het heftig", vult Bangura zijn ploeggenoot aan. "Maar we houden vast aan een eigen speelstijl. Dat zit er al twee jaar ingeprent. Dat is in de Keuken Kampioen Divisie begonnen en daar houden we aan vast. Van achteruit opbouwen, dat is de key." Voor Bangura is het sowieso een seizoen om niet snel te vergeten. De verdediger beleeft op de linksbackpositie zijn absolute doorbraak op het hoogste niveau en bewijst wekelijks zijn waarde. En dat terwijl hij drie jaar geleden nog door het leven ging als linksbuiten. "Ik wist dat dit een positie zou zijn om het ver te schoppen", doelt de verdediger op zijn nieuwe rol binnen het elftal.

Bekijk de reportage met Alex Bangura en Mees Hoedemakers.

Bangura stapte drie jaar geleden de directiekamer van Cambuur binnen met de vraag of hij kon worden omgeturnd van aanvaller tot verdediger. Een beslissing die voor hem bijzonder goed heeft uitgepakt. "Ik ben altijd bezig met mijn carrière", vertelt de vleugelverdediger. "Je kan jezelf helpen door de juiste keuzes te maken. Je weet van jezelf wel welke kwaliteiten je hebt voor een bepaalde positie. Ik vond dat ik als linksbuiten niet de juiste kwaliteiten had om de top te bereiken. En dat is wel wat ik wil. Ik heb mezelf de vraag gesteld op welke positie ik het het verst zou schoppen in het betaald voetbal."

Henk de Jong werd op dat moment net aangesteld als nieuwe trainer bij de Leeuwarders en vertelde Bangura dat hij als tweede keus zou fungeren op de linksbackpositie. "Dat vond ik prima. Ik moest alle aspecten van het verdedigen nog leren. Ik ben vooral blij dat iedereen mij de tijd heeft gegeven om mij daarin te ontwikkelen. Ik vind dat je altijd eerlijk moet zijn tegen jezelf, ook al kan dat soms heel hard zijn. Je kan jezelf alleen maar helpen door de juiste keuzes te maken. Dat het uitkomt zoals ik het in mijn hoofd had, had ik ook niet verwacht."

De stormachtige ontwikkeling is Bangura op lovende woorden komen te staan van zijn oefenmeester. "Die Alex Bangura, dat is in potentie een speler voor de Nederlandse top", sprak De Jong niet zo lang geleden. "Ik heb het gehoord", geeft Bangura toe. "Ik probeer er niet te veel mee bezig te zijn. Ik heb het gelezen en doorgestuurd gekregen. Het zijn mooie woorden van de trainer. Ik spreek regelmatig met de trainer, het is fijn dat hij vertrouwen in mij heeft en mij laat spelen zoals dat het beste is voor mij."

Alex Bangura speelde in de jeugd van Feyenoord met onder meer Tyrell Malacia, Orkun Kökcü en Justin Bijlow, maar kreeg in 2018 te horen dat er voor hem geen toekomst lag in Rotterdam-Zuid.

Dat Bangura van ver is gekomen, blijkt wel uit het feit dat hij in 2018 bij Feyenoord te horen kreeg dat hij niet goed genoeg was. Een boodschap die destijds hard aankwam. "Dat was pijnlijk, zeker. Als je bij Feyenoord speelt, wil je De Kuip halen. Je wilt doorbreken. Als je dan te horen krijgt dat je niet goed genoeg bent, komt dat wel binnen. Ik vroeg mij af wat er zou komen, viel in een gat. Anderzijds heeft het mij gemotiveerd om te staan waar ik nu sta. Het was een wijze les. Hoe ik naar dit Feyenoord kijk? Ze doen het goed op dit moment. Ik vind het mooi om te zien dat de jongens waarmee ik heb samengespeeld (Tyrell Malacia, Orkun Kökcü en Justin Bijlow, red.) zich knap staande houden."

Ook Hoedemakers heeft een verleden bij een Nederlandse topclub. De middenvelder doorliep de jeugdopleiding van AZ, alvorens hij in 2019 de overstap maakte naar Cambuur. Eerst als huurling, een jaar later definitief. Hoedemakers speelde bij AZ onder John van den Brom en had Arne Slot als assistent-trainer. Toch is het van een doorbraak in Alkmaar nooit gekomen. "Vanaf het moment dat ik bij Jong AZ kwam, heb ik de grootste stappen gemaakt", aldus de man die dit seizoen nog geen minuut miste bij Cambuur. "Ik ging toen vanaf 6 spelen, daarvoor had ik dat nog niet duidelijk voor mezelf. Vanaf dat moment heb ik grote stappen gemaakt."

Mees Hoedemakers wordt besprongen door ploeggenoten als hij SC Cambuur met een fraaie afstandsknal op voorsprong heeft gezet tegen PEC Zwolle.

Ook bij Cambuur fungeert Hoedemakers als controlerende middenvelder. Waar hij vorig jaar nog veelvuldig in de luwte speelde, hoopt hij dit seizoen ook in aanvallend opzicht zijn steentje bij te dragen. Met treffers tegen Heracles Almelo en PEC Zwolle lijkt hij daar voorlopig aardig in te slagen. "Zo'n goal tegen PEC Zwolle is fantastisch, ook voor mijzelf, maar het gaat erom dat ik een aandeel heb in het spel over een hele wedstrijd", is Hoedemakers zich bewust. "Daar komt meer bij kijken dan het maken van een doelpunt. Ik moet duels winnen en ballen vooruit spelen, daarmee val ik op op mijn positie."

Hoedemakers kan niet ontkennen dat hij ook buiten de lijnen vaker herkend wordt. "Nu ik heb gescoord, hoor ik ineens in de sportschool dat ik een mooi doelpunt heb gemaakt", lacht hij. "Ik word vaker aangesproken, dat gebeurde voorheen niet vaak. Gelukkig kan ik nog wel anoniem door de binnenstad. De mensen zijn hier heel nuchter. Misschien dat ze mij wel herkennen, maar ik word niet vaak aangesproken." Onmisbaar wil de middenvelder zichzelf ondanks zijn huidige rol nog niet noemen. "Dat zou ik niet snel zeggen, maar als je geen minuut mist en je doet het goed, speel je wel een rol van betekenis."Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door nicomos)

Ik zou bangura wel graag bij groningen willen zien. De linksback is samen met cvm de zwakste positie in het elftal

25 november 2021 om 15:50

Ik denk dat hij de stap Groningen kan overslaan, hij kan een hoger niveau aan.

25 november 2021 om 15:55

Dat is einde oefening. Groningen is geen stap vooruit meer. Al eerder bleek dat Groningen niet de centen had om Bangura te kopen. Dat gemakkelijke geshop in Leeuwarden is verleden tijd.

26 november 2021 om 10:11

Cambuur zou kunnen gaan shoppen bij Groningen, maar daar zit momenteel geen kwaliteit en inderdaad de tijd van Rusnak is voorbij.

26 november 2021 om 11:35

Haha wat een onzin. Zeker de resultaten zijn dit jaar beroerd maar vorig jaar al vergeten? SC Cambuur doet het erg goed maar voordat ze op niveau Groningen zijn moet er nog een heleboel gebeuren. Grote kans dat ze volgend jaar of het seizoen er op weer in de KKD spelen, waar ze thuishoren.

26 november 2021 om 12:02

Keep on dreaming...

26 november 2021 om 12:13

Laatste 10 jaar:
Groningen (alles eredivisie)
5e
14e
7e
7e
8e
7e
8e
12e
8e
9e
7e

Cambuur:
kkd
kkd
kkd
12e ere
12e ere
18e ere
3e kkd
8e kkd
10e kkd
1e kkd
1e kkd

Wie droomt er hier? Juist, jij.

26 november 2021 om 12:16

Een beetje een vreemde reactie. Cambuur doet inderdaad boven verwachting goed, maar dat heeft gewoon met het beleid te maken. Tuurlijk is Groningen de grotere club met meer mogelijkheden, maar ik begrijp niet zo goed waarom Cambuur in de kids zou thuishoren ? Ze krijgen een nieuw stadion, zijn financiël gezond en er is een goed beleid. Het is toch juist prachtig dat er meerdere noordelijke clubs in de eredivisie spelen ?

26 november 2021 om 12:19

Resultaten in het verleden geven geen garantie voor de toekomst...

26 november 2021 om 12:29

Weinig vreemds aan lijkt me. Als er gesteld wordt dat Groningen geen stap vooruit is dan toon ik aan dat het onzin is. Zowel financieel als sportief een stap vooruit. Daar doen een paar mindere resultaten niks aan af! Sterker nog; dit jaar gewoon gewoon in Leeuwarden. Als het enige argument resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst is weet ik voldoende. Voor de goede orde: ik wens Cambuur het beste en van mij mogen ze in de eredivisie blijven. De historie laat echter zien dat ze meer in de 2e divisie spelen.

26 november 2021 om 12:30

Kids = kkd

26 november 2021 om 15:29

Bangura heeft een doorlopend contract met een optie van clubkant. Dusss... ik zou zeggen, kom maar met een bod. Oh nee, dat had Groningen al geprobeerd. En niet gelukt, want te duur... Ik denk dat je overschat hoe groot het verschil tussen beide clubs is. Ik schat ook in dat het in de eindstand niet veel zal verschillen. Maar evengoed, veel succes daar.

27 november 2021 om 12:27

terug naar Rotterdam Zuid

Terug naar Rotterdam, kerel. Malacia heeft nu geen concurrentie

25 november 2021 om 19:03

Dat doet 'm geen goed, staat behoorlijk te schutteren tegen Slavia Praag.

Bangura is een gigantische verrassing. Had dit niet verwacht en buiten een goes back lijkt het een wereld gozer. Volg Cambuur zie veel interviews, hij is altijd relaxed en vrolijk prachtig. Hoedemakers was onze beste speler vorig jaar. Hij deed 1 keer niet mee uit jong Ajax en het middenveld was compleet van slag. Hij begon bij ons slecht. Heb toen vaak met vrienden gesproken en wij dachten dit wordt niks. Maar na de eerste wedstrijden kwam hij er steeds beter in en daarna eerst hij dus de beste. Dit jaar het zelfde in het begin ging het alles behalve lekker. Maar de laatste wedstrijden staat hij er weer. Denk dat hij een stap hoger zeker aan kan, al moet hij wel even de tijd krijgen te wennen lijkt het steeds. Dat zou hij moeten afleren of een club treffen die hem een paar wedstrijden geeft om zijn draai te vinden.

Ik zie niemand praten over de speler die gisteravond ( in champions league naar zij hart greep.....vinden we dat normaal worden ofzo?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

SC Cambuur

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Vitesse26-2
8.AZ237
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
I. KallonAanvaller153
T. BoereAanvaller133
S. StevensKeeper150
A. BanguraVerdediger143
T. KissAanvaller81
R. UldriķisAanvaller83
Voor de complete selectie: Clubpagina SC Cambuur.

33 fans
Coach, 57 jaar
SeizoenClub
2019-2021 SC Cambuur
2017-2019 De Graafschap
2014-2016 SC Cambuur
2013-2014 SC Cambuur
2013-2013 SC Cambuur
Laatste voetbalnieuws

Henk de Jong voorlopig aan de kant door cyste in het hoofd

SC Cambuur zal het voorlopig moeten stellen zonder Henk de Jong. De hoofdtrainer ontbrak afgelopen weekend bij het thuisduel met Vitesse (1-6 verlies) al met gezondheidsklachten en zal naar verwachting langere...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 8 december
Franco Antonucci mag komende winter waarschijnlijk worden verhuurd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren