Problemen bij PSV stapelen zich op richting duel met Sturm Graz

Woensdag, 24 november 2021 om 13:05Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 13:20

Maxi Romero blijft kwakkelen met zijn fitheid. De aanvaller, die in 2018 voor tien miljoen euro door PSV werd opgepikt bij Vélez Sarsfield, is twee tot drie weken uit de roulatie, zo maakte Roger Schmidt bekend daags voor de ontmoeting met Sturm Graz in de Europa League. De ziekenboeg van de Eindhovense club puilt al wekenlang uit. “We missen inderdaad veel spelers, maar in een moeilijke tijd is het aan het team om spirit te tonen”, benadrukte Schmidt op een persconferentie.

Romero liep de blessure zondag op en blijft zodoende voorlopig op negen duels voor PSV steken. “We verwachten hem voor de kerst nog terug”, zei Schmidt. “Het is inderdaad een spierprobleem en voor hem en ons is dat vervelend. We hebben zaterdag laten zien dat we een goede groep hebben en daar gaan we ook morgen onze keuzes uit maken”, doelde hij op de thuiswedstrijd tegen Vitesse (2-0).

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Juist door de kwetsuur van Eran Zahavi lagen er kansen voor Romero op meer speeltijd. De aanvaller uit Argentinië moest het sinds zijn rentree na een zware knieblessure stellen met invalbeurten bij de hoofdmacht en deed vooral wedstrijdritme op bij Jong PSV in de Keuken Kampioen Divisie. Noni Madueke, Cody Gakpo, Zahavi, Ryan Thomas en Jordan Teze zijn nog altijd geblesseerd en Philipp Max verblijft nog steeds in quarantaine vanwege corona.

Schmidt zal dus flink moeten puzzelen in zijn basiself. “Wij kunnen van iedereen winnen”, werd Schmidt onomwonden door de NOS geciteerd. “Dat weten we. Maar we weten ook dat het nooit makkelijk zal zijn. Ook niet tegen Sturm Graz en later Real Sociedad, maar natuurlijk kunnen wij die twee wedstrijden winnen."

PSV heeft overwintering op het tweede Europese niveau nog in eigen hand, maar dan moet het wel de volle buit pakken in de laatste twee groepsduels. Op 9 december wacht een uitduel met Real Sociedad. De acht groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de achtste finales. De nummers twee worden in een tussenronde gekoppeld aan een nummer drie uit de Champions League-groepsfase. De winnaars van die tweeluiken gaan door naar de achtste finales van de Europa League.Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door westend)

Ben blij voor die jongen dat het ieder geval geen blessure is die maanden duurt.
In 1e instantie toen de berichtgeving naar buiten kwam van een nieuwe blessure vreesde ik het ergste.
Gelukkig lijkt het hier dus om een kleine (en andere) blessure te gaan.
Nog altijd benieuwd wat deze jongen kan.
Iemand een idee hoe het nu met fofana is van jong psv aangezien er weinig opties zijn in de spits.

24 november 2021 om 13:25

Tot de winterstop eruit.

24 november 2021 om 14:19

Er ontbreken 3 basis spelers. Thams was hooguit een vaste wissel voor een van die drie. Teze is wissel voor iemand die er gewoon is en Romero heeft al 2 jaar niet meegedaan. 3 selers vervangen is zwaar, maar niet alle 6 noemen alsof ze een half elftal missen.

24 november 2021 om 14:29

Het zijn er 4. Gakpo, Madueke, Max en Zahavi. Daarvoor waren ook Gotze, van Ginkel, Pröpper en Sangare geblesseerd. Als de vervangers dan ook geblesseerd uit vallen wordt het wel lastig hè.

24 november 2021 om 14:53

Wisselspelers zijn toch ook spelers die je nodig hebt tijdens een wedstrijd?

24 november 2021 om 17:05

5 dan, want Teze speelde wedstrijden voor zijn blessure gewoon basis en hoort wat mij betreft ook in de basis boven Mwene.

Opvallend hoeveel spelers er afgelopen 2 jaar geblesseerd zijn geraakt.

24 november 2021 om 14:51

Ook deels met je eigen beleid te maken. Van een gotze of van ginkel weet je op voorhand al dat ze maar 50% van de minuten kunnen maken.

24 november 2021 om 14:56

van Ginkel is hier het probleem ook niet. PSV heeft 24 wedstrijden gespeeld dit seizoen waarvan Gotze er 21 heeft meegedaan. Dus die is gewoon nagenoeg heel het seizoen fit. Van Ginkel heeft er 20 van de 24 gepeeld en 3 van die 4 gemiste wedstrijden zat hij 90 min op de bank. Wat je zegt klopt dus niet aangezien ze beide bijna alles hebben gespeeld. Max heeft Corona, Gakpo en Madueke mis je ontzettend en zelfs Zahavi met die matige spitsen achter de hand..

24 november 2021 om 14:58

En dan 2 spelers noemen die dit seizoen vrijwel elke wedstrijd aanwezig zijn.... 😂

Ja je doet een flinke jas uit zonder Gakpo, Madueke, Max, Teze, Thomas, Zahavi en Romero natuurlijk. Tegen Sturm Graz moet de rest nog voldoende zijn maar uit bij Sociedad heb je iedereen gewoon nodig. Met name Gakpo en Madueke. Donderdag heb ik wel vertrouwen in, zondag al een stuk minder. Al 10 (!) jaar niet meer gewonnen bij Heerenveen en dan ook nog met een half basiselftal bij wijze van. Wordt nog wat.

24 november 2021 om 13:28

Een voordeel is misschien dat er dit keer geen publiek is... hoe pijnldat ook is kan het in het voordeel zijn dit keer.En tot nu toe bevallen de niet basis spelers me wel, ze spelen beter dan de A selectie afgelopen 2 duels.

24 november 2021 om 13:43

Was er vorig jaar bij die 2-2 wel publiek? Volgens mij niet namelijk.

24 november 2021 om 15:01

Klopt, toen ook stadion leeg. Toen speelde PSV een geweldige eerste helft maar liep het in de tweede helft helemaal mis.

24 november 2021 om 16:03

@MessiBazoer dat zou goed kunnen, voelt als veel langer aan😅 bedankt voor de opheldering.

24 november 2021 om 17:00

Bijna 10 jaar, in maart 2012 won PSV met 3-1 in Heerenveen

24 november 2021 om 17:48

Dat was in de beker, doelde op Eredivisie 😉

Het team dat donderdag gaat ballen moet vechten, nu bewijzen wat ze waard zijn.
Psv kan het nog redden. Conference league is echt te laag.

Die blessures stapelen zich maar op zo ja. Precies op een moment ook waarvan je vooraf denkt en hoopt: 'nu gaat Maxi echt z'n kans pakken', gaat het voorlopig nog mis met hem. Zo zonde allemaal dit weer, want ik gun het niet alleen PSV, maar ook echt hem om eindelijk nu eens een hele reeks wedstrijden voor ons te kunnen spelen. Mentaal moet je ook enorm sterk zijn om dit op deze jongen leeftijd de hele tijd mee te maken. Tegenslag na tegenslag, dat zijn wijze lessen geweest voor hem.

Gelukkig begint Vini iets meer z'n draai te vinden voorin en hebben we ook nog Vertessen die in de punt kan spelen. Fofana ook geblesseerd helaas, dat zou ook een mooie kans voor hem zijn geweest nu, maar het mocht niet baten.

Dat is een flinke waslijst inmiddels. Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen, maar anderzijds is de ziekenboeg bij psv de laatste seizoenen weinig leeg geweest.

Natuurlijk zijn blessures ook een deel af te schrijven op toeval en ongeluk. Corona gevalletje erbij ook nog.

Het is alleen zo dat je er niets voor koopt als je bijvoorbeeld door het blessureleed tegen Graz ongelukkig verliest.

Schmidt is uiteindelijk eindverantwoordelijk en een fitte wedstrijdselectie valt wel binnen de werkzaamheden van een trainer. Nogmaals de ongeluksfactor speelt een rol, maar met spelers als Gotze, Ginkel en Thomas heb je spelers die in jaren geen vol seizoen hebben kunnen maken. Die zijn nu dan wel fit (op thomas na), maar je moet er wel rekening mee houden dat je die sowieso een gedeelte moet missen al.

Nu denk ik dat Graz nog te doen is thuis, maar je hebt weinig marge voor fouten meer.

24 november 2021 om 15:24

1 is ongelukkig. 2 is opmerkelijk. 3 is een trend. Dit heeft volgens mij niks meer met pech te maken, maar is ergens overbelasting.

24 november 2021 om 15:49

Als je naar de soort blessures kijkt, dan moet je zien dat er veel contact blessures zijn. Hier kun je niet veel aan doen. Het geval Madueke en Teze kun je misschien schuiven op een overbelasting, maar dit geldt niet voor o.a. de kruisband blessures of de enkel blessure van Gakpo. Uiteraard geldt dit ook voor de corona van Max.
Dus ja, overbelasting kan bij sommige blessures echt wel met de training te maken hebben, maar zoals jij het hier voor doet komen slaat helemaal nergens op. Want dan moet je ook naar de aard van de blessures kijken, en dat doe jij totaal niet. Jammer.

24 november 2021 om 15:50

De meeste blessures hebben vrij weinig met overbelasting te maken. Als het allemaal spierblessures of iets dergelijks dan wel. Maar veel zijn knie of enkelproblemen.

24 november 2021 om 15:59

Makkelijk om het weg te zetten als pech en mij te betichten van simpelheid. Als jij significant meer blessures hebt dan de rest, dan doe je dus blijkbaar iets verkeerd/ anders dan de rest. Het is te makkelijk om je in de slachtofferrol te manouvreren en roepe dat het je allemaal overkomt. Vermoeidheid/ overbelasting kan ook zorgen voor een lagere belastbaarheid (dus dan ga je 'luie' bewegingen maken en kom je minder sterk in de duels). Een coronabesmetting kan eventueel te maken hebben met discipline binnen de selectie. Je kan ook gewoon de verkeerde (te breekbare) selectie hebben samengesteld. Maar 8 blessures in je basis is gewoon niet iets wat je 'zomaar even' overkomt. Daar zit altijd iets meer achter. Ik weet niet hoe Schmidt traint, dus heb geen idee hoe het daar zit. Maar pech heb je niet in dien aard

24 november 2021 om 16:35

Sluit me bij Westend aan.

Je kan het namelijk ook omdraaien. Andere teams zoals Ajax en Feyenoord hebben het erg goed gedaan om met een vergelijkbare agenda hun selecties fit weten te houden. Zeker bij Ajax, op CL-niveau en internationals die de halve wereld over vliegen.

Dan is het ook nog steeds opmerkelijk dat PSV zo veel spelers in de lappenmand heeft. Helemaal als je een coach hebt die op fitheid hamert zoals Schmidt.

Ik snap nog steeds niet dat je een wisselbeleid toepast om spelers te ontlasten en vervolgens de meest overvolle ziekenboeg hebt van heel de eredivisie. Dan gaat er qua belasting op de training toch iets verschrikkelijk verkeerd?

24 november 2021 om 15:33

Ik ben geen medisch expert op dit gebied maar het lijkt me dat teveel belasting op training bij voetballers vooral in de spieren gevolgen heeft. Als je ziet dat van al deze spelers alleen Madueke, Teze en Romero spierblessures hebben (voor zover ik weet), dan valt dat reuze mee. Daarbij komt dat Teze ineens veel wedstrijden in korte tijd speelde en Romero sowieso van glas lijkt te zijn. Gakpo kwam verkeerd neer op z'n enkel. Zahavi heeft een schop op de knie gehad. Ledezma begin vh seizoen al knie verdraaid. Thomas geopereerd aan knie. Max heeft corona. Dat zijn voornamelijk pure pechgevallen. Het lijkt me vanzelfsprekend dat je als club altijd gaat evalueren als je zo'n volle ziekenboeg hebt maar als buitenstaander lijken mij dit geen blessures die je direct aan trainings methodes kunt wijten.

24 november 2021 om 15:40

Mag je vinden, ik denk dat oververmoeidheid de belastbaarheid naar beneden haalt en je dus ook gevoeliger bent voor al het bovenstaande. Een duel op halve kracht aangaan zorgt vaak ook voor blessures. Wat ik hier boven ook al riep. 1 keer is ongelukkig. 2 keer is opvallend. 3 keer is een trend. 8x pech kan gewoon niet, dan heb je het verkeerd georganiseerd.

24 november 2021 om 15:51

Maar in hoeverre kan een kruisband of verkeerd neerkomen waardoor je enkel problemen hebt met oververmoeidheid te maken hebben. Je doet overkomen alsof je een expert bent, maar iedereen die ik erover hoor zijn dit de "contact blessures" waar je niets aan kunt trainen.

24 november 2021 om 15:52

Westend, jij denkt dat, op basis waarvan? Omdat je niet in pech gelooft of omdat je medisch expert bent? Enkel of knie problemen kun je namelijk helemaal niks aan doen.

24 november 2021 om 15:55

Tja, kan. Ik vind dat enigszins vergezocht. Denk dat je lichaam vast en zeker vatbaarder is voor blessures als je moe bent, maar wel voornamelijk je spieren. Je knie verdraaien, verkeerd op je enkel terechtkomen of een tackle op je kniebanden krijgen heeft niet zoveel met overbelasting te maken, lijkt me.

24 november 2021 om 16:21

Op basis waarvan ik het denk: 8 blessures in je basisopstelling. Dat zie je verder eigenlijk nergens. Medisch expert? Nee: ik ben arbeidshygienist dus bezig met mentale en fysieke belasting en belastbaarheid. Dus ik ben wel specialist in incidenten, werkgerelateerde ziektes en blessures. Verdraaiingen, verstuikingen (verkeerd terrecht komen) of spierscheuringen kunnen daar allemaal het gevolg van zijn. Wat het de oorzaak precies is, geen idee. Ik sta niet bij die trainingen te kijken. Maar het kan niet dat je zoveel blessures hebt zonder aanleiding.

24 november 2021 om 16:51

Trouwens, ik ben alleen vrij simpel aan het beredeneren. Wat ik zeg is volgens mij verre weg van medisch expert. Je hebt een basisprobleem (veel mensen geblesseerd) en dan zou je toch willen achterhalen/ onderzoeken waarom dat komt. Als je het gaat onderzoeken, dan kan je er wat mee om het te voorkomen. Als je roept dat het pech is, dan accepteer je het, doe je niks en wacht je tot het weer gebeurd. Is verder geen aanval ofzo. Ik ben nog nooit een probleem tegen gekomen zonder oorzaak. En bij trends is die oorzaak echt heel vaak gemeenschappelijk (root cause). Zo lang je maar diep genoeg gaat

24 november 2021 om 17:29

@westend,

Je mag er toch vanuit gaan dat Schmidt niet de enige is bij PSV die weet hoe je trainingen moet geven en wat spelers fysiek aan zouden moeten kunnen. Ik kan me niet voorstellen dat gasten als Ooijer, Zenden, Faber of ervaren spelers dit aan zouden geven als dat het geval was, daarnaast zijn er ook gewoon experts op dat gebied in dienst. Buiten dat hoe ga je dat ooit kunnen onderzoeken, hoe kan jij ooit onderzoeken of een blessure door overbelasting komt bij Gakpo of Zahavi. Dat is toch niet te meten? Een spierblessure hoeft trouwens toch ook niet altijd te komen door overbelasting?

24 november 2021 om 19:07

Zou niet zomaar ergens vanuit gaan hoor. Gert-jan Verbeek had met zijn trainersethos ook altijd een waanzinnig volle ziekenboeg. Dat was ook niet zomaar. Ooijer, Zenden en Faber zijn uiteindelijk ook 'maar gewoon' oudspelers.

Hoe onderzoeken? ik zou eerst kijken naar het basisprobleem: heb je te weinig basisspelers, dan zou je kunnen onderzoeken of je basiself niet op voorhand al te blessuregevoelig was. 1 of 2 blessuregevoelige spelers kan nog (bijvoorbeeld een Robben of een Nedved), maar je basis moet er niet uit bestaan. En voor de rest zou je beelden kunnen analyseren hoe iemand een duel in komt en of dat met meer/ minder energie is. Je kan het de spelers vragen/ interviewen hoe ze zich voelen. Je kan de belasting van de afgelopen maanden plotten. Je kan van alles

Weet iemand wanneer gakpo en madueke weer fit zijn? Ongeveer dan

Mss is de medische staf doorlichten, wel heel veel spierblessures de laatste 2 seizoenen. Wellicht dat er daar iets niet gaat zoals het hoort te zijn. Soms kun je natuurlijk er niets aandoen, maar nogmaals het is wel opvalkend

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.PSV3113
3.Feyenoord2918
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. GötzeMiddenvelder120
BrumaAanvaller125
Y. VertessenAanvaller123
E. ZahaviAanvaller124
J. DrommelKeeper130
M. DelangheKeeper00
Y. MvogoKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

36 fans
Middenvelder, 26 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 PSV 6 1 0 0
2020/2021 PSV 16 1 0 0
2019/2020 PSV 11 2 1 1
2017/2018 PEC Zwolle 31 1 3 0
2016/2017 PEC Zwolle 31 1 1 0
Laatste voetbalnieuws

Problemen bij PSV stapelen zich op richting duel met Sturm Graz

Maxi Romero blijft kwakkelen met zijn fitheid. De aanvaller, die in 2018 voor tien miljoen euro door PSV werd opgepikt bij Vélez Sarsfield, is twee tot drie weken uit de roulatie,...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Chelsea heeft besloten om een officieel bod op Matthijs de Ligt uit te brengen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren